Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SNÍŽIT OTOK ZUBU MOUDROSTI

OBSAH

Jak snížit otok zubu moudrosti

Pokud je zánět zubu moudrosti spojený s otokem a ztíženým otvíráním úst, je lepší zahájit nejprve konzervativní léčbu. To znamená nasadit antibiotika, provést důkladný výplach vaku za zubem, například Corsodylem. Extrakce se pak provádí po zklidnění akutních příznaků.

Zdroj: Problémy se zuby

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU MOUDROSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mara.

Dobry den ja sem se chtel zeptat co pomuze na bolest zubu moudrosti ten zub je uz trohu prorizli ven jenom tak z pulky a druha pulka jeste ne a jeste mam na teklou dasen okolo zubu a boli me i ucho stoho ja mel jit na trhani ale ja byl nemocny a obednali me az za naky tri mesice tak nevim co stym mam ted delat...dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zuby moudrosti rostou pomalu a ve vlnách. Vždycky, když trošku povyroste, tak nadzvedne dáseň nad ním a ta se pak vlivem kousání naruší a zanítí. Nejúčinnější pomocí je odříznutí této dásně zubařem. Sám si můžete pomoci aplikací spreje Tantum Verde nebo Jox a vyčištěním zubů po každém jídle a počkat, než se dostanete na objednané trhání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu moudrosti

Příznaky zubů moudrosti

Zuby moudrosti v dolní čelisti jsou v naprosté většině případů zdrojem menších či větších zánětlivých potíží, a tedy zdrojem infekce. Mohou proto negativně ovlivňovat jak orální zdraví, tak představovat zátěž pro imunitní systém, a tedy celkový zdravotní stav. Jedinou efektivní léčbou a také možností, jak problémům předejít, je zuby moudrosti odstranit. Pokud dojde k zánětu zubu moudrosti, je nevyhnutelná extrakce zubu.

Zdroj: Problémy se zuby

Zuby moudrosti v 16 letech

Tento věk bývá nejideálnějším pro odstranění zubů moudrosti, protože zatím nejsou plně vyvinuty a odstranění jejich zárodků je miniinvazivní. Je důležité, aby ale už byly založeny zárodky všech ostatních stálých zubů.

Zdroj: Zuby moudrosti

Diskuze

V diskuzi TRHANI ZUBU MOUDROSTI SEDMICKY DOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Rumlerova.

Dobry den potrebuji pordit,ve stredu me trhali zub moudrosti a dnes je sobota a neustale mm bolesti az do spanku a k uchu v ustech me zustala nit a mam neprijemnou chut v ustech i po vycisteni zubu,mam navstivit zubni pohotovost,nebo existuje neco cim si poradit ,treba babska rada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trhani zubu moudrosti sedmicky dole

Prořezávání zubů moudrosti

Prořezávání všech zubů je často spojováno s pocitem bolesti. U zubů moudrosti to navíc komplikuje skutečnost, že tyto zuby rostou i několik let. Navíc bolest se může objevit kdykoliv a trvat různě dlouhou dobu. Prořezávání těchto zubů komplikuje velké množství vaziva pod dásněmi.

Zdroj: Zuby moudrosti

Diskuze

V diskuzi EXTRAKCE ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Já mám s Wobenzymem skvělou zkušenost po trhání zubů. Porovnám-li první stav, kdy jsem musel fakt skoro celý týden trpět s druhým případem extrakce zubu moudrosti, tak to byla nesrovnatelná úleva. Už po 2 dnech schopen normálně fungovat a jíst!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Extrakce zubu

Bolest zubů moudrosti

Bolest zubů moudrosti připomíná angínu. Nejvíce problémů osmičky způsobují, pokud se prořežou jen částečně. Pak se do slizniční kapsy dostávají kousky potravy, které způsobují infekci. Zánět se projevuje bolestí, která může zdánlivě připomínat angínu, dále otokem v oblasti zubu, zvýšenou teplotou, zhoršeným otevíráním úst nebo bolestí vystřelující do ucha. Objevit se může i zápach z úst nebo bolest a otok lymfatických uzlin.

Zuby moudrosti se trhají při lokálním umrtvení. U osmiček, které jsou prořezané jen zčásti, je nutné chirurgické vybavení. Jestliže mají pacienti z trhání zubů fobický strach, mohou požádat o celkovou narkózu.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK PO VYTRZENI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana lukešová.

Dobrý večer,jsem 14 dní po vytržení 6 zubu a následně hned vložení zubního inplantátu.
Stále mám na vnitřní straně tváře tvrdý nebolestivý otok. je to v pořádku? Mám ještě počkat, nebo navštívit zubního lékaře?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tvrdý nebolestivý otok bude zřejmě souviset s přirozenou reakcí vašeho těla na cizí těleso v tkáni. Nepřítomnost bolesti svědčí o nízkém riziku komplikací, ale vzhledem k tomu, že se jedná o zákrok s vysokou cenou, tak bude nejlepší, když do průběhu své rekonvalescence více zapojíte ošetřujícího stomatologa, který od vás inkasoval penízky. Kontaktujte ho a objednejte si akutní prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok po vytrzeni zubu

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem CO DNES DOSTANEME U ZUBAŘE ZDVARMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Vnučka (23) byla nucena si po dvouměsíční léčbě nechat vytrhnout zub moudrosti . Účet za úkon byl 5000,-. ( Navíc ji praskl 1?? steh) a pro velké bolesti si musela nechat vystavit neschopnost.
Můžete mi napsat , kde je a k čemu si platíme VZP . Nebo alespoň poradit , kam se obrátit o případný příspěvek . Je to hnus . Děda Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vytrhnutí zubů moudrosti ze zdravotních důvodů je plně hrazeno ze zdravotního pojištění.
Vezměte účet a obratťe se na svou zdravotní pojišťovnu a požádejte o proplacení účtu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Trhání zubů moudrosti

Vytržení zubu moudrosti se doporučuje v případě, že je jeho sklon větší než deset stupňů. Zrovna tak je důvodem k extrakci, pokud osmička tlačí na sedmičku nebo je původcem zánětu. Pokud existuje důvod k vytržení, pak je lepší, když k němu u osmiček dojde ještě v době jejich vývoje. Důvod je prostý. Kořen není ještě tak velký a celý zákrok je jednodušší jak pro stomatologa, tak pro pacienta. Po vytržení zubu moudrosti ránu ani ústa nevyplachujte, tvář ledujte a udržujte ránu a její okolí čisté.

Zdroj: Problémy se zuby

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS X NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, jsem rok po plicní embolii a užívám lék eliquis. Mám plánováno chirurgické vytržení zubu moudrosti. Můžu si na tento lék vzít Nimesil popřípadě Aulin? Nebo popřípadě co jiného na bolest, až to začne přicházet k sobě, jelikož paralen opravdu už teď na bolest nezabírá. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlépe uděláte, když si necháte předepsat lék na bolet od stomatologa, který bude dělat extrakci zubu. Léky proti bolesti na předpis jsou účinnější a bezpečnější co se interakce týče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Příčiny bolesti zubů

Důvodem vzniku bolesti jsou nejčastěji:

  • zubní kaz a zánět zubního nervu vzniklý v důsledku zanedbaného či včas nediagnostikovaného zubního kazu;
  • „mrtvé zuby“, u kterých nebyly adekvátně nebo vůbec ošetřeny kanálky (endodontické ošetření);
  • zánět dásní;
  • vypadlé výplně;
  • prořezávající se zuby (dočasné zuby, zuby moudrosti);
  • obnažené zubní krčky.

U takzvaných kolemčelistních zánětů a po extrakčních bolestech se společně s bolestí objevuje často ještě otok.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Kadlubová.

Dobrý den, včera mi byla vytržena šestka vlevo nahoře. Ráno jsem se probudila s nateklou levou tváří. Při doteku na tvář je dáseň v okolí vytrženého zubů citlivá, ale nic mně nebolí, horečku nemám. Tvář leduji. Mohu již ránu vyplachovat, anebo ještě počkat, otokotok opadne? Děkuji.

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Zuby moudrosti v těhotenství

Protože se zuby moudrosti prořezávají často někdy mezi osmnáctým a pětadvacátým rokem života jedince, často jsou ženy v té době těhotné. Nastává pak otázka, jestli bolestivý zub vytrhnout hned, a nebo počkat až po porodu. Hlavní riziko vytrhnutí zubu moudrosti v těhotenství není v tom zákroku a ani v aplikaci anestetika, ale v tom, že je možné, že se do rány dostane infekce, začne to hnisat a budou se muset nasadit antibiotika.

Zdroj: Zuby moudrosti

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK PRAVÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Pravidelně jednou za měsíc, za šest týdnů, se probudím s otokem pravé tváře. Otok je soustředěný na spodní čelist, od zubů to není. Prohmatáním zjišťuji jen zduřenou tkáň, žádnou obstrukci, otok je bezbolestný. Během dvou dnů to po nahřívání odejde, aby se to za měsíc objevilo znovu. Většinou se to stává přes noc, ale už dvakrát i přes den. Bylo mi nabídnuto endoskopické vyšetření slinné žlázy v nemocnici, ale toho se bojím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Endoskopického vyšetření slinné žlázy se bát nemusíte, není to nic hrozného. Je to další krok ke zjištění příčiny vašich obtíží. Ještě se zkuste poradit se svým gynekologem, jestli to náhodou nesouvisí s vaším menstruačním cyklem. Také se snažte o vyšetření spodní čelisti pomocí ultrazvuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok pravé tváře

Zkušenosti se zuby moudrosti

U většiny lidí nedojde k prořezání zubů moudrosti. Tyto zuby zůstávají zcela nebo částečně skryty pod sliznicí, mnohdy i v kosti dolní či horní čelisti. Většinou jsou nevýhodně skloněné a ohrožují svým růstem okolní zuby a kost.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MYDLÁŘ.

POMUZE USEKNUTI HLAVY

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Po vytažení zubu se běžně objevuje pooperační bolest, případně otok. Abyste zmírnili tyto jevy, je vhodné si ještě před odezněním anestezie (znecitlivění) vzít běžný lék na bolest a chladit tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými volně dostupnými analgetiky. V případě, že se otok nebo bolest zvětšují, stejně jako v případě přítomnosti škubavé bolesti, kontaktujte svého lékaře. Hojení dásně po vytržení zubu je individuální, což platí i u zubu moudrosti. Ihned po vytažení zubu dostanete do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pokud by krvácení přetrvávalo nebo se objevilo delší dobu po zákroku, skousněte čistý složený a přežehlený kapesník. Jestliže krvácení přesto neustane, kontaktujte svého lékaře. Narůžovělá slina i dva dny po zákroku je normální a není důvodem ke znepokojení.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Zdravotní problémy

Zuby moudrosti mohou způsobit spoustu nepříjemných zdravotních problémů od retence až po zubní cysty. Pod pojmem retence se míní stav, kdy se zub nedokáže sám prořezat. Tuto obtíž často provází bolest, otoky tváře, někdy i horečka a schvácenost. U všech zubů, a zub moudrosti není výjimkou, může dojít k zánětu dásně. Zánět bývá způsoben usazeným plakem okolo tohoto zubu. Zánět je často způsoben tím, že u zubů, které rostou nakřivo nebo jsou jen částečně prořezány, se nedá odstranit plak, který se tedy usazuje v krčku zubu. Zánět zubu může způsobovat i nepříjemnou bolest ucha, krku a obtížné polykání.

Zubní cysta vzniká tak, že u neprořezaného zubu pokračují buňky v sekreční činnosti vytvářející sklovinu. Cysta se může klidně zvětšovat bez bolesti, nebo může být infikovaná ze vzniku zánětu čelisti a velmi bolet. V obou případech ale oslabuje okolní kost.

Pokud se zub moudrosti neprořeže, může u něj dojít k degeneraci zubního váčku, v němž se zub vyvíjel. Problémy s prořezáváním zubů moudrosti má až každý pátý člověk.

Zdroj: Zuby moudrosti

Zuby moudrosti a zápach z úst

Nepříjemný zápach z úst mohou způsobovat i neprořezané osmičky. Pokud je zub neprořezaný, tak je z části pokryt dásní. V prostoru mezi zubem a touto dásní pak zůstávají zbytky jídla a plak. Tyto zbytky jídla tam pak uhnívají a způsobují nepříjemný zápach. Řešením je opět extrakce tohoto zubu.

Zdroj: Zuby moudrosti

Zuby moudrosti – bolest

Zuby moudrosti, známé také jako třetí stoličky, jsou vzadu v ústech poslední v řadě. Z nejrůznějších důvodů je ale ne všichni z nás máme.

U většiny lidí se zuby moudrosti objevují v rozmezí věku 17 a 25 let a nepůsobí žádné problémy. U některých lidí jsou však takzvané retinované, to znamená, že uvíznou v čelisti, nemohou se proříznout dásní. To pokaždé nemusí vadit. Retinované zuby moudrosti často nevykazují žádné příznaky, ani nepůsobí bolest, a zůstávají v čelisti celý život.

Ale v některých případech retinované zuby moudrosti problémy způsobují. Místo okolo retinovaného zubu moudrosti může zčervenat a zduřet, můžete cítit bolest v čelisti, bolesti hlavy a zvláštní chuť, když blízko retinovaného zubu skousnete.

Zuby moudrosti jsou pozůstatkem z dávných dob, kdy jsme jedli mnohem jednodušší stravu a potřebovali jsme více zubů. V dnešní době mají lidé menší čelisti, do kterých se jim tyto „pozdní“ zuby často prostě nevejdou. Jakmile zuby moudrosti začnou růst, mohou vytlačovat jiné zuby a překážet ortodontickým pomůckám. Pouze zčásti prořezané zuby moudrosti mohou být také živnou půdou pro bakterie, jejichž hromadění může vést k vážným onemocněním dásní.

I když retinované zuby moudrosti žádné příznaky nevykazují, doporučují je někteří zubní lékaři chirurgicky odstranit, aby se tak zabránilo případným problémům v budoucnosti. Vytažení zubu moudrosti je naštěstí běžným ambulantním zákrokem, který se provádí v lokální anestezii. Stejně jako po jakémkoliv jiném chirurgickém zákroku je třeba v prvních několika dnech předpokládat reziduální krvácení, otok nebo podlitiny a omezit fyzickou činnost. Většina lidí se však zotaví rychle a snadno.

Zdroj: Zuby

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Rentgen zubů moudrosti

Pokud si pacient u zubaře stěžuje na bolest třetích stoliček, zubař obvykle provede rentgen čelisti, který slouží jako taková prevence. Zubař tak rovnou zjistí, jak si tyto zuby „stojí“ mezi ostatními. Rentgenový snímek se dá provést již ve čtrnácti letech, takže již v té době se dá zjistit, jestli se tyto zuby budou prořezávat nebo ne.

Zdroj: Zuby moudrosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP