Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SNÍŽIT TVORBU KERATINU V TĚLE

OBSAH

Léčba poruch metabolismu železa

Nadbytek železa se léčí dvěma způsoby. U hemochromatózy to jsou většinou pravidelné odběry krve (venepunkce). Účelem je snížit množství hemoglobinu a postupně i zásob železa v těle, které se využívají pro tvorbu nových krvinek. Je to léčba účinná, ačkoliv „pouštění žilou“ může znít strašidelně či obskurně, je to léčba zcela přiměřená a vlastně i bezpečná. V případě, že ji není možné použít (například u případů, kdy je nadbytek železa způsoben podáváním transfuzí, takže by bylo nesmyslné krev opět odebírat), se používají speciální léky, které z těla železo vyvazují a to je potom vylučováno (močí, respektive žlučí, a stolicí). Tyto léky se nazývají chelátory železa. Podávání některých těchto léků je poměrně svízelné a pro pacienta částečně nepříjemné, nové léky se však stále vyvíjejí. V každém případě snížení nadměrného množství železa může předejít těžkým komplikacím, z nichž některé vedou až k úmrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Akné a jeho příčiny

Ke vzniku nebo zhoršení akné vedou dva hlavní faktory. Jedním z nich je nadměrná tvorba keratinu, který je stavební bílkovinou vnější vrstvy kůže. Druhým faktorem je zvýšená produkce tukové vrstvy, kterou je pokryta pokožka. Pokud dochází ke společné nadměrné tvorbě keratinu a tuku, tak se ucpávají kožní póry, ve kterých se pak množí bakterie. Tyto bakterie se živí nadměrným množstvím kožního tuku a mají tedy dostatek energie pro své přemnožení, což vede ke vzniku zánětu v podobě červeného pupínku. Při vzniku akné hraje nepochybně svoji roli genetika. Někteří jedinci jsou zřejmě náchylnější k nadměrné produkci keratinu a podkožního tuku, což vede k zanícení pórů a může přispět ke vzniku akné. Strava bohatá na nežádoucí hormony může stav zhoršit tím, že aktivuje tyto geny a spustí se pak nadměrná produkce tuku a keratinu, což vede ke vzniku akné. Hlavním zdrojem nežádoucích hormonů je industriálně produkované maso, které se krmí směsmi s růstovými hormony.
 

Zdroj: Akné a jak proti němu bojovat dietou

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

z výživových doplńků mi nejvíce na snížení hladiny cukru v těle pomohl tento přípravek, www.ceskyrajzdravi.c… akorát mi přijde, že je škoda, že není na trhu tak známý

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Jak snížit cholesterol bez léků

Je-li v dospělosti hladina krevního cholesterolu v normě (méně než 5,00 mmol/l), je z preventivních důvodů prozíravé konzumovat pestrou stravu s optimálním množstvím živin, vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dostatkem vhodných tekutin. Samozřejmostí by měl být pravidelný dostatečný pohyb, nekouřit a omezit příjem soli.

Doporučený denní příjem cholesterolu v potravě je do 300 mg. V případě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi se snažíme výběrem vhodných potravin denní příjem cholesterolu snížit (do 200 mg) a zařazením potravin s obsahem nenasycených mastných kyselin (olejová linolová, alfa-linolenová) a vícenenasycených mastných kyselin n-6 a n-3 upravit hladinu krevního cholesterolu. Nenasycené mastné kyseliny snižují obsah cholesterolu a působí protizánětlivě, vícenenasycené mastné kyseliny významně snižují tvorbu krevních sraženin a zvyšují hladinu HDL cholesterolu. Totéž platí v případě vysoké hladiny krevního cholesterolu. Lékař doporučí a předepíše léky na snížení cholesterolu, ale samozřejmostí je dodržování vhodné nízkocholesterolové stravy.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

já jsem ještě objevila přípravek glukorizin a ten mi taky pomáhá na udržení hladiny cukru v těle...tak si tolik nemusím hlídat jídlo

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Co vyřadit

Nevhodné tuky jako živočišné tuky mléčné (máslo, šlehačka, smetana, tučné mléčné výrobky) a sádlo (slanina, tučná masa, uzeniny, zabíjačkové pochoutky, tlačenka), vnitřnosti (mozeček, játra, slezina, jazyk), které obsahují velký podíl nasycených a transmastných kyselin. Dále moučníky, cukrovinky, kandované ovoce, bílé pečivo a slazené nápoje, které zvyšují hladinu krevního cukru, a tím nároky na tvorbu a přísun inzulínu, a tak i pravděpodobnost vzniku cukrovky. Proto je dobré je omezit.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

mě taky pomohl přípravek s názvem glukorizin, s jiným nemám zkušenost, ale tento opravdu zabírá na snížení hladiny cukru v těle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viola.

www.ceskyrajzdravi.c… tohle je ono o čem tady pšete?

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Pupínky na pažích

Pupínky na pažích mohou být způsobené onemocněním keratosis pilaris. Jedná se o folikulární keratózu, která je obvykle geneticky podmíněnou záležitostí projevující se výskytem drsných hrbolků na kůži, jež bývají nazývány jako takzvaná „husí kůže“. Nejčastěji se objevuje na vnitřní a vnější části paží (přičemž může být zasaženo i předloktí), škrábání a mačkání této „vyrážky“ vede k tvorbě jizviček. Pupínky se mohou objevit i na stehnech, bocích, břiše nebo jiných částech, vyjma hladké kůže na dlaních či chodidlech. Obecně méně se vyskytují na obličeji. Onemocnění vzniká tehdy, když lidské tělo produkuje zvýšené množství keratinu, přírodního tělesného proteinu. Nadbytek krémově zbarveného keratinu pak zaplní a ucpe vlasový folikul a vytvoří se tvrdý čep. Důsledky jsou především kosmetické, i když tyto drobné tvrdé hrbolky mohou občas svědit či bolet. U spousty lidí se stav pupínků může měnit v průběhu roku, především v chladných měsících, kdy je nižší vlhkost vzduchu, se problém začíná zhoršovat a keratosis pilaris se stává zřetelnější svou barvou i texturou. Řada hrbolků obsahuje stočený zarůstající vlas, který byl při keratinizaci ve folikulu uzavřen. Vymáčknutí folikul uvolní, ale může vést ke zjizvení kůže.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY JSOU TSH 4.89 T4.5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA KADLČKOVA.

MÁM SNÍŽENOU NEBO ZVÝŠENOU ČINNOST. DĚKUJI.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte sníženou tvorbu hormonu Thyroxyn. To může vést ke zvětšení štítné žlázy a k mentálním poruchám. Určitě zůstaňte v péči svého endokrinologa a dodržujte léčbu, kterou vám doporučí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY - FUNKCE V TĚLE A PREVENCE KE SNÍŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Gerlová.

U lékaře mně naměřil krevní destičky "50" a dnes "110". Za půl roku mám kontrolu. Je nějaká prevence jak snížit hladinu - strava, cvičení apod.
Kolik by měla být správná hladina?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky - funkce v těle a prevence ke snížení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP