JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ČESNEK VE SKLENICI je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Zajímáte se o to, jak nejlépe uchovat česnek přes zimu? Zde přinášíme několik rad, aby česnek během skladování neztratil vůni a svěžest.
Jak uchovatčesnek přes zimu?
Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.
Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Jak uchovatčesnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.
Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.
Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.
Můžete použít čerstvý nebo sušený česnek. Česnek musí být na jemno nasekaný. Můžete použít kuchyňský mlýnek na zpracování česneku nebo hmoždíř a paličku.
Extrakce čerstvého česneku
Chcete-li extrahovat léčivé vlastnosti česneku, umístěte nasekaný česnek do skleněné nádoby. Přidejte dvojnásobnou část vodky nebo octa než je česneku ve sklenici. Například, pokud jste použili 1 šálek česneku, tak přidáte 2 šálky vodky nebo octa.
Extrakce ze sušeného česneku
Je-li česnek sušený, tak se přidává 5x takové množství vodky nebo octa. Více tekutiny je nutné u sušeného česneku, protože česnek absorbuje tekutiny a nafoukne se, díky tomu jsou léčivé komponenty extrahovány. Česnek by měl být pokryt kapalinou během procesu výroby tinktury.
Zpracování česnekové tinktury
Našroubujte pevně víko na sklenici a třepte s ní. Nechte česnekovou tinkturu po dobu 2 týdnů uležet ve sklenici. Denně musíte česnekovou tinkturu protřepat. Také je velmi užitečné popsat sklenici a přidat datum přípravy, kvůli dalšímu postupu s česnekovou tinkturou.
Filtrace česneku
Po 2 týdenním, uležení, přeceďte česnek od kapaliny. Můžete to udělat pomocí cedníku, síťky nebo síťového hadříku.
Ve svém příspěvku ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.
jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Uvaříme si do měkka 200 gramů sojových bobů, do kterých pak přidáme 5 oloupaných stroužků utřeného česneku, který jsme nechali po utření 20 minut odpořinout. Pak k tomu přidáme ještě lžíci slunečnicového oleje, trochu mletého kmínu, a trochu soli a vše dobře promixujeme. Tuto dietní a léčivou česnekovou pomazánku natíráme na celozrnný chleba a jeho povrch ozdobíme lístky celeru, petržele nebo libečku.
Česneková tinktura
Výroba tinktury z česneku vyžaduje dobře nakrájený a 20 minut odpočinutý česnek. Můžeme použít čerstvý anebo i sušený česnek. Česnek musí být jemně nasekán úplně nejlepší je, když je česnek umletý a pak nechaný 20 minut na vzduchu. Nakrájený česnek umístíme do sklenice a k němu přidáme dvojnásobné množství vodky nebo octa. Například, pokud jste použili 1 šálek namletého česneku, tak dejte 2 šálky vodky nebo octa. Pokud použijeme česnek sušený, tak do sklenice dáme vodky nebo octa v poměru 5 krát množství suchého česneku. Česnek musí být všechen pokryt kapalinou v průběhu celého procesu výroby tinktury. Pak našroubujte víčko na sklenici a dobře s ní a protřepejte. Česnekovou tinkturu nechte ve sklenici odpočívat po dobu dvou týdnů a denně s ní dobře zatřeste. Dobré je označit si sklenici s tinkturou cedulkou s datem, takže pak přesně víte, kdy uplynou 2 týdny. Po dvou týdnech oddělíme tuhé kousky česneku od kapaliny. To lze provést pomocí cedníku a sítka nebo přes bavlněný hadřík. Kapalinu, kterou přecezením dostaneme, dáme do tmavé skleněné lahvičky s uzávěrem a označíme ji štítkem "česneková tinktura" a znovu napíšeme i datum výroby, protože česnekovou tinkturu můžeme použít i za několik let, pokud ji budeme uchovávat na chladném a tmavém místě.
Česneková tinktura - použití a dávkování
Česneková tinktura může být použita zevně k léčbě kožních virových, bakteriálních i plísňových infekcí. Typicky na onemocnění nohou – na rány, na vředy nebo na plíseň na nohou. Česneková tinktura může být také použita vnitřně, jako přírodní lék proti chřipce a nachlazení, na červy, také jako domácí léčba roupů, na léčbu respiračních onemocnění, na léčbu vysokého krevního tlaku, na problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Dospělí mohou orálně užívat až 5 kapek 4 krát denně.
V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.
mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.
Používají se šťávy z citronu, pomeranče, hroznového vína, hrušky, mrkve, červené řepy a cukrové třtiny. Šťávy by se měly podávat maximálně po dobu 5 dnů, poté se přechází na celé ovoce, a to na jablka, hrušky, hroznové víno, pomeranče, ananas. Tato strava by měla trvat maximálně 3 dny.
Za vynikající prostředek při léčbě tohoto onemocnění je považována také rajčatová šťáva. Vezměte si brzy ráno čerstvý rajčatový džus, promíchejte se špetkou soli a pepře.
Věnujte přiměřenou pozornost svému jídelníčku a životního stylu, abyste zabránili opakování problémů s onemocněním jater. Doporučuje se mírné cvičení, vystavujte se slunci, důležitý je pobyt na čerstvém vzduchu a přiměřený odpočinek. Játra mají vynikající schopnost regenerovat se. Ujistěte se, že vaše strava má vysoký obsah bílkovin, vitamínu C, vitamínů B, zejména cholin, a vitamín E. Všechny tyto živiny uspíší regeneraci vašich jater.
Šťáva z kurkumy: 1/4 lžičky kurkumy v prášku zamíchejte ve sklenici horké vody a pijte 2–3krát denně.
Vytvořte si pastu z listů papáje: smíchejte 1/2 lžičky této pasty s 1 lžičkou medu.
Uvařte 1 šálek vody a přidejte 8–10 listů citronu, zakryjte a nechte 4–5 minut louhovat. Tento odvar pijte 4–5 dní.
Limetové nebo citronové šťáva (10 až 20 kapek) ve sklenici vody vede k detoxikaci organismu a pomáhá hlavním orgánům odplavit toxiny, včetně bilirubinu, ven z těla. Konzumujte spoustu limetkové šťávy.
Pampeliškový čaj je přírodní antioxidant a diuretikum, pomáhá tělu odplavit přebytečné toxiny.
Zázvor je přírodní antioxidant – lžička zázvorové šťávy spolu se lžičkou limetkové šťávy a máty pomůže léčit žloutenku a posiluje detoxikaci.
Ředkvičky a listy vařené ve vodě necháme odkapat přes hadřík a pijeme 1 šálek této šťávy 2krát denně. Údajně jde o skvělý způsob při léčbě stařecké žloutenky.
Ráno na lačný žaludek vypijte 1 sklenici čerstvé rajčatové šťávy. Přidejte špetku soli a pepře.
Rovněž mrkvová šťáva je skvělá na prevenci a léčbu stařecké žloutenky.
Pijte hodně vody (voda s několika kapkami citronu pomáhá tělu absorbovat více tekutin). Množství vody, které je třeba pít v jednom dni, se rovná vaší tělesné hmotnosti děleno 2, výsledné číslo pak určuje množství vody, které vaše tělo potřebuje za den.
Pijte každý den čaj z citronu, zázvoru nebo pampelišky, tyto čaje pomáhají odplavovat toxiny z těla, působí jako prevence žloutenky a pomáhají při její léčbě. Pití citronového čaje po dobu jednoho týdne dvakrát denně může napomoci tomu, aby žloutenka odešla.
Pšeničné klíčky také posilují vaše játra. Svou zvýšenou enzymatic
Na domácí výrobu česnekové tinktury můžete použít čerstvý nebo sušený česnek. Česnek musí být jemně nasekán nebo můžete k jeho rozmělnění použít struhadlo nebo ho roztlouci paličkou v hmoždíři. Pro správné extrahování léčivých látek z česneku umístěte nasekaný česnek ve skleněné nádobě. Do sklenice dejte dvojnásobek množství vodky nebo octa, než je množství česneku. Například, pokud jste použili 1 šálek česneku, dejte 2 šálky vodky nebo octa. Je-li česnek sušený, tak použijte vodku nebo ocet v poměru 5 krát větší než je množství česneku. Sušený česnek potřebuje více tekutiny, protože ji musí nejdříve absorbovat a potom teprve z něho půjde extrahovat ven obohacena o léčivé látky. Česnek by měl být kompletně pokryt kapalinou během procesu výroby tinktury. Po zalití česneku pevně našroubujte víčko na sklenici a důkladně protřepejte. Nechte česnekovou tinkturu ve sklenici odpočinout po dobu 2 týdnů a během této doby ji denně protřepejte. Užitečné je označit sklenici, nápisem "česneková tinktura" a přidat datum přípravy, takže víte, kdy přesně uplynou 2 týdny. Po 2 týdnech propasírujte směs přes cedník, sítko, nebo přes pevný bavlněný hadřík, který umotáte a stisknete mezi dvě prkénka. Pak dejte česnekovou tinkturu do tmavých barevných skleněných lahví s kapátkem. Označte je nápisem "česneková tinktura" a znovu také na lahvičku napište datum přípravy. Tinktura se může používat několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém místě.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Levandulový olej si můžeme připravit několika způsoby. Všechny jsou velmi snadné. Nejrychlejší a nejjednodušší je teplá metoda. Potřebujete na ni přibližně čtvrt kila čerstvé levandule a tři sklenice oleje. Ten může být jak olivový, tak slunečnicový, nebo i exotičtější – jojobový či mandlový. Řepkový olej se příliš nehodí kvůli svému charakteristickému zápachu. Do hrnce s dvojitým dnem dejte levanduli, olej a vše uveďte opatrně do varu. Ve chvíli, kdy tuk dosáhne teploty sta stupňů, stáhněte oheň tak, aby ji již jen udržoval. Vše nechte klidně vřít tři hodiny. Po uplynutí této doby nechte vychladnout, přeceďte, pečlivě vymačkejte poslední kapičky cenné tekutiny z levandule, ještě jednou přeceďte přes gázu a přelijte do tmavé lahvičky. Trvanlivost takto vyrobeného levandulového oleje je přibližně tři čtvrtě roku.
Pomalejší, ale také velmi jednoduchá výroba je na studeno. Počet surovin závisí na tom, jakou sklenici použijete. Levandulí napěchujte vybranou nádobu, v nádobě a na rostlině nesmí být ani trocha rosy či vody. Pak vše zalijte vybraným olejem, stačí i slunečnicový. Sklenici uzavřete, umístěte na slunečné místo a nechte bylinu louhovat. Stačí dva týdny, ale opravdu dobrý efekt je přibližně po měsíci a půl. Po uplynutí této doby levandulový olej slijte, přeceďte, vymačkejte a naplňte jím temnou uzavíratelnou láhev.
Poslední metoda je časově i pracovně nejnáročnější, ale můžete při ní použít sušenou bylinu. Tu nasekáte na hrubo a uložíte do suché nádoby. Naberete osm polévkových lžic levandule, dáte je do větší sklenice, zalijete 400 ml vybraného oleje, promícháte, uzavřete a postavíte na slunečné místo. Po měsíci sklenici otevřete, přidáte dalších osm lžic, uzavřete, protřepete a na dva dny dáte na slunce. Tentokrát sklenici po dvanácti hodinách pečlivě protřepete. Po uplynutí celých osmačtyřiceti hodin levandulový olej přecedíte přes gázu, pokud se vám zdá, že je olej málo aromatický, znovu přidáte osm lžic bylinky. A zase jej odložíte na dva dny s pravidelným protřesením. Takto připravený olej přechovávejte ve tmavé uzavřené lahvičce.
V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.
Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.
Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.
Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.
Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.
Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.
Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.
Habrový krém si můžete připravit doma. Zde pro vás máme recept, podle kterého habrový krém připravíte a nemusíte hledat jeho prodej.
Nejprve je třeba zhotovit tinkturu z habru obecného. Ta se připravuje v březnu, kdy strom ještě spí. Uřízněte několik větví o průměru 5 cm. Vyberte si takové větve, aby se vám z toho dobře ořezávala kůra, takže ne moc chlupaté, špinavé nebo nemocné.
Větve omyjte houbičkou na nádobí, abyste z kůry očistili všechny nečistoty, hmyz, houby a plísně. Nechte povrch několik hodin uschnout a pak nožem ořezávejte kůru po malých šupinkách půl milimetru silných. Jde to pomalu a ztěžka. Při ořezávání kůry zpozorujete, že kmínek má v řezu tři barvy. První z vrchu je tmavá, pak následuje zelená potom světlá vrstva. Při řezání se ujistěte, že máte odřezky ze všech těchto vrstev, ale neřežte samotné dřevo. Tyto odřezky jsou naplněné účinnými látkami, které když zalijete čistým lihem, získáte perfektní habrovou tinkturu.
Nasypte odřezky do vhodně velké sterilní zavařovací sklenice tak, aby sklenice byla naplněna tak ze 3/4. Celou sklenici pak až po okraj naplňte 80% konzumním lihem. Uzavřete důkladně promíchejte, ale netřepejte. Dbejte, aby nevznikaly na kůře vzduchové bublinky a ty stávající mohly z kůry při míchání uniknout. Sklenici uložte na tmavé chladné místo. V březnu nebude problém takové místo najít. Každé dva dny obsah znovu opatrně, ale důkladně, promíchejte otáčením sklenice.
Tinktura bude hotová nejdříve za 8 týdnů, proto si na sklenici nalepte samolepku, na kterou napište datum přípravy, a že ve sklenici je tinktura z habru. Po uplynutí osmi týdnů můžete použít potřebné množství tinktury a zbytek nechte dále zrát. Nejlepší vlastnosti bude tinktura mít po půl roce klem srpna, kdy je nejlepší čas na přípravu masti z habru.
V naší poradně s názvem KLYSTÝR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Ožvalda.
Dobrý den
Zaujal ma váš článok ohľadom klyzmy.Robím to už dlhé roky a musim povedať že je to naozaj balzam.Lekári to väčšinou zneuznávajú kvoli narušeniu mikr.flory v črevách.Ja si nekupujem žiadne probio.ale dam si čerstvu moju domacu kvasenu kapustu,kde je to,čo črevo potrebuje.Rád by som sa len spýtal,čo je vhodné dat do vody.Ja si robím aj tri očistne a potom robim jeden liečivý.Hermanček,repík atd.Niekde píšu aj sol,alebo sodu bic.Aešte prosím vás,píše sa o pridavaní kávy do klystýru,aky je na to váš názor.
Dakujem pekne za odpoved
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bylinné klystýry poskytují řadu zdravotních výhod. Nejsou jen pro prosté pročištění tlustého střeva. Jsou velmi účinné při domácí samoléčbě. Různé byliny obsahují různé účinné látky, které se po vstřebání tělem dostávají střevními stěnami až do krevního řečiště. Orální konzumace bylin poskytuje menší přínosy, protože některé z účinných látek jsou již zničeny nebo změněny žaludečními šťávami ještě předtím, než se vůbec vstřebají do těla.
Ideální je v sobě udržet bylinný klystýr alespoň 15 minut a až 45 minut. Čím déle držíte bylinný klystýr, tím více umožníte lepší absorpci jeho účinných látek.
Do vaší sbírky ingrediencí pro přípravu klystýru bych ještě přidal česnek. Česnek je velmi silné antibiotikum a protiplísňová bylina. Při užití jako klystýr se osvědčil při odstraňování střevních červů a parazitů. Hladiny kvasinek Candida v tlustém střevě mohou být tímto klystýrem rovněž sníženy.
Škodlivé bakterie v tlustém střevě způsobují průjem a různé příznaky střevních problémů. S česnekovým bylinným klystýrem lze tyto problémy vyléčit během několika hodin.
Silnou látkou, která stojí za léčivými vlastnostmi česneku, je Allicin. Česnek je nutné rozdrtit, aby se tato látka uvolnila. Hladinu Allicinu můžete zvýšit tím, že necháte česnek uležet asi 15 minut až hodinu a půl.
Použití česneku prostřednictvím klystýru je silnější ve srovnání s konzumací česneku orálně. Když se česnek dostane do trávicího systému, prochází četnými chemickými změnami. Výsledkem je, že většina alicinu je rozložena na různé složky ještě předtím, než vůbec vstoupí do střev.
Recept na bylinný klystýr s použitím česneku:
Ingredience:
- 3 stroužky česneku
- 2 litry filtrované vody
Návod:
Rozmačkejte stroužky česneku. Nechte působit asi 15 minut. Ve velké misce rozmíchejte česnek do vody a nechte ho uležet alespoň 3 hodiny (lepší je nechat přes noc pro zvýšení hladiny alicinu). Roztok přeceďte. V případě potřeby zahřejte na teplotu těla. Pro dosažení nejlepších výsledků udržte česnekový klystýr alespoň 15 minut nebo až 45 minut.
Důležitá upozornění:
- Česnekový klystýr může vyvolat náhlou defekaci u osob se závažnou infekcí parazity nebo kandidou. Abyste tomu zabránili, použijte nejprve roztok s pouze jedním stroužkem česneku a poté každý den přidejte jeden stroužek česneku navíc. Nikdy nepoužívejte čtyři stroužky česneku nebo více v jednom roztoku.
- Při použití klystýru ze syrového česneku je normální cítit mírné pálení kolem konečníku. Silnější roztok však může způsobit podráždění. Abyste tomu zabránili, použijte nejprve zředěný roztok.
- Vzhledem k tomu, že česnek je silné a přírodní antibiotikum, může také odstranit některé prospěšné bakterie ve střevech, pokud jej pravidelně používáte v klystýru. Aby se tomu zabránilo, může vám pomoci zvýšená konzumace perorálních probiotik a fermentovaných potravin, jako je právě kysané zelí, o kterém se zmiňujete.
Není sporu o tom, jak důležitou úlohu v lidském životě česnek sehrává. Díky velkému obsahu vitamínů, minerálů a antibakteriálních složek je využíván jako přírodní antibiotikum. Česnek velmi významně posiluje imunitní systém celého organismu, v zimních měsících se užívá jako prevence proti nachlazení. Opravdu efektivně působí proti bolesti v krku a při angíně. Jedinci bojující s vysokou hladinou cholesterolu česnek užívají k jejímu snížení a udržení v přijatelných hranicích. Zlepšuje také cévní a oběhový systém, s čímž souvisí podpora srdeční činnosti a regulace krevního tlaku. Velké množství lidí užívá česnek především pro podporu trávení. V trávicí soustavě totiž snižuje pravděpodobnost výskytu nádorů v oblasti tlustého střeva nebo žaludku. V dětské medicíně česnek zbavuje hlístů, roupů, škrkavek, tasemnic či ploštěnek. Celkově odpuzuje veškeré parazity a v letních měsících především klíšťata. Při užívání česneku je však zapotřebí počítat i s pálením žáhy. Pokud člověk těmito obtížemi trpí, měl by užívat spíše méně silnou odrůdu česneku.
Česnek obsahuje:
vitamín B1: 0,2 mg
vitamín B2: 0,11 mg
vitamín B3: 0,7 mg
vitamín B5: 0,59 mg
vitamín B6: 1,24 mg
kyselinu listovou: 3 μg
vitamín C: 31,2 mg
vápník: 181 mg
železo: 1,7 mg
hořčík: 25 mg
draslík: 401 mg
fosfor: 153 mg
zinek: 1,16 mg
sodík: 17 mg
betakaroten: 5 μg
mangan: 1,67 mg
selen: 14,2 μg
Nutriční hodnoty česneku (100 g):
energie: 623 kJ (149 kcal)
sacharidy: 33,06 g z toho cukry: 1 g
bílkoviny: 6,39 g
tuky: 0,5 g
vláknina: 2,1 g
Česnek je základem většiny jídel. Kromě své specifické chuti, které se ve většině pokrmů využívá, má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných přísad. Česnek může hrát v pokrmech i hlavní roli, například česneková pomazánka (pomazánkové máslo/tvaroh, prolisovaný česnek dle chuti, pepř, sůl), česneková polévka (krémový základ, prolisovaný česnek, čerstvá petržel nebo cibulová nať). V případě zvýraznění jiných chutí se často česnek využívá jako podklad pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.
Klasiku uchování česneku na zimu představuje svázání ve speciální vazbě. Takto zavěšené česnekové kytice dokážou vydržet v chladnějším prostředí velmi dlouho. Optimální výška je cca 1,5 m nad zemským povrchem. Nejvíce se pro uchování česneku ve vazbě hodí třeba spižírny, kuchyně anebo komory. Po proschnutí ve vazbě lze česnek následně uchovávat i v kameninové nádobě, případně papírové k
Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.
Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kvasinka.
U mě na prvním místě česnek s medem. Pravý český česnek a med jsou národní všelék! Česnek obsahuje silnou antifungální látku nazvanou allicin. Allicin ničí infekce, zejména pokud jde o kvasinku Candida. Med zase pomáhá česneku v jeho protikvasinkové aktivitě. Uklidňuje pokožku a mírní jakýkoliv otok s protizánětlivými účinky. Vždycky si to udělám dvakrát týdně ze 6 stroužků česneku a 5 lžic organického medu. Česnek normálně prolisuju přes mačkátko a nechám odležet po dobu 15 minut. Pak přidám med a dobře promíchám. Tuto směs aplikuju na pokožku hlavy a zároveň provádím masáž po dobu minuty nebo dvou. Pak vlasy zabalím do igelitu a ručníku a nechám asi 10 minut působit. Nakonec to opláchnu vodou a nanesu šampon a vlasy normálně umeju. V případě citlivé pokožky, kterou může česnek dráždit, je možné směs naředit mlékem.
V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.
Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.
Česnek má přímo neuvěřitelné a mnohokrát studiemi ověřené léčivé účinky.
Ze všeho nejlépe česnek zlepšuje krevní oběh, protože rozšiřuje a čistí cévy od vápenatých usazenin. Také dobře srovnává krevní tlak, ten vysoký snižuje a naopak nízký tlak zvyšuje a to tím, že stimuluje přímo srdeční sval. Dále česnek zlepšuje tvorbu červených krvinek a pomáhá při arterioskleróze.
Česnek také působí proti bakteriím a na záněty, je tedy účinný jako antibiotikum i jako antiseptikum. Dokonce pouhé jeho výpary dokážou ničit mikroby.
Česnek dále desinfikuje zažívací trakt (žaludek i střeva). Ve střevech dále česnek zlepšuje průchod potravy, jejich peristaltiku a změkčuje stolici. Dále ve střevech česnek obnovuje stabilitu střevní mikroflóry a vyhání ze střev parazity, jako jsou roupy, červy, hlísty, škrkavky nebo tasemnice.
Česnek pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi, takže je vhodný tam, kde je cukrovka.
Česnek celkově stimuluje organizmus a také podporuje tvorbu ženský i mužských pohlavních hormonů a podporuje tak sexuální potenci, jako oblíbené afrodiziakum.
Česnek léčí záněty dásní, kdy se na ně přikládají nasekané kousky česneku.
Česnek léčí zánět zevního zvukovodu, kdy se vkládá kousíček česneku zabalený do vaty nebo papírového ubrousku co nejhlouběji do ucha.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- POSÍLÍ IMUITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím tuto houbu na vlastní výrobu domácího léčebného kefíru, zasílám kvalitní, čisté a bílé hrudky této houbičky, která Vám zajistí /z 1 pol.lž. + 1/4l mléka / výborný a hlavně zdravý nápoj, který Vám posílí imunitu a vyčistí střeva, žlučník, cévy, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, prevence na civilizač. choroby/pomáhá řešit onkolog.a gynekolog. problémy/ ráda poradím jak ji uchovat a další možnosti využití v kuchyni, zasílám na dobírku /dávka 100kč + pošt/nebo osobně v Č. Budějovicích bez pošt., pište, volejte, tel:732231707
Vidličkou opatrně stáhněte bobule ze stonku: Postupujte od spodní části plodů až k hlavnímu stonku. Nyní odstraňte všechny kousky stonku, které se dostaly do misky (v rozumných mezích). Očištěné plody umístěte do velkého cedníku. Důkladně je opláchněte velkým množstvím studené tekoucí vody z vodovodu a nechte okapat. Takto připravené plody rozmačkejte v dostatečně velké nádobě anebo je rozmixujte. Pokud používáte sušené plody, nemusíte je již uvedeným způsobem upravovat.
Zpracované bezinky dejte do čisté, suché a uzavíratelné sklenice. Plody do sklenic nepěchujte, pouze je volně vložte do připravené sklenice jeden centimetr pod hrdlo nádoby. Vezměte vodku nebo jiný alkohol dle vlastní volby a nalijte jej na bezinky. Sklenici alkoholem naplňte skoro až po okraj. Uzavřete sklenici těsným víkem. Je vhodné použít uzavíratelnou sklenici s kovovým víčkem. Na povrch kovového víčka napište nesmyvatelným fixem datum, kdy jste tinkturu vytvořili. Dále na víčko zaznamenejte druh byliny a typ alkoholu, který jste k výrobě použili. Takto připravenou tinkturu dejte do stinné místnosti a po dobu jednoho týdne každý den nádobu protřepejte. Po uplynutí této doby nádobu otevřete a zkontrolujte, zda jsou plody bezu potopené v alkoholu. Pokud tomu tak není, doplňte alkohol, který jste při výrobě tinktury použili. Název alkoholu máte zaznamenaný na víčku sklenice.
Po 6 týdnech tinkturu přelijte přes cedník a mírně stiskněte plody, abyste získali co nejvíce tekutiny. Takto vyrobenou tinkturu přelijte do čistých uzavíratelných sklenic a uložte je na tmavém místě. Bylinné tinktury vyrobené doma vydrží 1 až 2 roky. Po uplynutí této doby ztrácejí svou účinnost. Pokud jste na tinktuře zjistili plíseň anebo nepříjemnou vůni, tinkturu již nepoužívejte.
Léčebné účinky bezinek jsou dlouhodobě prokázány a výskyt bezinek v našich zeměpisných šířkách je hojný. Jak říkali naši předci: „Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.“
Olej z máty peprné se připraví ze suchých listů a stonků máty peprné, které ale nejsou starší, než 2 měsíce od sběru! Ze starých suchých rostlin se rychle odpaří i léčivý olej, který chceme z rostliny dostat. Na přípravu budeme potřebovat velkou sklenici od okurek, kterou naplníme nasekanou natí z máty peprné a mírňoulince ji do sklenice natlačíme. Pak to zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem, až po okraj. Sklenici zavřeme a ponoříme ji do vodní lázně o stálé teplotě 60°C, kde ji přiklopenou necháme celý jeden týden. V procesu výroby domácího oleje z máty je důležité, aby byla po celou dobu udržována konstantní teplota a ke sklenici neprocházelo žádné světlo. Po týdnu rozehřátý olej přelijeme přes cedník, do kterého jsme předem umístili dvě vrstvy dostatečně velké sterilní bavlněné tkaniny, například z levného bílého trička. Sedlinu, která zůstane v sítku, pořádně vymačkejte otáčením bavlněné tkaniny do copu. Tím vznikne tvrdší váček, který pak umístěte mezi dvě prkénka, která k sobě přitlačte kutilskými šroubovacími sponami. Cílem je vylisovat ze sedliny co nejvíce oleje, protože v sedlině je mátová olej nejkoncentrovanější a tedy i nejvzácnější. Proto je dobré toto závěrečné lisování nepodcenit!
Cibule s česnekem spolu tvoří nerozlučnou dvojku a jako bojovníci proti bakteriím a mikroorganismům pomáhají udržovat v těle jen ty zdravé, nemocné bez varování likvidují.
Chilli papričky jsou nejlepším přírodním stimulátorem krevního oběhu, takže léčivé účinky antibiotik dostanou přesně tam, kde jsou potřeba.
Podobně je na tom i zázvor.
Křen zase patří mezi ochránce zdraví plic a dýchacích cest, zatímco kurkuma umí bojovat s infekcemi a záněty.
O pozitivních účincích jablečného octa by se dalo napsat několik článků. V tomto případě vyzvedněme fakt, že se kyselina jablečná umí vyrovnat s bakteriálními infekcemi.
Postup: Vše kromě jablečného octa dejte do zavařovací sklenice, důkladně promíchejte a napěchujte. Nakonec přilijte ocet. V ideálním poměru by to měly být 2/3 sklenice pevných přísad a 1/3 octa. Sklenici uzavřete a vše ještě jednou promíchejte. Poté sklenici na dva týdny uložte na suché a tmavé místo. Ovšem nikam daleko, celou směs totiž musíte jednou denně protřepat.
Po čtrnácti dnech sklenici otevřete a její obsah co nejdůkladněji přeceďte. Z pevné směsi se pokuste skrz gázu vymačkat co nejvíce tekutiny, abyste získali co nejsušší směs. Léčivou částí je ta tekutá část. Zbytek můžete buď vyhodit, nebo zužitkovat například při vaření. Léčivou vodu nemusíte uschovávat v ledničce, vydrží čerstvá dlouhou dobu i při pokojové teplotě.
Použití
Toto domácí „antibiotikum“ vám poslouží jako prevence, ale jako lék na nemoc nikoliv. Pokud je budete užívat preventivně, stačí jedna polévková lžíce denně. Posílí váš imunitní systém a bude bojovat proti případnému nachlazení. Nemíchejte ho ale s vodou! Mohla by totiž snížit léčebné účinky. Protože je vyrobené antibiotikum skutečně pálivé, po jeho požití se zakousněte do plátku pomeranče. Směs působí proti virům a plísním v těle, které ohrožují organismus. Také zlepšuje lymfatický a krevní oběh.
V případě, že se jedná o relativně závažnou nemoc, jako je třeba angína, záněty močových cest s celkovými příznaky, zápal plic a tak dále, tak samoléčbu rozhodně neriskujte a navštivte lékaře, i když vám na internetu při závažnější nemoci či infekci doporučují pět až šest lžic tohoto „antibiotika“ denně.
V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.
V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.
Na rozdíl od klasického česneku se tento pěstuje pro konzumaci listů, jako vhodný doplněk zdravé výživy. V česneku medvědím najdeme silice, vitamíny, minerální látky a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi. Obsahuje rovněž značné množství jódu. Vyráží velmi brzy na jaře a jeho užívání přispívá ke kompletní jarní očistě organismu.
Česnek medvědí lze pěstovat doma, vysadit ho a pak nechat růst, protože když se uchytí a daří se mu, žádnou velkou péči nepotřebuje, rozrůstá se sám.
Bude se mu líbit:
ve stinné vlhké zahradě,
pod vzrostlými stromy (okrasnými, které neobrýváme a nehnojíme),
pod keři,
ve stinném zákoutí, které leží ladem.
Musíme si uvědomit, že česnek medvědí je sice trvalka, ale není to celoroční rostlina. Přes léto a podzim místo zůstane prázdné. Nemůžeme jej dát na záhonek a po jeho zániku, když listy uvadnou a stáhnou, tam zasadit něco jiného.
Cibulky sázejte do trsů (1 trs = 10 a více cibulek), tak se nejlépe ujímá a roste. Pokud máte na zahradě málo místa, můžete to řešit tím, že z 200 cibulek vytvoříte například 5x, 2x nebo jen 1x velký trs v truhlíku na balkoně.
Česnek medvědí má rád vlhké, humózní a kypré půdy na stinných místech, ale pokud máte možnost ho pravidelně zalévat, poroste vám téměř všude. Nehnojte ho ani nevysazujte do vyhnojené půdy! Čerstvá nať česneku medvědího je vhodná i jako kuchyňské koření.
Aby mohl česnek medvědí v časném jaru vyhnat listy, je třeba cibule zasadit koncem léta. Je to stejné třeba jako u tulipánů. Při pěstování ze semen rovněž vyséváme před zimou. Když bychom to chtěli udělat zjara, musíme semínka nejdřív takzvaně stratifikovat, abychom imitovali přírodní podmínky.
Postup:
Semínka vložíme do substrátu a uložíme asi na měsíc do lednice.
Poté je rozsejeme v ploché misce, ale stále musí být v teplotě přibližně okolo 10–12 stupňů.
Klíčky se objeví asi po čtyřech týdnech.
Teprve pak je přemístíme na stanoviště a vsadíme asi centimetr hluboko.
První rok budou rostlinky slabé, sklizeň očekávejme až druhým rokem.
V případě, že budete vysévat medvědí česnek do truhlíku, je dobré semínka nechat nějakou dobu v mrazáku, nebo ještě lépe nechat truhlík se semínky přes zimu zapuštěný venku. Pak truhlík můžete umístit na nějaké hodně chladné místo, nejlépe do sklepa. Nebo pokud budete vysévat přímo na venkovní stanoviště, nechte celý proces na přírodě. V každém případě se obrňte trpělivostí. Problémem je také to, že rostlinky pěstované ze semínek dosáhnou normální velikosti v ideálních podmínkách druhým rokem, ale někdy j