Téma: 

jak uchovat citronovou šťavu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY CITRONU

Co naplat, letní dny jsou nenávratně pryč, venku na nás začíná útočit zima a špatné počasí, z pultů obchodů mizí pestrý výběr čerstvého ovoce a zeleniny a naše těla se pomalu začínají adaptovat na zimní mód. Většina lidí tyto změny počasí nesnáší moc dobře, řádí epidemie chřipek a skoro každého stihne nějaké to nachlazení.

Zdroj: Léčivé účinky citronu
Zveřejněno dne: 1.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: citronová dieta-očista

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista
Odesláno dne: 11.3.2016 uživatelem Monika Janoušková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NÁVOD JAK UCHOVAT ČESNEK PŘES ZIMU?

Jak uchovat česnek přes zimu?

Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?
Zveřejněno dne: 4.10.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: jak uchovat mátu oeornou delší dobu čerstvou

Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu
Odesláno dne: 11.8.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

STROUHANÝ KŘEN

Jak uchovat nastrouhaný křen

Povedlo se vám křen nastrouhat? Teď ještě zvolit ten správný způsob, jak ho uskladnit, aby neztratil nic ze své síly, chuti ani vůně. Nehodláte-li si na křenu pochutnat hned, dokud bude čerstvý, tak ho můžete zavařit, usušit nebo zamrazit. Nejrychlejší metoda je mražení. Nastrouhaný křen jen zakápněte octem nebo citronovou šťávou, aby nezčernal, a naplňte jím igelitový sáček nebo plastovou, dobře těsnící nádobu. Pokud používáte igelitový sáček, vymačkejte z něj vzduch a důkladně uzavřete. Doporučuji vložit ještě do druhého sáčku, aby nenačichly okolní suroviny v mrazáku. Můžete dát zamrazit.

Sušit můžete křen nastrouhaný, nakrájený na plátky nebo kolečka a k sušení můžete využít sušičku na ovoce a zeleninu, venkovního sluníčka nebo suché místnosti. Prakticky můžete postupovat stejně jako při sušení hub. Po důkladném usušení přendejte křen do suché, čisté, dobře uzavíratelné nádoby.

Zdroj: Strouhaný křen
Zveřejněno dne: 14.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak zesvětlit kůži

Zesvětlení kůže je možné dosáhnout pomocí několika různých látek. Například z domácích zásob je možné použít citronovou šťávu. Jak se používá citronová šťáva na zesvětlení kůže a další látky, jako například kyselina kojic, vitamín B3 nebo medvědice lékařská se blíže píše zde: www.ceskenemoci.cz/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zesvětlit kůži
Odesláno dne: 13.7.2012 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK VYMAČKAT ŠŤÁVU Z CIBULE

Recept jak z cibule dostat šťávu

Cibuli jemně pokrájíme a rozmělníme v kameninovém hmoždíři a necháme chvilku stát. Potom šťávu přecedíme přes gázu nebo plátýnko. Uchováváme ji maximálně několik dní v uzavřené lahvičce dole v lednici.

Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule
Zveřejněno dne: 30.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak udělat masku na obličej k zesvětlení pih

taky sem to zkoušela..mě pomohlo když sem smýchala ..sodu ,citronovou štávu a rozdrcenou sušenou jahodu :D nwm jak mě to napadlo ale je to fajn..nezmizely ale sou světlejší ...ted už ani nepřidávám tu jahodu :D prostě mi došlo že to de i bez ní :pp :D

Zdroj: diskuze Jak udělat masku na obličej k zesvětlení pih
Odesláno dne: 16.12.2012 uživatelem Lucka
Počet odpovědí: 0

NÁVOD JAK UCHOVAT ČESNEK PŘES ZIMU?

Babské rady

Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak uděláme nejlépe, to vydrží spolehlivě dva měsíce. Když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce začne zeleně rašit nebo zplesniví a tím se také znehodnotí. Nejlépe je si česneku kupovat jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?
Zveřejněno dne: 4.10.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak uchovat česnek

Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.

Zdroj: diskuze Jak uchovat česnek
Odesláno dne: 20.11.2011 uživatelem Blanka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK PĚSTOVAT ČESNEK

Jak uchovat česnek přes zimu

Česnek můžete skladovat na suchém a chladném místě několik měsíců. Můžete ho skladovat v keramické dóze určené pro skladování česneku nebo například ponechat na česneku suché listy a ty splést do copu, který bude plnit jak užitkovou, tak dekorativní úlohu. Takový upletený cop může viset ve vaší spíži nebo v kuchyni. Česnek můžete skladovat i v oleji nebo octě, ale musí být uložený v lednici, aby se předešlo tvorbě bakterií. Tento způsob není určen k dlouhému skladování, česnek je třeba rychle spotřebovat. Také mrazák bývá oblíbený skladovací způsob jak uchovat česnek. Očištěné stroužky česneku se dají do čisté skleničky s uzávěrem a uloží se do mrazáku. Pak se česnek postupně po stroužcích odebírá, nechá se rozmrznout a je tak vždy po dlouhou dobu jako čerstvý. Nezapomeňte si také schovat pěkné paličky česneku k sadbě na příští rok, abyste je nemuseli kupovat v obchodě.

Zdroj: Jak pěstovat česnek
Zveřejněno dne: 29.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak uchovat mátu oeornou delší dobu čerstvou

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu
Odesláno dne: 11.8.2013 uživatelem jan maria spisarjjan maria spisar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ KYSANÉHO ZELÍ

Jak uchovat kysané zelí

Po kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Právě kysání umožňuje, že lze zelí konzumovat po celý rok. Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vzniká kyselina mléčná, která je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebné ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediná pozitiva, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek. Sterilace udrží kysané zelí déle použitelné, ovšem tímto procesem se veškerý přínos kysaného zelí ztrácí. Tím nejjednodušším receptem, jak nejlépe uchovat kvašené zelí, je po vykvašení umístit nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolovat, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku pod víkem zeláku stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.

Zdroj: Zavařování kysaného zelí
Zveřejněno dne: 1.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: česnek a citron čistič cév

jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.

Zdroj: diskuze Česnek a citron čistič cév
Odesláno dne: 14.8.2013 uživatelem ema
Počet odpovědí: 0

ČIŠTĚNÍ PRAČKY KYSELINOU CITRÓNOVOU

Čištění pračky kyselinou citronovou a octem

Spousta lidí používá k čištění pračky – a nejen pračky – také ocet. Stačí místo pracího prášku nalít do pračky hrnek octa, do bubnu vložit starý hadr a spustit program vyvářky. Stejným způsobem můžete použít kyselinu citronovou nebo prací sodu. Ocet je velmi účinný i na vodní kámen, jen ho používejte s rozmyslem, protože velké množství octa poškozuje gumové části pračky a místo čisté pračky byste mohli mít stroj nenávratně poškozený. Budete-li kombinovat kyselinu citronovou a ocet, budete mít pračku bez vodního kamene i bez plísně.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou
Zveřejněno dne: 1.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: skladování česneku

Dobrý den, psali česnek neloupaný, ale nepsali o jak velikou nádobu se jedná a jaké množství česneku ...... také hledám možnost, jak uchovat koupený česnek co nejdéle a je to vážně problém .

Zdroj: diskuze Skladování česneku
Odesláno dne: 2.8.2014 uživatelem ufo
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA ČESKÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Zdroj: Recepty na české vánoční cukroví
Zveřejněno dne: 10.10.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: tibetská houba negativní účinky

Dobrý den. Jak uchovat zmíněnou houbu po dobu deseti dní kdy nebude možnost obnovy kefíru? Díky za radu. Roland

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky
Odesláno dne: 27.7.2016 uživatelem Roland
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK VYČISTIT PRAČKU

Čištění kyselinou citronovou

Kyselina citronová vyčistí v pračce vodní kámen a zápach. Nasypte jeden hrnek kyseliny citronové do nádobky na prášek a druhý hrnek do bubnu pračky, poté nastavte program praní na nejvyšší teplotu a zapněte pračku. Pračka se vám krásně vyčistí.

Zdroj: Jak vyčistit pračku
Zveřejněno dne: 28.10.2016

KORIANDR SETÝ

Losos na koriandru

Suroviny:

  • 4 plátky lososa
  • 2 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 4 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • plátky citronu na ozdobu

Postup:

Omytého a usušeného lososa osolte a opepřete, posypte citronovou kůrou a koriandrem a opečte na másle z obou stran. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou a ozdobte plátky citronu. Vhodnou přílohou budou například vařené brambory.

Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno dne: 18.7.2014

DOMÁCÍ TRIKY NA BÍLÉ ZUBY

Rady pro bílé zuby

  • K odstranění skvrn, které se na zubní sklovině tvoří, použijte 2× měsíčně sodu bikarbonu.
  • Můžete přidat kapku hřebíčkového oleje do zubní pasty a zuby vyčistit s takto obohacenou pastou alespoň jednou týdně.
  • Přestaňte kouřit. Kouření je nejrychlejší cestou, jak změnit barvu vašich zubů z bílých na žluté.
  • Smíchejte čajovou lžičku citronové šťávy a kuchyňské soli a udělejte z ní jemnou pastu. Aplikujte na ta nejžlutější místa na zubech a jemně je s ní vyčistěte.
  • Doporučujeme pužívat ve stravě zázvor nebo čerstvou citronovou šťávu, oboje totiž zlepšuje trávení i dech.
  • Použijte vnitřní bílou část pomerančové kůry a „vygumujte“ zuby do běla.
  • Vysušené listy bobkového listu kombinované s vysušenou kůrou z pomeranče představují výborný bělící prostředek.

Nemáte trpělivost na bělení zubů? Pak je nejlepším řešením předcházet tvorbě zubního kamene a skvrn. Několik dalších rad:

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby
Zveřejněno dne: 26.1.2010

ČIŠTĚNÍ PRAČKY KYSELINOU CITRÓNOVOU

Kyselina citronová – využití při praní

Kyselina citronová pomáhá v odstranění vodního kamene. Jak na to? Nasypte jeden hrnek kyseliny citronové do nádobky na prášek a druhý hrnek do bubnu pračky, poté nastavte program praní na vyšší teplotu a zapněte pračku.

Takto můžete jednoduše vyčistit buben pračky:

Postup: Do prázdného bubnu nasypeme 250 gramů kyseliny citronové a necháme pračku prát naprázdno při teplotě 50–60 °C.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou
Zveřejněno dne: 1.8.2017

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Pěstování zázvoru v našich podmínkách

Zázvor není běžně k dostání jako pokojová rostlina, lze si ho však snadno vypěstovat. Kupte si čerstvý, neseschlý oddenek zázvoru, na kterém jsou vidět pupeny. (Zázvor se množí výhradně vegetativně z rozrůstajících se oddenků.) Naplňte květináč směsí substrátu a rašeliny a na ni položte kus oddenku pupeny směrem nahoru. Zasypte směsí substrátu a rašeliny právě tak, aby oddenek nebyl vidět. Květináč umístěte na teplé a slunné místo a půdu udržujte vlhkou. Oddenek vyklíčí za 2−3 týdny, pak už zázvorovník poměrně rychle poroste. Po několika měsících začne schnout. To je naprosto v pořádku, v tuto chvíli můžete oddenek vyjmout, část sníst a část znovu zasadit. Celý proces opakujte mnoho let. Protože je zázvor cizokrajná rostlina původem z teplých oblastí Asie, v českých podmínkách vykvete jen výjimečně.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Uchování zázvoru v lednici

Šťávu ze zázvoru skladujte v chladničce maximálně týden. Neoloupaný zázvor se dá skladovat v chladničce 2−3 týdny. Jestliže chcete zázvor skladovat déle, můžeme/musíte ho zamrazit. V takovém případě zabalte zázvor do potravinové fólie, vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vymačkejte všechen vzduch. Sáček se zázvorem uzavřete a dejte do mrazáku. Takto zabalený zázvor můžete skladovat až několik měsíců. Až ho vytáhnete zmrazený, zkuste ho nastrouhat na struhadle na sýry, je to velmi jednoduché.

Mražení nakrájeného zázvoru: Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z nich vytvořte malé hromádky a ty rozložte na tác s pečicím papírem. Tác vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud všechen zázvor nezmrzne. Potom zázvor přendejte do vzduchotěsné krabičky nebo do sklenice s těsným víčkem. Nakonec nádobu se zázvorem dejte zpět do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží v mrazáku až šest měsíců.

Mražení nasekaného zázvoru: Zázvor se slupkou nasekejte na kousky, jaké budete v budoucnu potřebovat k vaření, tj. můžete mít větší kousky, ale i malé kousíčky zázvoru. Ty potom vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dejte do mrazáku.

Mražení zázvoru ve formě medailonků: Víte-li, že budete při vaření potřebovat zázvor ve formě medailonků, oloupejte ho, nakrájejte na medailonky a ty následně vložte do skleněné misky nebo do nějaké jiné nádoby, kterou můžete umístit do mrazáku. Nádobu se zázvorem dejte do mrazáku a nechte ji tam, dokud zázvor úplně nezmrzne (po hodině můžete medailonky obrátit). Poté kousky zázvoru vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dobře zavřete. Krabičku se zázvorem dejte zpátky do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží minimálně tři měsíce.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Domácí uskladnění zázvoru

Skladování zázvoru v plastovém sáčku: Vezměte neoloupaný zázvor a vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku. Poté ze sáčku vymačkejte všechen vzduch a sáček uzavřete. Vložte ho do části lednice, kde skladujete zeleninu, a zázvor vám vydrží několik týdnů hezky čerstvý. V porovnání s ostatními metodami skladování, jako je například skladování zázvoru v papírovém ubrousku, vám při použití této metody vydrží zázvor čerstvý až o několik týdnů déle. Pokud máte zázvor již oloupaný, můžete zvolit stejnou metodu, ale kořeny vám nevydrží čerstvé tak dlouho, jako když jsou neoloupané.

Skladování zázvoru v papírovém ubrousku a papírovém sáčku: Kousky neoloupaného zázvoru můžete zabalit do papírového ubrousku tak, aby k nim nemohl žádný vzduch, a potom je vložit do papírového pytlíku. Důkladně z pytlíku vymačkejte všechen vzduch a poté ho zalepte. Takto zabalený zázvor dejte do lednice, kde ho můžete skladovat i několik týdnů.

Skladování zázvoru v papírovém sáčku: Pokud nemáte příliš mnoho času, můžete zázvor pouze vložit do papírového pytlíku a ten nechat v lednici. Zázvor nevydrží tak dlouho, jako kdybyste použili jinou metodu skladování, ale pomocí tohoto rychlého a jednoduchého způsobu ho můžete uchovat alespoň několik dní. Tato metoda se používá také při skladování bylinek (například koriandru nebo kopru).

Skladování zázvoru v lihových nápojích: Čerstvě oloupané kousky zázvoru vložte do uzavíratelné nádoby s lihovinou nebo s nějakou kyselou tekutinou. Nejčastěji se používá vodka, sherry, rýžové víno, rýžový ocet nebo čerstvá limetková šťáva. Vodka a sherry patří mezi nejoblíbenější lihoviny (například ve vodce vám zázvor vydrží nejdéle čerstvý a jeho chuť zůstane téměř nezměněná). Přestože jde o funkční metodu skladování, každý lihový nápoj do jisté míry ovlivní chuť skladovaného zázvoru.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015

RECEPTY NA ČESKÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Kokosky

  • 4 bílky (šlehat ve vodní lázni)
  • 280 g cukru krystal
  • citrónová kůra
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 20 g strouhanky

Do tuhého sněhu z bílků všleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru smícháme s kokosem a po lžících vmícháme do bílků. Současně s kokosem vmícháváme i citrónovou kůru a strouhanku. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Zdroj: Recepty na české vánoční cukroví
Zveřejněno dne: 10.10.2013

JAK VYČISTIT PRAČKU

Čištění pračky octem

Pokud se vám v pračce vodní kámen usadil, můžete si vystačit s běžně dostupnými prostředky. Nejčastějším řešením je obyčejný ocet. Nalijeme celou láhev octa do nádobky na aviváž a zapneme pračku. Použijeme prací program s vysokou teplotou a delší dobou praní. Ve chvíli, kdy se voda s octem dostatečně ohřeje a dostane se opravdu všude, vypneme asi na půl hodiny pračku a necháme ocet působit. Poté prací cyklus necháme dokončit. Stejným způsobem můžeme použít i kyselinu citronovou. Kyselé prostředky ale používáme opatrně, při dlouhodobém používání by mohly poškodit gumové hadice. Je proto dobré je střídat se sodou anebo se solí.

Zdroj: Jak vyčistit pračku
Zveřejněno dne: 28.10.2016