JAK UCHOVAT NASTROUHANY KREN je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Zajímáte se o to, jak nejlépe uchovat česnek přes zimu? Zde přinášíme několik rad, aby česnek během skladování neztratil vůni a svěžest.
Jak uchovat česnek přes zimu?
Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.
V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.
mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.
Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nastrouhaný křen a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v bio kvalitě. Křen musí být ponořený. Vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout 2× denně důkladně protřepat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uschováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek se užívá 3× denně 1 čajová lžička po dobu 30 dnů.
Obklad pro povzbuzení jaterní činnosti
Na oblast jater si 10 dní po sobě přikládáme obklad z ½ kostky tučného tvarohu, 3 lžic nastrouhaného křenu a 1 nasekané cibule.
Nápoj pro dobré trávení
Jestliže nás přepadnou trávicí potíže, můžeme si pomoci uklidňujícím nápojem. Pro jeho přípravu potřebujeme ¼ litru teplého mléka (můžeme použít i rostlinné – sójové, rýžové, ovesné), do kterého nastrouháme asi 1,5 centimetru dlouhý kousek kořene křenu. Nápoj se popíjí po douškách.
Pokud nemůžete ihned navštívit lékaře nebo nechcete brát prášky na bolest, můžete vyzkoušet některou z níže uvedených rad na nesnesitelnou bolest zubů.
Pomoci mohou teplé či chladivé obklady a doporučuje se vyhýbat se tělesné námaze i pobytu na slunci.
Také pomáhá šalvěj, kterou můžete použít čerstvou i sušenou, případně šalvějovou esenci ve formě kapek. K výplachům ústní dutiny se používá vlažný roztok.
Vyzkoušenou bylinou tišící bolest zubů je heřmánek, který můžete použít ve formě odvaru na výplachy úst. Heřmánkovým extraktem naloženým v lihu pak můžete přímo potírat bolestivé místo nebo ho po zředění kloktat.
Dobře známé jsou léčivé účinky čerstvého zázvoru, který je nejlepší kousat, pokud vám to bolest dovolí.
Ke zmírnění bolesti můžete použít také čerstvě nastrouhaný křen položený přímo na zub. Další možností je zalít nastrouhaný křen octem, nechat odstát a po scezení potírat postižené místo.
Odvary z bylinek (šalvěj, jitrocel, heřmánek) – jednoduchá příprava a je jedno, zda máte listy rostlin čerstvé, nebo usušené. Vložte části rostlin do horké vody a louhujte 10–15 minut. Účinné látky se uvolní a odvar bude hotový. Napijte se odvaru a promývejte jím celá ústa. Případně kloktejte a poté vyplivněte.
Domácí pálenka – tento způsob asi potěší mnohé, ale nezapomínejte: všeho s mírou. První možnost je jen propláchnutí úst domácí pálenkou a alkohol následně vyplivnout nebo spolknout. Druhá možnost je namočit do alkoholu vatovou tyčinku do uší a potírat jí postižené místo v ústech. Pouze pokud alkohol i spolknete, k zubaři pak raději jeďte taxíkem.
Alpa – pokud ji máte doma, tak můžete zkusit podobně jako při domácí pálence, vytírat bolestivé místo namočené na vatové tyčince.
Žvýkání hřebíčku – hřebíček je voňavé koření, které má silný dezinfekční účinek. Pomůže tlumit bolest, ničí infekce a příjemně voní. Hřebíček můžete buď žvýkat, nebo si připravit odvar, kterým proplachujte ústní dutinu.
Studené obklady – kostky ledu vložte do ručníku a přikládejte na bolestivou stranu. Nebo cucejte kostky ledu v ústech, ale pouze pokud nejsou zuby citlivé na chlad. Chlad pomůže částečně znecitlivět bolestivé místo.
Pokud vás bolest zaskočí náhle, můžete využít prášky na bolest zubů z řad volně prodejných analgetik, které vám do půl hodiny uleví. Pokud vás ale bolest neopouští již několik dní, vyhledejte co nejdříve pomoc odborníka.
Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Jak uchovat česnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.
Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.
Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.
Křen. Zkuste ucpané dýchací cesty uvolnit tím, že sníte lžičku nastrouhaného křenu. Má totiž pořádnou sílu. Podobný účinek má i nastrouhaný zázvorový oddenek. Křen i zázvor ovšem užívejte po jídle, abyste si nepodráždili žaludek.
Zázvorový čaj. Zázvorový čaj si připravíte buď ze sáčku, nebo ze strouhaného čerstvého zázvoru. Zázvor brání vzniku látek, které způsobují neprůchodnost průdušek, a navíc obsahuje sloučeninu gingerol potlačující kašel.
Chilli. Do jídel si přisypte chilli nebo jiné pálivé přísady. Přidáte-li je do jakéhokoli vhodného pokrmu, okamžitě se vám bude snadněji dýchat.
Zábal z hořčice. Tři lžíce hořčičných semen rozemelte na prášek, smíchejte se šálkem mouky a s vodou, aby vznikla pasta. Hrudník si natřete vazelínou nebo mastným krémem a poté naneste hořčičnou pastu. Pronikavé aroma přispěje k uvolnění dutin, teplo povzbudí krevní oběh a uvolní hlen. Zábal nechte působit maximálně 15 minut.
Posílení imunity. Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Med obsahuje obrovské množství železa a vitamínů a posiluje bílé krvinky v jejich boji s infekcemi. Podobně působí i česnek. Allicin v něm obsažený blokuje enzymy, které virům, bakteriím i plísním dodávají schopnost napadat a poškozovat tkáně. Denně proto snězte jeden rozmačkaný stroužek.
Výplach solným roztokem. Dokonce i lékaři ORL doporučují při nachlazení provádět každé ráno proplachování nosu mírně slanou vlažnou vodou. Malou sklenku s osolenou vodou přiložíte k nosu. Jednu nosní dírku stiskněte a druhou dírkou pomalu vtáhněte slanou vodu. Pak ji ústy vyplivněte. Takto proplachovat nos můžete i preventivně. Bakterie totiž nemají rády slanější prostředí, než je to původní na sliznici.
Na noc si navlékněte mokré ponožky. Je to jeden z uznávaných alternativních postupů, jak srazit horečku a uvolnit ucpané dýchací cesty. Tím, že se krev stáhne do chodidel, dojde k povzbuzení celkového krevního oběhu. (Krev stagnuje na nejméně průchodných místech.) Chodidla si nejprve nahřejte v horké lázni. Pár tenkých bavlněných ponožek namočte do studené vody, vyždímejte je a natáhněte si je, až si půjdete lehnout. Přes mokré ponožky si oblečte ještě suché vlněné ponožky. Tuto metodu nepoužívejte, pokud spíte v chladné místnosti.
Užitečným pomocníkem je horká koupel. Stačí si jen napustit vanu, ale výraznějšího efektu dosáhneme, když do ní ještě přikápneme trošku aromatických silic (jehličnany, eukalyptus, tea tree atd.), nebo i stačí trocha mořské soli. Pozor, pokud vás trápí horečky, tak tuto metodu raději nepoužívejme, protože oslabíme vlastní organismus.
Ve svém příspěvku ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.
Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí
Při rýmě proměňte svou koupelnu na domácí lázně. Zavřete se a pořádně utěsněte škvíru mezi dveřmi a prahem, případně další díry, jimiž by mohl unikat teplý vzduch. Napusťte si horkou vanu, do vody přidejte pár kapek aromatického oleje, nasypte sůl či vonné květy a ponořte se. Zkuste vydržet co nejdéle – minimálně do doby, než teplota vody klesne. Teplá koupel a vonná pára vám mohou znatelně ulevit.
Některé rady doporučují na rýmu i křen. Strouhali jste někdy křen k domácí klobásce nebo párku? Pak víte, že vás to stálo několik slz. Kromě toho se vám s největší pravděpodobností spustila také rýma. A právě účinků, které křen má, můžete využít při léčbě počínající rýmy. Křen si poctivě nastrouhejte a smíchejte jej se 2 lžičkami medu. Vyrobenou medicínu užívejte 3x denně po jedné čajové lžičce.
Také eukalyptus ví, jak na rýmu. Olej si můžete nakapat například do aromalampy nebo teplé koupele. Výsledky se dostaví během několika mála minut.
Mezi nejstarší recepty, jak na rýmu, patří asi ty s cibulí a česnekem. K posteli si připravte talířek s rozkrojenou cibulí a rozmačkaný česnek. Silice a éterické oleje obsažené v česneku a cibuli pročišťují nos a mají mírně dezinfekční účinky. Kromě toho fungují jako přírodní antibiotika.
Jiní proti rýmě doporučují solný roztok. Pro jeho aplikování potřebujete menší skleničku, lžičku soli a vodu. Sůl s vodou pořádně promíchejte a výsledný roztok se pokuste vdechnout nosem. Pokud se vám to nedaří, naplňte roztokem lahvičku od klasických nosních kapek a aplikujte dle potřeby.
Ve svém příspěvku ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.
jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli
Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.
Zelňačka
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Pickles
Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.
Azuki fazole
Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.
Cizrna v dýňové omáčce
Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.
Nemusíte utrácet za drahé nosní kapky v lékárně, když vám nejde se vysmrkat. Stačí si kleknout do vany na všechny čtyři a lokty položit na dno do hodně teplé vody s přísadou soli (asi 1/2 kg na 20 litrů vody). Stále si připouštějte horkou vodu a odpouštějte vlažnou tak, aby byly kotníky a lokty ponořené. Takto vydržte alespoň půl hodiny v co nejteplejší vodě, potom se utřete a rychle si lehněte pod peřinu. Jestliže se vám nespustí rýma do jedné hodiny, postup opakujte.
Nebo si při zadní rýmě připravte dva větší kbelíky – do jednoho dejte studenou a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujte do vody ruce až po lokty (stačí dvě minuty do studené a dvě minuty do teplé vody). Opakujte pětkrát až desetkrát. Poté se ihned zabalte do teplé deky nebo zalehněte do postele. Po dvou dnech se vám krásně spustí rýma a nemusíte na nepříjemné punkce.
Na zadní rýmu platí prý také jako podpůrný lék křen. Nastrouhaný křen smíchejte s medem v poměru 1 : 1 a užívejte třikrát denně.
Bylinky
Poměrně novou bylinkou v ČR na boj s rýmou je takzvaný rýmovník. Lístky rýmovníku se rozemnou a vloží do nosu, kde působí léčebné látky této rostliny. Menším dětem stačí čichat k rozmělněnému lístku rýmovníku. Dá se z něj uvařit i vynikající čaj. Jen pozor, má uspávací účinky.
Homeopatika
Mnoha lidem se při rýmě osvědčila homeopatika. Při prvních příznacích rýmy (pálení nosohltanu a čípku) se doporučuje začít každou hodinu cucat tabletku Coryzalia – maximálně osm tabletek denně. Během léčby postupně prodlužujte intervaly podávání a snižujte denní dávku až do úplného vyléčení. Toto homeopatikum již bývá běžně dostupné ve většině lékáren.
Sirup na zadní rýmu
Na zadní rýmu je možné použít Nasivin Sinus sirup. Tento sirup obsahuje výtažky ze šesti bylin, které pomáhají uvolnit nosní dutinu a rozpouštět hleny. Používá se při rýmě a nachlazení.
Ve 100 g sirupu je obsažena bylinná směs 9,38 g (zahuštěný extrakt, sušina 15 %): bez černý – květ 17,74 %, hořec žlutý – kořen 1,26 %, jitrocel kopinatý – list 35,57 %, prvosenka jarní – květ 17,74 %, tymián obecný – nať 17,74 % a lékořice lysá – kořen 9,95 %.
1 lžička sirupu obsahuje 3,25 g cukru.
Děti od 3 do 6 let mohou užívat 1/2 lžičky 2x denně. Dospělí a děti od 6 let 1 lžičku 2x denně. Sirup není určen pro děti do 3 let.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- POSÍLÍ IMUITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím tuto houbu na vlastní výrobu domácího léčebného kefíru, zasílám kvalitní, čisté a bílé hrudky této houbičky, která Vám zajistí /z 1 pol.lž. + 1/4l mléka / výborný a hlavně zdravý nápoj, který Vám posílí imunitu a vyčistí střeva, žlučník, cévy, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, prevence na civilizač. choroby/pomáhá řešit onkolog.a gynekolog. problémy/ ráda poradím jak ji uchovat a další možnosti využití v kuchyni, zasílám na dobírku /dávka 100kč + pošt/nebo osobně v Č. Budějovicích bez pošt., pište, volejte, tel:732231707
Cibuli nakrájejte na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povařte ve vroucí vodě. Sceďte, dejte do misky a přidejte scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolte, opepřete, vmíchejte na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžete přidat i trochu citronové šťávy a med.
Tento salát je chuťově adekvátní náhradou klasického bramborového salátu a ještě ke všemu je zdravý.
Ryba
Ingredience:
Kousky kapra nebo tresky,
mleté vlašské ořechy nebo mleté mandle,
vajíčko,
sůl, pepř,
sladká mletá červená paprika
stroužek česneku
Postup:
Z ořechů, mletého pepře, soli a papriky si připravte směs. Vajíčko osolte, přidejte prolisovaný česnek a rozšlehejte. Kousky ryby namočte ve vaječné směsi a obalte ve směsi z ořechů. Na rozehřátém oleji osmažte. Porce vysušte na ubrousku.
Zelňačka
Ingredience:
1 velký kedluben,
1 petržel,
1 středně velká cibule,
2 stroužky česneku,
3 bobkové listy,
sušené mleté hříbky a sušené hříbky,
sůl, pepř,
olej,
700 ml vody,
šťáva z poloviny citronu
Postup:
Na osolený olej, což je specialita Mačingové, přidejte cibuli nakrájenou na tenké proužky, česnek, směs hříbků a pepř (v mixéru nebo kávovém mlýnku najemno pomelte sušené hříbky s celým černým pepřem). Přidejte na hrubém struhadle nastrouhaný kedluben a petržel a chvíli restujte. Poté přilijte vodu, přidejte tři bobkové listy a povařte. Po uvaření vyjměte bobkové listy, zeleninu rozmixujte na hladkou hmotu a přidejte šťávu z citronu. Před podáváním polévku ozdobte nasekanou petrželovou natí a přidejte uvařené nasušené hříbky, které jste si uvařili ve vedlejším hrnci v osolené vodě.
Zeleninová příloha
Ingredience:
čerstvé mladé lístky z červené řepy,
česnek,
vlašské ořechy nebo mandle,
mrkev,
sůl,
olej
Postup:
Svazek nakrájených listů z červené řepy osmažte na osoleném oleji, přidejte na plátky nakrájený česnek. Podlijte vodou a duste cca 15 minut. Nechte vychladnout a přidejte mleté vlašské ořechy nebo mandle. Na závěr můžete pokrm ozdobit nakrájenou mrkví.
Ingredience: 1 vejce, 30 g kokosové mouky, 50 ml mléka, 1 lžička přepuštěného másla na opékání, 100 g tvarohu, domácí marmeláda
Postup: Z bílků vyšleháme sníh, žloutek rozmícháme s mlékem. Do směsi přimícháme kokosovou mouku a poté opatrně zašleháme sníh. Tvoříme lívanečky, které opékáme na přepuštěném másle. Podáváme potřené tvarohem a domácí marmeládou.
Kuře na kari s bramborem
Ingredience: 1 celé kuře, sůl, 40 g sádla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajského protlaku, 300 g brambor, 2 ks nového koření, 1 ks muškátového oříšku (nastrouhaný), mletý pepř, 1 lžíce kari, vepřový vývar, 2 dl smetany
Postup: Očištěné a omyté kuře nakrájíme na menší kousky, osolíme a opečeme na rozehřátém sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek a opečeme. Potom přidáme rajčatový protlak, očištěné a na plátky nakrájené brambory, celé nové koření, nastrouhaný muškátový oříšek, mletý pepř a kari, podlijeme vývarem a přiklopené dusíme doměkka. Nakonec přimícháme smetanu.
Postup: Rozšleháme vejce, na malé kostičky pokrájíme mozzarellu, šunku a brokolici. Osolíme, opepříme a vzniklou směs nalijeme do formiček. Pečeme cca 15 minut. Podáváme s okurkovým salátem.
Nosní kapky či spreje se nemají používat delší dobu. Lepší je využít přírodní prostředky. Níže tedy najdete babské rady na ucpaný nos:
Křen – dokáže hlen a ucpaný nos pěkně uvolnit. Nastrouhejte si čerstvý křen a poté inhalujte jeho intenzivní vůni. Pomáhá to skvěle na uvolnění ucpaného nosu i dutin. Kromě inhalace je účinná také jeho konzumace.
Zázvor – má podobné účinky jako křen. Můžete si uvařit například zázvorový čaj.
Pálivé papričky – zkuste přidat do pokrmu chilli papričky, ty dokážou pěkně protáhnout.
Česnek – má v sobě zdravé silice, vhodné je ale jíst česnek syrový, a to například ve formě pomazánky, na topinkách, případně pro odvážlivce jen tak samotný.
Hodně tekutin – dostatečná hydratace napomáhá organismu vyrovnat se s aktuální infekcí a zároveň chrání před další nákazou. Vsaďte na bylinkový či ovocný čaj nebo čistou vodu. Vhodné nejsou sladké nápoje, káva, zelený čaj či kofeinové nápoje, které odvodňují organismus.
Vývar – poctivý kuřecí nebo hovězí vývar se vám bude hodit, neboť vám jednak díky páře uvolní nos, jednak vašemu tělu dodá energii. Nezapomeňte, že má být horký, jinak nebude mít smysl. Někteří sice zpochybňují tuto babskou radu, ale má co do sebe a může rýmu i zastavit.
Horká koupel nebo sprcha – horká pára působí velmi pozitivně na ucpaný nos a pročistí ho. Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech, který ocení nejen ucpaný nos, ale i dutiny. Do koupele si můžete přidat rovněž esenciální oleje, které rovněž mohou pomoci.
Bylinkový čaj – také bylinkový čaj, který je určen přímo proti rýmě, dobře funguje. Čaj si připravte horký, přidejte k němu citron a med. Pijte ho velmi pomalu, má uvolňovat nosní dutiny a ucpaný nos. Směs nebo čaj pomáhající na rýmu seženete v bylinkářství nebo v obchodech se zdravou výživou.
Vitamin C – vitamin C je velice důležitá látka, která napomáhá k rychlejšímu uzdravení. Jezte tedy hodně ovoce a zeleniny, ať ho máte dostatek.
V naší poradně s názvem WARFARIN A KŘEN SMÍ SE JÍST SPOLEČNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.
Užívám 15 roků Warfarin, současné době buď s výsledkem hodně rozředěná krev nebo naopak zase jenom 1,8 QICK. došlo u mě i ke kolapsu při nízké hodnotě.
Teď jsem měla chřipku a mám stále ucpaný nos, dočetla jsem se že pomůže křen s citronem. Mohu ho s Warfarinem užívat?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano, křen s citrónem můžete. Křenu totiž sníte jen malé množství a díky tomu nemůže nijak ovlivnit účinky Warfarinu.
Přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.
Chřest obsahuje asparagin, který pomáhá ke zlepšení funkce ledvin obecně.
Oves obsahuje oxid křemičitý, přírodní diuretikum. Konzumace ovesných vloček ke snídani je tak skvělým způsobem odvodnění.
Odvodňovací účinky má rovněž kořenová zelenina, a to zejména celer, petržel, pastinák. Pro odvodnění je nejlepší si připravit salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.
Mezi ostatní zeleninu, které spadá do kategorie močopudné potraviny, patří řepa, růžičková kapusta, hlávkový salát, mrkev, artyčoky, řeřicha a zelí. Mezi ostatní diuretika patří česnek, cibule, ředkvičky a křen. Česnek, stejně jako řepa, navíc „rozbíjí“ a vyplavuje tuk. Křen, syrová cibule a ředkvičky zrychlují metabolismus a zároveň podporují močení a střevní peristaltiku.
Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe natáhne přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.
Chcete-li získat co nejvíce z těchto močopudných potravin, je vhodné je konzumovat syrové. Řeřicha, rajčata, chřest, okurka či syrová cibule s česnekovým dresinkem mohou být použity v salátu, což je chutné jídlo, které je vyrobeno výhradně z močopudných potravin. Zatímco česnek, cibuli a křen je obtížné ve větším množství konzumovat za syrova, lze malé množství těchto potravin použít do stravy nakrájením na malé kostičky nebo rozsekáním, a tak si zpestřit běžný pokrm.
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.
Kandovaná aloe vera
Suroviny:
100 g gelu z listu aloe vera
100 g cukru
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.
Aloe vera džus
Suroviny:
100 g dužiny aloe vera
300 ml pomerančového džusu
200 ml minerální vody bez bublinek
2–3 lžíce medu
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
Med z aloe vera
Suroviny:
3 listy aloe
med
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem
Suroviny:
200 g červené řepy
2 jablka
25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
sůl
½ čajové lžičky nastrouhaného křenu
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.
Aloe vera nápoj s malinami a mangem
Suroviny:
½ manga
1 pomeranč
25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
100 ml medového melounu (bez slupky)
50 g malin
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.
Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách
Ve svém příspěvku WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.
Dobrý večer, chci se zeptat, zda při užívání warfarinu mohu jíst rajskou omáčku.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloslava obratilova.
mam dotaz mohu pri tomto leku jist zavarene okurky kure v nemocnici me ho dal a v tabulce je jako nevhodne mohu kren jatrovou pastiku tvaruzky a prosim kterou zeleninu mohu