Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VRÁTIT VYHŘEZLOU PLOTÉNKU

OBSAH

Jak se projevuje vyhřezlá ploténka

Že jde o vyhřezlou ploténku, poznáte podle charakteristického příznaku, kterým je tupá až pálivá bolest v dané oblasti. Bolest může vystřelovat do nohou, také rukou a šíje v případě výhřezu v oblasti krční či hrudní páteře. Kromě bolesti může být snížena citlivost v oblasti kůže, která je zásobována nervovými vlákny utlačenými vyhřezlou ploténkou. Mezi další projevy vyhřezlé ploténky se uvádí brnění v horních nebo dolních končetinách. Může se objevit také svalová slabost, při které nebudete schopni udržet předmět v ruce, nebo se vám při chůzi budou podlamovat kolena.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

dobry den dřive se s ichtiolovou masti mazali kravičkam vemena při zanětu. jemožno touto masti mazat po porodu vyhřezlou plotenku. prosim o odpověd. děkuji .iva

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Cviky

Určitě nezkoušejte cvičit svépomocí podle videa na internetu, protože byste si mohli ještě více ublížit. Účinné bude jen takové cvičení, které vám fyzioterapeut sestaví přímo na míru. Cvičení berte opravdu vážně, jedině tak se vyhnete operaci. Cviky, které vás naučí fyzioterapeut, byste měli provádět doma 20 až 30 minut nejméně pětkrát týdně. Při léčbě vyhřezlé ploténky se váš fyzioterapeut jistě zaměří i na nácvik správného držení těla, správné provádění pohybů při všedních denních činnostech a v neposlední řadě s vámi probere rizikové faktory a prevenci. Na vyhřezlou ploténku je vhodné cvičení Pilates, které můžete cvičit přímo ve specializovaných centrech pod dohledem trenéra. V současnosti je velmi uznávaná McKenzie metoda. Důležitý je také nácvik zapojení hlubokých svalů, které napřimují páteř, čímž se odlehčí tlak na vyhřezlou ploténku. Existují i vhodné cviky na výhřez ploténky v bederní oblasti.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, mám vyhřezlou ploténku posun-L5S1 přes 1cm,celkem bez bolesti. Rodina mě tlačí do lyžování(naposledy jako dítě),není to pro mě nebezpečné?
Mám strach, že spadnu a něco se stane.
Děkuji Hrbková (42let)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše obavy jsou skutečně opodstatněné, zvláště když jste dlouhou dobu nevykonávala žádnou sportovní aktivitu. V takovém případě nejsou Vaše svaly dostatečně zpevněné a tudíž nemohou poskytnout optimální oporu páteři při lyžování. Můžete to dohnat a pod vedením zkušeného fyzioterapeuta si ve fitness své tělo během tří až čtyřech měsíců zpevnit. Jinak volte raději sporty, které nezatěžují páteř, jako například jízdu na kole a plavání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plénka

Infuze Guajacuran

Používá se na vyhřezlou meziobratlovou ploténku, při níž dochází k dráždění tamních nervů s neurologickými příznaky.

Účinná infuze obsahuje:

  • Guajacuran na uvolnění stažených svalů
  • Ketonal proti bolesti a zánětu
  • Mesocain proti bolesti i zánětu

Nevýhodou této infuze je, že Guajacuran má vedlejší účinky a může negativně ovlivnit pozornost, a pokud jste se na ambulantní infuzi dopravily vozem, buďte velmi opatrní. Pokud se po infuzích nebudete cítit malátní, auto řídit můžete.

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi BOLEST 6 MĚSÍCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
nejspíš se jedná o vyhřezlou ploténku v oblasti bederní páteře. Čekací doby na neurologické vyšetření jsou strašné. Pokud se váš stav zhoršil a máte problémy s chůzí (vnímáte slabost postižené končetiny oproti té zdravé), mohlo by se jednat o útlak nervu výhřezem ploténky. Ten by vás měl posunout mezi akutní případy, protože útlak je dobré řešit hned vhodnou rehabilitací v extrémních případech operací. Ve vašem případě doporučuji navštívit centrum profesora Pavla Koláře, kde by vás mohli dát trochu dohromady, popřípadě jiné centrum s kvalitní fyzioterapií. Nečekejte pět měsíců na ošetření proplacené pojišťovnou. Dobrá fyzioterapie vás může zachránit od komplikací a operace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Hezký den, děkuji za reakci. Fyzioterapeuty jsem zkusila 4, z toho rehabilitace denně (celý srpen). Za poslední 2 týdny mě 2x odvezla záchranka, mám za sebou již 10 kapaček. Na neurologii mě neřeší, prý nohu zvednu, není ochrnutá, na jiné řešení nemám věk. Vydupala jsem si MR. Prý koncem února. Konečně mi odebrali krev, hned první věc byla zvýšené CRP a hraniční hodnoty boreliozy. Obvodní lékař mi řekl, ať to řeším na neurologii, ti s tím nic nechtěli mít a poslali mě na infekční, kde mi odebrali krev, aby se udělaly podrobné testy jestli je to borelioza a vzhledem k tomu, že bez berlí už nikam nedojdu, mi dali ATB Doxybene. Před 3dny mě odvážela záchranka, kde řekli, to co spousta známých, že by se mohlo jednat o následek autonehody 08/2016 a že to budou ploténky. Bohužel jediná kontrola po autonehodě proběhla lékařkou od stolu, řekla sundejte si triko, ohněte se, to je ok. Ze dvou metrů. Na bolest páteře si vezměte brufen. Na neurologii dokonce záznam o autonehodě vynechali. Není to tam vůbec zapsané. Minulý týden mi udělali rentgen kyčlí a beder a prý nechápou, co mě může bolet, prý je vše v pořádku. Záchranka řekla, že mě musí okamžitě hospitalizovat, aby se udělaly všechny testy, vyšetřili mě, řekli, že je to psychické, dali mi kapačku a pak mi řekli, jestli se postavím, postavila, tak prý můžu jít. Plazila jsem se před nemocnici skoro po čtyřech!!! Psychicky jsem ok, jen se obávám, jestli tento přístup bude i nadále pokračovat, tak na tom opravdu začnu být psychicky špatně. Za 2 dny končím kapačky. Beru analgetika, která mi nezabírají (Ketonal, Zaldiar). Ostatní léky mi nedělaly dobře. Beru spoustu přírodních preparátů, vitamínů, bylinkové tinktury, předpokládám, že mi to neuškodí. Chodím na akupunkturu, jsem k těmto věcem skeptická, ale už 2x jsem odtud odešla bez berlí. Bolest byla, ale snesitelná. Za 2 hodiny se bolest vrátila. Nyní mám takto fungovat (nefungovat) a na kontrolu přijít v lednu. A čekat na MR. Jiné řešení pro mě nemají. Kdo mi tedy zjistí, zda jsou plotýnky v pořádku? Když neurologie to neřeší? Nebo to se uvidí až na té MR. Jak zjistím, čeho MR mi budou dělat. Neřekli mi to, nedali mi ani žádanku, zařizují si to v HK sami přímo ve FN HK. Je tam MT Lsp. Doufám, že to nebude jako u rentgenu, kde mě bolí i za krkem od té autonehody a oni to nezrentgenovali. Že když už mě budou projíždět, tak se kouknou na celá záda i celou nohu. Nebo si to mám na neurologii ověřit? Nevím, co dál. Pracuji z domů, ale to nepůjde pořád. Nemůžu chodit, sedět, jen chůze mi pomáhá. Ale jsem tak strašně unavená, že daleko nedojdu. Jsem zoufalá. Co je tohle za zdravotnictví.... Sestřička mi u kapačky řekla, šeptem, že prostě mají nařízení, dokud se hýbu a nějak se doplazím, nejsem případ k řešení :( to je jako smutné. Až budu mít zase nějaké novinky, ozvu se. A budu se snažit dostat k nějakému dalšímu fyzioterapeutovi a zkusím nějak zjistit, co ty plotýnky. Děkuji moc za rady zatím

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Jak poznat vyhřezlou ploténku

Vyhřeznutí meziobratlové ploténky je stav, kdy dojde k prasknutí tuhého vazivového obalu ploténky a měkká dřeň ze středu se skrz tuto prasklinu dostane vně. Vzhledem k tomu, že se směrem dozadu za meziobratlovými ploténkami nachází páteřní kanál, ve kterém probíhá mícha a z kterého vystupují či do něj vstupují nervové kořeny (svazky nervů), může se uvolněná část dostat do kanálu a utlačit tam uložené nervové svazky. Nejčastěji se objevuje vyhřezlá ploténka v oblasti bederní páteře, dále také v krční oblasti. Může se objevit i v hrudní části, nicméně tento jev není tak častý. To, co nemocného přivede k lékaři, je bolest.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi VYŘEZLÁ PLOTÉNKA LÉČBA BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hodáňivá.

Dobrý den léčim se už 7 let se zády mám vyřezlou ploténku mám veškerá vyšetřeni infuze,léky,ct, rezonance byka jsem i v nemocnici na konzukaci kvůli iperci ale bylo mi řečeno,že je to tim že jsem silnějši postavy chápu to ale i štihli lidé maji taky problémy se zády prosim o radu děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyřezlá ploténka léčba bez operace

Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Na vyhřezlou ploténku se doporučují léky pro uvolnění svalů, protizánětlivý léky či léky proti bolesti. Do této skupiny se řadí také léky, které se vpichují injekcí do bolestivého místa, takzvané obstřiky. Doporučují se hloubkové obstřiky, které jsou často velmi efektivní. Tyto obstřiky provádějí pouze lékaři – odborníci.

Masáž zad je vhodná při menší bolesti zad a je vhodné ji spojit s cvičením.

Cvičení, fyzioterapie – fyzioterapeutická cvičení provádí s pacientem kvalifikovaný fyzioterapeut, který zvolí vhodné cviky (u každého člověka jsou zcela odlišné). Pacient potom tyto cviky provádí doma sám. Je důležité cvičit minimálně 5x týdně.

Cvičení je pro bolest zad, respektive výhřez ploténky, opravdu hodně důležité. Ale nečekejte, že se váš zdravotní stav radikálně zlepší po pár dnech cvičení, je potřeba vytrvat a cvičit dlouhodobě.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dotaz, může se mi znova vrátit trombóza, když užívám pravidelně 2×denne lék Pradaxa? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro přesnou odpověď na vaší otázku je třeba znát příčinu, která způsobila vaši předchozí trombózu. Například arteriální trombóza může být způsobena kornatěním tepen, nazývaným arterioskleróza. K tomu dochází, když tukové nebo vápenaté usazeniny způsobují ztluštění stěn tepen. To může vést k nahromadění tukového materiálu (nazývaného plak) ve stěnách tepny. Tento plak může náhle prasknout (prasknout) a následně vytvořit krevní sraženinu, i když užíváte léky na ředění krve. Dodržováním předepsané léčby výrazně snižujete riziko opakování trombózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Otok pravého kotníku

Jak již bylo popsáno víše, otoku může mít různé příčiny, například z cévních příčin, ucpaná céva může být závažný stav, což by bylo vhodné konzultovat s lékařem, v tomto případě vzniká otok kotníku bez úrazu. Nebo otok jedné nohy vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Příčiny

Příčin může být celá řada od ploché nohy až po vyhřezlou meziobratlovou ploténku. Doporučuje se ortopedické, cévní či neurologické vyšetření, které určí další postup. Ledvinný původ u zcela ohraničeného a jednostranného otoku je velmi nepravděpodobný. Je-li nárůst otoku vlivem alkoholu, který má jednak vasodilatační účinky a jednak zvyšuje objem krevního řečiště, dochází v obou případech k přesunu tekutin z cév do podkoží a ovlivňuje to i hladina kyseliny močové.

Léčba

Otoky nohou se obvykle léčí lokálně analgetiky (gely- Ibalgin, Dolgit apod.), studenými obklady, klidem (neznamená to ovšem celodenní ležení na lůžku, ale obecně nepřetěžovat končetinu, nenosit těžká břemena, nechodit na dlouhé vzdálenosti). Přes noc otok většinou "oplaskne" (přece jen je více času noha v horizontální poloze), a přes den (zvláště v tomto horkém počasí) se otok postupně opět objevuje. Na léčbu otoků je vhodná lokální léčba, například 3 x denně Reparil gel, který velmi dobře snižuje otoky a regeneruje cévní systém.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den, mohl bych také požádat o radu? Linku na nehtu z přílohy pozoruji již několik měsíců. Neuvědomuji si žádný mechanický naráz či požkození.

Předem děkuji za reakci.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na prstech ruky jsou tyto linky běžné. Stačí v noci mít ruku pod hlavou, delší dobu tlačit na nehet váhou hlavy a je to. Příčin je celá řada a společný jmenovatel je vždy zvýsený tlak na nehtovou ploténku. Nyní to nechte volně zmizet, bez jakékoliv podpůrné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Fialové zbarvení nehtu

Do fialova se nehet zbarví po úderu nebo po nadměrném tlaku na nehtovou ploténku. Fialovou barvu způsobuje krev, která prosákla přes stlačené žilní kapiláry do nehtového lůžka. Krev stárnutím tmavne a zbarvuje se do fialové až hnědé barvy. Toto není příznak onemocnění plísní. Ovšem hrozí zde riziko vzniku nákazy, protože v místech změny barvy dojde k oddělení nehtu od ploténky a jak nehet odrůstá, tak se tvoří mikrocestičky vedoucí od okraje hluboko pod nehet, a to je přesně to co má plíseň ráda. Dobré je nehet udržovat v čistotě a preventivně po každém čištění zastříknout lékem Clotrimazol.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpán.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda se mám obávat fleku na nehtu palce u nohy.
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obávat se nemusíte. Jde o poranění vlásečnic pod nehtem, ze kterých vyteklo trochu krve, což způsobilo toto nahnědlé zbarvení. Časem zmizí. Poranění je následkem přílišného tlaku na nehtovou ploténku v těsné botě například pří dlouhé nebo namáhavé chůzi nebo po zakopnutí o nějakou překážku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Může být vyražený zub opraven?

Je možné opravit zuby, které byly vyraženy, ale záleží na tom, jak rychle se dostanete k zubaři. Pokud dojde k vyražení zubu a zub je nalezen, doporučuje se zajít k zubaři do jedné hodiny, aby mohl vrátit zub do jeho „zásuvky“. Když si vyrazíte zub, opláchněte jej a sami si ho zkuste zatlačit zpět. Pokud zub vypadává, přidržujte jej na správném místě a pospíchejte k zubaři. I když nebude možné zub vrátit zpět, neztrácejte úsměv. Vzhledem k pokroku zubního lékařství jsou ideální náhradou zubní implantáty, které se umísťují nebo ukotvují přímo do čelisti. Z estetických a praktických důvodů (napomáhají kousání, žvýkání) lze také použít porcelánové korunky.

Zdroj: Tipy prevence zranění zubů a úst

Poradna

V naší poradně s názvem MELANIN TABLETY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše tesaříková.

budu spát po těchto tabletách i když beru leta na spaní Hypnogen?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vyzkoušejte to a dejte mi vědět, jestli se vám usíná líp po melaninu. Vyzkoušení není nebezpečné, vždy se můžete vrátit zpět k Hypnogenu. Obojí je na přírodní bázi.

Zdroj: diskuze Melanin tablety

Benigní nádory

Koenenův tumor je periungvální fibrom, vyskytuje se u pacientů s tuberózní sklerózou.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Koenenův tumor.

Digitální akrální fibrokeratom je tvrdý kožní výrůstek rostoucí v blízkosti nehtové jednotky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá digitální akrální fibrokeratom.

Subungvální exostóza je bolestivý kostěný výrůstek rostoucí z dorsální strany distálního článku prstu (zejména palce u nohy); může nadzvedávat nehtovou ploténku, často asymetricky. Prokazuje se na RTG.

Zde se můžete podívat, jak vypadá subungvální exostóza.

Glomus tumor je bolestivý tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna. Vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu.

Zde se můžete podívat, jak vypadá glomus tumor.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ NÁPLASTI DETOX PHARMA DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danule.

byla to moje první a jediná objednávka , upotřebila jsem pouhé tři balení , peníze mi ovšem nevrátili, pozor na sliby !!!!!!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Také jsem se žádal o vrácení peněz. Většinu kladných změn jsem u sebe nepozoroval. I po 30ti dnech byly náplasti špinavé. U mě nestačilo tedy 60 ks balení. Bylo mi řečeno, že mám vrátit obaly, jelikož bych s nimi mohl obchodovat :-) V obchodních podmínkách mají dokonce uvedeno, že máte vrátit i použité náplasti (velice páchnou). Nevím, co si mám o této společnosti myslet. (Detox Pharma) Navíc na trhu jsou i výrobky za 5kč/ks.

Zdroj: diskuze Detoxikační náplasti detox pharma diskuse

Uspořádání informací 

Při psaní poznámek byste se k nim měli vrátit zpět a zreorganizovat je do logického pořadí. Když uložíte skutečnosti v logickém pořadí, může vám to pomoci si vzpomenout v případě potřeby v závislosti na jejich vývoji. Pokud reorganizujete fakta, měli byste při třídění informací využít obrázky a kategorie, čímž si vytvoříte vizuální reference, které vám pomůžou si na ně lépe vzpomenout.
 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám už skoro ulomený nehet na palci u nohy,zalepila jsem ho náplastí a nevím co dál,v létě jsem si nehet otlačila na tůře,zmodral a bolel,je ulomený až u lůžka.Poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě je vhodné nehet zcela opilovat až k místu, kde pevně drží na ploténce. Obnažená ploténka je už zacelená a snese otěr bez nehtu. Také se vám bude okolí dorůstajícího nehtu lépe udržovat, než když tam je teď odfouklý nehet. Preventivně, než nehet znovu překryje celou ploténku, doporučuji občas zastříknout sprejem proti plísni s názvem Clotrimazol, který je volně prodejný v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocný nehet

Cviky

Chůze je během rekonvalescence po operaci žlučníku zásadní, měli byste vstát co nejdříve a chodit co nejvíce. Začněte pomalu a zvyšujte svou aktivitu podle svého těla. Obvykle byste se měli vyvarovat namáhavé aktivity po dobu čtyř až šesti týdnů, ale to se liší dle individuálního stavu a kondice. Po této době se můžete vrátit k typické předoperační činnosti, ale s rozumem.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Trvalá změna barvy nehtu

Když nehet vyrůstá z nehtového lůžka zbarvený nejčastěji do hněda, neznamená to ještě onemocnění plísní. V tomto případě došlo k poruše v místech vzniku nehtu, kde chybně dochází k přimíchávání hnědého barviva ke kolagenu. Normálně je tento efekt přítomen ve vlasovém kořínku, kde zbarvuje vlasy. Sloučení kolagenu s barvivem způsobí trvalé změny nehtu, který je neprůhledný a často deformovaný pruhy nebo vlnkami rovnoběžnými se směrem růstu. Někdy může mít takový nehet atypický růst a kroutit se dolů, což může znesnadňovat čištění a předcházení plísni. U takto postižených nehtů na nohou se doporučuje přenechat jejich údržbu pedikérce, protože ona může nehet prohlédnout a identifikovat nejrychleji nějaký problém. Samovyšetření nehtu je totiž velmi stíženo tím, že je nehet neprůhledný a není tak vidět na nehtovou ploténku. U otylých lidí pak omezená pohyblivost může znemožnit prohlédnutí nehtu zcela.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Lámavé nehty – domácí léčba

Nejčastějším důvodem návštěv nehtového studia bývá lámavost nehtů. Pokud má některá žena zlomený nehet, vadí jí to stejně, jako kdyby si ráno nevyčistila zuby nebo se neučesala. Nehty si můžeme zlomit celkem běžně při vykonávání ruční práce nebo při zaměstnání, a nemusíme mít potíže s jejich lámavostí. Mnohdy nám ale chybí železo, vitamín A nebo má mnoho žen potíže se štítnou žlázou – lámavost nehtů je pak důsledek. Důležitá také bývá ochrana rukou při práci s čisticími prostředky. Obsahují totiž aditiva, která mohou mít na lámavost nehtů a ruce celkově velmi negativní vliv. Při zvýšené lámavosti nehtů je nutné nejen ruce, ale i celou nehtovou ploténku řádně promastit. Při větším poškození jsou vhodné olejové zábaly nebo koupele prstů ve vlažném oleji. Následuje řádné promasírování. Důležitá je prevence, která spočívá v ochraně ruky, a tedy i nehtu. Při práci se saponáty nebo jinými odmašťujícími chemikáliemi je nutno použít pryžové nebo tekuté rukavice.

Zdroj: Nehty

Jak Muscoril působí na bolavé svaly

Thiocolchicosid má zejména myorelaxační, ale i analgetické a protizánětlivé účinky. Myorelaxačně působí na svalstvo kosterní i viscerální (zejména dělohu). Potlačuje významně svalové spasmy zejména centrálního původu. U hypertonické spasticity snižuje pasivní rezistenci svalů ke stahům a redukuje nebo eliminuje reziduální spasmus. Nemá žádný kurarizační účinek, působí čistě centrálně, bez vlivu na neuromuskulární ploténku, proto nesnižuje výrazněji volní hybnost. Nepůsobí na dýchací svalstvo, nehrozí tedy nebezpečí dechového útlumu. Thiocolchicosid jeko agonista GABA receptorů působí na různých úrovních CNS, což vysvětluje jeho efekt u svalových kontraktur a spasmů různého původu: ovlivňuje spasmy u traumatických i revmatických stavů, jakož i vertebrogenních onemocnění a spasticitu centrálního původu. Nemá účinek na kardiovaskulární systém. Jako GABA agonista působí depresivně na CNS a tento účinek se potencuje s jinými látkami stejného mechanismu účinku, zejména alkoholem a benzodiazepiny. Tato interakce může nepříznivě ovlivnit bdělost a rychlost reakcí, a tím i řízení motorových vozidel, práci ve výškách nebo s běžícími mechanismy.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Krvácení nehtového lůžka

Krvácení do nehtového lůžka může být spojeno s úrazem nebo například vražením třísky pod nehet. Charakter těchto změn je závislý na vážnosti poranění. Při těžkém úraze dochází většinou ke krvácení pod nehtovou ploténku, což se projeví zčervenáním, zmodráním či zfialověním nehtu, postupným nadzvedáváním nehtové ploténky a jejím úplným odloučením. Poté dorůstá nový nehet. Pokud však při poranění došlo k poškození nehtového lůžka, může být nový nehet různě zdeformovaný. Při mírném traumatu, například tlakem těsných bot, se objevují jen drobné červenohnědé plošky z mírného krvácení pod nehtové ploténky. Tato ložiska bývají často symetricky uložená, většinou na palcích, ale není to pravidlem. O takovémto problému byste určitě věděli, jelikož je velmi bolestivý. Ovšem vyskytují se i stavy, kdy dochází ke krvácení do nehtového lůžka bez fyzického zavinění. Červené nebo hnědé čárky pod nehty, které jsou souběžné s nehtem, jsou způsobeny obvykle červeným krevním barvivem, které zhnědlo (jako u modřiny). Mohou se vyskytnout u některých srdečních onemocnění, jako je třeba infekční endokarditida, nebo pak při lupusu (jiná autoimunitní onemocnění). Tyto příčiny doprovázejí četné nemoci: bakteriální endokarditidu, mitrální stenózu, vaskulitidy, glomerulonefritidu.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Vyhřezlá ploténka – léčba

Léčbu vyhřezlé ploténky by měl stanovit lékař. Pokud na vás výše uvedené příznaky pasují, vyhledejte neurologa, který vám záda vyšetří (pomocí CT nebo magnetické rezonance). Záda byste rozhodně neměli takzvaně napravovat svépomocí, protože může dojít až k ochrnutí. Bolest související s vyhřezlou ploténkou je potlačována pomocí analgetik. Léčba je prováděna především rehabilitací. Moderní metodou je také laserová léčba, která následuje, pokud nebyla rehabilitace úspěšná. Ve vážných stavech, kdy nebyly předešlé možnosti léčby vyhřezlé ploténky zdárné, může lékař doporučit operativní zákrok, kdy je část vyhřezlé ploténky chirurgicky odstraněna.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP