Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYPADÁ HNIDA

OBSAH

Výskyt vší především ve školních a předškolních zařízeních zůstává dlouhodobě aktuálním problémem, který narůstá společně se zjištěním, že vši jsou proti běžným prostředkům stále více a více odolné a chemické insekticidy tak ztrácejí na své účinnosti. Jako nové spolehlivé řešení se nabízí použití esenciálních olejů, které způsobují zadušení vší. Metoda se jeví jako velice nadějná, neboť nedochází ke vzniku rezistence.

Zdroj: Vši, jak s nimi bojovat?

Diskuze

V diskuzi VŠI – VĚČNÝ PROBLÉM ŠKOLÁKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Ahoj mám problém, chytla jsem už potřetí vši a nemohu se jich opět zbavit a trápí mě to. Skoro každý vlas, který si vyrvu je na něm hnida. Stále se drbu a je to děsnéé nevím co mám dělat pomoooc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

No, tak já jsem vši chytla asi prěd rokem a půl, stříkám atd. Ale pořád je mám. Vždy v intervalech tak dvou měsíců...pomoc. Zastřelila bych je a to nemluvim ani o tom, že mám vlasy dlouhý až do pasu, takže se snad ostříhám.

Zdroj: diskuze Re: Vši – věčný problém školáků

Všenka u koček

Všenky jsou šedobílí paraziti velikosti 1–1,5 mm, živí se kožními šupinami a sekrety kožních žláz. Obvykle se vyskytují v oblasti hlavy, krku, zadních nohou a často ve vírcích srsti. Všenka naklade až 300 hnid. Dospělá všenka i její nymfa jsou velmi rychlé, chceme-li ji chytit, tak nejlépe do 5cm proužku izolepy, kterou několikrát za sebou rychle přitiskneme ke kůži do náhle odhrnuté srsti, například za hlavičkou na krku. Půlmilimetrové hnidy jsou nalepovány k rostoucímu chlupu zespod u kůže a pak zavíčkovány. Jak chlup roste, posunuje se nalepená hnida dále od kůže kočky. Hnida je zprvu bílá, pak tmavne (v bílé srsti můžete tmavou hnidu krásně vidět), hnidu lze velice obtížně odlepit, neboť velmi dobře na chlupu drží a je velice drobná. I mrtvé hnidy a jejich zbytky po vylíhnutí drží ještě dlouho na chlupu, odpadnou až po týdnech. Celkový vývoj všenky trvá 2–3 týdny. Mimo hostitele přežije 1–2 dny.

Ke svědění a neustálému olupování kožních buněk se často přidá plíseň a svrab a celou situaci tak zkomplikují. Kočka se všenkami nakazí od jiných koček, hřebeny či prostředím, kde žije infikované zvíře, ale také to může být kontakt s podložkou na výstavách, kam takový černý pasažér seskočil.

Jdou všenky na člověka

Všenky u lidí jsou druhově specifické, takže přenos všenky na člověka není možný.

Jak se zbavit všenek

Nejdříve zahubte parazita použitím minerálního spreje nebo prášku Insekt-Ex, poté kočku vykoupejte antiparazitním šamponem a následně jí ošetřete pokožku minerálním nebo avokádovým olejem. Ten kůži zklidní. Má-li zvíře na kůži ranky, ekzém, otlaky nebo jiné poškození, ulevíte mu například tea tree olejem nebo speciálním balzámem na kůži a tlapky.

Zdroj: Kočičí vši


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP