Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYPADÁ IMPETIGO STAFYLOKOK

OBSAH

Impetigo – obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá impetigo.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Davidova.

Dobry den dceři se před 10 ti dny objevil pupinek na stehně ktery si strhla a ted tam ma velky bolak ktery ma kolem sebe spoustu mensich bolacku ktery se zvětšuji.Nevime si s tim rady jsme na dovolene a potřebovaly bychom aspon vědět co to je a jak ji lečit děkuji Davidová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude impetigo. Impetigo je bakteriální infekce a léčí se antibiotickou mastí Bactroban nebo Framykoin. Určitě bude vhodné vyhledat nejbližšího lékaře, který to bude moci prohlédnout a upřesnit diagnózu. Zároveň od lékaře získáte i recept na mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Folikulitida a stafylokok

Folikulitida je zánět vlasového váčku a mazové žlázky, jehož vyvolavatelem bývá právě stafylokok. Zánět vypadá jako hnisavý pupínek, který se hojí po vypadnutí vlasu, vousu nebo chlupu. Nevyžaduje samostatné léčení, pokud nepostihne rozsáhlejší okrsek. Bakterie – stafylokoky jsou součástí normální bakteriální flóry kůže a nosohltanu. Vyvolávají hnisání v ráně, v kůži, mohou vést i k celkovým těžkým infekcím. Nejdůležitějším stafylokokem je S. epidermidis a S. aureus. Stafylokokové infekce se léčí protistafylokokovými antibiotiky. Někdy je třeba i léčba chirurgická.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem IMPETIGO U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Z.preissova@seznam.cz.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je nutne lecbu impetiga lecit antibiotiky v tabletach pokud pacient nema teplotu.Da se impetigo v obliceji vylecit jen mastmi urcene k lecbe impetiga?Dekuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zevní léčba by měla být první volbou a až když selže, tak by se měly použít tablety, které jsou účinnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Impetigo u dětí

Stafylokok v krku

Stafylokok v oblasti krku se léčí nasazením celkových antibiotik. U 30 % populace je nosičství stafylokoků normální a nevyžaduje žádné zásahy.

Zdroj: Stafylokok

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ VYRÁŽKY INFEKČNÍ IMPETIGO - RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Jak dlouho je růže infekční od nasazení antibiotik? Děkuji. Renata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní vyrážky infekční impetigo - Růže

Stafylokok příznaky

Stafylokok způsobuje různá zánětlivá onemocnění, která se projevují charakteristicky dle výskytu onemocnění. Při léčbě je třeba aplikovat takzvaná „stafylokoková antibiotika“. Na běžné druhy antibiotik, které zabírají při léčbě streptokokových zánětů, je stafylokok odolný. A tak je důležité nejprve zjistit, které léky jsou pro léčbu konkrétní nemoci vhodné a účinné.

Zdroj: Stafylokok

Jaké jsou příznaky impetiga

Impetigo se u vás nebo vašeho dítěte projeví vředy na kůži kolem nosu či úst. Rány vypadají jako malé červené skvrny, které se změní na puchýře či otevřenou ránu. Rány nejsou bolestivé, ale mohou způsobovat svědění. Vředy obsahují tekutinu a vytvářejí strupy. Vřed často vypadá, jako kdyby byl potažen medem nebo hnědým cukrem. Velikost i počet vředů může být různý. Rány mohou být malé jako pupínek, nebo velké jako mince.

Zdroj: Impetigo

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK EPIDERMIDIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Scheinkönigová.

Dostala jsem do prsu zánět a pak stafylokoka epidermidis.
Prso vyteklo, odoperováno, nevím zda stafylokok zůstal.
Jak se léčit? Bojím se každé operace, aby se nedostal do krev. řečiště. Čím se léčí?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Scheinkönigová.

Jak se léčí?

Zdroj: diskuze Stafylokok epidermidis

Příčiny

Impetigo je způsobeno jednou ze dvou bakterií druhu streptococcus nebo stafylokoky. Tyto bakterie se dostávají do těla, pokud je pokožka podrážděná nebo poškozená v důsledku jiných kožních problémů, jako jsou ekzémy, bodnutí hmyzem, plané neštovice, popálení nebo řezné rány. U dětí bývá impetigo způsobeno rýmou nebo alergií v důsledku poškození kůže pod nosem. Impetigo se objevuje i na zcela zdravé kůži.

Zdroj: Impetigo

Poradna

V naší poradně s názvem STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

METATRON GR Clinical zavání zase nějakým podvodem. Dejte si pozor, aby nešlo o nějaké vytahování peněz z kapes důvěřivých lidí. Tyhle přístroje s nadpřirozenými vlastnostmi, které vyléčí úplně všechno, nejsou nikdy jen tak. Tento přístroj si může kdykoli koupit na internetu, takže dbejte opatrnosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Schlipfová.

Dekuji za připomínku. DS

Zdroj: diskuze Stafylokok

Fotografie

Fotografie, na kterých je vidět bakteriální impetigo, jsou vidět zde: impetigo foto.

Zdroj: Impetigo

Impetigo

Impetigo je velmi nakažlivé kožní onemocnění způsobené streptokokovou nebo stafylokokovou infekcí.

Příznaky

Projevuje se jako červená vyrážka s malými puchýřky, které se mění ve vřídky a boláky. Vyskytuje se na obličeji v okolí nosu a úst a na končetinách. Nejčastěji se objevuje v létě, kdy děti utrpí škrábance, řezné rány nebo kousnutí hmyzem a bakterie snadno pronikne do kůže. Infekce je velmi nakažlivá. Děti ji často šíří tím, že si kousnutí hmyzem nebo vyrážku rozškrábou a pak si ji přenesou na ostatní části těla nebo na jiné děti.

Co s tím dělat

Impetigo se léčí mastmi s antibiotiky nebo antibiotiky v tabletách, jde-li o těžší formu nemoci. Jelikož je snadné si boláky přenést z jednoho místa na jiné či je šířit mezi členy rodiny, je nutné zabránit škrábání vyrážky, používat antibakteriální mýdla, vlastní ložní prádlo a ručník a zakrývat boláky obvazem.

Obrázky

Takto vypadá impetigo u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, mohla byste mi prosím napsat jaký přírodní produkt vám pomohl? Mám syna, který má stejný problém. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

No to jsou teda ceny! Kdo zaručí, že to pomůže. Pokud ne, můžeme si jít stěžovat akorát tak na lampárnu...

Zdroj: diskuze Stafylokok

Stafylokok v pochvě

Stafylokok v pochvě se léčí nasazením lokálních léků. Pokud dochází k opakovaným infekcím, je třeba provést imunologické vyšetření. Před léčbou je nutné provést i citlivost na antibiotika a podle výsledku nasadit ten preparát, který je vhodný. Doporučuje se také užívat látky na podporu imunity, imunoglukan a podobně. Po dobu hlavní léčby je vhodnější vydržet bez sexu. K nákaze může dojít pohlavním stykem. Samozřejmě dochází při styku k výměně bakterií mezi oběma partnery.

Zdroj: Stafylokok

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oksana.

Dobry den.
Antibiotika nezabiraji…
Existuje jiná léčba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oksana.

Pokud žádné ATB nezabírá na stafilokok zlatý, existuje ještě nějaká léčba?

Zdroj: diskuze Stafylokok u psa

Rizika

Stafylokok se rád přidružuje k jiné nemoci, dá se tedy hovořit o druhotné nákaze, přičemž využívá sebemenších příležitostí, například při poškození kůže, při snížení imunity nebo celkové slabosti a vyčerpanosti organismu. Léčba stafylokokových infekcí bývá zdlouhavá, a to právě pro jejich odolnost a rychlou schopnost přizpůsobit se podmínkám a vytvořit si rezistenci vůči podávaným lékům.

Zdroj: Stafylokok u psa

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den,udělala se mi na pokožce bílá vyrážka ( viz foto),nevíte co by to mohlo být?
Děkuji,
S pozdravem Lukáš

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to jako infekce nějakým stafylokokem. Klidně to může být i zlatý stafylokok. Není to sranda, budete muset k lékaři, aby udělal stěr, ze kterého se pozná o jaký druh se jedná. Když to necháte být, tak se můžou udělat nepěkné jizvy a zlatý stafylokok vás může ohrozit i na životě. Účinnou léčbou jsou speciální antibiotika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé fleky na penisu

Zlatý stafylokok u ekzematika

Zlatý stafylokok produkuje toxiny, které jsou na vině zdravotních problémů, neboť následně napadnou pokožku nemocného. Atopikova kůže je pro stafylokoka snadno dosažitelná. Kožní bariéra je narušena a pokožka obsahuje málo ceramidů (lipidů zadržujících vodu), a proto vysychá a praská. U ekzému je pH pokožky zásadité, což osídlení stafylokokovi velmi zjednodušuje. Imunitní systém se navíc neumí účinně bránit. Nejčastěji se pak využívá kombinované terapie, která se skládá z lokálně aplikovaného antibiotika a kortikosteroidu. Léčba samostatnými antibiotiky se nedoporučuje. Stafylokok je natolik odolný, že by kůži napadal opakovaně.

Zdroj: Stafylokok

Diagnostika

Lékař obvykle diagnostikuje impetigo pouhým pohledem na kůži. Někdy odebere malý vzorek, který následně odešle do laboratoře na identifikaci bakterie. Pokud vy nebo vaše dítě máte jiné příznaky nemoci, doporučí vám lékař odběr krve nebo moči.

Zdroj: Impetigo

Infekčnost impetiga

Mezi hlavní původce nemoci patří stafylokok, může jím být i streptokok. Tyto bakteriální kmeny se dostávají do pokožky a jejích hlubších vrstev a dále do těla při poranění kožního krytu, tedy při pořezání, pokousání, bodnutí hmyzem či poškrábání. Růst bakterií je provázen zarudnutím, otokem, bolestí a zvýšením teploty postiženého místa. Málokdy se stane, že se impetigo rozvine na nenarušené pokožce.

Nebezpečný je nejen osobní kontakt s dítětem trpícím impetigem, ale také s jeho osobními věcmi, jako jsou různé hygienické pomůcky, ručníky a další. Proto je potřeba dodržovat zásady správné hygieny a nepůjčovat si s ostatními dětmi oblečení či ručníky. Dětský imunitní systém je v porovnání s imunitním systémem dospělých poměrně málo vyvinutý a bakterie tak mají větší šanci organismus poškodit. Další možností přenosu impetiga jsou různé kontaktní sporty a jiné aktivity, při kterých může dojít ke kontaktu mikroorganismů s nechráněnou poškozenou kůží. Zvýšený výskyt impetiga je pozorován v letních měsících, protože se bakteriím lépe daří v teplém a vlhkém prostředí.

Rizikovou skupinou, u které se častěji vyskytuje impetigo, jsou také pacienti s nejrůznějšími kožními chorobami nebo se sníženou imunitou, například cukrovkáři, či pacienti se zhoubným onemocněním.

Jak dlouho je impetigo infekční? Nejčastěji se udává inkubační doba 1 až 3 dny, může být až 10 dnů. Impetigo postihuje častěji děti, u nichž se imunitní systém ještě vyvíjí, a dospělé s oslabeným imunitním systémem.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Stafylokok na kůži

Staphylococcus epidermidis je bakterie patřící ke koaguláza-negativním stafylokokům. Na rozdíl od zlatého stafylokoka neprodukuje tolik toxinů a enzymů. Vyskytuje se na kůži a je oportunním patogenem, často v souvislosti s cizím tělesem, včetně předmětů používaných v medicíně k invazivnímu vyšetřování či léčbě. Dobře se přichytává na plast, proto je infekce tímto mikroorganismem často nozokomiální s multirezistencí na antibiotika.

Zdroj: Stafylokok

Zlatý stafylokok léčba

Lokalizované infekce se mohou řešit chirurgicky. Přibližně 90 % stafylokoků je rezistentních na běžný penicilin, tudíž se musejí používat takzvané peniciliny inhibující beta-laktamázu (oxacili/methicilin nebo cloxacilin s AMP). Dále se používají makrolidy, cefalosporiny I. a IV. generace, aminoglykosidy, linkosamidy, tetracykliny, glykopeptidy, chloramfenikol, fluorochinolony (+ doplněk Stasea = stafylokokový antitoxin). V případě nosičství se používá lokální antibiotikum mupirocin.

Zdroj: Stafylokok

Zlatý stafylokok u psa

Domácí zvířata mohou být nositeli nebezpečného stafylokoku a nakazit se jím mohou třeba na veterinárních klinikách.

Zlatý stafylokok vyvolává nebezpečné infekce, které se obtížně léčí a mohou končit i smrtí. Domácí zvířata jsou nositeli stejného kmene stafylokoka jako lidé. U psů může být stafylokok přítomen na kůži, zdravým jedincům ale nemusí ublížit. Problém nastává, dostane-li se do rány.

Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) je plazmakoaguláza, tedy pozitivní stafylokok vyskytující se u zvířat na kůži a sliznicích jako potencionální patogen. Způsobuje akutní a chronické hnisavé záněty s častou recidivou a je častou příčinou alimentárních intoxikací. Ty jsou způsobovány dvěma poddruhy. Zlatý stafylokok je rezidentní na antibiotika.

Zlatý stafylokok se přenáší přímo (dotekem s kůží nakaženého), nebo nepřímo (přes předměty). Zbavit se této nákazy je velmi obtížné. Má mnoho druhů a je nutná léčba veterinářem.

Oslabená imunita a přímý kontakt se zlatým stafylokokem zvyšují šance, že se pes tímto onemocněním nakazí. Bakterie zlatého stafylokoka mohou být přítomny ve vepřovém mase, salámech, pudinkovém pečivu. Další ovlivňující faktor je nedostatečná hygiena.

Zdroj: Stafylokok u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP