Lichen planus vulgaris je nejčastěji se vyskytující klinická forma. Kožní projevy jsou v predilekci, často ale dochází k disseminaci. Prognóza je dobrá. Asi u 75 % nemocných se choroba do jednoho roku zhojí.
Lichen planus hypertrophicus – projevy bývají často lokalizované na dolních končetinách. Hypertrofie epidermis vede k tvorbě verukózních až nodulárních projevů, které bývají symetrické. V průběhu onemocnění dochází k výsevu nových projevů při současném mizení projevů starých. Afekce může trvat i několik let (histologie musí být provedena z čerstvých projevů).
Lichen linearis – lineární léze se vyskytují často samostatně ve formě zonálních nebo zosteriformních lézí. Často na hrudníku. Histologický nález je typický. Nutno odlišit od jiných dermatóz, jako je lichen striatus, lineární psoriáza či lineární névy.
Lichen annularis – anulární formy často doprovázejí klasický lichen. Někdy ale anulární formy lichenu dominují. Pro tuto formu je charakteristická lehká atrofie centrální části projevu a vyvýšené okraje. Tato varianta se někdy vyskytuje na penisu.
Lichen planus palmo plantaris je vzácnější varianta, vyskytující se na dlaních a chodidlech. Chybí charakteristická barva i tvar projevů. Je nutno odlišit od psoriázy, ale také od syfilis druhého stadia.
Lichen planus pigmentosus – tato forma nebývá spojena s typickými papulemi. Makulární pigmentace postihují obličej a horní končetiny, mohou být ale kdekoliv. Postižení sliznic nebývá časté, podobně ani dlaní a chodidel.
Lichen planus atrophicus – projevy této formy jsou většinou v menším počtu. Atrofie může následovat po prodělané anulární formě, nebo v souvislosti s regresí hypertrofické for
Leukonychie spadá do skupiny nazvané chromonychie (změny barvy nehtového lůžka). Leukonychia punctata et linearis je běžně se vyskytující chromonychie, která se vyvíjí na podkladě drobných traumat (př. manikúra).
Paličkové prsty, zvané též pulmonální hypertrofická osteoartropatie či digiti Hippocratici: vyskytují se na rukou i nohou. Doprovází plicní choroby, jako např. emfyzém či maligní nádory. Mohou být také příznakem srdečního selhávání.
Half and half nail znamená, že proximální polovina nehtového lůžka je světlá, a distální je tmavě červená. Naznačuje renální insuficienci či urémii. Je reversibilní: při léčbě mizí.
Koilonychie jsou lžičkovité nehty: volný okraj nehtové ploténky evertuje (obrací se). Doprovází nejčastěji sideropenickou anémii či thyroidopatie. Bývá též součástí syndromu Plummer-Vinson.
Subungvální exostóza je bolestivý kostěný výrůstek rostoucí z dorsální strany distálního článku prstu (zejména palce u nohy); může nadzvedávat nehtovou ploténku, často asymetricky. Prokazuje se na RTG.
Glomus tumor je bolestivý tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna. Vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu.
Při steatóze by měla strava obsahovat dostatek obilovin, zeleninu, ovoce rostlinné tuky (obsažené třeba v olivovém oleji, řepkovém oleji, ve vlašských ořechách), ryby. Strava by měla být spíše chudší na nasycené mastné kyseliny, červené maso a sladkosti.
Potraviny konzumované při této dietě by měly mít snížený obsah tuku a být lehce stravitelné, nemají ani vysoký obsah cholesterolu.
Vhodné je libové maso (hovězí vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí, králičí), ryby (netučné druhy jak sladkovodní i mořské, například kapr, treska, lín, pstruh), je možné konzumovat i některé uzeniny v rozumné míře jako libovou šunku, dietní salám, drůbeží párky.
Mléko je možné konzumovat jako součást pokrmů (ale mléko nízkotučné), ale ne jako samostatný pokrm. Vhodná je i konzumace zakysaných mléčných výrobků (podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko), a mléčných výrobků jako bílé jogurty (nebo s povolenou ovocnou příchutí), termix, nízkotučný tvaroh, tavené sýry do 30 % bez pikantních koření, tvrdé sýry, tvarohové sýry.
Konzumovat se mohou i vejce, bílky dokonce neomezeně, u žloutků se doporučuje maximálně jeden za den. Zároveň by vejce neměly být samostatným jídlem, ale mohou být součástí jiných jídel.
Při jaterní dietě je nutná snížená konzumace tuků, ale nedá se jim vyhnout zcela (ani to není zdravé). Maximální povolené množství tuků je 55 g za den (počítá se jak ten volný, tak ten v potravinách – s tím, že volného tuku může být maximálně 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Důležité je také, aby více tuků bylo v jídelníčku dopoledne, naopak navečer by ho mělo být výrazně méně. Je možné konzumovat jak čerstvé máslo, tak i pomazánkové máslo, či náhrady jako Perla, Rama a Flora. Do tuků se počítají i jednodruhové rostlinné oleje jako slunečnicový, řepkový, olivový.
Co se týká potravin se sacharidy, je konzumace omezená, nebo zakázaná. Cukr a med je možné konzumovat omezeně. Všechny typy mouky a ovesné vločky je možné také jíst ale až po jejich úpravě kroupy a krupky je lepší lisovat. V jídelníčku při této dietě mohou být jak brambory, tak bramborová kaše, těstoviny, nudle, rýže, dietní knedlík (ten není kypřený droždím), krupicové i moučné noky. Pečivo by mělo být starší (třeba den staré) a ne s posypkou. Jíst se mohou netučné rohlíky, netučná vánočka, piškoty, piškotové těsto, tvarohové těsto, odpalované i krupicové těsto.
Z ovoce se doporučují jablka, meruňky a broskve (v syrovém stavu), tepelně upravená pak jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle. Z jižního ovoce je možné konzumovat banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity.
Zelenina by měla být mladá, jemná a může být jak čerstvá, tak mražená, sušená i sterilovaná. Vhodná je pak mrkev, celer, petržel, pastiňák, mladá brukev, květák (v malém množství), hrášek (v malém množství), dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně.
Z koření je možné konzumovat pažitku, petrželku, kopr, mladou celerovou nať, libeček, bazalku, majoránku, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.
TOP 10 na odkyselení organismu je směs 10 přírodních surovin, které napomáhají odkyselení těla a jeho návratu do optimálního zásaditého stavu (pH 7,37). Odkyselením těla se optimalizuje činnost imunitního systému a jednotlivých orgánů.
Složení produktu TOP 10 na odkyselení organismu:
Kurkuma – přírodní antibiotikum s antibakteriálními a antivirovými účinky, současně působí jako významný antioxidant.
Ginkgo – příznivě ovlivňuje nervový systém a krevní oběh tím, že rozšiřuje cévy.
Chlorella a spirulina – patří mezi takzvané „zelené potraviny“, které jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin, minerálních látek a stopových prvků.
Kořenová zelenina (mrkev, petržel, pastinák, celer) – patří mezi nejvíce zásaditě působící potraviny.
Brokolice a kapusta – jsou prospěšné obsahem antioxidantů a napomáhají upravovat hladinu cholesterolu.
Dávkování: Užívejte 1 tobolku 3x denně, zapijte alespoň 1/4 l vody, nejlépe během jídla.
Balení: 90 tobolek – dávka na 30 dní
pH MINERALS na odkyselení organismu
Jde o doplněk stravy, který byl speciálně vyvinut a vyroben na úpravu acidobazické rovnováhy organismu (odkyselení organismu). Přípravek je také vhodný k doplnění základních organických minerálů a díky přídavku čekankové vlákniny i pro podporu správného fungování trávicího traktu. Vzhledem k jedinečnému složení a vyváženému poměru surovin patří mezi špičku nejen na českém trhu. Je vhodný i pro diabetiky.
Dávkování: Užívejte 2x denně 2 čajové lžičky směsi, dobře rozpusťte v 1 dl vody a vypijte.
Denní dávka: 4 lžičky = 10,9 g
Pamatujte, rovnováha vašeho těla je jen ve vašich rukou. Vždyť člověk se narodí s tělem, které je za optimálních podmínek naprogramované přibližně na 130 let života. Na tom, jak se o něj staráme, závisí, zda zestárneme ve zdraví, nebo onemocníme a zemřeme předčasně.
Postup: Smíchejte uvedené ingredience a vypijte na lačno. Tato kúra by se měla dodržovat podstatně déle, nejlépe celý půlrok!
Pokud je pro vás představa olivového oleje po ránu příliš drastická, jděte na to podobně jako naši předkové. Ti na jaře konzumovali čerstvé listy a výhonky nahořklých bylin – smetanky lékařské, potočnice lékařské, lístky hořčice. Hořké bylinky stimulují vylučování žluči, což přirozeně čistí játra a zlepšuje zažívání. Cítíte-li se po zimě unavení, zkuste denně zkonzumovat porci těchto bylinek ve formě salátu – hned se budete cítit lépe. Nejen na jaře byste měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat potraviny, které játrům svědčí, tedy červenou řepu, karotku, kadeřavou kapustu, kedlubny, petržel, pastinák, hlávkový salát, štěrbák nebo roketu. Součástí jarního pročišťovacího programu by měly být i hořké bylinkové čaje, které byste měli užívat třikrát denně mezi jídly po dobu tří až šesti týdnů.
Tato pleť vypadá mastně a leskle a budí dojem, jakoby pleť byla taková jako těžká. Mastná kůže je náchylná k akné a má často větší viditelné póry. Jak pečovat o mastnou pleť Omezte čištění pleti na ráno a večer, protože při častém čištění vyburcujete póry k většímu zásobování kožním tukem a situace bude pak ještě horší. K čištění pleti použijte jemný čistící prostředek bez oleje určený pro mastnou pleť, ale napřed se ujistěte se, že není příliš agresivní. Pravidelné používání čistících přípravků s 10% benzoyl peroxidem bývá příliš agresivní pro většinu typů pleti a povede jen k dalším problémům. Pokud potřebujete extra péči, tak použijte noční krém s alfa-hydroxy kyselinami, které působí jako mírný exfoliant a udržují póry čisté.
Suchá pleť
Tento typ pleti je opakem mastné a často tato pleť vypadá vysušená a drsná, zejména po umytí. Suchá pleť vypadá, jako by nemohla udržet vlhkost. Na suché pleti se můžou vytvářet četné vrásky a jemné linky, které pak ještě více zvýrazňuje slunce po opálení. Jak pečovat o suchou pleť Pro čištění suché pleti použijte výlučně jen krémovou pleťovou vodu, která nebude zbavovat kůži potřebné vlhkosti. Pleťová voda musí být jemná a nesmí obsahovat alkohol. Na suchou kůži můžete použít těžší mastnější krém, ale měli byste se ujistit, že obsahuje i ochrannou složku před slunečním zářením – SPF (sun protection factor).
Normální pleť
Tato pleť bývá hladká s vyrovnanou texturou i tónem a bez mastných nebo suchých projevů. Také se na této pleti objevují takové pupínky v důsledku hormonálních změn, ale naštěstí nejsou trvalé. Jak pečovat o normální pleť Tento typ pleti nepotřebuje zvláštní péči. Normální pleť potřebuje především udržet v rovnováze a proto se k jejímu čištění používá jemný čistící prostředek a teplá voda. Prakticky každý výživný krém by měl být dobře snášen i normální pletí. Můžete zde experimentovat a najít krém, který vám přesně sedne. Ujistěte se, aby vaše pečující prostředky byly mírné nebo přímo určené pro normální pleť, protože jinak se pleť může zanítit a vy se pak rázem ocitnete v některé z předešlých kategorií pletí.
Smíšená pleť
Máte-li na obličeji mastné skvrny na čele, na bradě a kolem nosu, které jsou lesklé a k tomu i suché oblasti na tvářích a okolo očí, tak máte smíšenou pleť. Jak pečovat o smíšenou pleť Sice existují produkty, které jsou přímo určené pro tento typ pleti, ale i tak budete muset trochu více experimentovat s různými druhy pro různé části obličeje. Na suché části obličeje můžete použít přípravky, které obsahují kyselinu glykolovou pro exfoliaci suché pleti, a na mastné plochy pak jemné přípravky proti akné. Stejně jako u všech ostatních typů pleti, byste měli denně používat dobrý hydratační krém se SPF ochrannou.
Naprosto spolehlivým a přitom všeobecně oblíbeným přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky – vždyť jsou z „jedné rodiny“. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.
Močopudné, a tedy odvodňovací účinky má kořenová zelenina, zejména celer, petržel, pastinák. Sušený kořen petržele je obsažen v močopudných čajových směsích nebo v kapslích (ne právě levných) určených k odvodnění organismu. Proto je pro odvodnění lepší připravit si například salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.
Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe „natáhne“ přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.
Močopudné účinky má rovněž mnoho bylin. Jejich užívání je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem, aby byl případně zajištěn soulad léčivých a účinných látek s ostatními léčivy.
Nejdůležitějšími potravinami pro vyčištění tlustého střeva je zelenina a strava s bohatým obsahem vlákniny. Stavební materiál, ze kterého sestává zelenina a ovoce, celulóza, má schopnost povzbudit a zintenzivnit funkci tlustého střeva. Vlákniny jsou nutné k urychlení procesu vyměšování. Pokud v jídelníčku chybí, obsah střeva stagnuje a proces onemocnění může začít. I strava bohatá na vodu je důležitá, rovněž jídla s neutrální nebo zásaditou hodnotou pH.
Ideálně by měl poměr kyselina a zásada v našem těle představovat dvacet ku osmdesáti, často je tomu bohužel naopak. Zelenina je výborná zásobárna zásad a měla by být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupena, především máte-li problémy s tlustým střevem. Výjimkou jsou ovšem brambory, rajčata, lilky, feferonky a tabák, které patří k čeledi lilkovitých. Obsahují totiž jedovatou látku jménem solanin, na kterou reagují velmi citlivě především osoby trpící bolestmi a artritidou. Osoby, jejichž trávicí soustava nesnáší jídla příliš bohatá na kyseliny, by se měly vyhýbat citrusovým plodům.
Pokud již nejíte velké množství syrových potravin, začněte dietu konzumací syrového ovoce a zeleniny k vyčištění těla jen pomalu a mírně. Především syrové ovoce a med uvedou do chodu zvlášť „agresivní“ procesy čištění. I některé druhy zeleniny mají tyto vlastnosti, a proto by měly být během diety požívány jen s mírou: cibule, pórek, pažitka, pastinák.
Pro mnoho lidí nebude tou nejlepší metodou začít naráz s čisticí dietou, protože tak mohou tělu způsobit jistý druh šokového stavu. Jedovaté látky jsou v těle nahromaděny v hlubokých orgánech (játra a ledviny). Když sáhneme k extrémní dietě se syrovými potravinami, dostanou se odtud jedovaté látky do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou-li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat „léčebnou krizi“. Ta se dostaví, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než je vyměšovací orgány mohou odstranit, což potom vede k otravě krve a mízní tekutiny.
Vhodná výživa
Fazole aduki, fermentované sójové boby (například pasta miso, k dostání v prodejnách zdravé výživy), květák, celer, čínské zelí, kukuřice, okurky, fíky, med, hlávkový salát a žluté sójové boby – to jsou některé z potravin, které doporučuje čínská medicína pro tlusté střevo.
Dieta při rakovině slinivky je ovlivněna i fyzickým stavem pacienta. Bohužel vyvolává nechutenství, takže je nutné se přizpůsobit se i tomuto faktu. Strava musí být jednoznačně precizně hlídaná. Při nedodržení stravovacích návyků může rakovina slinivky vyvolat selhání jater. Určitě je třeba říct, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci. Je doporučována konzumace stravy s omezením tuků, to znamená dieta č. 4. – je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně proti sklerotickému charakteru.
Mléko: nízkotučné egalizované, nepodáváme ho jako samostatný pokrm, pouze na jejich přípravu. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko.
Mléčné výrobky: jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí. Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný. Sýry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí, tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník. Vhodné jsou tvarohové sýry.
Vejce: bílky neomezeně, žloutky jeden kus denně. Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů.
Tuky: povoleno max. 55 g tuku denně – volného i v potravinách (volný tuk max. 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer. Čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora. Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový).
Sacharidové potraviny: cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní – nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky. Pečivo bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s drobenkou. Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
Postup: Do hrnce dáme růžičky brokolice, tofu natural a trochu vody se solí/shoyou a chvíli vaříme. Pak přidáme kokosové mléko, umeocet a ještě povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém.
Ovesno-jáhlová kaše pro kojence
Ingredience: vločky ovesné, jáhly, mrkev
Postup: Jemné ovesné vločky + jáhlové vločky (nebo předem uvařené jáhly) chvíli povaříme s vodou na hustou kaši. Odstavíme z plotny a přidáme trochu čerstvě lisované mrkvové šťávy a promícháme – kaše je řidší a zároveň akorát teplá pro podávání.
Postup: Na oleji orestujeme cibuli se solí a kmínem, přidáme plátky žampiónů, „bílou“ kořenovou zeleninu (zde petržel a celer), zastříkneme shoyou, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kostičky tofu (zde bylinkové), zalijeme (sójovou) smetanou, zahustíme pomocí kuzu a ještě chvíli povaříme. Přílohou je vařená rýže natural.
Postup: Všechny suroviny zpracujeme v tuhé těsto, které potom vykrajujeme lžicí a tvarujeme. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Pro sladší chuť možno přidat i pokrájené sušené ovoce nebo nahrubo nasekat carobovou čokoládu.
Postup: Potřebujeme 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva a třetinu lžičky sody. „Mokrou“ směs tvoří půl hrnku mandlového mléka a lžička jablečného octa. Smícháme a necháme odstát. Přidáme 1/3–1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku oleje. Vmícháme suchou směs. Nalejeme do formy a pečeme na 160 stupňů. Po vychladnutí pomažeme rozvařeným ovocem a nazdobíme tvary z marcipánu. Marcipán připravíme následovně. Smícháme 200 g najemno mletých mandlí s asi pěti lžícemi javorového sirupu a vypracujeme do vlhkého těsta. Pokud se marcipán drobí, přidáme po trochách sirup. Pokud chcete různé barvy, rozdělte těsto a dobarvěte přírodním barvivem
Postup: Uvaříme ječmen, špaldu (předem namočit), fazole azuki (vařit ve stejné vodě, ve které jsme fazole namáčeli s kouskem řasy kombu). Přidáme vařenou zeleninu (mrkev, celer, kedlubnu, pastinák), cibulku nebo pórek, kyselé zelí, vše smícháme, přidáme tofunézu. Seitan obalujeme v hrašce nebo v těstíčku (celozrnná mouka, voda) a smažíme. Salát: nastrouhat čínské zelí, ředkev, ochutit umeoctem.
Tofu ala ryba
Postup: Uzené tofu rozkrájet na polovinu, natřít umepastou, hořčicí, obalit namočenou řasou. Dusit pod poklicí se zázvorem, sójovou omáčkou, umeoctem.
Pohankové karbanátky
Postup: Uvařenou pohanku smícháme s ovesnými vločkami, přidáme česnek, majoránku, petrželku, sůl. Vše důkladně promícháme, vytvoříme placky, které obalujeme v mouce a smažíme.
Dýňová omáčka
Postup: Osmažit cibuli, nakrájenou dýni dusit se solí a trochou vody. Ochutit umeoctem, rozmixovat.
Knedlíky se švestkami
Postup: Smíchat uvařené jáhly, špaldovou mouku, trochu vody, sůl. Tvořit knedlíky, dovnitř zabalit švestku. Vařit v osolené vodě.
Postup: Smíchat špaldovou mouku, sůl, voda a olej. Lžičkou dávat do vařící vody kousky, uvařit. Hotové promíchat s nakrájenou šalotkou.
Guláš se zelím
Postup: Na oleji osmažit cibuli a mrkev nakrájené na měsíčky, přidat kmín, bobkový list, červenou papriku, podusit. Poté přidat nakrájený seitan, vodu a dusit. Nakonec vsypat kyselé zelí, chvíli podusit.
Těstoviny
Postup: Uvařit těstoviny a těstoviny se zelenou řasou, poté smíchat. Do uvařených těstovin kápnout trochu oleje a přidat nakrájenou šalotku.
Marmeládové koláčky
Postup: Mouka 1 – napůl špaldová a pšeničná jemně mletá, umeocet, sůl, olej, trochu vody. Mouka 2 – napůl špaldová a pšeničná jemně mletá, Ceres soft. Nechat 2 hodiny odpočinout. Poté vyválet těsto, přeložit do psaníčka, rozválet, ještě několikrát přeložit napůl, rozválet na placku. Krájet čtverečky, dovnitř pomerančový džem se zázvorem, zabalit do psaníčka, doprostřed zapíchnout oloupanou mandli.
omezení soli – nesolit při přípravě jídla a nedosolovat, kupované potraviny obsahují již dost soli
omezení kyselinotvorných potravin, místo toho konzumovat zásadotvorné potraviny
draslík vyskytující se v meruňkách, banánech, bramborách či datlích pomáhá proti zadržování vody v těle
omezení cukru – má také negativní účinek při zadržování vody
čaj na odvodnění těla – používat bylinkovou směs, která pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla
lymfatické masáže – pravidelné masáže také mohou pomoct
ovoce a zelenina – skvělým diuretikem je meloun nebo okurka, dále pak kořenová zelenina jako celer, petržel a pastinák, z ovoce jsou dobrým pomocníkem pro odvodnění i obyčejná jablka, která navíc pomáhají upravovat peristaltiku střev
pitný režim – je nutné dostatečně pít, i když chcete tělo odvodnit. Častou chybou je, že lidé přestanou pít, aby se zbavili zavodnění, což jim vůbec nepomůže; organismus bude ještě více šetřit a vy se zavodněného těla nezbavíte; vsaďte na čistou vodu a bylinkové čaje
bylinky – miřík celer (nať, bulva), bříza bradavičnatá (list), přeslička rolní (nať), sadec nachový, pýr plazivý (oddenek, kořen), jalovec obecný (podle doporučení lékaře), libeček lékařský (nať), kukuřice setá, řebříček obecný (květ a nať), jehlice trnitá, trubkovec tyčinkovitý, drnavec lékařský, fazol obecný, truskavec rdesno ptačí, rybíz černý, bez černý (květ, plod), zlatobýl obecný (nať s květem), maliník obecný (list), pampeliška (smetanka) lékařská, kopřiva dvoudomá, medvědice lékařská, klikva velkoplodá, brusinka obecná – ze všech těchto druhů bylin si jednotlivě můžete připravit odvar, který vám pomůže k odvodnění
hormonální antikoncepce – v případě zadržování vody je lepší vyměnit stávající za jinou
kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.
Pečivo
rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.