Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYPADAJÍ PLANÉ NEŠTOVICE

OBSAH

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lhotkova.

V lázních se mi objevil pásový opar na
pravé polovině zadku a na pravé straně
genitálií,na sliznice.Je mi 74 let a nevím
zda jsem měla plané neštovice.Vrací se
pásový opar?A jaká je doba pauzy.Mohu se po
vyléčení nechat očkovat?Nikdy jsem neměla
na pokožce vyrážku,alspoň co si pamatuji.Je
možné aplikovat vlažné sedací heřmánkové
koupele? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Lhotková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar

Léčba planých neštovic

Většině dětí a dospělých stačí na plané neštovice jen domácí léčba, což znamená dostatek odpočinku a užívání léků na snížení horečky a svědění. Doporučuje se ovesná koupel, která pomáhá na příznaky svědění. Lidé dlouhodobě nemocní nebo mající jiné zdravotní problémy mohou potřebovat speciální léčbu (imunoglobulinovou léčbu nebo antivirotika).

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Pásový opar jsem měl v asi 30 letech a teď ho mám zase v 72, ale podstatně horší.Kupodivu mi lékařka doporučila tekutý pudr a napsala Zovirax. Až po cca 10 dnech cítím ústup bolesti, ale nemohu ležet, protože mně bolí celý hrudník. Ačkoliv mi puchýřky už hodně zaschly, tak je pokožka hodně bolestivá stále a to i mimo plochu s puchýřky.Plané neštovice jsem jako dítě prodělal také a je mi divné tvrzení v článku "dvakrát a dost".V každém případě je herpes zoster pěkné svinstvo a nikomu ho nepřeji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Diagnostika planých neštovic

Lékař vás vyšetří a zeptá se na příznaky, což mu dodá dostatek informací o tom, zda máte plané neštovice. Zdravé děti s příznaky planých neštovic nemusejí navštěvovat lékaře, stačí jen telefonický rozhovor. Díky tomu může zůstat vaše dítě doma a nešířit virus v okolí. Je dobré však lékaře informovat, protože může chtít vaše dítě vidět.

Teenageři, dospělí, těhotné ženy a lidé se zdravotními problémy by měli vždy navštívit lékaře. To je důležité zejména u těhotných žen, protože plané neštovice mohou během těhotenství způsobit vrozené vady.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Po zjištění, že mám dnu,jsem se půl roku držela stranou od zakázaných potravin,a po kontrolních testech mi byla zjištěna KM na horní hranici, pokles téměř o 80 jednotek,zato se mi zvýšil cholesterol ,což moc nechápu. Ale k dotazu, všude se píše,že se mají pít minerálky zásadité,patří mezi ně Ilsano z Chodové Plané?Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minerálky

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A POUŽITÍ HŘEBÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Sukup.

Jak použitelný je Hřebíček při Pásovém oparu?
Žena jej chce použít na první Pásový opar v životě starý 72 hod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar je projevem manifestace viru Varicella zoster, který způsobuje plané neštovice. Po primární nákaze se virus uloží do nervových ganglií, kde přežívá bez jakýchkoliv projevů. Probudí se při stresových situacích. Stresovou situací může být onemocnění, reakce na vakcínu, psychické trauma a podobně. Virus se po takovém probuzení přemnoží a vypukne na povrch pokožky ve formě vyrážky. Tato vyrážka jde korigovat pouze včas podaným antivirotickým lékem. Tento lék je k dostání pouze na lékařský předpis. Nic jiného na pásový opar neúčinkuje. Lze pouze zmírnit projevy mazáním postiženého místa krémem. Opar trvá deset dní, a během prvních sedmi dnů může být doprovázen bolestí. Bolest lze tlumit volně prodejnými prostředky na bolest, jako je Paralen, Brufen, Voltaren. Po desátém dni se vše zklidní a na kůži zůstane stopa, která do měsíce zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a použití Hřebíčku

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi BOLEST PŘI RHÁNÍ OSMIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Bryyknarová.

Chtěla jsem se zeptat zda je normální že zubařka nasadí vitamín c a b- komplex . mám nateklou bradu a otupělou a chvílema mě střílí bolest do ucha děkuji za Váš názor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Te je nějaký divný. Příznaky spíš vypadají na zánět, viď. Tímhle to určitě nevyléčíš. Zkus jiného lékaře.

Zdroj: diskuze Bolest při rhání osmičky

Jak zabránit neštovicím?

Jediný způsob, jak zabránit neštovicím, je očkování vakcínou planých neštovic. Lékaři doporučují dvě dávky této vakcíny pro děti od 11 měsíců a starší. Lidé, kteří prodělali plané neštovice a neměli toto očkování, musí také dostat dvě dávky vakcíny.

Ve vzácných případech může dojít k infekci, i když jste očkováni. Pokud se u vás objeví neštovice znovu (říká se tomu akutní infekce), jde většinou jen o mírnější formu s menším počtem pupínků a příznaků.

Někteří rodiče vystavují své děti planým neštovicím záměrně, protože se domnívají, že v dětském věku probíhají lépe. Bohužel to není stoprocentně pravda, některé malé děti mohou mít velmi vážné komplikace.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Příznaky neštovic

Mezi první příznaky neštovic patří horečka, bolesti hlavy a bolest v krku. Můžete se cítit unaveně, špatně či hladově. Vyrážka se objevuje den nebo dva po prvních příznacích. Některé děti dostanou vyrážku planých neštovic bez příznaků. Inkubační doba trvá 14 až 16 dní. Červené skvrny se objeví obvykle den nebo dva po inkubační době, nejprve dojde k výsevu pupínků, pak k jejich prasknutí a vysychání. Červené skvrnky se obvykle objevují každý den po dobu pěti až sedmi dnů.

Vy, nebo vaše dítě, se můžete vrátit do práce či školy, když všechny pupínky mají stroupky. Stroupky se objevují do 10 dnů od prvních příznaků. Některé nemoci mohou mít podobné příznaky jako plané neštovice, proto se můžete domnívat, že jste prodělali neštovice dvakrát, i když jde o dvě různé infekce.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monina.

Barvím si je do svého odstínu, vlním si je a vypadají přirozeně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alouš.

A barvíte si je sama, nebo se svěřujete kadeřnici?

Zdroj: diskuze Vlasy

Neštovice v dospělosti

Po prvotní nákaze přetrvávají původci choroby v některých nervových buňkách v němé, takzvané latentní formě a infekce může být po letech či desetiletích znovu aktivována. To může u dospělých vyvolat nepříjemné onemocnění – pásový opar (herpes zoster). U adolescentů a dospělých probíhají plané neštovice hůře a někdy s vážnými komplikacemi, jako je zápal plic, zánět středního ucha nebo zánět jater. Výjimečně může dojít i k nebezpečnému zánětu mozku. Velmi ohroženi jsou lidé s oslabenou imunitou. Vedle nemocných s AIDS jsou to zejména jedinci léčení imunosupresivními léky, jako pacienti s leukémií nebo osoby po transplantaci.

Proti nemoci existuje účinná vakcína, která však není součástí pravidelného očkování. Vhodná je zvláště pro dospělé, kteří v dětství plané neštovice neprodělali a je u nich vysoká pravděpodobnost nákazy. V České republice je vakcinace proti varicelle dobrovolná, některé zdravotní pojišťovny na ni přispívají ze svých preventivních balíčků. Očkování mohou podstoupit děti od jednoho roku i dospělí s aplikací dvou dávek v rozmezí šesti týdnů. U zdravých dětí do 13 let je ochrana očkováním před onemocněním planých neštovic téměř 100%. U dospělých činí jistota ochrany asi 90 %.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,měla jsem v práci možnost vzít si tubusy na výrobu skrabadla ale řeším problém jak vyřešit zaslepky na vrchní a spodní část.Nevite prosím kde koupit nebo jak to vyřešit dva kusy chci darovat útulku tak by byl dobrej systém šroubů ale kde sehnat ten plast nevím děkuji za radu a odpověď Andrea Zitova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na zakončení tubusu se dá použít kanalizační PVC zátka, kterou můžete koupit v OBI nebo v Hornbachu. Tady je vidět, jak tyto zátky vypadají: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Sisal na škrabadle

Neštovice na jazyku

neštovice patří mezi nemoci jazyka. Tato fáze trvá asi 4 dny.

V této době je člověk nejvíce nakažlivý .

Vyrážka začíná jako malé červené skvrny na jazyku a v ústech. Tyto skvrny se mění ve vředy, které se otevírají a šíří velké množství viru do úst a krku. Osoba má horečku.

Jakmile se vředy v ústech začnou rozpadat, objeví se na kůži vyrážka, která začíná na obličeji a rozšiřuje se na paže a nohy a poté na ruce a nohy. Obvykle se do 24 hodin rozšíří do všech částí těla. Jakmile se objeví tato vyrážka, horečka začne klesat a člověk se může začít cítit lépe.

Čtvrtý den se kožní vředy naplní hustou, neprůhlednou tekutinou a často mají uprostřed důlek.

Jakmile se kožní vředy naplní tekutinou, horečka se může znovu zvýšit a zůstat vysoká, dokud se na hrbolech nevytvoří strupy.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají neštovice na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Příčina

Pásový opar je infekční kožní onemocnění vyvolané herpetickým virem Varicella zoster, který způsobuje rovněž plané neštovice. Virus zůstává ukryt v těle po vyléčení planých neštovic, „spí“ v některém senzitivním gangliu. Příčinou aktivace viru bývá především snížení imunity organismu, podávání kortikosteroidů či imunosupresiv, námaha či nedostatečná výživa a podobně. Onemocnění postihuje nejčastěji osoby nad 50 let věku a častěji ženy. Projevuje se výsevem puchýřků v oblasti kůže, která je inervována daným senzitivním nervem. Vyrážku často provází bolest (neuralgie). Objevuje se nejčastěji v oblasti břicha, hrudníku, zad, ale může se vyskytnout i na jiných místech.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Rozdíly mezi neštovicemi a spalničkami

Spalničky i plané neštovice jsou nepříjemným virovým onemocněním. Chytit je není vůbec těžké, protože se přenášejí kapénkami a vzduchem. Obě se považují za choroby, které je lépe prodělat v dětství, neboť v dospělosti mohou způsobit výraznější komplikace. Když je máte jednou za sebou, nemusíte se více obávat, protože v těle vzniká přirozená imunita, jež ho ochrání po zbytek života.

Plané neštovice patří mezi běžné choroby dětského věku. Většina dětí si je prožije ještě před nástupem do školy. Jsou zapříčiněny herpetickým virem (Varicella zoster), který způsobuje rovněž pásový opar. Jedná se o vysoce infekční onemocnění, hlavně v prvním stadiu. Šíří se velmi snadno a rychle, buď vzduchem, nebo přímým kontaktem. Inkubační doba je dva až tři týdny. Prvním příznakem bývá teplota a vyrážka na kůži. Většinou se nejdříve objevuje ve vlasaté části hlavy, pak se rozšiřuje na celé tělo. Zprvu se jedná o drobné skvrnky, jež se v průběhu několika hodin mění v puchýřky o průměru 3–6 mm. Pupínky mají různá stadia, objevují se postupně v několika výsevech po sobě. Nejdříve obsahují čirou tekutinu, jež se postupně mění na mléčnou a zakalenou. Tekutina je infekční a obsahuje choroboplodné zárodky.

Akutní fáze nemoci trvá většinou týden, výsev puchýřků končí zhruba pátý den. Pak vyrážky zasychají a po několika dalších dnech se zaschlý stroupek uvolní. Puchýřky se mohou vyskytovat rovněž na sliznici, v ústech vypadají jako afty. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat výsevu v oblasti očí a genitálií. Příznakem nemoci může být i bolest hlavy, horečka, zimnice, průjem, bolesti břicha a kůže. Nejběžnějším projevem, který nemoc provází, je nepříjemné svědění. Když kůže svědí, nutí to děti ke škrábání, a to může být velký problém. Při rozškrábání puchýřků se totiž může do kůže dostat infekce a na ní pak zůstávají jizvy. Proto je dobré podávat léky na uklidnění svědění.

Spalničky začínají jako běžné virové onemocnění spojené s rýmou, zánětem spojivek a kašlem. Až poté se objevují typické spalničkové vyrážky. Jedná se o tzv. Koplikovy skvrny, což jsou červené makuly, které jsou v centru modrobílé, vybledlé. Nacházejí na vnitřní straně tváří – na bukální sliznici. Po třech až pěti dnech se na kůži vytváří jasné, červené makuly, hlavně na čele, za ušima a krku. Vyrážka se dále šíří na trup a končetiny. Odeznívá po několika dnech ve stejném sledu, jako se objevila. Po prodělaných spalničkách zůstává dlouhodobá imunita. V době vyrážky se mohou přidat i průjmy, nechutenství a zvětšení mízních uzlin. Nemoc trvá 7–10 dní.

Zdroj: Spalničky

Fotografie vší a hnid

Na těchto fotografiích, můžete vidět, jak vši a hnidy vypadají.

Zdroj: Přírodní prostředky na vši a hnidy

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice jsou původcem odlišného infekčního agens, než je tomu u planých neštovic. Jedná se o jiné onemocnění, které se vyskytovalo v dřívějších letech a očkováním se vymýtilo. Před procesem očkování zahubilo na světě až 30 % nakažených. První zmínky o pravých neštovicích pocházejí z Egypta a Indie. Nákazou se rapidně snížil počet původních obyvatel Ameriky a také kolonizace zapříčinily rapidní nárůst postižených touto zákeřnou nemocí v Evropě. V dnešní době se však není čeho obávat, protože forma černých neštovic již neexistuje od roku 1979.

Zdroj: Neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP