Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYPADAJI ZVETSENE MANDLE V KRKU

OBSAH

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den chci se zeptat zda je možné mit alergii jen Mandle! Dříve me po nich svedeli dlaně a nedavno jsem si dal prazene mandle a mel jsem asi 5hodinovou koprivku! Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na mandle

Zvětšené uzliny na krku u dětí

Krční lymfadenopatie je u dětí častým nálezem. Asi u 55 % dětí ve všech věkových skupinách a u 80–90 % dětí mezi čtvrtým až osmým rokem života se mohou zvětšené lymfatické uzliny nahmatat i bez zjevné lokální infekce nebo systémového onemocnění. V kojeneckém věku je zvětšení vzácné. Zvětšené mízní uzliny v oblasti krku je především nutné odlišit od nelymfoidních struktur.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ ŽILKY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vily.

Dobrý den, bylo mi řečeno, ze mám virovou anginu, dodržuji léčbu, bohužel mi práva mandle natekla ještě víc, krk se nejlepší, je možné a pro virovou anginu normalni, ze na ústní části hlatnu, i vlastně v zadu krku, všude vidět žilky, normálně je tam rozhodne nevidím, a to same na te zdurene mandlí, nikdy jsem na ni neviděla takové žilky, bolí me cela strana krku...dekuju za názor y.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené žilky na mandlích

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel karel.

Mohu jíst mandle, když užívám WARFARIN?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K a každý pacient, který užívá Warfarin musí dodržovat stále stejný příjem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů za den pokud jde o ženu a 120 mikrogramů pokud se jedná o muže. Mandle neobsahují ŽÁDNÝ vitamín K, takže nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Jinými slovy, když užíváte Warfarin, můžete jíst mandle a výrobky z nich bez jakéhokoliv omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mandle

Jak poznat zvětšené uzliny na krku

Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Jako zvětšené uzliny se označují takové, které mají v průměru víc než 1 cm; pod bradou a v tříslech jsou uzliny normální do 1,5 cm. U štíhlého jedince můžeme nahmatat i normální uzliny na krku, v podpaží a v tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO OZAŘOVÁNÍ HLAVY A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Haragova.

Dobrý den,
mám zhobný novotvar příušní žlázy.
Momentálně prodělávám ozařování. mám ji 14dní .V puse mám hodně aftů a zdurělé mandle.Hodně to bolí . Zatím kloktám šalvej . Můžete mě prosím poradit ,co bych si mohla na to dát?
Moc děkuji s pozravem Haragová Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potíže po ozařování hlavy a krku

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Poradna

V naší poradně s názvem ANATOMIE KRČNÍCH MANDLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Dobry den ,prosim o radu od 2.6 2023 me neustale skrabe v krku spis na mandlich porad kaslu ve dne v noci velmi neprijemnena ORL mi lekarka rekla,ze nic nevidi,mandle se mi zadaji by divne jako kdyby v nich byly diry velmi me to obtezuje ,poradte co mam delat nebo kam jit s timto problemem dekuji pekne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař ORL je nejlepší volba. Pokud jeden nic nevidí, tak je třeba najít druhého, který bude mít zájem váš problém řešit. Tady nic jiného, než vyšetření v ordinaci, nepomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anatomie krčních mandlí

Komplikace krust v krku

Velké krusty na mandlích mohou způsobit oteklé mandle a způsobit potíže s polykáním. Tonsilové krusty mohou také někdy vyvolat infekce.

Prevence krust v krku

Lidé, kteří mají dlouhodobou tonzilitidu, mají větší pravděpodobnost vzniku krust. Jediný způsob, jak jim předejít, je nechat si odstranit mandle.

Dobré zubní návyky mohou pomoci předejít krustám na mandlích. Zuby si pravidelně čistěte kartáčkem a nití, abyste odstranili bakterie a zabránili uvíznutí těchto věcí na mandlích. Kloktání po jídle může také zabránit hromadění jídla v záhybech mandlí.

Zdroj: Krusty v krku

Diskuze

V diskuzi BOLEST KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobry den,uz temer 4 roky me stale boli a skrabe v krku,jak kdyz tam neco prekazi.Nachlazena jsem cca 2 rocne pokazde ztratim hlas,chraptim prubezne i bez nachlazeni,pri kychnuti me mandle a krk boli vic a vic,pomuze jedine,jakoby poskrabani zachrcenim ale pouze jen na chvili.
Pravidelne navstevuji zubare,dentalni hygienistku i praktickeho lekare,mam pritom problem se zapachem z ust.
Podstoupila jsem vysetreni zaludku zavedena sonda,a sonda jicnu nosem.
Nyni jsem objednana na alergologii a cekam jestli nemuze byt problem tam,zacal mi problem s dychanim a porad vykaslavam hlen,uz si pripadam bezradna a pricinu bolesti stale neznam.Prosim o radu,kde by mohl byt muj problem jsem nekuracka 30 let

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest krku

Krční mandle latinsky

Mandle se latinsky nazývají tonsilla. Mandle hltanová se latinsky označuje jako tonsilla pharyngea.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Nateklé uzliny a mandle

Nateklé mandle představují nepříjemný a mnohdy bolestivý problém signalizující infekční onemocnění, který nás zavede k lékaři. Pokud se totiž v ústech, nosu nebo krku odehrává nějaký zánět, chorobný proces nebo nádorové onemocnění, mandle se zvětší. To může mít za následek horší polykání nebo noční chrápání na začátku onemocnění. Nateklé mandle jsou obvykle doprovázeny bolestivostí, zarudnutím a obtížnějším dýcháním, případně polykáním. Důležité je vědět, jak rychle se otok objevil, jak dlouho přetrvává, zda je přidružena i horečka nebo kašel, případně se objeví chrapot. Někdy mohou mít mandle na sobě povlak nebo čepy. Otok se může vyskytovat u více lymfatických uzlin najednou, další uzliny jsou například v oblasti podpaží nebo třísel. Nateklé mandle však mohou být příznakem i daleko vážnějších onemocnění.

Zdroj: Mízní uzliny

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,již 1,5 roku se mi neustále zvětšují krční uzliny hlavně pod celistmi,ale i za krkem.Cítím je jako tlak nebo mírná bolest, kdyz se zvětší. K tomu pocit začínající rýmy, mokro v nose,hlen v krku porad jakoby natahly,škrábání v krku jako při nachlazení,Slzení oči častější, pocit nateklych víček horních občas. Ze začátku i píchání do ucha.V noci sucho v puse. Unava .Poslední dobou cítím jazyk,jakoby svedi nebo jak kdyz opařeny od špičky a přidal se žlutý povlak.Nekdy mam pocit,ze mi jazyk jakoby mrtvi nebo mravenčí.Zjištěn jen zlatý staf.,Atb týden,ale po tydnu jsem cítila vše stejne.Alergologie negativní, RTG dutin taky,štítná žláza taky neg..Nikdy jsem nemarodivala.Na ORL mi řekla,ze uz jedine na jícen me pošle.Myslím ze od toho to ale není.Obvodni mi řekla na zvětšené uzliny,ze to tak může byt...Ale me to znepokojuje,protože ten krk porad cítím.Děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den jiz pul roku me trapi podobny problem. V krku zjisten zlaty stafylokok (na tri krizky), coz je uz pomerne vyssi premnozeni. Krk je jakoby cely tuhy, pri nekterych pohybech hlavy uzliny citim. Nez jsme prisli na stafylokoka trapily me teploty, spis jen zvysene k veceru. V krku me nijak zvlast nebolelo, spis jen pocit lehce oteklych mandli. Po tydnu antibiotik (Amoksiklav 1g) zvysena teplota nebyla uz ani jednou, celkove se citim lepe, ovsem ztuhlost krku zatim pretrvava. V testech EBV pozitivni, ale nejsem si vedoma, ze bych nekdy prodelala mononukleozu. Pokud se stafylokok prilis premnozi, pak uzliny velmi reaguji a cim dele trval tento stav, tim dele se s tim budou uzliny vyporadavat

Zdroj: diskuze Zmeny na jazyku

Dorůstají?

Jak již bylo výše uvedeno, krční mandle rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Pokud se mandle zvětší, je to známka zánětu nebo onemocnění, neznamená to, že by mandle dorůstaly.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Příčiny nateklé uzliny pod čelistí

Podčelistní uzliny mohou být zvětšené při zánětu v oblasti zubů, dásní a slinných žláz a při onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Jak se pozná rakovina krční mandle

Povrch nádoru má tendenci brzy vředovatět. Vždy když se nádor rozpadá, je tento jev doprovázen výrazným, pro okolí nesnesitelným zápachem z úst. Nemocní většinou přicházejí k lékaři s nádorem přesahujícím velikost 4 cm v průměru, což je známkou pozdního stadia onemocnění. Metastáze v lymfatických uzlinách bývají u 40 % pacientů s rakovinou hltanu. Problémem bývají skryté nádory, které postihují převážně mandle. Pacient nemá žádné obtíže, útvar roste a začne metastazovat do uzlin. Zvětšené, metastázemi postižené uzliny bývají prvním příznakem tohoto typu nádorů.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Příznaky

Tonsilové krusty nemusí způsobovat žádné příznaky nebo mohou způsobit zápach z úst nebo bolest při polykání.

Tonsilové krusty se vyskytují častěji u dospívajících než u dospělých nebo malých dětí. Malé mandlové krusty nezpůsobují žádné znatelné příznaky a i když jsou velké, mohou být náhodně objeveny pouze na rentgenu nebo CT.

Mezi další příznaky patří zhoršená chuť, ucpané hrdlo, záchvaty kašle a dušení.

Velké krusty mohou způsobit mnoho příznaků včetně častého zápachu z úst, který často doprovází infekci mandlí, bolest v krku, pachuť v zadní části krku, potíže s polykáním, bolest ucha a oteklé mandle. Souvislost mezi krustami a zápachem z úst se vyskytuje u pacientů s určitým typem recidivující tonzilitidy. Mezi těmi, kteří mají špatný dech, mělo 75 % z nich krusty na mandlích, zatímco pouze 6 % lidí s normálním dechem mělo mandle zasažené krustami. Dalším častým příznakem je také pocit cizího tělesa v zadní části krku. Jakoby byly nějaké hrbolky vzadu na jazyku.

Zdroj: Krusty v krku

Čepy na mandlích v těhotenství

Samotné čepy na mandlích v těhotenství nejsou indikací k podávání antibiotik. Většinou jde o zbytek jídla, které se dostane do lakunárních krypt a tam dojde k jeho zahuštění. Je však vhodné mandle čistit. Důležité je také zjistit, zda čepy nejsou zdrojem infekce, což jednoduše ověří lékař provedením výtěru z krku. Pokud se takový problém vyloučí, jedná se v podstatě o stav neohrožující zdraví ženy či plodu. Čepy je však potřeba mechanicky odstraňovat, jakkoliv je to nepříjemné. K omezení zápachu lze úspěšně použít kloktadlo či výplachy ústní dutiny. Chirurgické odstranění mandlí se obecně nedoporučuje. Uvědomte si, že mandle jsou smetiště těla.

Zdroj: Čepy na mandlích


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP