Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYROBIT ESENCIÁLNÍ OLEJ

OBSAH

Éterický olej Geranium

Éterický olej Geranium se vyrábí průmyslově. Tento olej má antidepresivní, léčivé a deodorační účinky, používá se proti plísním, zaceluje rány, působí proti akné a dermatitidě, používá se rovněž na popáleniny a proti parazitům.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT RŮŽOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juřinová Alena.

Prosím o návod

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Zde je informace o výrobě růžového oleje: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Jak vyrobit růžový olej

Éterický olej Citronová tráva

Éterický olej z citronové trávy se v domácím prostředí vyrábí macerací listů. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z citronové trávy účinně odpuzuje hmyz, působí antisepticky, celkově uklidňuje a harmonizuje, zlepšuje náladu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Neesenciální aminokyseliny

Z hlediska syntézy v těle člověka lze aminokyseliny rozdělit na dvě skupiny – esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si člověk (potažmo někteří zástupci fauny, například primáti či drůbež) nedokáže (dostatečně) sám vytvořit a které je tedy nutno přijímat v potravě. Pro každou živočišnou skupinu jsou přitom esenciální jiné kyseliny.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT RŮŽOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Amadea87.

Ráda bych si doma vyrobila růžový olej, nevím však jak. Mohl by někdo poskytnout recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juřinová Alena.

Prosím o návod

Zdroj: diskuze Jak vyrobit růžový olej

Éterický olej Borovice

Éterický olej z borovice se vyrábí macerací jehličí v oleji. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 0,5 kg mladých výhonků borovice. Ty vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny jehličky musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte jehličky od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z borovice posiluje imunitu, působí antisepticky, protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, mírní potíže močového systému, svalové napětí, bolesti a křeče, pomáhá při revmatismu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT ROZMARÝNOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Veselá.

Prosím o radu. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyrobit rozmarýnový olej

Semiesenciální aminokyseliny

Arginin a histidin jsou semiesenciální aminokyseliny – jejich syntéza není dostatečná pro podporu růstu. Jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata. Některé esenciální aminokyseliny mohou v těle vznikat, ale jen z jiných esenciálních aminokyselin, například metionin může být syntetizován z homocysteinu, ale na druhou stranu homocystein sám vzniká jen z metioninu.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Diskuze

V diskuzi CO NA KREPATÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

já bych použila na vlasy něco, co obsahuje olivový a avokádový olej, hydrolyzovaný keratin, hedvábné aminokyseliny, vitamin B5, esenciální mastné kyseliny. tyto látky zlepšují stav vlasů doplněním ztracených proteinů a napravením poškozených míst. Vytváří hladké a silnější vlasové vlákno. Na trhu je dnes řada výrobků. Já vyzkoušela masky a šampony od Aloxxi. Vlasy se změnily k nepoznání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na krepaté vlasy

Jak vyrobit vagínu – video

Na tomto videu je možné vidět výrobu domácí vagíny.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Éterický olej Vanilka

Éterický olej z vanilky se v domácím prostředí vyrábí macerací semen. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 10 vanilkových lusků, ze kterých vyjměte semínka. Semínka vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte semínka od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z vanilky se v minulosti používal i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce, i jako afrodiziakum. Dnes jej již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá. Používá se ke zpříjemnění a provonění místnosti ve vánočním čase.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem STEARINOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petromila Gornerová.

Dobrý den, dlouhou dobu sháním v lékárnách Stearin. mast a to bez úspěchu. Pomáhala mi při ošetření popraskané kůže na rukou a to na sto procent. Je ještě nějaká možnost tuto mast sehnat? Děkuji předem za radu a sdělení. Přeji krásné dny Gornerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemůžete sehnat stearinovou mast, tak si ji můžete vyrobit doma. Stačí k tomu kokosový olej, bambucké máslo, oblíbená esence a krystalický stearin. Kokosový olej rozehřejte na mírném plameni, přidejte bambucké máslo a stearin. Nechte vše rozpustit, stáhněte z plotny, přidejte esenci a nalijte do vhodné sklenice s víčkem. Všechny suroviny lze běžně koupit. Stearin můžete koupit na internetu, ceny můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stearinová mast

Co je to růžový olej a z čeho a jak se vyrábí

Růžový olej se často nesprávně nazývá růžová voda. Růžový olej je kosmetická surovina, prakticky je to esenciální olej s léčivými účinky. Růžový olej obsahuje až 300 různých chemických látek, z nichž některé mají významné léčivé účinky. Pravý růžový olej je přírodní biologický extrakt vyrobený z okvětních lístků růží. Na přípravu růžového oleje se mohou použít jen dvě speciální odrůdy růže, přičemž ani jedna z nich se nevyskytuje v ČR. Jedna z nich je druh Rosa Damascena flos, český název je růže damascénská, která se pěstuje především v Bulharsku. Druhá je růže stolistá - Rosa centifolia, která se pěstuje v jižní Francii. Když se růžový olej povede, tak je z něho velmi aromatická a opravdu hezky vonící látka, která se používá, mimo jiné, například na výrobu kvalitních značkových parfémů a pleťových krémů.

Zdroj: Růžový olej domácí výroba

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ILONA.

jake bylinky proti svedeni kuze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění svědění kůže nejlépe zabírají tyto přírodní produkty:
Esenciální olej z máty peprné - aplikovaný na pokožku;
Chladivý obklad - studený ručník nebo ledová tříšť na 5 až 10 minut;
Obvaz z mokré gázy - gáza namočená v teplé vodě;
Obklad z vloček - na prášek umleté ovesné vločky rozpušťené ve vodě;
Jablečný ocet - zředěný vodou 1:1, nanesený na pokožku a zaschlý;
Jedlá soda - jedlá soda s trochou vody, vytvoří se pasta, která se aplikuje přímo na svědění;

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Éterický olej Šalvěj

Éterický olej ze šalvěje se v domácím prostředí vyrábí macerací listů. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej ze šalvěje lékařské působí antibakteriálně, protiplísňově a protizánětlivě, pomáhá při dýchacích, trávicích a klimakterických potížích, má stahující a hojivé účinky, zmírňuje otoky, omezuje pocení, uklidňuje.

Éterický olej ze šalvěje muškátové pomáhá při dýchacích a klimakterických potížích, působí protizánětlivě, protiplísňově, sedativně, afrodiziakálně, snižuje krevní tlak, uvolňuje hladké svalstvo, uvolňuje psychické napětí, harmonizuje.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO VŠE LZE POUŽÍVAT SMRKOVOU MAST? NA KTERÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Zajímá mně na které zdravotní problémy, kromě mykozy nehtů je vhodná smrková mast

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pryskyřice ze smrku a mast z ní vyrobená má pouze protiplísňové účinky a může zahubit dermatofyty, což je společný název pro 3 druhy hub, které mají neblahý vliv na kůži, vlasy a nehty člověka a zvířat. Nejlepší čas na sběr pryskyřice je červen a červenec.
Jiné účinky má zase esenciální olej získaný ze smrku. Ten účinkuje podobně jako antibiotika při léčbě infekcí způsobených bakteriemi, jako jsou Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na co vše lze používat smrkovou mast? Na které zdravotní problémy?

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Prosím o radumjak použít hřebířkový olej a Teatree olej na svrab děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Čítala som, že Tea tree oil 1 PL zmiešať s 2 dcl kokosový olej a natrieť celé telo 3-4 x. Nemám odskúšané, ale vraj toto zabralo.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Éterický olej Máta

Éterický olej z máty se vyrábí macerací listů dle druhu máty. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z máty kadeřavé posiluje imunitu, působí protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při dýchacích a trávicích potížích, uvolňuje svalové napětí, pomáhá zajizvení, mírní bolesti hlavy, osvěžuje a zároveň uklidňuje. Oproti mátě peprné má nižší chladicí a tonizační účinky.

Éterický olej z máty peprné posiluje imunitu, působí antisepticky, protikřečově, osvědčuje se při přehřátí i prochlazení, podporuje dýchání a trávení, ulevuje při revmatismu, snižuje horečku, tonizuje a posiluje nervový systém, pomáhá při hysterii a apatii.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Esenciální aminokyseliny – pomůcka

Mnemotechnické pomůcky pro esenciální aminokyseliny: Metoda (Met) Letální (Leu): Lísavá (Lys) Fena (Phe) Trhala (Thr) Trpícímu (Trp) Invalidovi (Ile) Varle (Val)

V anglicky mluvících zemích se údajně používá toto: PVT TIM HALL – jako „Private Tim Hall“ (private zde znamená vojín) Phenylalanine, Valine, Tryptophan; Threonine, Isoleucine, Methionine, Histidine; Arginine, Lysine, Leucine

Další dělení aminokyselin podle R řetězce:

  • alifatické: Gly, Ala, Val, Leu, Ile
  • s OH skupinou: Ser, Thr, Tyr
  • s atomy síry: Cys, Met
  • s kyselou skupinou nebo jejím amidem: Asp, Asn, Glu, Gln
  • s bazickou skupinou: Arg, Lys, His
  • s aromatickým jádrem: His, Phe, Tyr, Trp
  • iminokyselina: Pro

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Éterický olej Levandule

Na výrobu levandulového oleje potřebujete 1 litr kvalitního rýžového oleje a 2 kilogramy čerstvých květů a lístků levandule. Levandulové květy naložte na 1 měsíc do oleje. Olej rostlina do sebe natáhne, místo vody. A olej při tom na sebe naváže vonné složky. Tento proces trvá jeden měsíc. Je nutné, aby olej pokrýval veškeré bylinné části a byl stále v teplotě kolem 24 °C, což je běžná pokojová teplota. Tím se dosáhne jeho vhodné tekutosti, která je nutná pro dobré a rychlé prostoupení rostlinnými částmi. Po skončení olejové macerace je nesmírně důležité oddělit co nejvíce oleje od byliny pomocí dřevěného lisu, který se dá běžně koupit.

Éterický olej z levandule posiluje imunitu, působí antibakteriálně, protivirově, protiplísňově a protizánětlivě, snižuje krevní tlak, ulevuje při klimakterických potížích, menstruační bolesti, při křečových žilách a svalovém napětí, hojí a regeneruje, dezinfikuje a zklidňuje rány.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Esenciální aminokyseliny pro vegany

Při přísně veganské dietě hrozí nedostatek aminokyselin, je tedy potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny. Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny do zásoby, příjem musí být pokud možno stálý.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Bodlákový olej a zdraví

100 g oleje obsahuje až 45 mg vitamínu E. Oproti slunečnicovému oleji obsahuje až o 80 % více kyseliny linolové (vyšší omega-6 mastná kyselina), kterou si lidský organismus nedokáže vyrobit sám a přijímá ji pouze v potravě. Její nedostatek způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran. Bodlákový olej je přirozeně bezcholesterolový. Olej je tekutější než jiné oleje, nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný.

Bodlákový olej má díky svému unikátnímu složení výrazné preventivní vlastnosti:

  • používá se k léčbě všech onemocnění jater
  • pomáhá při léčbě žlučníku
  • napravuje poruchy krevního oběhu
  • pomáhá při nízkém krevním tlaku
  • tonizuje cévy
  • má příznivý vliv na léčbu onemocnění srdečního systému
  • pomáhá při migrénách a závratích
  • celkově posiluje organismus
  • léčí různé druhy alergií (kopřivku, sennou rýmu), pomáhá při astmatických záchvatech
  • používá se při léčbě vředového onemocnění žaludku a dvanácterníku
  • zevně je vhodný na hemoroidy a křečové žíly
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi

Zdroj: Bodlákový olej

K výrobě rozmarýnového oleje budeme potřebovat:

Čerstvý rozmarýn, skleničku s víčkem, nějaký přírodní rostlinný olej, například mandlový olej, olej z meruňkových jader, olej z hroznových semínek nebo olivový olej. Pokud budeme používat rozmarýnový olej na pokožku nebo do vlasů, tak je dobré zvolit olej z hroznových jader, protože je to velice lehký olej.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP