Téma: 

jak zbavit slupky dýňová semínka


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JAK SE DAJÍ ZPRACOVAT DÝNĚ

Polévka z dýně

Dýňovou šťávu smíchejte s domácím kuřecím vývarem, přidejte kousky jablka, kari a smetanu a vše promixujte. Pak to krátce povařte a podávejte v misce. Další recept na polévku z dýně používá také kuřecí vývar a šťávu z dýně, ke kterým se přidává restovaná zelenina se smetanou. Dýňová polévka se zdobí snítkem fenyklu a smetanovou stopou do spirály.

 

Detail odstavce: Polévka z dýně
Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně
Zveřejněno: 18.10.2012


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: priprava domáceho dynovy oleje

Vážená Kamčo, jak ale ta dýňová semínka ze slupek vyloupat?
Ručně po jednom by to dalo hrozně práce... dík za odpověď-D.Z.

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje
Odesláno: 31.10.2012 uživatelem Dorota Zemanová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ČAJ Z POHANKY

Čaj z pohankových slupek

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.

Detail odstavce: Čaj z pohankových slupek
Zdroj: Čaj z pohanky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: jak oloupat dýňové semeno

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno
Odesláno: 4.11.2016 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK ZPRACOVAT DÝNĚ

Jak nejlépe vyloupat semínka dýní

Dobrý tip, jak dobře vyloupat dýňová semena: semínka operte a pak dobře osušte (rozložené, lehce plesnivějí), poté vyloupejte a – snězte.

U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):

  1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
  2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
  3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.

Když by se vám nechtělo loupat dýně v ruce, tak můžete jádro i se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.

Je jen na Vás jaký postup si vyberete.

Detail odstavce: Jak nejlépe vyloupat semínka dýní
Zdroj: Jak zpracovat dýně
Zveřejněno: 28.1.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak pect dýnová jadra

při kolika stupnich se maji péct dýnová jádra a jak dlouho,poradte diky

Zdroj: diskuze Jak pect dýnová jadra
Odesláno: 4.9.2013 uživatelem mirek fekete
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka hokaido – videorecept

Zde naleznete přesný videopostup, jak připravit dýňovou polévku.

Detail odstavce: Dýňová polévka hokaido – videorecept
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: jak pect dýnová jadra

Odpovězte mi prosím, jak vyloupat dýňová semena.Děkuji Terina

Zdroj: diskuze Jak pect dýnová jadra
Odesláno: 2.9.2015 uživatelem Terina
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka se smetanou

Ingredience: 1 dýně (Hokaido, eventuálně jiný druh vhodný ke kuchyňské úpravě), masový vývar, sůl, čerstvě mletý pepř, sladká smetana, několik česnekových stroužků, pražená dýňová semínka

Postup: Dýni rozpůlíme, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky. Některá semínka si schovejte na opražení. Takto připravenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny 30 až 40 minut. Necháme mírně zchladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, dochutíme solí, špetkou pepře a nezbytnou smetanou. Smetanu přidáme podle chuti a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do nahřátých talířů a ozdobíme kopečkem ušlehané neslazené šlehačky nebo lžící kysané smetany, kterou zlehka posypeme čerstvě mletým pepřem a hrstí pražených dýňových semínek.

Detail odstavce: Dýňová polévka se smetanou
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: rakytníkové slupky

Na co dají použít usušené slupky rakytníku? Děkuji za odpověď. Jiřina

Zdroj: diskuze Rakytníkové slupky
Odesláno: 2.9.2017 uživatelem Jiřina
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK ZPRACOVAT DÝNĚ

Pražená dýňová semínka

Dýňová semena jsou ceněna jako zdroj minerálů a zinku. Světová zdravotnická organizace doporučuje jejich konzumaci jako dobrý způsob, jak získat potřebné minerály pro organismus. Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže a při nemocech žaludku a střev. Dýňová semena obsahují asi 10 mg zinku, pražená dýňová semínka ho obsahují asi 7–8 mg. Přestože dýňová semena nejsou velmi bohatým zdrojem vitaminu E ve formě alfa-tokoferolu, nedávné studie prokázaly, že nám poskytují vitamín E v široké rozmanitosti forem.

Tipy pro přípravu pražených dýňových semen doma: nepražte déle než 15–20 minut. Toto doporučení podpořila nová studie, která označila 20 minut, jako mezní čas pro změnu tuků v dýňových semenech. V této nedávné studii byla dýňová semínka pečená v troubě po různě dlouhou dobu a zaznamenané změny potvrdily jako optimální čas 20 minut. Semena by po opražení měla šustit.

Zdravotní výhody dýňových semínek: antioxidant, minerální zdroj (fosfor, hořčík, mangan, měď, zinek a železo), prevence diabetu, prevence rakoviny, prevence benigní hyperplazie prostaty.

Semena pražte následujícím způsobem: odstraňte semínka z vnitřní dutiny dýně a otřete je papírovým ručníkem, v případě potřeby odstraňte přebytečnou vlákninu, která může být přilepená na semenech. Rozložte je rovnoměrně na papírový sáček a nechte vyschnout přes noc. Druhý den pražte v troubě při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Pražená semena se dají koupit i v obchodě.

Tipy na konzumaci dýňových semen: dýňová semínka s restovanou zeleninou. Nasypte dýňová semena na vrch zelených salátů. Nebo promíchejte dýňová semena s čerstvým česnekem, petrželkou a koriandrovými listy se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Přidejte nakrájená dýňová semínka ke svým oblíbeným teplým nebo studeným cereáliím. Zamíchejte je do ovesných vloček s rozinkami. Dýňová semínka můžete také přidat do mletého masa.

Detail odstavce: Pražená dýňová semínka
Zdroj: Jak zpracovat dýně
Zveřejněno: 28.1.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: rakytníkové slupky

slupky z rakytníku dejte usušit a jsou výborné z nich udělat čaj který skonzumujete
vypitím, vše z rakytníku je zdravé
dobrou chut

Zdroj: diskuze Rakytníkové slupky
Odesláno: 10.9.2017 uživatelem Marta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Slunečnicová semínka pražená a solená

Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicová semínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.

Zde je cena slunečnicových semínek.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka pražená a solená
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience: 1 kg dýně hokaido, 1 l zeleninového vývaru, 120 ml kokosového mléka, 1 cibule (nebo 2 šalotky), sůl, čerstvě umletý pepř

Postup: Dýni rozkrojte a pečlivě vydlabejte semínka (neloupejte). Pak ji nakrájejte na kostky. Šalotku (nebo cibuli) nakrájejte na kostičky a opečte na másle s trochou olivového oleje. Přidejte dýni a chvíli společně restujte. Zalijte vývarem a vařte do měkka. V papiňáku postačí 15 minut, klasickým způsobem pak 30, maximálně 40 minut. Tyčovým mixérem (nebo v mixéru) umixujte na hladký krém. Přilijte kokosové mléko a krátce provařte. Výslednou konzistenci můžete doladit trochou vody nebo vývaru, nepřežeňte to ale. Dohušťovat tuto výbornou polévku by pak bylo škoda.

Detail odstavce: Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

CHIA SEMÍNKA

Jak používat semínka chia

Chia semena jsou vhodná do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše a přírodních šťáv, salátů nebo je lze konzumovat přímo a zapít vodou.

Detail odstavce: Jak používat semínka chia
Zdroj: Chia semínka
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: dýňová polévka z hokaida pohlreich

Perfektní polévka, děláme ji pořád. Naučila jsem se ji a přidávám ještě opraženou slaninu a smetanu.

Zdroj: diskuze Dýňová polévka z hokaida pohlreich
Odesláno: 18.9.2018 uživatelem Hana
Počet odpovědí: 0

CHIA SEMÍNKA – HUBNOUCÍ ZÁZRAK

Zajímavosti o chia semínkách

  • chia semínka produkuje rostlina šalvěj hispánská pocházející z horských oblastí Střední Ameriky
  • chia semínka nemají žádnou chuť
  • slovo chia je mayský výraz pro sílu
  • jedna lžička chia semínek váží 4 gramy
  • chia semínka mohou zesilovat účinky Warfarinu
  • chia semínka obsahují hodnotné omega mastné kyseliny
  • chia semínka mohou pomoci diabetikům při stabilizaci krevního cukru

Detail odstavce: Zajímavosti o chia semínkách
Zdroj: Chia semínka – hubnoucí zázrak
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: dotaz chia semínka

Dobrý den , užívám denně 1trombex a 1stacyl . Mohu konzumovat chia semínka ? děkuji M. Maierová

Zdroj: diskuze Anopirin
Odesláno: 16.2.2017 uživatelem Michaela Maierová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka bez smetany

Ingredience: 2–3 kuličky černého pepře, 1 cibule, 1 špetka chilli, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čerstvé pažitky, 1 stroužek česneku, 600 ml vody, 2 bobkové listy, 2 špetky muškátového oříšku, 700 g dýně hokaido, 1/2 citronu, 3 kuličky nového koření, sůl

Postup: Dýni hokaido omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji cibulku dozlatova osmahneme, přidáme dýni, zalijeme osolenou vodou, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Vaříme do změknutí. Mezitím nasekáme pažitku a oloupeme česnek. Dýňovou polévku tyčovým mixérem rozmixujeme, předtím nezapomeneme vyndat bobkový list a nové koření. Přidáme stroužek česneku a znovu promixujeme. Nakonec přimícháme čerstvou pažitku, okyselíme citronovou šťávou a dochutíme muškátovým oříškem a špetkou chilli. Dýňovou polévku bez smetany podáváme s opečeným toastem.

Detail odstavce: Dýňová polévka bez smetany
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 7.2.2019

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka podle pořadu Kluci v akci

Ingredience: 1 malá dýně hokaido, olivový olej, snítka tymiánu, mletý pepř, sůl, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5−2 l kachního vývaru, 200 g crème fraîche, dýňový olej

Ingredience na podávání: kachní knedlíčky, kostičky z muškátové dýně opečené na másle, dýňový olej, tymián

Postup: Kluci v akci dýni hokaido zbaví semen, ne slupky! A nakrájí ji na klínky. Pokapou olivovým olejem, posypou drhnutým tymiánem, opepří a osolí. Pečou ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, až dýně získá zlatohnědou barvu. Mezitím si Kluci v akci připraví máslovou jíšku – v hrnci do rozpuštěného másla vmíchají mouku, osmahnou ji a zalijí vývarem (použijí část, zbytek nechají na případné naředění polévky). Přivedou k varu a provaří cca půl hodiny. Do vývaru Kluci v akci vloží pečenou dýni, rozmixují, vmíchají crème fraîche, ochutí dýňovým olejem, popřípadě dosolí. Kluci v akci takto připravenou polévku podávají se smaženými kachními knedlíčky, kostičkami muškátové dýně opečené na másle, zakápnou dýňovým olejem a pokladou lístky tymiánu.

Detail odstavce: Dýňová polévka podle pořadu Kluci v akci
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 7.2.2019

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná

Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Slunečnicová semínka v těhotenství

Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené lidi a pro lidi s oslabeným zdravím po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka v těhotenství
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka z máslové dýně

Ingredience: 1 máslová dýně, 1 lžíce másla, trocha soli, bobkový list, nové koření, pepř, trocha majoránky, trocha našlehané smetany, osmažená houska

Postup: Máslovou dýni oloupejte, nakrájejte, nalijte trochu vody, osolte, opepřete, přidejte nové koření a bobkový list. Vařte, dokud dýně nezměkne, ne však příliš dlouho. Pak rozmixujte, přidejte lžíci másla a můžete podávat. Pro zvýraznění chuti můžete přidat majoránku a rozhodně opraženou housku a našlehanou smetanu.

Detail odstavce: Dýňová polévka z máslové dýně
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 14.9.2015

LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK

Jak nejlépe rozdrtit lněné semínko

Lněná semínka jsou poměrně tvrdá, proto musíme každé sousto velmi důkladně rozkousat, tak abychom nejlépe každé lněné semínko rozkousli. Jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Náhradní možností je lněná semínka před konzumací namlít mlýnkem, či je rozdrtit v hmoždíři.

Detail odstavce: Jak nejlépe rozdrtit lněné semínko
Zdroj: Lněné semínko jako lék
Zveřejněno: 23.4.2015

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka vegan

Ingredience: 2 střední brambory, 1 cibule, 1 hokaido dýně, 1 litr zeleninového vývaru, 1 velká mrkev (nebo 2 menší), 120 ml sójové nebo rýžové smetany, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1/4 lžičky pepře, špetka muškátového oříšku

Ingredience dle chuti: 2 polévkové lžíce třtinového cukru, slunečnicová semínka na ozdobu, petržel na ozdobu

Postup: Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme (obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit). Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek (jsou tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila). Poté ji nakrájíme na menší kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýni, mrkev nakrájenou na kostičky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli na kolečka. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujonem). Osolíme a opepříme. Vaříme 25–30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixérem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme, pokud už polévka vychladla, znovu dohřejeme. Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka, která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě, aby se krásně rozvoněla. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.

TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himálajské. Obsahuje cenné přírodní vitaminy a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváte organismu řadu důležitých živin. Slunečnicová semínka promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražená místo krutonů na ozdobu polévek.

Detail odstavce: Dýňová polévka vegan
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 7.2.2019

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Jednoduchá dýňová polévka

Ingredience: cca 500 g dužiny z dýně, 3 mrkve, 1 petržel + svázaná nať na vyvaření, 4 brambory, 50 g másla, sůl, pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, sladká nebo zakysaná smetana na ozdobu

Postup: Na másle opečeme nakrájenou mrkev a petržel, přidáme nakrájenou dýni a chvilku opékáme. Podlijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a svázanou nať, osolíme a okořeníme. Vaříme asi 10 minut. Poté vyndáme petrželovou nať (polévka by jinak byla zelená) a vše rozmixujeme. Na talíři pro zjemnění a ozdobu přidáme smetanu.

Detail odstavce: Jednoduchá dýňová polévka
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 7.2.2019

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýňová polévka se zázvorem

Ingredience: 1 dýně hokaido (cca 15cm průměr), 2 cibule, trocha pálivé papriky, sůl, 1 lžička celého pepře, cca 0,5 cm zázvoru, mléko, bujon

Postup: Dýni hokaido vydlabejte (loupat se nemusí) a s nakrájenou cibulí osmažte, nechte trochu změknout, posolte, a až dýně pustí trochu barvu, zalijte vodou (cca 0,5 litru). Po změknutí (asi 10 minut) rozmixujte s mlékem (cca 0,5 litru). Přidejte bujon, ochuťte pálivou paprikou a nastrouhejte kousek zázvoru. Nechte přibližně 10 minut povařit a máte hotovo.

Detail odstavce: Dýňová polévka se zázvorem
Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno: 7.2.2019