Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ZNIČIT VŠI

OBSAH

Jak zničit virus na povrchu v domácnosti

Pokud je to možné, tak účinné zničení viru je možné namočením povrchu pomocí ethanolu po dobu 30 sekund. Ethanol není potřeba omývat, protože se spontánně beze stopy vypaří.

Na rozlehlé povrchy, jako je podlaha a nábytek je vhodné použít k desinfekci ředěné bělidlo (chlornan sodný). Bělidlo je silný a účinný dezinfekční prostředek - jeho aktivní složka je chlornan sodný, který je prokazatelně účinný při ničení bakterií, hub a virů, včetně viru chřipky. Tato účinnost je zajištěna jen při správném zředění a době působení 10 - 60 minut.

Zdroj: Co ničí viry

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Před levým okem vidím 2 šedé šmouhy.

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Jak zničit virus na pokožce

Budete se divit, ale nejlepším a jednoduchým způsobem, který bezpečně zničí virus Sars-CoV-2, který způsobuje onemocnění CoVid-19, je obyčejné mýdlo. Proč? Virus je závislý na mastném prostředí kolem sebe a mýdlo rozpouští tuto mastnotu. Když se virus dostane do styku s mýdlovou vodou, tak se rozloží jeho struktura, která drží pohromadě díky tukům a virus následkem toho umírá. Aby se stačily rozložit veškeré tuky kolem tohoto viru, tak je zapotřebí, aby mýdlová voda na virus působila alespoň 40 sekund. V případě, že nemáte k dispozici mýdlo a vodu, tak můžete virus z pokožky odstranit pomocí lihu a nebo dalších desinfekcí, na které se podíváme dále.

Zdroj: Co ničí viry

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gustav žabčík.

očnim lékařem konstatovány oční zákalky ve sklivci obouch očí,rád bych se jich zbavil

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Kostival a kovový nůž

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Dezinfekce bytu

Součástí léčby je zavedení hygienických opatření:

  • denně měnit spodní a ložní prádlo
  • prát při teplotě 60 °C
  • žehlit a 3 dny nepoužívat
  • větrat

Mylnou domněnkou je, že stačí vše řádně vydezinfikovat. Zákožky jsou roztoči a na ně dezinfekce neúčinkuje!!!

Možností, jak zákožky zničit, je několik:

  • Oblečení a ložní prádlo vyvařit a přežehlit (zákožka hyne při teplotě nad 50 °C).
  • Prádlo, které nejde vyvařit a přežehlit, dále matrace, čalouněný nábytek, domácí obuv, zimní čepice, kabáty a podobně, ošetřit vhodným insekticidem nebo ponechat týden v uzavřeném igelitovém pytli mimo pobyt osob (v zimním období při mrazivých teplotách stačí 3 dny).
  • Provést důkladný úklid.
  • Krémy, masti, tělová mléka a podobně, které používal nemocný, je nutné zničit, protože roztoči v nich mohou přežívat.
  • U nákazy většího počtu lidí, například v ubytovacích zařízeních, využít služeb dezinsekčních firem.
  • Věci, které nelze vystavovat vysoké teplotě, uložit do igelitového pytle, vystříkat vhodným insekticidním prostředkem dle pokynů výrobce a pevně na několik hodin uzavřít (PIF PAF, BIOLIT P 2000, FAST PL, PERIPEL 55).
  • Postele důkladně vyluxovat, matrace rozložit, vystříkat insekticidním prostředkem, nechat vyschnout na slunci.
  • Uvědomit si, že nákaza může vzniknout i z jediné zákožky.

Tip: Osobní prádlo, ručníky a ložní prádlo vyprat a vyvařit nebo alespoň důkladně přežehlit žehličkou nastavenou na nejvyšší teplotu.

Zdroj: Svrab a jeho léčba

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chudák z Veselí.

Hm tak teda díky za radu, ale moc jsi mi nepomohl.Nevím co se ti zdá normálního na tom,mít obličej jak struhadlo,je to nepříjemné a trápí to spoustu lidí.Věřím že spoustu lidí je na tom hůř než já a vůbec to neřeší,ale já proosila o radu.Ingrid

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Ahoj, na akné můžu doporučit kosmetiku Christina,mám osobní zkušenost a jsem moc spokojená,není to jen na akné,ale na všecny druhy pletí. Doporučuji

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Léčba

Přípravky předepíše lékař, mnoho je jich i volně prodejných a ty zničí nejen vši, ale i vajíčka (hnidy), například Diffusil H forte. Vhodné je oholení. Přípravek se nanese na postižené ochlupení, nechá se 5–8 minut působit a pak se opláchne. Ošetření je nutno opakovat ještě jednou za 8–10 dní.

Napadené hřebeny, oděvy, ručníky, spací pytle, ložní prádlo se musí zničit nebo ošetřit insekticidním přípravkem nebo jiným dezinfekčním postupem. Přeléčit se musí i partner, případně spolubydlící a členové domácnosti. Důležitá je ovšem prevence, která spočívá v hygieně a v odpovědném výběru sexuálních partnerů. Prevence je založena rovněž na výměně osobního a ložního prádla a vyšetření osob, které byly v těsném kontaktu.

Zdroj: Vši filcky

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SMOLAŘ.

tAK TO SI V KONCÍCH TO SE MI LÍBÍ :D JEN SRANDA KDYBY NĚCO :D KAŽDÝ MÁ PUPÍNKY JE TO DOCELA OBIČEJNÝ :D NE NE ŽI BYCH BYL FANOUŠEK PUPÍNKU TO TEDA NE ALE JE TO NORMAL NEMYSLÍTE? :D PUPÍNKY JSOU CÍL LEKCE ČÍSLO JEDNA UČTE SE OD MISTRA. :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Chudák z Veselí.

Hm tak teda díky za radu, ale moc jsi mi nepomohl.Nevím co se ti zdá normálního na tom,mít obličej jak struhadlo,je to nepříjemné a trápí to spoustu lidí.Věřím že spoustu lidí je na tom hůř než já a vůbec to neřeší,ale já proosila o radu.Ingrid

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Jak zničit viry na potravinách

Nejbezpečnější ovoce a zeleniny jsou ty, které se musí před konzumací oloupat. Ale i tak je potřeba, z důvodu bezpečnosti, před oloupáním omýt jejich povrch v mýdlové vodě, aby se ze slupky nedostaly viry na povrch dužiny.

Další způsob, který zničí viry na povrchu potravin, je nechat tyto potraviny po nákupu izolovaně odležet po dobu tří dnů. Vědecká studie [2] naznačuje, že virus Sars-CoV-2 může žít až jeden den na kartonu a až tři dny na plastu a nerezové oceli.

Nejjednodušší způsob jak rychle desinfikovat ovoce a zeleninu, je použít lázeň v ethanolu 70% po dobu 30 sekund a poté nechat ho nechat přirozeně odpařit. Tento alkoholový desinfekční roztok je možné použít k oplachu i opakovaně, viry v něm nepřežijí. Pokud to charakter potraviny nedovoluje, tak v domácích podmínkách zbývá již jen tepelná úprava, kdy kompletní prohřátí potraviny na teplotu 70 °C spolehlivě zničí všechny viry.

Zdroj: Co ničí viry

Kdy a jak stříhat švestky

Stříhání švestek je základem pro velkou úrodu. Řez by se měl provádět pravidelně a rozhodně se přitom nebojte být poměrně razantní. Hned po vysazení na vás čeká takzvaný výchovný řez, kterým založíte správný tvar koruny. Během prvního roku byste měli kmen zkrátit přibližně na metr. Ideální čas k tomuto kroku nastává na jaře. Příští rok ve stejnou dobu musíte pokračovat. Vyberte pouze tři čtyři větve, které zkrátíte o půlku, ostatní můžete více. Z těch také v budoucnu vznikne koruna. Dál vás čeká už jen řez, kterým zkorigujete tvar, a to také ve stejnou dobu, to znamená na jaře. Nejvhodnější je řez s takzvanou pyramidálně dutou korunou, kde chybí střední výhon. Pryč při něm musí všechny větve, které překážejí těm hlavním. Mnohé z nich by se nakonec samy postupem času mohly vylomit, protože rostou v ostrém úhlu a nezvládnou váhu plodů. V nejhorším případě by se mohl zničit i celý strom. Uvedeným krokem tomuto účinně předejdete.

Zdroj: Řez švestek

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO ZA ŠKŮDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Kokešová.

Poraďte mi, prosím, co je to za škůdce, který mi letos žere narcisky. Lítá, pomalu, částečně je chlupatý s bílými skvrnkami. Dovede kompletně zničit květ narcisky. Škodí i jiných plodinách a jak se likviduje?
Přikládám foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Milá zlatá, to co jste vyfotila je zlatohlávek huňatý (Tropinota hirta), který je od roku 1992 chráněný zákonem. Jeho výskyt je sledován těmito vědci:
J. Horák pracuje ve VÚKOZ v.v.i., Průhonice,
K. Chobot v AOPK ČR Praha karel.chobot@nature.cz,
T. Jirmus působí na Fakultě životního prostředí ČZU.
Kontaktujte některého z těchto pánů a laskavě jim sdělte přesnou lokalitu výskytu. Napomůžete tak třeba ke zrušení jeho diskutabilní ochrany.
Brouk je užitečný, ale samozřejmě někdy může škodit. Nejen že se živí pylem rostlin a tím je efektivně opyluje, ale i nezřídka se rád zakousne do okvětních lístků. Hlavní období výskytu brouka je od druhé poloviny května do poloviny září. Vzhledem ke klimaticky příznivým zimám se zlatohlávek může objevovat již v březnu a poslední jedinci přežívají až do listopadu.
Užitečné jsou i larvy zlatohlávka.
Larvy mají rohlíčkovitě prohnuté tělo dlouhé 3 až 4 cm s více záhyby a živí se odumřelými rostlinnými zbytky (opadané listí, kompost, uhnilý hnůj, půdní substráty). Na rozdíl od ponrav chroustů však nepoškozují podzemní části rostlin. Vývoj larev trvá přibližně tři měsíce, koncem léta se zakuklí a ještě na podzim se z nich vylíhnou brouci, kteří však do příštího jara zůstávají v půdě. Mají jednu generaci za rok.

Jak ochránit květy, když je zlatohlávků příliš?
Brouci jsou aktivní především za teplého a slunečného počasí, kdy nalétávají na kvetoucí porosty. Pokud vám neúměrně poškozují pěstované rostliny, jejich likvidace by se měla omezit na sběr brouků v době jejich intenzivního náletu, a to především v dopoledních hodinách. Na porostech se zlatohlávci vyskytují často zároveň se včelami a jinými opylovači, proto je použití insekticidu velmi špatnou volbou. Navíc se stále jedná o chráněný, i když již početnější, druh brouka. Posbírané brouky byste proto neměla likvidovat, ale přenést na vzdálenější kvetoucí louku.

Tady se můžete podívat, jak tohoto černého brouka s býlými skvrnami na zádech vyfotili ostatní: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Co je to za škůdce

Jak lze plevel hubit chlórem?

Pokud se chcete přes všechna rizika poprat s plevelem pomocí chloru, měli byste rozhodně dodržovat tato preventivní opatření:

  • Před použitím chlór nařeďte. Poměr míchání by neměl překročit 8 dílů vody ku 2 dílům chlóru.
  • Při aplikaci noste speciální rukavice, aby nedošlo k poškození kůže.
  • Chlór použijte jen na utěsněné povrchy.
  • Chlór je v nejlepším případě vhodný k ničení jednotlivých rostlin. Chcete-li odstranit plevel na velké ploše, měli byste použít jinou metodu.

Konkrétně v přípravku Savo proti proti plísni je koncentrace chlóru 5%, což je dávka, která zahubí jakoukoliv rostlinu. Výrobek je navíc prodáván v balení obsahující rozprašovač, takže není potřeba jakkoliv manipulovat s tekutinou, někam ji přelívat nebo ředit. Stačí koupit a stříkat a stříkat.

Chemické přípravky na likvidaci rostlin se nesmí používat na chodnících, zpevněných příjezdových cestách nebo na terase. Patří sem i chlór, pokud chcete tímto přípravkem zničit otravný plevel. Porušení zákona může být potrestáno vysokou pokutou.


Zdroj: Savo na plevel

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.

Zdroj: diskuze Škůdci na spodní straně listů vina

Hubení plevele domácími prostředky

Plevel v zámkové dlažbě je možné zničit několika způsoby, a to i ekologicky. Dlažby jsou velmi oblíbeným zahradním doplňkem. O vydlážděnou příjezdovou cestu nebo letní terasu se nemusíte nijak složitě starat. Dlažba je krásná a odolná i po mnoha letech. Častým problémem je ale zarůstání plevele, který se z tenkých spár jen těžko odstraňuje.

Naše babičky měly zámkovou dlažbu spojenu s neutuchající dřinou. Pokud měla vypadat dobře, bylo třeba pravidelně obejít všechny spáry mezi dlaždicemi s tenkou špachtlí a smetáčkem a odstranit odtud náletové plevele, mechy a další nečistoty. Stejnou anabází si můžete projít i dnes nebo se poohlédnout po méně pracném řešení.

Náletové rostliny a mechy odstraní i některé přírodní prostředky. Tím nejjednodušším způsobem je polévání plevele horkou vodou například z rychlovarné konvice. Lze však aplikovat jen na dlaždice rozpálené od sluníčka, jinak by mohly vznikem rozdílných teplot puknout. Zvadlý plevel poté odstraníte snadno i s kořenem. Podobně působí i voda smíchaná s octem v poměru 3 : 1.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Poradna

V naší poradně s názvem PUKLICE NA BOBKOVÉM LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Koupila jsem si krásný vavřín s tím, že budu sbírat jeho listy. Teď jsem ale zjistila, že má na listech puklice. Nevím, jak se jich mám zbavit, abych mohla listy používat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Puklice jdou zničit těžko, protože jsou chráněny odolným krunýřem, který nedovolí přístup sebesilnějšího jedu. Puklice je možné zničit jen mechanicky a nebo chemickou cestou. Mechanické zničení bude pro váš účel nejlepší řešení. Spočívá v tom, že každou pukličku musíte z listu seškrábnout příborovým nožem. Jestli je vaše rostlina zamořená moc a je veliká, tak si raději namnožte z jejich vrcholků rostliny nové. Na sadebních výhonech 15 cm dlouhých pečlivě očistěte všechny puklice a nechte jen pět posledních listů. Ostatní listy odřezejte. Chemická cesta spočívá v kontaminaci vnitřních tekutin v rostlině, protože to je jediná cesta, jak se k puklicím dostat - otrávit jim mízu, kterou sají. K tomu slouží přípravek Actara 25 AW, kterým se rostlina postříká. Actara je pro rostlinu neškodná, ale pro člověka je po dobu 3 týdnů od postřiku zdraví škodlivá. To by ovšem nemuselo vadit při pěstování nových rostlin ze semenáčků.

Zdroj: diskuze Puklice na bobkovém listu

Dostupnost antibiotik v masti bez předpisu

V naší republice zaregistrované formy antibiotických mastí jsou pouze na předpis lékaře. Antibiotika se stala jedněmi z nejčastěji předepisovaných léků současnosti. Neuváženým užíváním si však lidé ničí svůj trávicí systém a ironicky: snižují si i svou přirozenou imunitu vůči všem druhům infekcí v budoucnosti. Zbavit se infekcí bez poškozování organismu můžete pomocí níže uvedených účinných přírodních antibiotik.

Koloidní stříbro: Koloidní stříbro je jako antibiotikum známo po staletí. Na počátku 19. století zjistil Alfred Searle, zakladatel farmaceutické společnosti Searle, že dokáže zlikvidovat nejškodlivější patogeny. Aplikace koloidního stříbra lidem byla provedena ve velkém počtu případů a s úžasnými výsledky. Hlavní výhodou byl jeho rychlý fatální účinek na mikroby bez toxického účinku na hostitele. Nedávný výzkum také ukázal, že koloidní stříbro dokáže zničit rezistentní mikroby, jako MRSA, SARS, nebo ptačí chřipku.

Med: Med je nejchutnější antibiotikum. Při lokální aplikaci dokáže zlikvidovat širokou řadu patogenů včetně MRSA a masožravých bakterií. Zároveň bylo zjištěno, že si zasažené bakterie nevypěstovaly žádnou odolnost.

Oreganový olej: Oreganový olej se zbavuje patogenních bakterií, aniž by narušoval ty prospěšné. Současně je protivirový a protiplísňový, což z něj dělá účinnou látku tři v jednom, která dokáže konkurovat farmaceutikům a nepodporuje resistenci vůči antibiotikům. Klíčovou antimikrobiální složkou oreganového oleje je karvakrol. Aby byl účinný, měl by použitý olej obsahovat alespoň 70 procent karvakrolu.

Česnek: Česnek je ve světě jako léčivo používán po tisíciletí. V 17. století byl použit k zažehnání morové epidemie. Má silné antibiotické, antivirové, protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti a je schopen zajistit a usnadnit odstranění nepřátelských bakterií. Je rovněž bohatý na antioxidanty, které eliminují volné radikály, což také podporuje silný imunitní systém. Aktivní složka česneku, alicin, je klíčovým komponentem v zabíjení a odstraňování škodlivých bakterií. Abyste aktivovali tuto a další látky, rozdrťte česnek a jezte ho syrový, v teplém čaji, nebo lehce povařený v jídle.

Třapatka: Třapatka je používána k léčbě řady infekcí po stovky let. Tradičně byla aplikována při léčbě otevřených ran, záškrtu, otravy krve a jiných bakteriálních onemocnění. Dnes je tato účinná bylina aplikována v případě nachlazení a chřipky, a to především díky své schopnosti zničit většinu forem bakterií, jako je například Staphylococcus aureus, způsobující smrtící MRSA onemocnění.

Zdroj: Antibiotická mast bez předpisu

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chudák z Veselí.

Je mi 30 let a akné mě trápí celej život.Nevím jakou mám formu,ale jsem z toho již zničená.Už jsem zkoušela vše možné,drahé krémy,kosmetičku.Akneon tabletky,z kémů Vichy,Oxi i krémovou pastu Aknecolor.Jeden čas jsem zkoušela i bylinky ale také bezúspěšně.Troufám si říci,že žiju zdravě,nekouřím,piju příležitostně a sportuju.O pleť se starám dobře ale i tak se každé ráno probouzím s dalším větším či menším pupínkem.Touto cestou Vás prosím o radu jak vyřešit můj problém. děkuji Ingrid

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Ahoj,

měla jsem takový problém taky. Hledala jsem všude možně rady. Nakonec jsem zkusila čistit obličej jen vlažnou vodou. Večer mazat krémem z aloe Vera. A co můžu doporučit, kokosový peeling z Oriflame.. opravdu okamžitě zklidní pleť. Výsledky jsou vidět už za pár dní. ;-)

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Použití dentální pryskyřice

Připravte si čisté pracovní místo. Ujistěte se, že oblast, kde budete pracovat, je zcela čistá a nic vám nepřekáží. Pryskyřice se rychle spojí s jinými materiály.

Než začnete nanášet lepidlo, tak všechny povrchy zubních protéz by měly být čisté a suché.

Nedotýkejte se pryskyřice než zaschne. Dotýkáte-li se pryskyřice holýma rukama, než zaschne, můžete si zničit zubní protézu.

Buďte opatrní s množstvím. Nepřehánějte to, k vyřešení problému je potřeba pouze malé množství pryskyřice, jinak bude protéza vypadat hrudkovité a bude se vydouvat ven.

Nevkládejte zubní protézu zpět do úst, dokud lepidlo není 100% suché.

Buďte opatrní s alergickými reakcemi, pokud jste toto lepidlo nikdy předtím nezkoušeli, protože má přímý kontakt s vašimi ústy a tkání dásní.

Pokud si netroufáte na pryskyřici, můžete v případě nouze pro dočasnou opravu použít vteřinové lepidlo odolné vůči vodě. Vteřinové lepidlo je toxická látka a možná nechcete, aby se dostala někam k vašim ústům, ale jako krizové řešení to může to chvíli vydržet. Dříve nebo později budete muset stejně hledat nové zubní protézy nebo si nechat prasklou zubní protézu odborně opravit.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

4 kroky, jak zabránit infekci salmonelou

Při přípravě jídla doma dodržujte pokyny k čištění, k oddělenému skladování, vaření a chlazení. Tyto kroky mohou pomoci udržet vás a vaši rodinu v bezpečí před infekcí salmonelou a jinými druhy otravy jídlem.

1. Čistota aneb jak zničit bakterie salmonely

  • Umyjte si ruce mýdlem a čistou tekoucí vodou po dobu nejméně 20 sekund před a po manipulaci s potravinami, zejména poté, co se dotknete syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže (jako kuřecí a krůtí), mořských plodů nebo jejich šťáv.
  • Nádobí, prkénka, nádobí a pracovní desky, ale povrchy ovoce a zeleniny omyjte tímto způsobem: nejdříve proveďte očištění běžným přípravkem na nádobí společně s mechanickým drhnutím a poté očištěný povrch dezinfikujte SAVEM. Tímto způsobem lze bezpečně zničit bakterie salmonely [1]. Takto čistěte ty povrchy, které se dotkly syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže, mořských plodů nebo jejich šťáv, případně mohou být kontaminovány špinavími rukami.
  • Před vařením nemyjte syrovou drůbež, maso nebo mořské plody. Mytí může rozšířit choroboplodné zárodky na jiné potraviny, nádobí a povrchy na kuchyňské lince.

2. Oddělené skladování

  • Syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce uchovávejte odděleně od ostatních potravin ve svém nákupním košíku i v lednici. Vejce uchovávejte v původní krabičce a skladujte je v hlavní části chladničky, nikoli ve dveřích.
  • Syrové maso, drůbež a mořské plody uchovávejte odděleně od potravin připravených k přímé spotřebě, jako jsou saláty a lahůdky.
  • Používejte samostatná prkénka a talíře pro syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce.
  • Nikdy nepokládejte vařené jídlo na talíř, na kterém byla dříve syrová nebo nedovařená vejce, maso, drůbež, mořské plody nebo jejich šťávy.

3. Bezpečné vaření

  • Použijte potravinářský teploměr, abyste se ujistili, že rizikové potraviny jsou uvařeny na bezpečnou vnitřní teplotu:
    • 63 °C pro hovězí, vepřové, uzené, telecí a jehněčí maso (poté nechte maso 3 minuty odpočinout, než budete krájet nebo jíst).
    • 63 °C pro ryby s ploutvemi (nebo vařte, dokud není maso neprůhledné a snadno se odděluje vidličkou).
    • 71 °C pro mleté ​​hovězí maso, mleté ​​vepřové maso, mleté ​​telecí maso a mleté ​​jehněčí maso.
    • 71 °C pro vaječná jídla, která neobsahují maso ani drůbež.
    • 74 °C pro vaječná jídla, která obsahují maso nebo drůbež.
    • 74 °C pro drůbež (kuře, krůta, kachna), včetně mletého kuřete a mletého krůtího masa.
    • 75 °C pro zbytek potravin.
  • Vejce vařte, dokud žloutek i bílek neztuhnou.

4. Chlazení

  • Udržujte chladničku při teplotě 4,5 °C nebo nižší.
  • Potraviny podléhající zkáze nikdy nenechávejte mimo chladničku déle než 2 hodiny nebo 1 hodinu, pokud jsou potraviny vystaveny teplotám nad 32 °C (například rozpálené auto nebo piknik v létě). Mezi potraviny podléhající zkáze patří maso, drůbež, mořské plody, vejce, mléčné výrobky, nakrájené ovoce, některá zelenina, vařená rýže a zbytky.

Zdroj: Salmonela dieta recepty

Co jsou to krční mandle

Krční mandle jsou párový orgán oválného tvaru. Rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Během této doby se musí dítě vyrovnávat s častějším výskytem infekčních nemocí, které mohou způsobovat zvětšování krčních mandlí.

Člověk má jednu nosní mandli a dvě mandle krční. Častý zánět krčních mandlí vyčerpává organismus a ten je potom náchylnější na infekce dolních dýchacích orgánů. Hlavním úkolem krčních mandlí je působit v krku jako filtr zachycující škodlivé viry a bakterie, které člověk vdechne ústy (v případě nosních mandlí je vdechne nosem). Protilátky, které se nacházejí na krčních mandlích, napomáhají vdechnuté škodlivé látky zničit a zabránit tak možnému onemocnění dolních nebo horních cest dýchacích. V některých případech se krční mandle stávají spíše přítěží než přínosem, protože mohou způsobovat obstrukci dýchacích cest nebo opakující se výskyt bakteriálních infekcí. V těchto případech ORL lékař doporučí pacientovi nejlepší možnou léčbu, ať je to předepsání léků nebo doporučení na chirurgické odstranění mandlí. Opakující se záněty v krčních mandlích mohou vyvolat jejich chronický zánět nebo jejich trvalé zvětšení. Lékař při opakujících se zánětech doporučí pacientovi, aby podstoupil takzvanou tonsilektomii, tedy odstranění mandlí.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP