Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ZPRACOVAT AČOKČU

Rýmovník. Rostlina, o níž polovina lidí nikdy neslyšela, a druhá půlka na ní nedá dopustit, pro její léčivé účinky. Říká se, že kdo to s ní zkusí, tak na ní nedá dopustit, protože tato nenápadná a zároveň i nenáročná rostlinka má opravdu všestranné využití.

Zdroj: Rýmovník pro děti

Diskuze: jak zpracovat červené fazolky z konzervy?

Prosím, dejte recept

Zdroj: diskuze Jak zpracovat červené fazolky z konzervy?
Počet odpovědí: 0

Tipy na koktejly z dýně 

Dýňový džus může být smíchán se skořicí, s muškátovým oříškem, s kořením do perníku a s různými dalšími koření podle vaší chuti.

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Diskuze: kořen divizny

Kořen divizny má pomáhat na bolesti kloubů.Ale nemohu najít jak kořeny zpracovat.Máte s tím někdo zkušenost?Se zpracovním ale také s použitím kořene divizny?Děkuji za odpověd Eliška

Zdroj: diskuze Kořen divizny
Počet odpovědí: 0

Recepty na koláče z dýně

Z dýně je možné také péct. Zde je několik video-receptů na koláče z dýní, ze kterých je vidět jak to správně upéci dýně recepty.

Foto: Evan Swigart

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Diskuze: ačokča návod na pěstování

Kde seženu tu ačokču.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Ačokča návod na pěstování
Počet odpovědí: 3

Jak zpracovat plody hlohu

Příznivé účinky hlohu na váš organismus se mohou projevit až za několik měsíců.

Zdroj: Hloh

Diskuze: Re: Kyla a rekonvalescence

Při vyčerpání zaměstnance se na zotavenou používá pracovní dovolená. Pro trvalou úlevu v zaměstnání se používá statut "osoba zdravotně znevýhodněná (OZZ)". O jeho přiznání rozhoduje posudková komise při Okresní správě sociálního zabezpečení. Návrh a podklady zpracovává praktický lékař. Zaměstnanec je pak přeřazen na vhodnou práci. Lázně speciálně zaměřené na kýlu nejsou, ale na plicní problémy ano (Jeseník, Karlova studánka a Luhačovice). Ve vašem případě by přicházely v úvahu lázně na 3 týdny se spoluúčastí pacienta (procedury hradí zdravotní pojišťovna, ubytování a stravování hradí pacient). O lázních rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě žádosti zpracované praktickým lékařem. Pojišťovna rozhoduje o místě, délce pobytu i formě spoluúčasti. Zkuste požádat praktického lékaře, ke které z možností je nakloněn a ochoten zpracovat žádost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech
Počet odpovědí: 3

Dýně hokaido foto

Zde můžete vidět, jak vypadá dýně hokaido.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Diskuze: ...

Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.

Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.



Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!

Zdroj: diskuze ...
Počet odpovědí: 0

Dýně hokaido cena

Běžná cena dýně hokaido se v kamenných obchodech pohybuje kolem 32,90 Kč za kus, ale záleží samozřejmě na velikosti.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Diskuze: jak dlouho vaříme václavky

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky
Počet odpovědí: 0

Dýně hokaido semena cena

Dýně Hokkaido (Cucurbita maxima) – semena této dýně se obvykle prodávají po 5 ks za cca 36 Kč.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Diskuze: Re: Re: výplachy pochvy

a jak ten česnek mám potom vyndat?a jak často se to zavádí?a výplach s tea tree se dělá jak často?děkuji

Zdroj: diskuze Výplachy pochvy
Počet odpovědí: 3

Jak zpracovat čerstvý špenát do mrazáku

Špenát před uložením do mrazáku očistíme, vykrájíme tvrdé části, spaříme ve vroucí vodě a ihned zchladíme v ledové vodě. Necháme lehce okapat, špenátem potřepeme. Takto připravený špenát dáme do sáčku nebo nějaké plastové dózy a dáme jej do mrazáku a podle potřeby používáme. Po vyjmutí takto upraveného špenátu s ním pracujeme rychle, nenecháváme ho rozmrznout.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Diskuze: Re: problém s erekcí

já mám taky problémy s erekcí, ale už to řeším a čekám jak mi v týdnu teď přijdou pilulky tak vám dám vědět jak fungují nebo co a jak :)

Zdroj: diskuze Problém s erekcí
Počet odpovědí: 9

Polévka z dýně

Dýňovou šťávu smíchejte s domácím kuřecím vývarem, přidejte kousky jablka, kari a smetanu a vše promixujte. Pak to krátce povařte a podávejte v misce. Další recept na polévku z dýně používá také kuřecí vývar a šťávu z dýně, ke kterým se přidává restovaná zelenina se smetanou. Dýňová polévka se zdobí snítkem fenyklu a smetanovou stopou do spirály.

 

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Diskuze: Re: Re: jak odstranit červené skvrny po akné

jak se zbavyt poru

Zdroj: diskuze Jak odstranit červené skvrny po akné
Počet odpovědí: 2

Předávkování hořčíkem

Při běžném užívání předávkování hořčíkem nevzniká. Vyšší množství hořčíku je regulováno samotným organismem (při vyšších koncentracích vstřebávání klesá) pomocí ledvin. Projevy silného předávkování se projeví až při konzumaci vyšší dávky koncentrovaného doplňku. A o jakých projevech že to mluvíme? Převážně se jedná o silný průjem a nevolnost. Pokud organismus nedokáže vyšší dávky zpracovat nebo vyloučit, může se projevit i slabost, letargie, zmatenost a poruchy srdečního rytmu. Při nadbytku hořčíku dochází ke snížení krevního tlaku, což vede ke vzniku závratí.

Zdroj: Jak funguje hořčík

Diskuze: přenos nemoci růže

Jak moc je nemoc nebezpečná pro nejbližší okolí.Jak se trochu obrnit doma ?

Zdroj: diskuze Přenos nemoci růže
Počet odpovědí: 3

Očistná kůra z dýňových semínek

Charakteristickou látkou pro čeleď cucurbitaceae, do které patří i dýně, je aminokyselina cucurbitin. Aminokyselina cucurbitin je obsažená v semenech dýně a má silné smrtící účinky proti parazitům, jako jsou tasemnice anebo i škrkavky. Základem dýňové očistné kůry proti parazitům jsou tedy semena dýně. Při očistné kůře z dýně se jí 70 gramů syrových semínek 2 x denně, vždy na lačno, tedy před jídlem, po dobu jednoho týdne. Následující týden se pak dýňová kůra přeruší a další týden se v ní zase pokračuje.

 

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Pěstování dýní

Zakoupená semena jakéhokoliv druhu dýně je dobré před samotným sázením namočit přes noc do vody. Díky namočení semena rychleji vyklíčí. Semena vysévejte od poloviny května. Naklíčená semena vysévejte na záhonek do hloubky 3–5 cm. Udržujte vzdálenost mezi jednotlivými semeny minimálně 1 m. Je dobré, když k dýním dáte oporu, mohou se pnout a nestíní si navzájem. Dýně by měly být zasazeny tam, kde je dostatečný sluneční svit. Půdu pravidelně odplevelujte. Listy dýní nezalévejte, hrozilo by jejich plesnivění. Dobře vyzrálé plody sklízíme začátkem podzimu, protože první přízemní mrazíky by je mohly poškodit.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Rizika z nadměrného užívání

Ze začátku se doporučuje řepnou šťávu ředit s vodou nebo jinou zeleninovou šťávou, například mrkvovou. Jestliže zkraje vypijete koncentrované nebo větší množství řepné šťávy, můžete se vystavit jejímu silnému účinku, který se může projevovat nevolností nebo točením hlavy - u některých lidí totiž nedokážou játra koncentrovanou šťávu zpracovat.

Preventivně se doporučuje pití přibližně 0,5 l šťávy týdně, nejlépe rozloženého do rovnoměrných denních dávek aplikovaných před jídlem. V případě onemocnění je vhodná konzumace cca 250 ml šťávy denně.

Šťávu z červené řepy se doporučuje pít dlouhodobě jako prevenci před nejrůznějšími chorobami.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Jak vyrobit šťávu z dýně

Umyjte dýně studenou vodou a kartáčem odstraňte nečistoty. Seřízněte vršek a spodek dýně. Při ořezávání se držte blízko ke stopce, aby se co nejvíce dýně zachovalo pro šťávu. Vyřízněte jakékoli divné fleky a kazy na kůře dýně. Pak rozřízněte dýni na šířku, pokud je dlouhá a hubená, nebo od shora dolů, je-li to soudek. Dýni nařezejte na kousky, které se vejdou do vašeho odšťavňovače. Některé super výkonné odšťavňovače dokážou pojmout i rozpůlené dýně anebo dokonce celé dýně v závislosti na tom, jak velký stroj to je. Pro stroje menšího rozsahu rozřežeme dýně do mnoha kostek nebo plátků, které splňují pokyny výrobce odšťavňovače. Sesbírejte i nějaké semena, která spadla během řezání a dejte je také všechna do odšťavňovače. Umístěte nádobu u výtoku nebo trychtýř a nachytejte šťávu z dýně.

  

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Co je to dýně

Dýně patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), tedy do příbuzenstva okurek, cuket a melounů. Jsou to vlastně popínavé liánovité jednoleté rostliny, které pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Semena příbuzných druhů objevené v Mexiku pochází z doby 7000 až 5500 let před naším letopočtem. Dýně jsou skoro zaručeným zahrádkářským úspěchem, rostou snadno, rychle a dosahují mnohdy neuvěřitelných rozměrů. Když se ale zeptáte kolegů nebo přátel, jestli jim dýně chutná, většinou jen pokrčí rameny. Jíst dýni u nás rozhodně není tradice. Pokrmy jako dýňový koláč nebo dýňová marmeláda, pro nás mají mírně exotickou, nikoli ale 100% lákavou příchuť.

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Jak nejlépe vyloupat semínka dýní

Dobrý tip, jak dobře vyloupat dýňová semena: semínka operte a pak dobře osušte (rozložené, lehce plesnivějí), poté vyloupejte a – snězte.

U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):

  1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
  2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
  3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.

Když by se vám nechtělo loupat dýně v ruce, tak můžete jádro i se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.

Je jen na Vás jaký postup si vyberete.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Cholesterol u dětí

Vysoká hladina cholesterolu u dětí představuje zvýšené nebezpečí srdečního onemocnění v pozdějším věku. Některé děti se rodí s vysokou hladinou cholesterolu, jejíž příčinou jsou dědičné poruchy, které brání tělu cholesterol adekvátně zpracovat, jiné děti mají vysokou hladinu cholesterolu způsobenou konzumací velkého množství stravy bohaté na nasycené tuky a cholesterol, například tmavého masa, vajec, plnotučného mléka nebo sýrů. Příčinou vysoké hladiny cholesterolu u dětí mohou být také některé nemoci ovlivňují vstřebávání tuků, například cukrovka.

Cholesterol a tuky se pohybují v krevním toku dítěte jako částice zvané lipoproteiny. Některé z nich – lipoproteiny o vysoké hustotě neboli HDL – chrání před srdečním onemocněním, zatímco jiné – lipoproteiny o nízké hustotě neboli LDL – jsou škodlivé. Vysoký podíl LDL v krvi dítěte zvyšuje nebezpečí srdečního onemocnění.

Známkou odchylky cholesterolu u dětí je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Srdeční onemocnění se obvykle rozvine až v dospělosti. V krevních cévách dítěte se může vytvořit vysoká hladina cholesterolu, která představuje zvýšené nebezpečí srdečního onemocnění v pozdějším věku.

Jak snížit cholesterol u dětí

Má-li vaše dítě v krvi vysokou hladinu cholesterolu a vysokou hladinu LDL, nařídí mu lékař dietu s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu. Jestliže má nadváhu, doporučí mu lékař nízkokalorickou dietu. Změna stravy je účinná u dětí starších 2 let, mladším dětem se však nedoporučuje. Pokud se změnou stravy nepodaří snížit hladinu cholesterolu v krvi do doby, než dítě dosáhne 10 let, předepíše mu lékař léky na snížení cholesterolu.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Recepty s dýní hokaido

Dýně hokaido se při zpracování v gastronomii většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne. Dýně se pouze umyje, můžeme ji odrhnout kartáčkem, rozkrojí se a pak se odstraní semínka. Existuje nespočet receptů. Patří mezi ně například smažená dýně hokaido, dušená dýně hokaido s rýží, dýně hokaido jako gyros, kaše z dýně hokaido a mnoho dalších.

Dýně hokaido polévka

Suroviny:

  • 1/2 kg dýně hokaido
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • bazalka
  • kari
  • sůl
  • 1 lžíce kysané smetany

Postup:

Omytou dýni neloupeme, jen ji zbavíme semínek a pokrájíme ji na kostičky. Ty osmahneme na oleji s kari, podlijeme asi půl litrem vody a dusíme do měkka. Pak rozmixujeme, případně ještě můžeme rozředit vodou, osolíme, přidáme citrónovou šťávu a bazalku. Na talíři dozdobíme lžící kysané smetany (v tom případě ale vynecháme citrón).

Pečená dýně hokaido

Suroviny:

  • 1 dýně hokaido
  • tymián
  • sójová omáčka nebo sůl
  • olivový olej

Postup:

Dýni hokaido rozpůlíme, vyjmeme z ní semínka a nakrájíme ji asi na centimetr široké podkovy. Dáme je na plech potřený olivovým olejem (nebo na pečicí papír), potřeme je sójovou omáčkou a posypeme tymiánem. Upečeme do měkka. Zároveň s dýní můžeme upéct brambory pokrájené na měsíčky, které ochutíme stejně a také pokapeme olivovým olejem. Pak dáme na talíř dýni, brambory a vše přelijeme kysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sůl a posekané jarní cibulky anebo posekané čerstvé bylinky.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Pěstování ačokči

Podmínky pro pěstování

Ačokča je poměrně náročná na živiny, základem pro její pěstování je humózní, propustný substrát. Nesnáší těžké a udusané půdy. Tato rostlina vyžaduje slunné místo a hodně vody. Ačokča začíná plodit v srpnu a během vegetačního období může být přihnojována hnojivy na zeleninu.

Výsadba a pěstování

Ačokča je teplomilná rostlina. V našich klimatických podmínkách bývá předpěstovávána v květináčích, do kterých se vysévá v březnu. Stejně jako paprice se jí bude líbit ve fóliovníku nebo na okenním parapetu. Dva děložní lístky jsou podobné lístkům okurky, jinak jsou listy ačokči velmi dekorativní. V polovině května by rostlina měla dosahovat výšky 10–15 cm a je potřeba ji přesadit ven, na určené místo, a to přibližně 25 centimetrů od sebe, na jeden metr čtvereční byste měli mít asi čtyři rostlinky. Nechcete-li ačokču předpěstovávat, můžete ji vysévat přímo na záhon začátkem května. Ke každé rostlině si musíte připravit oporu, podobně jako u okurek, a výhony k ní pravidelně vyvazovat.

Květenství a plody

V červnu po zakořenění se vám rostlina začne bohatě rozrůstat. Je doporučováno výhonek zaštípnout, když dosáhne dvou metrů. Rostlina se pak začne rozvětvovat a podpoří se tím tvorba plodů. Ačokča roste velmi rychle a bohatě plodí až do mrazů. Květy má drobné, nažloutlé nebo nazelenalé. Teprve z těchto květů se tvoří plody.

Plod je bobule podobná okurce nebo zelené paprice, na konci zašpičatělá, s bílou, nahořklou dužinou. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Pro konzumaci jsou vhodné plody ve velikosti 3–10 cm, nejlépe v období, dokud jsou semena bílá a měkká. U starších plodů je zapotřebí zbavit se před konzumací starých, zralých, tvrdých semen, kterých bývá v jenom plodu šest až dvanáct. Na jedné rostlině za jeden den uzraje až deset plodů.

Další využití rostlin ačokča

Pokud by vám plody nechutnaly, můžete ačokču použít jako okrasnou, dekorativní rostlinu k plotům, suchým stromům, altánům, pergolám, které za krátký čas bohatě obroste. Její květy jsou pastvou pro včely a obrovskou výhodou je, že tuto rostlinu zatím nenapadají žádné nemoci ani škůdci.

Zdroj: Jak se pěstuje ačokča

Pražená dýňová semínka

Dýňová semena jsou ceněna jako zdroj minerálů a zinku. Světová zdravotnická organizace doporučuje jejich konzumaci jako dobrý způsob, jak získat potřebné minerály pro organismus. Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže a při nemocech žaludku a střev. Dýňová semena obsahují asi 10 mg zinku, pražená dýňová semínka ho obsahují asi 7–8 mg. Přestože dýňová semena nejsou velmi bohatým zdrojem vitaminu E ve formě alfa-tokoferolu, nedávné studie prokázaly, že nám poskytují vitamín E v široké rozmanitosti forem.

Tipy pro přípravu pražených dýňových semen doma: nepražte déle než 15–20 minut. Toto doporučení podpořila nová studie, která označila 20 minut, jako mezní čas pro změnu tuků v dýňových semenech. V této nedávné studii byla dýňová semínka pečená v troubě po různě dlouhou dobu a zaznamenané změny potvrdily jako optimální čas 20 minut. Semena by po opražení měla šustit.

Zdravotní výhody dýňových semínek: antioxidant, minerální zdroj (fosfor, hořčík, mangan, měď, zinek a železo), prevence diabetu, prevence rakoviny, prevence benigní hyperplazie prostaty.

Semena pražte následujícím způsobem: odstraňte semínka z vnitřní dutiny dýně a otřete je papírovým ručníkem, v případě potřeby odstraňte přebytečnou vlákninu, která může být přilepená na semenech. Rozložte je rovnoměrně na papírový sáček a nechte vyschnout přes noc. Druhý den pražte v troubě při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Pražená semena se dají koupit i v obchodě.

Tipy na konzumaci dýňových semen: dýňová semínka s restovanou zeleninou. Nasypte dýňová semena na vrch zelených salátů. Nebo promíchejte dýňová semena s čerstvým česnekem, petrželkou a koriandrovými listy se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Přidejte nakrájená dýňová semínka ke svým oblíbeným teplým nebo studeným cereáliím. Zamíchejte je do ovesných vloček s rozinkami. Dýňová semínka můžete také přidat do mletého masa.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU