Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ZVÝŠIT PIGMENT

OBSAH

Potraviny podporující tvorbu melaninu

Melanin je pigment, který určuje barvu vlasů a pokožky, proto je velmi důležitý, zároveň ochraňuje pokožku před škodlivými účinky slunečního záření.

Melanin je například obsažen v mědi, která také pomáhá produkovat melanin, stejně jako elastin, což je protein dodávající pokožce pružnost. Měď se nachází v ústřicích, vnitřnostech (zejména v játrech) a měkkýších. Další potravinou, která obsahuje melanin, je sója, která je důležitá i z toho důvodu, že obsahuje a dodává lidskému tělu živinu zvanou tyrosin. Tato živina se nalézá v mnoha přírodních zdrojích, například v dýňových a sezamových semínkách a fazolích. Velmi vhodnými potravinami jsou také ořechy a luštěniny, včetně mandlí, arašídů a sušených fazolí.

Zdroj: Melanin v potravinách

Diskuze

V diskuzi GLYCERÍNOVÉ MYDLO NA PIGMENT KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

mám na krku pigment. používala jsem glycerínové mydla,elecom mast, bioderma čistiaca voda a ne pomohlo.děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Glycerínové mydlo na pigment krku

Jak zvýšit přirozeně hladinu testosteronu

I když terapie testosteronem zahrnující používání léků na předpis (může být aplikována pouze lékařem) pracuje efektivně na zvýšení mužského hormonu, způsobuje spoustu nežádoucích účinků, proto se mnozí ptají, jak zvýšit hladinu testosteronu přirozeným způsobem.

Zdroj: Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT PIGMENTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

mám pigment pod nosem,zkoušela jsem i leasry a ruzné bělící krémy a zmizíky a pigment je tam stále jsem z toho neštastná poradíte mi jak ho odstranit?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KAmča.

Na bělení pigmentu pod nosem zkus hydrochinon nebo mýdlo s kyselinou kojic. Tady je seznam několika produktů, které by mohly pomoct: www.heureka.cz/?h%5B…

Zdroj: diskuze Jak se zbavit pigmentu

Melanin a spánek

Melanin je hnědý až černý pigment a má ochrannou funkci. Někdy nevědomky může být zaměněn za název melatonin. Melatonin je hormon, který se účastní koordinace denních rytmů a spánku. Jeho hladina v krvi se za normálních okolností zvyšuje po nástupu tmy a vrcholí uprostřed noci, aby podpořila spánek. Nedostatek melatoninu způsobuje nespavost.

Tak pozor, nezaměňovat melanin za melatonin.

Zdroj: Melanin tablety

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ PIGMENT NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Míšo, během života se vytvářejí nové pihy i pigmentové skvrny. Jestli je ta nová piha černá a s nepravidelným okrajem, tak je vhodné ji nechat prohlédnout u kožního, aby se vyloučil zhoubný melanom. Minimálně je nutné ji sledovat, jestli se nezvětšuje.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Míša.

Děkuji Cempírku za radu Míša

Zdroj: diskuze Černý pigment na kůži

Modřina na dásni

Modřina na dásni je v podstatě hematogenní pigment. Jedná se o pigment, který vzniká rozkladem krevního barviva. K hematogenní pigmentaci dochází například při traumatech, kdy se pacient kousne do tváře (například po anestezii). Dalším příkladem jsou hematomy, ekchymóza, purpura. Vzácnou příčinou ukládání pigmentů hematogenního původu je hemochromatóza, což je dědičná choroba, která se projevuje zvýšeným ukládáním železa v těle. Projevem této nemoci v dutině ústní je šedomodrá pigmentace patra a sliznice tváří.

Jak se pozná rakovina dásní

Rakovina dásní se vyskytuje na rtech (obvykle na spodním rtu), uvnitř úst, na zadní straně hrdla, na mandlích nebo na slinných žlázách. Vyskytuje se častěji u mužů než u žen a její výskyt je nejpravděpodobnější u osob starších 40 let. Klíčovým rizikovým faktorem je kouření v kombinaci se silným alkoholismem. Pokud není včas odhalena, vyžaduje rakovina úst chirurgický zákrok, ozařování nebo chemoterapii. Může být smrtelná; přibližně v 50 % všech případů je doba přežití pacientů kolem pěti let. Tato špatná prognóza je částečně způsobena nerozpoznáním počátečních příznaků – klíčovým předpokladem úspěšné léčby rakoviny úst je její včasné odhalení.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ PIGMENT NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

je mi 36 let a nedávno jsem na sobě objevila tmavě černou pihu můžete mi někdo poradit díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Míšo, během života se vytvářejí nové pihy i pigmentové skvrny. Jestli je ta nová piha černá a s nepravidelným okrajem, tak je vhodné ji nechat prohlédnout u kožního, aby se vyloučil zhoubný melanom. Minimálně je nutné ji sledovat, jestli se nezvětšuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Černý pigment na kůži

Krém na pigmentové skvrny

Pokud se pigment uloží v povrchových vrstvách kůže, mohou pomoci krémy na bělení pokožky. Krém byste měli aplikovat 3–6 měsíců, dokud pigmentové skvrny nezblednou. Pokud se však objevujete často na slunci, riskujete, že se skvrny rychle objeví opět. V případě aplikací krému během léta se efekt nemusí dostavit vůbec. Ideální je začít s léčbou během podzimu nebo v zimě. Aby byl kosmetický přípravek v odstraňování pigmentových skvrn skutečně účinný, musí obsahovat nejen správné aktivní látky, jako je vitamín E a C, AHA kyseliny nebo retinol, ale látky musí být koncentrovanější.

Zdroj: Pigmentové skvrny ze slunce

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mila.

Také používám na tmavé krém alpine a je super bez konzervantů, není převoněný:)

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Na nízký tlak používejte kompresní punčochy. 

Stejné elastické punčochy, které se běžně používají k úlevě od bolesti a od otoků křečových žil, můžou zároveň pomoci snížit zadržování krve v dolních končetinách a tím zvýšit krevní tlak. Pokud se nebude muset krev rozlévat do natékajících nohou a bude se moci rychle vracet zpět k srdci, dosáhne se tím zvýšení krevního tlaku. 

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi PIGMENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

natírat se furt mastičkou .která funguje z 10 procent není nic moc. Ale mýdlo je zajímavý nápad už jen s toho že se dá nanášet na celé těle s každodenní hygienou-ale ta objednávka na amazonu je dost složitá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluška.

Zkuste neemový olej, zkusila jsem tento
www.vyhodny-obchod.c…
máme ho teda na jiné kožní potíže a akné / ale super/.

Zdroj: diskuze Pigment

Albinismus u lidí

Albinismus je poměrně vzácná geneticky zděděná vada skupiny genů, která je příčinou snížení nebo úplného nedostatku pigmentu (barvy) kůže, vlasů a očí. To může mít za následek bledou pokožku, která se snadno na slunci spálí, téměř bílé vlasy, silnou slabozrakost a světloplachost (závažná přecitlivělost na světlo). Lidé, kteří jsou albíny, poznáme většinou na první pohled. Mají světlé až bílé vlasy, lehce narůžovělou pleť a světle modré nebo šedé oči. Je možné, že oči budou lehce načervenalé, protože pigment nezakrývá červené kapiláry a ty se stávají viditelnými. Ale nemusí to tak být pokaždé, záleží na míře zasažení a také na typu, který se u kterého člověka objeví. Co se kůže týče, je citlivější na slunce a snadno se spálí. Kůže albínů se opalovat nemůže. Rychleji stárne a je na částech více vystavených slunci náchylnější k tvorbě rakovinového bujení.

Existují dva typy albinismu, ten, který má vliv na kůži, vlasy a oči (oculo-kožní albinismus), a ten, který ovlivňuje jen oči (oční albinismus). Nejběžnějším typem je oculo-kožní albinismus. Existuje několik odlišných typů albinismu, které jsou spojeny s různými geny. To, do jaké míry jsou ti, kteří mají albinismus, postiženi, závisí na tom, jaká je jejich schopnost produkovat pigment melanin. Tělo produkuje melanin přes složitý chemický proces zahrnující mimo jiné chemické látky enzymu tyrosinázy. Pro ty, kteří mají oculo-kožní albinismus, tělo vyrábí jen malé množství enzymu, který je známý jako tyrosináza pozitivní, nebo OCA1B, ale u některých takto postižených tělo neprodukuje žádný enzym tyrosinázy, to pak mluvíme o tyrosináze negativní nebo OCA1A.

Lidé s negativní tyrosinázou mají bílé vlasy a pleť, zatímco ti s tyrosinázou pozitivní už mají tendenci být o něco tmavší, se slámově zbarvenými vlasy a jejich oční vada může být o něco mírnější.

Druhý hlavní typ je oční albinismus. Zde je kůže normálně pigmentovaná, ale všechny oční problémy jsou totožné s prvním typem.

Zde můžete vidět, jak vypadá albinismus u člověka.

Zdroj: Albinismus

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ PIGMENT NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Deda mráz.

Dobrý den. Každá rada dobrá. Ale žádnou z těch vašich mastí si nekoupím. To bych musel být kokot. Takže jen rada . Když ne tak .....

Děda Mráz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený pigment na kůži

Babské rady jak na pigmentové skvrny

Z babských rad může pomoci třeba citron, obecně pak vitamín C.

Pomáhají také výtažky z léčivých rostlin, například lékořice.

Doporučuje se i čerstvě vymačkaná šťáva z listu aloe vera, která stimuluje růst nových kožních buněk. Pokožku je potřeba potírat několikrát denně.

Na jaterní skvrny pomůže rovněž voda z křenového kořene smíchaná s octem.

Kyselina mléčná jemně odstraňuje svrchní vrstvu kůže a zesvětluje pigmentové skvrny (například podmáslí).

Ricinový olej je vhodný na stařecké skvrny. 2x denně skvrny namažte ricinovým olejem, který koupíte v lékárně. Nejde sice o proceduru příjemnou, ale účinnou.

Po pobytu na sluníčku namažte postižená místa olejem, který vymačkejte z propíchnuté kapsle vitamínu E.

Bělení pigmentových skvrn citronem

Naše babičky na stařecké skvrny používaly vitamín C, přesněji citron, který nanášely na pokožku a nechávaly působit. Kyselina citronová obsažená v citronové šťávě urychluje obměnu povrchových vrstev pokožky. 2x denně skvrny potírejte půlkou rozříznutého citronu.

Přírodní kosmetické značky také nabízejí výrobky, které kombinují složky působící jako inhibitory tyrozinázy (enzymu, který vytváří pigment melanin) s citronem a zklidňujícími látkami.

Zdroj: Pigmentové skvrny ze slunce

Diskuze

V diskuzi PIGMENT V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pigment v oku.

Dobry den. Pritel si do oka pich hrebik a od te doby ma pigmentovou skvrnu v oku, na oko vidi pouze do boku,kdyz se diva rovne, tak ne. Lekarka mu rekla, ze je mozna laserova operace, ale je velmi draha. Mohl by mi nekdo poradit, jestli tento.druh zakroku nejaka pojistovna hradi, alespon castecne? Nejde o kosmetickou vadu,ale o zdravotni problem, pri kterem ho nechteji po zdravotni prohlidce ani zamestnat..dekuji za kazdou radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigment v oku

Tvorba melaninu

Co je melanin? Z chemického hlediska je odvozen z aminokyselin tyrosinu či tryptofanu, které jsou oxidovány a polymerizovány. Nejběžnější formou je hnědočerný polymer eumelanin. Další běžná forma je červenohnědý polymer feomelanin, který je zodpovědný za zrzavé vlasy a pihy. Oba mají mírně odlišnou chemickou strukturu.

Melanin chrání pokožku proti poškození světlem. Pokožka nesmí být nadměrně vystavena světelnému UV záření. Udává se, že nesmí docházet k oxidaci kyseliny listové v pokožce, ale při nedostatku světla by zase nemohl vznikat vitamín D. Melanin pohlcuje především ultrafialové záření, čímž zabraňuje tvorbě volných radikálů a chrání DNA buněk před poškozením a vznikem zhoubného nádoru melanomu.

V lidské kůži je tvorba melaninu stimulována v okamžiku, když dojde k poškození DNA. Pokožka tak při opalování hnědne. Různé lidské rasy mají geneticky zakódované odlišné barvy pleti, což zřejmě záviselo na tom, v jak intenzivním slunečním záření se daná populace vyvíjela. Buňka, v níž vzniká melanin, se označuje melanocyt a je zodpovědná za pigment.

Melanocyt čili pigmentová buňka je typ živočišných buněk roztroušených ve svrchní vrstvě pokožky, ve vlasových folikulech, v oční živnatce, ve vnitřním uchu, mozkových plenách, kostech i v srdci. Melanocyty produkují pigment melanin a jsou neuroektodermálního původu. Melanocyty jsou buňky s mnoha výběžky, jimiž se napojují na přilehlé keratinocyty. V cytoplazmě melanocytů jsou zvláštní organelové struktury, takzané melanozomy. Se vzrůstající velikostí melanozomů se dá usuzovat na temnější barvu pleti. Pokud jsou pokožkové buňky vystaveny UV záření, dochází k produkci intermedinu (melanocyty stimulující hormon, MSH), který podporuje tvorbu melaninu v melanozomech. Melanin se poté po malých částech předává do sousedních keratinocytů a způsobuje zde opálení.

Nadměrnou lokální činností melanocytů vznikají různé skvrny, například pihy (ephelides), kávové skvrny („café-au-lait“) či některá lentiga. Horší bývají melanocytové névy, z nichž se může vyvinout maligní melanom.

Vlasové barvivo (melanin) je uloženo převážně v kortexu a částečně v medule.

Typy melaninu:

  • eumelanin (tmavý);
  • feomelanin (světlý);
  • erytromelanin (červený).

Zdroj: Melanin tablety

Poradna

V naší poradně s názvem AKO ODSTRÁNIŤ ŠKVRNY Z REPAREXU NA TRIČKU ČERVENEJ FARBY ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý deň,začala som používať váš prípravok-reparex a som nadmieru spokojná.Čo mi robí problém,je to že pri používaní reparexu som si zašpinila červené tričko a slabo zelené tričko,určite by som to nechcela čistiť savom a ani peroxidom.Veľmi by som vás prosila,aby ste mi poradili čím by mi zišli tie škvrny z takýchto farebných tričiek.Zatiaľ dakujem a prajem pekný deň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Bohužel, skvrny od Reparexu z textilu vyčistit nejdou. Reparex totiž předává trvalý pigment nejen vlasům, ale i bavlně. Časem se skvrny trochu vyperou, ale až tak za 50 až 100 praní.

Zdroj: diskuze Ako odstrániť škvrny z reparexu na tričku červenej farby ?

Šťáva z červené řepy na nízký krevní tlak.

U některých lidí může zvýšená konzumace šťávy z červené řepy zvýšit krevní tlak. Červená řepa harmonizuje krevní tlak, vysoký snižuje, nízký zvyšuje. Vypijte v průběhu dne půl litru pravé šťávy z červené řepy a pijte to po dobu jednoho týdne. Po týdnu proveďte zkušební měření krevního tlaku a zhodnoťte, jestli se snížil. Pokud ne, tak další konzumace této šťávy z řepy nebude mít na Vás již žádné účinky vedoucí ke zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Ztráta pigmentu na kůži

Ztráta pigmentu na kůži není infekční onemocnění. Je to kožní choroba projevující se výpadky pigmentu. Dochází k zániku buněk tvořících pigment – melanocytů.

Příčiny

Není zcela jasné, proč buňky produkující pigment (melanocyty) přestávají v postižených oblastech kůže tvořit přirozené barvivo zvané melanin. Uvádí se však několik možných příčin vzniku tohoto onemocnění:

  • Autodestrukce: Jde o nedostatek biochemických ochranných mechanismů pigmentových buněk. Při tvorbě kožního pigmentu vzniká v buňce řada škodlivých metabolických látek (peroxid vodíku, oxid dusnatý, kyslíkové radikály), které jsou za normálních okolností pomocí vlastních enzymů neutralizovány a zneškodněny. U vitiliga tato ochrana chybí nebo je neúčinná. Výsledkem je poškození pigmentotvorné buňky. Některé testy ukazují, že množství enzymu katalázy, který přeměňuje peroxid vodíku v těle na neškodnou vodu, je právě v kůži postižených jedinců značně nízké.
  • Autoimunitní příčina: Imunitní systém vytváří protilátky proti vlastním pigmentotvorným buňkám (imunitní systém útočí na vlastní tělo). Protilátky a bílé krvinky napadají pigmentovou buňku, zničí ji a s ní zaniká i pigmentace. Pro tuto teorii mluví to, že současně s vitiligem se často vyskytují i jiné autoimunní choroby (především nemoc štítné žlázy, revmatoidní artritida, jaterní choroby, lupénka a podobně).
  • Dědičnost: Až 40 % pacientů má někoho v příbuzenstvu s těmito pigmentovými problémy. Často jsou spojené s chorobami štítné žlázy.
  • Nervové vlivy: Někteří pacienti zaznamenali vznik vitiliga po nějaké prodělané stresové situaci (těžký rozvod a jiné složité emocionální situace, prožitá autonehoda, úrazy a poranění, stres v zaměstnání, hormonální vlivy a podobně). Tvorba kožního pigmentu je totiž řízena z mozku přes nervové hormony a přes systém žláz s vnitřní sekrecí. Nervové vlivy patří mezi takzvané provokační faktory, které nejsou úplně vlastní příčinou, ale „probudí“ problém z klidového stadia. Tyto vlivy lze spojit se všemi předešlými body.

Obrázky

Zde můžete vidět projevy nemoci vitiligo.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Cviky proti nízkému tlaku z dlouhého stání?

Pokud se u Vás objeví náhlý pokles krevního tlaku z důvodu dlouhého stání, tak ve stoji překřižte nohy na úrovni stehen a zatlačte je těsně jednu k druhé a při tom střídavě zatínejte a povolujte všechny svaly na nohách. Je to takový postoj, jako by se Vám chtělo velmi, ale velmi čůrat. Jako alternativa se dá ještě udělat několik výponů na špičkách a nebo několik dřepů. Tyto cviky podporují návrat krve z dolních končetin a pomáhají tak rychle zvýšit krevní tlak.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Vitamíny na nízký krevní tlak.

Nízký krevní tlak je možné do dvou týdnů zvýšit formou gigantické dávky kyseliny pantotenové v množství 350 mg denně, což je 50 krát více, než doporučená denní dávka, ale přesto je to bezpečné. Léčbu je třeba po dvou měsících přerušit a vystřídat ji přípravkem B komplex Forte v doporučené denní dávce po dobu dvou měsíců. Pokud se tlak zase zvýší, tak je možné to celé zase opakovat. 

Pravidelné doplňování vitamínu C je také prospěšné pro udržení zdravého krevního tlaku. Vitamín C by se měl přijímat v každém jídle (celkem 6 jídel denně je optimální) v množství 100 mg.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Bílé fleky na obličeji

Bílé skvrny jsou způsobeny ztrátou pigmentu – melaninu v daném místě. Mohou se na kůži objevovat z mnoha příčin. Mohou být vrozené jako u albinismu (ten ale postihuje celou kůži), nebo získané, například po poškození kůže některými chemikáliemi (peroxidem). Také po dlouhodobém chemickém dráždění může kůže nabýt jiné barvy. Proto je třeba kůži, která je takto vystavována agresivním látkám, chránit. A to nejlépe gumovými rukavicemi (i třeba při mytí podlahy, používání mycích písků a podobně). Po takovéto zátěži by měla být postižená místa namazána ochranným krémem.

Skvrny vznikají také často na místech po poraněních kůže. Pokud nebylo poranění hluboké, pigment se začne po určité době zase tvořit. Větší poranění jsou ale depigmentována trvale. O jizvy je třeba se starat, měly by být v průběhu své tvorby promazávány, masírovány, kůže v okolí by měla být v klidu, aby nedošlo ke vzniku keloidu, což je vyklenutá jizva, která může být i různě pigmentovaná.

Existuje rovněž onemocnění zvané vitiligo, při němž se z neznámé příčiny objevují na pacientově kůži různě rozsáhlá a četná ostře ohraničená ložiska depigmentací. Tato místa by měla být zvýšeně chráněna před slunečním zářením, dlouhé slunění se nedoporučuje ani po aplikaci opalovacích krémů. Je několik důvodů, proč vznikají nápadné bílé skvrny na těle během opalování. Skvrny na kůži, které se neopálí, mohou být výsledkem genetické dispozice. Melanocyty (typ kožních buněk) v těchto místech nemají schopnost produkovat melanin (pigment).

Bílé skvrny se mohou objevit i díky přítomnosti hub, které žijí na povrchu kůže. Samotné houby jsou neškodné, ale absorbují UV záření, které by jinak běžně procházelo pokožkou. Tyto houby se pak stávají viditelnými v podobě bílých skvrn vznikajících, jakmile se objeví opálení. To lze napravit užitím léků nebo topických lotionů (pouze na lékařský předpis).

Často se objevují bílé skvrny na lopatkách a nad hýžděmi, které jsou způsobeny tlakem samotného těla při ležení na tvrdém povrchu. Tlak těla ovlivňuje průtok krve přes tato místa na kůži. Krev je nositel kyslíku, který je nezbytný v procesu pigmentace, proto se tyto oblasti hůře opalují. Nepravidelné opálení mohou způsobit i některé léky, například perorální antikoncepce.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Na nízký tlak používejte o trochu více soli. 

Odborníci obvykle doporučují omezit množství soli ve stravě, protože sodík může zvyšovat krevní tlak a také odvápňuje kosti a způsobuje rakovinu žaludku. Nás ale zajímá její účinek na krevní tlak a sůl může u některých lidí zvýšit krevní tlak, někdy i dramaticky. Proto pro lidi s nízkým krevním tlakem to může být prospěšná věc i při mírném zvýšení solení. Ale protože vysoké hladiny sodíku můžou vést k srdečnímu selhání, zejména u starších osob, je důležité se poradit se svým lékařem o množství zvýšené soli ve stravě pro Vaši konkrétní situaci.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Nízký krevní tlak z anémie

Pokud je Vaše hypotenze způsobená anémií, tak potřebujete zvýšit příjem železa, vitamínu B12 a kyseliny listové (vitamín B9). Všechny tyto tři složky je nutné užívat ve dvojnásobné dávce, než je doporučená denní dávka, kterou uvádí výrobce na obalu, a to po dobu 6 měsíců. Po šesti měsících je třeba zhodnotit výsledky novým měřením tlaku a v užívání pokračovat nebo snížit udržovací dávku na DDD (doporučená denní dávka přípravku). Pokud je u Vás nějak znemožněno vstřebávání živin přirozenou cestou přes trávící trakt, tak nutné tyto tři látky podávat v injekční formě do žíly nebo do svalu.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP