Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.
Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.
Léčba Warfarinem s sebou přináší i negativní účinky Warfarinu, a to zejména úzké terapeutické okno a s tím spojenou nutnost pravidelného laboratorního sledování. Nezanedbatelné je riziko krvácení, které narůstá se supraterapeutickým INR. Dávkování Warfarinu je velmi individuální, navíc je třeba mít na mysli četné lékové a dietní interakce. Dlouhý poločas je nevýhodou pro delší trvání jak do nástupu, tak do odeznění antikoagulačního účinku. Byly studovány účinky Warfarinu i mimo koagulační systém a ukázalo se, že lék Warfarin může indukovat kalcifikaci a zvyšovat tak kardiovaskulární riziko.
Za jedno z hlavních úskalí terapie Warfarinem je považováno úzké terapeutické okno. Při nedostatečně účinné antikoagulaci je pacient ohrožen tromboembolickými komplikacemi, naopak při nadměrném účinku Warfarinu hrozí krvácení.
Krvácení je nejzávažnějším nežádoucím účinkem. Nejčastěji se objevuje krvácení do gastrointestinálního traktu a hematurií. Všeobecně je riziko krvácení 2–3krát vyšší u pacientů starších 75 let. Důležitá je proto pečlivá monitorace účinku Warfarinu. I když se krvácení může vyskytnout v terapeutickém rozmezí INR, je známo, že riziko strmě narůstá při INR 4,0–5,0. Vzhledem k častému kolísání INR při zahajování léčby Warfarinem je právě toto období považováno za nejrizikovější, co se týká krvácivých projevů.
Vzácnou komplikaci léčby Warfarinem představuje kumarinová kožní nekróza, která je způsobena trombózou drobných cév kůže a podkoží. Bývá pozorována 3.–8. den po zahájení warfarinizace, to znamená v době, než se plně rozvine antikoagulační účinek léku. Jako prevence je důležité počáteční překrytí léčby parenterálním antitrombotikem (nejčastěji LMWH) až do dosažení účinné antikoagulace Warfarinem.
Mezi další možné nežádoucí účinky patří zažívací potíže, velmi vzácně se může vyskytnout hepatopatie, cholestáza, reverzibilní alopecie či alergická reakce.
Při léčběWarfarinem je třeba zohlednit velké množství možných lékových i dietních interakcí. Farmakodynamické interakce mohou nastat, pokud je Warfarin podáván současně s jinými přípravky, které mají antikoagulační či protidestičkový účinek (včetně nesteroidních antiflogistik). V tomto případě může dojít k potenciaci účinku a ke krvácivým komplikacím.
Pokud je indikována kombinace Warfarinu a protidestičkové léčby, doporučuje se rovněž do medikace přidat inhibitor protonové pumpy či blokátor H2-receptor
V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Beru warfarin mohu jatrovou omáčku.Vyvar s játrové knedlíčky.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Játra patří mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K a je třeba jim věnovat pozornost při léčběWarfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst stejné množství vitamínu K. Pokud máte svůj jídelníček vyladěný a každý den máte stejný příjem vitamínu K a nárazově přidáte játra v podobě játrové omáčky nebo játrových knedlíčků, tak ten den musíte omezit jiné potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, aby denní součet nepřesáhl limit pro příjem tohoto vitamínu. Pamatujte si, že 100 gramů jater obsahuje asi 11 mikrogramů vitamínu K.
Warfarin užívejte přesně podle pokynů lékaře, který vám stanoví termíny kontrol. Kontroly jsou velmi důležité, proto je prosím dodržujte. Umožní lékaři sledovat správné nastavení léčby a dávkování případně upravit. Cílem léčby je udržet hladinu srážlivosti krve v optimálním rozmezí. Pokud je hodnota INR příliš nízká (krev se sráží více), je léčba neúčinná a je nutné zvýšit dávku léku. Pokud je hodnota INR vysoká (krev se sráží málo), hrozí krvácivé komplikace a je třeba dávku účinné látky snížit. Hodnoty INR by měly být vždy zapsány do „Záznamu o léčbě warfarinem“. Léčba trvá různě dlouho podle toho, jak rychle se sraženina rozpouští, a zejména podle míry rizika vzniku nové trombózy.
Musíte-li navštívit jiného lékaře, upozorněte ho, že užíváte Warfarin. Nejméně týden před plánovanou operací nebo jiným zákrokem (trhání zubů, vyšetření žaludku nebo střev) uvědomte o výkonu lékaře, který vám Warfarin předepisuje, aby vás mohl připravit a vaši léčbu před plánovaným zákrokem případně upravit.
Léčba Warfarinem přináší větší riziko krvácení také při poranění. Snažte se proto úrazům co nejvíce předcházet. Při aktivitách s rizikem úrazu hlavy noste helmu. Mějte u sebe vždy průkazku „Záznam o léčbě warfarinem“, která v případě úrazu nebo náhlého onemocnění pomůže lékařům rozhodnout o správné léčbě.
Při léčběWarfarinem jsou poměrně časté drobné krvácivé komplikace, například lehké krvácení z nosu nebo dásní. Tento lék může také zapříčinit snadnější tvorbu modřin nebo silnější menstruaci. Pokud vás tyto potíže postihnou, navštivte co nejdříve lékaře, aby mohl zjistit, zda není zapotřebí snížit dávkování. Je-li krvácení velmi silné, vyhledejte lékaře ihned. Pokud pozorujete krev v moči či ve stolici nebo krvácení mimo menstruační cyklus, je třeba provést příslušná vyšetření, protože léčba Warfarinem může sice tato krvácení zvýraznit, ale sama o sobě je většinou nezpůsobuje.
Účinnost léčby Warfarinem lze jednoduše a přesně sledovat vyšetřením odebrané krve pomocí Quickova testu (označován rovněž jako protrombinový test). Quickův test je prováděn buď v laboratoři z krve odebrané ze žíly, nebo přímo v ordinaci lékaře z krve odebrané z prstu. Výsledek tohoto testu se vyjadřuje pomocí hodnoty INR (International Normalized Ratio). Hodnota INR vyjadřuje poměr doby srážení vyšetřované krve k průměrné době srážení krve zdravých jedinců neužívajících žádné léky. Hodnoty pro účinnou léčbu látkou warfarin jsou určovány podle onemocnění pacienta. Dolní hranicí léčebného rozmezí je INR 2,0 nebo 2,5; horní hranicí léčebného rozmezí pak INR 3,0 nebo 3,5. Přístroje k vyšetření krve odebrané z prstu si mohou pacienti také zakoupit a test provádět sami v domácím prostředí. Nákup přístroje však není v ČR hrazen ze zdravotního pojištění.
Pozor: Pokud se domníváte, že můžete být těhotná, navštivte co nejdříve svého ošetřujícího lékaře. Warfarin je třeba vysadit nejpozději do konce 5. týdne gravidity. Během těhotenství je ve většině případů warfarin nahrazen injekcemi nízkomolekulárního heparinu, který nepoškozuje plod.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.
Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčběWarfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.
Dieta jako taková není pacientovi nařízena. Pacientovi je doporučeno, aby měl vyvážený příjem vitaminu K a aby nedocházelo k výkyvům v jeho příjmu. Pacient musí vědět o potravinách, které obsahují vysoké dávky vitaminu K, nebo o těch, které mají interakce s lékem Warfarin. Minerální látky jako železo, hořčík a zinek mohou tvořit vazby s warfarinem a redukovat tak jeho absorpci a aktivitu. Aby se zamezilo těmto nežádoucím interferencím, je vhodné užívat tyto minerály minimálně 2 hodiny před anebo po užití léku Warfarin.
Relativně vysoký obsah vitaminu K mají především rostliny z čeledi brukvovitých, zejména hlávkové zelí (Brassica oleracea v. capita), růžičková kapusta (Brassica oleracea v. gemmifera), brokolice (Brassica oleracea v. italica), čínské zelí (Brassica campestris v. pekinensis), vodnice (Brassica rapa), locika setá neboli salát (Lactuca sativa), tolice vojtěška (Medicago sativa), řepa obecná (Beta vulgaris), krmná kapusta (Brassica oleracea v. acephala), kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris), potočnice lékařská (Nasturtium officinale), petržel zahradní (Petroselinum crispum), jitrocel větší (Plantago major), rdesno peprník (Polygonum hydropiper), rdesno (Polygonum punctatum), špenát setý (Spinacea oleracea), kopřiva (Urtica spp.), kukuřice setá (Zea mays).
Vysoké množství vitaminu K obsahuje i zelený čaj (Camellia sinnsis). Pití velkého množství zeleného čaje proto také může snižovat účinek warfarinu.
Probiotika (Lactobacilus, Bifidobacterium a podobně) mohou zvyšovat přirozenou syntézu vitaminu K ve střevech a druhotně tak snižovat terapeutický účinek warfarinu.
Hliník (aluminium) obsahující antacida snižuje využitelnost warfarinu.
Koenzym Q10 je chemicky podobný vitaminu K, který ovlivňuje působení warfarinu. Pacienti, kteří užívají tento lék, by proto neměli užívat koenzym Q10 bez porady s lékařem.
Konzumace alkoholu ve větším množství a po delší periodu může snížit terapeutický účinek warfarinu.
Proteinové koncentráty užívané sportovci s cílem zmnožit svalovou hmotu mohou významně snížit účinek warfarinu, neboť dojde ke zvýšené tvorbě albuminu, na který se warfarin váže.
Nesteroidní antirevmatika (například ibuprofen, piroxikam, nimesulid, lornoxikam, meloxikam): Zvyšují účinek warfarinu a narušují sliznici (u disponovaných jedinců to vede až ke vzniku dvanácterníkových nebo žaludečních vředů), což u pacientů léčených warfarinem může zvyšovat riziko krvácení do zažívacího traktu. Pokud je užívání nesteroidních antirevmatik indikován
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Semafor je barevně rozdělen: zelená znamená „volno“ – tyto potraviny bychom si měli vybírat nejčastěji; oranžová znamená „pozor“ – tyto potraviny můžeme jíst, ale v omezeném množství; červená znamená „stop“ – těmto potravinám bychom se měli raději vyhýbat.
Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být tedy ze zeleného kruhu.
ZELENÁ – tyto potraviny by měly tvořit většinu našeho jídelníčku, jedná se o sacharidy a patří sem: mandlové mléko, ovoce (nemůžeme se zeleninou, jen s mrkví), kakao, sójová smetana, sójové mléko, tofu, celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, všechny obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, bílé maso, olivový olej.
Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.
ORANŽOVÁ – nic se nesmí přehánět, tedy jen málo a občas, jedná se o neutrální potraviny a patří sem: zelenina, koření, sůl, olej, mandle, med, sójová omáčka, hřiby, žampiony, hlíva ústřičná, hovězí maso, vepřové maso, bílé pečivo, bílá rýže, olej.
Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.
ČERVENÁ – nevhodná jídla, která je lépe vypustit, jedná se o bílkoviny a patří sem: jogurt, sýry do 30 %, smetana, tvaroh, zakysaná smetana, máslo, maso, ryby, vejce, mozzarella, smažená jídla, uzeniny, sladkosti, chipsy, máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
Kombinujeme červenou a žlutou, nebo zelenou a žlutou – nikdy červenou a zelenou! Žádná dieta nemůže fungovat bez předešlé detoxikace!
V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Wafarin a mrkvove salaty
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.
Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.
Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčběWarfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.
Při průjmu je důležité na začátku zcela vynechat nevhodnou stravu a naopak zvýšit příjem tekutin. Není ale dobré vynechat jídlo zcela (prvních pár hodin třeba ano, ale pak tělo potřebuje energii). Pro první den s tímto zdravotním problémem je vhodné jíst třeba rýži, pečivo (ne čerstvé!), kuřecí maso (minimum koření). Piškoty a pečivo se doporučují jako potraviny na zastavení průjmu.
Během průjmu je třeba jíst malé porce, ale pravidelně, zhruba po 2 - 3 hodinách.
Během dalších dní se při zlepšení střevních potíží ke konzumaci doporučuje rýže (ve formě rýžových odvarů, nebo rýžové kaše), mrkev (vařená i dušená, nebo mírně osolený zeleninový vývar s mrkví a rýží), starší bílé pečivo (housky, rohlíky, veka, toastový chléb, netučná vánočka, chléb), dětské piškoty, těstoviny, brambory (je možná i bramborová kaše, ale bez mléka), banány, jablka, kuřecí maso (vařené i dušené). Kromě jablek a banánů se doporučuje z ovoce konzumovat i meruňky. Ze zeleniny je kromě mrkve vhodný i celer, petržel, dýně a špenát, lisovaná zelená fazolka. Kromě kuřecího masa, se může jíst i krůtí nebo králičí maso. V dalších dnech se mohou přidat i libové vepřové kotlety, nebo kýta ať už vepřová nebo hovězí, ryby a dietní šunka.
Zhruba po dvou dnech, když se průjem zlepší, je možné zkusit zakysané výrobky. Postupně se může přidat netučný tavený sýr, nízkotučné tvrdé sýry, nízkotučné tvarohy, netučné jogurty.
Při průjmu je důležité nejen to, co člověk smí jíst, ale i to co jíst rozhodně nesmí (nedoporučuje se). Je důležité se vyhnout všem tučným a smaženým jídlům. Na průjem se nedoporučuje jístmléčné výrobky (mléko, plísňové sýry, smetanové sýry, šlehačky, atd). Nedoporučuje se také konzumace uzenin, paštik, tučného a smaženého masa. Vyhnout se je potřeba veškeré zelenině, která je nadýmavá, jako zelí, kapusta, květák, cibule, kukuřice a hrášek, paprika, okurky, hlávkový salát, rajčata. Nevhodné jsou také maliny, borůvky, třešně, ostružiny, ovoce, fíky, švestky, hroznové víno, rybíz, angrešt, kiwi, višně. Člověk trpící průjmem by se měl vyhnout i hrachu, fazolím, čočce, a dalším luštěninám. Z pečiva není vhodné konzumovat vše kynuté (buchty, koláče, koblihy), celozrnné potraviny, sladké pečivo a hlavně vše, co je čerstvé a müsli.
I po několika dnech je potřeba se vyhýbat smaženým jídlům, pálivému koření a všemu s vysokým obsahem tuků.
Při střevních potížích všeobecně platí, že zhruba první tři dny by se nemělo jíst nic mastného, naopak se doporučují neosolené rýžové polévky, piškoty, rýže, tvrdé pečivo, brambory, mrkev, banán. Maso by se do stravy mělo řadit zhruba až od pátého dne (nejprve ale nepříliš ochucené). Přestože střevní potíže často doprovázejí pocity nechutenství, pacient se musí "přemoci" a jíst a pít. Jeho tělo příjem živin nutně potřebuje, aby mělo energii "bojovat" s onemocněním.
V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčběWarfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.
Detoxikace podle Mačingové spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle 28denního jídelníčku. Nemusíte cvičit ani vynaložit jinou fyzickou aktivitu, stačí se pouze držet jídelníčku a receptů, které definovala Antónia Mačingová. Tento přístup ocení velké množství žen, které hledají cestu nejmenšího odporu a nechtějí se předvádět v posilovně nebo pobíhat po městě. Hubnout můžete v klidu doma a bez větší pozornosti. Množství jídla není vůbec omezené, takže můžete jíst zcela do sytosti. Zkonzumované jídlo samo o sobě „požírá“ tuk, který je nahromaděn v oblasti břicha a dalších problematických partií, které trápí podstatnou část populace. Také je nutné pít velké množství tekutin, nejlépe vody. Dostatek tekutin – 3 až 4 litry denně – udržuje metabolismus v chodu a to je to, co je pro hubnutí důležité. Prožijete kompletní očistu, oddálíte riziko cukrovky, zmenšíte riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po 28denní detoxikaci vaše tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře.
Je důležité naučit se jíst pravidelně a nebýt hladový. Pro zahnání hladu mezi jídly sáhněte po mandlích nebo rozinkách. Stravování dosyta zamezí i stavu dát si něco na zub. Nejen proto má dieta podle Mačingové výsledky. Po ukončení detoxikace následuje druhý krok
Druhý krok – Semafor ve stravě
Určitě si již kladete otázku „Kolik zhubnu?“. Na tuto otázku však neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné tělo, jinou minulost, sportování, dřívější dietářství a podobně, a proto nelze stanovit přesný úbytek na váze. Existují však zřejmé důkazy, že tento způsob stravování pomohl ubrat i desítky cm v pase bez většího úbytku váhy. Jednoznačným cílem této diety tedy není úbytek váhy, ale zlepšení fyzického a psychického stavu. Otázka z knihy „Chcete raději zhubnout 12 kg, nebo 3 cm v pase?“ je tedy naprosto zásadní pro pochopení úspěšnosti diety. Ne vždy je lepší ubrat váhu.
Po ukončení 28denního programu
Po ukončení 28denního programu z knihy Zhubněte jednou provždy je doporučeno stravování podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není je možné kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize ozn
V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.
Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na začátku je třeba říci, že červená řepa se může konzumovat, i když se užívá Warfarin.
Warfarin je lék na ředění krve. Jeho účinek je založen na vychytávání vitamínu K. Čím méně bude v lidském organismu vitamínu K, tím déle bude trvat, než se krev srazí (krev bude delší dobu tekutější). Proto je třeba při léčběWarfarinem dodržovat dietu, která dodá každý den stejné množství vitamínu K. Z tohoto důvodu lze určit potraviny, které mohou negativně ovlivňovat léčbu Warfarinem tím, že obsahují velké množství vitamínu K. Bulva červené řepy je potravina, která nemá velké množství vitamínu K a proto je možné ji bez problému konzumovat i při léčběWarfarinem v libovolném množství. Jinak je to ale se zelenou natí červené řepy, která je také jedlá a často se používá. Zelené listy červené řepy obsahují vysoké množství vitamínu K a je potřeba být na pozoru, protože deset listů natě z červené řepy pokryje 100% možného příjmu vitamínu K.
O přerušení léčby Warfarinem z důvodu plánované kolonoskopie musí vždy rozhodnout lékař, který vede léčbu Warfarinem. Musí zde zvážit a vyhodnotit rizika, která sebou nese případné přerušení léčby a rizika krvácení z plánovaného výkonu. Warfarin je lék, který brání vzniku sraženin a umožnuje tak žít pacientovi delší život. Zároveň Warfarin zesiluje krvácení. Pacient, kterému byla doporučena kolonoskopie, musí vždy informovat lékaře, že užívá Warfarin. Lékař pak rozhodne, jaké úkony při kolonoskopii provede. Pokud se jedná o pouhé prohlédnutí střev, tak je zde riziko krvácení jen nízké a léčba Warfarinem se přerušovat nemusí. Pokud jde o kolonoskopii, při které bude docházet k odebrání tkáně, tak zde již musí přijít na řadu rozhodnutí lékaře vedoucí léčbu Warfarinem a jeho plán na přizpůsobení dávkování Warfarinu. Obvyklá doba přerušení léčby Warfarinem je pět dní před plánovanou kolonoskopií.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ZASADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlada.
Patřím k těm, kdo užívá warfarin. Chtěl bych poprosit o zkušenosti s jeho užíváním a s možnou konzumací zásadotvorných potravin a pochutin. Jde mi např. také o kávovinovou směs Melta, arašídové křupky, různé masové paštiky a pomazánky. Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčběWarfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčběWarfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).
Rozdíly mezi Warfarinem a novými antikoagulancii NOAK
Warfarin
Nevýhody: Řada léků, i běžně předepisovaných, může ovlivňovat účinek Warfarinu, buď jej mohou zesilovat, nebo naopak zeslabovat. Jsou to například některá antibiotika, antidepresiva, léky na spaní, na uklidnění, na bolest a podobně. Proto je nutné ihned hlásit změnu v medikaci lékaři, ten zjistí, zda předepsaný lék ovlivňuje účinek Warfarinu, nebo ne. Také řada potravin s vysokým obsahem vitaminu K zeslabuje účinek tohoto léku, mezi tyto potraviny patří listová zelenina – kapusta, zelí, špenát, dále brokolice, hrášek, pažitka, petržel, ale i kiwi, avokádo, řepkový olej, olivový olej, sójový olej, sójové plody, slupka z okurek, potom jiné méně užívané potraviny jako pistácie a další. Není potřeba zcela tyto potraviny zcela vysazovat (ani se to nedoporučuje), je vhodné pouze omezit jejich příjem a důležitá je určitá pravidelnost v jejich konzumaci, například 2x do týdne konzumace menšího množství listové zeleniny nebo jiné této potraviny. Podle tohoto vašeho jídelníčku se pak nastaví dávkování Warfarinu. Absolutně nevhodné je větší a nepravidelná konzumace těchto potravin.
Výkyvy mohou být způsobeny také nepravidelným užíváním například léků na spaní, na uklidnění a dalších léků mající vliv na účinek Warfarinu. Tato nepravidelnost jak v příjmu daných potravin, tak v užívaní těchto léků způsobuje, že hodnoty INR mohou i značně kolísat a potom je nutné provádět opakovaně odběr krve. Doporučuje se tedy jíst vyváženou stravu obsahující omezeně rizikové potraviny, a pokud jsou vám předepsány léky na spaní či na uklidnění, tak je užívejte pravidelně, protože jejich nepravidelné užívání způsobuje kolísání hodnot INR. Tyto léky pacienti často užívají jako SOS medikaci, tedy podle toho, jak se momentálně cítí. Opět je důležité upozornit na to, že při užívání Warfarinu nelze takto tyto léky užívat. Rovněž nepravidelná konzumace většího množství alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Dále při průjmech, febrilních stavech, hubnutí či požití nadměrného množství alkoholu, může dojít ke změnám hodnot INR – hlaste to svému lékaři, který vám musí včas zkontrolovat INR.
Účinek Warfarinu nastupuje pozvolna při jeho nasazení a na druhou stranu, pokud se vysadí, tak jeho účinek opět postupně odeznívá v řádu 3 až 5 dnů. Někdy je toto určitá výhoda, například když si pacient omylem nevezme jeden den tento lék (zapomene), tak nehrozí ještě takové nebezpečí, jako je tomu u moderních léků
Ve svém příspěvku JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.
chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.
Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaképotravinyjíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onem
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARPFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Zelené papriky leco zeleninové beru warfarin.Dik
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zelené papriky i zeleninové lečo jsou zdrojem vitamínu K, který je důležitý při léčběWarfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst potraviny, které vám dodají 90 mikrogramů vitamínu K, pokud jste žena a 120 mikrogramů pokud jste muž. Každý den stejně, ani méně ani více.
Jeden hrnek nakrájených zelených paprik obsahuje 11 mikrogramů vitamínu K. Jedna porce zeleninového leča obsahuje přibližně 20 mikrogramů vitamínu K. Lečo je sezónní pochoutka a svádí k nárazovému zařazení do jídelníčku. Když se to stane, tak ten den je potřeba přiměřeně omezit jiné zdroje vitamínu K, které běžně konzumujute, aby porce denního příjmu tohoto vitamínu zůstala na stejné úrovni.
Warfarin a Lawarin patří mezi kumarinové přípravky, což jsou antagonisté vitaminu K. Používají se per os (ústy). Kdežto Pradaxa, která je přímým inhibitorem trombinu dabigatran etexilát, patří mezi nové perorální přípravky povolené u nás k použití v posledních čtyřech letech – přímé inhibitory faktoru Xa – rivaroxaban (Xarelto) a apixaban (Eliquis)
Udělení povolení k léčbě národními institucemi kontrolujícími léčiva (v ČR je to SÚKL v návaznosti na EMA) ještě automaticky neznamená, že schválené přípravky budou při léčbě ve všech svých indikacích dle SPC doporučovány i jednotlivými odbornými skupinami. U nás je k tomu oprávněna zejména Česká kardiologická společnost. Pradaxu může předepisovat kardiolog, internista a neurolog. Přípravek je v uvedených indikacích hrazen v prevenci CMP a systémové embolizace u dospělých pacientů indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tedy při:
a) nemožnosti pravidelných kontrol INR;
b) nežádoucích účincích u léčby warfarinem;
c) nemožnosti udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0, to znamená, že 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí;
d) rezistenci na warfarin, tedy nutnosti podávat denní dávku vyšší než 10 mg.
Je nutné uvést, že s používáním nových antikoagulancií nejsou dlouhodobé zkušenosti. K léčbě byly povoleny teprve před několika lety. Proto se doporučuje, aby v případě indikace nových antikoagulancií byli pacienti vždy pečlivě seznámeni se všemi „pro“ i „proti“ nových léků (včetně cenového srovnání) a sami se pak také rozhodli pro vhodnější alternativu. Pokud v případě potřeby chybí rychlý a účinný způsob eliminace účinku „nových“ antikoagulancií, vede to u každého lékaře také k obavě z možného rizika nezvládnutelného krvácení v případě úrazu, urgentní operace a podobně. Proto se stále vytvářejí registry závažných komplikací při jejich použití, většinou se však zjišťuje, že ke krvácení dochází zejména tehdy, jestliže se nerespektují údaje uvedené v SPC přípravků.
Nová antikoagulancia se ukazují jako bezpečná. Evropská kardiologická společnost v novelizovaných Doporučeních pro léčbu nemocných s fibrilací síní z roku 2012 při indikaci antikoagulancií doporučuje použít rozšířený bodový systému hodnocení, označovaný jako CHA2DS2‑VASc, který by měl z léčby antikoagulancii vyloučit jen pacienty s nejnižším rizikem CMP, pr
V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.
Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčběWarfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.
Titrace dávky probíhá dle výsledků INR (International Normalized Ratio). U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální terapeutická hodnota je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém. Při léčběWarfarinem je třeba si dát pozor na faktory ovlivňující odpověď na Warfarin, jako je příjem vitamínu K v potravě a užívání některých léků, především nesteroidních antirevmatik, která efekt Warfarinu zvyšují. Lékař by měl také kontrolovat adherenci k léčbě. Co se týká diety, pacient by měl mít poměrně vyrovnaný příjem vitamínu K, aby nedocházelo k velkým výkyvům. Vyšší přívod jeden den by měl být kompenzován nižším přísunem v den další. Respektují se přitom dietní zvyklosti nemocného. Dále si musíme uvědomit, že vitamín K je i v mase a velmi záleží na tom, zda bylo zvíře, z něhož maso pochází, krmeno zelenou stravou nebo granulemi. V létě mají zvířata v mase několikanásobně více vitamínu K než v zimě. Proto nepřekvapí, že někteří nemocní budou v létě potřebovat dávku Warfarinu snížit. Výhodou Warfarinu je, že se na rozdíl od NOAC antikoagulační efekt rutinně sleduje a dávka upravuje. Hodnoty INR nižší než 2 signalizují zvýšené riziko tromboembolie, hodnoty INR vyšší než 4 představují zvýšené riziko krvácení. Kontrola terapie Warfarinem by se měla považovat za přednost, protože je jistota, že je pacient dobře léčen. Účinná léčba Warfarinem tedy spočívá v nalezení rovnováhy mezi rizikem krvácení a trombózou.
Ve svém příspěvku LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.
Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JJ.
V članku je přehmat, hydrogenované oleje jsou zatepla zpracovsné a to jsou ty levné běžné. Ne za studena. Panenský za studena lisovaný olej olivový je to nejlepši co se dá koupit pro zdravý, proto je tak drahý. Slunečnicový olej, sojový, kukuřičný, ryzovy a nejhorší je řepkový jsou nezdravé nejen tím, že nejsou panenské za studena lisované (kromě výjimek za x násobnou cenu), ale i nevhodným složením mastných kyselin. Lepší jsou konopný, lněný, vlásky atd. Každý olej má jiné složení. Existuje i svetlicovy, brutnakovy, pupalkovy, makový, sezamový, vinný a další. Svetlicovy i lněný se používal jako laky na dřevo, přesto jsou zdravější než řepkový, když jsou za studena lisované. Podobné jako je zdravější nepasterizované jablečný ocet nebo mléko. Kdo má více peněz, může si koupit dle libosti zdravé potraviny. Je dokázáno, že čím je člověk bohatší a může si dovolit co chce jíst, mít, pít, vzdělávat se, šetřit se, tím je zdravější a dožívá se vyššího věku než chudší. Je dokázáno i písemně zveřejněno minimálně od roku 2011. Ze do všech postkomunistických zemi záměrně Západ dováží horší potraviny stejných značek a výrobků než jinam. Využívají prý nekvalitních zákonů a benevolence, že si to necháme líbit. Proto jsem více nemocní a umirame dříve než na západě. Máme třetinové platy a ještě diskriminaci ve zdravém jídle. Kdysi bylo embargo na technologie. Nyní je skryté donedávna zamcovane embargo na rovnocenné potraviny, které se prodávají jinde. Přesně ty země Východu včetně Česka mají největší podíl umrtnosti na rakovinu na 100 tis obyvatel. Velmi malou ji má napriklad Island, Tchajwan, Švýcarsko, Omán, Emiráty (a jen o kus dál v Iráku a Íránu, kde maji podobnou kulturu a zvyky naopak ještě vyšší, je to tedy chudobou a životní úrovni, životní úroveň je zavisla na kuoni sile, nestačí jen vzdělanost, informace a snaha) Podle koho zájmu jednou chválí slunečnicovy jindy řepkový. Olivový je lepší na cévy. Řepkový olej byl původně jedovatý, museli ho preslechtit v minulém století až. To znamená, že naši předci nikdy nejedli semena řepky olejné ani nikdy nelisovsli olej z ní. OBSAHOVAL jedovatou kyselinu erukovou. Je to jakoby snížili jed v mochomurce zelené, bylo by to přirozené? Řepkový olej je byznys a dává se povinné do nafty. Chce snad někdo jíst olej na který jezdí auta, protože je nejlevnější v Evropě?
Dotaz
Warfarin je lék, který vyžaduje dodržování dietních opatření týkajících se stabilního příjmu potravin s vitamínem K. Pacient s léčbou Warfarinem musí každý den sníst potraviny, které mu dodají stanovené množství vitamínu K. Před kolonoskopií je však zapotřebí dodržet půst, a den před vyšetřením se nesmí jíst vůbec nic, aby se střevo mohlo vyčistit a lékař mohl dobře vidět na střevní stěnu. Pokud lékař nedoporučí přerušení léčby Warfarinem, tak je třeba stále dodržovat příjem potravin s vitamínem K s dodržením podmínek pro dietu k vyčištění střev. Dieta k vyčištění střev začíná čtvrtý den před kolonoskopií, kdy je třeba konzumovat jen snadno stravitelnou stravu. Pro pacienty s Warfarinem a nutným příjmem vitamínu K to znamená, že by měli jíst snadno stravitelná jídla s obsahem vitamínu K.
Mezi lehká jídla s obsahem vitamínu K patří:
bramborová kaše;
rajčatová šťáva;
okurkový salát z oloupaných okurek bez smetany;
šťáva z okurek;
šťáva z kysaného zelí;
brokolicový krém;
špenátový protlak;
zeleninový vývar;
hráškový krém;
jablečné pyré.
Den před kolonoskopií již není možné konzumovat žádné jídlo, jen pít čiré tekutiny (nápoje, vývary skrze které je vidět). V tomto dni již není jednoduché přirozeným způsobem dodržet příjem vitamínu K z přírodních zdrojů.
Přírodní čiré tekutiny s obsahem vitamínu K:
šťáva z okurek;
šťáva ze zelných listů;
šťáva z kysaného zelí.
Existuje zde také možnost doplnit vitamín K pomocí doplňku stravy s obsahem vitamínu K. Příjem vitamínu K během jednoho dne by měl být 120 mikrogramů pro muže a 90 mikrogramů pro ženy. Vzhledem k tomu, že jde pouze o jeden den, tak není tolik nebezpečné, když nastane jednodenní výkyv v příjmu vitamínu K.
V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.
zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Fraxiparin je částečně hrazený ze zdravotního pojištění a jen za určitých podmínek. Například za dvě injekce po 0,6 ml se doplácí asi 78 Kč. Zde jsou případy, kdy pojišťovna uzná částečnou úhradu:
1. v indikaci zahájení léčby hluboké žilní trombózy potvrzené dopplerovským vyšetřením nebo při silném klinickém podezření na hlubokou žilní trombózu před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů, a to v monoterapii nebo spolu s warfarinem do dosažení jeho terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
2. při nutnosti dočasného ambulantního převedení nemocného, který je indikován k dlouhodobé perorální antikoagulační léčbě (např. pro fibrilaci síní nebo při implantované srdeční chlopenní protéze aj.) z perorálního antikoagulancia na nízkomolekulární heparin před plánovanou operací (tzv. překlenovací léčba),
3. v prevenci srážení krve v mimotělním oběhu, zejména při hemodialýze a hemofiltraci,
4. pro léčbu stavů vyžadujících antikoagulační léčbu v průběhu gravidity a šestinedělí či před plánovanou transplantací srdce,
5. v prevenci žilního tromboembolismu v perioperačním období v délce 10 dnů, po vysoce rizikových operacích (totální náhrada kyčelního kloubu, endoprotéza kolenního kloubu, stav po operaci zlomeniny horního konce stehenní kosti, rozsáhlé operace pro zhoubný nádor) se doba profylaxe prodlužuje na 28 dnů,
6. v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy u nemocných s prokázaným vrozeným či získaným hyperkoagulačním stavem, u nichž nelze stabilizovat požadované snížení koagulačních faktorů perorálními antikoagulancii či při nemožnosti nebo dokumentované kontraindikaci tato antikoagulancia podat - výše uvedené podmínky úhrady se vztahují v plném rozsahu i na úhradu u nemocných s poraněním dolní končetiny vyžadujícím sádrovou nebo jinou fixaci, u kterých je přípravek hrazen po celou dobu fixace,
7. u nemocných se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci indikovaných k zahájení léčby warfarinem z jiných indikací, např. při fibrilaci síní, k potlačení prvotního prokoagulačního působení warfarinu, a to po dobu 2 až 3 dnů či nejdéle do dosažení terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
8. v léčbě akutní symptomatické tromboflebitidy dolních končetin bez současné flebotrombózy, pokud je tromboflebitida delší než 5 cm a současně ve vzdálenosti menší než 10 cm od safenofemorální či safenopopliteální junkce při dopplerovském vyšetření, a to nejdéle po dobu 45 dnů. Při silném klinickém podezření na splnění těchto podmínek může být aplikována první léčebná dávka před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů.
Quickův test se využívá hlavně při kontrole úspěšnosti léčby protisrážlivé terapie warfarinem. Tyto přípravky jsou užívány kvůli léčbě projevů takzvané tromboembolické nemoci. To je nemoc, při níž se krev snáze sráží a dochází ke vzniku velkých sraženin. Ty vznikají nejčastěji v hlubokých žilách dolních končetin, kde mohou způsobit jejich ucpání (trombózu), nebo se mohou utrhnout a být odneseny krevním proudem do plic, kde způsobí embolii. Další důvody pro léčbu warfarinem jsou: umělá srdeční chlopeň a poruchy srdečního rytmu, jako je fibrilace síní. Léčba u těchto onemocnění zasahuje do celého systému srážení krve, takže pokud je špatně nastavena, ohrožuje pacienta nadměrným, nebo naopak nedostatečným ředěním krve. Při špatně nastavené léčbě by mohlo docházet buď k masivnímu krvácení, nebo by krev byla naopak ředěna málo a krevní sraženiny by se nekontrolovaně tvořily dál. Dále se tento test využívá jako součást předoperačních vyšetření kvůli odhalení možných komplikací při krvácení z operační rány. Quickův test bývá v kombinaci s aPTT, fibrinogenem a počtem krevních destiček využíván k odhalení příčin krvácivých stavů.
Výsledek Quickova testu vychází v sekundách a porovnává se s výsledky zdravých lidí. Výsledky testů jsou na různých pracovištích mírně odlišné. To proto, že se provádí za použití chemických látek, které se mohou sice nepatrně lišit, ale ovlivní celkový výsledek testu. Aby byly tyto rozdíly smazány, vypočítává se takzvaná hodnota INR (Internationalized Normalized Ratio). Toho se využívá zejména pro kontrolu protisrážlivé léčby warfarinem. Výsledky INR pak můžeme brát jako absolutní, tedy nelišící se na různých pracovištích. Při účinné léčbě se má hodnota INR pohybovat mezi 2,0–3,0 a u pacientů, kteří jsou výrazněji ohroženi vznikem sraženin, i od 2,5 do 3,5. Výsledek srážlivosti je znám do dvou minut a po získání výsledku bezprostředně následuje eventuální úprava léčebné dávky.
Krev na test se odebírá ze žíly v loketní jamce nebo z prstu. Jestliže užíváte léky na ředění krve, musíte si svou denní dávku léku vzít až po odběru krve. Informujte vyšetřujícího lékaře vždy o tom, jaké další léky užíváte. Vliv na krevní srážení má i hormonální antikoncepce a některé potraviny s vysokým obsahem vitaminu K.
Frekvence odběrů je závislá na stavu pacienta a určuje ji lékař.
I přes náležitou monitoraci a pečlivé vedení léčby warfarinem je možné se setkat s hodnotami INR mimo terapeutické pásmo. Vzhledem k úzkém terapeutickému oknu warfarinu a narůstajícímu riziku krvácení při supraterapeutických hodnotách INR je nutno vědět, jak v těchto případech postupovat.
Postup při předávkování warfarinem u pacientů bez známek krvácení:
INR 3,0–5,0: doporučuje se pouze snížit dávkování warfarinu, eventuálně lze 1 dávku vynechat, samozřejmostí by poté měla být častější kontrola INR; vhodné je vždy také pátrat po příčině předávkování
INR 5,0–8,0: je třeba vynechat 1 až 2 dávky warfarinu a poté snížit původní dávkování, opět za pravidelné monitorace INR; pokud je však u pacienta přítomno vysoké riziko krvácení, lze navíc podat 1–3 mg vitaminu K perorálně
INR > 8,0: podává se 1–5 mg vitaminu K, warfarin se nasadí zpět až při poklesu INR do terapeutického rozmezí, a to ve sníženém dávkování a za častých kontrol INR až do stabilizace hodnot
Postup při předávkování warfarinem u pacientů s krvácením:
Při léčbě krvácení u warfarinizovaného pacienta je nutno vždy postupovat přísně individuálně. Na prvním místě se posuzuje naléhavost antagonizace účinku warfarinu oproti riziku tromboembolických komplikací při rychlé korekci koagulopatie. Kromě vlastní antagonizace je v tomto případě důležitá i komplexní a podpůrná léčba (volumoterapie, transfuzní terapie a podobně) a dle možností samozřejmě i lokální ošetření krvácení.
K dispozici jsou tyto možnosti antagonizace účinku warfarinu:
Vitamin K
Při závažném či život ohrožujícím krvácení by měl být vždy aplikován intravenózně. V případě méně závažného krvácení je preferováno perorální podání, protože nitrožilní podání s sebou přináší určité riziko alergické až anafylaktické reakce. Korekce koagulopatie po aplikaci vitaminu K nastává v rámci hodin (4–24 hodin). Doporučovaná dávka vitaminu K při nezávažném krvácení je 1–3 mg, při závažném krvácení pak 5 mg. Vyšší dávky mohou být příčinou následné rezistence k warfarinu po dobu až několika týdnů, což může představovat komplikaci při opětovném převádění na warfarin.
Čerstvě zmražená plazma
Podává se v dávkování 10–15 ml/kg dle hodnoty INR, vždy je třeba současně podat i vitamin K. Dochází tak k rychlejší korekci koagulopatie než při samosta