Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAKÝ ZÁBAL NA BOLEST V KRKU

OBSAH

Zábal na bolest v krku

Bramborový obklad: Tři uvařené brambory rozmačkejte, teplé rozložte na bavlněný šátek, který smotejte. Oviňte jej kolem krku, dejte přes něj teplou šálu a nechejte působit přes noc.

Tvarohový obklad: Tvaroh rozmačkejte vidličkou a rozložte na šátek. Přiložte na krk a zavažte. Nechejte působit nejlépe přes noc.

Sádlo a muškát: Další ze zábalů, které údajně pomáhají při bolesti v krku, je z vepřového sádla. Namažte jej na šátek či bavlněnou plenu v tenké vrstvě. Na něj nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Zabalte, přiložte na krk a ovažte teplým šálem. Ráno je prý po bolesti.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Zábal na krk pro děti

Na krk je nejvhodnější Priessnitz. Kapesník namočte v teplé vodě, překryjte mikrotenovým sáčkem a ovažte suchým šátkem. Zábal ulevuje hlavně od bolesti v krku. Na bolest v krku můžete přidat odvar z řepíku společně se slézovým čajem.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Poradna

V naší poradně s názvem SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte normální zánět nosohltanu. Rakovina to není. Buďto s tím zajděte na oddělení ORL a nebo zkuste aplikovat sprej nebo kloktadlo Jox. Do dvou dnů by měl zánět začít ustupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Zábal na uzliny

Priessnitzův zapařovací zábal: studená mokrá vrstva, igelit a navrch suchá vrstva. Používá se především u bolestí v krků, případně na zvětšené mízní uzliny na krku.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku u dítěte

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Diskuze

V diskuzi MARKÉTA ZATLOUKALOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zkoušela jsem z kopřiv zábal na vlasy ale moc mi to vlasy nestmavilo ,spíž mi víc pomohl zábal s bezinek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Markéta Zatloukalová

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ ZÁBAL PROTI VŠÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Nějak jsem tam nenašla ten ocet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Návod na octový zábal máme tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Octový zábal proti vším

Kdy vzniká bolest v krku

Příčinou bolesti v krku jsou viry, bakterie, mykotické infekce, alergie, suchý vzduch, podrážděná sliznice, znečištěné ovzduší nebo tabákový kouř. Při virové infekci bývá nástup rychlý, ale obtíže také rychleji odeznívají. Bakteriální infekce má těžší průběh, způsobuje velmi silnou bolest v krku, přítomny jsou velké obtíže při polykání.

Zdroj: Co na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tobias.

ahoj.. Bolí mě jeden den v krku a mám u hltanu něco jakoby rozřízlého s šedivým obarvením... bojím se aby to nebyla rakovina .... bolí jen při polikání

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Tvarohový zábal při horečce

Rovněž tvarohový zábal má chladivý efekt a je pomocníkem při horečce nebo při otoku.

Účinky

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Tudíž můžete obklad z tvarohu použít na otok kotníku, na bolest v koleni, na průdušky, na krk a podobně.

Jak udělat zábal z tvarohu

Na obklad z tvarohu použijte nízkotučný tvaroh. Obklad můžete aplikovat ve formě zábalu na lýtka nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. Tvaroh lze přímo vložit do ponožek nebo nanést na plátno, nohy omotat a pak obléct ještě suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu. Zábal nebo obklad nechte působit 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ ZÁBAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Kalvarova.

Hezký den. Chci se zeptat, jak dlouho po sobě se může používat otcovy zabal vkuse. Díky za radu. Renca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef Klacansky.

Za jak dlouho se dostaví účinky octového zabalu

Zdroj: diskuze Octový zábal

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Bedřich.

Už delší dobu mě nepříjemně pálí v krku hned za mandlema a smeřuje to postupně směrem do hrtanu a k tomu mám bílý jazyk,ale nachlazený nejsem,co mi můžete na to poradit.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kvasinky způsobují bílý jazyk. Kvasinky se dají dobře léčit. Nejdříve je potřeba zjistit o jaký druh přesně jde. To se prokáže pomocí laboratorního vyšetření stěru z krku. Zastavte se v ordinaci ORL a nechte si tam tento stěr udělat. Za týden budete vědět o co jde a za další týden budete vyléčen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky v krku

Narkóza a nachlazení

Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient bez akutních infekcí dýchacího traktu (bolest v krku před operací). Pokud má pacient bolest v krku již před operací, je nutné informovat o tomto stavu lékaře a operace bude odložena. Pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Suroviny na domácí čokoládový zábal

  • 5 čerstvých jahod, 
  • 150 gramů hořké čokolády (kousky), 
  • 85 ml medu,
  • 125 ml šampaňského.

 

Zdroj: Domácí čokoládový zábal

Bolest v krku při polykání

Bolest v krku při polykání bývá často způsobena sezónními virózami, angínou, chřipkou, nachlazením nebo laryngitidou a může být provázena chrapotem. Pokud je bolest při polykání dlouhodobá a člověk nemá žádné jiné potíže, to znamená, že je bez teplot, může se jednat o těžký zánět horní části jícnu, nádor hrtanu, jícnu nebo hrtanové příklopky. V tomto případě je nutné navštívit praktického lékaře nebo lékaře na oddělení ORL. Další možností může být i alergie.

Zde můžete vidět zarudlý krk.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Bolest v krku – babské rady

Tři osvědčené rady

Šalvějový výplach: dvě lžičky sušené šalvěje zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody a pod pokličkou necháme dvacet minut. Přecedíme a do této tekutiny rozmícháme zarovnanou lžičku jedlé sody nebo soli. Kloktáme. Tuto léčbu opakujeme přibližně třikrát denně, šalvěj je magická rostlina, která má stahující a antiseptické účinky.

Zelný závin: velké zelné listy ponoříme na krátkou chvíli do vroucí vody, poté je jemně rozklepeme a omotáme jimi krk, upevníme šálou či šátkem. S tímto obkladem vydržíme půl hodiny. Další zábal děláme po hodině.

Zázračný zázvor: v případě problémů s bolením krku je tento kořen téměř nenahraditelný. Nemocný člověk (anebo i ten, jehož bolest v krku způsobily nějaké na začátku zmíněné jiné jevy) by si měl do každého jídla nastrouhat malý kousek čerstvého zázvoru nebo přisypat čtvrt lžičky sušeného. Je dobré také průběžně popíjet zázvorový čaj, který si vytvoříme tak, že přibližně centimetr oddenku nastrouháme, zalijeme necelým litrem vody a po vylouhování ochutíme medem a citronem. Zázvor má antibakteriální účinky a také pomáhá prokrvit sliznice, což podporuje náš organismus v boji s nemocí.

Zdroj: Bolest v krku

Léčba

Nekomplikovaný virový zánět nosohltanu trvá většinou 3–5 dnů a nevyžaduje léčbu antibiotiky. Měřte dítěti teplotu, pokud má více než 38 °C, podejte lék s účinnou látkou paracetamolem nebo ibuprofenem v dávce odpovídající věku a váze dítěte podle příbalového letáku. Vysokou horečku pomůže srazit i vlažná sprcha nebo studený zábal.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Způsob použití

Mrkvový zábal se používá proti bolesti, dále je velmi účinný jako regenerační přípravek na vlasy, který navíc obsahuje řepkový olej, organické minerály, proteiny, vitaminy a lněný olej. Používá se na všechny druhy vlasů, ideální je na mastné vlasy. Mrkvový zábal se používá především na obličej.

Zdroj: Mrkvový zábal


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP