Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JATERNÍ DIETA KÁVA

OBSAH

Testy jaterních enzymů, dříve nazývané jaterní testy, jsou skupinou krevních testů, které odhalí zánět a poškození jater. Mohou také zjistit, jak dobře pracují játra. Jaterní enzymy zahrnují ALT (alaninaminotransferázy), AST (aspartátaminotransferázy) a alkalické fosfatázy, podle kterých se určují jaterní testy a zahrnují PT (Protrombinový čas), INR (Mezinárodní normalizovaný poměr ), albumin a bilirubin.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Jaterní dietakáva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi JATERNI DIETA PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Hanzlickova.

Memu psovi veterinarka urcila,ze ma poskozena jatra.Konzervy ani granule urcene na jaterni dietu nechce.Prosim ,poradte jakou lidskou stravumumohu podavat?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Halfarová.

Moje fena měla záchvat bezvědomí.Veterinář určil játra. Nevím už jaké byly ty hodnoty, ale např. mají být 80 a byly 300. Vařila jsem jí kuřata s mrkví. Mám to kousek do Polska, tak mě kilo přišlo na 18 až 25 korun. Jedla to rok a pila ostropestřec marijánský. Mlela jsem plody v mlýnku na kávu a nechala vyluhovat. Je tam vždy pauza. Po roce nebyla po nemoci ani památka. Teď jí už dávám kvalitní granule.Už je to 5 let. Doufám, že nebude pozdě. Halfarová

Zdroj: diskuze Jaterni dieta pro psy

Káva

Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem KÁVA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VENUŠE ŘÍHOVÁ.

JE PROBLÉM KÁVA ESPRESSO A WARFARIN ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Káva a Warfarin jsou užívány po desetiletí, aniž by došlo k vážným interakcím vedoucím k ohrožení života. Kofein v kávě (přibližně 80-120 miligramů) může negativně ovlivnit pacienty se srdečním onemocněním včetně těch s hypertenzí a arytmií. Může také způsobit problémy, jako je neklid, úzkost, podrážděnost a nespavost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Káva a warfarin

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem A CO KÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.

A co káva a její náhražky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Káva bez kofeinu je možná. Kofein je to, co způsobuje komplikace při rakovině slinivky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze A co káva

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Káva i skořice zrychlují metabolizmus a nabuzují.

Zdroj: diskuze Káva+skořice

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Vhodné potraviny

U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:

  • bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
  • sacharidy – 300 g/den;
  • tuky – 70 až 80 g/den.
Jaterní dieta spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a v úplném zákazu alkoholu.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
  • libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
  • nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
  • zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
  • ovoce;
  • netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
  • zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A KÁVA BEZ KOFEINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Je možné pít kávu bez kofeinu při zvýšené kyselině močové ?
Nebo obsahuje stejně vysoké množství purinů jako běžná káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kávu je možné pít bez problémů i při dně. Podle jedné americké studie, která probíhala na 14 tisících lidech, se zjistilo, že káva dokonce snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Vysoké hladiny kyseliny močové způsobují dnu. Podle této studie byly účinky podobné pro kávu s i bez kofeinu. Bezpečné množství kávy při dně jsou 3 šálky za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi NABIRAJI SE JATERNI TESTY NA LACNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav vacek.

nevite ,zda se musi na jaterni testy na lacno,jdu odpoledne

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nabiraji se jaterni testy na lacno

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍVAT JABLEČNÝ OCET KVAŠENÝ NA JATERNÍ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kobzáňová.

Na rukou a i někde na těle mám jaterní skvrny!!! Chtěla bych to odstranit přírodní cestou! Narozena 1950. Díky.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak používat jablečný ocet kvašený na jaterní skvrny

Jaterní dieta a mononukleóza

Kromě diety při onemocnění mononukleózou je zapotřebí dodržovat tělesný klid, to je totiž jediný způsob, jak se infekční mononukleóza léčí. Jaterní dieta a tělesný klid se používají do normalizace jaterních testů. Ve stravě je nutno vyloučit živočišné tuky, takže těstoviny ano, tuňák ne (je velmi tučný). Libové maso ano, ale v tom smyslu, že pstruh ano, tučný kapr ne. Dušená šunka ano, uzená šunka nebo uzeniny obecně ne. Sýry a jiné mléčné výrobky odtučněné nebo omezeně nízkotučné. 30 % tuku v sušině u sýra je poměrně dost, takže ne. Ovoce a zelenina bez omezení. Nealkoholické pivo obsahuje i tak určité množství alkoholu, takže chceme-li být důslední, tak ne. Ovocné džusy a čaje dle chuti. Léky se užívají jen ty nezbytné, samozřejmě antikoncepce, ale jen po konzultaci s lékařem, a pokud máte nějakou jinou dlouhodobou léčbu, tak ano.

Zdroj: Jaterní dieta

Co je zelená káva

Zelená káva je káva vyráběná ze zrn, respektive semen kávovníků, která se suší a posléze praží a melou. V případě zelené kávy je proces pražení vynechán. Nejedná se tedy o speciální druh kávy, ale zelená káva vzniká speciálním způsobem přípravy. Zelená káva je zdravější a také obsahuje kyselinu chlorogenovou, takže pokud se člověk hýbe, tak zelená káva podpoří spalování tuků. Samotné pití této kávy vám však s úbytkem kil nepomůže, vždy musíte upravit jídelníček a zařadit do svého režimu pravidelný pohyb.

Zdroj: Zelená káva na hubnutí

Jaterní dieta u psa

Při léčbě jaterních onemocnění je velmi důležitá dieta. Jejím cílem je poskytovat dostatek živin k regeneraci jater a výživě celého organismu, ale zároveň nepřetěžovat metabolickou kapacitu jater. Ideálním řešením jsou v dnešní době komerční diety, které jsou na našem trhu dostupné v podobě granulí či konzerv v mnoha příchutích od mnoha výrobců. Při přípravě krmení v domácích podmínkách by měly být dodržovány tyto zásadní principy: velmi kvalitní a lehce stravitelná bílkovina, přiměřené množství tuků dodávajících energii a také chutnost, přídavek zinku, vitamínů B, C, E, K a esenciální aminokyseliny argininu. Pacienti s onemocněním jater by měli být krmeni několikrát denně v malých dávkách, naposledy pak v pozdních večerních hodinách. Dieta musí být chutná, neboť pacient nesmí hladovět.

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Warfarin a káva

Káva patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K, ale kofein může ovlivnit metabolismus warfarinu. Dosud však nejsou žádné zprávy o případech, které by tuto teorii potvrdily. Pokud vám káva nevyhovuje, můžete zvolit variantu bez kofeinu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Jaterní dieta – jídelníček

Při jaterní dietě je třeba dodržovat některé nezbytné postupy. Například v případě přípravy polévek je třeba se vyvarovat použití některých vnitřností, jako je mozeček nebo brzlík, dále nepoužíváme zelí, kapustu, cibuli ani česnek a nic nedusíme za použití oleje nebo tuku. Vše pouze vaříme. Polévku můžeme zahustit nasucho opraženou moukou a do hotového jídla přidat nepřepálené máslo.

Z příloh můžeme klidně použít rýži, jáhly, brambory i knedlíky. Jen je třeba dodržovat správný postup přípravy. V případě brambor je ideální přípravou vaření. Výjimečně můžeme brambory také upéct, ale rozhodně bez jakéhokoliv tuku. Jáhly můžeme dusit podobně jako kroupy. Co se knedlíků týče, ty bychom neměli kypřit droždím, ale místo něj využijeme sníh z bílků, kypřicí prášek nebo sodu. Takto můžeme připravit knedlíky houskové i bramborové, které můžeme doplnit krupicí, strouhankou, tvarohem i nakrájenou houskou. Omáčky je vhodné při jaterní dietě připravovat z nasucho opražené mouky. Ředit je můžeme mlékem, vývarem z masa nebo zeleniny a jogurtem. Smetana není vhodná, ale do hotových jídel můžeme použít trochu másla. Jaterní dieta povoluje především ovoce syrové, případně ovocné šťávy. Kompotům se raději vyhneme, stejně jako hruškám a ovoci s větším množstvím zrníček.

Zdroj: Jaterní dieta

Zelená káva tablety

Zelená káva tablety jsou speciálně upravenou variantou oblíbeného výtažku ze zelené kávy, který se využívá po celém světě na podporu hubnutí.

Zde můžete vidět cenu tablet zelené kávy.

Zdroj: Zelená káva na hubnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP