Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JATERNÍ SKVRNY V OBLIČEJI

OBSAH

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den ,mám na obličeji jaterni skvrny.Jak je mám odstranit a jak se mám stravovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete je vybělit a nebo se opálit. S vybělením vám pomůže kosmetička, protože bělící sérum se musí aplikovat přesně, aby výsledek byl uspokojivý. Druhá možnost je opálit se. Když je okolní kůže hnědá opálením, tak jaterní skvrny nejsou viditelné. Třetí možnost je smířit se s tím a vnímat to jako svou jedinečnost, která je krásná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Jaterní skvrny

Jaterní skvrny jsou skvrny objevující se na kůži, které mají souvislost se stárnutím a vystavováním se ultrafialovému záření ze slunce. Jejich zabarvení je od světle hnědé až po červenou či černou. Objevují se v oblastech, které jsou nejčastěji vystavovány slunečnímu záření, zejména se jedná o ruce, obličej, ramena, paže a čelo. Z názvu vyplývá, že by měly být spojeny s problémy s játry, ale není tomu tak. Nejčastěji se vyskytují u lidí starších 40 let, protože kůže těchto lidí není schopná již tak účinně regenerovat. V drtivé většině případů jaterní skvrny nepředstavují žádnou hrozbu a nevyžadují žádnou léčbu. Ale mohou být zaměněny s rakovinou kůže. Jaterní skvrny jsou benigní, tedy nerakovinné buňky, které jsou nevzhledné. Někteří lidé je tedy chtějí odstranit. Odstranění se provádí za pomoci elektrochirurgického ošetření, ošetření laserem nebo kryoterapií.

Jaterní skvrny – foto

Tady jsou fotografie, které zobrazují stařecké jaterní skvrny.

Zdroj: Pihy na pokožce

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍVAT JABLEČNÝ OCET KVAŠENÝ NA JATERNÍ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kobzáňová.

Na rukou a i někde na těle mám jaterní skvrny!!! Chtěla bych to odstranit přírodní cestou! Narozena 1950. Díky.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak používat jablečný ocet kvašený na jaterní skvrny

Jaterní skvrny

Jaterní skvrny jsou v podstatě slangový výraz pro stařecké skvrny. Jaterní skvrny jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny. Jaterní skvrny nejvíce ukazují na stav antioxidační kapacity vašeho organismu. Nejvíce za ně mohou volné radikály, které vyvolává nadměrné slunění, mazání opalovacími krémy a špatná životospráva. Nejlepším bojovníkem proti jaterním skvrnám jsou antioxidanty. Antioxidanty totiž pomáhají likvidovat volné radikály v těle a tím předcházet jaterním skvrnám.

Zdroj: Bělení kůže

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan pešta.

DOBRY DEN MAM SKVRNY NA OBLIČEJI VEDLE OČI A NEVIM JAK SE TOHO ZBAVIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte na kožní. Tam Vám skvrny vyšetří a řeknou Vám co je to za typ kožního projevu. Podle toho Vám také doporučí možné způsoby odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SKVRNY NA OBLIČEJI

Kyselina kojová

Kyselina kojová je produkována některými druhy hub. Byla objevena v Japonsku. Kyselina kojová se používá nejen v potravinářském, ale i v kosmetickém průmyslu, kde je hlavně využívána k zesvětlení kůže a odstraňování pigmentových skvrn. Kyselina kojová zesvětluje kůži potlačováním enzymu tyrosinu, který spouští tvorbu melaninu (kožního barviva), a to tak, že odstraňuje pihy, jaterní, stařecké skvrny, těhotenské a hormonální skvrny či nestejnoměrně opálenou pleť v obličeji. Kyselina kojová je v současnosti obsažena v řadě kosmetických produktů včetně mýdel, gelů a krémů, přidává se i do zubních past.

Zdroj: Bělení kůže

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie Dubská.

Pigmentové skvrny dobře odstraňuje kyselina glykolová s kyselinou kojovou/ kojic/. Kyselina glykolová naruší pokožku, odloupne staré vrstvy a kyselina kojová ji pak zesvětlí. S kyselinou kojovou se ale musí opatrně, protože se může stát, že pleť bude velmi citlivá, tudíž náchylná k různým onemocněním. Koupit nejlépe nějakou sadu, která bude obsahovat i další látky antibakteriální, protizánětlivé, aby k nedošlo ke ztrátě imunity pokožky a používat dermatologicky ověřené produkty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den. Pigmentové skvrny jsou jaterní záležitost,stejně jako ekzem. Vlaštovičníková tinktura je léčí spolehlivě. Můžu dodat:-) Jana

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Jaterní skvrny na nohou

Nahnědlých skvrn na kůži si obvykle všímáme až u seniorů, když jsou výraznější a ve větším množství. Na „tmavé skvrny na noze“ si ale zaděláváme již v poměrně mladém věku. Takzvané stařecké skvrny, někdy nazývané jaterní skvrny (odborným názvem aktinická pigmentace), jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, objevující se nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i na nohou.

Příčiny

V závislosti na genetických vlohách postihnou tyto skvrny obvykle postupně v určitém rozsahu každého. Pokud jich není mnoho a nejsou spojeny s dalšími mnohočetnými aktinickými projevy, nemusí ani nutně esteticky vadit.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají jaterní skvrny.

Odstranění

Odstranění stařeckých skvrn nebývá jednoduché. Kromě běžné kosmetické péče jsou vhodné jemné peelingy především v zimním období, u již rozvinutých skvrn někdy pomáhají středně silné peelingy či zákroky laserem. Odstranění však bývá svízelné, řadu skvrn lze odstranit pouze částečně, často jen zesvětlají. Navíc po těchto zákrocích je ošetřená kůže obvykle velmi citlivá na další UV záření a při náhodném či neuváženém pobytu na slunci se skvrny mohou poměrně rychle tvořit znovu.

Další možností je na stařecké skvrny použít citron. Citron je totiž účinný zesvětlovací prostředek. Skvrny se mají potírat denně neředěnou citronovou šťávou, například pomocí jemného štětečku, a výsledek by se měl dostavit během tří měsíců.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ JATERNÍ TESTY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana svobodova.

Co může znamenat ? když ultrazvuk ukáže skvrny, na játrech Předcházelo zvracení, děkuji za odpověď. svobodova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špatné jaterní testy příznaky

Příčiny jaterních skvrn

Stařecké skvrny (Lentigo senilis) patří podobně jako mateřská znaménka a pihy k pigmentovým skvrnám na kůži. Vznikají tehdy, když je v kůži dlouhou dobu vlivem UV záření přítomno příliš mnoho volných radikálů. Pak dochází k nahromadění voskovitého hnědého pigmentu lipofuscinu, kterému se často říká i pigment stáří nebo opotřebení. Jinými důvody vzniku stařeckých skvrn může být například nadměrná konzumace alkoholu nebo tabáku, používání některých léků nebo nadbytek nitrátů v potravě. Nahnědlé skvrny mohou být velké až několik centimetrů. Světlá pokožka a úžehy, ale i časté opalování napomáhají rovněž vzniku stařeckých skvrn. Změny nejsou zhoubné, pro postižené však většinou představují kosmetický, a tím i psychický problém. Stařecké skvrny vznikají zejména na místech, která jsou vystavena slunečnímu záření. Podle míry pobytu na slunci se mohou vyskytnout už po čtyřicítce; v Česku je jimi postiženo více než 90 % lidí starších šedesáti let. Na rozdíl od klasických letních pih jsou stařecké skvrny viditelné trvale. Nejčastěji se vyskytují na hřbetech rukou, předloktích, v obličeji a dekoltu.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den mužete mi poradit mám na obličeji pigmentové skvrny a připadá mi že jich mám každý rok víc a víc poradte mi jak na ně.Vlasta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Stařecké skvrny

Stařecké skvrny jsou menší ohraničené oblasti pleti s tmavším zabarvením, které se obvykle nacházejí na rukou, obličeji a dekoltu, případně jiných partiích těla často vystavovaných slunci. Obvykle se objevují po 40. roce, ale v některých případech se mohou vytvořit i dříve.

Zdroj: Bělení kůže

Jak zakrýt světlé skvrny

Světlé skvrny lze překrýt make-upem, díky kterému se zjemní kontrast mezi zdravou a postiženou pokožkou. Vhodné výrobky najdete v lékárně, jsou hustší, voděodolné, se speciálním korekčním systémem a dlouhotrvajícím efektem. Na závěr je můžete jemně přepudrovat, čímž se make-up zafixuje.

Sáhnout můžete i po samoopalovacích krémech, které pokožku obarví.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Žloutenka

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a přechází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky byste se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/ch...

Zdroj: Žluté skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Bukovská.

Mám o koutků očí dvě pigmentové skvrny ve velikosti nehtu. Kamarádka byla v Barceloně na kosmetice a tam jí dělali nějaký hloubkový peeling s krémem White Urban. Přijela úplně jiná holka. menší póry, hladší pleť a vybělené skvrny. Ona tam studuje a má babičku a tak mluví skvěle španělsky a kosmetička jí říkala, že to je naprostá novinka určená právě na odstanění pigmentových skvrn. Tady jsem se o tom nikde nedozvěděla. Víte někdo o co jde a kde to dělají? Dík Julča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Nevím to určitě ,ale domnívám se,že tyto pigmentové skvrny odstraňují v laserstudiu Šumperk,mají inter.stránky.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LENKA 75.

Dobrý den, mám posldních pár let problém s pigmentovými skvrnami hnědé barvy na obličeji a opravdu to záleží na délce opalování.
Jednou mi kamarád doporučil 7% pantenol krém od firmy OMEGA a kapsle a opravdu musím říci, že mi to pomohlo a to jsem vyzkoušela snad skoro všechno od krémů k tomuto určených drahých i levných a nic, vyhozené peníze. Doporučuji každému kdo má tyto problémy určitě vyzkoušet a cena je také v pohodě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Já mám tytéž problémy.Letos v létě u moře mi to udělalo poprvé.Velké skvrny-mapy na celém obličeji nejvíce pod nosem a celé čelo,jinak na těle nic.Píšete tady o krému-dá se koupit klasicky v lékárně?a nejaké kapsle-ty jsou k vnitřnímu užití?a jak se presně jmenují?děkuji za odpověď.Katka.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Jaterní testy

Jaterní testy znamenají laboratorní vyšetření stavu jater. Stanoví se 4 jaterní enzymy, které se mohou doplnit o vyšetření bilirubinu. Jaterní enzymy jsou sloučeniny vyskytující se v jaterních buňkách, konkrétně to jsou:

  • AST (aspartátaminotransferáza)
  • ALT (alaninaminotransferáza)
  • GMT neboli GGT (gamaglutamyltransferáza)
  • ALP (alkalická fosfatáza)

Zdroj: Játra

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Jaterní hemangiom příznaky

Jaterní hemangiom je většinou objeven náhodně, zejména při vyšetření počítačovou tomografií a magnetickou rezonancí. Nejčastějšími příznaky jsou bolesti břicha a pocit tlaku v pravém horním kvadrantu. Klasická vyšetření ukazují občasně citlivá játra, krevní testy ale nenaleznou žádné změny.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP