Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JATERNÍ VYŠETŘENÍ

OBSAH

Jaterní testy

Jaterní testy znamenají laboratorní vyšetření stavu jater. Stanoví se 4 jaterní enzymy, které se mohou doplnit o vyšetření bilirubinu. Jaterní enzymy jsou sloučeniny vyskytující se v jaterních buňkách, konkrétně to jsou:

  • AST (aspartátaminotransferáza)
  • ALT (alaninaminotransferáza)
  • GMT neboli GGT (gamaglutamyltransferáza)
  • ALP (alkalická fosfatáza)

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi NABIRAJI SE JATERNI TESTY NA LACNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav vacek.

nevite ,zda se musi na jaterni testy na lacno,jdu odpoledne

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nabiraji se jaterni testy na lacno

Jaterní hemangiom příznaky

Jaterní hemangiom je většinou objeven náhodně, zejména při vyšetření počítačovou tomografií a magnetickou rezonancí. Nejčastějšími příznaky jsou bolesti břicha a pocit tlaku v pravém horním kvadrantu. Klasická vyšetření ukazují občasně citlivá játra, krevní testy ale nenaleznou žádné změny.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍVAT JABLEČNÝ OCET KVAŠENÝ NA JATERNÍ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kobzáňová.

Na rukou a i někde na těle mám jaterní skvrny!!! Chtěla bych to odstranit přírodní cestou! Narozena 1950. Díky.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak používat jablečný ocet kvašený na jaterní skvrny

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Došel si někdo z Vás co to užívá na jaterní testy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věr.

Proč bychom chodili na jaterní testy?Vy si myslíte, že by si někdo dovolil PRO ZVÍŘATA vyrobit něco s vedlejším účinky, jak se to běžně dělá pro lidi? To by si rozmysleli! Majitel drahého výstavního psa nebo dostihového koně, u kterých by se projevilo něco jiného než uzdravení nebo velká úleva, by určitě nemlčel, tak jako musíme mlčet my lidé a věřit, že to, čím nás zdravotnická loby cpe, nám pomůže. Jo, tak leda do hrobu. Jsme jenom prostředky pro jejich větší a větší zisky. Nemocné z lidí vyrábějí, pacienty si udržují, pořád jenom léčí léčí léčí. Ale vyléčilo naše zdravotnictví=pohřebářství vůbec někoho za posledních 30 sametových roků? Jsme jenom pokusní králíci a dárci orgánů za živa. A jsou tak bezohlední, že se tím ani netají!!!!!!! Léků pro zvířata se bát nemusíme, dokud nevyjde najevo, že čím dál víc lidí jim věří a dá jim přednost. Pak teprve se můžou majitelé drahých zvířat začít bát...Vy jste asi fanda našeho zdravotnictví nebo přímo pan dochtor uplácený farm.výrobci, že ano?

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Nosková.

Dobrý den,

prosím o radu jak léčit zvýšené jaterní testy. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Použijte Ostropestřec mariánský.

Zdroj: diskuze Jak léčit zvýšené jaterní testy

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Vyšetření jater

Při diagnostice jaterních onemocnění jsou kromě anamnestických údajů a klinického vyšetření velmi nápomocné zobrazovací metody. Rentgenový snímek zobrazí velikost a tvar jater. Ultrasonografické vyšetření navíc odhalí jejich vnitřní strukturu či krevní zásobení. Nezastupitelnou roli také hraje hematologické a biochemické vyšetření krve. Při podezření na infekční původ onemocnění se navíc provádějí serologické testy, například pro diagnostiku leptospirózy.

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

Chtěl bych se optat byl jsem u lékaře ten mi vzal krev a zní zjistil že mám vysoké jaterní testy tak mě poslal na interní ambulanci . Pan doktor mi okamžitě nechal odebrat krev moč a tak dále a výsledky jsou špatná funkce jater zatím mi žádnou léčbu nenasadil chodím jenom po doktorech jako je fibroskopie a kolonoskopie jsem oběd nán ale čekací doby jsou dlouhé a mě je huř a huř proto to píšu .Mé problémy jsou ohromné such v ustech pocit na zvracení vlasně dost často zvracím jsem malátný dost jsem zhubnul zduvodu nechud k jídlu prujem už mám dost dlouho tak že už jsem se stim naučil žít že chodím tak deset krát za den . Předem děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Souhlasím s vámi, že čekací doby na vyšetření jsou dlouhé a pacient může nabývat dojmu, že spíše dříve umře, než se na něco přijde. Výsledky vyšetření žaludku a střev, na které jste objednán, budou rozhodující v další léčbě. Lékaři zatím neví, co u vás mají léčit. V tomto neurčitém období si budete muset vystačit s jaterní dietou. Jídelníček je možné vidět zde: www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc jater

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Vhodné potraviny

U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:

  • bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
  • sacharidy – 300 g/den;
  • tuky – 70 až 80 g/den.
Jaterní dieta spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a v úplném zákazu alkoholu.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
  • libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
  • nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
  • zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
  • ovoce;
  • netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
  • zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Pa ne Cempírek dnes jsem byla na předoperačním vyšetření, všechno všechny odběry OK.
Cukr 5,6 asi hraniční že
Dále mi ale sestra řekla že mám zvýšený jeden z jaterních testů ALT -- v pořádku
AST-- v pořádku,
Další mi řekla nějak GP. .....no a rozmezí je od
0,......až 1,15 no a já měla 1,30 operaci to prý neohrozí

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Proč se kontroluje funkce jater?

Nejčastěji se jaterní testy dělají jako rutinní laboratorní zkouška. Mnozí lékaři kontrolují játra u nových pacientů nebo při roční lékařské prohlídce. Lékař provádí jaterní testy a testy enzymů, pokud:

  • Užíváte léky, které mohou poškodit játra.
  • Trpíte onemocněním jater.
  • Máte příznaky jaterních nebo žlučových cest a systémového onemocnění, jako jsou bolesti břicha, nevolnost, zvracení či nažloutlá kůže.
  • Pijete nadměrné množství alkoholu.

Jaterní testy mohou být prováděny společně v paketu s jinými testy nebo mohou být zkoušeny samostatně.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bob.

Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
Bob

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Trittico má celou řadu nežádoucích účinků, mezi které patří i změny v jaterních funkcích. Určitě by bylo na místě vzít si výsledky jaterních testů a ukázat je lékaři, který vám předepisuje lék Trittico. V nabídce je široká paleta různých antidepresiv, která tyto účinky u vás mít nemusí. Poraďte se proto spolu o náhradní léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoké jaterní testy

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavomir fisar.

mam jaterni testy 5 co muze tuto hodnotu ovlivnit vyjma a lkoholu a mastnych potravin treba pomerance nebo jine

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Chování jaterních hemangiomů

Chování hemangiomů není doposud pochopeno. Významné zvýšení velikosti bylo prokázáno u jednotlivých pacientů, díky chirurgickému zákroku, který byl u nich nutný. Spontánní ruptura je vzácná a obvykle se vyskytuje ve velkých periferně umístěných nádorech. Traumatické ruptury kvůli tupým poraněním jsou také vzácné. Traumatické prasknutí hemangiomu je nebezpečné a může započít onemocnění jater. Latrogenní prasknutí nebo krvácení z nádoru bylo popsáno v souvislosti s jaterní biopsií a propíchnutím jemnou jehlou, proto byly tyto metody vyšetření ponechány pouze specializovaným pracovníkům.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Rady pro jaterní očistu

Další potraviny, které čistí játra jsou artyčoky, chřest, zelí a růžičková kapusta. Jedení potravin, které jsou ideální pro detoxikaci, je skvělý způsob, jak udržet zdravou funkci jater. Nicméně, pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje jaterní očista. Měla by se dělat alespoň dvakrát ročně, aby odstranila veškeré cizorodé látky, které mohou být uvězněny v játrech.

Zdroj: Potraviny na detoxikaci jater

Jaterní testy

Jaterní testy jsou biochemické vyšetření prováděné rozborem krve nemocného. Slouží ke zjištění aktivity některých jaterních enzymů a ke zjištění hladiny bilirubinu. Buňky konkrétních orgánů obsahují enzymy (látky, které zprostředkovávají chod různých chemických reakcí), které jsou pro daný orgán typické. Pokud se hladina těchto enzymů v krvi zvýší (enzymy opustily buňky orgánu z důvodu narušení jejich stěny), lékař může usuzovat na poškození orgánu a pátrat po jeho příčině.

Do sady jaterních testů standardně patří zjištění aktivity tří enzymů:

  • alaninaminotransferázy (ALT),
  • aspartátaminotransferázy (AST),
  • gamaglutamyltransferázy (GMT).

Bilirubin je odpadní produkt štěpení krevního barviva, který je upravován v játrech a následně vylučován z těla močí a stolicí. Zvýšená hladina bilirubinu svědčí o neschopnosti jater bilirubin zpracovávat nebo o zvýšené nabídce bilirubinu při hemolytických onemocněních (nadměrný rozpad krevních buněk a barviva).

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Vyšetření jaterních funkcí: Albumin

Játra také vytvářejí Albumin, což je základní bílkovina, která obíhá v krvi. Hodnoty albuminu jsou nízké u lidí s těžkým chronickým onemocněním jater, protože játra nevytvářejí normální množství albuminu. Nicméně, může albumin poklesnout i při různých jiných onemocněních. Nízké množství albuminu je často dočasné, tak to proto není spolehlivý způsob, jak diagnostikovat onemocnění jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Detoxikace jater

Detoxikace jater výrazně zlepšuje trávení, které je základem celého zdraví. Při jaterní očistě se tělo zbavuje cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Jaterní očistu je vhodné na počátku opakovat 6x po 2–6 týdnech. Efekt nastává obvykle až po 3. očistě, protože každá očista odstraní jen část nánosů ze žlučovodů a žlučníku. Po očistě se zbavíte únavy, bolestí kyčlí, vyrážek, zlosti a výbušnosti. Získáte nový životní elán.

Zdroj: Játra

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP