Zajímáte se o téma JE KUSKUS DIETNÍ? Tak právě pro vás je určen tento článek. Po staletí hraje ve zdraví člověka hlavní roli výživa. Doporučení ohledně výživy podléhají neustálým změnám podle toho, který názor právě vědu ovládne. Nejinak je tomu v diabetologii. Před několika lety musel diabetik svou výživu puntičkářsky sestavovat podle neměnného dietního režimu. Potěšitelné je, že dnes jsou diabetikům dávána taková doporučení, která jsou téměř identická s těmi, jež jsou určena široké veřejnosti.
Může diabetik kuskus
Ano, lidé s cukrovkou mohou jíst kuskus s mírou, zejména celozrnný, ale kontrola porcí je zásadní kvůli jeho vysokému obsahu sacharidů. Jeho kombinace s potravinami bohatými na bílkoviny a vlákninu pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. I když některé druhy kuskusu mohou být zdravé, je nejlepší volit celozrnné odrůdy a vyvážit svůj talíř dalšími potravinami bohatými na živiny, jako je zelenina a libové bílkoviny. Pro individuální dietní poradenství se poraďte se zdravotníkem nebo dietologem.
Důležité je množství
Kuskus má vysoký obsah sacharidů, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Proto je pro diabetiky zásadní kontrolovat velikost porcí.
Vybírejte celozrnné obiloviny
Vyberte si celozrnný kuskus před rafinovanými variantami, protože celozrnné obiloviny obsahují více vlákniny, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje zdraví střev a může snižovat cholesterol.
Rovnováha s jinými potravinami
Abyste zmírnili potenciální výkyvy hladiny cukru v krvi, vždy kombinujte kuskus s jinými potravinami bohatými na bílkoviny a rozpustnou vlákninu, jako je zelenina, luštěniny a libové maso.
Obsah živin
Kuskus sice obsahuje určité množství vlákniny a draslíku, ale ve srovnání s jinými potravinami není nijak zvlášť bohatým zdrojem těchto živin.
Poraďte se s odborníkem
Lékař nebo licencovaný dietolog vám může nabídnout personalizované rady ohledně zařazení kuskusu do jídelníčku vhodného pro diabetiky, a zajistit, aby byl v souladu s vašimi individuálními cíli v oblasti regulace hladiny cukru v krvi.
V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuskus (couscous) je při dně bez problémů, protože obsahuje jen velmi málo purinů. Když si uděláte kuskus s orestovanou zeleninou a zapijete to pohárem čisté pramenité vody, tak se skvěle najíte a nemusíte se obávat o zhoršení dny.
Ingredience: 500 g hovězího masa (oháňka, plec apod.), 2 mrkve, ½ celeru, 1 cibule, 1 petržel, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 1 snítka libečku (nebo trochu sušeného), sůl
Postup: Do velkého hrnce vložíme dobře omyté hovězí maso nakrájené na větší kusy. Zalijeme ho asi dvěma litry studené vody a přivedeme k varu. Nyní přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, libeček a všechno koření. Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni zvolna vaříme přibližně 3 hodiny. Pokud polévku potřebujeme dolít vodou, vždy přidáváme vodu vroucí. Během pomalého vaření sbíráme z povrchu polévky pěnu, aby vývar zůstal čistý. Po této době vývar scedíme přes hustý cedník a podle chuti dosolíme. Podáváme ho horký, buď samotný, nebo s nakrájeným uvařeným hovězím masem, s vaječnými nudlemi či jinou zavářkou.
Pečená kýta na česneku s bramborem
Ingredience: přírodní vlákno na svázání masa, 800 g vepřové kýty bez kostí, 1 lžíce sádla, 1 lžíce másla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, špetka celého kmínu, 2 lžíce hladké mouky, sůl
Postup: Vepřovou kýtu osolíme na povrchu a svážeme ji vláknem do úhledného válečku. Ze všech stran potřeme sádlem a vložíme na velkou suchou a rozpálenou pánev. Zmírníme teplotu a maso ze všech stran opečeme dozlatova. Pak ho uložíme bokem na talíř. Do prázdné pánve se zbytkem tuku nasypeme cibuli, kterou jsme nakrájeli na půlměsíčky, a česnek nasekaný nahrubo. Za stálého míchání ode dna vše opékáme asi 3 minuty. Je-li třeba, zředíme trochou vody. Do pekáčku nasypeme osmaženou cibuli s česnekem a na to položíme opečené maso. Tuk v pánvi ještě zředíme trochou vody a opatrně maso podlijeme. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 5 minut, pak teplotu snížíme na 120 stupňů a pečeme přibližně 1 hodinu. Po upečení maso vyndáme z pekáčku a necháme ho na míse ve vypnuté teplé troubě. Na malé pánvičce připravíme z másla a mouky jíšku. Za stálého míchání ji osmahneme opatrně dozlatova a pak ji zředíme zbylou tekutinou z pekáčku a povaříme 10 minut. Hotové maso nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme omáčkou z výpeku, můžeme posypat opečenou cibulí. Podáváme s vařenými brambory.
Postup: Kuskus zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme cca 10 minut nabobtnat. Poté ochutíme dle libosti česnekem, solí, majoránkou a pepřem. Cibulku orestujeme na troše oleje, a až zezlátne, přidáme hrášek, kukuřici a rajčata. Zeleninu chvíli dusíme, potom přidáme kuskus a chvíli restujeme.
V naší poradně s názvem KUSKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šindelářová.
Patří kuskus mezi nízkopurinové potraviny?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuskus patří mezi potraviny, které obsahují jen velmi málo purinů a proto je možné ho konzumovat dle libosti. Když jídlo s kuskusem zapijete čistou neperlivou vodou, tak se nemusíte obávat zhoršení dny.
Důležitou součástí jídelníčku při onemocnění dnou jsou sacharidy, které dodají tělu dostatek energie. Ty bychom měli zařazovat především k snídani. Ke snídani si tedy například připravte dva plátky celozrnného chleba, potřete ho lučinou a uvařte si k tomu bylinkový čaj. Další variantou slané snídaně je obložit chléb libovou a kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa – tu si čas od času dovolit můžete. Pro sladkou snídani zvolte jogurt s pečivem nebo ovesné vločky se sušeným ovocem a mlékem. Nezapomeňte vypít také sklenici vody.
Oběd při dně
Oběd by se neměl obejít bez bílkovin. Ty najdeme v mase a mléčných výrobcích. Konzumaci červeného masa bychom ale měli při onemocnění dnou omezit, vhodné je nahradit ho masem bílým (ovšem pozor na mořské plody a ryby – vhodnější jsou sladkovodní). Z příloh se doporučují brambory, rýže, kuskus nebo pohanka či jáhly.
Večeře při dně
Dieta u onemocnění dnou není redukční (pokud cílem není zároveň i snížit váhu). Řídit byste se určitě neměli nesmyslnými radami, že večer není dobré jíst sacharidy (pečivo, přílohy). Protože je třeba vynechat maso, tvoří sacharidy důležitou část stravy. Zařaďte do své stravy cenné potraviny, jako jsou jáhly nebo pohanka, připravit si je můžete podle následujících receptů.
Salát s ovesnými vločkami
Ingredience: 30 g ovesných vloček, 60 ml řeckého jogurtu, 80 ml mléka, 15 g chia semínek, 30 g bobulovitého ovoce, vanilkový extrakt
Postup: Vše jednoduše smícháme a necháme odstát na noc v chladničce. Ráno máme zdravou a vyváženou snídani.
Sladký jahelník
Ingredience: 2 lžíce jáhel, 2 lžíce krup, trochu olivového oleje na vymazání, 100 g ovoce (meruňky, švestky nebo jablka)
Postup: Jáhly uvařte společně s kroupami (poměr si zvolte podle chuti, například 1 : 1). Do vymazaného pekáče dejte vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce (například meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.
Sekaná z cukety
Ingredience: ½ kg cukety, 15 dkg libové šunky nebo tofu, 4 vejce, 15 dkg tvrdého sýra, 1 cibule, 2 dl krupice, 1 dl olivového oleje, ½ prášku do pečiva, špetka soli
Postup: Cuketu a tvrdý sýr nastrouháme, cibuli a šunku nakrájíme na malé kousky. Na kousku másla zpěníme cibuli. Vše promícháme v misce a přidáme krupici, olej, žloutky a prášek do pečiva. Může přidat různé bylinky. Jako poslední do směsi vmícháme ušlehané bílky a připravenou směs vlijeme do zapékací misky. Pečeme do zlatova a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Brambory s pikantní omáčkou
Ingredience: 750 g brambor, 1 najemno nakrájená šalotka, 2
Ingredience: 2–5 polévkových lžic lněného oleje, tučný tvaroh (alespoň 10%), olej s tvarohem v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2 až 1 : 3
Postup: Nejprve důkladně promixujte obě složky, až vytvoří hladkou, krémovou konsistenci, olej se nesmí oddělovat. Do umixované směsi lněného oleje a tvarohu přidejte cibulku, trochu drceného česneku, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, trochu zeleniny (mrkev, zelená cibulka). Vše dobře promixujeme. Vzniklá pomazánka se hodí téměř k čemukoli, velmi dobrá je například kombinace s vařenými bramborami a kyselým zelím. Do hotové pomazánky přidáme cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Sladký tvaroh s lněným olejem
Ingredience: 2–5 polévkových lžic lněného oleje, tučný tvaroh (alespoň 10%), olej s tvarohem v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2 až 1 : 3, ovoce (maliny, borůvky, banán a podobně), čerstvě vylisovaná ovocná šťáva nebo 1 polévková lžíce medu; možno přidat trochu šampaňského, cca 1 dl (je to dobrý nosič pro mastné kyseliny
Postup: Nejprve důkladně promixujte obě složky, až vytvoří hladkou, krémovou konsistenci, olej se nesmí oddělovat. Do umixované směsi lněného oleje a tvarohu přidejte čerstvé ovoce a dle chuti přidejte buď čerstvou šťávu, nebo med. Na závěr do pokrmu přisypte cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Postup: Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Scedíme, oloupeme a ještě horké prolisujeme. Cibuli oloupeme a najemno posekáme. Sýr nakrájíme na kostičky. Prolisované brambory uhněteme s cibulí, vejci, 6 lžícemi lněného oleje, moukou, petrželkou, solí a pepřem. Do bramborového těsta vmícháme kostky sýru. Troubu předehřejeme na 220 °C. Z bramborového těsta vytvoříme placky o průměru 6 až 8 cm. Vložíme na vymaštěný pečicí plech a cca 20 minut pečeme dozlatova. Pokapeme směsí ze zbylého lněného oleje, soli a pepře a podáváme se sladkými nebo pikantními přílohami.
V naší poradně s názvem DNA A VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Charvátova.
Prosím můžu s nemocí DNA jist KUSKUS,Červenou řepu,Křen,cibuli a česnek?Děkuji za odpověď zdraví Renáta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
I když máte dnu, tak můžete jíst co chcete, jen některé věci smíte jenom po troškách. Důležité je hlídat si obsah purinů v potravinách. Obvykle, co má mnoho bílkovin, bude mít i vysoké puriny.
Kuskus, křen, cibule a česnek mají jen málo purinů, takže je můžete jíst dle libosti bez omezení.
Červená řepa sice obsahuje jen malé množství purinů, ale má v sobě oxaláty, které podporují vznik ledvinových kamenů. Dna také podporuje vznik ledvinových kamenů. U červené řepy je tedy třeba hlídat její množství, které by nemělo překročit v průměru půl hrnku nakrájené řepy denně.
Kamut se zeleninou: 230 g kamutu, 200 g brokolice, 1 sladká mrkev, 1 červená cibule, 60 g dýňových semínek, 5 cm zázvorového kořene, 1 lžíce bio sezamového oleje, ½ lžičky celého římského kmínu, 2 lžičky tamari sójové omáčky, nerafinovaná sůl
Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v nové vodě (dvojnásobné množství) s bobkovým listem 60 minut v tlakovém hrnci. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme. Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme hranolky mrkve a pokrájenou brokolici. Osolíme, přidáme kmín, minutu smažíme a pak podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme sójovou omáčku a vše zakápneme zázvorovou šťávou (zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a v ruce vymačkáme). Chvilku ještě smažíme, stáhneme z plotny a můžeme podávat s kvašenou zelinou.
Kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy: ¾ hrnku vařeného kamutu = ½ hrnku zrna kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy, 1 cm řasy kombu, ½ celeru, větší hrst rukoly (cca 40 g), gomasio,hrst vlašských ořechů, 3 pol. lžíce olivového oleje za studena lisovaného
Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 min s řasou kombu a špetičkou soli. Můžeme využít i zbylého zrna z předešlého dne. Celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky, smažíme na kvalitní pánvi na olivovém oleji. Smažení je poměrně dlouhé. Jakmile máme kostičky krásně nahnědlé, přidáme sůl, 3 min ještě smažíme a poté přidáme čerstvě namletý pepř a smažíme jen 5 s. Stáhneme z plotny, přidáme kamut, který se nám krásně prohřeje a teplota se nám sníží. Díky tomu můžeme přidat natrhanou rukolu, která se tak nespaří a nescvrkne, zůstane krásně křupavá. Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi. ½ opražených ořechů roztlučeme a zamícháme do kamutu, zbylou ½ posypeme kamut na talíři. Ke kamutu můžeme podávat napařenou zeleninku, nejlépe mrkev, která nám talíř rozzáří, a salátovou okurku. Okurku je dobré nahrubo nastrouhat, promíchat s 1 až 2 polévkovými lžícemi umeocta a nechat půlhodinky odležet.
Salát z kamutu: 1 šálek (235 ml) kamutových zrn namočených přes noc, 1/3 šálku citrónové šťávy, 1/3 šálku sójové omáčky tamari nebo shoyu, ¼ šálku sezamového nebo slunečnicového oleje, 1/2 šálku vlašských ořechů, 3 lžíce sezamových semínek, 2 mrkve nakrájené na nudličky, 1 kedlubna nebo 1/2 salátové okurky nakrájené také na nudličky
Postup: Kamutová zrna uvařte doměkka. Bude to trvat tak hodinku. Že jsou hotová, poznáte podle toho, až začnou praskat. Pokud zvolíte kedlubnovou variantu, mrkev a kedlubnu jemně upravte na páře. Opravdu jemně, aby&n
V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.
Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.
V kastrolu zpěníme na oleji na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Poté přidáme červenou sladkou papriku, sůl, podlijeme vodou a dusíme skoro do měkka. Pak přidáme propláchnutou rýži, nakrájenou papriku, rajčata a trošku kečupu. Zalijeme vodou a dusíme (vody dáme jedenapůlkrát více než rýže). Servírujeme rizoto posypané strouhaným sýrem.
Přírodní krůtí plátek s kuskusem
Suroviny:
krůtí prsa
olivový olej
bylinky dle chuti, špetka soli
zelenina – mrkev, celer, petržel
kuskus
rozinky
kysaná smetana
Postup:
Naklepeme krůtí prsa a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Maso okořeníme bylinkami a maličko osolíme. Připravíme si kuskus dle návodu. Na pánvi si orestujeme zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidáme rozinky, pokud máte rádi, a promícháme s kuskusem. Na talíř servírujeme dva až tři kopečky kuskusu, které přelijeme kysanou smetanou, a samozřejmě přidáme přírodní plátek. Dobrou chuť.
Sladký jáhelník
Suroviny:
jáhly
kroupy
ovoce dle chuti – jablka, meruňky, švestky
Postup:
Jáhly uvaříme společně s kroupami (poměr si zvolte dle chuti). Do vymazaného pekáče dáme vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce, které jsme si zvolili (meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.
Pohankové karbanátky
Suroviny:
25 dkg spařených jáhel
cibule, česnek, sůl
majoránka
vejce
strouhanka
uvařená zelenina (například mrkev)
Postup:
Do misky dáme nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, pohanku, vajíčko a povařenou zeleninu. Okořeníme maličko solí, majoránkou a pepřem, zahustíme strouhankou a vše dobře promícháme. Ze směsi vypracujeme karbanátky, které opečeme na olivovém oleji. Můžeme podávat s bramborovou kaší a mrkvovým salátem.
Postup: Krůtí prsa naklepejte a zprudka orestujte na kvalitním olivovém oleji. Solí šetřete, okořeňte maso bylinkami. Kuskus připravte dle návodu. Na pánvi orestujte zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidejte hrst rozinek a promíchejte s kuskusem. Na talíř dejte dva až tři kopečky kuskusu, přelijte kysanou smetanou a přidejte přírodní plátek.
Somatotyp, biotyp nebo konstituční typ znamená souhrn morfologicko-fyziologických charakteristik jedince, které daný organismus zařazují do určité definovatelné skupiny. Tímto termínem se vlastně označuje kvantitativní popis stavby a kompozice těla.
Poprvé byl tento termín použit zakladatelem somatotypologie Williamem H. Sheldonem, který už v roce 1940 rozdělil tvary lidského těla do tří základních somatotypů – ektomorf (astenik – hubený), mezomorf (atlet – svalnatý) a endomorf (piknik – tlustý).
Každý člověk má v sobě všechny tři typy. Rozhodující je pouze to, který typ a v jaké míře převažuje, proto se často hovoří také o takzvaném mezotypu čili kombinacích dvou základních somatotypů: endo-mezomorf nebo mezo-endomorf. Somatotyp se kromě vizuální charakteristiky určuje i na základě specifických měření (výška, váha, obvod bicepsů, ...), které se zpracovávají v počítačovém systému. Toho se využívá hlavně pro stanovení vhodné pohybové aktivity, hubnutí a formování postavy.
Ektomorf má štíhlou, hubenou postavu se slabě vyvinutým svalstvem. Kvůli zvýšenému metabolismu obtížně nabírá váhu i svalstvo. Pro nabrání váhy se doporučuje méně náročný trénink s delšími pauzami mezi sériemi, samozřejmostí je vysoký příjem bílkovin a dostatek odpočinku. Pokud se neudržuje ve formě, rychle ztrácí své těžce nabyté svaly. Tento typ postavy má předpoklady pro vytrvalostní sporty, gymnastiku nebo basketbal.
Endomorf má většinou zpomalený metabolismus, právě kvůli tomu mívá problémy s hubnutím. Snadno nabírá váhu a jeho postava je do větší míry obalená tukem, a tak vzniká riziko obezity, cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Tento typ postavy je vhodný pro vzpírání, zápasy nebo vodní sporty.
Mezomorf by se dal nazvat zlatou střední cestou mezi endomorfem a ektomorfem. Jde o atletický svalnatý typ postavy se širokými rameny a úzkými boky. Na silový trénink reaguje rychlým přírůstkem svalové hmoty. Tento typ postavy je ideální například pro různé aerobní sporty, kulturistiku a podobně.
Při stravování založeném na typu postavy, které vychází z výše zmíněných somatotypů a jejich kombinací, se přihlíží k tomu, kde se tuk ukládá na postavě nejvíce.
Jestliže ke každému typu přiřadíme vhodný sport, pak to podle pořadí bude – vytrvalostní sportovec, zápasník sumo a kulturista. Musíme si ale uvědomit, že většina lidí nepasuje přesně do některého z těchto typů, ale spíše patří někam mezi.
Jestliže chceme začít s potravinovými doplňky, musíme brát v potaz typ postavy a metabolismu, abychom dosáhli určitého cíle. Pro endomorfa je například těžké zbavit se tuku, ale zase je pro něj snadné svalovou hmotu i tuk
Ve svém příspěvku KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
prosím,chtěla jsem se zeptat,zda může člověk,trpící akutními dnovými ataky,do svého jídelníčku zařadit kuskus.děkuji
Osoby s cukrovkou si musí hlídat přísun sacharidů a kalorickou hodnotu stravy. Rozhodně to ale neznamená nějak se drasticky omezovat v jídle. Strava musí být vyvážená a pravidelná a ne nárazová.
Typ I
Člověk s cukrovkou 1. typu si neumí inzulín vyrábět sám, nebo ho dokáže vyrobit jenom v malém množství. Dodává si proto do těla inzulín injekcemi. Myslí tudíž na rovnováhu mezi jídlem a inzulínem namísto svých beta-buněk sám.
Diabetická strava je racionální a regulovaná, sestavená dle předem stanoveného jídelního plánu. Člověk s diabetem může jíst stejnou stravu jako všichni ostatní lidé, jeho omezení jsou dána pouze regulací, a to zejména časovou.
Svůj základ mají jídelní plány stejný. Důležité je jíst pravidelně, doporučuje se šestkrát denně, v určeném množství. Rovněž se zohledňují stravovací návyky získané před onemocněním; účelem jídelního plánu totiž není změna dosavadních zvyklostí. Z toho vyplývá, že při sestavování stravovacího plánu dbáme na vyváženost, abychom snížili případné riziko hypoglykémie či hyperglykémie.
Jedinými živinami ovlivňujícími hladinu glykémie jsou sacharidy. K vypočítání obsahu sacharidů v potravě, které se u diabetiků sledují, slouží výměnné jednotky. Jedna výměnná jednotka obsahuje vždy stejné množství sacharidů: 10 g nebo 12 g. Nezáleží na tom, jde-li o chléb, těstoviny, čokoládu či mléko.
Jídelní plán je u každého pacienta rozdílný. Zohledňuje se v něm věk pacienta, hmotnost, fyzická aktivita, povolání, jiné komplikace a podobně. Je zřejmé, že energetický příjem šestnáctiletého chlapce ve vývoji bude větší než příjem sacharidů třicetiletého muže. Také jídelníček vrcholového sportovce bude obsahovat více sacharidů než jídelníček úředníka.
Výměnná jednotka (v. j.) je umělý pojem, který byl zaveden, aby usnadnil lidem s diabetem přemýšlet o jídle. Používá se převážně u diabetiků 1. typu.
Jedna výměnná jednotka obsahuje 12 g sacharidů.
Množství výměnných jednotek stoupá s věkem, u dívek asi do 13 let, u chlapců asi do 16 let. Pak se ustálí nebo spíše mírně klesne. (U dětí se počet výměnných jednotek/den vypočítá jako 10 + věk dítěte; tedy pro 8leté dítě 10 + 8 = 18 v. j./den.)
Počet výměnných jednotek/den u dospělé ženy: 10–16.
Počet výměnných jednotek/den u dospělého muže: 20–26.
Ve stravě pacienta je dále nutné hlídat množství lipidů. Strava by měla být natolik vyvážená, aby nedocházelo k nárůstu tělesné hmotnosti. Vzhledem k inzulínovým dávkám je totiž složité zahájit později jakoukoliv redukční dietu. (U pacientů léčených inzulínovými pery je nemyslitelné vynechání jakéhokoli jídla, a to především z důvodu doby působení
Dietní režim u onemocnění slinivky v zásadě sleduje tři cíle:
Vyloučit látky, které podporují zánět zevně sekretorické tkáně slinivky břišní.
Vyloučit součásti jídel, jež nemohou být pro nepřítomnost enzymů stráveny a podléhají ve střevě kvasným procesům s nepříjemnými vedlejšími projevy.
Po operacích v dutině břišní je nutno vyloučit části stravy, které vedou k urychlení střevní činnosti nebo plynatosti. Pooperační srůsty a slepeniny kliček bránící dobrému průchodu obsahu střeva by mohly být příčinou bolestí v břiše. V případě, že se jedná o diabetika, jak to často u onemocnění slinivky bývá (přes 30 %), je třeba dietu korigovat především v obsahu cukrů.
Dietní opatření: Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omezení spotřeby tuků, u těžkých forem je nutné korigovat i bílkoviny. Doporučuje se přísun velkého množství vitamínů, protože jejich vstřebávání je většinou vázáno na rozpustnost v tucích. Ty jsou v dietě omezovány. Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle stupně onemocnění a váhového profitu nemocného. Nutnost substituce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30–50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci jejich množství klesá. Po operaci bývá nemocný odkázán na čaj a tekutiny s úhradou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechází na libová masa.
Je zakázáno: tučné vepřové maso, husa, kachna, tučné ryby a rybí konzervy, masa smažená na oleji, uzená masa, slanina, sádlo, lůj, kořeněné pokrmy, čerstvé kynuté a tučné pečivo, zelí, kapusta, celer, cibule, česnek, pórek, majonéza, jíška, těžké sýry, ořechy, oříšky, mák, silná černá káva, vývary, samotné vejce, čokoláda, cukrářské výrobky, smetana, šlehačka, alkohol v každé formě.
Je povoleno: vejce v pokrmech, starší chleba, starší pečivo, mléko ve všech formách včetně mléka kyselého, kefír, jogurty, netučný tvaroh a jemné netučné sýry, piškoty, suchary, rýže, těstoviny, vločková, krupicová či rýžová kaše, houskové a bramborové knedlíky, knedlíky z krupicového i tvarohového těsta, brambory ve všech formách, kde není použit tuk, žemlovka, piškotová těsta, pudingy, mrkev, špenát, mladý hrášek a fazolky, hlávkový salát, rajčata, zelenina vařená i dušená, z ovoce jablka, banány, pomeranče, meruňky, broskve, citrony, kompoty bez omezení. Maso má být vařené, nikoliv smažené na tuku, může být dušené, pečené na vodě, grilované, zadělávané, ale jen libové. Je doporučováno telecí maso, maso z libových ryb, z uzenin libová šunka. Z tuků je povoleno 4–5 dkg másla a rostlinných tuků zapracovaných do pokrmů. Polévky z povolených surovin, zahuštěné moukou, ne jíškou. Omáčky jsou povoleny bešamelové, pažitková, koprová, rajská a petrželová. Kořenit lze pouze zelenou natí a citronovou kůrou. K inspiraci je dobré si opatřit speciální kuchařku s návody k úpravě dietních jídel pro nemocné po operaci a s nemocnou slinivkou.
V naší poradně s názvem WARFARINVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.
Doporučená strava při užívání warfarinu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak není třeba dělat zvláštní dietní opatření. V normálním množství můžete konzumovat všechny potraviny, pokud je konzumujete pravidelně. Důležité je nezařazovat nárazově potraviny se zvýšeným obsahem vitamínu K. To hrozí například během léta, kdy je dostatek zelené zeleniny. V článku, kterého se týká tato diskuze, je uveden seznam rizikových potravin, které není vhodné konzumovat nárazově, a je v něm uveden i jídelníček na několik dní. Při aplikování různých diet mějte na paměti, že každá změna ve stravování může způsobit změnu účinku Warfarinu. Proto při každé takové dietě navštivte svého lékaře a nechte si změřit srážlivost krve, a to i když je dieta deklarována jako Warfarinu prospěšná. Lékař vám podle výsledku vyšetření krve upraví dávkování Warfarinu a vy pak budete moci pokračovat dále a bezpečně.
Trvání dietního režimu závisí na průběhu a intenzitě proběhlého zánětu. Při dlouhodobém zánětu dochází k nevratným změnám, čímž je řada funkcí slinivky poškozena trvale. Dietní režim se v těchto případech doporučuje dodržovat celoživotně.
Dietní režim u onemocnění slinivky sleduje tři cíle:
Vyloučit látky, které podporují zánět zevně sekretorické tkáně slinivky břišní.
Vyloučit součásti jídel, které se nemohou kvůli nepřítomnosti enzymů strávit a podléhají ve střevě kvasným procesům s nepříjemnými vedlejšími projevy.
Po operacích v dutině břišní je nutno vyloučit části stravy, které vedou k urychlení střevní činnosti nebo plynatosti. Pooperační srůsty a slepeniny kliček bránící dobrému průchodu obsahu střeva by mohly být příčinou bolestí v břiše. V případě, že se jedná o diabetika, jak to často u onemocnění slinivky bývá (přes 30 %), je třeba dietu korigovat především v obsahu cukrů.
Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omezení spotřeby tuků, u těžkých forem je třeba korigovat i bílkoviny. Doporučuje se konzumace velkého množství vitamínů, protože vstřebávání některých je vázáno na rozpustnost v tucích. Ty jsou v dietě omezovány.
Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle závažnosti onemocnění a váhového profitu nemocného. Nutnost substituce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30-50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci množství šťáv klesá.
Po operaci bývá nemocný na čaji a tekutinách s úhradou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechází na libová masa.
V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE A PRŮJMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.
Mám často řídkou žlutou stolici a několikrát za sebou. Nejím uzeniny nemohu mléčné výrobky alergie.
U doktora mi nic nenašli,snad dráždivý tračník.Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud lékaři nenašli žádnou specifickou příčinu vašich potíží a zmínili možnost syndromu dráždivého tračníku (IBS), je velmi pravděpodobné, že se jedná o funkční poruchu trávení.
Diagnóza dráždivého tračníku se často stanovuje až poté, co jsou vyloučeny jiné možné nemoci (např. pomocí ultrazvuku, vyšetření krve nebo kolonoskopie), což se ve vašem případě zřejmě stalo.
Možné příčiny a doporučení
- Dráždivý tračník (IBS): Jedná se o poruchu koordinace mezi mozkem a střevem, zvýšenou citlivost trávicího traktu a možné poruchy střevní mikroflóry. Stres a psychické vlivy také hrají roli.
- Žlutá stolice: Barva stolice je dána přítomností žluči. Žlutá barva může být způsobena rychlým průchodem tráveniny střevem nebo větším množstvím tuku ve stolici.
- Alergie na mléčné výrobky a vyloučení uzenin: Tím, že se těmto potravinám vyhýbáte, již pravděpodobně eliminujete některé dráždivé faktory.
Doporučený postup
Strava a dietní opatření
- Omezte tučná jídla: Přestože nejíte uzeniny, zaměřte se na celkový příjem tuků. Tučná jídla mohou způsobit rychlý průchod stolice a žluté zbarvení.
- Vláknina: Zkuste zařadit více rozpustné vlákniny (např. vařená mrkev, ovesné vločky, banány), která pomáhá zahušťovat stolici. Omezte naopak nerozpustnou vlákninu (celozrnné pečivo, syrová zelenina), která může střeva dráždit.
- Potravinové deníky: Zvažte vedení podrobného deníku o tom, co jíte a kdy máte potíže. To vám pomůže identifikovat konkrétní potraviny, které spouští vaše příznaky.
- Omezení kofeinu a alkoholu: Tyto látky mohou dráždit střeva.
- Konzultace s lékařem:
Zpětná vazba: Informujte svého lékaře o přetrvávajících potížích i po provedených vyšetřeních.
- Další možné testy: Ačkoliv vám nic nenašli, můžete se zeptat na specifické testy na intoleranci lepku (celiakii), která může mít podobné projevy.
- Léčba dráždivého tračníku: Léčba IBS je komplexní a vyžaduje spolupráci s lékařem. Společně můžete hledat léky nebo doplňky stravy (např. probiotika), které by vám ulevily.
Životní styl
- Ovládání stresu: Vzhledem k propojení osy mozek-střevo (brain-gut axis) může stres zhoršovat příznaky IBS. Zkuste relaxační techniky, jógu nebo cvičení.
Pamatujte, že ačkoliv je dráždivý tračník nepříjemný, nezvyšuje riziko vážnějších onemocnění, jako je zánět nebo rakovina střev. Důležitá je trpělivost při hledání správných dietních a režimových opatření.
Ze zásad žlučníkové diety víme, že se máme v jídlech vyvarovat cibuli, cukru, hladké mouky, másla, knedlíků a hovězího masa, což jsou zásadní ingredience pro získání pravé rajské omáčky. Žlučníková dieta tedy nedovoluje pořádnou porci pravé rajské omáčky s knedlíkem a hovězím, ale s trochou dobré vůle si můžete udělat dietní rajskou omáčku, vhodnou i pro žlučníkáře.
Ingredience
1 lžička soli;
10 kuliček pepře;
1 lžička kurkumy;
1 hřebíček;
1 špetka tymiánu;
1 špetka mleté skořice;
3 bobkové listy;
14 kuliček nového koření;
1 litr zelenino-masového vývaru;
200 g rajského protlaku nebo 1/2 kila oloupaných čerstvých rajčat;
130 g medu;
1 lžíce řepkového oleje;
1 lžíce bramborového škrobu.
Postup
Nejdříve si mírně nahřejeme olej, do kterého dáme všechno aromatické koření (pepř, kurkuma, hřebíček, tymián, bobkový list, nové koření, skořice) a zahříváme dokud neucítíme vůni koření nad hrncem. Pak přidáme rajský protlak a prohřejeme. Pokud používáme čerstvá rajčata, tak je přidáme a necháme přiklopené dusit asi hodinu, přičemž je občas mícháme a kontrolujeme, aby se nepřipalovala a v případě potřeby přidáme trochu vývaru, nakonec je propasírujeme přes cedník. Do horké směsi za stálého varu a míchání začneme přilévat vývar s předem rozmíchaným škrobem, dokud nedosáhneme požadovaného množství a konzistence naší dietní rajské omáčky. Necháme přejít varem, odstavíme a až to trochu vychladne, tak dochutíme solí a medem.
Příloha
V souladu s dietou na žlučník nemůžeme použít knedlíky, proto volíme raději rýži. Místo hovězího masa použijte kuřecí nebo krůtí plátek a nebo sekanou z těchto mas, popřípadě můžete použít sójové maso. Pamatujte si, že při žlučníkové dietě je důležité rozdělit hlavní jídla do dvou menších porcí. Takže si místo jedné pořádné porce rajské omáčky dopřejte dvě poloviční a snězte je s odstupem 2 hodin.
V naší poradně s názvem HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Dobrý den chtěla jsem jse zeptat mám menopauzu. Poslední dobu nemohu spát je dobré užívat Hypnox forte.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nespavost je častým jevem během perimenopauzy a menopauzy. Některé ženy pociťují pouze mírné nebo příležitostné poruchy spánku, ale pro jiné může být nespavost závažná.
Hlavní léčbou nespavosti související s menopauzou je hormonální terapie. Funguje tak, že nahradí ztracené hormony, což může zlepšit mnoho symptomů menopauzy. Ženy mohou při používání této léčby zjistit, že lépe spí a zažívají méně návalů horka. Hormonální terapie je dostupná ve formě topických gelů, krémů a náplastí. Ženy ji mohou užívat i vnitřně prostřednictvím tablet nebo implantátu.
Další potenciální léčbou je nízkodávkový selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI).
Jsou to léky primárně na duševní onemocnění, ale mohou také snížit frekvenci návalů horka, což může pomoci se spánkem. Je však třeba poznamenat, že nespavost se může také objevit jako vedlejší účinek SSRI. Těm, kteří zažívají změny nálady, úzkost nebo depresi, může terapie mluvením pomoci těmto pocitům porozumět a vyrovnat se s nimi. Zmírnění dopadu duševních poruch může také prospět spánku.
Lékaři zřídka předepisují prášky na spaní k léčbě nespavosti, protože mohou mít vážné vedlejší účinky. Mnohé jsou také návykové a nejsou vhodné pro zvládnutí dlouhodobého problému se spánkem.
Hypnox v sobě přináší kompozici bylinek, které mohou usnadnit nástup spánku, ale zatím žádná studie nezjistila, že by bylinné nebo dietní doplňky trvale pomáhaly s příznaky menopauzy.
Obraťte se na svého gynekologa a požádejte ho o možnosti léčby ve vašem konkrétním případě. Neotálejte s tím, protože by byla škoda každého dne, kdy byste byla rozmrzelá, kvůli nedostatku spánku.
Člověk by se při dietním omezení měl stravovat 4–6x denně. Dietní opatření se zaměřují na omezení tuků. Z tuků se proto doporučuje užívat pouze olivový olej nebo máslo. Kromě nezdravých tuků jsou nevhodné i látky tukům podobné, například vaječné žloutky (cholesterol).
Co jíst:
tuňák, treska či rybí filé
netučné vývary
ovesné vločky
ovoce (oloupaná jablka a hrušky)
produkty z obilí a škrobu
Co nejíst:
sádlo
umělé tuky
slanina
některé druhy zeleniny
Tipy pro vaření: Masa a zeleninu můžete dusit, vařit, připravovat v mikrovlnné troubě nebo péct ve vodní lázni. Pro lepší barvu a chuť můžete maso restovat nasucho na teflonové pánvi. Nepoužívejte jíšku ani cibulový základ. Pokud potřebujete zahušťovat, použijte nasucho opraženou mouku (takzvanou dietní jíšku) anebo zálivky z mouky a vody. Tuk přidávejte až do hotového pokrmu. Pokud rádi pečete, nepoužívejte kynutá těsta ani máslové krémy. Nahrazovat je můžete lehkými piškotovými těsty (s minimem vajec) a tvarohovými krémy s ovocem.
V naší poradně s názvem EUTHYROX A XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kejhova.
Dobrý den,
Jsem po operaci stitne žlázy,Užívám Euthyrox je kontraindikace
s xareltem?Bolí mě klouby a svaly.Dekujiza odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Xarelto je skvělý lék na ředění krve. Nevyžaduje dietní opatření a nemá ani interakce s mnoha ostatními léky. Nevadí mu ani kombinace s Euthyroxem. Je však třeba dávat pozor na užívání Euthyroxu a na to co jíte během několika hodin po podání tohoto léku. Správné načasování určitých druhů potravin vzhledem k vaší dávce Euthyroxu může ovlivnit absorpci léku. Proto by měl být Euthyrox užíván každý den nalačno ráno, alespoň 30 až 60 minut před snídaní, aby se zabránilo velkým výkyvům hladin v krvi, které mohou změnit jeho účinky. Kromě toho může být absorpce Euthyroxu snížena potravinami, jako je sójová mouka, moučka z bavlníkových semen, vlašské ořechy, vláknina, vápník a šťávy obohacené vápníkem. Pokud je to možné, je třeba se těmto potravinám vyhnout během několika hodin po podání.
Co se týká bolesti kloubů a svalů, tak ani jeden ze zmíněných léků nemá známé vedlejší účinky, které by způsobovaly tyto problémy. Bude třeba hledat pomoc u praktického lékaře popřípadě v ambulanci lékaře ortopéda.
Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.
K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.
Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)
Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.
Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.
Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.
Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.
Uveďme si výběr potravin podle jiného kritéria, a sice podle toho, zda nás zasytí. Každý snáší pocit hladu jinak: někdo má teprve při něm pocit, že pro snížení své váhy něco dělá, a tak si jej užívá. A jiný zase z tohoto pocitu už sahá po čemkoli k snědku.
K nízkokalorickým potravinám, po jejichž konzumaci by pocit hladu neměl nastat dříve než za dvě tři hodiny, patří:
drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, meloun,
káva,
knäckebrot,
polévky (rozhodně ale ne ty „z pytlíčku“),
libové maso a některé ryby,
pečené brambory,
quinoa,
salát,
vejce,
řecký jogurt,
ořechy,
skořice.
1. Drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, vodní meloun
Ovoce má obecně vysoký obsah vody a vlákniny, a právě tím je dán pocit nasycení, který nám může vydržet až několik hodin.
Drobné ovoce (bobule nebo souplodí) – rybíz, angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny – je i velmi sladké. Když touhu po sladkém ukojíme např. jahodami, budeme mít kaloricky lepší skóre než např. po sušenkách.
Hrušky a jablka obsahují velké množství vody a ve slupce vlákninu. Proto je výhodnější jíst celé ovoce než loupané, nebo než pít jen ovocné šťávy. A navíc: žvýkáním spálíte více kalorií než jen polykáním.
Grapefruit zasytí s minimem kalorií, to proto, že obsahuje opravdu hodně rozpustné vlákniny, která se dlouho tráví. Navíc vyrovnává hladinu cukru v krvi, jak jsme již zmínili výše, čili příznivě ovlivňuje látkovou výměnu (metabolismus).
Vodní meloun obsahuje 90 až 93 % vody, dále fruktózu, vitamin A a C, kyselinu listovou... Působí jako antioxidant. Vysoký obsah vody signalizuje tělu, že je nasyceno. Vynikající letní svačina.
Ovoce je nejpřínosnější jíst syrové, před konzumací je však vždy omyjte v čisté vodě.
2. Káva
Káva stimuluje metabolismus, a tím může přispět svou „trochou do mlýna“ při snižování nadváhy. Na druhou stranu, cukr a mléko opět doplní ztracené kalorie, a jsme zase na svém...
3. Knäckebrot
Knäckebrot jsou žitné celozrnné chlebíčky. Jsou bohaté na vlákninu a živiny rostlinného původu a neobsahují prakticky vůbec tuk. Důležité ovšem je nepřehnat to s konzumovaným množstvím. A také nemusí zahnat pocit hladu u každého. Je tedy třeba vyzkoušet, zda to bude zrovna nám s knäckebrotem fungovat.
4. Polévky
Polévka (vývar) je vlastně voda, která zasytí, a přitom je kaloricky níže než jakékoli hlavní jídlo. Před hlavním jídlem vás zaplní a vy pak nemáte potřebu toho sníst tolik. Polévky se však mohou stát jediným nízkokalorickým jídlem, obohatíme-li je např. o zeleninu, hrách či fazole, anebo rybí či kuřecí m
Odkyselení organismu (odkyselit) je dlouhodobý proces, lépe by bylo chovat se tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k jeho překyselení. Chcete-li se zbavit přebytečných kyselin, je nutné dodržovat základní zásady. Podle mnoha odborníků nelze při zachování acidobazické rovnováhy (pH organismu) příliš výrazně onemocnět. Pokud je však tělo překyselené, „lepí“ se na něj choroby a nezabírají ani žádné snahy o zhubnutí.
Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrálních potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.
Ovoce a zelenina – jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezonní ovoce a zelenina, které se nachází v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.
Tmavé varianty potravin – celozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo se semínky obarvené karamelem.
Mléčné výrobky – vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale nesmí se to přehánět s množstvím.
Maso a ryby – při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by přesto mělo být spíše svátečním pokrmem.
Ostatní potraviny – jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.
Omezte kyselinotvorné potraviny – mezi tyto potraviny (též „kyselé“ potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl a další.
Pozor na závislosti – káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto s nimi zkuste přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.
Dostatečně pijte – vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.
Nestresujte se – vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky kterým se odreagujete.