K přípravě sirupu z rýmovníku za studena je potřeba asi 30 listů z rýmovníku, cukr krupice, 1 pomeranč a 1 citrón. Nejprve si připravíme nádobu, v níž bude sirup z rýmovníku uskladněný. Nádoba musí být suchá a čistá. Do nádoby se dá nejprve vrstva cukru, pak vrstva nakrájeného citrónu, pomeranče a rýmovníku. Tyto vrstvy se pořád střídají, dokud není nádoba plná. Poslední musí být vždy vrstva cukru. Nádobu je potřeba pořádně uzavřít a uskladnit na nějakém chladném a temném místě na několik týdnů. Po celou dobu je potřeba obsah kontrolovat, a když se promění v "kaši", tak se nádoba otevře a její obsah se přecedí přes plátno do čistých sklenic. Sklenice se znovu uzavřou a skladují se znovu skladu. Snad není potřeba zdůrazňovat, že pokud se ve sklenici objeví plíseň, nesmí se sirup konzumovat.
Podání ruky je součástí prvního dojmu, vyjadřuje náš vztah k druhému a také prozrazuje něco o nás samých. Jedná se o výraz přátelství a projev důvěry, jistou poctu, kterou společensky významnější osoba prokazuje osobě společensky méně významné. V dobách starověkého Říma nepředstavovalo podání ruky pouze přátelský pozdrav, ale také čestné slovo. Právě v tomto smyslu bylo podání ruky poprvé použito v modernější době. Ovšem s postupem času ztrácelo podání ruky svůj význam a změnilo se v projev společenské zdvořilosti při uvítání a velmi často při rozloučení.
Podání ruky, které má vyjádřit jistotu a sebeúctu, je pevné, ruka je suchá a teplá, stisk je stejnoměrně silný po celou dobu trvání. To se vztahuje na obě pohlaví, i když u žen se předpokládá použití menší síly. Délka zrakového kontaktu, k němuž dochází během stisku ruky, výraz obličeje, případný kontakt volné ruky s jinou částí těla druhé osoby, držení těla a stupeň tělesného napětí, to vše hraje roli v konečném sdělení podání ruky.
Stiskem ruky se tedy nejen prezentujeme, ale i odhalujeme. A co má dělat „chudák“ se studenýma rukama? Nemluvě o studených nohou. Vezměte si například romantickou situaci: přitulíte se ke svému protějšku a dotknete se ho svýma permanentně ledovýma nohama... Okamžitě je po romantice. A to je k vzteku. Poraďte!!! Pokud i vy máte tento problém, podělte se s námi o fígle v diskusi pod článkem. Většina „studených“ vám bude za rady a zkušenosti vděčná.
Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.
V naší poradně s názvem LÉČBA OTEKLÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.
Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.
Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepší by byly manuální lymfodrenáže, ale můžete vyzkoušet všechny uvedené. Jen se vyvarujte nanášení domácích mastí nebo tinktur. Ty mohou narušit mladou kožní bariéru a odstartovat nový erisypel. Podobné riziko je i u zmíněné vodoléčby. S léčbou začněte hned a to tím, že proberete s terapeutem možnosti další léčby a naplánujte si návštěvy.
Trvalá ondulace „Studená vlna“ od firmy Valea (pro domácí použití) je s rostlinnými výtažky a používá se na normální vlasy. Balení obsahuje studenou vlnu (100 ml), fixatér (100 ml) a jednu molitanovou houbičku.
V dnešní době se nemusíte obávat obrovských loken ve stylu vaší babičky. Kadeřnice vědí, co se nosí a co je právě v kurzu, takže kudrlinky, které měly krásky z osmdesátých let, by vám hrozit neměly. Existují dva druhy trvalé, a to teplá a studená vlna. Studená dělá menší kudrlinky a údajně méně škodí vlasům. Každopádně dříve než se rozhodnete dát si trvalou, poraďte se se svou kadeřnicí.
Při trvalé ondulaci dochází k tomu, že vlasy změní svou strukturu a kopírují takový tvar, jaký mají natáčky. Jedná se o proces, který vlasy trošku zatěžuje, proto je nutné vyhnout se trvalé hlavně na odbarvované a zesvětlené vlasy nebo na zničené vlasy. Trvalá ondulace je vhodná jak na dlouhé, tak krátké vlasy.
Studené vlny sice mají stoupající kvalitu, ale jakákoliv chyba při aplikaci může způsobit právě to, co nechcete – poškozené vlasy a nerovnoměrné vlny. Umění není jenom v kvalitě přípravku, který vlas nepreparuje, ale také v šikovnosti a umu natočit na natáčku vlas přesně tak, jak je třeba.
V naší poradně s názvem TRVALÁ ONDULACE – STUDENÁ VLNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Jestli máš jemné vlasy a chceš to pro objem, aby nebyly splihlé, tak je nejlepší to dát na velké natáčky 7 cm v průměru. Při vysušení použít tužidlo a difuzér.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.
Oleje se lisují za studena či horka, anebo se extrahují rozpouštědly. Ruční lis na olej je mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poteče jen pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). Lisování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a vyteče olej. Ze zbytků (pokrutin) se vyrábí méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak olej z ručního lisu je jedlý a voňavý ihned po vylisování. Samozřejmě že v něm jsou určité malé částečky a zbytky (podobně jako třeba usazeniny z čerstvě lisovaných ovocných džusů), pokud tedy chcete mít olej absolutně čistý a prostý těchto zbytků, stačí ho nechat odstát jeden dva dny, usazeniny klesnou a máte k dispozici čistý a voňavý olej pro přímou konzumaci.
Lze tak doma vyrábět lněný olej, kokosový olej, olej z mandlí, konopí, slunečnicový olej, olej z vlašského ořechu, lískového ořechu, olej z dýňových semínek, ze semínek révy vinné, sezamu, řepky, podzemnice olejné a další. Lze i s úspěchem vyrábět burákové máslo nebo třeba sezamovou pastu. Pro výrobu se hodí olejnatá semena.
Obsluhu ručního lisu zvládne i žena. I když je rozdíl zpracování mezi jednotlivými typy semen. Některá mohou být tvrdší, jiná lehčí. Třeba lněné semínko dá docela zabrat, naopak dýňové jde snadno. Často je to ale i o vlhkosti, respektive vysušení semen. Chce to trochu experimentovat nejen s tím, ale i s plamínkem, který zahřívá tělo mlýnku.
Ručně je možné za hodinu vyrobit něco mezi litrem až dvěma litry oleje. Lisování za studena si vyžaduje pomalejší otáčky, cca 35–50 za minutu, takže není vhodné kombinovat stroj s výkonnějšími pohony, než je lidská ruka (například vrtačka). Nepoužívejte tudíž žádné elektrické pomocníky, i když by vám ulehčily práci. Kromě ručního lisu lze použít elektrický lis. Bazar nabízí i použité výrobky tohoto charakteru.
V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Necitlivost ruky ve 22 letech bude nejspíše souviset s problémy na přechodu hrudní a krční páteře, kde patrně dochází k útisku nervu ovládajícího ruku. Buďto se vám dělá skolióza, nebo vykonáváte činnost, která páteř jednostranně zatěžuje a nebo spíte na stále na jednom boku, který dlouhá léta neměníte, popřípadě to může mít ještě spoustu dalších příčin. Jestliže chcete od tohoto problému pomoci, tak bude určitě nejlepší navštívit neurologa. Pomoc pak najdete u fyzioterapeuta, který pomůže páteř uvolnit.
Ve svém příspěvku CELLULITIS - ZÁVAŽNÉ ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacla kozel.
Při dovolené na Srí Lance jsem byl posižen cellutits . V den onemocnění bylo velké horko, byl jsem na slunci a málo jsem pil.
Začalo to velkou zimnicí, která trvala téměř dvě hodiny. Následně jsem měl horečky mezi 39-40 C.V počátečním stádiu jsem vůbec nevnímal a ztrácel jsem vědomí.
Byl jsem sanitnou na lůžku převezen do nemocnice, kde mi dávali nepřetržitě 6 dní infuse.Ošetřovali vzniklé hnisané rány, prováděli odběry krve, rentgeny atd. První čtyři dny jsem nejedl. Po 6 dnech v nemocnici, jsem byl sanitnou dopraven na letiště a odletěl jsem do ĆR.
Po celou dobu léčení jsem musel mít postiženou nohu nahoře, zvýšenou (podloženou) Můj názor je, že bez převozu do nemnocnice bych již nežil.
Dnes jsem v Čechách a 4. den v nemocnici. Onemocnění ustupuje.
Léčba v "banánové zemi" byla perfektní. Vybavení pokoju a lůžka (samostatná koupelná, lednička, mikrovlná trouba, kávovar, televize, skříň na ošacení atd.) je zcela nesrovnatelné s tím, na kterém ležím v ČR.
Rovněž vstupní prostory nemocnice, počet ošetřujícího personálu, jejich ošacení, nepřetržitá přítomnost u pacienta, ochota a stálý úsměv - nejde srovnávat s naším "vyspělým" zdravotnictvím. Abychom se na úroveň nemocnice a léčby ve Sri Lance, dostali bude trvat jistě ještě velmi dlouho (až se "nasytí" u nás všichni "potřební")
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.
taky mám právě za sebou tuhletu strašnou zkušenost...přišlo to náhle zničeho nic..ruka zohavena Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Domácí lis na oleje za studena Piteba je ideální pro domácí využití, pro výrobu vlastního nerafinovaného oleje z olejnatých semen. Pomocí tohoto lisu si připravíte panenský olej doma bez chemie, bez éček, konzervantů, a jen v takovém množství, jaké potřebujete. Vždy čerstvý a zdravý olej. Ruční lis Piteba se čistí jako jakýkoli jiný mlýnek, třeba ten na mák nebo karbanátky. Vřeteno (šroubovice) na lisování je z kvalitního nerezového materiálu a vymontujete ho a omyjete běžným saponátovým prostředkem. Před použitím je dobré některé části promáznout rostlinným olejem.
Tato medovina se vyrábí netepelnou cestou a dozrává v hlubokých klimatizovaných sklepeních. Do medoviny není přidáván rafinovaný lih, obsah alkoholu vzniká pouze kvašením medu. Obsah alkoholu je zhruba 12%. Jedná se o klasickou hořkou či ochucenou medovinu tmavé barvy a výrazné chuti po medu. Je vhodná pro podávání za studena i zahřátá cca na 50 °C. Blahodárně působí na zažívací ústrojí.
Medovina Elisa se skládá z pitné vody, včelího medu, kyseliny vinné, selektovaných kvasinek, bylinného macerátu, konzervantu E202, kuléru E150.
Medovina Elisa se vyrábí v pěti možných příchutích. Základní hořká, bylinná či medová, je čistě přírodní bez ochucení, dále jsou to Hromčíkova cherry, skořicová, mandlová a ořechová, které jsou dochucovány přírodními ovocnými či ořechovými sirupy.
Na nabídku medoviny Elisa na internetových stránkách se můžete podívat zde: medovina Elisa - cena.
Při servírování medoviny máme dvě možnosti. Buď ji můžeme podávat studenou o teplotě kolem 14 °C do sklenky se stopkou. Anebo se dá medovina servírovat ohřátá na teplotu cca 50 °C. Taková medovina nejen lahodně chutná, ale také zahřeje během chladných večerů. Ohřátou medovinu podávejte nejlépe ve skleněných šálcích s plátkem citronu. Dejte však pozor, abyste medovinu nepřehřáli cca nad 60 °C. Při této teplotě totiž medovina ošklivě napění a její chuť je ta tam. Medovina se konzumuje způsobem vychutnávání.
Podle výrobního postupu můžeme medoviny rozdělit na nevařené, kdy se med smíchá s vodou za studena, případně za mírně zvýšené teploty (tento postup využíváme u kvalitního medu), a na vařené medoviny, kdy med s vodou povaříme, přičemž sbíráme vznikající pěnu. Medovina se pak vaří tak dlouho, dokud se tvoří pěna. Dalším druhem jsou ovocné medoviny, v nichž je část medu nahrazena ovocnou šťávou – lépe kvasí a snadno se čeří. Medovina připravovaná studenou cestou neztrácí vzácné a cenné látky prvotřídního medu, které blahodárně působí na lidský organismus.
Náhle otoky nohou bývají velmi obvyklé v horku, kdy je tělo přehřáté. V této situaci krev mění svou hustotu a unavený krevní a lymfatický systém nezvládá odvádět vodu z dolních končetin. Dolní končetiny pak otečou a zvětší svůj objem. Následkem je pak například fakt, že se nedostanete do bot. V tomto případě je naštěstí pomoc rychlá a velmi jednoduchá. Sedněte si do vany, nohy příjemně natáhněte a sprchou si je začněte omývat vodou teplou 38,5 °C po dobu 3 minut. Až budou nohy pěkně červené, změňte proud vody z teplé na studenou a poctivě si nohy zchlazujte až do doby, kdy pro vás nebude studená voda nepříjemná. Nebojte se studené vody, po změně teploty se dostaví vylekání ze studené vody, které je třeba zvládnout a vytrvat. Nejlepším pomocníkem v takové situaci je rychlé a hluboké dýchání a střídavé zatínání a povolování svalů na dolních končetinách. Po třech minutách by vám již studená voda neměla vadit, což je okamžik, kdy je nutné postup znovu zopakovat, a to celkem 3krát. Pak si na dolní končetiny aplikujte domácí kofeinový zábal. Kofeinový zábal také urychlí splasknutí nateklých nohou.
Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.
Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..
Jestli máš jemné vlasy a chceš to pro objem, aby nebyly splihlé, tak je nejlepší to dát na velké natáčky 7 cm v průměru. Při vysušení použít tužidlo a difuzér.
Dobry den uz asi tyden me trapi bolest pod levou lopatkou nekde u prostred kdyby me to bolelo a tad doto me aji leva ruka zacala z necitlivovat u doktorky jsme byla tamy dala leky na u volneni svalstva a nervu ale vubec me to nepomaha a hlavne vecer nemuzu spat nebo me ta necitlivela ruka vzbudi a to mi je 23let