JEHLIČÍ VE SLIVOVICI je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Sirup z jehličí posiluje náš organismus a je doslova jarním životabudičem. Mladé výhonky jehličí byly vyžívány stovky let a obsahují řadu užitečných látek od vitamínu C až po některé minerály a silici. Nejčastěji se používají ve formě sirupu, ale zázraky dokážou i v kulinářské praxi.
Sirup ze smrkových výhonků
Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.
Účinky
Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.
Recept za studena I
Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice
Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.
TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.
Recept II
Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody
Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.
TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťov
Ve svém příspěvku PUCHROVITOST ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Spáčil.
Dobrý den, mám na zahradě starou švestku (její stáří odhaduji až na 70 let možná i více). Stále rodí a letos, znovu možná po 2 letech, se opět objevila deformace plodů, která asi odpovídá puchrovitosti švestek. Plody právě dozrávají, jsou poměrně velké ale často i z poloviny deformované, jako by zpuchřelé. Při rozpůlení se objeví dužnina zbarvená do červena v různé intenzitě, někdy jen červené žilky nebo i masivně celá dužnina kolem pecky. Přitom pecky jsou neporušené, jsou souměrně vyvinuté. Švestky jsou docela už velké, zralé, pěkně modré a poměrně sladké. Je mi líto je vyhodit a tak je i v tomto stavu konzumuju (jediný v rodině). Nevím, jestli dělám dobře z hlediska zdravotního a tak se zdvořile ptám, co s takovými švestkami dělat. Na slivovici je jich málo a o správnosti konzumace mám pochyby. Lze je použít bez rizika k jídlu nebo jen například na koláč ? Předem děkuji za radu a odpověď.
Jan Spáčil, Holešov
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VYHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
Dobrý den, jen celé nové výhonky ze smrku, to jsou ty světle zelené, jdou krásně odštípnout. Z tmavého jehličí - větví se to nedělá.
Na výrobu tinktury s propolisem budete potřebovat etanol (líh) 60%, který se dá koupit v lékárně. Můžete použít i slabší koncentraci, hodí se vodka nebo slivovice. Obecně se obsah alkoholu u vodky pohybuje v rozmezí 35 až 70 %. Domácí slivovice má nejčastěji obsah alkoholu v rozmezí 45–55 %, ale tradičně se za pravou slivovici považuje 52% pálenka. Čistá slivovice může dosahovat 60-65 %, ale pro lepší chuť se ředí destilovanou vodou. Propolis se rozpouští v silném alkoholu (lihu), minimálně 60%. Bude li váš alkohol slabší, bude se i propolis rozpouštět déle nebo se nerozpustí všechen.
Recept zní: 1 díl propolisu se rozmíchá ve 2 dílech lihu. Ve vhodné nádobě s uzávěrem se vše maceruje neboli luhuje 3 týdny při pokojové teplotě a za občasného míchání. Nečistoty z tekutiny se scedí přes gázu či plátno, chcete-li mít tinkturu průzračnou, můžete ještě filtrovat přes filtrační papír a odstranit zbytek kalu. Takováto tinktura je roztokem propolisu. Lze ji využít přímo, anebo ji ředit vodou.
Výluhem smrkových výhonků v alkoholu získáme další účinný lék – tinkturu. Tradiční lidovou cestou je nakládání smrkových výhonků do silnější slivovice. Taková tinktura se pak používá především k ošetření bolavých revmatických kloubů, které prokrvuje, prohřívá a ulevuje od bolesti. Pro vnitřní užití si raději opatříme tinkturu připravenou profesionální cestou a dodržujeme předepsané dávkování.
Recept na výrobu: do slivovice vložíme hrst smrkových výhonů, přidáme plátek citronu a necháme měsíc louhovat. Poté přecedíme a přidáme 10 lžic medu, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.
Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VYHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.
Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.
Neléčený svrab představuje zvýšené riziko pro mladou populaci (aktivní svrab) i seniory (pasivní svrab). Vysokou profesionální nemocnost pak u středního zdravotnického personálu, který vykonává ošetřovatelskou nebo pečovatelskou službu hlavně u imobilních, mentálně retardovaných nebo imunokomprimovaných pacientů, zvláště pak v lůžkových zařízeních různého typu.
Lékaři většinou jako léčbu doporučí mast Infectoscab. Před jejím použitím byste se měli pořádně napařit ve vaně, pak potřít každičký záhyb kůže a mast nechat účinkovat nejméně deset hodin bez omytí. Takto musíte postupovat několik dní. Pomáhají i sírové masti. Některým se osvědčila doma vyrobená mast s 20 % práškové síry, 40 % olivového oleje a 40 % vazelíny – namíchají vám ji i v lékárně. Jiní si vychvalují potření těla octem, slivovicí, tea tree olejem, výtažky z aloe vera. Pokožku zklidňuje i rozmarýnový, hřebíčkový a pupalkový olej. Do stravy přidejte kvasnice, melasu, rostlinné oleje lisované za studena, sójové boby, slunečnicová semínka, česnek, celozrnné výrobky. Nepříjemné je, že svědění kůže často přetrvává i několik týdnů poté, co zákožku už v těle nemáte.
Pokud si nejste jistí, zda máte svrab, a je vám trapné jít ke kožnímu, poznáte to tak, že si do horké koupele nakapete tea tree olejíček a 20 minut se budete koupat. Pak se vydrhnete žínkou a gelem, taky s přísadou tea tree. Pak vylezte z vany, ale nevypouštějte vodu – na povrchu po chvilce budou plavat takové černé tečky. Když vanu vypustíte, některé zůstanou na dně vany. V tomto případě utíkejte ihned ke kožnímu, neboť se problému nezbavíte jinak než s mastí Infectoscab, pokud jde o lehčí formu svrabu, nebo se sírovou mastí, která se vyrábí přímo v lékárně.
Nadměrné pití alkoholu, ať už se jedná o pivo, víno, slivovici a jiné nápoje, může vést k vážným problémům včetně nebezpečně nízké hladiny glukózy (cukru) v krvi a také ke škodlivému vzájemnému působení v těle s diabetickými léky. Pokud máte cukrovku a pijete alkohol, je zvláště důležité, abyste tak činili zodpovědně. Promluvte si se svým lékařem (diabetologem) o tom, jak alkohol zapadá do vaší diabetické péče a stravovacího plánu.
Mírná konzumace může mít malý přínos pro zdraví
V některých studiích bylo prokázáno, že konzumace alkoholu s mírou (tedy maximálně 1–2 malé skleničky vína nebo 1 malé pivo) má prokazatelné účinky na snížení rizika infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí. Jiné studie poukazují na to, že občasná konzumace alkoholu s mírou je spojena s nižším rizikem nezdravého cholesterolu a onemocnění ledvin u pacientů s diabetem. Ale důležité je opravdu všeho s mírou. To znamená, že ne více než 2 alkoholické drinky denně u mužů a 1 u žen. Nadměrné pití může způsobovat celou řadu zdravotních problémů včetně vysokého krevního tlaku, poškozování jater, a dokonce i některé druhy rakoviny.
Alkohol může způsobit hypoglykemii i při mírné konzumaci
Když máte diabetes, popíjení alkoholu u vás může vést k výraznému snížení hladiny glukózy v krvi, tedy k hypoglykemii. Alkohol v krvi totiž brání ukládání rezervních zásob cukru do jater. Pijete-li větší množství alkoholu, zaměstnáte vlastní játra jeho odbouráváním. Pak ale může nastat následující situace: aplikujete si inzulin, máte menší přísun cukrů v potravě a hladina cukru v krvi klesá. Za normální situace jsou tu játra, aby do oběhu vypustila cukr, který zabrání hypoglykemii. Játra zaměstnaná zpracováním alkoholu ovšem cukr nevyrobí, a tak hrozí riziko závažné hypoglykemie. Proto nikdy nepijte nalačno a vždy si kontrolujte hladinu glykemie večer před ulehnutím po proběhlé oslavě. Mějte u sebe pokaždé zdroj cukru (glukózový bonbon nebo něco jiného), a pokud někde slavíte, určitě někoho informujte, že jste diabetik.
Jestliže tedy diabetik pije a nemá dostatek cukru v krvi, tělo nemá patřičné zásoby pro navýšení hladiny cukru v krvi, a tak následně hrozí reálné riziko závažné hypoglykemie. Tedy takové, kdy si pacient nedokáže sám pomoci. Začne se chovat zmateně, mluvit nesrozumitelně, může se i motat a po chvíli (pár minut i několik hodin, zvláště pokud se poté zapomene najíst) upadne do hlubokého bezvědomí. V takovém případě už mluvíme o závažné hypoglykemii, která přímo ohrožuje život.
Alkohol může zkomplikovat léčbu diabetickými léky
Kombinace alkoholu s diabetickými léky může zvyšovat riziko škodlivých vedlejších ú
Ingredience: zázvor (asi 10 tenkých plátků), vřelá voda, pár kapek citronu, 1 lžička medu
Postup: Zázvor nakrájíme na plátky (pro začátek stačí 8–10 tenkých plátků), dáme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Přidáme citron podle chuti a dosladíme medem (minimálně půl lžičky, podle chuti). Nakonec můžeme pro dospělé kápnout slivovici (nemusí být, čaj je dobrý i bez ní). A může se podávat. Čaj je výborný, působí preventivně proti nachlazení, bolestech v krku a podporuje imunitu. Pokud už nachlazení či bolest v krku nastaly, pomáhá zezačátku udělat jej hodně silný (třeba i 20 koleček zázvoru), těžko se dá vypít, ale opravdu pomůže!!!!!
Pro lihovodný roztok je důležité připravit si tinkturu. Ta se připravuje nejlépe v srpnu, a to z celých částí rostliny, které se zalijí 80% slivovicí, nebo pak na konci září, kdy se zalévají zralá semena. Celé rostlinky se nasekají na střední kousky, vloží do nádoby a zalijí vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla lichořeřišnice ponořená. Rostlinky by se měly macerovat asi měsíc na temném místě. Poté se tinktura z lichořeřišnice přecedí a slije do připravené čisté lahve. Je možné užívat zevně nebo vnitřně po kapkách. Lihovodný roztok pak funguje jako nálev ze sušené lichořeřišnice s přísadou 20 kapek lichořeřišnicové tinktury.
Čaj z lichořeřišnice
Čaj se připraví tím způsobem, že naplněnou lžičku řezaných sušených květů či dvě lžičky čerstvých lístků zalijete hrníčkem horké vody, necháte přibližně deset minut vylouhovat a přecedíte. Čaj následně přeceďte a popíjejte třikrát za den.
Bolest zubů může být způsobena zubním kazem nebo jejich přecitlivělostí na teplé či studené pokrmy a nápoje. V takovém případě bolest vzniká v oblasti obnažených zubních krčků, které nechrání zubní sklovina.
Příčiny
Příčina bolesti bývá různá, ale měli bychom se snažit zjistit její původ, abychom věděli, jak jí čelit. Nejčastějším důvodem je zubní kaz a zánět dásně. Některé bolesti zubů jsou spojeny se záněty vedlejších nosních dutin. Někdy také bolí zuby, které mají podobné nervové zakončení jako orgány v těle. Potíže se zuby mohou v takovém případě signalizovat nerovnováhu žlučníku nebo jiné obtíže trávicí soustavy.
Rychlá léčba
Jestliže v dásni probíhá zánět, bývá obvykle dobré postižené místo chladit. Opět se vyplatí hygiena ústní dutiny. Navíc můžeme použít některé protizánětlivé látky, které máme doma. Výborné je vyplachování úst výluhem šalvěje či heřmánku. Můžeme zkusit i česnek, propolis nebo dezinfikovat ústa slivovicí. Někdy může být výhodnější místo chlazení ústa vyplachovat teplou vodou. To je obzvlášť vhodné, pokud máme dojem, že otok obsahuje hnis, a chceme, aby se absces provalil a nám se ulevilo od bolesti.
Vyhýbejte se sluníčku. Pokud zub bolí kvůli konkrétnímu zánětu, není dobré se vystavovat slunečnímu záření, které podporuje tvorbu zánětu a vaší bolesti rozhodně neuleví. Raději zkuste ústní dutinu pořádně vyčistit a udělejte si teplý roztok ze sody. Bude stačit jedna čajová lžička sody na šálek teplé vody. Tím zuby důkladně opláchněte a chvíli vyčkejte. Pokud bolest odezní, neměl by za tím být žádný závažnější důvod. Pokud ne, zkuste led. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.
Dejte si panáka! Vykloktejte si slivovicí, která svým obsahem alkoholu zub znecitliví a bolest přejde. Kromě znecitlivění má alkohol i dezinfekční účinky, a tak vám určitě pomůže i od infekce nebo nežádoucích bakterií. Je to starý lék, v mnoha případech ale opravdu účinný.
Doma máme spoustu surovin, o kterých ani nevíme, že nám po určitém zpracování dokážou pomoci. Například tymián. Tato zázračná bylinka má antiseptické a léčivé vlastnosti odstraňující onemocnění dásní a zubní kaz. Listy tymiánu můžete povařit a tento odvar celý den popíjet nebo jednoduše listy žvýkejte. Podobné účinky mají i kurkuma, hřebíček nebo listy guave.
Pomůže i česnek. Česnek je vlastně přírodní antibiotikum, které poskytuje obrovskou úlevu od palčivé bolesti. Smíchejte nadrcený česnek se solí a aplikujte směs přímo na postižené místo v ústní dutině. I cibule ulevuje od infekce. Hned u nepatrných náznaků bolesti zubu je dobré syrovou cibuli žvýkat nebo alespoň přiložit na bolavé místo. Má antiseptické vlastnosti a může tak od trápení pomoci rychle a blahodárně.
Někdo doporučuje smíchat sůl a pepř. Obě tyto složky jsou protizánětlivé a mají analgetické účinky. Sůl a pepř smíchejte s kapkou vody, vytvoříte tak pastu, kterou naneste na zub a nechte pár minut působit. Toto opakujte několik dnů minimálně jednou denně a podle některých zdrojů můžete čekat doslova zázraky!
V lidovém léčitelství je velmi dobře známa léčivá síla mladých větviček, pryskyřice a šišek, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují rovněž velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbírejte k léčbě v dubnu až květnu.
Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích, pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!
Smrkové výhonky je možné použít na ovonění a nasáknutí jejich síly a zdraví do extra panenského olivového oleje, kterým pak ozvláštníte jakékoli gurmánské jídlo.
Postup: 4 hrnky olivového oleje zahřejte na teplotu zhruba 50 °C a nalijte do sklenice. Přidejte 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Uzavřete víčkem a dejte do lednice na 2 týdny. Výsledek je báječný a olej voní jako kořeněná bylinková zálivka, kterou lze použít do salátů, na chleba, na výrobu domácí majonézy a podobně.
Lidové léčitelství zná velmi dobře zdravotní účinky mladých větviček, šišek a pryskyřice. Všechny obsahují terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Použitím pryskyřice na kůži se podporuje prokrvení. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.
Mladé smrkové výhonky a šišky se sbírají v dubnu až květnu. Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají i při léčebných koupelích, přičemž pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.
Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí. Aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, ale výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy.
½ šálku oleje z rozmarýnu a borovice (recept je níže)
22 gramů včelího vosku
14 gramů rafinovaného bambuckého másla
6 kapek rozmarýnu éterický olej
6 kapek éterického oleje borovice
3 kapky pomerančového esenciálního oleje
Recept na výrobu rozmarýnového oleje
Chcete-li vyrobit opravdu silný olej, tak nasbírejte čerstvé zelené jehličí borovice a smíchejte s pár prameny čerstvého rozmarýnu a vložte je do sklenice. Kompletně je zakryjte nosnými oleji, což je směs olivového, kokosového, mandlového a jojobového oleje, a nechte několik týdnů ležet na tmavém teplém místě. Až budete připraveni na výrobu balzámu, tak přefiltrujte olej a oddělte z něj jehličí a rozmarýn. Měla by to být pěkná zelená barva s úžasnou vůní.
Recept na výrobu balzámu z rozmarýnu
Použijte dvojitý hrnec menší vložte do většího s vodou, aby nedošlo k přímému kontaktu s plotýnkou. Do nádoby nalijte olej z rozmarýnu a jehličí a včelí vosk. Zamíchejte ji, jakmile se zahřeje a včelí vosk se bude pomalu rozpouštět. Dřevěná špejle poslouží skvěle jako míchací hůlka. Jakmile se včelí vosk téměř úplně roztaví, přidejte bambucké máslo. Pokračujte v míchání, bambucké máslo se roztaví poměrně rychle. Jakmile všechno zkapalní, zamíchejte éterické oleje. Poté směs opatrně nalijte do sterilních skleniček.
Nechte je několik hodin chladit. Balzám ztuhne, jak se ochladí. Nyní již brzy budete mít k dispozici svůdný a nádherný rozmarýnový borovicový balzám, který udělá zázraky na suchých a prasklých rukou a nohou.
Ingredience: 1 000 ml olivového oleje, cca 250 ml pryskyřice, 250 ml smrkového jehličí, 150 g včelího vosku
Postup: Ve vodní lázni v hrnci rozehřejeme olivový olej. Pak do něj vložíme jehličí a pryskyřici, kterou necháme rozpustit a poté vmícháme i včelí vosk (použijte vosková víčka, která je vhodné macerovat v alkoholu). Po přidání do rozžhavené směsi oleje a pryskyřice nastane chemická reakce, kdy začne směs pěnit, pokud bude teplota vyšší než 80 °C. Takže opravdu dejte pozor a použijte raději teploměr pro přípravu pokrmů – teplota cca 70 až 80 °C maximálně.
Zahřívejte přibližně 30 minut. Pak nechte macerovat do druhého dne. Na druhý den opět rozehřejte. Tento proces lze opakovat ještě 2x.
Poté přeceďte přes kovový cedník, do kterého nejprve vložte plátno či kávový filtr. Cedník se špatně umývá, ale lze jej opět vyčistit olejem a následně saponátem. Naplněné nádobky uložte v suchu a temnu. Lze skladovat při pokojové teplotě. Směs nádherně voní.
Použití:
na poranění, rány,
na zhmožděniny,
preventivně chrání rány po poranění před bakteriálním osídlením – tvoří jakousi bariéru proti infekcím bakteriálním a plísňovým,
k terapii proleženin a špatně se hojících vředů,
na kožní záněty, abscesy, popáleniny, omrzliny, bodnutí hmyzem, otoky – podporuje rychlejší regeneraci pokožky,
na kožní vyrážky,
na bolesti svalů, kloubů, po námaze, úraze, při zánětech, na artritidu,
V aromaterapii má široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou.
Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!