Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JEMNA VYRÁŠKA

OBSAH

Krém Karitol je masážní krém pečující o bolestivé klouby a svaly. Jemná masáž tímto krémem přináší vašemu tělu regeneraci a relaxaci. Je vhodné jej použít na oblast zad, kolen, loktů, krční páteře a podobně. Zajišťuje také úlevu unaveným nohám. Dokáže dokonce odstranit otoky a hematomy po operaci. Po použití krému Karitol zaznamenáte úlevu od bolestí a mimo jiné bude i potěšením pro vaše bolavé tělo.

Zdroj: Krém Karitol

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Sokolová.

Nevybavuji si, jestli se nějak říká punkční jehle na punkci dutin. Potřebuji do křížovky -
na 5 písmen.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Formil vlna/Jemný prací gel

Jemné oblečení:

  • jemná péče o vlnu, hedvábí a viskózu;
  • jemně pečuje o vlákna;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Mírný detergent:

  • pečuje o vlákna a barvy;
  • jemná péče o jemné tkaniny;
  • chrání oblečení před vyblednutím;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Potničky u dětí

Tím, že je kůže novorozenců, kojenců a dětí velmi jemná a citlivá, je i náchylná ke kožním projevům a snadno se na ní tvoří puchýřky či vyrážky. Povrchní drobné čiré puchýřky připomínají kapky vody a snadno praskají. Vyskytují se téměř všude, tudíž i na zádech.

Příčiny

Termoregulace a funkce potních žláz jsou u dětí snížené a funkce mazových žláz naopak zvýšená, nadto je kůže novorozenců a kojenců velmi jemná a nesmírně citlivá na zevní podněty, tudíž také snadno náchylná ke kožním infekcím.

Zdroj: Potničky na zádech

Diskuze

V diskuzi NORMÁLNÍ HLADINA ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Procházková.

Dobrý den, dle bioch. vyšetření z imunologie mám hladinu Fe 39,5. V nálezu je to zvýrazněné. Je to v pořádku? a co by to mohlo znamenat?
dále mám v nálezu autoimunita-ANA titr 80-jemná zrnitá jaderná+cytoplasmatická fluores-nízký tritr.
A poslední EBV-VCA IgG 3,6 a EBNA-1 IgG 6,7-anamnest.tritr
a CMV IgG 160,3, CMV IgM 0,9, CMV IgG avidita 80-anamnest tritr
antigeny CMV IgG p22,p150 pozitivní v IgM p22 slabě pozitivní. Tak co mi je? děkujiProcházková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Normální hladina železa v krvi

Formil speciální prací prostředek tekutý

Bílý Formil:

  • ochrana proti předčasnému blednutí;
  • optimální péče o bílé nebo světle barevné prádlo;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Černý Formil:

  • jemná péče a ochrana černého oblečení;
  • optimální péče o černé nebo tmavé prádlo;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Diskuze

V diskuzi MOZNO VAM TO POMOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dnes mam akurat 27 rokov,..s akne som problem nikdy nemala, ani v puberte, moja plet bola zavidenia hodna. V decembri minuleho roku, 2011, sa mi zacala tvorit jemna krupicka na tvari, konkretne na brade a sankach..nevsimala som si to, no po case mi to prerastlo do hnisavych vyrazok. Cela moja brada, teda cela spodna cast tvare bola vykvitnuta ako lalia, nahnisana. Rozhodla som sa ist ku koznej,...presla som eryfluidom, duac gelom (ktory mi prekrasne spalil tvar), zinerytom a podobne. Poslala ma na kadejake vysetrenia, a samozrejme, ako inak, vsetko bolo negativne, bola som uplne zdrava. Minuly vikend som sla s kamoskou na chatu, ona mi povedala, ze mala to iste, ze sa liecila dokonca v nemocnici na to, kde jej odobrali vzorku pokozky a predpisali jej mast. Ta mast sa vola tertacyklin siran pasta. Je to mast pieskovej konzistencie. Pozicala mi to. Pouzivam to par dni, a cuduj sa svete, ono to pomaha ! Okrem toho som si este zakupila mydlo protex, miraclean zinkovu pletovu vodu a vitaminy-zinok a dermabion. Ta mast sa vyraba v lekarni a je myslim na predpis. Zatial som nemala ziadne neziaduce ucinky...Teda ak najblizsie pojdete ku koznemu lekarovi, skuste mu spomenut tu mast, mozno pomoze aj vam..drzim palce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel EVA.

Dobrý den, jedné známé stejný problém způsobila alergie na flór- zubní pasta s flórem . Po její výměně se pokožka uklidnila
hezký den
Eva

Zdroj: diskuze Mozno vam to pomoze

Reflexní body na ruce

Reflexologie ruky je jemná, účinná a také velmi příjemná metoda. Hodí se pro diagnózu a ovlivňování hlavně psychosomatických dysfunkcí. Podporuje harmonizaci, zklidnění a posílení celého organismu. Ruce odhalují v tělesné oblasti zvlášť rychle různé akutní problémy.

Zde můžete vidět reflexní body na rukou.

Zdroj: Reflexní terapie

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUPINKY A JINE VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

tak jsme dnes prisli od doktorky a minule nam pro syna na vodove pupinky naordinovala toto-vodove puchyrky propichnout a vodicku z nich otirat,hypermangan na koupel rukou a kortikoidovou masticku,vse mu zmyzelo, do dvou dnu se mu udelala verazka v oblasti kycli vypadalo to jak male nitkovite popraskane zilky jedna vedle druhe,dnes jsme ukazali i tuto vyrazku ktera pomalu ustupuje a z vrchu jde videt sucha kuze,pani doktorka nam rekla ze bude alergik dostali jsme koupel do vody a jakmile se neco objevi tak se ozvat. vysledky z krve budou za tyden ceka se na rozbor,jestli neni alergicky na nake potraviny a jsme v lednu objednany na alergologii,zatim vim jen ze po koupeli musime cele telicko promazavat mastnym kremem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lenko, než půjdete na alergologii, tak svého syna opatrně, ale doře, připravte na kožní testy, aby se nebál píchání injekcemi a očekával ho. Testy se provádí na pažích horních končetin, kam se velmi tenkou a krátkou jehličkou pod kůži vpravuje roztok s testovanými alergeny. Vpichů může být i více než deset, ale díky té tenké jehličce není bolestivost tak velká a dá se přirovnat k bodnutí komárem. V podkoží pak alergeny reagují s imunitním systémem a zbarvují kůži kolem vpichu do červena a to může hlavně při aplikaci bolet, respektive pálit. Dobrý doktor většinou na agrsivní alergeny pacienta upozorní před vpichem, že tohle bude nepříjmené píchnutí. Podle reakcí kolem vpichů, se pak určí, na co je váš syn citlivý neboli alergický. Pro nejlepší výsledky je třeba, aby váš syn byl při aplikaci testu co nejvíce v klidu a nebyl stresován zejména samotným vyšetřením. Když váš syn bude očekávat několikerá jemná píchnutí, tak to určitě bude ku prospěchu celého alergologického vyšetření.
Podle výsledků alergologického testu se pak určí další léčba. Léčba alergie by se dala rozdělit do dvou skupin. Za prvé na postup, kdy se imunitní systém spíše uklidňuje od přehnané reakce na běžné podněty. Ten se provádí pravidelným a dlouhodobým podáváním antihistaminik, kde jako denní je nejoblíbenější Claritin, který má nejslabší sedativní a hypnotické účinky, ale přesto dokáže dobře uklidnit imunitní systém. Tento postup neléčí alergii jako takovou, ale jen lépe či hůře odstraňuje alergické projevy. Za druhé pak na postup, kdy se tělo jako by vytrénuje správně reagovat na alergen, na ketrý testy prokázali alergii. Do těla se po dobu několika měsíců vpravuje daný alergen ve stanoveném časovém harmonogramu. Nejdříve se začíná na malých koncentracích alergenu. Vždy se nechá tělu dostatek času, aby se se stykem s alergenem samo vyrovnalo a naučilo se ho normálně přijímat, bez nechtěných alergických reakcí. Tímto lze v mnoha případech a po několika měsících pravidelné kůry dosáhnout trvalého vyléčení alergie bez další budoucí podpůrné lečby. Některé vakcíny jsou pro domácí použití ve formě kapek, které se polykají a jiné se zas musí aplikovat injkcemi. U injekčních podání je zpravidla lepší výsledek, protože je zde dohled lékaře nad pravidelností a také nad průběhem celé vakcínové kůry, neboť tělo je během ní vystavováno látce, na kterou je abnormálně citlivé a mohou se tedy během vakcinace projevit intenzivněji alergické projevy, proti kterým se vakcínami bojuje.
Obecně je léčba alerigií velký biznis, proto je zde velký tlak na producenty jedtlivých léčiv, aby přinášeli trhu stále lepší preparáty a zajistili si tak kvalitativní konkurenční výhodu. Bohužel již ne cenovou a v mnoha případech je nutné si za skutečně účinnou vakcínu připlatit. Obvykle vakcíny přizpůsobené k domácímu užití (v kapkové formě) mají spoluúčast pacienta nejvyšší. Pokroky v alergologii jsou však díky těmto tržním podmínkám výtečné a dokážeme nyní zcela vyléčit mnoho druhů přehnaných alergických reakcí. Chce to hlavně přesnou pravidelnost při aplikaci předepsané léčby a výsledky vás pak mile překvapí. V některých případech mohou alergie odeznít zcela spontánně během puberty, ale je lepší na to nečekat a zahájit léčbu alergie co nejdříve v dětském věku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Vodove pupinky a jine vyrazky

Základ pařížského salátu

Základem pařížského salátu je uzenina, nejčastěji se používá měkký salám, nakrájený na úhledné nudličky. Dalšími surovinami, bez nichž se tento salát neobejde, jsou sterilizované okurky a hrášek, cibule a majonéza. K dochucení se používá hořčice, ocet, cukr, worcester, pepř a sůl. Konzistence pařížského salátu je přiměřeně hustá, chuť je vyrovnaně sladkokyselá a jemná.

Zdroj: Pařížský salát

Pěstování

Lobelka dobře pokvete na slunci a v polostínu, nesnáší mráz. Vyžaduje humózní půdu, mnoho živin a bohatou zálivku. Po kvetení se seřízne, čímž se podpoří kvetení. Pokud se přehnojí dusíkem, tak pozdě a málo kvete. Rostlina se množí semeny. Semena jsou velmi jemná, a proto se nezasypávají. Výsev se provádí do pařeniště, skleníku či truhlíku v bytě, a to v únoru až březnu. Přepichuje se po 3 až 5 kusech, poté se rostlinky dávají do truhlíků, květinových mís nebo na záhony.

Zdroj: Lobelka

Jemná smetanová omáčka

Suroviny:

  • 200 ml smetany
  • 500 ml mléka
  • 150 gramů másla
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • špetka mletého bílého pepře, soli, muškátového oříšku

Postup:

V hrnci si rozpustíme máslo, do kterého přisypeme hladkou mouku a orestujeme ji. Vzniklou jíšku postupně rozmícháváme se studeným mlékem a necháme provařit asi 15 minut. Po odstavení z plotny vlijeme smetanu. Pokud máte pocit, že je potřeba objem ještě zredukovat, není problém omáčku přivést znovu k varu, nebo přidat lžíci mouky. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Tato omáčka je velmi chutná, jemná a nezkazíte s ní žádný pokrm. Pokud máte zrovna chuť zapéct si maso v troubě a nenapadá vás žádná inovace, přelitím masa touto omáčkou v zapékací míse změníte chuť celého pokrmu. Možností je celá řada, můžete přidat žampióny, pórek, šunku, ale i sýr, ať už tavený, Eidam, či Nivu.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku

Jemná sýrová omáčka z nivy

Smetanová omáčka z nivy je vhodná jak na těstoviny, tak i na maso připravené na grilu.

Ingredience: 1 30% smetana, 10 dkg nivy, půl čajové lžičky bazalky, cca 1 cm silný plátek másla

Postup: Do kastrolku vlijeme smetanu, kterou zasypeme nahrubo nastrouhanou nivou, a přidáme bazalku. Za stálého míchání necháme směs zhoustnout, dochutíme a je hotovo. Solíme až naposledy (nebo vůbec), protože niva je dost slaná!

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Použití

Sírové mýdlo se řadí mezi tradiční prostředky, které je vhodné používat při nadměrně se mastící pokožce. Sírové mýdlo je vhodné k čištění mastné a aknózní pleti. Uvolňuje a čistí pleťové póry, omezuje tvorbu kožního mazu, snižuje tvorbu bolestivých komedonů. Sírové mýdlo pokožku vyčistí skutečně do hloubky a pleť zůstane čistá a přirozeně jemná.

Lze jej použít jako podpůrnou léčbu při svrabu společně se sirnou mastí. Mýdlo používejte denně a nechte působit několik minut, poté důkladně opláchněte.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Jarischova voda na akné

Jarischova voda velmi příznivě působí na podrážděnou, začervenalou, mastnou, aknózní a problematickou pleť. Při akné aplikujte Jarischův roztok jako běžnou pleťovou vodu (to znamená omývat nebo potírat postižené oblasti). Roztok má antibakteriální vlastnosti a pomáhá snížit množství bakterií nacházejících se na povrchu kůže a uvnitř akné. Jarischova voda také zmenšuje množství jizevnaté tkáně. Nakapejte roztok na vatový tampon a naneste na obličej či jinou část těla stejně jako pleťové tonikum. Pleť bude jemná, hladká a pružná.

Zdroj: Jarischova voda

Střih yorkshirského teriéra

Yorkshirsky terier vyžaduje mimořádnou každodenní péči o srst, česání, rozplétání zacuchaných partií, u výstavních jedinců dokonce „balíčkování“. Jeho srst je přiměřeně dlouhá, zcela rovná, jemná, lesklá. Zbarvení tmavě ocelově modré (ne stříbřitě modré) dosahuje od týlního hrbolu ke kořeni ocasu, nikdy není smíchané se žlutými, bronzovými ani tmavými chlupy. Srst na hrudi je bohatá, jasně tříslová. Veškerá tříslová srst je tmavší u kořínků než uprostřed a směrem ke špičkám chlupů se plynule zesvětluje.

Zde můžete zhlédnut video zachycující stříhání jorkšírského teriéra.

Zdroj: Jorkšírský teriér - střihy

Co od ošetření očekávat?

Diamantová mikrodermabraze pleť výrazně omlazuje, podporuje regeneraci kožních buněk, kolagenových a elastinových vláken. Už po prvním ošetření vrátíte čas o několik let zpátky, pleť je oživená, jemná na dotek, vyhlazená a vizuálně sjednocená. Zlepšuje se prokrvení pokožky, povrchové pigmentové skvrnky a póry se výrazně zjemňují. Velkou výhodou je, že celá procedura trvá zhruba 45 minut. Přestože první výsledky jsou znatelné již po prvním ošetření, doporučuje se proceduru zopakovat alespoň 5 – 6 krát, pak jsou výsledky opravdu výborné.

Zdroj: Diamantová dermabraze, trochu jiná péče o pleť

Adstringentní pleťová voda na póry

Adstringentní pleťová voda stahuje a čistí póry a je vhodná zejména na mastnou, aknózní a podrážděnou pokožku. Reguluje tvorbu kožního mazu a zabraňuje tak ucpávání pórů. Obsahuje seboregulační aktivní látky a LHA s mikroexfoliačním účinkem. Má velmi svěží texturu. Adstringentní pleťová voda rovněž stahuje póry, používá se tudíž na rozšířené póry a na nepravidelnou strukturu mastné pleti s nedokonalostmi. Adstringentní pleťová voda pomáhá okamžitě zmenšit velikost pórů a zabraňuje jejich ucpávání právě díky spojení aktivních látek se seboregulačním, čisticím účinkem a mikroexfoliačním LHA. Adstringentní pleťová voda se aplikuje ráno a večer na obličej pomocí vatového tamponu s dostatečným množstvím přípravku na vyčištěnou a osušenou pleť. Po pravidelném používání jsou póry stažené a pleť je jemná a jednotnější.

Zdroj: Adstringentní přípravky

Cuketová polévka se zakysanou smetanou

Ingredience: 500 g cukety, 1–1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, masox, 1 zakysanou smetanu, šalotku nebo jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 1 lžičku kurkumy, 1–2 snítky oregana, sůl, čerstvě namletý pepř

Postup: Šalotku nebo cibulku nakrájejte najemno a v hrnci orestujte, přidejte na slabé plátky nakrájený česnek a ještě minutku restujte. Přidejte nakrájenou cuketu a zalijte vývarem, přisypte lístečky oregana a vařte do změknutí cukety, cca 10 minut. Až bude cuketa měkká, ve vývaru ji rozmixujte. Přidejte sůl, pepř, kurkumu a smetanu a přibližně 5 minut povařte. Poté můžete podávat. Skvěle v cuketové polévce chutnají krutony pečiva, nastrouhaný parmazán nebo třeba opražená slanina. Jemná a delikátní, taková je cuketová polévka. A v případě že použijete sójovou smetanu, tak máte výbornou veganskou verzi.

Zdroj: Cuketová polévka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP