Recepty pro diabetiky I. typu
Odkaz na recepty pro diabetiky I. typu naleznete zde.
Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu
Odkaz na recepty pro diabetiky I. typu naleznete zde.
Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu
Ve svém příspěvku ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Špičková.
Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helička.
Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.
Zdroj: příběh Čaj z rýmovníku
Bioslim je účinným programem proti cukrovce. Stravovací plán a nutriční podpora, která pomáhá lidem kontrolovat chuť k jídlu, napomáhá k hubnutí a zlepšení energetické hladiny, a je tudíž optimálním řešením i pro diabetiky. Bioslim rovněž optimalizuje schopnost těla regulovat hladinu cukru v krvi.
Zdroj: článek Bioslim při diabetes
V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.
D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.
Zdroj: příběh Druhy cukru i pro diabetiky
Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.
Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.
Zdroj: článek Čím zahustit omáčku pro diabetiky
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ,KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ NABÍZÍM 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pražáková Romana.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o zaslání Tibetské houby poštou.
Pražáková Romana
ev.č.200
542 32 Úpice - Radeč
Děkuji
S pozdravem
Pražáková R
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.
Pěkný den paní Pražáková,
zásilku máte na poště.
pokud jste nedostala doručovací lístek,zastavte se tam.
Číslo dobírky RR313678350CZ
S pozdravem
Radomíra
Zdroj: příběh Tibetská,kefírová houba-zdravý nápoj nabízím 40,- Kč
Xanthanová guma se dá koupit ve speciálních prodejnách se zdravou výživou a nebo objednat na internetu. Tady je odkaz na seznam nabídek z internetu: xanthanová guma cena.
Zdroj: článek Čím zahustit omáčku pro diabetiky
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..
Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V první řadě musí rozdělit velká jídla na dvě menší a jíst každé tři hodiny i před spaním. Ve stravě je nutné omezit cukr a sladké věci. Pít hodně vody a vynechat alkohol a pivo. Pravidelně a často by měl pít zázvorový čaj a jíst kysané zelí. Podrobné informace získáte tady: https://www.cukr-v-krvi.cz/…
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Jídelníček pro diabetiky
Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva
Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.
Hodnota: 962 kJ/230 kcal
Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa
Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.
Hodnota: 569 kJ/136 kcal
Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu
V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.
Zdroj: příběh Čokoláda po které sa netloustne
Lidé trpící cukrovkou by měli konzumovat ovoce, jehož index nepřekračuje hodnotu 60. Pomelo patří mezi citrusy, to znamená, že je pro diabetiky zcela bezpečné. Šťáva z pomela snižuje obsah cukru v krvi. Ovšem i zde platí, že pomelo se smí konzumovat pouze v rozumném množství. Denní příjem by neměl překročit 100 g. Tudíž je důležité vážení a počítání - jako u všech potravin.
Zdroj: článek Pomelo a cukrovka
V naší poradně s názvem ORCHIDEJE A ODNOŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.
Daří se mi pěstovat orchidej více než rok a teď mi vyslala odnož, podobně jako to dělá třeba klívie - řemenatka. Chci se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tím, kdy je možné odnož od orchideje oddělit, aby mohly samostatně dál růst. Ta moje odnož má už třetí lístek a má i vlastní kořeny.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Ahoj Vláďo, taky jsem měla to štěstí a vypěstovala jsem si druhou orchidej sama. Nebylo to napoprvé, protože jsem dělala chyby a podařilo se mi to až na potřetí. Příčinou neúspěchu byla následná hniloba po oddělení a to obou kytek :-(. Důležité je poškodit co nejmeně obě orchideje řezem. Proto je potřeba orchidej před oddělením měsíc nezalévat, aby se zmenšil objem kořenů a ty se pak lépe rozpletly. Dobrému rozpletení pomůže minutová lázeň v teplé vodě těsně před oddělením. Tam, kde to rozplést nejde je potřeba použít sterilní nožík. Čím méně polámaných kořenů a řezů tím lépe. Po oddělení je potřeba kořeny zasypat drtí z dřevěného uhlí a zakrýt kartónem, aby se k uhlí nedostávala vlhkost z rosení. Právě pravidelné denní rosení listů bude pro rostlinu jediným zdrojem vláhy po dobu 1 týdne. Uhlí působí hygroskopicky a pomůže rostlině lépe a rychleji zacelit své rány na kořenech. Po této době je potřeba kořeny v rychlosti osprchovat vlažnou vodou od uhlí. Drobné částečky můžou zůstat. Pak rostlinu přesaď do substrátu pro orchideje, který napřed mírně provhlči. Dále je třeba rosit a pomalu přejít k běžné péči.
Zdroj: příběh Orchideje a odnože
Pomelo je největší citrusový plod. Obsahuje především kyselinu citronovou a vitamín C, tedy látky, které pomáhají eliminovat volné radikály. Extrahovaná šťáva obsahuje cukr, kyselinu citronovou a minerální látky.
Pro diabetiky je pomelo skvělým ovocem, neboť přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi, a to dvěma způsoby. Zaprvé pomáhá snížit sekreci inzulínu, což tlumí chuť k jídlu. A zadruhé při slané chuti sníží spotřebu sacharidů, což rovněž snižuje tvorbu cukru v krvi. Podobně toto ovoce pomáhá obézním lidem při redukci váhy. Pomelo také redukuje hladinu cholesterolu, což snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a poruch souvisejících se srdcem. Vitamín C obsažený v pomelu podporuje imunitní systém a draslík pomáhá pravidelně odvádět moč z organismu.
Zdroj: článek Pomelo a cukrovka
V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.
Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.
Zdroj: příběh Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)
Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin
Snídaně:
50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.
Přesnídávka:
Oběd:
Svačina:
Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.
Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky
V naší poradně s názvem DIETA POLE MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Blažková .
Dobrý den.
Jsem diabetik 1.typu, chtěla bych vyzkoušet osmadvacetidenní očištění
stravovací program podle Antonie Mačingové, je pro mě vhodný? Děkuji Blažková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro diabetiky prvního stupně se dieta od Mačingové může použít jen pod dohledem diabetologa, který stanovuje dávkování inzulínu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Dieta pole Mačingové
Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky
Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.
Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia
Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.
Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu
V naší poradně s názvem GLADIOLY PLÍSEŇ NA CIBULKÁCH PŘED VÝSADBOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.
Postřik hypermanganem nestačí a pokud takové hlízy zasadíte, tak plíseň pohltí nejen hlízu samotnou, ale bude se dál šířit na okolní rostliny. Nejlepší je gladioly s plísní vůbec nezasazovat. Pokud to jsou nově zakoupené hlízy, tak je zluste vrátit a požadovat zdravé.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk SAIS.
Děkuji za nepotěšující odpověď. Bohužel již nemám lístek ani obal od gladiol a také už nové-další gladioly nemají. Tak že tato cesta padá. Plíseň je pouze v prohlubni spodní strany, jak jsem psal. Velikosti 4-5mm. Cibulek mám 75.kusů z toho tak 10.ks. plíseň nemá. Musím něco zkusit. Třeba bude štěstí, a podaří se je zachránit. Dávám je do nádob po 9.kusech.
Vážně není rozumná možnost-naděje???
Zdroj: příběh Gladioly plíseň na cibulkách před výsadbou.
Sladké i kyselé třešně obsahují antokyany, které jim dodávají jasně červenou barvu. Jedná se o flavonoid, který lze nalézt i v jiném ovoci, jako jsou borůvky, červené hrozny a jahody. Tyto plody jsou nejen chutné, ale věda začíná ukazovat, že chemikálie, které obsahují, mohou snížit riziko srdečních onemocnění.
Nové studie ukazují, že pankreatické buňky zvyšují produkci inzulínu o 50 %, když jsou vystaveny těmto antokyanům, což má význam právě pro diabetiky. Tyto studie byly dosud prováděny pouze na hlodavcích, ale odborníci jsou již nadšeni z potenciálu, který tento objev má.
Jsou tedy třešně dobré pro diabetiky? Ano, ale s mírou. Musíte si hlídat porce a zdroj ovoce. Konzervované a kandované třešně mají například přebytek přidaného cukru a sacharidů. Pokud ale máte čerstvé třešně, tak půlhrnková porce by neměla být pro většinu diabetiků problém.
Zdroj: článek Třešně a cukrovka
Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.
Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.
Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.
Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.
Zdroj: článek Jablka a cukrovka
Rybíz má hodně přírodního cukru, sto gramů červeného rybízu obsahuje 7,37 gramů cukru. Rybíz však obsahuje fruktózový cukr, který má nižší GI než glukóza.
Glykemický index (GI) červeného rybízu (čerstvé bobule) se rovná 25, což jej řadí mezi potraviny s nízkým GI. Cukr z červeného rybízu se proto vstřebává pomalu do krevního řečiště, což zabraňuje výkyvům krevního cukru, chuti na cukr a změnám nálad.
Červený rybíz je vhodné ovoce pro diabetiky.
Zdroj: článek Červený rybíz a cukrovka
Při onemocnění dnou kombinovaném s dalším onemocněním, jako je cukrovka, obezita či porucha metabolismu tuků (hypercholesterolemie, hyperlipidemie), se musí strava řídit pravidly diety při obou onemocněních. V případě metabolického syndromu jde o kombinaci diety diabetické, redukční, nízkocholesterolové a diety při dně. Vždy by to však měla být zdravá a chutná strava.
Dieta diabetická musí respektovat stanovené povolené množství sacharidů na den, časové rozdělení stravy během dne a výběr potravin s ohledem na množství a typ sacharidů, na obsah plnohodnotných bílkovin, vhodných tuků a obsah vlákniny v použitých potravinách. Přednostně se zařazují sacharidové potraviny s nízkým glykemickým indexem. Důraz se klade na zařazení zeleniny, rostlinných tuků a dostatečný pitný režim. Nedílnou součástí režimu diabetika by měla být vhodná fyzická aktivita. Optimální jídelníček může pomoci sestavit odborník na léčebnou výživu – nutriční terapeutka.
Totéž platí pro redukční dietu u pacientů se dnou. Spolu s nutriční terapeutkou na základě doporučení lékaře se sestaví dieta, jejímž základem je omezení (ne vyloučení) tuků, především živočišných, vynechání volných cukrů, zařazení optimálního množství bílkovin a zvýšení podílu vlákniny, která zahání pocit hladu a upravuje činnost střev. Důležité je též dodržování pitného režimu a rozdělení denních dávek do 5–6 porcí. Zařazení pravidelného pohybu by mělo být samozřejmostí.
Dieta nízkocholesterolová u pacientů se dnou je podobná oběma výše rozepsaným dietám (při dně a diabetu, respektive dně a redukci hmotnosti). Výběr potravin se řídí obsahem cholesterolu v jednotlivých potravinách, a proto jsou zařazovány mléčné výrobky a masa s nízkým obsahem tuku, omezuje se použití vajec, hlavně žloutků, a nepodávají se vnitřnosti. Rovněž máslo a sádlo nejsou pro svůj obsah cholesterolu vhodné, a proto se v této dietě zásadně používají kvalitní jednodruhové rostlinné oleje (řepkový, olivový) a rostlinné tuky (Flora, Perla, Rama). Příznivý vliv má pravidelná pohybová aktivita. I v tomto případě je zárukou sestavení vhodného jídelníčku spolupráce s nutriční terapeutkou.
Co se týká diety u pacientů s metabolickým syndromem (do kterého patří též zvýšená hladina kyseliny močové), lze obecně říci, že v potravě je třeba vynechat volné cukry, tuky vybírat podle jejich složení, přednostně zařazovat kvalitní tuky rostlinné. Skladba stravy by měla odpovídat doporučením racionální stravy, to znamená denně 500 g zeleniny (včetně brambor), 100 g ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, libové maso, komplexní sacharidy (s obsahem škrobu a vlákniny – luštěniny, celozrnné pečivo). Výběr potravin by měl respektovat glykemický index potravin (zařazovat ty s nižším indexem). Nedílnou součástí životního stylu by měl být pravidelný pohyb. Pomáhá při snižování hmotnosti a má pozitivní vliv na zvýšení HDL cholesterolu. Také u těchto pacientů je vhodné se poradit s nutriční terapeutkou o sestavení jídelníčku. Glykemický index potravin (GI) vyjadřuje vliv určité sacharidové potraviny na zvýšení hladiny krevního cukru. Je ovlivněn druhem sacharidů, vzájemným poměrem základních živin – bílkovin, tuků, sacharidů – obsahem vlákniny, technologickým zpracováním potraviny a dalšími faktory.
Zdroj: článek Dieta při dně a cukrovce
Kvetoucí rostliny jsou děleny na dva základní systémy, a to kořenový a nadzemní. Oba dva systémy jsou propojeny tkáněmi, které vedou od kořenu až po květ. Kořeny umožňují rostlině získávat vodu a živiny z půdy, zelené výhonky umožňují proces fotosyntézy. Jednou z dalších částí kvetoucí rostliny je květ.
Hlavním cílem květu je podpořit opylení a tvorbu semene. Květ se dělí na čtyři hlavní části:
Za samčí část rostliny je považována tyčinka a za samičí pestík. Samčí obklopují samičí části, jsou uspořádány v kruzích od vnějších okvětních lístků po vnitřní vaječníky. Květiny, které obsahují tyčinky i pestík, jsou označovány za dokonalé rostliny, pokud chybí buď tyčinky, nebo pestíky, jsou květiny takzvaně nedokonalé.
Pro všechny rostliny jsou kořeny velmi důležité. Udržují rostlinu upevněnou v zemi a získávají živiny z vody a půdy. Živiny i voda jsou absorbovány malými kořenovými chloupky, které vyrůstají z kořenového systému. Ne všechny kořeny jsou vždy v zemi, u některých rostlin jsou kořeny na povrchu.
Stonek umožňuje proudění vody a živin do celé rostliny.
Listy jsou části rostliny, jimiž je získávána světelná energie a oxid uhličitý, které jsou potřebné pro fotosyntézu, při níž je uvolňován do vzduchu kyslík. Listy mohou mít různé tvary, převážně se ale skládají z těchto částí:
Zdroj: článek Kvetoucí rostliny
Osoby s cukrovkou si musí hlídat přísun sacharidů a kalorickou hodnotu stravy. Rozhodně to ale neznamená nějak se drasticky omezovat v jídle. Strava musí být vyvážená a pravidelná a ne nárazová.
Člověk s cukrovkou 1. typu si neumí inzulín vyrábět sám, nebo ho dokáže vyrobit jenom v malém množství. Dodává si proto do těla inzulín injekcemi. Myslí tudíž na rovnováhu mezi jídlem a inzulínem namísto svých beta-buněk sám.
Diabetická strava je racionální a regulovaná, sestavená dle předem stanoveného jídelního plánu. Člověk s diabetem může jíst stejnou stravu jako všichni ostatní lidé, jeho omezení jsou dána pouze regulací, a to zejména časovou.
Svůj základ mají jídelní plány stejný. Důležité je jíst pravidelně, doporučuje se šestkrát denně, v určeném množství. Rovněž se zohledňují stravovací návyky získané před onemocněním; účelem jídelního plánu totiž není změna dosavadních zvyklostí. Z toho vyplývá, že při sestavování stravovacího plánu dbáme na vyváženost, abychom snížili případné riziko hypoglykémie či hyperglykémie.
Jedinými živinami ovlivňujícími hladinu glykémie jsou sacharidy. K vypočítání obsahu sacharidů v potravě, které se u diabetiků sledují, slouží výměnné jednotky. Jedna výměnná jednotka obsahuje vždy stejné množství sacharidů: 10 g nebo 12 g. Nezáleží na tom, jde-li o chléb, těstoviny, čokoládu či mléko.
Jídelní plán je u každého pacienta rozdílný. Zohledňuje se v něm věk pacienta, hmotnost, fyzická aktivita, povolání, jiné komplikace a podobně. Je zřejmé, že energetický příjem šestnáctiletého chlapce ve vývoji bude větší než příjem sacharidů třicetiletého muže. Také jídelníček vrcholového sportovce bude obsahovat více sacharidů než jídelníček úředníka.
Výměnná jednotka (v. j.) je umělý pojem, který byl zaveden, aby usnadnil lidem s diabetem přemýšlet o jídle. Používá se převážně u diabetiků 1. typu.
Jedna výměnná jednotka obsahuje 12 g sacharidů.
Množství výměnných jednotek stoupá s věkem, u dívek asi do 13 let, u chlapců asi do 16 let. Pak se ustálí nebo spíše mírně klesne. (U dětí se počet výměnných jednotek/den vypočítá jako 10 + věk dítěte; tedy pro 8leté dítě 10 + 8 = 18 v. j./den.)
Počet výměnných jednotek/den u dospělé ženy: 10–16.
Počet výměnných jednotek/den u dospělého muže: 20–26.
Ve stravě pacienta je dále nutné hlídat množství lipidů. Strava by měla být natolik vyvážená, aby nedocházelo k nárůstu tělesné hmotnosti. Vzhledem k inzulínovým dávkám je totiž složité zahájit později jakoukoliv redukční dietu. (U pacientů léčených inzulínovými pery je nemyslitelné vynechání jakéhokoli jídla, a to především z důvodu doby působení použitého inzulínu! Při léčbě inzulínovou pumpou vynechání jídla velké obtíže nečiní, ovšem ani to není důvodem k porušování jídelního plánu.) Při pocitu hladu se proto pacientům doporučuje přidat do jídelníčku více zeleniny, která žádné výměnné jednotky neobsahuje, a tudíž není nutné jakkoli zvyšovat dávky inzulínu. Hlad by totiž pacient rozhodně mít neměl, neboť ten vždy svádí k porušování jídelního plánu.
Před jídlem musí diabetik samozřejmě zohlednit svou glykémii a denní plán, aby mohl správně reagovat úměrnou dávkou inzulínu, která se ve většině případů aplikuje před jídlem.
Odchylky od stravovacího režimu jsou někdy nevyhnutelné, například dodání tělu cukru při hypoglykémii, měli bychom se jim ale vyvarovat. Při léčbě inzulínovými pery je vynechání jídla či posunutí v čase, jak již bylo zmíněno, nemyslitelné, naopak při léčbě inzulínovou pumpou to není problém.
Dieta diabetického pacienta vychází z jeho přirozených návyků. Jídelní plán reguluje především množství přijatých sacharidů a jejich pravidelný příjem, což je pro diabetiky klíčové. Je zřejmé, že na určité množství výměnných jednotek v daném pokrmu je pacient povinen adekvátně reagovat dodáním inzulínu, a to právě tak, aby jednak zamezil přílišnému zvýšení hladiny krevního cukru, ale rovněž nesmí dojít ani k poklesu glykémie pod 3,3 mmol/l, tedy k hypoglykémii. Dále se hlídá množství lipidů ve stravě, neboť následné redukční diety je obtížné do stravovacího režimu pacienta začlenit.
Každý člověk s diabetem by měl mít svůj jídelní plán. Jídelní plán je něco jako rozvrh výměnných jednotek na celý den.
Tři hlavní jídla by neměla být od sebe vzdálena méně než 4 hodiny a více než 7 hodin. Svačiny by se měly jíst asi 2–3 hodiny po hlavním jídle a druhá večeře těsně před spaním.
Večeře I: 80 gramů libového masa (drůbež, ryba, králík) nebo jiných bílkovin – dietní šunka, netučný tvaroh nebo sýr, 100 gramů brambor (nebo dalších příloh jako u oběda)
Večeře II: 100 gramů ovoce
Vzhledem k časté nadváze (především u diabetiků II. typu) se doporučuje dieta se sníženým obsahem energie. Dietu doporučuje lékař nebo dietní sestra. Zvláště u nově zjištěných diabetiků je důležité vysvětlit pacientům problematiku jejich metabolické poruchy a poučit je o nutnosti dodržování diabetické diety. Edukačním pohovorem zjistí dietní sestra nejlépe případné chyby a nevhodné návyky ve stravování s ohledem na pacienta a jeho zdravotní stav. Individuálně dle potřeby každého pacienta pomůže sestavit jídelní plán. Velmi častou chybou ve stravování bývá také nepravidelné nebo jednorázové přijímání stravy. Pravidelnými kontrolami a opakovanými pohovory lze tyto nedostatky odstranit a pacienta motivovat. Dobře poučený pacient snadněji zvládá svou nemoc, změny v jídelním režimu i celkovou úpravu životosprávy. Podrobnější rozbory stravovacích zvyklostí jsou nutné u diabetiků s redukční dietou, velmi účinná je forma zapisování jídelníčků. Správně dodržovat diabetickou dietu znamená změnit životní styl, mít přehled o složení a množství potravin a dodržovat doporučené energetické dávky na den. Skladba jídelního lístku musí být přizpůsobena onemocnění (omezená možnost organismu zpracovávat přijaté sacharidy).
Večeře I: 200 g zeleniny, 80 g libového masa (nebo netučný tvaroh, sýr, libová šunka), 100 g brambor, nebo 80 g vařených těstovin, 70 g dušené rýže, 70 g bramborového knedlíku, 60 g houskového knedlíku, 100 g vařených luštěnin, 160 g bramborové kaše, 40 g tmavého chleba, nebo 40 g bílého pečiva
Večeře II: 100 g ovoce
Zdroj: článek Večeře pro diabetika
Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.
Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.
Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.
Zdroj: článek Večeře pro diabetika
Kde je možné sehnat jídelníček pro diabetiky? Děkuji
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Pěkný den paní Pražáková,
zásilku máte na poště.
pokud jste nedostala doručovací lístek,zastavte se tam.
Číslo dobírky RR313678350CZ
S pozdravem
Radomíra
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?
Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Daří se mi pěstovat orchidej více než rok a teď mi vyslala odnož, podobně jako to dělá třeba klívie - řemenatka. Chci se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tím, kdy je možné odnož od orchideje oddělit, aby mohly samostatně dál růst. Ta moje odnož má už třetí lístek a má i vlastní kořeny.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Pro diabetiky prvního stupně se dieta od Mačingové může použít jen pod dohledem diabetologa, který stanovuje dávkování inzulínu.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Děkuji za nepotěšující odpověď. Bohužel již nemám lístek ani obal od gladiol a také už nové-další gladioly nemají. Tak že tato cesta padá. Plíseň je pouze v prohlubni spodní strany, jak jsem psal. Velikosti 4-5mm. Cibulek mám 75.kusů z toho tak 10.ks. plíseň nemá. Musím něco zkusit. Třeba bude štěstí, a podaří se je zachránit. Dávám je do nádob po 9.kusech.
Vážně není rozumná možnost-naděje???
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Zde máte průvodce, podle kterého můžete postupovat při přípravě tekuté stravy po operaci zubu: http://ortognatni-operace.b…
Popřípadě můžete v lékárně koupit přípravek na přípravu tekutého jídla pro diabetiky: http://www.lekarna.cz/famil…
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
S aloe mam jen ty nejlepsi zkusenosti a jeji vyuziti v ruznych oblastech je skutecne obdivuhodne. Dokonce mam jednu doma v kvetinaci. Vzdy, kdyz nas neco "kouslo", ufikla jsem listek a misto potrela... pak jsem se dozvedela, ze druh aloe, ktery mam doma, neni lecivy. Tedy ne tak moc ... protoze i to malo ucinnych slozek pomohlo. Takze ja jen doporucuji! :-)
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Při užívání Warfarinu můžete konzumovat veškeré tropické ovoce bez omezení včetně grapefruitu a jeho šťávy. Zavařené jako kompot i čerstvé. Ovoce obsahuje jen málo vitamínu K a nenarušuje tak váš dlouhodobý jídelní plán, v rámci kterého si hlídáte množství snědené zelené zeleniny.
Na bolest při Warfarinu můžete použít z volně prodejných léků pouze paracetamol v dávce 1 gram po pěti hodinách maximálně 4 gramy denně. Ostatní možnosti zmírnění bolesti jsou jen s léky na lékařský předpis, kdy lékař vyhodnotí interakci s Warfarinem.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Zajímalo by mne proč se údajně přestal vyrábět osvědčený přípravek DIANER. Tyto malinké tabletky obsahující sladidlo pro diabetiky s obsahem jedné kostky cukru zmizely s prodejen a lékáren. Těchto tabletek bylo v jednom malém dávkovači 500ks. Nynější náhražky dia cukru jsou co do velikosti tablety pomalu jako větší knoflíky ale obsahují také jednu kostku cukru. Místo pěti set je jich ještě ve větším dávkovači kolem osumdesáti kusů. Buď je to podraz nejen na diabetiky ale zřejmě se někdo na tomto zboží pakuje a kdoví jaký šmejd tyto maxitablety obsahují. Prosil bych o vysvětlení co se zatím skrývá.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět