Téma: 

jídelníček diabetika 2 typu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO JE TO HEPATITIDA TYPU G?

Hepatitida typu G

Hepatitida typu G způsobuje infekci přetrvávající u 15 až 30 % dospělých po dobu 9 let. Infikované osoby si nejsou vědomi toho, že mají tento virus, protože se neprojevuje žádnými symptomy. Je to podobné jako u hepatitidy typu C nebo u HIV. Ve skutečnosti je více než třetina lidí nakažená virem HIV a rovněž infikována virem hepatitidy typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?
Zveřejněno: 30.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: žloutenka typu G

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Žloutenka typu G
Odesláno: 1.12.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CO JE TO HEPATITIDA TYPU G?

Léčba hepatitidy typu G

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?
Zveřejněno: 30.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jablecny ocet pro diabetika

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Zdroj: diskuze Jablecny ocet pro diabetika
Odesláno: 28.3.2018 uživatelem Vera Novakova
Počet odpovědí: 0

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kerbet

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Zdroj: diskuze Kerbet
Odesláno: 1.6.2016 uživatelem Re:
Počet odpovědí: 0

DIABETES MELLITUS 2. TYPU

Příčiny

I u tohoto typu diabetu může být hlavní příčinou genetika, vliv na vznik tohoto onemocnění má ale i životospráva pacienta, kterou obvykle provází špatný jídelníček (nezdravé potraviny, nepravidelnost ve stravování), nedostatek pohybu, ale i nadměrný stres. Právě tyto příčiny způsobují, že se diabetes mellitus 2. typu objevuje v dnešní době i u dětí, které jsou často nesprávně stravovány a většinu času tráví sezením buď ve škole, nebo doma u počítače.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu
Zveřejněno: 31.7.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Recepty na večeře

PRVNÍ VEČEŘE: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarella, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje

DRUHÁ VEČEŘE: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka, nebo 150 g jogurtu)

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: žloutenka typu G

Mám dlouhá léta problémy po žloutence typu G, nikde nelze najít přímou specifikaci problémů jaké tato žloutenka způsobuje,jen vím,že touto žloutenkou jsem byla nakažena při transfůzi krve.Jakou povědomost o ní máte?
Dík Zdeňka

Zdroj: diskuze Žloutenka typu G
Odesláno: 20.11.2012 uživatelem P.Zdeňka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DIABETES MELLITUS

Diabetes mellitus I. typu

Označovaný také jako inzulin-dependentní diabetes mellitus (IDDM). Vzniká v důsledku selektivní destrukce B buněk vlastním imunitním systémem, což vede k absolutnímu nedostatku inzulinu a doživotní závislosti na jeho exogenní aplikaci. Ke zničení B buněk dochází autoimunitním procesem, jenž je zakódován v genetické informaci diabetika. Autoimunitní proces je porucha imunitního systému vzhledem k toleranci vlastních buněk, proti nimž vlastní tělo vytváří autoprotilátky. Zjednodušeně řečeno, imunita funguje tak, že cizorodá látka (= antigen) je rozpoznána B-lymfocyty, které produkují protilátky. Antigen je „označen“ touto protilátkou, jež se na něj naváže. Takto označená cizorodá látka je zničena T-lymfocyty a makrofágy. B-lymfocyty označí svými protilátkami B buňky slinivky břišní jako cizorodou část těla (= autoantigen), čímž je nastartována imunitní reakce. T-lymfocyty a makrofágy tyto buňky bezhlavě ničí, aniž by se při tom dotkly A, D nebo PP-buněk. Dosud zůstává nezodpovězena otázka, proč dojde k poruše tolerance imunitního systému vůči buňkám vlastního těla. Tvorba protilátek vůči B buňkám je zakódovaná v genetické informaci diabetika ještě před vlastní manifestací diabetu. Spouštěcím mechanismem k rozvoji autoimunitní reakce může být imunitní odpověď na mírnou virózu (nachlazení), jež nastartuje nezvratnou tvorbu protilátek proti vlastním buňkám. Vzhledem k autoimunitní podstatě diabetu byl rovněž dokázán i sklon diabetiků k jiným autoimunitním nemocem. Diabetes mellitus I. typu je někdy označován jako juvenilní diabetes, protože je nejčastěji diagnostikován kolem 15. roku života. Onemocnět jím však mohou jak novorozenci, tak starší lidé.

Zdroj: Diabetes mellitus
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Jitka Holanová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

DIABETES MELLITUS 1. TYPU

Léčba

Jediná možná léčba tohoto typu je zavádění inzulínu do těla, protože lidské tělo má úplný nedostatek inzulínu. Pacienti trpící touto formou cukrovky také musí dodržovat diabetickou dietu a další nutná opatření, která jim nařídí jejich diabetolog na základě jejich zdravotního stavu. Léčba je velmi individuální a závisí na celkovém stavu pacienta, jeho věku, ale i zaměstnání, jestli a jak sportuje, jestli měl (má) nějaká jiná onemocnění atd.

Také si je třeba uvědomit, že diabetolog pacientovi nestanoví jen množství denní dávky inzulínu, ale zároveň mu také vytváří dietní režim, který by měl pacient dodržovat. Radí mu také jak změnit životní styl, aby se vyvaroval možným dalším chorobám (kouření, cvičení atd.), u tohoto typu cukrovky navíc i spolupracuje s rodinou pacienta (obzvlášť proto, že většina pacientů je v dětském či v mladistvém věku).

Jak již bylo zmíněno, u tohoto typu cukrovky je nutné zahájit léčbu neprodleně po zjištění diagnózy. Obvykle se začíná několika dávkami inzulínu denně. V tomto prvotním stádiu může dojít k hospitalizaci diabetika, obzvlášť pokud se jedná o dítě. Současně s aplikací inzulínu je pak diabetik také neustále hydratován. Po tomto počátečním stádiu si je pak diabetik obvykle schopen aplikovat sám inzulín. Většinou dochází ke kombinaci krátkodobého a dlouhodobého inzulínu. Dlouhodobý inzulín se aplikuje před spaním a krátkodobý inzulín pak před hlavními jídly. O typech inzulínu ale rozhoduje diabetolog, který dávkování stanovuje i podle obvyklého denního režimu diabetika. Diabetik musí také docházet na pravidelné kontroly, kde se zjišťuje nejen jeho zdravotní stav, ale i jestli mu vyhovuje způsob a doba aplikace a jestli není nutné poupravit jeho režim.

Léčba tohoto typu cukrovky je velmi důležitá, pokud je totiž neléčená může způsobit výrazné zkrácení délky života pacienta, jeho oslepnutí, může také vést k nutné amputaci končetin, k vysokým rizikům infarktu a mozkové mrtvice.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu
Zveřejněno: 31.7.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Cukrovka

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka
Odesláno: 11.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DIABETES MELLITUS 2. TYPU

Léčba

Na rozdíl od diabetu 1. typu, kdy je nutné inzulín do těla dostávat injekcemi, zde se cukrovka léčí prostřednictvím léků (tablety) zvaných perorální antidiabetika. Součástí léčby tohoto typu cukrovky je nejen konzumace léků, ale i také nutnost zvýšené fyzické aktivity (sport, procházky, atd.), úprava jídelníčku a nutnost pravidelnosti ve stravování, u obézních diabetiků se k tomu přidává i nutnost snížit váhu.

Při léčbě diabetu mellitu 2. typu se obvykle využívá lék metformin. Existují i jiná antidiabetika, ty se ale obvykle využívají v okamžiku, kdy se u diabetika objeví nesnášenlivost na metformin, nebo různé poruchy, které signalizují, že lék nefunguje tak, jak má. Metformin se na začátku podává v nejnižší dávce (500 mg) zhruba jednou až dvakrát denně. Denní dávka metforminu by nikdy neměla překročit 3 000 mg denně.

Společně s metforminem je možné využívat léky jako gliklazid nebo glimepirid (deriváty sulfonylmočoviny) v nejnižší denní dávce.

Dalším lékem využívaným u tohoto typu cukrovky je glitazon, který se využívá ke kombinované léčbě u diabetiků 2. typu s inzulinovou rezistencí. Může se využívat v kombinaci se sulfonylmočovinou, nebo inkretinem, nebo i metforminem. V některých případech se využívá i v kombinaci s inzulínem, to ale může vést ke zvýšenému riziku selhání srdce, v takovém případě je potřeba velmi často sledovat zdravotní stav pacienta a efektivitu léčby.

Další možností je využití meglitinidů spolu s metforminem u diabetiků se zachovalou sekrecí inzulínu.

K léčbě tohoto diabetu se také využívají inkretiny v kombinaci s metforminem a glitazony v případě, že je zachovaná sekrece inzulínu.

Pokud ani jeden z těchto léků nezabírá, nakonec je nutné uchýlit se k aplikaci inzulínu. Obvykle se ale u tohoto typu dávky inzulínu kombinují s metforminem, s tím, že dávky inzulínu by měly být co nejnižší.

Součástí léčby jsou neustálé kontroly, při nichž diabetolog zkoumá, jestli léky plní svůj účel, jestli dosahují správných výsledků, jestli není potřeba změnit dietu a další. Není výjimkou, že diabetici tohoto typu dochází z počátku k diabetologovi třeba i jednou týdně, než si uvyknou na nějaký režim a pravidla. Pak kontroly následují jednou za čtvrt až půl roku (pokud je ale pacientům předepsán inzulín, jsou návštěvy častější – zhruba jednou za čtvrt roku nejdéle). V rámci prevence se u diabetika řeší nejen jeho cukrovka, ale i jeho krevní tlak, váha, problémy s cévami i se srdcem.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu
Zveřejněno: 31.7.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Anopirin

mam trombofiliji uživam anopirin,mam jednu ledvinu,diabet typu 2
Mužu uživat chia seminka?

Zdroj: diskuze Anopirin
Odesláno: 31.1.2016 uživatelem Emilie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CO JE TO HEPATITIDA TYPU G?

Hepatitida typu G a virus HIV

Hepatitida typu G přináší naději pro lidi, kteří mají HIV. Zjistilo se, že pacienti infikováni virem HIV a zároveň hepatitidou typu G žijí déle než pacienti se samotným virem HIV. Vědci se domnívají, že virus hepatitidy G brzdí rozvoj infekce HIV, neboť snáze obsazuje v tkáních místa vhodná pro další rozvoj těchto virů.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?
Zveřejněno: 30.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO JE TO HEPATITIDA TYPU G?

Přenos hepatitidy typu G

Hepatitida typu G se přenáší krví, sdílením předmětů osobní hygieny, jako jsou holicí strojky a zubní kartáčky. Nakažený virem může šířit nemoc také pohlavním stykem, při porodu, žilním užíváním drog nebo jiným kontaktem s krví. Virus však vždy nemusí být obsažen ve slinách, spermatu nebo jiných tělesných tekutinách.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?
Zveřejněno: 30.11.2012

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Typ I

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu I:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulínovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Tuky jsou hlavním dodavatelem energie, jsou živinou, kterou musí diabetik sledovat.
  • Sacharidy tvoří asi 50 % z celkové energie. Proto se doporučují takzvané složené sacharidy, po kterých glykémie nestoupá rychle. Jsou to například celozrnné pečivo, chléb, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže a ovesné vločky. Množství sacharidů se určuje podle takzvaných sacharidových jednotek, jejichž počet na den určí lékař.
  • Nedoporučují se „dia“ sladkosti – i když nezvyšují glykémii, obsahují vysoké množství tuku. Vhodnější je ovoce, které je však třeba započítat do sacharidových jednotek.
  • Na začátku nemoci je nutné vážit množství potravin (na gramy), později je možný odhad „pouhým okem“.
  • Doporučuje se jídlo připravovat vařením, dušením, pečením, grilováním. Smažení není vhodné kvůli vysokému obsahu tuků.
  • Nevhodné je konzumovat potraviny slazené cukrem, medem a pekařské výrobky z bílé mouky.

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018

DIABETES MELLITUS 1. TYPU

Cukrovka I. typu

Tento typ cukrovky není tak častý, odhaduje se, že tímto onemocněním trpí zhruba 6 % diabetiků v České republice. Počet takto nemocných je ale jistě větší, řada jedinců s tímto diabetem byla totiž klasifikována jako pacienti s 2. typem diabetu a až časem jsou pak přeřazeny do této skupiny.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu
Zveřejněno: 31.7.2017

CO JE TO HEPATITIDA TYPU G?

Kdo je nejčastěji infikován?

Někteří lidé jsou více ohroženi možností vzniku hepatitidy typu G: hemodialyzovaní pacienti, uživatelé žilních drog a zdravotníci, kteří dennodenně přicházejí do styku s krví. I lidé, kteří si nechali udělat tetování, pearcing nebo podstoupili akupunkturu, jsou potencionální rizikovou skupinou, jestliže nebyly použity sterilní nástroje.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?
Zveřejněno: 30.11.2012

DIABETES MELLITUS 1. TYPU

Příznaky

Mezi projevy tohoto typu cukrovky patří náhlý váhový úbytek, časté pocity velké žízně, časté puzení na záchod a neustálá únava. Někdy mezi projevy tohoto onemocnění patří také problémy s nechutenstvím, případně s nadměrnou konzumací jídla. Tyto projevy jsou ale velmi individuální.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu
Zveřejněno: 31.7.2017

DIABETES MELLITUS 2. TYPU

Cukrovka 2. typu

Tento typ cukrovky obvykle provází i řada dalších zdravotních problémů, jako například obezita, vysoký krevní tlak, vyšší množství kyseliny močové v krvi a další. Současně s růstem počtu diabetiků ve státě ale roste i počet diabetiků s různými cévními komplikacemi.

Je třeba si také uvědomit, že se může stát, že se z cukrovky 2. typu stane cukrovka 1. typu. To se stává v případě, kdy je slinivka břišní už vyčerpaná z nadměrné tvorby inzulínu a její buňky začnou pomalu zanikat. Pak je také třeba změnit léčbu z tablet, na injekce s inzulínem.

Tento typ cukrovky je nejen v České republice nejčastější, postihuje zhruba 90 % všech diabetiků.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu
Zveřejněno: 31.7.2017

DIABETES MELLITUS

Varovné signály

Diabetes mellitus se ve svých raných stadiích výrazně somaticky neprojevuje. U DM I. typu probíhá ničení B buněk latentně po mnoho měsíců až let do chvíle, kdy je jich zničeno více než 80 % a slinivka není schopna zabezpečit spotřebu inzulinu v těle. Glykemie přestává nabývat fyziologických hodnot a nyní již lze jednoznačně prokázat diabetes. K tomu se používá glukometr, který by naměřil budoucímu diabetikovi hodnotu glykemie, jež by neodpovídala referenčním hodnotám. Protože inzulin umožňuje vstup glukózy do buněk, tělo neléčeného diabetika trpí nedostatkem energie v buňkách, a tu se snaží nahradit jiným způsobem. Jako její sekundární zdroj je energeticky nejvýhodnější rozklad tuků. Katabolismem tuků se uvolňuje požadovaná energie, avšak jako odpadní látky této reakce vznikají ketolátky (například aceton) okyselující vnitřní prostředí těla. Tím ovlivňují průběh některých chemických reakcí v organismu a rovněž i jeho metabolismus. Současně tělo ztrácí velké množství vody. Ledviny nedovedou molekuly glukózy při velké koncentraci v krvi udržet v těle a propouští ji do moči. Její přebytky s sebou strhávají molekuly vody. Čím vyšší glykemie, tím větší množství moči. Jediným východiskem je vnést do metabolismu znovu rovnováhu pomocí zevní aplikace inzulinu, který si již tělo nedokáže samo vyrobit. Po zahájení léčby inzulinem se částečně obnoví funkce zbývajících B buněk, čímž se na určitou dobu obnoví vlastní sekrece inzulinu. Tomuto období se říká remise, není v něm nutné pokrývat celou spotřebu inzulinu. Remise má přechodný charakter – trvá v průměru jeden rok od manifestace diabetu.

Varovné signály cukrovky: hyperglykemie, žízeň, časté a vydatné močení, hubnutí, únava, poruchy vědomí, diabetická ketoacidóza.

Zdroj: Diabetes mellitus
Zveřejněno: 13.5.2014

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Typ II

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba tabletami:

  • Stravu konzumujte vícekrát denně, při redukční dietě třikrát denně.
  • Nejčastěji je cílem diety snížit tělesnou hmotnost, je tedy nutné podstatně redukovat dosavadní celkový příjem energie.
  • Je nutné dodržovat sacharidové jednotky určené lékařem! Nechte si předepsat vhodnou dietu v sacharidových jednotkách diabetologem. Ze začátku si stravu važte, budete tak přesněji dávkovat energetický příjem.
  • Bílkoviny jsou vhodné kvalitní, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu (libové maso, bílé maso, ryby), rostlinné bílkoviny v luštěninách.
  • Tuky výrazně omezujte, pozor na skryté tuky v některých potravinách, samostatně tuky jezte jen výjimečně (máslo, rostlinné tuky).
  • Sacharidy konzumujte takzvané složené – komplexní (celozrnné pečivo, tmavá mouka a výrobky z ní, ovesné vločky).
  • Do jídelníčku zařazujte hlavně hodně zeleniny – co nejvíce v syrovém stavu.
  • Dodržujte pitný režim, zejména příjem ovocných a bylinkových čajů. Ovocné šťávy musíte započítat do sacharidových jednotek. Pozor na příjem minerálek a celkového objemu tekutin při vysokém tlaku (konzultujte s diabetologem).
  • Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.
  • Nezapomínejte na aktivní tělesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lékařem.
  • Nejezte „dia“ sladkosti. Přestože nezvyšují krevní cukr, obsahují hodně tuku a ohrožují stabilitu vaší hmotnosti. To způsobuje zhoršení cukrovky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli. Jídla dochucujte různými bylinkami.
  • Pravidelně si kontrolujte tělesnou hmotnost, pokud nehubnete, za žádnou cenu nepřibírejte!
Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba inzulínem:
  • Stravu konzumujte 5 až 6x denně, druhou večeři vy mělo tvořit ovoce, zelenina, případně nízkotučný jogurt. Jezte pomalu.
  • Celková denní energetická látka by se měla redukovat tak, aby došlo k úpravě případné nadváhy nebo obezity.
  • Dodržujte rozpis a množství sacharidových jednotek určených diabetologem (rozpis stanovil podle typu vaší inzulínové léčby). Z toho vyplývá potřeba takzvaných mezijídel (menší množství jídla mezi hlavními jídly), jejich velikost (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájemné časové rozestupy.
  • Snažte se poznat „svůj inzulín“ – kdy začíná působit, kdy dosahuje vrcholu účinku.
  • Jezte kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu (libové bílé maso, drůbež bez kůže). Vyhýbejte se uzeným výrobkům. Konzumujte rostlinné bílkoviny – sóju a sójové výrobky.
  • Výrazně omezte tuky! Konzumujte hlavně kvalitní rostlinné tuky (i ty minimálně).
  • Jezte komplexní sacharidy, po kterých hladina cukru v krvi stoupá pomaleji (celozrnný chléb a pečivo, celozrnné těstoviny, ovesné vločky).
  • Konzumujte hodně zeleniny, hlavně syrové. Osvědčeným receptem jsou zeleninové večeře s malou porcí ovoce.
  • Dodržujte pitný režim – vhodné jsou ovocné a bylinkové čaje, ředěné ovocné šťávy. Obsah jejich sacharidových jednotek se musí započítat do celkového množství sacharidových jednotek. Pozor na velké množství tekutin a minerálek při vysokém tlaku – konzultujte raději s lékařem.
  • Nedržte dietu! Při pocitu hladu jezte zeleninu (takzvané neomezené potraviny v jídelníčku diabetika).
  • Nejezte potraviny slazené cukrem, medem, nepijte sladké nápoje.
  • Nevhodné jsou pekárenské výrobky z bílé mouky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli.
  • Provádějte přiměřenou fyzickou aktivitu – pokud jen trochu můžete, sportujte. O druhu a velikosti fyzické zátěže se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018

DIABETES MELLITUS 1. TYPU

Vyšetření

U podezření na tento typ diabetes obvykle lékař předepíše test na hodnoty glykémie v krvi, nebo v žilní plazmě. Pokud je hodnota glykémie v krvi vyšší než 7,0 mmol/l a v žilní plazmě vyšší než 7,8 mmol/l svědčí to o diabetu mellitu 1. typu. Současně se také provádí testy na hyperglykémii a ketolátky v moči. Pokud vše vyjde pozitivní, je nutné zahájit léčbu, kterou obvykle stanovuje už kvalifikovaný diabetolog a ne praktický lékař.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu
Zveřejněno: 31.7.2017

BAREVNÁ TYPOLOGIE

Podzimní typ

Podzimní typ se rozzáří teplými tóny krásně zbarvených listů stromů. Sytá zeleň, vínová červeň, zlatavě žluté tóny. Pleť tohoto typu je teple béžová, průsvitně světlá, pokožka v tónu slonové kosti nebo šampaňského, s pihami i bez nich. Rty jsou přirozeně sytě červené, oči tmavohnědé, někdy i modré. Vlasy u tohoto typu jsou hodně výrazné rezavé, červené, měděné, blond, hnědé do rezava, barva vždy s červeným nebo zlatým nádechem. Tyto typy mají většinou husté vlasy, a proto účes dobře drží, rozhodující však bude správný sestřih. Nedoporučuje se barvení do světlého odstínu vlasů, jako je platina a světlá blond. Vhodné barvy u tohoto typu jsou teplé, zemité, těžké, tmavší odstíny padajícího listí.

Zdroj: Barevná typologie
Zveřejněno: 31.8.2014

DIABETES MELLITUS 2. TYPU

Vyšetření

U stanovení diabetu 2. typu se obvykle využívá hodnocení glykémie v krvi a v žilní plazmě. Toto hodnocení by pravidelně jednou za dva roky měly podstupovat všechny osoby (obzvlášť starší 40 let, kde je riziko cukrovky vyšší), častěji by se tomuto vyšetření měly podrobit osoby, u nichž je zvýšené riziko cukrovky (vzhledem ke genetice, obezitě, atd.). Test a vyhodnocování tohoto diabetu vypadá stejně jako u cukrovky 1. typu. Pokud je hodnota glykémie v krvi kdykoliv během dne vyšší než 7,0 mmol/l, nebo glykémie v žilní plazmě vyšší než 7,8 mmol/l je pacient pozitivní na tento diabetes. Obvykle pak následuje vyloučení jiných možných chorob, které by toto zvýšení glykémie způsobily, pak praktický lékař případně diabetolog doporučuje změnu životosprávy (fyzická aktivita, zákaz kouření, dietní režim).

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu
Zveřejněno: 31.7.2017