Téma: 

jídelníček diabetika


Facebook Twitter Pinterest email tisk

RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU

Zásady diabetické diety jsou v podstatě totožné s pravidly racionální výživy. Diabetická dieta je zaměřena hlavně na redukci obsahu jednoduchých cukrů v potravinách. Nejčastěji se omezuje přísun ovoce a výrobků z bílé mouky. Zelenina se neomezuje, protože je hlavně zdrojem vlákniny. Omezuje se především bílé pečivo (rohlíky, housky), jíška a sladkosti. Doporučují se celozrnné výrobky. Nejsou vhodné uzeniny, dieta by měla obsahovat libové maso a dostatečné množství ryb. Velmi důležitý je i pitný režim, vhodná je voda, čaje, minerálky, ředěné džusy; stran alkoholu se doporučuje konzultace s lékařem.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno: 4.2.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Detail odstavce: Jak je večeře důležitá pro diabetika
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jablecny ocet pro diabetika

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Zdroj: diskuze Jablecny ocet pro diabetika
Odesláno: 28.3.2018 uživatelem Vera Novakova
Počet odpovědí: 0

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Detail odstavce: Poznámka na závěr
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Kerbet

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Zdroj: diskuze Kerbet
Odesláno: 1.6.2016 uživatelem Re:
Počet odpovědí: 0

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Recepty

Pod každým receptem najdete množství pokrmu v mililitrech nebo gramech, energetickou hodnotu (E) v kcal, množství bílkovin (B) v gramech, tuků (T) v gramech, sacharidů (S) v gramech a cholesterolu (chol) v miligramech. Recepty jsou obvykle pro 1 porci.

Pozor! Pokud použijete k přípravě stravy mouku, jíšku nebo bešamel, je nutno snížit množství sacharidů v ostatních potravinách, aby byla dodržena dávka sacharidů.

Abyste měli dobrý start do nového dne, je důležité jej začít snídaní. Níže uvedené recepty jsou časově nenáročné a zpestří vám den. Vedle vysoce ceněných obilovin, jež zvyšují hladinu cukru pomalu, je zařazeno také čerstvé ovoce a mléčné výrobky. Tak po ránu dostane váš organismus pořádnou porci vitamínů a minerálních látek.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Recepty na večeře

PRVNÍ VEČEŘE: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarella, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje

DRUHÁ VEČEŘE: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka, nebo 150 g jogurtu)

Detail odstavce: Recepty na večeře
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Jitka Holanová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Pomazánky

Pomazánky jsou neoddělitelnou součástí stravování. Zpestří jídelníček a zasytí.

Pomazánka z makrely

Ingredience: 60 g makrel v tomatu, 10 g rostlinného tuku, 20 g cibule, sůl, citronová šťáva

Postup: Rostlinný tuk utřeme se solí, vmícháme rozmačkané ryby a ušleháme. Přidáme nakrájenou cibulku a citronovou šťávu.

Množství – 90 g, E – 163, B – 9, T – 12, S – 5, chol – 25

Tvarohová pomazánka

Ingredience: 30 g mrkve, 30 g celeru, 50 g dietního tvarohu, 20 ml nízkotučného mléka, pažitka, sůl, citronová šťáva

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle. Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme zeleninu a na drobno nakrájenou pažitku. Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a vyšleháme.

Množství – 130 g, E – 123, B – 8, T – 6, S – 8, chol – 5

Masová pomazánka

Ingredience: 50 g telecího masa, 25 g šunky, 2 g hladké mouky, pažitka, sůl, 10 g dia sterilovaných okurek, 1 g hořčice, 10 g rostlinného oleje

Postup: Telecí maso upečeme do měkka. Do šťávy z masa přidáme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše přidáme rostlinný tuk, pomleté vychladlé maso, mletou šunku, hořčici a nastrouhané okurky. Vše vyšleháme a nakonec přidáme posekanou pažitku.

Množství – 100 g, E – 196, B – 16, T – 14, S – 2, chol – 77

Detail odstavce: Pomazánky
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Večerní jídelníček pro diabetiky

Večeře pro ty, kdo chtějí zhubnout:

  • večeře I: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
  • večeře II: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
  • běžná večeře I: dušený květák, tofu, brambory
  • večeře II: jogurt

Druhá varianta:

  • večeře I: 150 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 1/4 vejce, 150 g zeleniny, nebo 100 g ovoce, 70 g masa, 100 g brambor
  • večeře II: 150 g ovoce, nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba (žemle)

Dále večeře na celý týden:

Pondělí

  • večeře I: přírodní roštěnka, bramborová kaše, okurkový salát
  • večeře II: 100 g jablek
Úterý
  • večeře I: pomazánka z taveného sýra, 60 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g ovocné dia přesnídávky
Středa
  • večeře I: 100 g studené vepřové pečeně, 60 g chleba, 100 g kyselé okurky, hořký čaj
  • večeře II: 180 g pomeranče
Čtvrtek
  • večeře I: flíčky zapečené s vepřovým masem, sterilovaná červená řepa
  • večeře II: 100 g pomeranče
Pátek
  • večeře I: kuřecí salát, 50 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g kedlubny
Sobota
  • večeře I: filé na česneku, brambory, rajčatový salát
  • večeře II: 100 g ředkviček
Neděle
  • večeře I: hovězí plátky na pepři, dušená rýže, jablečný kompot
  • večeře II: 150 g pomeranče

Detail odstavce: Večerní jídelníček pro diabetiky
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty obohatí masité pokrmy a podpoří trávení.

Okurkový salát

Ingredience: 150 g salátových okurek, ocet, chilli koření, sladidlo, sůl

Postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ocet promícháme s vodou, sladidlem, solí a chilli kořením. Necháme několik minut odležet a poté nalijeme na okurky a podáváme.

Množství – 150 g, E – 23, B – 1, T – 0, S – 5, chol – 0

Salát ze žlutých paprik

Ingredience: 60 g žlutých paprik, 20 g rajčat, 20 g ředkviček, celerová nať, 3 g oleje, sůl

Postup: Očištěné papriky nakrájíme na tenká kolečka, ředkvičky na plátky a celerovou nať na drobné kousky. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Vše smícháme, osolíme a pokapeme olejem.

Množství – 100 g, E – 51, B – 1, T – 3, S – 5, chol – 0

Hlávkový salát

Ingredience: 30 g hlávkového salátu, 50 g ředkviček, 2 bílky, 2 g oleje, ocet, sůl, nekalorické sladidlo

Postup: Očištěné ředkvičky nakrájíme na jemné nudličky a smícháme se zálivkou připravenou z několika lžic vody, trochy octa, sladidla a soli. Opraný a osušený hlávkový salát urovnáme na talířky, přelijeme zálivkou s ředkvičkami, obložíme nasekanými uvařenými bílky a pokapeme olejem.

Množství – 130 g, E – 57, B – 7, T – 2, S – 3, chol – 0

Detail odstavce: Zeleninové saláty
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Obsah sacharidů v potravě

U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).

Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).

Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.

Detail odstavce: Obsah sacharidů v potravě
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: velmi tvrdé nehty na nohou

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou
Odesláno: 17.10.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři

Pro diabetika jsou potřebné sacharidy, tuky, vitamíny, minerální látky, voda a buničina.

Doporučení:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulinovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.
  • Mezijídlo je menší dávka jídla (1 až 2 sacharidové jednotky), které se podává mezi hlavními jídly, respektive jako druhá večeře. Velikost mezijídla závisí na inzulinovém režimu, stupni a trvání fyzické zátěže během dne. Mezijídlo je někdy nutné, aby se zabránilo hypoglykemii (nízké hladině cukru v krvi) a aby se udržela dobrá kontrola glykemie. Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.

Detail odstavce: Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: vyživa diabetika před kolonoskopií

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií
Odesláno: 14.3.2019 uživatelem dana
Počet odpovědí: 0

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Co nejíst při cukrovce

Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.

Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:

  • sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
  • sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
  • slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
  • alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
  • polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
  • tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
  • tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko

Detail odstavce: Co nejíst při cukrovce
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 6.11.2018

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Pokrmy z ryb

Ryby by rozhodně na talíři diabetiků neměly chybět. Obsahují prospěšné tuky a ty mořské navíc jód, jsou lehce stravitelné a lahodné.

Hejk na kari

Ingredience: 150 g hejka, sůl, kari, 20 g cibule, česnek, 10 g oleje

Postup: Porce hejka osolíme, vložíme do vymazaného pekáčku, posypeme kari kořením. Přidáme na drobno nasekanou cibuli a utřený česnek, pomažeme olejem a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě do měkka a během pečení můžeme podle potřeby podlévat vodou.

Množství – 170 g, E – 247, B – 28, T – 14, S – 2, chol – 120

Kapr na másle

Ingredience: 150 g kapra, sůl, citron, 10 g másla, pepř, sůl, nové koření, bobkový list

Postup: Porce kapra osolíme, vložíme na rozpuštěné máslo a přidáme koření. Podlijeme vodou a dusíme. Ke konci dušení přidáme šťávu z citronu.

Množství – 160 g, E – 234, B – 24, T – 14, S – 1, chol – 184

Rybí filé na grilu

Ingredience: 150 g rybího filé, sůl, sladká paprika, 5 g oleje, 2 g pažitky

Postup: Porce ryby osolíme a lehce posypeme mletou paprikou. Vložíme do grilu a grilujeme po každé straně 4 minuty. Hotové filé položíme na nahřátý talíř, pokapeme olejem a ozdobíme sekanou pažitkou.

Množství – 150 g, E – 156, B – 25, T – 6, S – 0, chol – 47

Detail odstavce: Pokrmy z ryb
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Snídaně

Müsli z ovesných vloček – porce pro 2 osoby, aby vám nebylo smutno

Ingredience: 300 g nízkotučného kyselého mléka nebo jogurtu s obsahem 1,5 % tuku, tekuté sladidlo, 2 malá jablka (cca 200 g), citronová šťáva, 20 g slunečnicových semen, 4 lžíce ovesných vloček

Postup: Kyselé mléko nebo jogurt dáme do misky a smícháme s tekutým sladidlem. Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřinec. Čtvrtky nastrouháme na hrubém struhadle a pokapeme citronovou šťávou, aby jablíčka nezhnědla. Slunečnicová semínka a ovesné vločky na sucho opražíme na pánvi. Po zchladnutí je přimícháme k jablkům a mléku či jogurtu. Směs rozdělíme do dvou misek.

Množství – 300 ml, E – 246, B – 10, T – 8, S – 30 (jedna porce)

Fitness snídaně

Ingredience: 125 g jahod, 80 g neslazeného müsli, 1/8 l mléka s obsahem 1,5 % tuku, 0,2 l zeleninové šťávy (možno i mrkvové), 1 lžíce pšeničných otrub, 30 g šunky, 1 vejce, 1 rajče, 1 plátek křehkého rýžového chleba, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Jahody omyjeme a očistíme, nakrájíme na kousky. Smícháme s müsli a zalijeme mlékem. Pšeničné otruby smícháme se zeleninovou šťávou. Šunku a rajčata jemně nakrájíme, rozšleháme vejce, smícháme se šunkou a na malé teflonové pánvi usmažíme. Usmažené míchané vejce položíme na plátek rýžového chleba a posypeme pažitkou. Směsí müsli s jahodami naplníme misku a podáváme. Podle chuti servírujeme čaj nebo kávu.

Množství – 300 ml, E – 595, B – 32, T – 14, S – 86 

Detail odstavce: Snídaně
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Detail odstavce: Jídelníček pro všechny typy diabetiků
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Polévky

Polévky, ať už slouží jako svačina nebo plnohodnotné hlavní jídlo, můžete připravovat s mnoha obměnami, takže si každý vybere podle své chuti.

Polévka celerový krém

Ingredience: 70 g celeru, 60 g brambor, 50 g nízkotučného mléka, 5 g oleje, sůl, pepř

Postup: Omytý celer uvaříme ve slupce do měkka. Oloupeme, prolisujeme a smícháme s uvařenými, prolisovanými bramborami. Zředíme vývarem z brambor a mlékem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Před podáváním zjemníme olejem.

Množství – 300 ml, E – 150, B – 4, T – 6, S – 22, chol – 6

Fazolová polévka

Ingredience: 100 g zelených fazolek, 50 g hlávkového zelí, 25 g cibule, 30 g pórku, 2 celerové natě, 10 g rajského protlaku, 5 g oleje, sůl, pepř, česnek, tymián, majoránka

Postup: Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky, přidáme vodu, sůl, pepř, olej, koření, rajský protlak. Uvaříme do měkka. Polévka má hustší konzistenci.

Množství – 300 ml, E – 139, B – 5, T – 6, S – 19, chol – 0

Polévka selská

Ingredience: 10 g cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 50 g rajčat, 5 g oleje, 250 ml masového vývaru, sůl, pepř, 5 g těstovin (lasturek), 15 g čedaru

Postup: Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na drobno. Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na malé kostičky a prudce osmahneme na oleji. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni podusíme 10 minut. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a uvaříme do měkka. Před koncem varu přidáme těstovinovou zavářku a hotovou polévku posypeme strouhaným sýrem.

Množství – 300 ml, E – 128, B – 6, T – 8, S – 10, chol – 9

Detail odstavce: Polévky
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Zeleninové bezmasé pokrmy

Dáte-li si jednou až dvakrát týdně chutné bezmasé jídlo, dostanete doslova vitamínovou bombu bohatou na minerály a vlákninu, po které neztloustnete. Vhodné jsou luštěniny nebo plněná zelenina jako papriky, cibule, cukety, lilky, kedlubny nebo brambory. Jako náplň se hodí rýže natural, pasírovaná zelenina, houby, hrudkový sýr, směsi z mozzarelly a pšenice nebo luštěnin s česnekem a cibulí. Zelenina má nízký obsah kalorií a sacharidů, takže hurá do toho.

Fazolky v rajčatovém protlaku

Ingredience: 120 g fazolových lusků, 10 g oleje, 8 g rajského protlaku, sůl

Postup: Fazolky uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme a necháme okapat. Vložíme do rozehřátého oleje, osolíme a osmažíme. Nakonec přidáme rajčatový protlak a znovu osmahneme.

Množství – 140 g, E – 142, B – 3, T – 10, S – 11, chol – 0

Lečo s houbami

Ingredience: 150 g zelené čerstvé papriky, 70 g rajčat, 60 g čerstvých hub, 10 g oleje, 25 g cibule, sůl

Postup: Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme očištěné nakrájené houby, osolíme a dusíme pod pokličkou, při dušení dle potřeby podléváme vařící vodou. Když jsou houby téměř měkké, přidáme papriky nakrájené na proužky a rajčata rozkrájená na čtvrtky a dodusíme. Podáváme s dušenou rýží.

Množství – 140 g, E – 168, B – 4, T – 11, S – 15, chol – 0

Florentský květák

Ingredience: 120 g květáku, 10 g oleje, česnek, sůl

Postup: Očištěný květák uvaříme téměř do měkka v osolené vodě. Pak ho necháme okapat a rozkrájíme na menší kousky. Na rozehřátém oleji osmažíme utřený česnek, přidáme květák a na mírném ohni usmažíme do měkka.

Množství – 140 g, E – 123, B – 3, T – 10, S – 3, chol – 0

Detail odstavce: Zeleninové bezmasé pokrmy
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Zeleninové pokrmy s menším množstvím masa

Níže najdete pár receptů pro ty, kdo se bez kousku masa neobejdou.

Šunkové závitky

Ingredience: 150 g pórku, 20 g šunky, 20 g eidamu, 15 g rostlinného másla, sůl

Postup: Očištěné bílé části pórku svážeme do svazečků, uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Plátky šunky potřeme rozpuštěným rostlinným máslem. Na každý plátek položíme 2 pórky, stočíme a urovnáme na vymaštěnou pánev. Na každý závitek položíme plátek sýra, pokapeme rostlinným máslem a zapečeme.

Množství – 190 g, E – 280, B – 13, T – 20, S – 15, chol – 24

Plněné papriky

Ingredience: 70 g zelené papriky, 10 g cibule, 50 g žampionů, 10 g rostlinného másla, 8 g strouhanky, 25 g eidamu, 10 g anglické slaniny, 50 ml zeleninového bujónu, sůl

Postup: Papriky podélně rozpůlíme, očistíme a povaříme 5 minut v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat a urovnáme do zapékací misky. Cibuli a žampiony drobně posekáme a osmažíme na rostlinném tuku. Vmícháme strouhanku, sůl a větší díl nastrouhaného sýra. Naplníme papriky a na každou položíme půl plátku anglické slaniny. Posypeme zbylým sýrem, podlijeme vývarem a pečeme pod pokličkou v troubě cca 20 minut. Poté odklopíme a dopečeme kůrčičku.

Množství – 175 g, E – 294, B – 12, T – 22, S – 15, chol – 23

Karbanátky z cukety

Ingredience: 200 g cukety, 30 g hladké mouky, 2 bílky, 10 g eidamu, 50 g vepřového masa, 10 g oleje, česnek, sůl, majoránka

Postup: Syrovou nastrouhanou a vymačkanou cuketu smícháme s moukou, strouhaným sýrem a bílkem. Přidáme mleté vepřové libové maso, koření a utvoříme karbanátky. Opečeme po obou stranách. Toto jídlo musíte určitě rozchodit!

Množství – 360 g, E – 350, B – 25, T – 16, S – 27, chol – 50

Detail odstavce: Zeleninové pokrmy s menším množstvím masa
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

CUKROVKA - JÍDELNÍČEK NA 7 DNŮ

Neděle

  • Snídaně: bílý jogurt, ovoce, chia semínka
  • Dopolední svačina: mrkvové muffiny
  • Oběd: palačinky se špenátem a ricottou
  • Odpolední svačina: acidofilní mléko
  • Večeře: jemné králičí soté s rýží

Tvorba vhodného jídelníčku je velmi komplexní a závisí na zdravotním stavu a potřebách každého jedince. Pokud si nejste jistí vhodností a nevhodností určitých druhů potravin, navštivte lékaře nebo výživového specialistu a ptejte se na radu. Uvedený jídelníček je pouze orientační.

Detail odstavce: Neděle
Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů
Zveřejněno: 15.5.2019

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Přílohy

Přílohy jsou zapotřebí, aby zasytily, a když zvolíte celozrnné varianty, tak zůstanete sytí delší dobu. Stereotypní vařené brambory jako příloha jsou chuťovou pustinou. Sáhněte po alternativních přílohách, jakými jsou třeba domácí bramborové knedlíky, gratinované brambory, doma připravená bramborová kaše, brambory v bujónu, zapečené bramborové pyré, rýže natural, celozrnné těstoviny nebo domácí nudle.

Pohankové placky

Ingredience: 80 g pohanky, 100 ml mléka, ¼ vejce, 5 g hladké mouky, 20 g oleje, 30 g šunky

Postup: Pohanku uvaříme v mléce nebo ve vodě do měkka, okořeníme například česnekem, majoránkou, přidáme vejce, šunku a mouku. Umícháme těsto. Placky pečeme na lívanečníku po obou stranách do zlatova. Jsou vhodné jako příkrm nebo jen se zeleninovým salátem, jako oběd nebo večeře.

Množství – 150 g, E – 385, B – 20, T – 29, S – 67, chol – 146

Bramborové noky

Ingredience: 35 g vařených brambor, 45 g syrových brambor, ¼ vejce, 20 ml mléka, 60 g hrubé mouky

Postup: Syrové i vařené vychladlé brambory nastrouháme. Přidáme vejce, mléko, hrubou mouku a vypracujeme těsto. Nočky vykrajujeme lžící a vhazujeme do vařící osolené vody. Vaříme asi 6 minut. Podáváme k masu nebo se zeleninovými saláty.

Množství – 185 g, E – 320, B – 11, T – 3, S – 61, chol – 95

Italská směs

Ingredience: 60 g kolínek, 50 g čerstvé papriky, 50 g pórku, 30 g mrkve, 20 g oleje, 10 g sterilovaného hrášku, 40 g ementálu

Postup: V osolené vodě uvaříme kolínka, scedíme a necháme je okapat. Papriky očistíme od zrníček, nakrájíme je na nudličky, pórek s mrkví na kolečka. Dusíme v rozpáleném oleji do měkka, přidáme hrášek. Poté vložíme do připravené zeleniny kolínka, promícháme a prohřejeme. Posypeme strouhaným sýrem.

Množství – 260 g, E – 586, B – 20, T – 32, S – 56, chol – 42

Detail odstavce: Přílohy
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018