Téma: 

jídelníček dieta č 4


Facebook Twitter Pinterest email tisk

DIETA NA SLINIVKU

Jídelníček

Do jídelníčku patří například:

  • libové maso a ryby
  • zakysané mléčné výrobky (ne však mléko sloužící k samotné konzumaci)
  • jogurt či nízkotučné tvarohy
  • sýry do 30 % tuku
  • vejce spojené s dalšími pokrmy (žloutkům se však snažíme vyhnout)
  • jednoduché rostlinné oleje
  • den a více staré pečivo
  • jablka, meruňky, banány, mandarinky, broskve, třešně, višně
  • čerstvá, mražená i sušená zelenina
  • lehké koření
Vzor jídel u diety č. 4:
  • snídaně: bylinkový čaj, rohlíky, sýr žervé
  • dopolední svačina: jablko
  • oběd: polévka krupicová se zeleninou, kuřecí plátek přírodní s broskví, brambory
  • odpolední svačina: bílý jogurt, veka
  • večeře: těstovinový salát se zeleninou

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Dieta na slinivku
Zveřejněno: 14.4.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

MLÉČNÁ DIETA

13 denní mléčná dieta

Tato dieta patří, jak již bylo zmíněno, mezi nejúčinnější diety, ale také mezi nejnebezpečnější. Třináctidenní dieta v podstatě kombinuje bílkovinou dietu, ovocnou dietu a hladovku. Jídelníček je stanový na osm dní, poté se opakuje po dobu následujících pěti dní.

Nevýhodou mléčné diety je i psychický a fyzický stav jedince po dobu držení této diety, kdy člověk často zažívá bolesti hlavy, zažívací problémy, stres, nechutenství, nespavost, stavy malátnost a  únavy.

V rámci této třináctidenní mléčné diety se konzumují mléčné a tvarohové výrobky, ovoce, zelenina, maso, vajíčka a dietní salám. Ovoce a zelenina se doporučují jíst syrové kvůli obsahu vitamínu, ale zelenina se případně může jíst i vařená. Jídla by se neměla zaměňovat. Během každé diety je třeba dodržovat pitný režim, protože voda zbavuje tělo škodlivin a doplňuje tekutiny, bez nichž by nefungoval metabolismus, a tak by nefungoval hubnoucí proces.

Jídelníček je postavený tak, že první den je příjem živin opravdu velmi malý, aby se dosáhlo spalování cukrů v těle. V dalších dnech pak tělo bere energii z tukových zásob. Taková je alespoň teorie této diety.

Detail odstavce: 13 denní mléčná dieta
Zdroj: Mléčná dieta
Zveřejněno: 28.5.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

ALKALICKÁ DIETA

Překyselení organismu a hubnutí

Zásaditá strava a zásaditá dieta představují životní styl. A je třeba je správně pochopit. Podívejme se na konkrétní příklad. Mléko, bílkoviny obecně, zpracované průmyslové potraviny, cukr, mouka nebo tuky jsou spíše zásadité potraviny. V průběhu našeho trávení v těle se ale změní na kyselé potraviny. Jsou pro nás tedy škodlivé. Kdežto například ovoce, zelenina, obiloviny celozrnné, hlízy a různé kořeny nebo semena, jsou potraviny kyselého charakteru, které se při trávení změní na zásadu. Jsou to tedy zásadotvorné potraviny. Jídelníček alkalické diety se tedy bude odvíjet od tohoto rozdělení potravin. Není třeba je vážit, jen je třeba důkladně rozdělovat stravu a myslet na to, které potraviny nám prospívají a které škodí.

Detail odstavce: Překyselení organismu a hubnutí
Zdroj: Alkalická dieta
Zveřejněno: 15.5.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: mančingová dieta jídelníček

Koncim zrovna druhy tyden detoxu, ani ne pro hubnuti.;spise na procisteni organismu(tedy detox). Mohu klidne potvrdit, ze spise naopak nejsem vubec nafoukla, doplnuji, ze zatim presne dodrzuji kuru a nakupuji predevsim Bio, a piji 3l, 3 1/2l denne. Samozrejme clovek potrebuje alespon nejaky pohyb. V pripade premnozeni kvasinek zrovna v detoxu nejak nehrozi(neni- cukr, kava, cokolada, alkohol, koreni ect.. ktere prave dopomaha ke kvasinkam) .

maly priklad, kdi trpi problemy s kvasinkami
2.PROTIKVASINKOVÁ DIETA

Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).

Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.

Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.

Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.

Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.

Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.

Oleje a tuky
za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.

Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.

Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla - aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).

Zcela nevhodné potraviny

Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.

Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.

Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.

Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.

Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

“Zlatá pravidla“ protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení “nepřátelé“ kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.

3. OBNOVA PŘIROZENÉ STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Lactobacilus acidophilus
konzumace bílých jogurtů s živou mikroflórou.

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček
Odesláno: 18.5.2013 uživatelem Yoanna
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Detail odstavce: Upozornění
Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 30.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ

Pivo a dna

Pivo a dna k sobě nejdou. Pivo nízkopurinová dieta nedoporučuje, jelikož pivo zdvojnásobuje riziko výskytu dny u všech, kteří jsou náchylní k tomuto onemocnění, a to ze dvou důvodů: zaprvé zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle a zadruhé brání tělu snadno „vypláchnout“ purin z organismu.

Detail odstavce: Pivo a dna
Zdroj: Jídelníček při dně
Zveřejněno: 29.12.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JATERNÍ DIETA

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Detail odstavce: Jaterní dieta a kouření
Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno: 12.3.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

DIETA PŘI MONONUKLEÓZE

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Detail odstavce: Dieta při mononukleóze u dětí
Zdroj: Dieta při mononukleóze
Zveřejněno: 27.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

DASH DIETA, JÍDELNÍČEK

Dieta DASH – jídelníček

DASH dietní plán je velmi jednoduchý. Naštěstí DASH dieta neobsahuje stejně přísná pravidla a omezení, jako je tomu u mnoha jiných diet.

Během DASH dietního stravování budete muset zvýšit příjem zeleniny, ovoce a některých mléčných výrobků. Budete moci jíst celozrnné potraviny, drůbež, ryby a ořechy, ale budete muset omezit příjem tuků, červeného masa a potravin a nápojů, které obsahují příliš mnoho cukru.

Celozrnných potravin byste měli sníst denně něco kolem 7–8 porcí pro zajištění dostatečného množství energie a vlákniny. Ovoce a zeleniny byste měli sníst 8–10 porcí denně. Ovoce a zelenina jsou velmi důležité, protože obsahují velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Mléčné výrobky jsou výborným zdrojem vápníku, vitamínu D a bílkovin. Měli byste denně sníst alespoň 2–3 porce nízkotučných mléčných výrobků.

Samozřejmě že i DASH dieta omezuje konzumaci určitých potravin. Pokud jde o maso a ryby, neměli byste konzumovat denně více než 2 porce (a jen libové maso). Potraviny bohaté na tuky a oleje jsou stále důležité, ale pouze v omezeném množství, tedy 2–3 porce denně. Zvláštní pozornost by se měla věnovat „sladkostem“, jejich konzumace by měla být omezena na 5 a méně porcí týdně.

Detail odstavce: Dieta DASH – jídelníček
Zdroj: DASH dieta, jídelníček
Zveřejněno: 19.1.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ

Nízkopurinová dieta

Jídelníček dodržovaný u dny (vhodné potraviny) dovoluje jíst například mléko a mléčné výrobky (všechny kromě pikantních sýrů), zeleninu (všechnu mimo zakázané druhy, jako je špenát, chřest, zelený hrášek) a ovoce (všechno kromě fíků). Z tuků můžete oleje, máslo, margarín a z koření lze používat petrželovou nať, majoránku, pažitku, kmín, kopr. Běžně můžete konzumovat pekárenské výrobky, mouku, těstoviny, rýži, brambory, pokud tedy nemáte redukční dietu. Všechny výše uvedené potraviny jsou u onemocnění dnou povolené, jelikož obsahují běžně ve 100 g méně než 50 mg purinových látek. Tento výčet je pouze obecný, velmi záleží na individuálním stavu a doporučení lékaře.

Detail odstavce: Nízkopurinová dieta
Zdroj: Jídelníček při dně
Zveřejněno: 29.12.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

KYSELINA MOČOVÁ - DIETA A JÍDELNÍČEK

Jídelníček

Takto může vypadat jídelníček vedoucí ke snížení kyseliny močové v těle...

Pondělí

  • Snídaně: rohlík s nízkotučným sýrem
  • Svačina: jablko
  • Oběd: zeleninové rizoto
  • Svačina: nízkotučný jogurt
  • Večeře: zeleninový salát

Úterý

  • Snídaně: ovocný salát
  • Svačina: nízkotučný jogurt s ovocem
  • Oběd: libové maso a kuskus
  • Svačina: salátová okurka
  • Večeře: rohlík s medem

Středa

  • Snídaně: nízkotučný ovocný tvaroh
  • Svačina: hruška
  • Oběd: krupicová kaše (bez kakaa)
  • Svačina: červená a žlutá paprika
  • Večeře: jáhly

Čtvrtek

  • Snídaně: chléb s nízkotučným sýrem
  • Svačina: lesní ovoce
  • Oběd: karbanátky z dýně, rýže
  • Svačina: kiwi
  • Večeře: brokolicový krém

Pátek

  • Snídaně: rohlík a bílý nízkotučný jogurt
  • Svačina: banán
  • Oběd: zapečené brambory se zeleninou
  • Svačina: rajčatový salát
  • Večeře: pórek v těstíčku

Sobota

  • Snídaně: chleba s rukolou a sýrem
  • Svačina: jablko
  • Oběd: těstovinový salát
  • Svačina: salátová okurka
  • Večeře: zapečená plněná rajčata

Neděle

  • Snídaně: domácí bagetky s džemem
  • Svačina: tvaroh
  • Oběd: zapečená mrkev s mákem
  • Svačina: carpaccio z červené řepy
  • Večeře: rajská polévka

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Kyselina močová - dieta a jídelníček
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JATERNÍ DIETA

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Detail odstavce: Jaterní dieta a káva
Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno: 12.3.2014

DIETA PŘED KOLONOSKOPIÍ

Dieta před kolonoskopií a pivo

Pivo nijak neovlivňuje výkon kolonoskopie a jeho konzumace není před kolonoskopií nijak omezena.

Detail odstavce: Dieta před kolonoskopií a pivo
Zdroj: Dieta před kolonoskopií
Zveřejněno: 9.1.2018

DIETA PŘI MONONUKLEÓZE

Další léčba mononukleózy

Když má nemoc vážný průběh, je nutná hospitalizace v nemocnici. Většinou ale postačí docházení pacienta na infekční oddělení nejbližší nemocnice. Protože se jedná o onemocnění virové, nemají na průběh nemoci vliv ani antibiotika. Léky se podávají pouze na zmírnění doprovodných chorob, jako je kašel a rýma. Vlastní léčba spočívá na dvou pilířích: klid a dieta. A platí, že čím přísněji dodržovaná dieta, tím rychlejší je uzdravení.

Detail odstavce: Další léčba mononukleózy
Zdroj: Dieta při mononukleóze
Zveřejněno: 27.12.2016

REFLUX JÍCNU - DIETA

Dietní program při refluxu

Zásadní vliv u tohoto onemocnění má způsob stravování. Dietou tak lze docílit k minimalizování či naprostému odstranění problémů. Pomoci může vytvoření jídelníčku, který bude složen ze základních potravin upravených vařením nebo dušením. Postupem času se zařazují nové druhy jídel a vždy se sledujte, jak na to žaludek reaguje. Komplikace se projeví do šesti hodin od konzumace. Ta jídla, která nebudou způsobovat překyselení žaludku tak mohou obohatit váš jídelníček při refluxu.

Detail odstavce: Dietní program při refluxu
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018

ALKALICKÁ DIETA

Zásadité potraviny

  • zelenina
  • ovoce (v technologicky neupraveném stavu)
  • ořechy
  • luštěniny
  • produkty ze sóji

Detail odstavce: Zásadité potraviny
Zdroj: Alkalická dieta
Zveřejněno: 15.5.2014

DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Jídelníček

Dieta má být po operaci dodržována 4 až 8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu bývá zpravidla kratší, a to 2 až 3 týdny. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení odborníků.

Strava přijímaná při obtížích se žlučníkem nebo po jeho operaci má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením (doporučuje se maso pro lepší chuť a barvu nejprve opéct nasucho, pak podlít vodou a dále upravovat). Jíška se nahrazuje nasucho opraženou mouku nebo zálivkou z mouky a vody. Pokrmy se samozřejmě nesmaží, příliš vhodné však není ani grilování či vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek. Povolené množství tuku, to je máslo nebo kvalitní olej nejlépe do 10 g na porci, přidávejte až do hotových pokrmů.

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Dieta po operaci žlučníku
Zveřejněno: 5.5.2015

DASH DIETA, JÍDELNÍČEK

Účinky Dash diety

Na rozdíl od některých jiných diet, které eliminují příjem základních potravin nebo mají nežádoucí vedlejší efekty, nemá DASH dieta žádné negativní vedlejší účinky. Navíc dodržování DASH diety není příliš náročné a doporučuje se i po celý zbytek života. DASH dieta má řadu vědecky dokázaných výhod, ovlivňuje krevní tlak již v prvních dvou týdnech. Během provedené studie dosáhla nejlepších výsledků skupina lidí trpících středně těžkou hypertenzí. Slabší výsledky byly zaznamenány u lidí s těžkou hypertenzí, ale přesto i jim dieta pomohla snížit krevní tlak. Během dodržování DASH diety se také sníží hladina „špatného“ LDL cholesterolu. Kombinace snížení krevního tlaku a hladiny LDL cholesterolu představuje skvělý způsob, jak snížit riziko srdečních onemocnění.

DASH dieta může významně přispět nejen ke zlepšení zdravotního stavu, ale i ke zhubnutí. Jedinci, kteří dodržovali zásady DASH diety, zhubli v průměru 5–16 kg tělesné hmotnosti za několik měsíců. Mezi další pozitivní účinky DASH dietního způsobu stravování patří snížení rizika vzniku rakoviny, mrtvice, cukrovky a osteoporózy. Nyní když znáte pozitiva této diety, vám nic nebrání v tom, abyste se začali zdravě stravovat klidně již dnes. Samozřejmě je dobře, jako u každého dietního plánu, poradit se nejdříve se svým doktorem.

Detail odstavce: Účinky Dash diety
Zdroj: DASH dieta, jídelníček
Zveřejněno: 19.1.2014

DIETA PŘI ZAČÍNAJÍCÍ CUKROVCE

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Detail odstavce: Banán a cukrovka
Zdroj: Dieta při začínající cukrovce
Zveřejněno: 11.2.2019

DIETA PŘI DNĚ A CUKROVCE

Recepty při dně a cukrovce

Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.

Detail odstavce: Recepty při dně a cukrovce
Zdroj: Dieta při dně a cukrovce
Zveřejněno: 4.4.2019

28DENNÍ DETOXIKAČNÍ PROGRAM PODLE MAČINGOVÉ

Rozdíl mezi detoxikací a dietou

28denní detoxikační plán není dieta. Dieta je o krátkodobé změně stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace není jen o 28 dnech, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy.

Detail odstavce: Rozdíl mezi detoxikací a dietou
Zdroj: 28denní detoxikační program podle Mačingové
Zveřejněno: 29.12.2013

JATERNÍ DIETA

Jaterní dietajídelníček

Při jaterní dietě je třeba dodržovat některé nezbytné postupy. Například v případě přípravy polévek je třeba se vyvarovat použití některých vnitřností, jako je mozeček nebo brzlík, dále nepoužíváme zelí, kapustu, cibuli ani česnek a nic nedusíme za použití oleje nebo tuku. Vše pouze vaříme. Polévku můžeme zahustit nasucho opraženou moukou a do hotového jídla přidat nepřepálené máslo.

Z příloh můžeme klidně použít rýži, jáhly, brambory i knedlíky. Jen je třeba dodržovat správný postup přípravy. V případě brambor je ideální přípravou vaření. Výjimečně můžeme brambory také upéct, ale rozhodně bez jakéhokoliv tuku. Jáhly můžeme dusit podobně jako kroupy. Co se knedlíků týče, ty bychom neměli kypřit droždím, ale místo něj využijeme sníh z bílků, kypřicí prášek nebo sodu. Takto můžeme připravit knedlíky houskové i bramborové, které můžeme doplnit krupicí, strouhankou, tvarohem i nakrájenou houskou. Omáčky je vhodné při jaterní dietě připravovat z nasucho opražené mouky. Ředit je můžeme mlékem, vývarem z masa nebo zeleniny a jogurtem. Smetana není vhodná, ale do hotových jídel můžeme použít trochu másla. Jaterní dieta povoluje především ovoce syrové, případně ovocné šťávy. Kompotům se raději vyhneme, stejně jako hruškám a ovoci s větším množstvím zrníček.

Detail odstavce: Jaterní dieta – jídelníček
Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno: 12.3.2014