Toto období je charakterizováno nejdramatičtějším vývojem dítěte, a to ve všech oblastech. Kojenec se vyvíjí plynule a jednotlivé dovednosti na sebe navazují. Neznamená to však, že vývoj probíhá přímočaře – často se objevují fáze, kdy se zdá, že se vývoj zastavil, nebo dokonce vykazuje kroky zpět. Dítě se vyrovnává s přímým působením gravitace a všemi vlivy vnějšího světa. Hledáním a také pomocí již ukotvených strategií o kontrole držení těla nalézá své těžiště, svůj střed. Učí se, že má dvě stejné strany. V kojeneckém období si dítě vytváří první pohybové vazby, kojenec se naučí lézt, sedět a naučí se i základy chůze. Není vhodné zejména u chůze kojence nutit, aby začal chodit co nejdříve, protože pak dochází k nevhodnému přetěžování kloubů. V tomto období se za pomoci pohybu formují i správná prohnutí páteře. Pro podporu rozvoje pohybu jsou vhodné barevné míče, které se po dotyku kojence pohybují. Míč můžeme kojenci pomalu posílat, můžeme jej klást na krátkou vzdálenost od kojence tak, aby se musel k míči doplazit, dolézt po kolenou a tak dále. Oblíbená jsou také chrastítka, protože po dotyku vydávají jako odpověď na pohyb zvuk.
1.–3. měsíc
Během tohoto období se vývoj novorozence zaměřuje na nové prostředí. Mnohé je pro něj nové a ono se tomu musí přizpůsobit, například dýchání, gravitace, chlad a teplo, vše, co vidí, zvuky – především je pro něj nový jeho vlastní hlas. Děťátko intenzivně přijímá informace o sobě samém a začíná více vnímat i své okolí. Postupně si zvyká na vliv gravitace, začíná si hledat stabilní pozici na zádech. Psychomotorický vývoj kojence se během tohoto období projevuje tím, že lépe ovládá vlastní ruce a nohy a ke konci tohoto období je obvykle schopné dát si ručky k sobě, přitáhnout nožky k bříšku a dát si šlapky k sobě a udržet hlavičku ve středu. Začíná se vyvíjet koordinace oko – ruka – ústa. Ke konci tohoto období je dítě také schopné vleže na bříšku pást koníky, tedy zvednout hlavu nad podložku, opřít se o předloktí a volně otáčet hlavou do stran.
4.–6. měsíc
V tomto období je rozvoj kojence na první pohled aktivnější. Dítě je čilejší, usměvavější, brouká si, rozpoznává hlas maminky. Vleže na zádech si přendává hračky z ruky do ruky, pozoruje je a vkládá je do pusy. Sahá si na nožičky. Naučí se otáčet ze zad na bok a pak i na bříško. Otáčení opačným směrem se může naučit až později. Vleže na bříšku má na konci tohoto období natažené paže. V této pozici si dokáže sáhnout pro hračku, aniž by se překulilo zpět na záda.
7.–9. měsíc
V tomto období je dítko aktivnější při pohybu na zemi. Dokáže se otáčet kolem své osy, přetáčet se ze zad na bříško i zpět. Může se plazit po bříšku. Tuto dovednost některé děti ovládají a jiné ji ve svém vývoji úplně vynechají. Dítě se mezi 7. až 9. měsícem postupně dostává na čtyři, pohupuje se, učí se přenášet váhu dopředu a dozadu i do stran. V tomto období si děti často z pozice na čtyřech sednou a dokážou se i vsedě udržet. V tomto období často začíná i lezení po čtyřech. Pasivní posazování dětí není vhodné z důvodu možného poškození páteře. Dítě dobře ví, kdy si samo dokáže sednout, a právě tehdy to udělá.
10.–12. měsíc
Co umí dítě v roce. V tomto období děti lezou střídavě po čtyřech, dostávají se do vzpřímeného kleku. U opory se nakročením postaví a začínají obcházet kolem nábytku. Tato aktivita je pro děti velmi důležitá a může trvat i velmi dlouhé časové období, než se dítě pustí samo do prostoru a udělá svůj první samostatný krůček bez držení. Děti nevodíme za ruce ani jim nedáváme chodítka. Není to pro ně vhodné.
Každé dítě je jedinečné, a pokud je psychomotorický vývoj batolete mírně odlišný od uvedeného vývoje, není třeba se znepokojovat.
1. měsíc
Dítě v poloze vleže na bříšku jen na krátkou chvilku zvedne hlavičku. Reaguje pouze na silnější zrakové a zvukové podněty, a to pohybem celého těla.
2. měsíc
Vleže na zádech začíná zvedat nožičky. Při přitažení do sedu hlava ještě padá dozadu. V poloze na bříšku zvedá hlavičku nad podložku a chvíli ji udrží zvednutou. Začíná sledovat pohyb předmětu či pohybující se osobu. Krátce se usmívá na matku. Vydává slabé hrdelní zvuky.
3. měsíc
Pase koníčky, vleže na bříšku udrží hlavičku, opírá se o předloktí. Při přitahování do sedu již krátce udrží hlavičku (padá jen mírně dozadu). Sleduje dobře pohybující se hračku, živě na ni reaguje pohybem a broukáním. Snaží se uchopit pohybující se předmět. Prohlíží si ručky.
4. měsíc
Dítě hračku krátce uchopí. Nahlas se směje. Otáčí se za zvukem. V poloze na bříšku dobře drží hlavičku a opírá se o předloktí. Při přitažení do sedu hlavička již nepadá dozadu.
5. měsíc
V lehu na bříšku se opírá o dlaně, z lehu na zádech se začíná převalovat na bok a na bříško. Uchopíme-li dítě za ručky, začíná se přitahovat. Sahá po hračce a uchopí ji, hračku si prohlíží. Sleduje osoby kolem sebe, dokáže rozeznat laskavý a přísný tón řeči maminky.
6. měsíc
V lehu na bříšku zvedá ručky a nožky do výše, dokáže se převalit z bříška na záda, za podané prsty se přitáhne do sedu. Podržíme-li dítě v podpaždí, zapře nožky pevně o podložku. Žvatlá slabiky: ba, va, ma, pa, ta. Dokáže dobře přijímat stravu lžičkou.
7. měsíc
Dítě se samo posadí, udrží se na krátkou chvíli pevně ve stoji s oporou. Na konci 7. měsíce pase koně v poloze na kolenou, opřeno o dlaně. Překládá hračky z ručky do ručky. Dokáže rozeznat cizí osoby. Vyslovuje slabiky. Je schopno pít z hrníčku. Je schopno samostatně jíst například sušenku, žvýká pevná sousta, dává předměty do úst.
15. měsíc
Patnáctiměsíční dítě stojí samo delší dobu, postaví se samo bez přidržení, dovede dobře chodit, postaví na sebe dvě kostky, rozumí zákazu „nesmíš“, zná asi pět slov, dokáže napodobit některá zvířátka, pije samo z hrnečku.
18. měsíc
Dítě zvedne předmět ze země a neupadne. Vyleze na malou židli. Dovede těžkopádně utíkat. Navlékne na tyčinku kuličku. Jí rádo samo lžičkou, ale rozlévá.
Dítě 2 roky
Co by mělo umět dvouleté dítě: chodit po schodech bez držení, chodit po špičkách, uchopit tužku do prstů a ne do pěsti, hrát si mezi dětmi – ale ne s nimi. Začíná skloňovat a časovat, žádá si na nočník, během dne vydrží bez plen.
Dítě 3 roky
Vývoj dítěte ve 3 letech je o pohybu. Stojí chvilku na jedné noze, přeskočí provázek natažený asi 5 cm nad zemí. Opakuje krátkou povídku. Zašněruje si boty. Dokáže zazpívat jednoduchou písničku, řekne delší říkanku. Dokáže rozeznat základní barvy.
Dítě 4 roky
Dítě stojí na jedné noze, skáče do dálky s rozběhem, udělá kotrmelec. Nakreslí kruh, nakreslí lidskou postavu bez trupu (hlavonožec). Hodně se ptá. Vypráví delší povídku – často směšuje skutečnost s výmyslem. Obléká a svléká se s dopomocí. Velmi touží po pochvale, samo se hodně chlubí. Rádo kreslí a kresbu pojmenuje. Zachovávání čistoty již není problém, samo se umyje.
Dítě 5 let
Dítě se samo umyje a učeše. Pomáhá v domácnosti (při umývání nádobí). Řekne, jak se jmenuje a kde bydlí, kolik má roků. Pamatuje si melodii. Neplete si pojmy včera a zítra. Nakreslí reálnou postavu. Dětská artikulace mizí, řeč se již podobá řeči dospělých, výslovnost může být ještě s drobnými odchylkami. Při společných hrách se podřídí pravidlům. Rozezná pravou a levou ruku.
Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové
První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.
Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.
Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.
Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.
Jídelníček při detoxikaci na 1. týden
Detoxikační jídelníček se skládá:
Snídaně
Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
Večeře
1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
6. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
7. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.
Příklad receptů z prvního týdne detoxikace
Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořechách nepřiberete, a špetka skořice.
Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.
Brokolice s česnekem se strouhaným nízkotučným sýrem nebo vejcem. Brokolici uvaříme do křupava, poté scedíme. Do hrnce nalijeme olivový olej, osolíme a přidáme na kousky nakrájený česnek, asi 3 stroužky, a osmažíme do zlatova. Poprášíme mletým rozmarýnem a odstavíme. Přidáme vařenou brokolici a promícháme. Posypeme nízkotučným tvrdým sýrem nebo přidáme na kostičky nakrájené uvařené vajíčko na tvrdo.
Brokolice obsahuje vitamín C, E, B1, B2. Je bohatá na beta-karoten, kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a síru. Dvě až tři porce 350 g – 400 g týdně ke konzumaci postačí. Protože větší množství brokolice může zpomalit vstřebávání jódu.
Jídelníček při detoxikaci na 2. týden
8. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
9. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
10. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
11. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
12. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
13. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
14. den – Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.
Příklad receptů z druhého týdne detoxikace
Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem nebo vařeným vejcem. Orestujeme cibuli na osoleném olivovém oleji, přidáme očištěnou a na tenké kroužky nakrájenou mrkev, chvíli osmažíme a přidáme mletý pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu, kmín nebo koriandr. Promícháme a přilijeme dvě až tři polévkové lžíce sójové omáčky. Za stálého míchání minutu restujeme a poté přilijeme 2 dcl vody. Pod pokličkou dusíme 15 minut, dokud se neodpaří voda a na mrkvi nezůstane jen jemný povlak.
Mrkev čistí žaludek a střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku střev, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Je vynikajícím zdrojem energie při stavech vyčerpanosti. Obsahuje vitamíny A, C, B, beta-karoten, železo, měď, vápník, sodík a draslík.
Kuře s celerem. Kousky kuřete marinujeme přes noc v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari koření. Maso před použitím umeleme i se čtvrtkou celeru, přidáme žloutek, sůl, pepř, mletý kmín. Vypracujeme směs a vytvoříme karbanátky, které opečeme na oleji, v němž jsme maso marinovali. Jako přílohu přidáme zeleninový salát.
Kurkuma je koření, které čistí krev a pomáhá vylučovat nahromaděné plyny. Lidé s onemocněním jater by si toto koření měli přidávat do jídel častěji.
Jídelníček při detoxikaci na 3. týden
15. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
16. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
17. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
18. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
19. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
20. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
21. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka.
Příklad z třetího týdne detoxikace
Vaječné bílky s brynzou. Na teflonové pánvi, bez tuku, usmažíme bílky ze čtyř vajíček, poté přimícháme 150 gramů brynzy.
Brynza má vysoký podíl vápníku, mléčné bakterie, které hrají důležitou roli při regulaci imunitního systému a tím i prevenci alergických reakcí. Brynza má vynikající výsledky při snižování vysokého cholesterolu.
Zeleninová polévka. Jedna mrkev, petržel, čtvrtka kedlubny a čtvrtka celeru se najemno nastrouhá. Na olivovém oleji podusíme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev, osmažíme a přidáme petržel, kedluben a celer. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně a přidáme nasekanou petržel. Tato polévka je sytá, chutná a je elixírem zdraví a vitality.
Jídelníček při detoxikaci na 4. týden
22. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
23. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa, obalená v mletých vlašských ořechách.
24. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
25. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
26. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
27. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
Celerové hranolky a filety z mořské tresky. 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.
Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.
Vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem. 100 gramů spařených jáhel povaříme ve vroucí vodě 15 minut, scedíme a opláchneme studenou vodou. Přidáme 100 gramů mletých vlašských ořechů, dle chuti med a sušené švestky, které můžeme rozkrájet na menší kousky.
Jáhly jsou chutnou a na živiny bohatou obilovinou, mají vyvážený obsah bílkovin, tuků a sacharidů. Pomáhají spalovat tuk.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
100 až 150 mg purinů denně je málo a taková strava by nepokrývala potřeby bílkovin dospělého člověka. Optimální množství přijatých purinů pro nemocné dnou je 400 mg za den. Pokud máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak nejdůležitější krok, který je potřeba udělat, je výrazně zvýšit množství přijatých tekutin a omezit konzumaci kakaa, piva a alkoholu vůbec. Po této změně režimu provést za 3 měsíce kontrolní vyšetření krve a podle výsledků určit další postup. Nyní ještě není vhodná doba na přísnou dietu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem a dodržujete opatření, zmíněná výše.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Robert Švamberger.
Pivo 12 si dám jedno za 2 dny a jednou za čas kvalitní suché červené víno 2dl.A čokoládu už nekonzumuji přes měsíc.A tu jsem konzumoval tak 3 kostičky do týdne . Do týdne.Za měsíc jsem zhubl 3kg.Snažím se jist málo,ty tekutiny tak 1,5 l na 100 kg,i když bych asi měl vypít 2-3 l.
Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.
Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.
Jídelníček při detoxikaci
1. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
2. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládaná cuketa
5. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
6. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
8. den
Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. den
Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: Rychlá hrachová polévka
10. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. den
Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. den
Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. den
Snídaně: Vyberte si snídani, která vám v tomto týdnu nejvíce chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku se zázvorem, strouhaný nízkotučný sýr
15. den
Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2 dcl a 2 sójové nebo grahamové rohlíky, med, ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajčata nebo okurky
17. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. den
Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
19. den
Snídaně: Pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě
21. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušené horní krutí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. den
Snídaně: Pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
24. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
26. den
Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
Večeře: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
27. den
Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2 dcl, 2 grahamové nebo sójové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře: Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Po absolvování prvních 28 dnů můžete přejít na stravování podle krevních skupin, nebo dle dělení na sacharidové a bílkovinové dny. Tělo se tak může znovu zbavit přebytečných centimetrů nebo tuku. Tři jídla denně mohou být pro někoho málo, hlavně třeba pro těžce pracující či sportovce. V mezidobí lze konzumovat hrozinky s ořechy nebo mandlemi. Večer se dá klidně zopakovat večeře. Není třeba dodržovat staré pravidlo: poslední jídlo v pět. Boj o vaše zdraví je nekonečný, proto když ukončíte detoxikaci, neměli byste se vracet k bývalým stravovacím návykům. Doporučuje se pět dnů v týdnu jíst podle receptů z knihy a zbývající dva dny libovolně.
Všechny typy vlasů určitou dobu rostou, poté vypadávají a následně jsou nahrazovány další vlasovou generací. Za měsíc vlas poporoste zhruba o jeden centimetr. Někomu mohou vlasy růst pomaleji, někomu rychleji. Vše je dáno zejména genetickými dispozicemi, tedy tím, jaké vlasy mají vaši rodiče a prarodiče. Co se týče vypadávání vlasů, tento proces probíhá průběžně ─ denně několik vlasů vypadne, ale současně začínají růst vlasy nové. Vlas vypadává zhruba po sedmi letech.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.
Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Osoby s cukrovkou si musí hlídat přísun sacharidů a kalorickou hodnotu stravy. Rozhodně to ale neznamená nějak se drasticky omezovat v jídle. Strava musí být vyvážená a pravidelná a ne nárazová.
Typ I
Člověk s cukrovkou 1. typu si neumí inzulín vyrábět sám, nebo ho dokáže vyrobit jenom v malém množství. Dodává si proto do těla inzulín injekcemi. Myslí tudíž na rovnováhu mezi jídlem a inzulínem namísto svých beta-buněk sám.
Diabetická strava je racionální a regulovaná, sestavená dle předem stanoveného jídelního plánu. Člověk s diabetem může jíst stejnou stravu jako všichni ostatní lidé, jeho omezení jsou dána pouze regulací, a to zejména časovou.
Svůj základ mají jídelní plány stejný. Důležité je jíst pravidelně, doporučuje se šestkrát denně, v určeném množství. Rovněž se zohledňují stravovací návyky získané před onemocněním; účelem jídelního plánu totiž není změna dosavadních zvyklostí. Z toho vyplývá, že při sestavování stravovacího plánu dbáme na vyváženost, abychom snížili případné riziko hypoglykémie či hyperglykémie.
Jedinými živinami ovlivňujícími hladinu glykémie jsou sacharidy. K vypočítání obsahu sacharidů v potravě, které se u diabetiků sledují, slouží výměnné jednotky. Jedna výměnná jednotka obsahuje vždy stejné množství sacharidů: 10 g nebo 12 g. Nezáleží na tom, jde-li o chléb, těstoviny, čokoládu či mléko.
Jídelní plán je u každého pacienta rozdílný. Zohledňuje se v něm věk pacienta, hmotnost, fyzická aktivita, povolání, jiné komplikace a podobně. Je zřejmé, že energetický příjem šestnáctiletého chlapce ve vývoji bude větší než příjem sacharidů třicetiletého muže. Také jídelníček vrcholového sportovce bude obsahovat více sacharidů než jídelníček úředníka.
Výměnná jednotka (v. j.) je umělý pojem, který byl zaveden, aby usnadnil lidem s diabetem přemýšlet o jídle. Používá se převážně u diabetiků 1. typu.
Jedna výměnná jednotka obsahuje 12 g sacharidů.
Množství výměnných jednotek stoupá s věkem, u dívek asi do 13 let, u chlapců asi do 16 let. Pak se ustálí nebo spíše mírně klesne. (U dětí se počet výměnných jednotek/den vypočítá jako 10 + věk dítěte; tedy pro 8leté dítě 10 + 8 = 18 v. j./den.)
Počet výměnných jednotek/den u dospělé ženy: 10–16.
Počet výměnných jednotek/den u dospělého muže: 20–26.
Ve stravě pacienta je dále nutné hlídat množství lipidů. Strava by měla být natolik vyvážená, aby nedocházelo k nárůstu tělesné hmotnosti. Vzhledem k inzulínovým dávkám je totiž složité zahájit později jakoukoliv redukční dietu. (U pacientů léčených inzulínovými pery je nemyslitelné vynechání jakéhokoli jídla, a to především z důvodu doby působení použitého inzulínu! Při léčbě inzulínovou pumpou vynechání jídla velké obtíže nečiní, ovšem ani to není důvodem k porušování jídelního plánu.) Při pocitu hladu se proto pacientům doporučuje přidat do jídelníčku více zeleniny, která žádné výměnné jednotky neobsahuje, a tudíž není nutné jakkoli zvyšovat dávky inzulínu. Hlad by totiž pacient rozhodně mít neměl, neboť ten vždy svádí k porušování jídelního plánu.
Před jídlem musí diabetik samozřejmě zohlednit svou glykémii a denní plán, aby mohl správně reagovat úměrnou dávkou inzulínu, která se ve většině případů aplikuje před jídlem.
Odchylky od stravovacího režimu jsou někdy nevyhnutelné, například dodání tělu cukru při hypoglykémii, měli bychom se jim ale vyvarovat. Při léčbě inzulínovými pery je vynechání jídla či posunutí v čase, jak již bylo zmíněno, nemyslitelné, naopak při léčbě inzulínovou pumpou to není problém.
Dieta diabetického pacienta vychází z jeho přirozených návyků. Jídelní plán reguluje především množství přijatých sacharidů a jejich pravidelný příjem, což je pro diabetiky klíčové. Je zřejmé, že na určité množství výměnných jednotek v daném pokrmu je pacient povinen adekvátně reagovat dodáním inzulínu, a to právě tak, aby jednak zamezil přílišnému zvýšení hladiny krevního cukru, ale rovněž nesmí dojít ani k poklesu glykémie pod 3,3 mmol/l, tedy k hypoglykémii. Dále se hlídá množství lipidů ve stravě, neboť následné redukční diety je obtížné do stravovacího režimu pacienta začlenit.
Každý člověk s diabetem by měl mít svůj jídelní plán. Jídelní plán je něco jako rozvrh výměnných jednotek na celý den.
Tři hlavní jídla by neměla být od sebe vzdálena méně než 4 hodiny a více než 7 hodin. Svačiny by se měly jíst asi 2–3 hodiny po hlavním jídle a druhá večeře těsně před spaním.
Večeře I: 80 gramů libového masa (drůbež, ryba, králík) nebo jiných bílkovin – dietní šunka, netučný tvaroh nebo sýr, 100 gramů brambor (nebo dalších příloh jako u oběda)
Večeře II: 100 gramů ovoce
Typ II
Vzhledem k časté nadváze (především u diabetiků II. typu) se doporučuje dieta se sníženým obsahem energie. Dietu doporučuje lékař nebo dietní sestra. Zvláště u nově zjištěných diabetiků je důležité vysvětlit pacientům problematiku jejich metabolické poruchy a poučit je o nutnosti dodržování diabetické diety. Edukačním pohovorem zjistí dietní sestra nejlépe případné chyby a nevhodné návyky ve stravování s ohledem na pacienta a jeho zdravotní stav. Individuálně dle potřeby každého pacienta pomůže sestavit jídelní plán. Velmi častou chybou ve stravování bývá také nepravidelné nebo jednorázové přijímání stravy. Pravidelnými kontrolami a opakovanými pohovory lze tyto nedostatky odstranit a pacienta motivovat. Dobře poučený pacient snadněji zvládá svou nemoc, změny v jídelním režimu i celkovou úpravu životosprávy. Podrobnější rozbory stravovacích zvyklostí jsou nutné u diabetiků s redukční dietou, velmi účinná je forma zapisování jídelníčků. Správně dodržovat diabetickou dietu znamená změnit životní styl, mít přehled o složení a množství potravin a dodržovat doporučené energetické dávky na den. Skladba jídelního lístku musí být přizpůsobena onemocnění (omezená možnost organismu zpracovávat přijaté sacharidy).
Večeře I: 200 g zeleniny, 80 g libového masa (nebo netučný tvaroh, sýr, libová šunka), 100 g brambor, nebo 80 g vařených těstovin, 70 g dušené rýže, 70 g bramborového knedlíku, 60 g houskového knedlíku, 100 g vařených luštěnin, 160 g bramborové kaše, 40 g tmavého chleba, nebo 40 g bílého pečiva
Ve svém příspěvku MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šubrtová.
Zdravím Všechny .Moje zkušenosti s dietou Lidi funguje to a já jen doporučuji jedu ted od pondělí tzn:18.3.2013.druhý detoxikační program podle knihy p.Antonie a jsem nadmíru spokojená .Tímto bych chtěla paní Mančingové poděkovat ,Přeji Všem krásné jaro a hodně schozených centimentrů na objemu a též schozené kg.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sulcova.
Prosim může se někdo podělit o zkušenost.Držím očištovací kůru podle Antonie Mančingove.Cítím se dobře ,kila jdou dolů,centimetry ubývaji.Mam jediný problém,ráno je to v pohodě,ale odpoledne se cítím hodně nafouklá,večer ani nemluvím.Vknize se uvádí,že tyto problémy jsou v druhém týdnu normální.U mě stále přetrvávají.Děkuji za odpověd.Jarka
Diabetes mellitus 1. typu je založen na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne. Diabetik 1. typu je obvykle léčen intenzifikovaným inzulinovým režimem: tři dávky krátkodobě působícího inzulinu a dlouhodobě působící inzulin jednou či dvakrát denně. Krátkodobě působící inzuliny působí až po dobu 6 hodin, a proto jsou ke vkládání malých jídel mezi tři velká jídla hned dva důvody:
Zabránění hypoglykemii po odeznění efektu většího jídla za 3–6 hodin po jídle.
Rozložení povoleného množství sacharidů do více jídel.
Při použití inzulinové pumpy či krátkodobých analog inzulinu je význam prvního důvodu omezen a u dobře spolupracujícího diabetika lze malá jídla i vynechat.
Základní principy diety pro diabetiky 1. typu:
Pravidelnost v jídle – jídelníček je rozdělen do několika jídel denně. Pravidelnost v jídle by neměla být realizována za každou cenu, to znamená, že nemocný by se neměl do jídla nutit. Po určité nepravidelnosti by mělo následovat jídlo obvyklé velikosti.
Rovnoměrné rozdělení energie a sacharidů během celého dne, aby nedocházelo k hladovění a velkým výkyvům glykemií.
Povolenou dávku sacharidů, například 200 g, je nejlépe rozdělit do 6 jídel. Pacient přitom může využít svou znalost sacharidových ekvivalentů, tedy kolik jídla obsahuje 10 g sacharidů, nebo principu takzvaných chlebových jednotek, které jsou používány například v Německu.
Diabetes je výrazně aterogenní onemocnění, a proto musí být dieta antisklerotická – omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin.
Diabetici používají náhradní sladidla. Vhodnější jsou sladidla bez energetické hodnoty, ta, která mají energetickou hodnotu, se musejí započítat do celkové doporučené hodnoty energie.
Univerzální dieta pro diabetes obou typů prakticky neexistuje a rozdíly v dietách pro diabetes typu 1 a 2 jsou následující:
Diabetik 1. typu je při léčbě krátkodobě působícím inzulinem nucen k velmi pravidelnému příjmu šesti jídel denně farmakodynamickým efektem inzulinových preparátů. Z tohoto hlediska je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Fyziologicky se do dvou hodin po jídle hyperinzulinemie normalizuje. U diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího účinku aplikovaného inzulinu vložit po 2 až 3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. I kvůli tomu je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Diabetik 1. typu má navíc zvýšenou tendenci ke ketóze, čemuž brání právě trvalý přísun malých dávek sacharidů.
Hyperinzulinemický diabetik 2. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti metabolizovat větší dávku sacharidů naráz se rozděluje přísun sacharidů do menších porcí. Pro počet porcí je ale rozhodující celkový doporučený příjem energie. Zejména pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.
Diabetik 1. typu, pokud nemá sklony k obezitě, nemá energetický příjem výrazně omezen, podobně jako zdravý člověk.
Diabetik 2. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu až k obezitě a diabetu. Je tedy nutné vyřadit všechny tučné potraviny – tučné sýry, uzeniny, tučná masa, paštiky, šlehačku, tučné moučníky, sušenky, mražené smetanové krémy, majonézu a podobně.
Pro oba typy diabetu však platí doporučení technologií pro přípravu jídel, která musí být antisklerotická. Pokrmy se připravují vařením, dušením, pečením, může se též grilovat, vhodná je úprava v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Při přípravě volíme způsoby bez použití tuků, jelikož se tím velmi sníží energetická hodnota pokrmu. Maso pro lepší chuť a barvu opékáme nasucho a pak dusíme. U některých nízkokalorických diet nepodáváme zahuštěné polévky. Nepřipravujeme smažené pokrmy. Pokud lze přidat tuk, vkládáme ho do hotových pokrmů, zamezíme tím přepalování tuků při přípravě a snadněji kontrolujeme množství tuku na porci.
Intenzivnější fyzická aktivita obvykle vyžaduje úpravu dietní léčby. Strava diabetika 1. typu se liší od racionální stravy jen vyšší frekvencí jídel a omezením jídel s vyšším obsahem cukru. Diabetik 1. typu tedy nemusí být od společnosti izolován a zejména v rodině může jíst podobnou stravu jako ostatní.
TIP: Dieta diabetika 1. typu je založena na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne, k malým jídlům jsou vhodné 1–2 výměnné jednotky sacharidů, k velkým jídlům je vhodných 4–6 výměnných jednotek.
Diabetes je výrazně aterogenní onemocnění (podporující vznik a rozvoj aterosklerózy), a proto musí být dieta důsledně antisklerotická – omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin. Pokrmy se připravují vařením, dušením, pečením, lze též grilovat, vhodná je úprava v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Při přípravě pokrmů se doporučuje volit způsoby bez použití tuků.
Stálý příjem vitamínu K znamená sníst každý den přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Uživatelům Warfarinu se běžně nedoporučuje, aby omezili příjem vitamínu K ve stravě. Mnoho z nejlepších zdrojů vitamínu K totiž patří k super zdravým potravinám, a byla by proto škoda je vyloučit z jídelníčku.
V jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitamínu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitamínu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.
Jak na to:
Seznamte se se zdroji vitamínu K a mějte vždy po ruce detailní seznam potravin s obsahem tohoto vitamínu.
Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně diety.
Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitamínem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamín K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitamínu K.
Ve svém příspěvku MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sulcova.
Prosim může se někdo podělit o zkušenost.Držím očištovací kůru podle Antonie Mančingove.Cítím se dobře ,kila jdou dolů,centimetry ubývaji.Mam jediný problém,ráno je to v pohodě,ale odpoledne se cítím hodně nafouklá,večer ani nemluvím.Vknize se uvádí,že tyto problémy jsou v druhém týdnu normální.U mě stále přetrvávají.Děkuji za odpověd.Jarka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Pennová.
pro sulcova: na to nadýmání bych Vám doporučila přírodní doplněk stravy, který opravdu pomáhá. Ozvěte se mi na email ivana.pennova@email.cz nebo na tel. 723659786 a poradím Vám
Jídelníček na snížení kyseliny močové by měl být pestrý a nutričně vyvážený. Vždy mějte na paměti, že byste měli omezit potraviny s vyšším obsahem purinů, které uvádíme níže, ale vše je individuální.
Problematické potraviny:
ovesné vločky – nemělo by se konzumovat více než 2/3 šálku nevařených vloček denně;
pšeničné otruby, pšeničné klíčky – nemělo by se konzumovat více než 1/4 šálku v suché formě denně;
houby, zelený hrášek, sušený hrášek, fazole, špenát, chřest, květák, fazole, čočka – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně;
červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové, telecí), drůbež, ryby a měkkýši – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně.
Mezi další potraviny s vysokým obsahem purinů patří droždí, tedy i kynuté pečivo, dále čokoláda, kakao, ostré koření a hořčice.
Jak již bylo popsáno výše, větší množství purinů obsahují luštěniny, jako je čočka, hrách, fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak při onemocnění dnou neškodí.
Ve svém příspěvku MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.
pre: sulcova: Nafukuje ťa, pretože máš v tej diete priveľa sacharidov. Tie vykrmujú kvasinky a tie sa radostne množia a ich metabolizmus Ti zaplavuje organizmus toxínmi a potom Ťa nadúva.. Máš tam hrozienka, med, červenú repu, mrkvu, kiwi, banán a pod. Z kombinácie jogut, orechy a med alebo pohankové vločky, sojové mlieko, strúhané jablko, orechy, med,, by nadulo aj úplne zdravého jedinca s dostatkom žalúdočnej kyseliny a železným trávením. Táto dieta môže slúžiť naozaj iba na schudnutie, nemá nič spoločné s detoxikáciou a očistou organizmu, také detox-diety vyzerajú úplne inak.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sulcova.
děkuji za odpoved,mé zkušenosti jsou jiné,cítím se skvěle problémy po třech týdnech zmizely.Hodnoty krve ideální super.Očista je to skvělá,doporučuji Jarka
Diabetes se objevuje cca u 2–3 % gravidních žen, a to obvykle v druhé polovině těhotenství. Podkladem onemocnění je IR (inzulinová rezistence), hladiny inzulinu jsou v normě. V patogenezi se uplatňuje antiinzulinový efekt choriového somatomammotropinu, progesteronu a kortizolu.
V těhotenství jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, že byste si vařily speciální „dietní“ jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Protože co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.
Pro stravování platí tyto obecné zásady:
Nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství).
Omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými.
Zeleninu přidávat ke každému jídlu (může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu).
Žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná).
Vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti).
Nedojídat se mezi jídly (pro „zahnání chutí“ je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýra a podobně, nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy).
Výslednou glykemii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index).
Jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food.
Používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky).
Snídaně:
Má mít maximálně 30 g sacharidů.
U většiny pacientek jde o nejproblematičtější jídlo dne – po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykemii v normě právě po snídani.
U některých žen s těhotenskou cukrovkou nejsou na snídani možné mléčné výrobky (zvyšují glykemii nad normu), proto se v těchto případech doporučuje vynechat je ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům. Týká se to mléčných produktů s přirozeným obsahem mléčného cukru (laktózy), jako je mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo. U citlivých osob i trocha mléka do kávy může zvýšit glykemii po snídani nad normu. Potíže se netýkají výrobků s minimálním obsahem laktózy – máslo, většina sýrů.
S pečivem by se nemělo příliš experimentovat – jezte osvědčené pečivo, které není dobarvováno karamelem (spousta tmavého „celozrnného“ pečiva je obarveno karamelem).
Pokud i kousek kvalitního pečiva zvyšuje glykemii nad normu, vyzkoušejte domácí nízkosacharidový „chléb“ z mandlové či kokosové mouky nebo takzvaný Večerní chlebík (pekárna Penam), který obsahuje pouze 3,6 g sacharidů ve 100 g (není však vhodný při jakékoli intoleranci lepku – obsahuje ho více než běžné pečivo).
Na snídani nelze jíst müsli a jiné slazené cereálie, buchty, bábovky, loupáky a jiné sladké pečivo (včetně croissantu), mléčné slazené kaše, uzeniny (s výjimkou šunky od kosti), marmelády (včetně dia marmelád), džusy a u některých žen také ovoce.
Vhodnou snídaní je:
60 g pečiva (nejlépe žitný nebo pšeničnožitný chléb typu Šumava) s máslem, k tomu lze střídat šunku od kosti, vajíčko (na 100 způsobů), sýr nebo pomazánku (tvarohovou, rybičkovou, luštěninovou) a vždy přidat zeleninu (u sladších druhů musí být pečiva o něco méně).
Snídat můžete i polévku, samozřejmě domácí, ne z pytlíku. Dodáte tělu po ránu teplou tekutinu i živiny – nudle do polévky však raději odvažte.
Kupované müsli není vhodné, ale můžete si připravit domácí bez cukru (vločky, oříšky, semínka, trochu ovoce), problém však může být kombinace s mlékem nebo bílým jogurtem – nutno kontrolovat, zda taková snídaně nemá velký vliv na glykemii.
Pokud je po snídani glykemie opakovaně vyšší než 7,7, doporučuje se zkusit rozdělenou snídani: připravenou snídani (o obsahu max. 30 g sacharidů) rozdělíte na dvě části, první porci sníte jako obvyklou snídani, druhou porci za 2 hodiny po dojedení první porce, po dalších 2 hodinách může být svačina (30 g sacharidů) a za 2 hodiny po svačině následuje oběd; zpočátku je nutné zkontrolovat glykemii 1 hodinu po dojedení jak první, tak druhé porce snídaně.
To, co zvyšuje glykemii, jsou sacharidy a snídani lze pak také pojmout tak, že jich bude obsahovat jen minimum, například 2 volská oka se zeleninou (rajčata, cibulka, žampiony) a kouskem kvalitní slaniny, bez pečiva.
Dopolední a odpolední svačina:
Má být maximálně do 20–30 g sacharidů, lze ji také vynechat, pokud nemáte hlad, nebo může být zcela bez sacharidů.
Vhodnou svačinou je například ovoce (1/2 středního kusu) se 150 g bílého jogurtu nebo tvarohu a 1 lžící ořechů.
Vhodnou svačinou je také pár plátků dobrého sýra s ořechy (bez pečiva), nebo 40 g pečiva s máslem, zeleninou a sýrem, šunkou od kosti nebo pomazánkou.
Bude-li ke svačině samotné ovoce, doporučuje se 1 kus nebo hrst drobného ovoce (maximální obsah 30 g sacharidů).
Sváteční svačinou může být kousek štrúdlu bez cukru, 1 palačinka (těsto bez cukru) plněná čerstvým ovocem, nebo ovoce s neslazenou šlehačkou do 30 g sacharidů.
Oběd a večeře:
Měly by obsahovat maximálně 50 g sacharidů.
Součástí by měla být vždy zelenina – není vhodné, aby celá porce sacharidů byla obsažena pouze v příloze typu brambory, rýže a podobně – porci sacharidů je vhodné rozdělit mezi tuto tradiční přílohu a zeleninu, případně tradiční přílohu zcela nahradit zeleninou.
Vhodným obědem nebo večeří je maso nebo ryba (prakticky v neomezeném množství), zelenina (čerstvá, vařená, dušená, restovaná či pečená) a příloha pouze v takovém množství, aby glykemie 1 hodinu po jídle nepřesáhla 7,7 mmol/l.
Pokud je součástí jídla polévka, je nutné počítat s cca 10–15 g sacharidů na obvyklou hospodskou porci; vhodné jsou spíše masové vývary nebo zeleninové polévky nezahuštěné moukou. Problematické jsou české klasiky s knedlíkem a omáčkou – je-li to nutné, dopřejte si jejen svátečně; obvykle projdou 2 houskové nebo 3 bramborové knedlíky se symbolickým množstvím omáčky (1–2 lžíce, nesmí být doslazená!), stejně tak zelí nesmí být přislazené (pozor, kupované sterilované zelí je rovněž slazené).
Pokud se stravujete v restauraci, dejte si pozor na „hotovky“ (omáčky bývají doslazené), pizzu (těsto + rajčatový základ, který může být doslazený) a čínskou či jinou asijskou kuchyni (z důvodu použití sójových, rybích a jiných, často slazených omáček a dochucovadel), pravidelnou součástí levný čínských jídel je také glutamát sodný – v těhotenství rovněž nevhodný.
Nevhodná jsou smažená jídla (hranolky, smažený sýr, rybí prsty atd.), zvláště jsou-li připravena z polotovarů (nikdy nevíme, co je do nich namleto a přidáno).
Zcela nevhodná (se zaručeně vysokou glykemií po jídle) jsou jídla z fast foodů (hamburgery, bagety, nekvalitní tlusté pizzy) – všechny ingredience (od těsta přes dresinky až po mleté „maso“) obsahují velké množství jednoduchých cukrů, kromě toho jsou často z nekvalitních surovin.
Druhá večeře:
Jde o malou svačinku cca hodinu před spaním o obsahu do 20 g sacharidů.
Může být důležitá u žen, které mají sklon k vyšší glykemii nalačno. U některých žen je ranní glykemie naopak lepší bez předchozí druhé večeře – je nutno vyzkoušet.
Vhodný je například kousek pečiva (30–40 g chleba nebo 2–3 plátky knackebrotu) s Lučinou a zeleninou nebo kousek sýra bez pečiva s ořechy a zeleninou nebo bílý jogurt či tvaroh. Ovoce může dělat problém, ale opět je to individuální a je nutné vyzkoušet.
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
24. den
Snídaně: vařené jáhly s medem, sušenými švestkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
25. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: salát z červené řepy, tuňák
26. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
Oběd: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
Večeře: vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem
27. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 grahamové (nebo sójové) rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: boršč
Večeře: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
28. den
Snídaně: vařené jáhly a ořechy s medem, sušené švestky
Oběd: kuře na celeru
Večeře: vařená strouhaná řepa s cibulí a tuňákem[1]
Pokud se po konzultaci s lékařem rozhodnete pro detoxikační program od A. Mačingové, tak požívejte selský rozum. Pokrmy jsou chutné a zasytí, avšak při detoxikaci se připravte na některé nevýhody, které z konzumace takto připravených jídel pramení, jako je plynatost a v prvním týdnu obtížnější vyprazdňování. Na tyto aspekty poukazuje i sama autorka.
Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.
Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.
Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.
Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.
14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.
22. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
23. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
24. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
25. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších. Večeře: brynza s bílkem.
26. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
27. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
Je třeba omezit konzumaci živočišných výrobků s výjimkou ryb, omezit živočišné tuky a cholesterol. Je povolena konzumace mléčných výrobků se sníženým množstvím tuku. Živočišné tuky lze nahradit rostlinnými oleji (olivový, řepkový). Porce zeleniny a ovoce by měly být zahrnuty pětkrát denně. Důležité je dodržování pitného režimu, tedy převážně nesycené, neslazené a nealkoholické vody. Alkoholické nápoje je třeba omezit na minimum. Prioritou je také nekouřit a mít dostatečnou fyzickou aktivitu. Vliv svalové činnosti na metabolismus je nesporný. Lze snadno vypočítat ideální tepovou frekvenci pro svalovou zátěž s dynamickým charakterem, který výrazně pomáhá zvyšovat energetickou spotřebu. Intenzitu aerobního cvičení zvyšujeme postupně. Frekvenci pohybu udržujeme při 60–80 % maximální tepové frekvence.
Pondělí
snídaně: Vitakáva, šunka, máslo, sójový rohlík
přesnídávka: pomeranč
oběd: pórková polévka s bramborem, vepřový řízek s rýží, dia kompot (100 g)
svačina: ½ jablka
večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory, mrkvový salát
18. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších.
19. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
20. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
Tvorba vhodného jídelníčku je velmi komplexní a závisí na zdravotním stavu a potřebách každého jedince. Pokud si nejste jistí vhodností a nevhodností určitých druhů potravin, navštivte lékaře nebo výživového specialistu a ptejte se na radu. Uvedený jídelníček je pouze orientační.