Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JÍDELNÍČEK PŘI CUKROVCE 2 TYPU

OBSAH

Hodnoty glukózy při cukrovce

O cukrovku se jedná v případě, že hladina glukózy v krvi přesáhne hodnotu 10 mmol/l. Zvýšená hladina cukru v krvi může mít dvě příčiny, podle nich rozdělujeme diabetes mellitus na dva typy, a to diabetes 1. a 2. typu.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem PALENÍ NOHOU PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

5 let mám cukrovku 2.typu beru prášky Metformin 3x denně. Už asi měsíc trpím pocity horka v levém lýtku. Trvá to pár minut ale vrací se to po celý den. Na lýtku nejsou vidět žádné povrchvé změny a ani mě nebolí nohy. Přesto jsou tyto pocity docela nepříjemné. Nejsem si jist, co to způsobuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude diabetická neuropatie dolní končetiny. Zajděte za svým diabetologem a řekněte mu o svých nových nepříjemných pocitech v nohou. Diabetolog bude nejlépe vědět, jak tuto situaci ve vašem případě řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Palení nohou při cukrovce

Hepatitida typu G

Hepatitida typu G způsobuje infekci přetrvávající u 15 až 30 % dospělých po dobu 9 let. Infikované osoby si nejsou vědomi toho, že mají tento virus, protože se neprojevuje žádnými symptomy. Je to podobné jako u hepatitidy typu C nebo u HIV. Ve skutečnosti je více než třetina lidí nakažená virem HIV a rovněž infikována virem hepatitidy typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Diskuze

V diskuzi CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr Spáčil.

paráda pokud možno pošlete mi prosím více jídelníčků při cukrovce 2 tipu a naa zhubnutí byl bych vám strašně moc vděčen děkuji mockrát krásný den Spáčil

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co jíst a nejíst při cukrovce

Dieta při cukrovce

Má-li být léčba úspěšná, musí být výživa a stanovený jídelníček u diabetiků odpovídající. To platí pro oba typy diabetu. Pojem diabetická dieta je nevhodný. Výživa (dieta při cukrovce 1. typu) při cukrovce 1. typu se zásadně liší od výživy diabetiků 2. typu.

Cílem diabetické výživy je zajistit, aby každý diabetik žil naplno a cítil se přitom celkově dobře.

Diabetici 1. typu jsou téměř vždy štíhlí a neustále musí jíst stravu bohatou na kalorie na rozdíl od diabetiků 2. typu. První typ musí být léčen inzulinem, a proto je nutné dbát na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu.

1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovaných sacharidů.

U diabetiků 1. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi NEMOCI KŮŽE PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Ty obrázky různých kožních defektů při cukrovce jsou strašné. Měl by je vidět každý cukrovkář a pak by si rozmyslel nedodržování diety. Se mnou to tak zamávalo, že končím s jakýmkoliv porušováním . Třeba jen maličkostí a občas.... Děkuji za možnost tohoto shlédnutí a tím prohlédnutí! Jiřina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci kůže při cukrovce

Dieta při cukrovce 1. typu

Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA PATOVA.

DOBRY DEN PROSIM VAS JA SE JMENUJI MARKETA PATOVA JSEM NAROZENA 31.8.1975 V LIBERCI A OD 11.7.2022 MAM CUKROVKU TYPU 2 A PROSIM NAPSAT JIDELNICEK DIABETICKYCH JIDEL ODPVEZTE MI PROSIM DEKUJI MARKETA PATOVA Z LIBERCE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud žijete s cukrovkou 2. typu, vyvážená strava vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a váhu.
Tento jídelníček vám pomůže dosáhnout zdravější hmotnost pro vaše tělo a udrží hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí, což může snížit riziko komplikací, jako je poškození nervů a srdeční onemocnění. Jídelníček i s praktickými radami najdete zde: www.cukr-v-krvi.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty pro diabetiky II. typu

Vzorový jídelníček při cukrovce

Snídaně:

  • 220 ml bílé kávy
  • 90 g dalamánku
  • 50 g pomazánky z uzeného masa
  • 150 g rajčat
Oběd:
  • 250 ml zeleninové polévky se sýrem
  • 60 g libové vepřové pečeně
  • 40 g šťávy z pečeně
  • 90 g bramborových noků
  • 110 g salátu z hlávkového zelí s koprem
Svačina:
  • 200 g oloupaného grapefruitu
Večeře:
  • 110 g paprik plněných žampiony
  • 50 g dušené rýže
  • 100 g pórkového salátu s rajčaty
2. večeře:
  • 135 g jablek

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ - BABSKÁ RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Tomek.

Dobrý den,
špatně se shání informace o obsahu purinů v chlebovem pečivu. Mám i cukrovku II typu a rohlíky jsm nahradil chlebem. Nejsem si jist, zda nedělam dietní chybu. Můžete mi prosím poradit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi chlebem a rohlíkem není žádný moc velký rozdíl. Při cukrovce druhého typu můžete konzumovat oboje, ale v menších porcích. Ne naráz sníst půl bochníku chleba nebo deset rohlíků. Jeden rohlík nebo krajíc chleba 3 krát denně jsou v pohodě. Co se týče purinů v pečivu, tak pečivo obsahuje nízké množství purinů. Můžete ho tedy bez obav konzumovat i když máte dnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová - babská rada

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Diskuze

V diskuzi LÉK MILGAMMA N se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oľga Burešová.

Dobrý den, užívám na neuropatii při cukrovce typu II lék Pregabalin Milan 150mg. Protože výsledky při užívání 3x1 tableta, byla mi dávky zvýšená na 1,1,2.Problémy se zmírnily,. Když jsem se ale dotazovala na užívání léku Milgama N, tak mi to lékař nedoporučil. O tomto léku jsem se dověděla od známé, ktéré ho psala reumatoložka. Můj dotaz je, zda bych mohla užívat obojí, nebo, které raději.

Kromě toho užívám Metformin 850 1-1, betaloc ZOOM 251 , Verospiron 251 Furon 40,1 Apopurinol,1.
Atoris 1, Calcichev D3,1, Vigantol 6 kapek denně.

Děkuji za odpověď. Burešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Burešová.

Omlouvám se, ale u předchozího dotazu jsem opoměla uvést, že mám endoprotézu obou kyčlí, artrozu a koksartrozu, též reumatoidní artritidu a kardiostimulátor. Děkuji Burešová.

Zdroj: diskuze Lék milgamma N

Mnoho masa = cukrovka

Studie EPIC-InterAct [1] zjistila souvislost mezi konzumací masa a diabetem 2. typu.

Vědci sledovali více než 340 000 dospělých v osmi evropských zemích po dobu více než 11 let. Potvrdili vyšší riziko u jedinců s vyšší konzumací masa, konkrétně červeného a zpracovaného masa.

V další velké studii [2] ze vzorku více než 63 000 dospělých Číňanů vědci zjistili vyšší riziko cukrovky 2. typu u těch, kteří jedli červené maso, a u těch, kteří jedli drůbež s vyšším obsahem hemového železa.

Tyto studie naznačují důležitost zdravé stravy i při léčbě cukrovky.

Zdroj: Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rychly.

Lze užívat také při cukrovce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nimesil popřípadě Aulin jsou doporučeny pro léčbu bolesti při cukrovce. Dále vzhledem k diabetes je bezpečný lék proti bolesti Paracetamol a krátkodobě Ibuprofen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Co je to cukrovka

Když máte cukrovku, vaše tělo nevytváří nebo nevyužívá dostatek inzulínu ke správnému zpracování potravy. Bez dostatečného množství inzulínu může hladina cukru v krvi stoupat.

Můžete mít také vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů. To znamená, že je důležité sledovat příjem tuků a cukrů.

Diabetes 1. typu vyžaduje injekce inzulínu denně a podle konkrétního typu stravovacího plánu. Tento plán je zaměřen na udržení nízké hladiny cukru v krvi.

Pokud máte cukrovku 2. typu , často dodržujete režim stravování a cvičení zaměřený na snížení hladiny cukru v krvi. Pokud dieta a cvičení nestačí ke kontrole hladiny cukru v krvi, pak přicházejí na řadu inzulinové injekce nebo perorální léky,které se stanou součástí denního režimu.

U obou typů diabetu se doporučuje vytvořit si stravovací plán, chytře zvolit výživu a hlídat si příjem sacharidů.

Zdroj: Jaký chleba při cukrovce

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dodrý den prosím prostudujte si ,která masa jsou tučná ,kuřecí je tučné víc než vepřová kýta.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co nejíst při cukrovce

Vzorový jídelníček při cukrovce

Snídaně: 250 ml bílé kávy ze 100 ml nízkotučného mléka, nebo čaj s mlékem (vždy bez cukru), k tomu 50 g nízkotučného sýru či tvarohu, libové kuřecí či krůtí šunky, nebo rybí pomazánka a 50 g tmavého celozrnného chleba

Dopolední svačina: 100 g ovoce (třeba malé jablko), nebo 150 g zeleniny (třeba mrkev)

Oběd: 80 g libového masa (ryba, kuře, krůta či králík) a k tomu buď 100 g brambor, nebo 80 g těstovin, nebo 70 g rýže, nebo 100 g luštěnin

Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka

Večeře: 80 g libového masa, nebo dietní šunky, netučný tvaroh, nebo sýr, k tomu buď 100 g brambor, nebo dalších příloh jako u oběda

Druhá večeře: 100 g ovoce

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Míková.

Dobrý den, měla bych jednu velkou prosbu. Můj otec má vysokou cukrovku a k tomu ještě růže na obouch nohách. Je to týden co doma upadl, nezvedl se, a měl cukr 25.Chtela bych Vas tímto poprosit. Jak mám pokračovat, jaký jídelníček mu máme začít vařit. Asi pravděpodobně má cukrovku toho největšího typu. Děkuji za kladnou odpověď, budu rád za jakoukoliv radu. Míková Jiřina

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Uzené maso a cukrovka

Konzumace uzeného nebo jinak zpracovaného masa, jako jsou párky a uzeniny, výrazně zvyšuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Nezpracované maso je zdravější a nezvyšuje vaše šance, že budete trpět srdečními chorobami a cukrovkou. Zatímco nadměrné požívání zpracovaného masa může být škodlivé pro vaše zdraví, konzumace přiměřeného množství uzenin nebo uzeného masa je v pořádku. Přiměřeným množstvím se v této souvislosti myslí jedna porce za týden.

Zdroj: Uzené maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P.Zdeňka.

Mám dlouhá léta problémy po žloutence typu G, nikde nelze najít přímou specifikaci problémů jaké tato žloutenka způsobuje,jen vím,že touto žloutenkou jsem byla nakažena při transfůzi krve.Jakou povědomost o ní máte?
Dík Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Žloutenka typu G

Recepty při dně a cukrovce

Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.

Zdroj: Dieta při dně a cukrovce

Co nejíst při cukrovce

Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.

Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:

  • sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
  • sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
  • slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
  • alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
  • polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
  • tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
  • tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Jaká je dieta při diabetu u seniorů

Spotřeba a přísun energie určují naší tělesnou hmotnost. Převažuje-li přísun nad spotřebou, hmotnost narůstá. Je-li tomu naopak, tělesná hmotnost klesá. Nadváha je bilančním problémem. Potřebu energie lze snadno odhadnout. Ve stáří spotřeba energie neustále klesá. Od padesáti let je nutno počítat s redukcí potřeby o 10 % každých deset let.

Diabetes 2. typu, dříve nazývaný stařecká cukrovka, je stav, kdy slinivka břišní produkuje inzulinu dostatek, ale organismus je na něj málo citlivý nebo jej nevnímá vůbec. Jde o onemocnění, které postihuje asi 92 % všech diabetiků s tím, že čtvrtina až polovina postižených o své nemoci neví. Některé pesimistické zdroje uvádějí dokonce, že je stejné množství diabetiků diagnostikovaných jako těch, kteří o svém diabetu ještě nevědí, ale již jej mají. Cukrovce 2. typu se dá v mnoha případech zcela předejít, její vznik o řadu let odsunout, nebo ji alespoň částečně potlačit správnou životosprávou a úpravou jídelníčku.

Více než 90 % seniorských diabetiků je obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje spolu s tělesnou aktivitou pestrá strava chudá na kalorie. Devadesát procent diabetiků by si zhubnutím mohlo vyléčit cukrovku, popřípadě vrátit do normálu hladinu krevního cukru.

Diabetici 2. typu počítají kalorie, ne chlebové jednotky. A nejsou zpravidla odkázáni na dodržování doplňkových dávek jídla mezi hlavními pokrmy. Přísun kalorií k dosažení pomalého a úspěšného úbytku tělesné hmotnosti je v rozmezí 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Dieta při cukrovce I. typu

Diabetik I. typu bývá nucen k velmi pravidelnému příjmu 6 jídel denně účinkem inzulinových preparátů. Dnes je aplikace krátkodobých inzulinových analog praktičtější a stačí jíst obvykle 3x denně. Hyperinzulinemie se fyziologicky do 2 hodin po jídle normalizuje, u diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího efektu aplikovaného inzulinu přijmout po 2–3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. Diabetik I. typu má však i zvýšenou tendenci k tvorbě acetonu (ketóze), které brání trvalý přísun malých dávek sacharidů.

Diabetik I. typu nemá většinou sklony k otylosti a jeho energetický příjem není výrazně omezen.

Dobře vzdělaný diabetik může často jíst více či méně cukru, než je předepsáno, a podle toho si upravit dávku inzulinu. Stejně tak může přizpůsobit dávku inzulinu časovému intervalu mezi jídly. Cílem léčby je dobrá úroveň glykemie nalačno i po jídle a cílové hodnoty dlouhodobého ukazatele kompenzace glykovaného hemoglobinu HbA1c. Cílem léčby je však zároveň i relativně volný a svobodný život. Dnes lze dosáhnout stavu, kdy diabetik I. typu není v životě handicapován vůči zbytku populace.

Samostatnou problematikou je výskyt snížené hladiny krevního cukru, hypoglykemie, a problematika sportu u diabetika. Diabetici I. typu dnes žijí v takzvaném toxickém prostředí s vysokou nabídkou energeticky bohatých a energeticky denzních potravin a jsou podobně jako zbytek populace ohroženi dříve málo známou komplikací – obezitou. Pak je nutné omezit zejména tuky, kalorické nápoje a kalorická sladidla. Dieta se následně více podobá dietě u diabetiků II. typu. Podrobné informace o dalších dietách lze vyhledat ve speciálních edukačních materiálech pro diabetiky. Pro rychlý výpočet přijatého množství cukru a energie jsou u diabetiků vhodné takzvané výměnné jednotky, respektive jejich tabulky.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Maso a cukrovka

Lidé s diabetem 2. typu by měli omezit nebo se vyhnout vysoce tučným kusům masa, jako je běžné mleté ​​hovězí maso, salám, párek v rohlíku, klobása, slanina a žebra, protože stejně jako plnotučné mléčné výrobky mají vysoký obsah nasycených tuků. Nasycené tuky v mase zvyšují cholesterol a podporují záněty v celém těle a mohou také vystavit lidi s cukrovkou ještě většímu riziku srdečních onemocnění, protože jejich riziko je již zvýšené v důsledku cukrovky. Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, abnormálního cholesterolu a vysokých triglyceridů, vlivem obezity, nedostatku fyzické aktivity, špatně kontrolované hladiny cukru v krvi nebo vlivem kouření. Místo tučných kusů masa si vyberte libové bílkoviny, včetně kuřecího a krůtího masa bez kůže, ryb a korýšů, vepřové panenky a libového hovězího masa. Pokud potřebujete použít mleté ​​hovězí, ujistěte se, že je vyrobeno alespoň z 92 procent libového a 8 procent tuku.

Zdroj: Uzené maso při cukrovce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP