Téma: 

jídelníček při zvýšeném cukru


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Detail odstavce: Skořice
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: cukrovka a glykosidy

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy
Odesláno: 13.6.2016 uživatelem Jana Lišková
Počet odpovědí: 0

JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Detail odstavce: Co znamená vysoký cukr v krvi
Zdroj: Jak snížit cukr v krvi
Zveřejněno: 6.8.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru

Bezpečné množství skořice pro zdravého člověka je 6 gramů denně. Při léčbě Warfarinem nebo při léčbě diabetu je lepší skořici moc nepoužívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru
Odesláno: 23.1.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POROVNÁNÍ UMĚLÝCH SLADIDEL

Umělá sladidla a zvýšená hladina cukru v krvi

Umělá sladidla neposkytují žádnou energii, takže nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou užitečná pro lidi trpící cukrovkou. Výjimkou jsou cukerné alkoholy, jejichž sacharidy mají vliv právě na hladinu cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, měli byste pečlivě číst údaje na potravinách, konkrétně se zaměřit na množství sacharidů patřících mezi takzvané cukerné alkoholy. Ideálním způsobem je častá kontrola hladiny cukru po konzumaci těchto potravin.

Detail odstavce: Umělá sladidla a zvýšená hladina cukru v krvi
Zdroj: Porovnání umělých sladidel
Zveřejněno: 7.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: druhy cukru i pro diabetiky

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky
Odesláno: 24.10.2016 uživatelem stanislav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Vhodný jídelníček

Jíst pravidelně 4–6krát denně, častěji a menší množství.

Vyloučit ze stravy lehce vstřebatelné cukry (bílý cukr), jako zdroj energie využívat potraviny obsahující cukr v přirozené formě a škrob (pečivo, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, mléko).

Snížit příjem celkového množství tuků, upřednostňovat tuky rostlinného původu a nízkotučné mléčné výrobky.

Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, vločky) – při jejich konzumaci totiž nedochází k vysokému vzestupu hladiny krevního cukru a déle přetrvává pocit sytosti.

Nutný je dostatečný příjem tekutin ve formě vody, sody, vybraných minerálek, čajů, diabetických limonád; nevhodné jsou nápoje slazené cukrem (kofola, kola, tonik) a nadměrné požívání alkoholických nápojů (riziko hypoglykemie).

Omezit příjem kuchyňské soli – zvyšuje krevní tlak, namísto soli lze jídla ochutit bylinkami a kořením.

Zajistit ve stravě dostatek vitamínů a minerálů (smíšená strava jich obsahuje v dostatečném množství).

Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).

Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.

Detail odstavce: Vhodný jídelníček
Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno: 15.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: cukrovka a aceton

Aceton v dechu cukrovkářů je normální jev a je spojen s chybným metabolickým odbouráváním cukrů. Nechte si preventivně změřit hladinu krevního cukru a informujte o tomto zjištění svého diabetologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka a aceton
Odesláno: 11.7.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI

Hladina cukru v krvi po jídle

Hladina cukru na lačno není nijak důležitá, je to jen hodnota vztažená na referenční stav. Daleko důležitější je hodnota glykemie po jídle, tedy po zátěži způsobené sacharidy. Proto se při podezření na diabetes provádí jako první orální glukózový toleranční test (OGTT). Při něm pacient vypije roztok glukózy a v určitých časových intervalech se pak měří odezva glykemie. Například: když je při OGTT hodnota glykemie ráno na lačno 6,7 a hodnota po vypití glukózy po 2 hodinách také 6,7, znamená to, že člověku dobře funguje metabolismus glukózy.

Detail odstavce: Hladina cukru v krvi po jídle
Zdroj: Jak snížit cukr v krvi
Zveřejněno: 6.8.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: svědí kůže

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže
Odesláno: 13.6.2012 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI

Hladina cukru v kapilární krvi – tabulka

  • Glykemie mmol/l (zdravý člověk) mmol/l (diabetik)
  • Nalačno a před jídlem < 6,0  > 7,0
  • Dvě hodiny po jídle < 7,8  > 11,1

Norma hladiny cukru v kapilární krvi nalačno je < 5,6 mmol/l. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny. Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém – ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr obsažený například v čokoládě se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, kratičkou dobu se cítíme lépe, ale pak zase hladina cukru klesne na ještě hlubší hodnotu než dříve a příznaky se ještě zhorší.

Detail odstavce: Hladina cukru v kapilární krvi – tabulka
Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi
Zveřejněno: 14.5.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: očista jater

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Zdroj: diskuze Očista jater
Odesláno: 9.3.2017 uživatelem Jindrřiška
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Detail odstavce: Káva při jaterní dietě
Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra
Zveřejněno: 6.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: diabetes - med

Med, stejně jako cukr obsahuje velké množství sacharidů - látek zvyšujících hladinu krevního cukru. Med má ale na rozdíl od cukru výhodu, že zároveň zvyšuje produkci inzulínu a tím zabraňuje náhlému zvýšení krevního cukru po požití medu. Pro diabetiky je med nejzdravější, když se konzumuje ráno ihned po probuzení jedna polévková lžíce. Jedna lžíce medu denně je doporučené zdravé množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diabetes - med
Odesláno: 3.1.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Detail odstavce: Co je to purin
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru
Odesláno: 12.11.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK SE VYROVNAT S CUKROVKOU

Hodnoty glukózy při cukrovce

O cukrovku se jedná v případě, že hladina glukózy v krvi přesáhne hodnotu 10 mmol/l. Zvýšená hladina cukru v krvi může mít dvě příčiny, podle nich rozdělujeme diabetes mellitus na dva typy, a to diabetes 1. a 2. typu.

Detail odstavce: Hodnoty glukózy při cukrovce
Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou
Zveřejněno: 9.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CUKROVKA - NAMĚŘENÉ HODNOTY

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Detail odstavce: Hodnoty cukru po jídle
Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty
Zveřejněno: 14.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Detail odstavce: Jídelníček pro všechny typy diabetiků
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Detail odstavce: Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Česnek

Účinek na snížení krevního cukru

Česnek je považován za jednu z nejzdravějších bylin. Posiluje celý organismus, snižuje obsah cholesterolu v krvi a udržuje hladinu cukru v rovnováze.

Způsob použití

Česnek se většinou používá jako ochucovadlo pokrmů, ale lékaři doporučují sníst klidně jeden stroužek česneku denně.

Na co si dát pozor

Mezi negativní účinky česneku patří nepříjemný zápach a zažívací problémy, které konzumace česneku může vyvolat. Osoby, které se léčí se srážlivostí krve, by u konzumace česneku měly být opatrné, protože užívání česneku zvyšuje riziko krvácení u těchto nemocných.

Detail odstavce: Česnek
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

CUKROVKA

Naměřené hodnoty

Cukrovka je jednoznačně potvrzena při nálezu:

  • hladiny glukózy během dne ≥ 11,1 mmol/l
  • hladiny glukózy nalačno ≥ 7,0 mmol/l

Zvýšené riziko diabetu, nutno provést orální glukózový toleranční test (oGTT):

  • hladiny glukózy v rozmezí 5,6–6,99 mmol/l

Diagnóza cukrovky je vyloučena:

  • při nálezu hladiny glukózy v krvi nalačno < 5,6 mmol/l

Orální glukózový toleranční test se používá k potvrzení diagnózy cukrovky v případě, že diagnóza není jednoznačně potvrzena nálezem hladiny cukru v krvi nalačno. Jedná se o stavy s porušenou glukózovou tolerancí (hladiny nalačno 5,6–6,99 mmol/l) a o pacienty s normální hladinou cukru, u kterých ale existuje důvodné podezření na onemocnění cukrovkou (klinické známky, zvýšené riziko, těhotenství). Při nejasných nálezech je nutné oGTT opakovat v dvouletých intervalech.

Test se provádí nalačno. Pacient vypije během 15 minut tekutinu s obsahem 75 g sacharidů, následně se po dvou hodinách změří hladina cukru v krvi. V případě nálezu hladiny ≥ 11,1 mmol/l, je diagnóza diabetu mellitu jednoznačně stanovena. V případě hodnoty glukózy do 11,1 mmol/l jde o porušenou glukózovou toleranci a pacienta je potřeba v dvouletých intervalech sledovat.

Detail odstavce: Naměřené hodnoty
Zdroj: Cukrovka
Zveřejněno: 23.12.2013

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Fazole

Účinek na snížení krevního cukru

Fazole obsahují látky podporující látkovou přeměnu a další prospěšné látky. Tím výrazně snižují hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Fazole se mohou konzumovat syrové i uvařené v podobě přílohy, polévky a jiných pokrmů. Účinný je i fazolový čaj (do kterého se často přidávají i listy borůvek a skořice).

Na co si dát pozor

Fazolové boby obsahují lektiny, které mohou vyvolat zažívací problémy. Nebezpečí těchto látek se sníží, když se fazole tepelně zpracují. Pokud fazole vaříte společně s jinou zeleninou (například boršč), je důležité si uvědomit, že jejich vaření trvá dále.

Detail odstavce: Fazole
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

JATERNÍ DIETA

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Detail odstavce: Jaterní dieta a káva
Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno: 12.3.2014

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Zvýšený cukr v krvi, tedy hodnota 20 mmol na 1 litr krve, působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, dále na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až úplnému selhání, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy tento stav způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Detail odstavce: Co znamená hladina cukru v krvi 20
Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno: 15.2.2017

FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI

Co znamená hladina cukru v kapilární krvi 20 mmol/l

Stále zvýšený cukr v krvi nad 15 či 20 mmol/l krve působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až k úplnému selhání ledvin, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Detail odstavce: Co znamená hladina cukru v kapilární krvi 20 mmol/l
Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi
Zveřejněno: 14.5.2016

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Detail odstavce: Borůvky
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Čaje na snížení cukru

Tradičním lékem je čaj proti cukrovce z borůvkového listí. Látky v něm obsažené příznivě ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek. Čaj lze připravovat z čerstvých nebo sušených borůvkových listů – jeho léčivé účinky však závisí na správném sběru. Borůvkové listy musí být trhány před dozráním plodů, kdy obsahují nejvíce cenných látek. Hladinu cukru v krvi pomáhají snižovat i plody borůvky.

Blahodárný vliv na slinivku břišní a na celkovou látkovou výměnu má jmelí, které patří k prastarým léčivým rostlinám. Dalšími bylinkami důležitými při léčbě cukrovky jsou kopřiva a šalvěj.

K léčbě cukrovky se používají i semínka pískavice. Lžíce semen se namočí přes noc do sklenice vody a ráno se voda vypije.

Rovněž kořen pampelišky slouží jako podpůrné léčivo při cukrovce, neboť povzbuzuje látkovou výměnu, činnost slinivky břišní a stimuluje tvorbu inzulínu. Pampeliška by určitě neměla chybět v čajových směsích užívaných při podpůrné léčbě cukrovky. Známá léčitelka Maria Treben doporučuje sníst po dobu, kdy pampeliška kvete, každý den až deset stvolů.

Detail odstavce: Čaje na snížení cukru
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Detail odstavce: Kysané i čerstvé zelí
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015