Téma: 

jídlo pro diabetiky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: druhy cukru i pro diabetiky

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky
Odesláno: 25.10.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY PRO DIABETIKY I. TYPU

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Detail odstavce: Recepty na dia moučníky
Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu
Zveřejněno: 4.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: čokoláda po které sa netloustne

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: diskuze Čokoláda po které sa netloustne
Odesláno: 3.6.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU

Recepty na dia moučníky

Jablečné šátečky

Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky

Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.

Piškotová roláda

Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia

Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.

Detail odstavce: Recepty na dia moučníky
Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno: 4.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

MANA - RECENZE

Příprava

MANA je (nebo přinejmenším má být) tekutá plnohodnotná náhražka jídla. Je to vlastně prášek, který smícháte s vodou, olejem, protřepete, necháte chvilku nasakovat, a máte připraveno jedno hlavní denní jídlo. mana je jídlo budoucnosti. Jedná se v podstatě o tekuté jídlo kašovité konzistence, které poskytne vše potřebné, co tělo může potřebovat.

Detail odstavce: Příprava
Zdroj: MANA - recenze
Zveřejněno: 15.6.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Dieta pole Mačingové

Pro diabetiky prvního stupně se dieta od Mačingové může použít jen pod dohledem diabetologa, který stanovuje dávkování inzulínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pole Mačingové
Odesláno: 28.12.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

IIFYM

Jídelníček

Příklad I:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 200 ml polotučného mléka, 70 g lesního ovoce, 10 g medových kroužků, 1 ks Oreo sušenky, 30 g proteinu
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 90 g těstovin, 20 g olivového oleje, 150 g žampionů
  • 3. jídlo – 50 g sýru Parenica, 250 g odtučněného tvarohu, 10 g medu, 30 g arašídového másla

Příklad II:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 1 vejce, 25 g proteinu, 3 kostičky Milky, 1 jablko
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 10 g olivového oleje, 80 g rýže, 150 g ředkviček, 140 g rajčat
  • 3. jídlo – 125 g sýru Mozzarella light, 80 g kuřecí šunky, 100 g ředkviček, 100 g rajčat, 140 g jogurtu Milko-čoko, 20 g arašídového másla

Poměr živin u těchto příkladů je cca 170–180 g sacharidů, 65–70 g tuku a 150–160 g bílkovin. Hmotnost všech potravin je uvedena v jejich původním stavu před tepelnou úpravou.

Celkový příjem se tak pohybuje okolo 1 900 kcal. Součástí jídelníčku jsou silové tréninky, a to 4–5x týdně.

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Iifym
Zveřejněno: 24.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jiné řešení

Jedno vím jistě bez masa nepřežiju ani den. Jsem chlap a mám rád jídlo! Raději se budu cpát tím Enzycolem nebo co to je a žena mi to nutí než omezit jídlo. Doufám, že to pomůže.

Zdroj: diskuze Jiné řešení
Odesláno: 27.6.2014 uživatelem Karel
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JABLKA A CUKROVKA

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Detail odstavce: Jahody a cukrovka
Zdroj: Jablka a cukrovka
Zveřejněno: 8.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY

Vzorový jídelníček na týden

Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Snídaně:

  • 200 ml mléka
  • 70 g chleba
  • 10 g rostlinného másla

50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.

Přesnídávka:

  • 100–150 g ovoce (200 g zeleniny), 30 g chleba

Oběd:

  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 15 g mouky (zahuštění polévky, masa)
  • 15 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny (100–150 g dia kompotu)
  • 1/4 ks vejce (do pokrmů)

Svačina:

  • 200 ml mléka, 80–100 g ovoce, 150 g jogurtu
Večeře:
  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 10 g mouky
  • 10 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny, 100–150 g dia kompotu
II. večeře:
  • 100–150 g ovoce

Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Detail odstavce: Vzorový jídelníček na týden
Zdroj: Jídelníček pro diabetiky
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: druhy cukru i pro diabetiky

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky
Odesláno: 24.10.2016 uživatelem stanislav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TOFU

Co je to tofu

Tofu je alternativní zdroj bílkovin, který není jen zdravou náhražkou masa pro vegetariány. Jedná se o sýr vyrobený ze sóje, plodiny, která má svůj původ ve starověké Číně. Tofu je jídlo vyráběné srážením sójového mléka se sádrou (případně jinými prostředky).

Detail odstavce: Co je to tofu
Zdroj: Tofu
Zveřejněno: 26.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Prosba o objasnění záhady.

Zajímalo by mne proč se údajně přestal vyrábět osvědčený přípravek DIANER. Tyto malinké tabletky obsahující sladidlo pro diabetiky s obsahem jedné kostky cukru zmizely s prodejen a lékáren. Těchto tabletek bylo v jednom malém dávkovači 500ks. Nynější náhražky dia cukru jsou co do velikosti tablety pomalu jako větší knoflíky ale obsahují také jednu kostku cukru. Místo pěti set je jich ještě ve větším dávkovači kolem osumdesáti kusů. Buď je to podraz nejen na diabetiky ale zřejmě se někdo na tomto zboží pakuje a kdoví jaký šmejd tyto maxitablety obsahují. Prosil bych o vysvětlení co se zatím skrývá.

Zdroj: diskuze Prosba o objasnění záhady.
Odesláno: 21.1.2018 uživatelem Stanislav Hradil
Počet odpovědí: 0

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Detail odstavce: Jak je večeře důležitá pro diabetika
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nevhodné jídlo při warfarinu

Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu
Odesláno: 7.12.2018 uživatelem Jaroslava Javůrková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU

Recepty na večeře

Hemenex

Ingredience: 100 g dušené šunky, 3 vejce, 1 lžíce petrželové natě, sůl, pepř, 1 plátek celozrnného chleba

Postup: Na rozpálenou nepřilnavou pánev vložíme kolečka šunky a necháme opéct. Poté nalijeme rozklepnutá vajíčka a necháme srazit. Povrch mírně osolíme, opepříme a posypeme posekanou petrželkou. Podáváme s chlebem.

Lečo

Ingredience: 150 g brambor, 2 rajčata, 2 bílé papriky, 1 cibule, olej, vejce

Postup: Cibulku nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme pokrájená a oloupaná rajčata a papriku, krátce orestujeme a zahustíme vejcem. Podáváme s uvařeným bramborem. Kdo má rád, může si klidně přidat šunku nebo salám, a pořád je to dietní. Pokud paprika nepálí, tak můžete přidat trochu chilli a stroužek česneku.

Detail odstavce: Recepty na večeře
Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno: 4.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MANA - RECENZE

MANA a hubnutí

MANA není dietní program, jde o nutričně vyváženou a lehce stravitelnou stravu, která nahrazuje tradiční jídlo, přičemž šetří čas i náklady na přípravu tradičních pokrmů. MANA je spolehlivý a vyvážený zdroj energie, který má nízký glykemický a insulinemický index. Představuje dokonalý způsob, jak se udržet v tempu po celý den. Nicméně s MANOU lze i redukovat váhu, jelikož máte vyváženou a pravidelnou stravu.

Detail odstavce: MANA a hubnutí
Zdroj: MANA - recenze
Zveřejněno: 15.6.2018

RECEPTY PRO DIABETIKY I. TYPU

Recepty na snídaně

Chléb se sýrem a meruňkami

Ingredience: 200 g Cottage, tekuté sladidlo dle chuti, 50 g sušených meruněk, 2 plátky celozrnného chleba po 60 g, 2 lžičky pšeničných klíčků

Postup: Sýr dle chuti oslaďte, meruňky nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do sýru, 1 lžičku meruněk si dejte stranou. Plátky chleba překrojte napříč, aby vznikly 4 trojúhelníky. Ze sýrové hmoty tvarujte pomocí dvou navlhčených lžic noky a upravte je na plátky chleba. Posypte je zbylými meruňkami a pšeničnými klíčky. Recept je uveden pro 2 osoby.

Hodnota: 280 kcal/1 170 kJ

Chléb s hovězím masem

Ingredience: 6 ředkviček, 2 lžíce netučného tvarohu, 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky, sůl, pepř, 100 g hovězího masa z konzervy

Postup: Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky, tvaroh rozšlehejte, přidejte ředkvičky a ½ lžíce pažitky. Ochuťte solí. Plátky chleba potřete vzniklou směsí. Maso z konzervy nakrájejte na plátky a upravte na tvarohovou směs. Povrch posypte zbylou pažitkou a trochou pepře.

Hodnota: 260 kcal/ 1 087 kJ

Detail odstavce: Recepty na snídaně
Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu
Zveřejněno: 4.2.2017

JABLKA A CUKROVKA

Nevhodné a škodlivé potraviny

Nasycené tuky: Pro diabetiky představují nasycené tuky časovanou bombu. Pokud nechcete riskovat své zdraví, vyhýbejte se konzumaci vysokotučných mléčných výrobků, uzenin a tučného masa. Vepřové a hovězí můžete nahradit kuřecím, králičím nebo rybím masem.

Smažená jídla: Při smažení vznikají transmastné kyseliny a další látky poškozující lidský metabolismus. I když tyto pokrmy mohou lahodit chuťovým pohárkům, raději zvolte zdravější postupy, například vaření, pečení či dušení.

Cholesterol: Živočišný tuk tvoří základ buněčných membrán. Nadměrné množství cholesterolu však vede k jeho ukládání do tepen a vzniku aterosklerózy. Příjem této látky by neměl převyšovat 300 miligramů denně. Potravinami bohatými na cholesterol jsou tučné mléčné výrobky, tučná masa, žloutky a vnitřnosti.

Sůl: Je-li jí moc, způsobuje zvýšení krevního tlaku a urychluje proces kornatění tepen. Hotové pokrmy na talíři tedy zásadně nedosolujeme a vyhýbáme se potravinám s vysokým obsahem soli, tedy hlavně uzeninám, polotovarům a různým slaným pochutinám.

Detail odstavce: Nevhodné a škodlivé potraviny
Zdroj: Jablka a cukrovka
Zveřejněno: 8.1.2018

JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY

Jídelníček pro diabetiky 1. typu

Diabetes mellitus 1. typu je založen na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne. Diabetik 1. typu je obvykle léčen intenzifikovaným inzulinovým režimem: tři dávky krátkodobě působícího inzulinu a dlouhodobě působící inzulin jednou či dvakrát denně. Krátkodobě působící inzuliny působí až po dobu 6 hodin, a proto jsou ke vkládání malých jídel mezi tři velká jídla hned dva důvody:

  • Zabránění hypoglykemii po odeznění efektu většího jídla za 3–6 hodin po jídle.
  • Rozložení povoleného množství sacharidů do více jídel.

Při použití inzulinové pumpy či krátkodobých analog inzulinu je význam prvního důvodu omezen a u dobře spolupracujícího diabetika lze malá jídla i vynechat.

Základní principy diety pro diabetiky 1. typu:

  • Pravidelnost v jídle – jídelníček je rozdělen do několika jídel denně. Pravidelnost v jídle by neměla být realizována za každou cenu, to znamená, že nemocný by se neměl do jídla nutit. Po určité nepravidelnosti by mělo následovat jídlo obvyklé velikosti.
  • Rovnoměrné rozdělení energie a sacharidů během celého dne, aby nedocházelo k hladovění a velkým výkyvům glykemií.
  • Povolenou dávku sacharidů, například 200 g, je nejlépe rozdělit do 6 jídel. Pacient přitom může využít svou znalost sacharidových ekvivalentů, tedy kolik jídla obsahuje 10 g sacharidů, nebo principu takzvaných chlebových jednotek, které jsou používány například v Německu.
  • Diabetes je výrazně aterogenní onemocnění, a proto musí být dieta antisklerotická – omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin.
  • Diabetici používají náhradní sladidla. Vhodnější jsou sladidla bez energetické hodnoty, ta, která mají energetickou hodnotu, se musejí započítat do celkové doporučené hodnoty energie.

Univerzální dieta pro diabetes obou typů prakticky neexistuje a rozdíly v dietách pro diabetes typu 1 a 2 jsou následující:

  • Diabetik 1. typu je při léčbě krátkodobě působícím inzulinem nucen k velmi pravidelnému příjmu šesti jídel denně farmakodynamickým efektem inzulinových preparátů. Z tohoto hlediska je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Fyziologicky se do dvou hodin po jídle hyperinzulinemie normalizuje. U diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího účinku aplikovaného inzulinu vložit po 2 až 3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. I kvůli tomu je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Diabetik 1. typu má navíc zvýšenou tendenci ke ketóze, čemuž brání právě trvalý přísun malých dávek sacharidů.
  • Hyperinzulinemický diabetik 2. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti metabolizovat větší dávku sacharidů naráz se rozděluje přísun sacharidů do menších porcí. Pro počet porcí je ale rozhodující celkový doporučený příjem energie. Zejména pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.
  • Diabetik 1. typu, pokud nemá sklony k obezitě, nemá energetický příjem výrazně omezen, podobně jako zdravý člověk.
  • Diabetik 2. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu až k obezitě a diabetu. Je tedy nutné vyřadit všechny tučné potraviny – tučné sýry, uzeniny, tučná masa, paštiky, šlehačku, tučné moučníky, sušenky, mražené smetanové krémy, majonézu a podobně.
  • Pro oba typy diabetu však platí doporučení technologií pro přípravu jídel, která musí být antisklerotická. Pokrmy se připravují vařením, dušením, pečením, může se též grilovat, vhodná je úprava v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Při přípravě volíme způsoby bez použití tuků, jelikož se tím velmi sníží energetická hodnota pokrmu. Maso pro lepší chuť a barvu opékáme nasucho a pak dusíme. U některých nízkokalorických diet nepodáváme zahuštěné polévky. Nepřipravujeme smažené pokrmy. Pokud lze přidat tuk, vkládáme ho do hotových pokrmů, zamezíme tím přepalování tuků při přípravě a snadněji kontrolujeme množství tuku na porci.
  • Intenzivnější fyzická aktivita obvykle vyžaduje úpravu dietní léčby. Strava diabetika 1. typu se liší od racionální stravy jen vyšší frekvencí jídel a omezením jídel s vyšším obsahem cukru. Diabetik 1. typu tedy nemusí být od společnosti izolován a zejména v rodině může jíst podobnou stravu jako ostatní.

TIP: Dieta diabetika 1. typu je založena na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne, k malým jídlům jsou vhodné 1–2 výměnné jednotky sacharidů, k velkým jídlům je vhodných 4–6 výměnných jednotek.

Diabetes je výrazně aterogenní onemocnění (podporující vznik a rozvoj aterosklerózy), a proto musí být dieta důsledně antisklerotická – omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin. Pokrmy se připravují vařením, dušením, pečením, lze též grilovat, vhodná je úprava v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Při přípravě pokrmů se doporučuje volit způsoby bez použití tuků.

Detail odstavce: Jídelníček pro diabetiky 1. typu
Zdroj: Jídelníček pro diabetiky
Zveřejněno: 8.11.2018

VITAMÍNY NA SNÍŽENÍ STRESU

Stres a jídlo

Kvalita potravin má obrovský vliv na to, jak dobře vaše tělo stres snáší. Vitamíny B1, B2, B6 a B12 jsou dobré pro pevné nervy a rovnováhu psychiky. Stres má pak menší šanci, aby vám znepříjemnil život. Během stresových období vaše tělo potřebuje vitamín C a hořčík, jejich nedostatek může vést k trvalým infekcím a napětí. Selen a zinek podporují funkci imunitního a nervového systému. Typicky je stres spojený s nevhodnou stravou. Často se tak stává, pokud se člověk stravuje například v takzvaném rychlém občerstvení, kde strava většinou obsahuje velké množství tuku a jen málo důležitých živin.

Detail odstavce: Stres a jídlo
Zdroj: Vitamíny na snížení stresu
Zveřejněno: 16.4.2013

LÉČBA SLINIVKY BŘIŠNÍ

Prospěšné potraviny

Slinivka břišní - vhodné potraviny:

  • strava bohatá na enzymy, čerstvá zelenina a šťávy (kedlubna, rajče, řepa, mrkev)
  • čerstvá, vařená/dušená veškerá zelenina
  • ovoce – jablka, kiwi, grepy, broskve
  • jíst jen malé porce jídla 3–5x denně, poslední jídlo v 17–18 h večer (3–4 hodiny před spaním)
  • rýže, pohanka, jáhly, kroupy, ovesné vločky (vařené, přidané do polévek) – uvolňují postupně živiny a sacharidy ve střevech, a navíc obsahují vodu a minimalizují žízeň, oproti chlebu
  • luštěniny
  • bílé maso
  • makrobiotika

Detail odstavce: Prospěšné potraviny
Zdroj: Léčba slinivky břišní
Zveřejněno: 30.10.2013

JABLKA A CUKROVKA

Jak jde dohromady med a diabetik

Většina lidí má občas chuť na něco sladkého. Pro diabetiky ale platí, že vždy záleží na množství. Dvě lžičky medu například obsahují 50 g cukru. Dále jde o způsob, jak je med požíván. Přeměna cukrů se usnadní, když se povolené množství medu rozdělí do více jídel. Diabetici by také neměli med jíst po lžících ani rozpuštěný v nápojích, ale pouze ve spojení s pevnými potravinami.

Volba vhodné potraviny je při sestavě jídla velmi důležitá. Z jídel bohatých na balastní látky se cukerné sloučeniny uvolňují pomaleji než z jídel na balastní látky chudých. Zvláště hodnotnými dodavateli balastních látek jsou obilné produkty, jako například celozrnné pečivo, obilné vločky a výrobky müsli. Obilné balastní látky zlepšují účinek inzulínu, který zodpovídá za snižování hladiny cukru v krvi a přispívá k udržování nízkých hodnot krevního cukru po jídle bohatém na uhlovodany. Diabetikům, kteří mají chuť na chléb s medem, lze tedy doporučit, aby zvolili některý z druhů celozrnného chleba a pod med si namazali pokrmový tuk nebo tvaroh. Také s celozrnným pečivem, mléčnými produkty, neslazenými obilnými vločkami a syrovými saláty pro diabetiky je med dobře stravitelný. Ale pozor! Z ovocných pokrmů (z rozsekaných a rozemletých ovocných plodů) se velmi rychle uvolňují ovocné cukry, takže jejich přislazování se nedoporučuje.

Také ne každý med je pravý! Mnohé výrobky označené jako „dia“, které se prodávají v malých baleních s potiskem úlů a včel, vypadají na první pohled jako med. V mnohých případech jím ale nejsou. Pouhý pohled na složení prozradí, co v těchto kelímcích vlastně je: vodní roztok sladidla či různé cukerné náhražky a ovocný cukr. Oproti těmto produktům má med velkou výhodu, že kromě cukru obsahuje celou řadu látek, které jsou pro diabetickou látkovou výměnu cenné: stopový prvek chrom, který zlepšuje účinek inzulínu, a vitamíny řady B, které podporují funkce nervové soustavy.

Detail odstavce: Jak jde dohromady med a diabetik
Zdroj: Jablka a cukrovka
Zveřejněno: 8.1.2018

MEXICKÁ SMĚS

Mexická pánev

Ingredience: olej, cibule, 0,5 kg mletého masa nebo cukety (pro vegetariánskou verzi), několik stroužků česneku, rajský protlak, červené fazole, bílé fazole, červené víno, 1 červená paprika, sladká paprika, chilli nebo harissa, sůl, pepř

Postup: Na oleji zlehka osmažíme najemno nakrájenou cibuli, vložíme maso či cuketu, přidáme utřený česnek (dle síly a chuti), protlak a cca 100 ml červeného vína, necháme chvíli podusit. Poté přidáme fazole, osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, chilli/harissu (množství podle toho, jak máte rádi ostré jídlo). Nakonec přisypeme na jemné proužky nakrájenou papriku. Dle potřeby přidáme ještě víno. Necháme dojít na mírném ohni. Jako příloha se hodí chleba, nejlépe domácí.

Detail odstavce: Mexická pánev
Zdroj: Mexická směs
Zveřejněno: 27.2.2018

RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU

Recepty na snídaně

Tuňákový sendvič

Ingredience: 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, paprika, citronová šťáva, 1 jarní cibulka, 60 g ledového salátu, 40 g margarínu, 20 g rajčatového pyré, trochu chilli omáčky, 160 g celozrnného chleba

Postup: Nastrouháme kůru z ¼ citronu a poté z celého citronu vymačkáme šťávu. Z papriky odstraníme semínka a nakrájíme ji na malé kousky. Jarní cibulku nasekáme najemno. U tuňáka v konzervě slijeme přebytečný nálev. Maso za pomocí vidličky smícháme v misce s rostlinným tukem. Přidáme pasírovaná rajčata, polovinu paprik a jarní cibulku, citronovou kůru, několik kapek citronové šťávy a omáčku z pálivých papriček. Dochutíme pepřem. Tuňákovou směsí potřeme plátky celozrnného chleba, navrch položíme salátové listy. Posypeme zbylou paprikou a jarní cibulkou a zakápneme několika kapkami citronové šťávy. Přikryjeme zbylými plátky chleba. Namísto tuňáka můžeme sendviče připravit s lososem.

Plněná bageta

Ingredience: 1 celozrnný rohlík, 50 g odtučněného tvarohu, mléko, 15 g 20% eidamu, 70 g kuřecí šunky, 60 g ledového salátu, cherry rajčátka

Postup: Rohlík rozřízneme a potřeme rozšlehaným a dochuceným tvarohem. Na tvaroh navrstvíme sýr, list ledového salátu, šunku, list ledového salátu a na půlku rozkrojená cherry rajčátka. Také můžete pevné ingredience rozkrájet a zamíchat do tvarohu. Záleží na vaší kreativitě.

Detail odstavce: Recepty na snídaně
Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno: 4.2.2017

RECEPTY PRO DIABETIKY I. TYPU

Recepty na večeře

Rizoto

Ingredience: 1 podzimní cibule, sůl, 240 g krůtího masa, 20 g olivového oleje, 50 g suchého vína, 50 g parmazánu, 1 l vody, 50 g másla, 0, 08 šafránu, 172 g rýže

Postup: Nejdříve si uvaříme krůtí maso ve vodě a vývar použijeme do rizota. Na olivovém oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nepropláchnutou rýži. Pořádně promícháme a opékáme několik minut, občas promícháme. Přilijeme víno a provaříme, než se odpaří alkohol. Přidáme šafrán. Pak už přiléváme postupně vývar (po sběračkách) a občas promícháme. Vždy když se vývar vsákne, přilijeme další sběračku, a to děláme, dokud není rýže al dente. Může to trvat cca 20 minut. Když je rýže tak akorát na skus, vypneme sporák a vmícháme máslo a parmazán. Nakonec přidáme krůtí maso a ještě lehce prohřejeme. Podáváme s hoblinkami parmazánu.

Hodnota: 1 656 kJ/396 kcal

Květákový mozeček

Ingredience: 1 podzimní cibule, 1 květák, 1 vejce, 36 g stolního oleje, sůl, 8 g nasekané pažitky, 100 g droždí

Postup: Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Osmahneme cibuli, přidáme droždí, osmažíme, přidáme květák, podlijeme a krátce podusíme. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce s vodou a necháme srazit. Ozdobíme posekanou pažitkou.

Hodnota: 1 139 kJ/272 kcal

Detail odstavce: Recepty na večeře
Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu
Zveřejněno: 4.2.2017

KAŠOVITÁ STRAVA RECEPTY

Kdy je vhodná kašovitá strava

Kašovitá strava (mixovaná strava) je určená například pro pacienty po operaci zubů, po kolonoskopii (kolonoskopie), nebo i pro seniory. Jedná se o šetřící stravu, která je rozmixovaná. Jídlo se obvykle připravuje běžně a po přípravě se rozmixuje. Maso je většinou vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě si jej můžete na masovém mlýnku umlít. Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny, případně malé druhy těstovin. K pokrmu je vhodné připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět rozmixovat. Na večeře a snídaně je možné konzumovat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a jako pečivo třeba jen bílou veku nebo rohlíky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

Detail odstavce: Kdy je vhodná kašovitá strava
Zdroj: Kašovitá strava recepty
Zveřejněno: 15.11.2018