Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JÍDLO VHODNÉ PRO DIABETIKY

OBSAH

Recepty pro diabetiky I. typu

Odkaz na recepty pro diabetiky I. typu naleznete zde.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Kde je možné sehnat jídelníček pro diabetiky? Děkuji

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.

Xanthanová guma

Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem NADVAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Dobry den.Chtelajsem se zeptat jestli je mozne po cipralexu tak hodne pribirat.Pribrala jsem 10kg a beru ho 3roky.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po Cipralexu nepřiberete, lék sám o sobě nemá žádnou kalorickou hodnotu. Cipralex ovlivňuje psychiku a navozuje klid, k tomu pak dobré jídlo podpoří klidný duševní stav a tím může docházet k tloustnutí. Jídlo se u vás podvědomě stalo součástí léčby. Ale netloustnete po Cipralexu, nýbrž po dobrém jídle. Domluvte se s výživovým poradcem, který vám pomůže sestavit jídelníček a doporučí vám vhodné pohybové aktivity, abyste dále nepřibírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadvaha

Plánování jídla

Při plánování jídla pro své blízké trpící vředem mějte na paměti následující:

  • Menší, častá jídla jsou lépe tolerována u jedince s vředem, zejména když se cítí nekomfortně.
  • Poslední jídlo nebo svačinu je vhodné konzumovat dvě nebo více hodin před spaním.

Pravdou je, že neexistují žádná přesná pravidla, pokud jde o potraviny pro pacienty s vředovým onemocněním, kromě vyhýbání se těm potravinám, které způsobují nepříjemné a dráždivé pocity. Pacient by neměl mít problém s dostatečnou výživou. Pokud máte vy nebo váš blízký zájem o to, jaké jídlo jíst, nebo pokud se vám zdá, že některá jídla vředy zhoršují, poraďte se se svým lékařem nebo dietním specialistou.

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky

Kde koupit xanthanovou gumu

Xanthanová guma se dá koupit ve speciálních prodejnách se zdravou výživou a nebo objednat na internetu. Tady je odkaz na seznam nabídek z internetu: xanthanová guma cena.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Dieta při zánětu slinivky

Vyhněte se všem jídlům, která nadýmají a mohou způsobit podráždění žaludku i střev. Také je potřeba se vyhýbat ovoci, které má jadérka a pecky (maliny, ostružiny). Meloun sám o sobě neškodí, ale pozor na pecky!.

Je potřeba se vyhýbat uzeninám, špeku, mastným jídlům, bílému pečivu, sladkostem, tučným mléčným výrobkům a pod. Z ovoce a zeleniny vylučte všechno, co nadýmá, naopak švestky, jablka, mandarinky a podobně jsou přijatelné.

Podrobnosti o dietě na slinivku se dočtete v našem článku Dieta na slinivku.



Zdroj: Vhodné jídlo při zánětu slinivky

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: diskuze Čokoláda po které sa netloustne

Prospěšné potraviny

Slinivka břišní - vhodné potraviny:

  • strava bohatá na enzymy, čerstvá zelenina a šťávy (kedlubna, rajče, řepa, mrkev)
  • čerstvá, vařená/dušená veškerá zelenina
  • ovoce – jablka, kiwi, grepy, broskve
  • jíst jen malé porce jídla 3–5x denně, poslední jídlo v 17–18 h večer (3–4 hodiny před spaním)
  • rýže, pohanka, jáhly, kroupy, ovesné vločky (vařené, přidané do polévek) – uvolňují postupně živiny a sacharidy ve střevech, a navíc obsahují vodu a minimalizují žízeň, oproti chlebu
  • luštěniny
  • bílé maso
  • makrobiotika

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Firma Scholl dodává speciální krém určený přesně pro tyhle problémy diabetiků s rozpraskanými patami. Je to Krém na rozpraskané paty s keratinem K+, který zaceluje rozpraskanou kůži na patách již za 3 dny. Lanolin a urea, které jsou obsaženy v krému, intenzivně hydratují a zvláčňují pokožku. Keratinový komplex urychluje samoregenerační proces kůže. Krém ulevuje od bolesti a zabraňuje infekci. Krém má jemné složení, které je vhodné i pro diabetiky. Tady je cena přehled obchodů, kde se dá tento krém na rozpraskané paty koupit: www.zbozi.cz/?q=Kr%C…
Nebo ještě taky funguje léčivý krém na rozpraskanou kůži Just krém na nohy. Jeho cena je zde: www.zbozi-kosmetika.…

Zdroj: diskuze Zabaly na popraskané nohy

Vzorový jídelníček na týden

Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Snídaně:

  • 200 ml mléka
  • 70 g chleba
  • 10 g rostlinného másla

50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.

Přesnídávka:

  • 100–150 g ovoce (200 g zeleniny), 30 g chleba

Oběd:

  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 15 g mouky (zahuštění polévky, masa)
  • 15 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny (100–150 g dia kompotu)
  • 1/4 ks vejce (do pokrmů)

Svačina:

  • 200 ml mléka, 80–100 g ovoce, 150 g jogurtu
Večeře:
  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 10 g mouky
  • 10 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny, 100–150 g dia kompotu
II. večeře:
  • 100–150 g ovoce

Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Zdroj: Jídelníček pro diabetiky

Diskuze

V diskuzi JINÉ ŘEŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel .

Jedno vím jistě bez masa nepřežiju ani den. Jsem chlap a mám rád jídlo! Raději se budu cpát tím Enzycolem nebo co to je a žena mi to nutí než omezit jídlo. Doufám, že to pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriel.

dobry den chci se zeptat jestli vam ten enzycol pomaha

Zdroj: diskuze Jiné řešení

Recepty na dia moučníky

Jablečné šátečky

Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky

Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.

Piškotová roláda

Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia

Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA POLE MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Blažková .

Dobrý den.
Jsem diabetik 1.typu, chtěla bych vyzkoušet osmadvacetidenní očištění
stravovací program podle Antonie Mačingové, je pro mě vhodný? Děkuji Blažková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro diabetiky prvního stupně se dieta od Mačingové může použít jen pod dohledem diabetologa, který stanovuje dávkování inzulínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pole Mačingové

Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři

Pro diabetika jsou potřebné sacharidy, tuky, vitamíny, minerální látky, voda a buničina.

Doporučení:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulinovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.
  • Mezijídlo je menší dávka jídla (1 až 2 sacharidové jednotky), které se podává mezi hlavními jídly, respektive jako druhá večeře. Velikost mezijídla závisí na inzulinovém režimu, stupni a trvání fyzické zátěže během dne. Mezijídlo je někdy nutné, aby se zabránilo hypoglykemii (nízké hladině cukru v krvi) a aby se udržela dobrá kontrola glykemie. Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Čemu se vyhnout

Konkrétní potraviny nezpůsobují vředy, mohou však zhoršovat jejich příznaky. Exacerbace neboli nové vzplanutí chronické choroby na základě příjmu potravin je subjektivní. Je tedy těžké říct, které jídlo bude zhoršovat příznaky u dané osoby. A tak namísto dřívějších doporučení, že jedna strava vyhovuje všem, nabízejí lékaři v současnosti obecnější pokyny. Pokud si nemocný všimne, že mu určité jídlo způsobuje problém, prostě se mu musí vyhýbat a informovat o tom svého lékaře.

Potraviny, které mohou lidem s vředem způsobit nepříjemný pocit:

  • maso s vysokým obsahem tuku
  • koření
  • citrusové plody a šťávy
  • rajčatové výrobky
  • káva a čaj
  • čokoláda
  • alkoholické nápoje
  • pikantní jídla

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Co jíst

Měli byste omezit svou váhu, nebýt obézní, pravidelně se stravovat, nejíst tučná jídla, nejíst v noci a nejlépe ještě 3 hodiny před ulehnutím, omezit příjem alkoholu na minimum a rovněž zanechat kouření. Strava by měla být nedráždivá. Dále se vyvarujte konzumace čokolády, kynutého pečiva a kořeněných jídel.

Všeobecně se doporučuje strava, kterou pacient dobře snáší. (rýže, kuřecí maso, ovesné vločky, brambory, tvaroh) Jídla, po kterých je pacientovi špatně (hranolky, sušenky, pečivo, jíška), je třeba z jídelníčku vyřadit. Je vhodné jíst základní potraviny, buď syrové nebo v jednoduché úpravě uvařením či upečením. Jídlo rozdělit na menší části a jíst častěji v menších dávkách a nejíst před ulehnutím.

Nevhodné potraviny:

  • nápoje s obsahem kofeinu
  • alkoholické nápoje
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým
  • koření, dráždivé potraviny
  • kynuté koláče a buchty
  • smažená a pečená jídla (zvláště na přepáleném tuku)

Zdroj: Zánět jícnu

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Zdroj: Večeře pro diabetika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP