Téma: 

jing jang potraviny


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JIN A JANG POTRAVINY

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Detail odstavce: Velmi jang potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jang potraviny

Prosím Vás,
je nškde seznam jang potravin?
Děkuji

Zdroj: diskuze Jang potraviny
Odesláno: 2.8.2018 uživatelem Stanislav Zdražil
Počet odpovědí: 0

JIN A JANG POTRAVINY

Extrémně jin potraviny

K extrémně jin potravinám se řadí bílý cukr, alkohol, marihuana, kokain, heroin, amfetaminy, tranquilizéry, nikotin, kofein, umělá sladidla, konzervační látky, atomové a elektromagnetické záření, mikrovlnné záření.

Aplikace jingjang potravin do praxe není vůbec jednoduchá. Každý člověk musí přihlížet při volbě jídla jako léku nebo při snaze zachovat si rovnováhu energií k těmto základním skutečnostem:

  • jiné jídlo potřebuje člověk JANG a jiné člověk JIN; obecně platí, že ženy jsou (teoreticky) JIN a muži JANG;
  • sladké a ostré je JIN, tedy vhodné pro ženy, a slané a kyselé je JANG, takže vhodné pro muže.

Detail odstavce: Extrémně jin potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: pes čívává popis a potraviny

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny
Odesláno: 29.1.2017 uživatelem Antonin Vaněk
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG POTRAVINY

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Detail odstavce: Slabě jang potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: potraviny pro zdravé ledviny

Přátelé potřebuji radu co dělat pro ledviny v zimě,je prý dobré teplo a zahřivaci potraviny , a to jaké děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Potraviny pro zdravé ledviny
Odesláno: 3.10.2017 uživatelem Draha juráčková
Počet odpovědí: 0

JIN A JANG POTRAVINY

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Detail odstavce: Extrémně jang potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JIN A JANG POTRAVINY

Průměrně jang potraviny

K průměrně jang potravinám se řadí bílé rybí maso, jako je platýs, pstruh, dále celozrnná mouka v chlebu nebo housce, mořská sůl, miso, sójová omáčka používaná při vaření.

Detail odstavce: Průměrně jang potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: potraviny s obsahem železa

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa
Odesláno: 7.11.2011 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 0

JIN A JANG POTRAVINY

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Detail odstavce: Slabě jin potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: potraviny nevhodné při dně

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Odesláno: 24.10.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG

Aromalampa jin jang

Aromalampa jin/jang provoní váš byt a udělá i krásnou dekoraci. Zde můžete vidět, jak vypadá aromalampa jin/jang.

Detail odstavce: Aromalampa jin jang
Zdroj: Jin a jang
Zveřejněno: 27.11.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Trombóza jaké potraviny nejíst

Dobrý den,mám trombozu kterou jsem dostala po úrazu na lyžích přetrhané vazy v koleně,chtěla by jsem vědět které potraviny nesmím jíst aby se mi to ne zhoršilo.Děkuji

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta
Odesláno: 13.2.2019 uživatelem Libuše
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG POTRAVINY

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, rajčata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Detail odstavce: Velmi jin potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: vhodné potraviny při odkyselení organismu

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu
Odesláno: 14.6.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG

Jin/jang přívěsek

Jin/jang přívěsek je symbolem mužské a ženské energie a vesmírné rovnováhy. Představuje neustálé prolínání energií a snahu po rovnováze mezi jin a jang a mezi prostředím a člověkem. Tento přívěsek vám dodá sebejistotu, sílu a vitalitu a ochrání vás před negativními vlivy prostředí.

Vektor jin a jang.

Detail odstavce: Jin/jang přívěsek
Zdroj: Jin a jang
Zveřejněno: 27.11.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 22.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG POTRAVINY

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Detail odstavce: Průměrně jin potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Jídelníček při užívání warfarinu

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Odesláno: 8.7.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG POTRAVINY

Roční období

Charakter stravy se musí řídit i prouděním energie v přírodě – na jaře energie stoupá, dosahuje vrcholu v létě a pak začíná její sestup. Proto na jaře začneme se stravou jinového charakteru, která bude vrcholit v horkém létě. Na podzim se v ní začnou objevovat stále důsledněji jang prvky, aby v zimě dosáhly naprosté převahy.

Detail odstavce: Roční období
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018

JIN A JANG POTRAVINY

Naše činnost během dne

Fyzicky těžká práce vyžaduje více tuků, bílkovin a kořenové zeleniny. Chceme-li se bavit, být veselí, tak jezme ovoce, sladkosti, pijme víno.

Detail odstavce: Naše činnost během dne
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018

JIN A JANG POTRAVINY

Denní doba

Ráno a dopoledne vše stoupá k vrcholu, proto má být snídaně „nejjinovějším jídlem“ dne (sladší, lehká, s více tekutinami).

Oběd se řídí podle počasí. Teplejší počasí potřebuje jídla uvolněnější, ochlazující (zeleninové saláty, lehká masa, ovoce), chladné počasí vyžaduje potravu více zahřívající, více JANG.

Večer je přípravou na noc. Noc je temná, vlhká a chladná, proto by večeře měla být „nejjangovějším jídlem“ dne.

Detail odstavce: Denní doba
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018

JIN A JANG

Energie jin a jang

Energie jin a jang musí být neustále v rovnováze. Tato dualita existuje ve všem, co existuje. Veškerá dynamika vesmíru a všeho, co je ve hmotě, je závislá na energii vznikající pnutím mezi silami jin a jang. Toto pnutí vyplývá z toho, že jin a jang mají zcela opačné vlastnosti, ale přitom je od sebe není možno oddělit, neboť v jednom je obsažený i zárodek druhého. Vzniká tak paradoxní situace, kdy obě síly bezděčně působí proti sobě, ale současně jsou nuceny usilovat o dosažení rovnováhy, což má za následek jakousi labilní rovnováhu, v jejímž rámci probíhají neustálé výkyvy a střídání protikladů.

Obě tyto síly najdeme jak v lidském těle, tak v lidské mysli, kde se tyto síly neustále snaží o rovnováhu. Někteří lidé se snaží popřít ženskou složku jin, jelikož ji považují za slabost, a upřednostňují a posilují pouze jangovou, mužskou aktivní složku své osobnosti, druzí se snaží o opak. Výsledkem však není úspěch, zdraví a štěstí, jak by si tito lidé přáli, nýbrž nerovnováha, která se po dlouhodobém přehlížení příznaků projeví nemocí. Obě tyto složky jsou v nás přítomny. V každém člověku jsou přítomny ženské i mužské síly a naším úkolem je, pokud chceme žít plnohodnotně a využít ve svém životě veškerý svůj potenciál, obě tyto složky pochopit, přijmout, integrovat a posilovat, až jednou dojdeme do bodu, kdy překročíme tuto dualitu a staneme se jednotou. Teprve jednota je základním předpokladem pro dokonalou svobodu a spokojenost, bez ohledu na životní podmínky a momentální okolnosti.

Detail odstavce: Energie jin a jang
Zdroj: Jin a jang
Zveřejněno: 27.11.2016

JIN A JANG

Princip jin a jang

Koncept jin a jang má původ v dávné čínské filozofii a popisuje dvě navzájem opačné a doplňující se síly, které se nacházejí v každé živé i neživé části vesmíru.

Jin: tmavé místo, severní svah (kopce), jižní břeh (řeky), zamračené, zahalené, jde o tmavší element; působí smutně, pasivně, tmavě, žensky a koresponduje s nocí. Jin je často symbolizovaný vodou a zemí. Je to černá část, ženský element, značí tmu, pasivitu, poddajnost, přijímání, koresponduje se zemí a vodou.

Jang: světlé místo, jižní svah (kopce), severní břeh (řeky), sluneční světlo, jde o světlejší element; působí vesele, aktivně, světle, mužsky a koresponduje se dnem. Jang je často symbolizovaný ohněm a větrem. Je to bílá část, znamená světlo, slunce, aktivitu, tvořivost, expanzi, koresponduje s elementem ohně a větru.

Jin a jang se nevylučují. Všechno má svůj opak – ne však absolutní. Žádná věc totiž není čistě jin nebo čistě jang. Každá ze sil obsahuje základ té druhé. Například zima se nemůže změnit na léto.

Jin a jang jsou na sobě závislé. Jedno nemůže existovat bez druhého. Den nemůže existovat bez noci.

Jin a jang se dají dále dělit na jin a jang. Jestliže si například uvedeme teplotu, jin může být zima a jang teplo. Jang však můžeme znovu rozdělit na jin – teplo a jang – žár.

Jin a jang se navzájem podporují. Jin a jang jsou obvykle ve stavu rovnováhy – pokud jeden naroste, druhý ustoupí. Někdy může dojít k nerovnováze: přebytek jin, přebytek jang, nedostatek jin, nedostatek jang. Takové nerovnováhy znovu tvoří pár: přebytek jin způsobí nedostatek jang a naopak.

Jin a jang se mohou navzájem měnit. Například noc se mění na den. Tato změna je stejně jako jin a jang také relativní. Z pohledu vnějšího pozorovatele existuje noc a den na Zemi zároveň a doplňují se.

Část z jin je jang a část z jang je jin. Malé tečky v symbolu znamenají stopy jedné síly v druhé. Například i ve tmě je světlo hvězd. Znamená to také, že absolutní extrém jedné síly se transformuje na opačný, a to, že záleží na pohledu pozorovatele, zda je daná síla jin nebo jang. Například nejtěžší kámen se dá nejsnadněji rozbít. Jin a jang do sebe organicky zapadají a jsou základem veškerých jevů. Například obraz hory v mlze zobrazuje harmonii, která vzniká spojením jin (mlhy) a jang (hor).

Učení o jin a jang je obsažené už v knize I-ťing (Kniha proměn), kde pomocí trigramů (elementů, které se skládají z tří jin nebo jang) je vyslovena myšlenka přeměn v přírodě. Tento koncept si osvojily obě čínské filozofie – taoismus a konfucianismus. Například raně středověký konfuciánský filozof Tung Čung-šu učil, že doplňkem všech věcí je jin a jang. Principy, které jsou základem vladaře i služebníka, otce i syna, muže i ženy, jsou zrozené z jin a jang. Vladař je jang a služebník je jin. Otec je jang a syn je jin. Manžel je jang a manželka je jin.

Učení o jin a jang se stalo společnou půdou, na které docházelo ke značnému sbližování a vzájemnému doplňování a ovlivňování protikladných škol. Všechny síly v přírodě fungují na základě obou těchto stavů, tyto dva stavy jsou v neustálém pohybu, proměňují se jeden v druhý a obráceně. Každá z těchto dvou částí v sobě nese zárodek té druhé. Však i v noční tmě svítí světla hvězd a v typicky jangovém prvku ohně je neodmyslitelně obsažena i jinová složka (hmota paliva, jež hoří), proto také nakonec každý oheň jednou vyhasne. Jin a jang jsou jako vlna. Zatímco jedna z částí převládá, druhá je v pasivní pozici, ale vše se proměňuje v nikdy nekončícím cyklu, a tak převládající část postupně ztrácí na síle, zatímco síla druhé se začíná zvětšovat. Převládající část ustupuje zvětšující se síle druhé části. A takový je svět, takoví jsme my. Učení o silách jin a jang je základem věšteckého systému I-ťing, učení Feng Shui, základem čínské filozofie konfucianismu i taoismu, či cvičení taiči.

Detail odstavce: Princip jin a jang
Zdroj: Jin a jang
Zveřejněno: 27.11.2016

POTRAVINY POSILUJÍCÍ LEDVINY

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Detail odstavce: Potraviny čínské medicíny
Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno: 2.4.2015

POTRAVINY NA ZVÝŠENÍ HLADINY TESTOSTERONU

Zdravá výživa

Spolu se zvýšeným příjmem zinku musí každodenní jídelníček zahrnovat další potraviny, které zvyšují hladinu testosteronu:

  • ovoce – banány, avokádo a fíky
  • zelenina – chřest, květák, brokolice
  • zdravé tuky – ryby, losos a tuňák
  • ořechy – mandle a kešu

Detail odstavce: Zdravá výživa
Zdroj: Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu
Zveřejněno: 20.8.2013

MOČOPUDNÉ POTRAVINY

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Detail odstavce: Praktický význam odvodňování
Zdroj: Močopudné potraviny
Zveřejněno: 15.10.2015

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ČISTOU PLEŤ

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Detail odstavce: Potraviny s vitamínem A
Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť
Zveřejněno: 28.11.2012

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ČISTOU PLEŤ

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdravé a čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Detail odstavce: Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů
Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť
Zveřejněno: 28.11.2012

POTRAVINY NA ODVODNĚNÍ

Přírodní diuretika na hubnutí

Přírodní diuretika vám nepomohou s odstraněním ošklivého tělesného tuku, ale pomohou vám s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin z těla.

Detail odstavce: Přírodní diuretika na hubnutí
Zdroj: Potraviny na odvodnění
Zveřejněno: 24.10.2013