JUST BORUVKOVY SIRUP je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Slovo bodlák v nás evokuje představu škrábajícího plevele rostoucího na okrajích polí. Ovšem i takto nevzhledná rostlina je užitečná a ani byste nečekali, že může být i velmi chutná. Do skupiny bodláků totiž patří například artyčok nebo světlice barvířská. Vyloupaná semena z této rostliny se nabízejí v bio oleji, který má jemnou ořechovou chuť. Díky silnému aroma je olej vhodný ke zdokonalování pokrmů.
Oblíbené bodlákové oleje
Nabídka bodlákových olejů je opravdu široká. Níže najdete několik druhů, které se na našem trhu prodávají.
Bodlákový olej Just
Bodlákový olej Just má obsah 500 ml.
Složení: jedlý světlicový olej z prvního lisování.
Zakladatelem firmy JUST byl pan Ulrich Jüstrich, jedná se o švýcarskou firmu, která přistupuje ke zdraví osvědčenou přirozenou cestou – využívá blahodárných účinků přírody v harmonii s lidským tělem. Just chápe přírodu a lidské tělo jako perfektní systém, který je ovlivněn vnějšími faktory, jako například životním stylem, stresem, umělými chemikáliemi a stravou. Zaměřuje se na rovnováhu mezi vědou a přírodou, zabývá se studiem bylin společně se starověkými terapiemi a objevuje v nich zdroje pohody a zdraví. Tyto zkušenosti se pak uplatňují při vývoji nových výrobků s esenciálními oleji, které přináší řešení pro každodenní problémy milionů zákazníků firmy Just po celém světě a pomáhají jim žít zdravějším životním stylem. Dnes je společnost JUST CS výhradním zástupcem švýcarských výrobků JUST a Nahrin v České republice a je tak součástí rozsáhlé celosvětové distribuční sítě.
Všechny výrobky společnosti JUST procházejí, tak jako mnoho procesů v přírodě, přírodním udržitelným cyklem a jsou certifikované v souladu s těmi nejpřísnějšími mezinárodními výrobními normami Good Manufacturing Practice a ISO 9001:2008.
Nevýhodou tohoto produktu je, že se dá koupit pouze prostřednictvím přímého prodeje.
Bodlákový olej Kaufland
Bodlákový olej při troše štěstí koupíte i v Kauflandu. Jedná se o panenský zastudena lisovaný olej a 0,7 l koupíte pod 100 Kč.
Bodlákový olej Frisan
Běžná cena produktu Frisan Bodlákový olej 0,75 l je 89,90 Kč. Dříve byl produkt Frisan Bodlákový olej 0,75 l nabízen v akčním letáku Norma.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.
Recept
2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti
Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.
Vitaminový základ borůvkového sirupu Narosan doplňuje organicky vázané železo a měď. Doporučená denní dávka borůvkového Narosanu je 14 mg. Sirup Narosan nezatěžuje žaludek a je vhodný pro děti, pracující lidi, sportovce i seniory. Borůvkový Narosan kryje zvýšenou potřebu železa a kyseliny listové u žen během těhotenství a při menstruaci, pomáhá upravovat krevní obraz, slouží jako prevence šerosleposti, zlepšuje ostrost vidění, ulevuje při průjmech, drobných poraněních sliznice střev. Dále borůvkový sirup Narosan pomáhá hojit afty a hemoroidy a zlepšuje pružnost cév a žil.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.
Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.
Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.
Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.
Velkou výhodou produktu just 31 bylin je jeho extrémně široké využití. Níže jsou popsány nejčastější situace, kdy majitelé tento produkt volí.
1. Inhalace při nachlazení
Pár kapek do horké vody pomáhá uvolnit nosní dutiny. Just olej 31 bylin použití je v období chřipek velmi populární.
2. Masáže svalů a kloubů
Při bolestech zad, šíje nebo svalů lze olej naředit a vmasírovat do pokožky. Podporuje prokrvení a uvolnění tkání.
3. Bolesti v krku
Mnozí uživatelé uvádějí, že aplikace na hrudník nebo inhalace pomáhá při podráždění krku – to je důvod, proč je výraz just 31 bylin pri bolesti v krku často vyhledávaný.
4. Použití u uší
Olej se NEKAPE přímo do zvukovodu! Používá se jen k masáži oblasti kolem ucha, nikoli dovnitř. V této souvislosti se používá termín just 31 bylin ucho.
5. Vaginální potíže a kvasinkové infekce
Zde je třeba maximální opatrnost. Just 31 bylin na vaginální potíže ani just 31 bylin a kvasinková infekce není doporučení k vnitřnímu použití! V praxi se užívá pouze k masáži třísel či podbřišku nebo k inhalaci pro celkovou podporu organismu.
6. Péče o pokožku
Ředěný olej se může použít na drobné kožní problémy, svědění či štípnutí hmyzem. Nikdy se neaplikuje na otevřené rány.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA TĚLA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.
V lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy se mi zatím nepodařilo zakoupit javorový sirup GRADE B.Lze tento sirup nahradit běžnými sirupy jako je např.jitrocelový sirup dr.Mu"ller?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: https://www.zbozi.cz/?q=jav…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.
I sirup z rýmovníku je lehké si doma připravit (spousta lidí sirup vyrábí, když se rýmovník rozroste). K jeho výrobě je potřeba asi 40 středních lístků, 1 kg cukru krupice (případně třtinového cukru, co komu vyhovuje), 1 pomeranč, 1 citron, asi 1 l vody.
Nejprve si omyjeme pomeranč a citron (když není pomeranč, mohou se použít třeba jen citróny, nebo třeba granátové jablko) a pak obě ovoce i s kůrou nakrájíme na plátky. Omyjeme si i lístky rýmovníku, a pak je nasypeme do hrnce. Přidáme k nim plátky exotického ovoce a vše zalijeme horkou vodou. Lístky i ovoce musí být ve vodě ponořené. Hrnec pak přiklopíme pokličkou a vše se nechá asi čtyřiadvacet hodin (klidně i jednou tolik) vyluhovat. Po vylouhování je potřeba výluh pořádně přecedit a pak ho znovu přivést k varu. Až při snížení teploty vsypeme cukr a za občasného míchání se sirup vaří tak dlouho, dokud nezíská měděný odstín a nezačne zlehka houstnout. Doporučuje se trochu sirupu lžičkou kápnout na čistý talířek, pokud drží kapka tvar, tak je potřeba přestat sirup vařit (sirup houstne i po zchladnutí). Ještě než sirup zcela zchladne, musí se přelít do skleniček, v nichž bude uchováván. Skleničky musíme pevně zavřít a otočit je dnem vzhůru. Sirup je nejlepší uchovávat v temnu a v chladu. Sirup se užívá po lžičkách, dávkování je individuální. Použití sirupu může být i prevencí před onemocněními.
Tepelně upravený sirup má delší dobu trvanlivosti než sirup vyrobený za studena.
Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.
Účinky
Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.
Recept za studena I
Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice
Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.
TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.
Recept II
Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody
Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.
TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťov
V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.
Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.
Dalším problémem glutamátu sodného je skutečnost, že je zdrojem sodíku o jehož neblahém vlivu na lidské zdraví (oběhová soustava, srdce) již není pochyb a tento fakt nemohou utlumit žádné obchodní zájmy. V některých kořeních JUST najdete také kromě glutamátu sodného ještě inositát sodný a guanylát sodný, které jsou dalším zdrojem sodíku.
Na některém školení firmy Just Nahrin jsem se setkala s prezentací koření a produktů pro zdravou domácí kuchyni. Dozvěděla jsem se, že bujony a koření Just skutečně glutamát obsahují, ale „pouze málo“. Na otázku, kolik je to vlastně „málo“ vyjádřeno čísly, mne věrní posluchači a prodejci této značky málem zlynčovali. Nicméně skutečnost je taková, že odpověď jsem nedostala.
Zdravotní rizika v souvislosti s glutamátem nebo zvýšeným příjmem sodíku jsou poměrně dobře popsána. Rozhodnutí, jestli budete používat výrobky s obsahem těchto aditiv, je čistě na Vás. Pokud je však vyloučíte z jídelníčku, určitě to prospěje celé rodině.
Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Kašpar.
Dobrý den. Nevím zda je to ještě aktuální, ale poměr 3:1 je nemožný. 160 g jedlé sody se v litru vody rozpustí při teplotě 60 stupňů. A tudíž se poměr mění asi na 6:1 . Dost možná že se povede poměr 5:1 když se zahřeje na sedmdesát stupňů. Četl jsem odbornou literaturu a v té psali že teplota je důležitá pro navázání sody na cukr v sirupu. Pokud se to nestane, pak se zásada nedostane kam má a tudíž určitě nebude recept ku prospěchu. sirup se má stát nosičem jedu pro rakovinné buňky. Kdyby se to mělo pouze rozpustit tak by ten sirup byl docela zbytečný. Původní článek už nemohou najít, ale určitě si pamatuji tak. Za prvé 330 g sody v litru tekutiny je nerozpustné, za druhé teplota je důležitá pro navázání sody. Prý šedesát stupňů, sedmdesát max.
Nejpoužívanější částí borovice jsou pupeny (Turio pini), které se sbírají před rozvitím v březnu a dubnu, a mladé výhonky. Jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C, navíc obsahují cenné minerály a silice, které pomáhají posílit obranyschopnost organismu.
Účinky
Sirup z pupenů borovice lesní podporuje tvorbu hlenů, napomáhá vykašlávání, působí močopudně. Má silné antiseptické a protizánětlivé účinky. Pomáhá pročišťovat organismus. Podává se i při angínách, které doprovází nepříjemné škrábání a bolest v krku. Užití i jako mírné sedativum. Účinnou látkou je silice, která obsahuje terpeny, pryskyřici, třísloviny, hořčiny.
Recept
Na neprašném místě daleko od civilizace si nasbíráme mladé výhonky borovic. Neměly by být delší než deset centimetrů. V ideálním případě je sbíráme z čerstvě pokácených stromků, ale to se moc často nepodaří. V rámci šetrnosti proto „neškubeme“ jeden strom, ale z každého si vezmeme jen pár výhonků. Doma je očistíme a zbavíme hnědých šupinek. Pokud možno je nemyjeme – proto si dáme záležet při výběru opravdu čistého místa sběru. Výhonky začneme ukládat po vrstvách do vyvařených a suchých sklenic, každou vrstvu prosypeme cukrem (můžeme použít klasický bílý, ale přeci jen je lepší třtinový). Nakonec ještě všechno pořádně udusáme, například paličkou od hmoždíře, a přikryjeme víčkem, nezašroubováváme ho, jde jen o to, aby nám tam nepadaly různé nečistoty. Sklenici vystavíme na slunečné místo, obden víčko utáhneme, protřepeme ji a pak znovu odvíčkujeme a necháme jen přikrytou. Čekáme, dokud výhonky nepustí šťávu a ta nezíská hnědou barvu (borovicový sirup vypadá přibližně jako čaj). Louhování by mělo trvat zhruba čtyři týdny. Pak už jen stačí sirup přecedit přes gázu, tu pečlivě vymačkat, sirup přelít do vyvařených sklenic a můžeme uskladnit. Vydržet by měl bez problémů až do dalšího jara.
Dávkování
Dávkování komerčně prodávaného výrobku:
Dospělí a děti od 12 let 10–15 ml 2x denně. Děti od 3 do 12 let 1–2x denně 10 ml (1 ml = 15 kapek). Podávejte v jedné fázi 5–6 dnů, pak přerušit na 2 dny. Takto postupujte 5–6 týdnů.
Dávkování domácího sirupu:
Pokud podáváme borovicový sirup jako prevenci, tak stačí jedna lžíce denně pro dospělého a jedna lžička pro dítě. V případě nemoci dávku ztrojnásobíme.
Je možné přidávat i do čaje, ale ten buď musíme vypít téměř okamžitě, anebo ho vmícháme až po částečném vychladnutí – borovicový sirup působením tepla velmi rychle ztrácí velkou část svých skvělých vlastností.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
Dobrý den, jaké bylinné sirupy nebo čaje mužů při léčbě warfarinem užívat při kašli dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když jste na Warfarinu, tak musíte být opatrná před jakýmkoliv použitím bylinek a čajů z nich vyrobených.
Pro léčbu kašle, která nebude ovlivňovat účinky Warfarinu, je lepší sáhnout po osvědčených certifikovaných přípravcích:
- ACC 200 NEO 20x200 mg šumivých tablet.
- BRONCHIPRET Tymián a břečťan sirup 100 ml.
- MUCOSOLVAN Sirup pro dospělé 100 ml.
- BROMHEXIN 12 BC Kapky roztok 30 ml.
- HEDELIX sirup 8 mg 100 ml.
Na léčbu bolesti můžete použít paracetamol 500 mg.
Sirup z rýmovníku je lahodný a můžete jej přidávat do čaje nejen jako prevenci, ale i sladidlo. V podstatě ho můžete používat jako klasický med, takže kromě teplých nápojů také jen tak na pečivo nebo do obilných kaší.
Rýma, zvýšená teplota, kašel a nachlazení nejsou jediné potíže, proti kterým rýmovníkový sirup využijete. Pomáhá také například při bolestech hlavy a pomůže odbourat potíže zažívacího traktu.
Recept
Ingredience: 35 lístků rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg cukru (lze použít i třtinový), voda
Postup– den první: Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce, nejlépe v bio kvalitě, a vše zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo všechno dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny.
Postup – den druhý: Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších, pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Tip: Sirup je opravdu výborný a jistě se po něm zapráší i u vás doma, doporučujeme ho uchovávat na chladném místě. Pokud neseženete granátové jablko, můžete použít půl hrnku sušené moruše nebo třeba plodů z černého bezu, jeřabiny nebo arónie.
Užívání
Sirup můžete užívat jako prevenci nebo i jako lék po lžičkách.
Toto přírodní antibiotikum můžete i inhalovat, protože ulevuje od bolestí v krku a od ucpaného nosu. V listech jsou obsaženy rostlinné vonné oleje thymol a karvakrol. Lístky stačí mnout v ruce a čichat k nim. Na noc si dejte větvičku pod polštář.
Ve svém příspěvku BYLINKY NA PROSTATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Just.
Dobrý večer
prosím Vás potřebuji radu jaké mám užívat směsi bylinek na prostatu. Prosím teť popíši
moje problémy v roce 2015 mě bylo odebráno kousek tlustého střeva tím jsem se dostal na onkologii a od tud mě posílají na různá vyšetření.Také na urologii tam mě zjistili
že mám zvětšenou prostatu.V únoru 2019 mám jít na biopsii prostaty proto bych chtěl
pomoci při uzdravení prostaty (zdá se mi že problémy s prostatou zhoršují).Proto Vás prosím o radu jaké přírodní produkty mám užívat aby jsem zlepšil moji prostatu.
Kde v Brně nebo v okolí mohu byliny koupit?
Děkuji za radu s přáním hezkých dnů vám přeje Jaroslav Just
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 200 g cukru krystal, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 4−5 kusů celé skořice, 6 kapek citrónové šťávy.
Postup: Cukr rozpustíme v hrnci a necháme trochu zkaramelizovat (dejte si pozor na to, aby nebyl cukr příliš tmavý − zhořkl by). Karamel zalijeme vodou s citrónovou šťávou a přivedeme k varu, aby se karamel znovu rozpustil. Přidáme 4 celé skořicové tyčinky a necháme 20 minut povařit. Vzniklý sirup lijeme do čistých lahví. Skořici můžete nechat v láhvi jako ozdobu a pro výraznější chuť. Takto připravený domácí skořicový sirup je ideální do čaje, pro přípravu osvěžující limonády, do latté, na dezerty, do krémů, do svařeného vína a do koktejlů (alkoholických i nealkoholických). Pro zvýraznění chuti je možné přidat pomerančovou nebo citrónovou šťávu.
Postup: Všechny přísady dáme do hrnce a mícháme je při středně vysoké teplotě. Když se směs začne vařit, snížíme teplotu a za občasného míchání dusíme ještě 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sporák vypneme a tekutinu necháme vychladnout, poté můžeme takto připravený sirup konzumovat.
Postup: V hrnku rozpustíme máslo (na mírném ohni). Vmícháme smetanu, hnědý cukr, javorový extrakt a skořici. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne (cca 3−4 minuty). Poté podáváme s lívanci.
Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.
jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.
Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu
Ve svém příspěvku LÉČEBNÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Marčanová.
Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dostálová.
Dobrý den,ráda bych se dozvěděla jak se dělá sirup,víno a šťáva z bezu.Před léty jsem se najedla v lese syrových kuliček bezu,nebo mě moc chutnali a přiotrávila jsem se,to už bych nechtěla nikdy zažít znova.Děkuji předem za Vaše odpovědi a rady.S pozdravem a přáním pěkného dne Marie.
Olej z 31 léčivých bylin, často označovaný jako just 31 bylin nebo just olej z 31 léčivých bylin, je koncentrovaná směs esenciálních olejů extrahovaných ze široké škály bylin, kořenů a pryskyřic. Používá se jak v aromaterapii, tak při lokální aplikaci na pokožku. Díky své všestrannosti se stal jedním z nejpoužívanějších produktů značky JUST.
Ve svém příspěvku AGAVE SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.
Jdu do desetidenni ocisty a misto javoroveho sirupu mam agave sirup. Pry je i hodnotnejsi.
Projimadlo je super kura z krusiny, nedela takovy krece jako senna
drzte mi palce
jdu si varit prvni caj :-)
kdyby chtel nekdo se mnou sdilet pocity , budu rada diky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ali.
Tak já jdu dnes také na to. Byla bych moc rád, kdyby mi někdo napsat jak zvládal deset dní jen pít citronádu. Jakékoliv komente jsou vítány.
Každý z nás to jistě zná. Zatočit s cukrem není jednoduché. Dny, kdy nás cukr zlobí, těch je spousta, a samozřejmě nám působí nemalé problémy. V takových chvílích bychom nejraději zalezli pod deku. V této době je dobré uvařit si bylinkový čaj, hodně odpočívat a pít. Průběžně se měřit a zkusit několik osvědčených rad, které cukr sráží. Na každého samozřejmě působí něco jiného, tak je dobré si to odzkoušet.
Citron – každé ráno preventivně vypijte sklenici s vodou a citronem. Pokud máte hyperglykemii, snažte se citronu do sebe dostat co nejvíc, obsahuje hodně vitaminu C, snižuje krevní cukr.
Borůvky nebo čaj z borůvkového listí – snižují hladinu krevního cukru, mají hodně vitaminu C, čistí krev a pomáhají zároveň ke snížení cholesterolu. Dle referencí je dobrý i borůvkový sirup od firmy Just.
Kysané zelí – to zná snad každý diabetik a zajisté má i odzkoušeno. Kysané zelí má hodně vitaminů a minerálů, které sráží glykemii. Navíc podporuje imunitní systém, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, vysoký obsah vlákniny.
Skořice – jedna malá lžička skořice denně dokáže údajně snížit krevní cukr až o 30 %.
Mátový čaj – někdo má odzkoušeno, že i tato potravina přispívá ke snížení krevního cukru. Samozřejmě pomáhá i na jiné neduhy, jako je migréna, zklidní rozhoupaný žaludek a podobně.
Ve svém příspěvku ČASTO AFTY DÍTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.
Já osobně na tyto potíže netrpím, ale obě moje děti bohužel ano. Vyzkoušela jsem už spoustu přípravků a rad a nejlíp z toho vyšel Sirup Donald, který dětem dávám už nějakou dobu a je to lepší, potíže odezněly. Sirup jim chutná a celkově jim posílil imunitu
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Tymiánový Phyteneo sirup 250ml obsahuje vysoký podíl extraktu z natě tymiánu obecného. Účinek sirupu je podpořen obsahem mátové a anýzové silice. Tymián usnadňuje vykašlávání a společně s mátovou a anýzovou silicí působí uklidňujícím efektem na krk, hltan a hlasivky v případě podráždění. Extrakt je vyroben z tymiánu v BIO kvalitě. Tymiánový sirup neobsahuje alkohol, umělá sladidla acesulfam a aspartam, barviva a syntetická aromata. Phyteneo tymiánový sirup 250ml je určen pro děti od 1 roku i pro dospělé. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nebyly u něj schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.
Skořicový sirup je voňavý a lahodný sirup, který má povzbuzující účinky, zklidňuje žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu, je proto vhodný například pro děti, které nechtějí jíst. O skořici se také říká, že má jisté afrodiziakální účinky. Skořicový sirup si zachovává veškeré vitamíny a zdraví prospěšné látky. Má blahodárný vliv na lidský organismus. Co se týče jeho složení, obsahuje pouze přírodní složky (je bez konzervačních látek), a sice citrónovou šťávu, cukr, vodu a skořici. Skořicový sirup je vhodný k přípravě dezertů (například jako poleva na zmrzlinu, palačinky, omelety a ovocné saláty). Sirup lze přidávat i do nápojů, výtečný je mimo jiné se studenou vodou a kapkou citrónu nebo pomeranče. Též si s ním můžete přisladit černý čaj nebo kávu. Pro přípravu čaje se pak dává jedna lžička skořicového sirupu do šálku s čajem.