Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

K ČEMU SE POUŽÍVÁ MEDVĚDÍ ČESNEK

OBSAH

Kdy roste

Listy česneku medvědího se sbírají na jaře, umyjí se a konzumují se v syrovém stavu. Také je lze připravit jako salát či součást přílohy při zdobení jídel. A rovněž všude tam, kde bychom jako koření použili česnek, cibulovou nať nebo pažitku. Chutné jsou i cibulky česneku, ale tím zlikvidujeme další množení rostliny. Drobně nakrájené je přidáváme na chléb s máslem, sýrem, slouží také jako koření do hotových polévek, omáček, na brambory a další jídla. Listy můžeme připravit i jako špenát či salát, ovšem na špenát jich budeme potřebovat opravdu velké množství. Medvědí česnek je možné přidat i do klobás, kde jako koření dodají této pochutině delikatesní chuť.

Mějte na paměti, že česnek medvědí je sezonní záležitostí a užijte si jej právě v tomto období.

Zdroj: Medvědí česnek – recepty

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Caska.

Dobrý den,
asi 5 let užívám Warfarin. Potřeboval bych vědět, zda medvědí česnek (v přírodním stavu-čerstvě natrhán v přírodě) obsahuje-nebo neobsahuje- vitamín K.
Případný problém s výraznou změnou INR musím vyloučit !
Děkuji za odpověď. Petr C.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Košťál.

užívám Warfarin,mohu konzumovat syrový medvědí česnek ? děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Tinktura z medvědího česneku

Česnek medvědí patří k prvním poslům jara. Proto se pro jarní pročišťovací a odhleňovací kúry používají právě jeho čerstvé listy. Jde o sezonní rostlinu, proto je vhodné si připravit tinkturu na další období.

Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti našeho česneku, je ale mnohem léčivější. Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a léčí i chronické choroby kůže.

Recept

Postup: Listy česneku medvědího napěchujte do zavařovací skleničky a zalijte 60% alkoholem. Někdo používá i kvalitnější vodku. Skleničku umístěte do pokojové teploty a po čtrnácti dnech přelijete přes plátýnko. Tinkturu lze užívat po několika kapkách denně během celého roku nebo alespoň v jarním období, kdy je potřeba vyvarovat se depresím z nedostatku slunečního svitu a vitamínů v čerstvé zelenině. Z této tinktury používáme denně 10–12 kapek ve vodě.

Zdroj: Medvědí česnek – recepty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, mám mechanickou chlopeň a jsem na warfarinu. Včera jsem k bramborám přidala medvědí česnek. Je možné, že mi med. česnek přivodil srdeční aritmii?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek má prokázané kardioprotektivní účinky. To, źe by způsobil aritmii, je nepravděpodobné. Často ale dochází k záměně listů medvědího česneku za listy jedovaté konvalinky, které po konzumaci způsobují právě srdeční aritmii. Tato záměna je velmi častá, protože listy obou ristlin vypadají podobně, pouze konvalinka nemá česnekovou vůni, což ve směsi s pravými listy medvědího česneku nelze později rozpoznat. K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle stačí promnout mezi prsty zelený list. Pokud se neobjeví typická česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinku opustit a důkladně si vyčistit ruce. Pachový test má však svá úskalí. Pokud na rukou stále ulpívá vůně česneku z předchozího testu, může to vést k falešnému výsledku. Každý, kdo medvědí česnek sbírá, by tedy měl rostlinu a všechny její vlastnosti znát, aby ji dokázal spolehlivě odlišit od jedovatých rostlin. Pokud máte pochybnosti, je lepší nejíst medvědí česnek, který jste sama nasbírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Pěstování

Na rozdíl od klasického česneku se medvědí česnek pěstuje pro konzumaci listů, a to jako vhodný doplněk výživy. Medvědí česnek dobře roste ve volné půdě i v květináči. Jako substrát postačí propustná, humózní zemina (kvalitní zahradnický substrát).

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK MEDVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moldřík.

Dobrý den. Rád bych začal pěstovat medvědí česnek. Nemohu najít informaci o tom, kde mohu nakoupit sazenice.
Za všechny rady předem děkuji. S pozdravem Moldřík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tady se dají koupit semena medvědího česneku: www.semenaonline.cz/…
A tady se prodává medvědí česnek jako sazenice www.zahrada-sazenice…

Zdroj: diskuze Česnek medvědí

Medvědí česnek, cukr a rum

Na ostrově Man jsou cibule medvědího česneku nakládány v hnědém cukru a rumu, aby se uchovaly na zimu jako lék proti kašli a chladu.

Zdroj: Medvědí česnek v lihu

Diskuze

V diskuzi MEDVĚDÍ ČESNEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

dobrý den,užívám warfarin ,dlouhodobě,mám dotaz jestli mohu klasický česnek nahradit medvědím který je naložený v oleji ?srdečně děkuji za reakci na tohle téma.J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dobrý den,
užívám walfarin 5mg, mohu užívat medvědí česnek ve formě pesta z listů?

Zdroj: diskuze Medvědí česnek a warfarin

Zpracování medvědího česneku

Česnek medvědí je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Podporuje chuť k jídlu, trávení a tvorbu krve.

Použití v kuchyni

Sbírá se nať na počátku květu, to je v květnu, a cibule v srpnu a září. Čerstvou natí se koření bílé polévky, omáčky, masa a podobně.

Použití v léčitelství

Česnek se doporučuje pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu. Uskladnit medvědí česnek je složitější, protože sušit ho nemá velký smysl. Sušením medvědí česnek ztrácí účinné látky. Můžeme jej uskladnit třeba do mrazáku, ale pozor, musí se dostatečně zabalit, jinak vám vše načichne česnekovým aroma. Dále můžete udělat z medvědího česneku lihovou tinkturu, nebo naložit medvědí česnek do soli.

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky

Kde a kdy roste

Výskyt medvědího česneku ve volné přírodě je spjat se stromy. Najdeme ho v lese nebo třeba i v parku v Praze na Letné. Medvědí česnek začíná svůj růst brzy na jaře, aby využil osvětlení sluncem, než ho zastíní listy stromů. Sběr z vlastní zahrádky je nejlepší od března do května.

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky

Diskuze

V diskuzi MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KARLA BARIČÍKOVÁ.

DOBRÝ DEN. SLYŠELA JSEM , ŽE JE MEDVĚDÍ ČESNEK KE KONCI VEGETACE NEBO V DOBĚ KVĚTU JEDOVATÝ !!! MŮŽE MI NĚKDO 100% ŘÍCT JESTLI JE TO PRAVDA ? DĚKUJI.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Medvědí česnek

Účinky

Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí obsahující sirné složky a čpavek. Dále obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.

Zde můžete vidět, jak vypadá medvědí česnek.

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky

Poradna

V naší poradně s názvem MEDVĚDÍ ČESNEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

dobrý den,užívám warfarin ,dlouhodobě,mám dotaz jestli mohu klasický česnek nahradit medvědím který je naložený v oleji ?srdečně děkuji za reakci na tohle téma.J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Společně s Warfarinem můžete používat jak normální, tak i medvědí česnek. Tyto česneky se používají jako dochucovadla, respektive jako koření, takže se jich nepotřebovává kvanta a v tak malém množství vůbec neovlivňují funkci Warfarinu.

Zdroj: diskuze Medvědí česnek a warfarin

Kde koupit semena

Semena česneku medvědího můžete koupit zde.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Jak uskladnit medvědí česnek

Je praktičtější listy, řapíky i případné květy nejdřív nakrájet, to pro lepší skladnost. Nevadí však, když listy zůstanou celé, zmrazené se velice snadno krájí. Nevýhodou mrazení je, že je česnek medvědí velmi aromatický a máme-jej v boxu s jinými potravinami, předá jim své aroma.

Pokud máte hodně česneku medvědího (v řádu kilogramů), můžete jej spařit ve vroucí vodě, rychle zchladit a rozmixovat na pastu. Tu pak vložit do mrazicích krabiček a později využít stejně jako špenátový protlak. Takto připravený polotovar už mrazicí box nezamoří. Spotřeba rostlinného materiálu je ale velká.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Kde sehnat sazenice

Sazenice česneku medvědího můžete koupit v zahradnictví, přes internetové obchody anebo zde.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Diskuze

V diskuzi MEDVĚDÍ ČESNEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

dobrý den,užívám warfarin ,dlouhodobě,mám dotaz jestli mohu klasický česnek nahradit medvědím který je naložený v oleji ?srdečně děkuji za reakci na tohle téma.J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina .

pro Kamču,moc děkuji za zprávu s pozdravem Jiřina,

Zdroj: diskuze Medvědí česnek a warfarin

Nebezpečí záměny s jedovatými rostlinami

Pozor, medvědí česnek má své jedovaté dvojníky!

Přestože je lze snadno rozpoznat podle česnekového zápachu, který vzniká při tření listů, nezkušení sběratelé si stále pletou medvědí česnek s konvalinkou, listy podzimního krokusu, který raší na jaře, nebo většinou neposkvrněnými listy mladších rostlin áronu skvrnitého. Tyto tři rostliny jsou extrémně jedovaté a otrava se objevuje znovu a znovu, někdy s fatálním koncem.

Kromě vůně je spodní strana listu dalším způsobem, jak odlišit medvědí česnek od jedovaté konvalinky a podzimního krokusu. Spodní strana listů je u medvědího česneku vždy matná a u konvalinky a podzimního krokusu lesklá. Charakteristickým znakem pro rozlišení medvědího česneku a áronu skvrnitého je rozdílná žilnatost listů obou rostlin. Listy medvědího česneku mají paralelní žilnatost, listy áronu skvrnitého mají síťované nervy.

Zdroj: Medvědí česnek v lihu

Kdy sázet medvědí česnek

Česnek medvědí je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Podporuje chuť k jídlu, trávení a tvorbu krve.

Použití v kuchyni: Sbírá se nať na počátku květu v květnu a cibule v srpnu a září. Čerstvou natí se koření bílé polévky, omáčky, masa a podobně. Kromě česneku medvědího lze v kuchyni využívat i jiné plané druhy, například česnek viničný (Allium vineale).

Použití v léčitelství: Česnek se doporučuje pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu.

Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí obsahující sirné složky a čpavek. Dále obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Polévka

Ingredience: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 svazek bouquete garni, 0,1 dl smetany, 0,2 kg medvědího česneku, sůl, pepř

Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme drůbežím vývarem a důkladně provaříme bouquete garni. Polévku přecedíme, dochutíme, vložíme smetanu, máslo, medvědí česnek a rozmixujeme. Do hotové krémové polévky z medvědího česneku ještě vložíme před podáváním lžíci smetany pro zjemnění.

Tip: Pokud chcete vynechat mouku, použijte 4 brambory, které uvařte v bujónu. Přidejte medvědí česnek a krátce povařte. Obsah pečlivě rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Také můžete přidat špetku muškátového oříšku.

Jarní polévku z medvědího česneku podáváme s opečenou bagetkou, případně doplníme krutony.

Zdroj: Medvědí česnek – recepty

Sušený medvědí česnek

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitamínech, jestli jste si ho ale přinesli nůši a nechcete se jej vzdát, nasekejte listy a pozvolna je sušte v temném prostředí. Dokonale usušený medvědí česnek dejte do uzavíratelných skleniček a uložte do temné místnosti. Sušený medvědí česnek je vhodným dochucovadlem pokrmů. Záleží jen na vaší fantazii.

Doplnění: Sběr medvědího česneku se stal bohužel velice módní záležitostí a už na něj nechodí jen lidé, kteří jej potřebují ze zdravotních důvodů, nebo ti, co o své zdraví pečují. Stal se z něj předmět byznysu a pořádají na něj nájezdy hamižníci, kterým jde jen a jen o zisk. Je už pár lokalit, kde se medvědí česnek již neobjevil nebo jen v menším množství. Také byla odstraněna mapa výskytu a popis lokalit, kde medvědí česnek roste, ale v zájmu zachování přirozeného výskytu medvědího česneku je to nutné. Pokud někde poblíž vás roste, určitě lokalitu vypátráte, snad vám pomůže rada, abyste hledali na březích lesních potůčků nebo na březích říček pod listnatými stromy. Chovejte se s úctou a laskavě při jeho sběru. Nervěte celé rostlinky, našlapujte opatrně a vždy protrhejte jen pár listů a nějaké nechte rostlince, aby mohla čerpat sílu pro další růst. A aby zbylo pro ostatní také na příští rok a pak také pro vaše děti třeba za deset let. Nechovejme se jako barbaři!

Zdroj: Medvědí česnek – recepty

Sazenice medvědího česneku

Semena česneku medvědího se vysévají brzy zjara. Doporučuje se první rok pěstovat sazenice v květináči a doma zazimovat, na finální stanoviště přesazujte následující rok.

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky

Co je to medvědí česnek

Jedná se o vytrvalou, cca 10–45 cm vysokou bylinu s podzemní cibulí, cibule je podlouhlá, asi 4–6 cm dlouhá a 1–2 cm tlustá, obalné šupiny jsou bělavé až žlutavé, síťnatě se nerozpadají. Listy jsou víceméně přízemní, řapíkaté, čepele jsou úzce eliptické až úzce vejčité, na rubu nejsou vyniklé žilnaté, jsou zhruba 10–20 cm dlouhé a 2–5 cm široké. Květy jsou uspořádány do květenství, jedná se o lichookolík (stažený šroubel), který je polokulovitý, celkem řídký, obsahuje asi 10–20 květů, pacibulky chybí. Květenství je podepřeno dvouklaným toulcem, který je kratší než stopky květů. Okvětní lístky jsou cca 10 mm dlouhé a 2 mm široké, bílé. Plodem je tobolka.

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP