Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KANADSKÉ BRUSINKY

OBSAH

Co jsou kanadské brusinky?

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea L.) Kanadská brusinka je plodem rostliny s názvem klikva velkoplodá. Od naší brusinky divoké se liší tím, že má jinou velikost. A proč právě brusinky z Kanady a ne naše české? Je to prosté, v Kanadě se brusinky pěstují na ohromných plantážích a jejich sklizeň je provozována průmyslově – velkokapacitně, oproti brusinkám českým, které jsou menší a rostou jen divoce v lesích a jejich sběr v takovém množství by byl velice drahý a navíc jsou brusinky na našem území chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Diskuze

V diskuzi NA ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST JSOU DOBRÉ BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Na váš problém by vám mohly pomoci kanadské brusinky, tedy spíše výtažek účinných látek brusinek, které blahodárně působí na močové cesty. Kanadské brusinky je možné volně koupit v lekárně v kapslích nebo tabletách, přičemž kapsle jsou lepší.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na zánět močových cest jsou dobré brusinky

Červenými brusinkami to nekončí.

Každý známe červené kuličky brusinek, které používáme v péči o své tělo, ale málokdo ví, že velice prospěšný je také odvar ze zelených listů brusinky. Čaj z listů brusinky působí jako účinná přírodní detoxikace těla a je vhodným doplňkem při použití brusinky na hubnutí.
 

Zdroj: Brusinky na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIŇ A BRUSINKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu brusinky sušené? Nebo čaj?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brusinky mají stále stejný obsah vitamínu K, ať jsou sušené, kandované nebo čerstvé. Jeden čtvrtlitrový hrneček naplněný brusinkami obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když si uděláte z brusinek čaj, který bude přecezený a nebudou v něm žádné plody, jen voda, tak bude obsahovat jen velmi málo vitamínu K. Takový čaj pak můžete pít dle libosti bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Kanadské borůvky množení

Kanadské borůvky se množí řízkováním do agroperlitu a řízky se ošetří gelovým růstovým stimulátorem pro špatně kořenící rostliny.

Zdroj: Kanadské borůvky

Poradna

V naší poradně s názvem BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Lze brusinky a warfarin užívat současně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Brusinky je možné konzumovat i během léčby Warfarinem. Je třeba ale vnímat vlastní zdravotní stav, protože brusinky působí močopudně a při nedostatku tekutin v těle může dojít ke zhoustnutí krve. A to je opačný efekt, než působí Warfarin, který krev naopak ředí. Takže společně s brusinkami zvyšte denní příjem tekutin.

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin

Kde koupit brusinky

Brusinky se dají koupit v různém stavu, a to buď čerstvé, kandované, zavařené, nebo sušené.

Zdroj: Brusinky

Diskuze

V diskuzi JAK VYSADIT BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Montagová.

Prosím, zdělte mi v jakém poměru namýchat rašelinu a zeminu na brusinky., Kam zprávně brusinky vysádit? Děkuji za odpověď Jana Montagová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vysadit brusinky

Sušení kanadských borůvek

Kanadské borůvky se nejlepe usuší v domácí sušičce ovoce během několika málo dní je to hotové a usušené kandaské borůvky pak vydrží až do příštího roku.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Diskuze

V diskuzi JAKA PUDA SE DAVA NA KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava sedlicka.

mam kanadske borůvky cca 8 let nektere větve jsou suché jak je mam ošetrit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlado.

Jednoduše staré, suché větve vystřihat a nechat prostor pro mladé.

Zdroj: diskuze Jaka puda se dava na kanadské borůvky

Fakta o kanadských borůvkách

  • 100 g kanadských borůvek obsahuje téměř 1/3 doporučené denní dávky vitaminu C a téměř 1/4 doporučené denní dávky vlákniny.
  • Sušené kanadské borůvky se používají ke zmírnění potíží s trávením.
  • Kanadské borůvky zlepšují obnovu oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí.
  • Lidově se borůvkám říká také rostlinný inzulín.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Čerstvé brusinky a nebo kpasle?

Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamáš Robert.

Dobrý den. Mám balkónové kanadské borůvky. Vláhu mají, dostatek místa, hnojiva používám pro borůvky, ale listy a květy mi usychají. Přímého slunečního světla mají jen večer. Co dělám špatně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Důvodem bude zřejmě nedostatek slunečního světla. Kanadské borůvky potřebují plné slunce po celý den. Snesou i polostín, ale čím méně slunce mají, tím hůře prosperují. Smrtící pro ně pak je stav, kdy mají málo slunce, díky čemuž nemohou spotřebovat dodané hnojivo, které se hromadí v půdě a rostlinu postupně ničí.
Další příčinou může být nevhodné pH substrátu. Kanadské borůvky vyžadují pH půdy v rozmezí 4 až 5,2. Zjistit pH můžete pomocí lakmusového papírku, kterým změříte kyselost výluhu z vašeho substrátu.
Na balkoně, který je orientován severozápadně, neočekávejte žádné zázraky při pěstování plodonosných rostlin. Můžete ho ale využít pro pěstování krásných begónií nebo na letnění pokojových rostlin, například klívii se bude na tomto balkóně v létě skvěle dařit.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Množení

Namnožit kanadské borůvky můžete dvěma způsoby:

  1. řízkováním – ustřihněte větvičku pod kolínkem, namočte konec do práškového stimulátoru a vsaďte do nádoby s rašelinou, umístěte do pařeniště;
  2. hřížením – nalomte větvičku a připevněte ji drátem do půdy vedle mateční rostliny. Obvykle se ujme, ale řízkování je úspěšnější metoda.

Zdroj: Kdy stříhat kanadské borůvky

Poradna

V naší poradně s názvem KANADSKÉ BORŮVKY MNOŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelína.

Dobrý den, měla bych dotaz, zda je možno vysadit pouze jednu sazenici amerických borůvek, nebo musí být samičí a samčí, jak mi sdělila sousedka. Jeden keřík jsem si zakoupila a nevím jak poznám, který to vlastně mám a který mám přikoupit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kanadské borůvky jsou oboupohlavné, takže u nich nejsou samci ani samice. Důležité je vědět jaký druh máte, protože některé druhy jsou samosprašné nebo jen částečně samosprašné, popřípadě i cizosprašné. Podle druhu borůvek teprve poznáte, jestli je třeba přikoupit ještě další rostlinu. Pokud má kanadské borůvky sousedka, tak stačí i ta její rostlina, není-li na kilometry daleko.

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení

Kanadské borůvky složení zdravotně důležitých látek

  • antokyanová barviva,
  • myrtillin A a B,
  • organické kyseliny: kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina jantarová, kyselina mléčná, kyselina šťavelová a pektin,
  • vitaminy A, B a C,
  • látky snižující obsah cukru v krvi (přírodní inzulin).

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dužíkova eliška.

Jak se rozmnožují kanadské borůvky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pro rozmnožování kanadských borůvek budete potřebovat řízky, které získáte z jednoletých větví, které mají průměr nejméně 0,6 cm. Větve musí být zdravé a odříznutí je potřeba provést brzy na jaře pomocí ostrého nože nebo nůžek na stříhání. Řízky by měly obsahovat zdravé listové pupeny.
Odstraňte všechny květní pupeny, ale listové pupeny nechte neporušené. Odříznutou větev rozdělte na řízky o délce kolem 12 cm. Nejlepší je použít řízky, které obsahují pouze listové pupeny, nikoliv ty, které obsahují stopy po odstranění květových pupenů, takže nařežte řízky odpovídajícím způsobem.
Odřízněte kůru 2,5 cm od spodu každého řízku. Seříznuté řízky můžete skladovat až tři měsíce, pokud je to nutné, v plastových sáčcích obsahujících sphagnový mech. Uzavřete sáčky a uchovávejte na chladném místě při teplotě mezi 1 až 5 stupni Celsia s vlhkostí mezi 80 až 90 procenty. Je-li to ale možné, zpracujte řízky hned, aniž byste je ukládali. Čím déle je ukládáte, tím méně šancí, že budou kořenit.
Vytvořte si obdélníkové rozmnožovací lože dostatečně velké, aby se do něho vešly všechny řízky 5 cm od sebe. Umístěte rozmnožovací lože do skleníku na plné slunce.
Smíchejte jeden díl rašeliny a jeden díl hrubého betonového písku a vytvořte kořenové médium. Alternativně můžete smíchat polovinu rašeliny a polovinu vermikulitu nebo perlitu nebo jednu třetinu perlitu, písku a vermikulitu. Naplňte rozmnožovací lože kořenovým médiem.
Přidejte řízky, které svisle zapíchněte do kořenového média s oloupanými částmi dolů. Šedesát procent řízku by mělo být pod povrchem a jedním nebo dvěma listovými pupeny nad ním. Zatlačte médium kolem každého řízku.
Ve skleníku udržujte teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Zalévejte jednou týdně a udržujte vlhké kořenové médium. Zvyšte zalévání, když se začnou vyvíjet nové listy.
V polovině června zvyšte skleníkové větrání, kdy už by se měly vyvinout kořeny. Aplikujte týdenně rozpustné nebo pomalu uvolňující se hnojivo, například NPK 15-30-4 nebo NPK 13-36-13. Aplikujte také síran amonný, fosforečnan amonný, močovinu nebo jinou formu dusíku. Dodržujte pokyny uvedené na etiketě hnojiva a dusíkatých přípravků.
V zimě nechte řízky ještě v rozmnožovacích lůžkách. Borůvky budou připraveny k přesazení do vaší zahrady příští rok na jaře.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Brusinky od pradávna léčí záněty

Tyto sladko-kyselé plody jsou oblíbené nejenom pro svou specifickou chuť, ale také pro jejich léčivé účinky. Brusinky využívali již původní obyvatelé Ameriky pro jejich silné protizánětlivé účinky.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu na warfarin brusinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K, aby byl každý den na stejné úrovni 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Brusinky při Warfarinu můžete. Jeden hrneček brusinek obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K a 250 ml brusinkového džusu obsahuje 13,3 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Extrakty z kanadské borůvky

Borůvky jsou lépe rozpustné ve vodě než v alkoholu. Z tohoto důvodu jsou účinnější vždy vodní výluhy a odvary z borůvek, než alkoholické extrakty.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Zkušenosti z praxe - brusinky na hubnutí

V naší redakci jsme všichni zařadili kanadské brusinky do své stravy, abysme si pročistili močové cesty, takže jako prevenci. Užívali jsme Cran-Urin Brusinky od firmy Barnys po dobu 3 měsíců, dvě tablety denně, jednu ráno a jednu večer. Přípravek Cran-Urin jsou kapsle, které obsahují rozpustný prášek na bázi brusinek. Tuto léčbu jsme volili jako preventivní péči o své močové cesty. Po této léčbě jsme s překvapením zjistili, že aniž bychom se nějak snažili, tak jsme během léčby brusinkami všichni zhubli v průměru o tři kila - jedno kilo za měsíc. Zkusili jsme tedy pokračovat v užívání brusinek na hubnutí dále, ale v dalších měsících se již hubnutí tolik neprojevovalo. Z našeho vlastního poznání tedy můžeme doporučit brusinky na hubnutí, ale je potřeba brusinky užívat v cyklech. Na hubnutí je potřeba brusinky brát tři měsíce 2 kapsle denně (ráno a večer), pak vysadit a za dva měsíce zopakovat tuto brusinkovou dietu znovu na tři měsíce. Na hubnutí působí jen rozpustný prášek na bázi brusinek, který je obsažen v kasplých, nikoliv celé plody. Plody brusinek bývají kandované a nebo obsahují svůj přírodní ovocný cukr, po kterém se naopak rychle tloustne a na hubnutí by to nemělo negativní dopad.

Zdroj: redakce zdravi-lecba.cz

www.kanadske-brusinky.cz

Zdroj: Záněty močových cest a léčba

Kanadské borůvky prodej a cena

Cena kanadské borůvky je asi 89 Kč.

Zdroj: Kanadské borůvky

Brusinkový kompot

Ingredience: 1 kg brusinek, 450 g cukru krupice, 10 ks hřebíčku, 2 celé skořice

Postup: Umyté brusinky dáme do mísy, zasypeme cukrem a promícháme. Mísu uložíme na 24 hodin do chladna. Druhý den přesypeme brusinky do hrnce, přidáme hřebíček, celou skořici a přidáme 2 dcl převařené vody. Brusinky přibližně 20 minut zvolna prohříváme na plotně, ale NEVAŘÍME!!! Teplé brusinky plníme do malých skleniček, zavíčkujeme, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme na 90°C 20 až 25 minut.

Zdroj: Zavařování brusinek

Brusinky sušené

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Brusinky, které byly vysušeny přírodní cestou nebo za použití stroje (sušičky) mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Vždy je lepší koupit sušené ovoce nesířené, neslazené, či jinak chemicky upravované. Sušené plody ovoce se s oblibou přidávají do obilninových směsí k snídani.

Zdroj: Brusinky

Příznaky alergie na brusinky

Níže uvádíme některé společné příznaky spojené s alergií na brusinky.

  • Alergie na brusinky způsobuje vyrážku po celém těle – reakce na přecitlivělost. Tato vyrážka bývá zarudlá a svědí, občas je podobná skvrnám, které naskáčou po popálení kopřivou.
  • Alergie na brusinky může být spojena s pocitem tísně na hrudi, s otokem úst, jazyka, rtů a tváří.
  • Velmi vzácně se objevují respirační potíže, které se projevují dušností a lapáním po dechu.
  • Ve velmi vzácných případech dochází k anafylaktickému šoku. Tento šok je život ohrožující.

Při těžké formě alergické reakce je důležitá okamžitá hospitalizace a lékařská pomoc.

Zdroj: Alergie na brusinky


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP