Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAPILÁRNÍ KREV

OBSAH

Rozdíl mezi žilní a kapilární krví

Krev je biologický materiál, který se odebírá na vyšetření nejčastěji. Způsob odběru je dán metodikou vyšetření v laboratoři, jejím technickým vybavením. Při vyšetření krve se vyšetřuje plná krev, plazma nebo sérum. Při vyšetření plazmy je nutno k odebranému vzorku krve přidat protisrážlivý roztok. Pro vyšetření krevního séra se odebírá srážlivá krev a sérum se získá stočením. Sérum neobsahuje koagulační faktory. Antikoagulační prostředky mají formu tekutou (mísí se v určitém poměru s krví nemocného v odběrové zkumavce) nebo formu krystalickou (krystalický odparek na stěnách odběrových nádobek). Nejčastějšími protisrážlivými prostředky jsou heparin, citronan sodný 3,8%, K2 EDTA (etylendiamin, tetracelová sůl). Po odběru je nutno krev s protisrážlivým prostředkem promíchat rotací, ne převrácením! S odebranou krví se nesmí třepat! Pro usnadnění stáčení krevního séra v laboratoři se odebírá srážlivá krev do zkumavky s krastenem, což jsou plastová zrníčka, která způsobí, že nedojde k uvolňování fibrinu a tím se zabrání vzniku hemolýzy. Většina analýz se provádí z venózní krve. Z kapilární krve se nejčastěji vyšetřuje glykemie, acidobazická rovnováha, bilirubin, screeningové vyšetření fenylketonurie a hypotyreózy u novorozenců, hematologická vyšetření u dětí.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Dobrý den, toto jsem objevila na palci u nohy. Nevím jak dlouho je to tam. Sleduji to asi měsíc a půl, myslela jsem si že he to krevní výron a zmizí to. Nejsem si vědoma že bych se udeřila do nohy. Chvily se mi zdálo že se to zmenšuje tak jsem tomu nevěnovala pozornost, ale teď mě to přijde o trochu větší. Dost se bojím.
Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být bez obav. Jde o krevní výron. Nevznikl z důvodu úrazu, ale spiše namáhavou chuzí, popřípade i tancem v obuvi na vysokých podpadcích. Z nějakého důvodu přetěžujete špičku své nohy a palec už to nedává a začíná pod nehtem prosakovat kapilární krev. Výron je skrytý pod kůží, takže ho nevidíte celý a díky postupnému odbourávání a posunu nehtu může měnit svojí velikost, která byla doposud skrytá, aniž by došlo k opětovnému přetížení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co znamená hladina cukru v kapilární krvi 20 mmol/l

Stále zvýšený cukr v krvi nad 15 či 20 mmol/l krve působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až k úplnému selhání ledvin, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

prosim mam diabetes a mam 14,1

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota 14,1 mmol/l je vysoká hladina a potvrzuje váš diabetes. Musíte být v péči diabetologa, který podle vašeho zdravotního stavu určí cílovou hladinu krevního cukru. Ta může být stnovena i vyšší, než je ta normální. Prospěšné je mít svůj glukometr a každý den si změřit cukr v krvi. Hodnoty zapisujte i s časem a pak je ukažte svému lékaři.
Důležitou součástí léčby cukrovky - stejně jako vašeho celkového zdraví - je udržování zdravé váhy prostřednictvím zdravé stravy a cvičebního plánu:

Zdravé stravování.
Na rozdíl od jiných onemocnění neexistuje žádná specifická strava pro cukrovku. Budete muset soustředit svou stravu na více ovoce, zeleniny, libových bílkovin a celých zrn - potravin, které mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují vlákninu a mají nízký obsah tuku a kalorií. Omezit musíte potraviny s obsahem nasycených tuků, rafinované sacharidy a sladkosti. V podstatě je to nejlepší plán stravování pro celou rodinu. Sladká jídla jsou v pořádku jednou za čas, pokud se počítají jako součást vašeho stravovacího plánu.

Fyzická aktivita.
Každý potřebuje pravidelné aerobní cvičení a lidé s diabetem nejsou výjimkou. Cvičení snižuje hladinu cukru v krvi přesunutím cukru do buněk, kde se používá pro energii. Cvičení také zvyšuje vaši citlivost na inzulín, což znamená, že vaše tělo potřebuje méně inzulínu k transportu cukru do buněk.
Vyberte si aktivity, které vás baví, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole. Nejdůležitější je, aby fyzická aktivita byla součástí vaší každodenní rutiny.
Dopřejte si alespoň 30 minut nebo více aerobního cvičení pro většinu dní v týdnu. Pokud jste nějakou dobu nebyla aktivní, začněte pomalu a postupně si přidávejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Specifikace

  • Provozní teplota / vlhkost: 14 - 40 ° C, <85 % vlhkost
  • Skladovací teplota / vlhkost: -10 - 60 ° C, <95 % vlhkost
  • Typ vzorku: kapilární plná krev
  • Rozsah hematokritu: 30 - 55 %
  • Zdroj napájení: dvě baterie AAA (1,5 V)
  • Životnost baterie: Více než 1000 měření
  • Rozměry: 88 x 64 x 22 mm
  • Hmotnost: 59 gramů (bez baterie)
  • Zobrazení: LCD displej (35 x 45 mm)
  • Použitá technologie: Amperometrická enzymová elektroda
  • Zobrazení času a data: Ano
  • Průměrný výsledek glukózy: 7/14/28 dní
  • Zapnutí/ vypnutí: Automaticky
  • Typ proužku: Sifonální proužek (kapilární akce)

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich.

právě mě glukometr ukázal HI. co to znamená? moc, nebo málo cukru v krvi!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Značka HI může být zkráceninou slova HIGH, což je anglicky vysoký. Opositum k tomu bude LOW možná jako LO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Proč je krev hustá

Krev je hustá vlivem dehydratace. Krev je z vody. Pokud v těle není dostatek vody, neočekávejte optimálně řídkou krev.

Zdroj: Hustá krev

Co dělat, když pes čůrá krev

Když zjistíte, že váš pes má krev v moči, tak neprodleně navštivte veterinárního lékaře, který provede patřičná vyšetření, stanoví diagnózu a zahájí léčbu. Určitě tento indikátor nepodceňujte.

Zdroj: Krev v moči u psa

Diskuze

V diskuzi LAZNĚ PO OPERACI ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Málková.

Dobrý den léčí se u vás lidi po operaci štítné žlázy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Černá.

Dobrý den, zdvořile bych Vás požádala o informaci zda a kdy mám nárok na lázně po hoperaci totální odstranění štítné žlázy, kde byl nalezen kapilární karcinom ,jsem po 10 denní lečbě radiojodem a v květnu mně čeka další (9.5. Po půl roce ).Nerada bych termín propásla,nikdy jsem o lázně nežádala (je mi 54 let). Děkuji za odpověď Jana (Havířov ).

Zdroj: diskuze Lazně po operaci štitné žlazy

Hladina cukru v kapilární krvi – tabulka

  • Glykemie mmol/l (zdravý člověk) mmol/l (diabetik)
  • Nalačno a před jídlem < 6,0  > 7,0
  • Dvě hodiny po jídle < 7,8  > 11,1

Norma hladiny cukru v kapilární krvi nalačno je < 5,6 mmol/l. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny. Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém – ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr obsažený například v čokoládě se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, kratičkou dobu se cítíme lépe, ale pak zase hladina cukru klesne na ještě hlubší hodnotu než dříve a příznaky se ještě zhorší.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Poradna

V naší poradně s názvem HNIS VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Jsem ve 24 týdnu těhotenstvý a když jdu na velkou na toaletním papířr mám krev s hnisem takovou čistou červenou krev s nažloutlým hnisem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To se u vás asi objevily těhotenské hemoroidy. Při kakání vám prasknou a vyteče z nich krev a hnis na povrch hovínka, který pak vidíte. Tento problém byste měla konzultovat se svým gynekologem, protože může způsobit komplikace při porpdu i během těhotenství. Hemoroidy jdou snadno léčit zmrazením nebo chirurgickým odstraněním.

Zdroj: diskuze Hnis ve stolici

Krev ve stolici u starého psa

Čas od času se krev u psů ve stolici objeví, pokud tedy máte staršího psa a pozorujete u něj krev ve stolici, která se objevila jen jednou, a pes nemá žádné jiné problémy (průjem, zvracení, nechutenství), tak to neznačí nic závažného, s největší pravděpodobností se bude jednat o podrážděnou sliznici.

Pokud však krev ve stolici přetrvává, je potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který psa patřičně vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Diskuze

V diskuzi PLIVANI KREV S PUSI A NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata skopova.

D. Den. Chtěla bych vas poprosí o radu muj kluk PLIVA krev s hlenami a teče mu zaroven i s nosu krev můžete mi prosim poradit na jake vyšetření mam s klukem jit a co mam delat dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plivani krev s pusi a nosu

Hustá krev v těhotenství

Hustá krev se nevyhýbá ani ženám v těhotenství. Těhotné ženy jsou pod kontrolou lékaře, a pokud se u nich vyskytne problém, jsou předány do odborných ambulancí.

Zdroj: Hustá krev

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU DAROVAT KREV S PRÁŠKEM XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pelesny Karel.

Mohu darovat krev když beru prášek Xarelto20? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Darování krve s léky na ředění krve? Nejlepšími příklady jsou Warfarin a rivaroxaban (Xarelto). I když jsou to často prospěšné léky, způsob, jakým mění vaši krev, znamená, že nemůžete darovat svou krev. Než budete moci darovat krev nebo krevní produkty, budete muset počkat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Hustá krev při menstruaci

Barva a konzistence krve se během menstruace mohou různě měnit. Nejlépe to můžete pozorovat, když budete používat menstruační kalíšek. Krev se může lišit také v různých fázích života, jako je menopauza a podobně.

Zdroj: Hustá krev

Poradna

V naší poradně s názvem REISHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mám hustou krev......mohla by mi reishi pomoc ředit krev? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit krevní srážlivost. Problém je v tom, že nevíme přesně jaké dávky budou účinkovat ve vašem případě. Můžete se domluvit se svým lékařem, aby vám častěji měřil srážlivost krve, než se podaří najít zpusob, jak udržet krevní srážlivost na potřebné míře. Samozřejmě platí, že nejbezpečnějším způsobem, jak udržet srážlivost krve, je prostřednictvím antikoagulační léčby. A to proto, že s jistotou víme, že každá pilulka bude působit každý den stejně, kdežto u hub se toto zaručit nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reishi

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Na co se používá umělá krev

Umělou krev lze použít na vytváření efektu otevřených jizev a ran. Pokud chcete docílit přesného efektu, můžete pro aplikaci použít štětec. Nikdy nepoužívejte umělou krev kolem očí a vyvarujte se přímému kontaktu s očima. Jak jsme již zmínili, umělá krev vytváří efekt otevřené rány, takže nikdy úplně nezaschne. Pozor tedy: pokud si ušpiníte oblečení touto krví je možné, že z některých druhů textilií nepůjde úplně odstranit. Umělá krev je dostupná v obchodech ve světlé i tmavé variantě a v několika velikostech balení.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev

Potraviny, které zahušťují krev

Mezi potraviny, které takzvaně zahušťují krev, patří brokolice, květák, špenát, kořenová zelenina. Dále je nutná střídmost u těchto potravin: cukr, brambory, banány, sladké nápoje, tučná jídla, sladké, slané, uzeniny, káva, alkohol.

Zdroj: Hustá krev

Glukometr Codefree – kompletní set

Jde o měřič krevní glukózy (glukometr) v kompletní soupravě.

Výhody: cenově velmi výhodný model oproti srovnatelným konkurenčním modelům při zachování vysoké kvality, velký a snadno čitelný displej, velmi snadná obsluha, odpadá nutnost kalibrace přístroje kódovacím čipem při rozbalení každého nového balení testovacích/měřicích proužků, unikátní samonasávací sensor (měřicí proužek) SD Codefree, stačí velmi malá kapka krve – cca 0,9 µl, rozsah měření 0,55–33,3 mmol/l, rychlé měření – 5vteřinové, USB připojení k PC (volitelné příslušenství – DMS software dostupný od roku 2010), paměť pro 500 naměřených hodnot včetně data a času, označení symbolem „před jídlem“ a „po jídle“ (pro jasnější přehled naměřených výsledků), měsíční, 14denní a týdenní průměr z naměřených hodnot před/po jídle, alarm pro měření po jídle (upozorní vás na měření 2 hodiny po jídle), alarm (možnost nastavení až 4 časových alarmů pro připomenutí, že je čas se změřit), použitelnost proužků je 18 měsíců, lehce vyměnitelné a typizované baterie, hmotnost přístroje s baterií cca 47,5 g, rozměr přístroje cca 44,0 (Š) x 92,0 (V) x 18,0 (H) mm, kalibrace – plazma ekvivalent, zdroj krve – čerstvá plná kapilární krev, CE 0123, klasifikace dle evropské směrnice pro zdravotnické prostředky 98/79/EC – IVD diagnostika.

Balení obsahuje: přístroj, 10 měřicích (testovacích) proužků SD Codefree, 1 odběrové pero (autolancetu), jehličky (lancety) do odběrového pera, 1 baterii 3V DC, CR 2032 lithium, 1 kontrolní roztok, 1 cestovní pouzdro, kompletní CZ návod, CELIMED záruční list.

Doplňkové příslušenství (lze samostatně objednat): měřicí proužky pro SD Codefree, jehly, lancety – 50 ks

Zde můžete vidět cenu glukometru Codefree.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Čerstvá krev ve stolici

Světlá krev ve stolici se označuje termínem enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se projeví jasně červenou krví. Příčinou světlé krve ve stolici může být: porucha srážlivosti krve, divertikulóza (nezdravé stravování s nedostatkem vlákniny), ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, hemoroidy, rakovina tlustého střeva, potravinová alergie.

Zdroj: Krev ve stolici

Krev v moči před menstruací

Krev v moči těsně před menstruací může být spojena s takzvaným špiněním. Špinění je výtok z vagíny, který má nahnědlou nebo slabě narůžovělou barvu. Neprovází ho krvácení (ani nárazové), žádné křeče ani bolesti v podbřišku. Obvykle se špinění objevuje při poruchách menstruace, ale může být i signálem závažnějších onemocnění.

Zdroj: Krev v moči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP