Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KARPÁLY NA RUKOU PŘÍZNAKY

OBSAH

Příznaky

Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolest pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Zdroj: Karpály na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Omraiová.

Dobrý den,
už 2 měsíce mi brní nebo mravenčí v končetinách,nejvíce v rukou ,v krvi nic nemám ,doktorka mi další vyšetření neudělala,prý je to od páteře,ale mě se to zhoršuje,nejvíce v noci,budí mě to a ruce mam jako kdybych si je přeležela a někdy je ani necítim ,musim je pustit z postele dolů aby se mi prokrvili.Nevim jestli to jsou karpály nebo jiná nemoc Děkuji za odpověd Omraiová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Cviky

Cviky na karpální tunel a cviky na zápěstí vám pomohou zbavit se bolestí a uvolnit postiženou oblast. Zde můžete vidět jednotlivá cvičení.

Zdroj: Karpály na rukou

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav kleprlík.

podívej se na babí recept na karpály...jednoduché....lesana,acylpiri a 5 listů aloe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Hrad..

Prosím o radu - zlobí mě na levé ruce /postižené poporodní obrnou/
karpál. Těžko si s rukou poradím, bolí dosti, ale operovat se nechci nechat, protože mám strach, když není v pořádku. Tak bych si přála nějakou radu, jak na to.
Cvičím, mažu, ale asi nesprávným způsobem. Děkuji moc za Vaši radu.

Zdroj: diskuze Karpály léčba

Nízkonákladové EMG zařízení

V roce 2011 v Advancer Technologie vyvinuli jednoduchý plošný spoj, který lze používat pro konverzi měřených signálů svalů do podoby vyhlazeného výstupního signálu.

Zdroj: Karpály na rukou

Mast na karpály

Na karpály je vhodná liliová mast. Ta se mimo jiné používá na popáleniny, zánětlivá kožní onemocnění, při neprůchodnosti karpálních (zápěstních) tunelů.

Použití: Přiměřené množství masti jemně vetřete do pokožky. Mast je zpracována homeopaticky, a proto se nanáší jen množství, které se vstřebá do pokožky.

Složení: ambiderman, neoaquasorb, vazelína, destilovaná voda, olejový extrakt z lilie bílé

Balení: PS kelímek se šroubovým uzávěrem a vnitřní vložkou z PP. Objem 50 ml

Zdroj: Babské rady na karpály

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav kleprlík.

podívej se na babí recept na karpály...jednoduché....lesana,acylpiri a 5 listů aloe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Hrad.

pROSÍM O RADU, JAK NA KARPÁLY, JEDNU RUKU JSEM VYLÉČILA, ALE S DRUHOU SI NEDOVEDU PORADIT.
jEDNAK JE PO PORODNÍ OBRNĚ, TAKŽE JE TROCHU JINÁ.
mOC PROSÍM O RADU. dĚKUJI PŘEDEM

Zdroj: diskuze Karpály léčba

Použití EMG

EMG se používá pro diagnostiku neurosvalových onemocnění a poškození, kineziologii a poruchy kontroly pohybového aparátu. EMG signálů lze taktéž využít pro řízení protetických náhrad jako například ruky či nohy. EMG je používáno i pro ovládání počítače a jiných elektronických zařízení (PDA nebo mobilních telefonů). Možné využití sahá k řízení mobilních robotů či elektrického křesla, což může být velmi přínosné pro osoby, které nemohou ovládat křeslo řízené joystickem. Povrchové EMG je možné využít například pro ovládání her či v kombinaci s EEG ve výzkumu spánkových pochodů a nervových záchvatů.

Zdroj: Karpály na rukou

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav kleprlík.

podívej se na babí recept na karpály...jednoduché....lesana,acylpiri a 5 listů aloe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek moudry.

boli mne cela ruka nejsou to karpaly

Zdroj: diskuze Karpály léčba

Jak ulevit od bolesti karpálního tunelu

Nejdůležitější je včas zahájit léčbu. Zprvu stačí, když se ruka znehybní bandáží, ortézou, případně dlahou. Obvykle jsou podávána nesteroidní antirevmatika. Nedílnou součástí léčby je fyzioterapie založená na aplikaci ultrazvuku, laseru, iontoforézy a na mobilizaci zápěstních kostí. Středně těžké a těžké postižení nervu je zpravidla řešeno chirurgicky. Také je vhodné zvyšovat dávky vitaminu B6, který je doporučován jako prevence problémů s karpály. To znamená konzumovat játra, droždí, vejce, banány, zelí, mrkev, ořechy, špenát a ananas.

Zdroj: Babské rady na karpály

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA - HOMEOPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Jandák.

Před cca třemi léty mi bylo diagnostikováno elektro vyšetřením ,,karpálů" na rukou. Těžké a středně těžké poškození.
V noci jsem nespal, nákupní taška mi vypadávala z rukou.
Dostal jsem doporučení na operační centrum, domluvit si termín operací.
Nejdříve jsem ale zkusil homeopatický lék ,, Actaea spicáta" s ředěním 9, dávkováno 3x denně po 5 tbl. Ředění je individuální, mě tohle sedlo hned.
Do týdne jsem spal, do druhého odezněly větší bolesti. Pak jsem snižoval dávky a do dvou měsíců jsem o karpálech už nevěděl.
Nemusí to fungovat každému, ale proč to nejdříve nezkusit?!
Kdokoli můžete napsat, odpovím. MJ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Kde se da koupit homeopatycky lek dekuji za odpoved R .Mala

Zdroj: diskuze Karpály léčba - homeopatie

Povrchové elektrody

Povrchově se používají takzvané multielektrody, a to stripsy nebo gridy. Strips je silikonový (případně plastový) pásek s kontaktními ploškami elektrod v linii za sebou. Grid je dvourozměrné pole s ploškami elektrod (často tvořenými Ag/AgCl kuličkami uspořádanými maticově) na silikonové či plastové podložce. Gridy slouží k mapování rozložení potenciálů generovaných svalem. Dostupná je i verze plovoucích gridů, které namísto vystouplých stříbrných kuliček používají prohlubně, v nichž je aplikovaný vodivý gel – tím se redukuje vznik artefaktů ve snímaném signálu. Takovéto gridy se vyrábějí i jednorázové, přičemž je spodní strana opatřena samolepicí vrstvou, případně se připevňují samolepicí páskou.

Zdroj: Karpály na rukou

EMG jednoho svalového vlákna (SFEMG)

Tato metoda umožňuje zaznamenávat akční potenciály jednoho svalového vlákna a měření hustoty svalových vláken a neuromuskulárního jitteru. Zjištěním počtu snímaných akčních potenciálů, zaznamenávaných současně, jejichž amplituda překračuje 200 μV, zjistíme zároveň počet aktivních vláken v blízkosti elektrody. Měřením v různých místech svalu můžeme zjistit průměrnou hustotu jeho vláken. Ta se liší u jednotlivých svalů a zvyšuje se ve stáří, ale také u některých poruch motorických nervů a nervosvalové ploténky. Akční potenciály snímané SFEMG svalu mají různé vzájemné zpoždění. Odchylky od konstantní frekvence se nazývají neuromuskulární jitter a jsou způsobeny chemickým přenosem na nervosvalové ploténce. Normální hodnota dosahuje 10–50 μs a podle odchylek lze rozpoznat myopatie.

Zdroj: Karpály na rukou

Diskuze

V diskuzi MŮŽE TO SOUVISET S KARPÁLY PO OPERACI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Brudná.

Dobrý den,jsem po operaci karp.tunelů obou rukou.Pravá 9/15,levá 2/16.Nemohu pořádně ohýbat prsty v pěst,na zápěstích mi narůstají hrboly(prý gagliony),bolí mě lokty a taky otékají.Někdy mě bolí ruce tak,že nevím,kde bych je strčila,nejhůř v noci.Před operaci karpálů jsem jen celá brněla,ale hrboly ani takové bolesti jsem vůbec neměla. Mám přiznanou nemoc z povolání. Je možné,že mé problémy pořád souvisí s KT nebo to je zánět šlach,nebo něco jiného? Vyráběla jsem auta a teď jsem prodavačka.Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může to souviset s karpály po operaci?

Co jsou to karpály

Syndrom karpálního tunelu je útlakový syndrom způsobený postižením či poškozením středního nervu (nervus medianus) v karpálním tunelu. Tlakové poškození může vzniknout například po úrazu zápěstí, zánětu šlach a vazů v této oblasti nebo poslední dobou častým chronickým přetížením zápěstí při nevhodné ergonomii práce s počítačem, tedy jako nemoc z povolání. Uváděny jsou rovněž hormonální změny v organismu, jako je užívání antikoncepce, těhotenství či menopauza.

Karpální tunel je průchod, jímž se některé nervy, drobné cévy a šlachy svalů dostávají z předloktí do dlaně. Ohraničen je ze stran vyvýšeninami zápěstních kostí (eminentita carpi ulnaris et radialis), zadní stěna je tvořena zápěstními kůstkami a zepředu je kryt zápěstním poutkem ohýbačů (retinaculum musculorum flexorum). Spolu s mnoha dalšími strukturami zde prochází i nervus medianus, který v této oblasti může být tlačen okolními strukturami na tuhé stěny tvořené zápěstními kůstkami, což vede k následné symptomatologii syndromu karpálního tunelu.

Při operativním řešení je důležité brát v potaz možnou variabilitu průběhu větví nervu medianu, jejichž přetětí je jednou z nejčastějších komplikací otevřených zákroků.

Zdroj: Karpály na rukou

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA - HOMEOPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Jandák.

Ahoj.
Já narazil na paní Mgr. zabývající se homeopatií v jedné ústecké lékarně.
Lék má různé ,,ředění"- 5, 9, 15.
Najděte si lékařku homeopatku, ta vám poradí s dávkováním a výběrem ředění. Zdraví MJ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Erik.

actaea cicata sa da kúpiť resp. objednať v každej lekarni kde predavaju jednozložkove homeo (Boiron), najčastejšie je odporučane 5 alebo 9 CH potencia..

Zdroj: diskuze Karpály léčba - homeopatie

Akční potenciál motorické jednotky

Nejčastěji se k této metodě využívá podpovrchových elektrod při přirozené kontrakci svalu – lehkým zatížením svalu až do jeho zapojení na maximálně 10% MVC se aktivuje malý počet motorických jednotek. Elektroda snímá výsledný signál složený z příspěvků okolních motorických jednotek. Tento signál se dále filtruje pásmovou propustí 1,2–2,5 kHz a rozkládá na hroty, jejichž lineární kombinace nejlépe napodobí původní složený signál. Tak lze sledovat průběh aktivace jednotlivých motorických jednotek a odhalit například dystrofii svalstva, kdy je na dané zatížení aktivováno nepřiměřené množství motorických jednotek. Naopak menší počet aktivovaných motorických jednotek značí chybnou funkci motoneuronů. Oproti metodě CMAP se takto získává i informace o opakovacích frekvencích aktivace motorických jednotek, čehož lze také využít při diagnostice.

Zdroj: Karpály na rukou

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA - HOMEOPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobrý den já jsem po operaci karpálního tunelu levé ruky už půl roku a dlaň okolo jizvi pořád citlivá nemám sílu v ruce. Mám malé dítě 20 měsíců a když ho chovám víc jak 10min začnou mi drevenet prsty a znovu to brnění čast mám pocit pálení okolo jizvi je to prosím normální? Čeká mě operace ještě právě ruky ale nevím tet jeslí ji mám podstoupit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Jandák.

Zdravím.
Svůj příspěvek jsem psal pro ty, kteří nejdříve přemýšlí o alternativní léčbě než podstoupí chirurgický zákrok.
Od r.2015, kdy jsem si vyléčil karpály za pomoci homeopatie, jsem s nimi neměl nejmenší problém.
Až do loňska, kdy jsem si zhmoždil karpál na pravé ruce.
Loupal jsem najednou cca 1,5 kg česneku za pomoci silikonové trubičky. Karpál se ozval znovu a to se všemi příznaky.
Protože mi tentokrát Actaea Spicata zabrala až asi po třech týdnech, objednal jsem se znovu na vyšetření. Šel jsem tam po cca 6-7 týdnech, ale už bez bolestí. Chtěl jsem se něco dovědět, když už jsem byl objednán.
Změřili mi obě ruce. Naměřili TOTÉŽ co v r. 2015 a přitom jsem byl momentálně bez příznaků!?
Čekal jsem od lékaře nějaký komentář. Místo toho mi vrazil do ruky doporučení na operaci OBOU karpálů s tím, že ,,U nich to takhle chodí".???
Připadal jsem si jako ,,kacíř v době temna".
Našich lékařů a medicíny si vážím, ale alternativní léčbu v rozumné míře neodmítám.
Myslím si, že ,,jizvy" mohou počkat....

Zdroj: diskuze Karpály léčba - homeopatie

Ortéza

Ortéza je vhodná na 24hodinové nošení. Používání ortézy v noci částečně uleví od brnění a nekonečné bolesti. Na trhu je nepřeberné množství dlah. Odborný lékař vám doporučí tu nejlepší. Každý pacient má jiné postižení, a proto dejte na doporučení lékaře. Zde je ukázka několika druhů ortéz na karpální tunel.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Jak poznat karpální tunel

Při potížích se provádí test karpálního tunelu. Jedná se o vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Pomocí tohoto vyšetření se změří vodivost nervů a na jeho základě neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu a zjistí závažnost postižení.

Elektromyografie (EMG) studuje funkci kosterního svalstva tím, že vyšetřuje elektrické biosignály, které ze svalů vycházejí. (Mohli bychom také říci, že jde o biosignály vznikající v důsledku svalové aktivity, což je typický příklad, ovšem takové tvrzení by mohlo být zavádějící, neboť svaly produkují elektrickou aktivitu, i když jsou v klidu.)

EMG se často provádí při současné stimulaci příslušných motorických a periferních nervů. Samotné snímání lze provádět invazivně i neinvazivně, na úrovni jediného svalového vlákna, jedné motorické jednotky i celého svalu.

Používají se povrchové i podpovrchové elektrody ve složení Ag či AgCl.

Zdroj: Karpály na rukou

Cviky na uvolnění karpálního tunelu

Pokud děláte v zaměstnání opakované pohyby zápěstím, protáhněte si každých 40 minut paže, zápěstí, ramena a krční svaly. Když hodně sedíte, pořiďte si židli s dostatečnou oporou pro záda. Při práci s počítačem se vyvarujte prudkých úderů do kláves. Také v autě nesvírejte volant silou, ale jen zlehka.

Jak díky cviku poznáte, že máte potíže s „karpálem“? Jednoduše, dejte ruce k sobě, jako kdybyste se modlili, pak je spusťte dolů a obraťte je hřbety k sobě. Pokud cítíte brnění v rukou, prstech nebo v zápěstí, případně necitlivost v prstech, nechte se vyšetřit neurologem, může se jednat o karpální tunely.

Cviků na uvolnění karpálního tunelu naleznete na internetu spoustu. Popsat jednotlivá cvičení je složité, jelikož slovy nelze vystihnout přesné provedení cviku. Podívejte se tedy sami na cviky, které by pro vás mohly být užitečné.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Přírodní léčba

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Tyto studené obklady navíc urychlují samotné hojení a mírní bolest. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné dělat pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje dlouhodobé užívání potravinových doplňků. Příznivé účinky má zvýšení denní dávky vitamínu B6 (50 mg 3x týdně) a bromelinu (1 000 mg 2x denně během akutní fáze, 50 mg 2x denně při snížení příznaků). Vitamín B6 zmírňuje zánětlivé procesy v nervové tkáni, snižuje vnímavost k bolesti a upravuje krevní oběh. Bromelin je enzym obsažený například v ananasu a má rovněž protizánětlivý účinek, přičemž pomáhá potlačovat bolest. Vyvarovat byste se naopak měli nadměrnému solení, protože sůl pomáhá zadržovat vodu v těle, což vede ke vzniku otoků. Důležitá je také rehabilitace.

Mezi alternativní léčebné metody, které mohou pomoci v léčbě syndromu karpálního tunelu, patří akupunktura, Alexandrova technika, či chiropraxe.

Pomoc může přinést také fyzikální terapie aplikovaná zaškoleným fyzioterapeutem. Bolesti pomáhá tlumit ultrazvuk, diatermie, galvanoterapie, elektrická nervová stimulace, hydroterapie a tělesná cvičení.

Zdroj: Karpály na rukou

Mast

Na karpální tunel se doporučuje liliová mast.

Použití: Přiměřené množství masti jemně vetřete do pokožky. Mast je zpracována homeopaticky, a proto se nanáší jen množství, které se vstřebá do pokožky.

Složení: Ambiderman, neoaquasorb, vazelína, destilovaná voda, olejový extrakt z lilie bílé.

Balení: Plastový kelímek se šroubovým uzávěrem, uvnitř vložka z PP o objemu 50 ml.

Na potírání zápěstí je vhodná i rozmarýnová mast.

Zdroj: Co pomáhá na karpály


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP