Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAŠEL A ZVRACENÍ

OBSAH

Co se děje při zvracení

Zvracení neboli vomitus je usilovné vypuzování žaludečního obsahu ústy za pomoci dýchacích a břišních svalů. Zvracení předchází nepříjemný pocit nevolnosti, pocení a pocitu nemožnosti pomyslet na jakékoliv jídlo. Zvracení se dělí na akutní a chronické. Akutní zvracení je třeba odlišit od zvracení dlouhotrvajícího, které má obvykle zcela jiné příčiny. Akutní zvracení je zpravidla doprovázeno nauzeou neboli pocitem nevolnosti, pocitem na zvracení.

Zdroj: Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Dlouhodobý suchý kašel

Příčinou mohou být cigarety, tabák, alergie, nadbytek jodu z doplňků stravy.

Projevuje se u těchto onemocnění:

  • astma bronchiale (silný nedostatek dechu až dušení, sípání, hvízdání a chrčení při dýchání, rýma, zánět spojivek, svědění kůže);
  • zadní rýma (těžko vysmrkatelná rýma);
  • rakovina plic (tupá bolest na hrudi, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, hubnutí, vykašlávání krve, nedostatek dechu);
  • reflux (při poruše pohyblivosti jícnu se může vleže dostat žaludeční šťáva až do hltanu, a tak ji může jedinec vdechnout, čímž dochází k suchému dráždivému kašli);
  • perikarditida (bolest na hrudi, nedostatek dechu, únava, teplota, kašel, špatné polykání, chrapot);
  • cystická fibróza (příznaky již v dětství, kašel, nedostatek dechu, poruchy trávení, průjmy i zácpa, slaný pot);
  • silikóza, azbestóza, zaprášení plic (chronický suchý dráždivý kašel, nedostatek dechu);
  • sarkoidóza (víceorgánové onemocnění, chronický suchý kašel, nedostatek dechu, bolest hrudníku až vykašlávání krve);
  • tuberkulóza (kašel, dušnost, únava, vykašlávání hlenu, pocení, horečka, malátnost, hubnutí, bolest na hrudi);
  • legionářská nemoc (malátnost, horečka, bolesti břicha, hlavy, hrudi, kašel, průjem, zvracení);
  • černý dávivý kašel (dusivý kašel až zvracení, nedostatek dechu, teplota, pocení).

Léčba je vždy individuální dle diagnózy pacienta.

Zdroj: Suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT PRŮJEM A ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Nevíte někdo jak se dá zastavit průjem a zvracení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mně nejvíce pomáhá živočišné uhlí, když chci zastavit zvracení a průjem. Užívám ho 4 tablety 3 krát denně. Tady je vidět, jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Jak zastavit průjem a zvracení

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Diskuze

V diskuzi ZVRACENÍ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silwie Krupová.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, na možnou příčinu zvracení. Stalo se mi to dnes ráno a dopoledne. Kdy mi od probuzení bylo hodně špatně, cítila jsem nepříjemnou hořkou chuť v puse. Zvracela jsem jen šťávy. Nejsem si vědoma, že bych něco špatného snědla předchozí den.

Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvracení příčiny

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA VLASÁKOVÁ.

BOHUŽEL PŘIPOJUJI SVŮJ KOMENTÁŘ PO ŠESTÉ TABLETĚ NEZADRŽITELNÉ ZVRACENÍ A ŠÍLENÁ BOLEST HLAVY ,JDU NA PROBIOTIKA A BRUSINKY

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Je to hnus ,, Mám autoimunitní onemocnění. Loni v říjnu jsem chytla tu hnusnou chřipku a 7 dní v horečkách. Po té zánět močových cest, dostala jsem Furolin. Téměř po týdnu skoro hladovění mě po třech dnech užívání bylo tak špatně, že už jsem jen ležela a zvracela, ani sedět jsem nemohla jak ten žaludek bolel. Říkala jsem si, že mám nějakou střevní chřipku. Dobrovolně jsem se objednala na gastroskopii a doslova jsem tam běžela jak mě bylo špatně... nic zásadního nenašli dostali mě z toho kefíry a dieta. Ted po roce opět zánět močáku a Furolin a začalo mě být stejně špatně, okamžitě jsem to vysadila a polilo mě horko z toho, že jsem to už loni měla z toho léku. Je mě zle z toho jaké pokusy jsou schopny na nás dělat v 21 století. Lék prošel co já vím již třetí změnou (Nitrofurainton, Furainton). Ale tenhle to je síla!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi NEVOLNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

zrovna Furolin také užívám na zánět močového měchýře v menopauze a musím říct, že je mi po spolknutí tabletky pěkně zle a to prášek polykám po jídle, hodně piju a k tomu polykám probiotika...hlava mě pobolívá také, celkově je mi po něm pěkně zle :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

Dnes 30.8 jsem dostala tyto ATB a hned po prvnim pouziti tak za 20 minut zacal pocit na zvraceni a po dalsich 5 minutach se ozvalo zvraceni samotne! Okamzite menim medikaci! Nikdy jsem na ATB takovou reakci nemela!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi WOBENZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Po endoprotéze kolena s Wobenzimem perfektní stav,bez otoku a bez modřin,po 5 letech endoprotéza kyčle,po prvním požití Wobenzimu ještě v nemocnici zvracení a průjem, doma po čase opět, ještě 3x vždy asi po měsíci se to opakovalo - zvracení a průjem. Proč? Chtěla jsem to využívat,když to bylo tak drahé a když to má mít jen dobré účinky. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzim

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Faltusová.

Po užívání Carzapu, ale i Tezea už 4 den průjem a zvracení. Proč?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Po léku Carzap i Tezea je mi špatně, zvracím, mám průjem. Po Carzapu před 5 lety jsem skončila s icterem a hepatálními léky v nemocnici. Po jeho vysazení klesly jaterní testy i icterus. Je to zřejmě o Sartin. Je to možné?

Zdroj: diskuze Carzap

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Dávivý kašel bez teploty

Dráždivý kašel bez teplot může být spojen s alergií čí astmatem. Člověk pocítí silný nedostatek dechu, který může způsobovat dušení spojené se sípáním, hvízdáním a chrčením při dýchání, objeví se rýma, zánět spojivek a svědění kůže a záchvatovitý kašel bez teploty.

Zdroj: Dávivý kašel

Suchý kašel v noci

Příčin suchého kašle v noci může být více, od astmatu, refluxu až po černý kašel. Pokud trpíte dlouhodobě těmito obtížemi, vyhledejte svého ošetřujícího lékaře. Léčba je vždy individuální dle stanovení diagnózy.

Zdroj: Suchý kašel

Zvracení po jídle

Nejčastější příčinou akutního zvracení bez bolesti břicha je dietní chyba – příliš mnoho nevhodného jídla, alkoholový exces a podobně. V každém případě je třeba zhodnotit, zda jsme se nedopustili nějaké dietní chyby nebo nesnědli něco, co mohlo zvracení způsobit. Jsme-li si jisti, že příčinou jsou právě výše zmíněné důvody, stačí klidový režim a dostatek tekutin. Pozor, trvá-li i běžné zvracení vzniklé v souvislosti s jídlem dlouho a nedaří-li se vám přijímat dostatek tekutin, je třeba vyhledat lékaře, hrozí totiž dehydratace a rozvrat vnitřního prostředí.

Zdroj: Zvracení

Prášky pro přípravu horkých nápojů

Pomáhají nejen na kašel, ale pomohou vám zároveň i s teplotou nebo bolestí hlavy. Ve variantě pro suchý kašel lze doporučit například Paralen Grip.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Co pomáhá na suchý kašel v noci

Někdy je suchý kašel v noci způsobený drážděním například při refluxu, kdy se žaludeční šťáva vrací zpět a zatéká do dýchacích cest, kde dráždí a způsobuje kašel. Poraďte se s vaším lékařem o eventuálním nasazení Omeprazolu. Pokud ani tento lék nebude mít efekt, bylo by vhodné alergologicko-imunologické vyšetření k vyloučení alergického kašle. Pokud kašel přetrvává déle než týden, je vhodné vyhledat lékaře, aby vyloučil závažnější příčiny kašle (zánět průdušnice, průdušek a podobně, zejména bakteriální) nebo neinfekční kašel (alergie, gastroezofageální reflux a podobně). Pokud by se jednalo o kašel v souvislosti se zadní rýmou, je nutné ji zaléčit.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP