KAŠTANY NAMOČENÉ V ALPĚ a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Na mast z kaštanů budeme potřebovat plody kaštanu jírovce. Je to ten kaštan, kterým se krmí zvěř v zimě, a který u nás obvykle roste v lesích a parcích. K výrobě kaštanové masti není vhodný kaštan jedlý, který se peče v zimě se svařeným vínem. Kaštanová mast se nejlépe uplatňuje jako podpůrný lék při žilní nedostatečnosti, při křečových žilách a to díky léčivé látce aescin.
Které kaštany použít na výrobu masti
Vhodné jsou jen kaštany – plody stromu Jírovec Madal - Kaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Kaštany pro výrobu kaštanové masti jsou z čeledi Hippocastanaceae, tedy Jírovcovité. Koňský kaštan mají rádi myslivci, protože s ním krmí v zimě lesní zvěř. Koňský kaštan je také nazýván Bongay, kaštan, Eschilo, aescin, jírovec, kaštany, Hippocastabi Folium, Marronier, Tien-shih-Li, Horse Chestnut.
Nevhodné jsou kaštany jedlé, protože kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae, tedy Bukovité. Jedlý kaštan, který se prodává v zimě v supermarketech, je tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není přirozeně rozšířená, i když sem tam ji v parku najít můžete.
V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drah. přichystalova.
Chtěla bych se zeptat, zda se má hnědá slupka z kaštanů oloupat,a potom použít na mast děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kaštany se použijí nejdříve na výrobu kaštanové tinktury. Kaštanová tinktura se dělá z nasekaných hnědých kaštanů i s hnědou slupkou. Tato kaštanová drť se pak zalije alkoholem a nechá se macerovat. K finální výrobě kaštanové masti se dále postupuje podle níže uvedeného receptu. Kaštany se tedy neloupají.
Jedná se o ostré bodnutí, které velmi rychle odezní. Rudí mravenci ovšem útočí ve velkém počtu. Obalí nohu a začnou se zakusovat jeden po druhém. To už bolest od kousanců tak rychle neodeznívá. Mravenec zaútočí a nechá v krvi určité množství jedu. Důsledky takového kousnutí do velké míry závisí na tom, jak dobře tělo toleruje kousnutí hmyzem. Pokud stisknete mravence, okamžitě pocítíte kousnutí doprovázené bolestí a pálením. V tomto místě se objeví malá červená skvrna, která může nabobtnat. Po určité době pocítíte bolest a nepohodlí.
Pokud je lidská kůže citlivá, příznaky se zdají být výrazné. To lze očekávat v případě, kdy má člověk tendenci k alergiím.
Lze pozorovat:
otoky;
skvrny;
svědění;
těžký pocit pálení;
zvýšenou teplotu.
O několik dní později mohou mít různí lidé různé projevy. Vše záleží na reakci organismu a jeho individuálních vlastnostech. Často kousnutí začne svědit. Po několika dnech však svědění ustupuje a postupně mizí. Závažné komplikace může způsobit rozškrábání postižené oblasti a následné infikování otevřené rány.
Jen pro zajímavost, tropický mravenec Paraponera (Bullet Ant) má jméno podle toho, že jeho kousnutí je, jako kdyby vás střelili. Kousnutí tímto mravencem nesnesitelně pálí čtyřiadvacet hodin. Bez výraznějších přestávek. Momenty otupující, neustálé bolesti se střídají s nesnesitelnými návaly pocitu pálení a prudkou bolestí vystřelující do okolí rány. Mravenec do vás totiž napustí neurotoxin, který blokuje značnou část procesů v těle. Brazilský indiánský kmen Mawé tuto bolest dokonce podstupuje dobrovolně. Kousnutí od desítek těchto mravenců je součástí zkoušky dospělosti. Adepti se několik dnů nekontrolovaně zmítají v obrovské agónii a někteří z nich zkoušku opakují až dvacetkrát, aby ukázali míru své zocelenosti. Naštěstí žije tento druh pouze v tropech.
Na kousnutí mravence pomáhá dle babských rad řebříček vyluhovaný v alpě. Do sklenice od okurek dejte až po okraj květy, hodně je namačkejte a zalijte po okraj nádoby alpou. Květy po nějaké době zvadnou, zhnědnou a alpa také zhnědne. Květy nevyndávejte. Tato tinktura vám vydrží roky. Postupně s můžete přidávat další květy a dolévat alpu. Roztok je vhodný na každé štípnutí, bodnutí prý po něm za chvíli nesvědí, a pokud ano, tak jej potřete znovu – a neškrábejte!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Budete muset ještě zajít k veterináři a informovat ho o tom, že antibiotika nezabrala a hledat příčinu někde jinde. Na místě může být alergie na nějaké látky, které se mohly na fenku přenést z trávy. Rovněž bude potřeba vyloučit parazita, například demodex popřípadě lépe identifikovat bakterii a použít jiná účinná antibiotika. Jako domácí léčbu můžete zkusit smíchat organický jablečný ocet - v poměru 50/50 s vodou a zastříknout postižené místo několikrát za den. K tomu použijte obklady namočené v odvaru z měsíčku lékařského a z vodilky kanadské. Vodilka kanadská má antibakteriální účinek a omezuje svědění. Měsíček lékařský zase sklidňuje podrážděnou pokožku.
K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin.
Kaštanovou tinkturu vyrobíte asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.
Vezměte 3 sáčky želatiny a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte šlehačem, až vznikne celistvý krém.
Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.
Mast používejte 4x denně na postižené místo. Po zlepšení stavu snižte dávku na polovinu, tedy 2x denně. Mast roztírejte krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru.
Ve svém příspěvku KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
vařím si hodně mastí, konopnou, kostivalovou, měsíčkovou, kaštanovou, dělam si i svoje masážní oleje, masti vařím ve vodní lázni a jen ve vepřovém sádle, kaštany loupu mast je krásně bílá. přeji hodně zdaru při vaření.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor .
Dobrý den ,z jakych kastanu se děla kaštanova mast z těch lesních nebo z jedlych ?děkuji za odpověd.
Jírovec maďal je důležitým parkovým, alejovým a zahradním stromem. V listech, kůře a slupkách plodů jsou barviva, která se užívala k barvení látek. Pro včelaře je tato dřevina velmi důležitá (nektar je bohatý na cukry). Dřevo nachází uplatnění při výrobě nábytku a ve stavebnictví.
Sbírají se zejména plody (kaštany), méně květ a ještě méně kůra. Kaštany se sbírají na podzim v době plné zralosti, květ v době plného rozkvětu a kůra na jaře z mladých větviček. Jírovcová droga má výrazný účinek na cévní stěny, které zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky (zejména lymfatických žláz). Užívá se na křečové žíly, hemoroidy, bércové vředy, trombózy nebo při nedostatečném prokrvení končetin. Aplikuje se ve formě tinktury (3x denně tolik kapek, kolik činí 1/3 vaší váhy v kg). Čaj z květů se někdy užívá na kožní záněty nebo slabší popáleniny. Jírovec se obvykle podává dlouhodobě, ale protože ve větších dávkách působí toxicky a ovlivňuje funkci nadledvinek, je vhodné léčbu vždy po dvou měsících na 30 dnů přerušit. Droga obsahuje zejména glykosid eskulin (= aeskulin) a saponiny (například escin), flavonoidy, éterické oleje, pektin aj. Při předávkování se mohou objevit příznaky otravy jako křeče, ztráta koordinace, zvracení, průjem, ochrnutí, dle některých zdrojů může dojít i k poškození ledvin a jater, u dětí byly údajně zaznamenány i případy úmrtí. Vzhledem k tomu, že účinky jírovce nejsou detailně prozkoumány, neměli by ho raději užívat děti, těhotné a kojící ženy a lidé s chorobami ledvin nebo jater. Látek izolovaných ze semen jírovce se užívá i v lékařství (lék Aescin, který se podává proti otokům, bércovým vředům atd., aj.).
Celá rostlina (a nejvíce zřejmě semena) je jedovatá, hlavní (nebo jedinou?) toxickou látkou v jírovci je saponin escin.
Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.
Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.
Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.
Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.
Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!
Doporučená jídla:
luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
Lidé trpící potížemi, jako jsou křečové žíly, záněty žil, hemoroidy, arterioskleróza, by měli užívat přípravky s výtažky kaštanů, popřípadě kůry či květů jírovce. V našich lékárnách a specializovaných prodejnách najdeme jak alkoholové tinktury, tak krémy a masážní gely určené k vnější aplikaci. Obsažené látky mají protizánětlivý účinek a zároveň zlepšují průchodnost cév a žil, posilují jejich stěny a zvyšují jejich elasticitu. Při chronických nebo opakovaných potížích je nutné dbát na pravidelnost používání přípravků a v rámci léčby a prevence také upravit jídelníček. Předně omezit tučnou stravu a potraviny bohaté na cholesterol a zvýšit přísun ovoce a zeleniny. Důležitý je také pravidelný pohyb. V lidovém léčitelství se kaštany doporučují nosit po jednom v kapsách kalhot při dlouhých pochodech nebo v práci, která je náročná na nohy. Za první světové války je v kapsách nosil každý druhý pěšák.
Ve svém příspěvku KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.
Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.
Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.
Z jara, kdy teprve kaštany kvetou, se dá kaštanová mast vyrobit z mladých listů kaštanu jírovce. K tomu budeme potřebovat jen dvě ingredience: kokosový olej a listy jírovce. Kokosový olej je vhodný, protože tuhne při pokojové teplotě, ale snadno taje při tělesném teple. Ve vodní lázni opatrně rozehřejeme kokosový olej, aby se roztekl. Udržujeme olej při teplotě 60*C a přidáme do něj nasekané čerstvé zelené listy jírovce. Až budou listy v oleji hnědé a nebude na nich žádný náznak zelené barvy, tak je přecedíme a olej necháme ještě pak stát v teplé vodní lázni, aby se na dno usadily i jemné kousky a zbytky vody, které nesmějí být ve finální masti přítomné. Pak tekutý olej opatrně hadičkou přečerpáme do vhodné skleničky, ve které ho teprve necháme ztuhnout. Pozor, listy se musí v oleji jemně vyluhovat, ale ne smažit! Prudký žár zničí nebo změní léčivé složky v rostlinách i v oleji. Tato mast velmi dobře účinkuje na křečové žíly a metličkové žilky na nohách i tvářích.
V naší poradně s názvem KASTANY JAKO LEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Petržílka.
máme kaštany --kaštan má zelenou slupku tu sloupneme zustane nám kaštan potažený hnědou slupkou.Které z těch tří částí plodu se používají kmasti a které do lihu.Předem děkuji za odpověd. fotku neumím poslat.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na výrobu kaštanové masti je možné použít z jara květ a na podzim pak celý hnědý plod zbavený ostnatého oplodí.
V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.
Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.
Nemoci z překyselení organismu a seznam vhodných a nevhodných potravin
Nemoci z překyselení organismu
Některé nemoci si vyvoláváme svým mnohaletým chybným chováním. Revmatismus, dna, artritida, stejně jako řada dalších onemocnění, mají svou příčinu – překyselení organismu. Překyselený organismus nemůže být zdravý. Čím větší je toto zatížení, tím závažnější je onemocnění. Hlavní příčiny překyselení organismu:
Všeobecné
špatná výživa (denaturované potraviny)
špatné stravovací návyky
špatný způsob života
Konkrétní příčiny
příliš mnoho bílkovin
cukr
alkohol
nikotin
nasycené mastné kyseliny
jedovaté látky v životním prostředí
poživatiny (respektive jedy z poživatin)
elektrosmog
zloba a agrese
stres a nahromaděná duševní zátěž
Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin obecně:
Alkohol, většina mléčných výrobků, vejce a těstoviny, maso, uzeniny a vnitřnosti, ryby a mořské plody, většina ořechů a semínek, většina obilovin, některé luštěniny, nezralé ovoce.
Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin konkrétně:
Latinský název pro koňský kaštan je Aesculus hippocastanum. Tento strom je původem z jihovýchodní Evropy, konkrétně z Balkánu. Strom neplodí kaštany běžně používané jako potravina. Jeho listy, kůra a květy se tradičně používají k výrobě léčivých procedur, sirupů a čajů. Hlavní účinnou látkou jírovce je jeho extrakt aescin. Aescin je považován za protizánětlivé tonikum pro žíly. Může být v perorální podobně nebo v podobě krémů. Standardní aplikační dávka koňské masti je třikrát až čtyřikrát denně. Při prvních známkách zlepšení se dávky snižují. Nedoporučuje se použití koňské masti dohromady s aspirinem kvůli interakci. A to z prostého důvodu, protože oba tyto produkty jsou léky na ředění krve, což by mohlo vést k tvorbě otlaků nebo nadměrnému krvácení.
Nežádoucím účinkem této masti je závažná kožní alergická reakce. Proto se nedoporučuje těhotným ženám nebo lidem, kteří podstupují léčbu ledvin nebo jater.
Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.
Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).
Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.
Základem vaší domácí hojivé masti je tinktura z jírovce. Podle toho, jak jste trpěliví, si ji buď můžete koupit hotovou v lékárně nebo si ji jednoduše připravit sami.
Na tinkturu z jírovce nakrájejte pořádnou hrst čerstvých kaštanů na kousky a oloupejte je. Kousky vložte do sklenice a zalijte vysoko procentním obilným alkoholem. Obilný alkohol se prodává pod názvem konzumní líh 80%. Jeho ceny a dostupnost můžete vidět tady: konzumní líh cena. Proč právě obilný alkohol? Obilný alkohol je čistá forma ethylalkoholu, která se vyrábí destilací fermentovaného zrna. Jedná se o bezbarvou kapalinu bez přidané chuti. Je vysoce hořlavý, těkavý a mimořádně dobře se v něm rozpouští saponiny. Je proto nutné, aby kaštany byly kompletně pokryty tekutinou. Po třech týdnech louhování můžete hotovou tinkturu z jírovce přecedit přes filtr a použít ji k výrobě masti z kaštanů.
Za studena lisovaný ricinový olej pochází z rostliny zvané ricinovník – skočec obecný. Plodí velmi zajímavé tygrované plody připomínající kaštany. Původem jde o okrasnou rostlinu z tropů, u nás se pěstuje pro své regenerační a hojivé účinky s využitím ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu při výrobě mýdel, parfémů, dále také při výrobě maziv, brzdových kapalin, inkoustů, barviv a nátěrových hmot, používá se rovněž do plastů a vosků a v některých zemích i do pohonných hmot. Semena ricinovníku jsou jedovatá, přesto mají pro lidské tělo blahodárné účinky. Ve velice slabé koncentraci je lze použít pod dozorem lékaře jako silné projímadlo.
Kaštanová tinktura, která je základní ingrediencí kaštanové masti má svíravé účinky a může tak blahodárně ovlivnit léčení akné. Kaštanová tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, kde zmírňuje zánět a uzavírá zanícené póry. Použití kaštanů na akné je možné i jako kaštanová mast.
V makrobiotické stravě jde především o to, dodat tělu vše, co v danou chvíli potřebuje. Stejně jako v běžném stravování víme, že pokud těžce pracujeme, potřebujeme jinou skladbu jídelníčku, než když sedíme osm hodin v kanceláři. Tak je tomu i v makrobiotice. Jinak se budeme stravovat v souladu s přírodou na věčně zamrzlé Aljašce nebo Sibiři (jako vegetarián bych tam umřel hlady), jinak v teplých krajích u moře, jinou potravu potřebujeme ve věku dvou let, jinou v šedesáti a zcela odlišně jíme v devadesáti letech. Jinou stravu budu jíst jako nemocný s alergií, jinou s cukrovkou. Mám-li málo pohybu, musím to vyvažovat stravou. Nebo naopak. Když hodně jím, musím se více hýbat.
Cílem makrobiotiky je vědět a cítit, co je třeba tělu dodat. Rodinnými zvyklostmi ve stravování, ve školních jídelnách, v rychlých občerstveních, v restauracích, v cukrárnách, v supermarketech jsme ztratili cítění pro potřeby organismu. Při makrobiotickém stravování a způsobu života se vrací i cit a správné chutě v jídle.
Stačí si vzpomenout na zvyky našich babiček a dědů. Ovoce jedli pouze v době jeho zralosti. Ne v zimě. V zimě bylo ovoce sušené, v marmeládách a později, s vynálezem zavařování, v kompotech. Toto je respektování makro- i mikrokosmu, kdybychom žili na jihu, jedli bychom po celý rok ovoce jižní, ale my jsme v Česku. Zde se rodí ovoce jednou za rok a v tu dobu se má jíst. Lidský organismus ví, kdy jíst jaké ovoce – když je zralé, čerstvé. Jedině tehdy dodává energii, nejenom různé prvky a vitamíny. V tu dobu je to „živá“ strava.
V zimě se v našich zeměpisných šířkách jedlo kysané zelí, okurky. A hlavně sušené ovoce. Tělo si žádalo vitamíny a stopové prvky v této formě. Navíc v zimě ovoce a zeleninu tolik nepotřebujeme, dle makrobiotiky se všichni svým způsobem ukládáme k zimnímu spánku. Vše v těle se nám zpomalí, naše orgány si chtějí odpočinout. Jenže v dnešní době se stejně stresujeme v pracovním či soukromém životě, ať je zima, jaro, léto, podzim. Svítí umělá světla, čili je stejná doba svitu, spíme v teplých místnostech, tělo v noci neprochladne, zrovna tak v létě nechodíme bosky, chodidla, na kterých máme důležité body, nejsou otužilá a podobně. Samozřejmě, doba jde dál, ale zkusme si zlepšit zdraví pomocí makrobiotické stravy.
Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vyřaďte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny. Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na&nb