KAZDE RANO DROZDI a nejen to se dozvíte v tomto článku. Droždí patří mezi potraviny s vysokou výživnou hodnotou, neboť dokáže lidskému tělu dodat velké množství látek důležitých pro jeho správné fungování. Chuť klasického droždí bohužel není příliš oblíbená.
Účinky droždí na lidské zdraví
Droždí je jedna z nejcennějších potravin. Řadí se totiž k nejbohatším zdrojům přirozených organických vitamínů a je i účinným prostředkem proti toxické žluči, zácpě a nadýmání.
Za droždí údajně můžeme být vděční Egypťanům, kteří ho objevili náhodou v 5. století př. n. l., když zapomněli dát již připravené těsto péct. Po několika hodinách zjistili, že těsto několikrát zvětšilo svůj objem. Samotný objev kynutí byl vysvětlen o mnoho století později díky Louisovi Pasteurovi. Ten v roce 1857 dokázal, že kynutí je způsobeno živými organismy.
Čerstvé pekařské droždí lze definovat jako jednobuněčný mikroorganismus, který patří do druhu hub. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý.
Droždí zlepšuje zdravotní stav při infekčních onemocněních, podporuje růst a vývoj organismu, je prevencí zácpy, potlačuje únavu, depresi i podrážděnost, zvyšuje celkovou výkonnost organismu, tlumí nechutenství, působí proti chudokrevnosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Čerstvé droždí prospívá lidskému organismu v mnoha směrech, musí se však konzumovat samostatně. Čerstvé lisované droždí by totiž nemělo být kombinováno s jinými potravinami, mělo by se konzumovat samostatně nebo rozmíchané v teplé vodě, případně mléce.
Když se čerstvé droždí konzumuje podle ověřených pravidel, to znamená samostatně nebo v kombinaci s vodou, případně mlékem, a to nejlépe ráno nebo těsně před spaním, přináší lidskému organismu množství benefitů – je významným zdrojem vitamínu B, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávení sacharidů a brání hromadění například kyseliny mléčné a octové, které poškozují tkáně, dále neutralizuje dráždění v játrech, pomáhá předcházet zácpě a obnovit peristaltiku střev a při pravidelné konzumaci zcela odstraňuje nadýmání. Podle některých studií je alkalické droždí vhodné i pro pacienty s krvácejícím žaludečním vředem, kdy je jakékoli jiné jídlo příliš dráždivé.
Vynikající zdravotní a kosmetické účinky droždí lidé pozorují už od pradávna. Dnes víme, že tyto jeho ceněné vlastnosti jsou dány biochemickým složením kvasinek. Vědci zjistili, že droždí je velmi bohaté na biologické prvky (aminokyseliny, minerály, vitamíny, enzymy) nezbytné pro správnou činnost lidského organismu (růst, buněčný metabolismus, imunitní systém). Jsou to látky, které většinou v naší současné každodenní stravě nepřijímáme v dostatečném množství.
Detoxikační účinek droždí se využívá i při problémech se znečištěnou pokožkou. Droždí totiž pomáhá v játrech dokonale oxidovat tuky nacházející se v potravě, které pokud jsou nedokonale oxidované, mohou význam
Ve svém příspěvku DROŽDÍ PLEŤOVÁ MASKA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.
Ahoj našla jsem bezva recept na pleťovou masku z droždí, tak vám sem píšu recept. Pleťová maska má dvě základní přísady, droždí a mléko, ale je možné použít místo mléka i vodu. V misce se smíchá půl kostky droždí s trochou mléka a pořádně se to rozmíchá. Po rozmíchání se to nanese na obličej, kde se nechá působit až do jejího zaschnutí. Potom je možné masku z pleti buď oloupat nebo smýt vlažnou vodou. Kvasnicová pleťová maska výborně čistí póry a zanechává pleť hladkou a hebkou na dotek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketka64.
Já jsem byla z článku o droždí https://zdravi-hubnuti.cz/d… fakt překvapená, a díky za tenhle recept. Určitě se bude hodit.
V droždí, označovaném také jako kvasnice, jsou buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae (pivní kvasinky), které ke svému rozmnožování potřebují prostředí obsahující cukr. Dnešní výroba droždí je většinou značně vzdálená původnímu pěstování kultur na obilném šrotu nebo kvasnicím, které se získávaly z pivovarských usazenin. Pivovarské usazeniny se pro kypření těsta začaly používat až v 17. století. Od počátku 20. století se jako živný substrát začala používat melasa – vedlejší produkt vznikající při zpracování cukrové řepy. Za přítomnosti kyslíku a přídavku živin kvasinkové buňky rychle rostou a množí se. Z malé zkumavky s buňkami kvasinek se v několika následných fermentačních stupních získává požadované množství droždí. Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech a tím se získá takzvané kvasničné mléko, ze kterého se následně odstraňuje část vody na vakuových filtrech. Při výrobě se mnohdy – pro zefektivnění celého procesu – používají chemické látky jako syntetický silikonový olej na odpěňování, kyselina sírová, fosforečnany, amoniak a jiné. Živé organismy obsažené v droždí mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který způsobuje kynutí těsta.
Pekařské droždí je zdrojem celé řady živin a vitaminů. V prvé řadě vitaminů typu B, které se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě:
vitamin B1 (thiamin) – pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy;
vitamin B2 (riboflavin) – má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí;
vitamin B3 (niacin) – pomáhá udržovat zdravou pokožku, příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a nervový systém.
Kromě vitaminů B obsahuje pekařské droždí ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom).
Droždí pomáhá při:
nespavosti a depresích – niacin a vitamin B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek a „dobrou náladu“;
únavě – vitaminy typu B se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus.
Čerstvé pekařské droždí jsou živé kvasinky schopné způsobit kynutí těst. Čerstvé pekařské droždí obsahuje vodu. Lisuje se do tvaru kostiček, má světle béžovou barvu, lasturový lom, je hebké, snadno se drobí a příjemně voní. Skladuje se v lednici při teplotě udané výrobcem, ale maximálně do 10 °C. Optimální teplota je 5 °C.
Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě jemných kuliček krystalků. Tento typ droždí se
V naší poradně s názvem DOTAZ NA DROŽDÍ A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Ráda peču a hlavně svůj domácí chléb. Teď jsem se dověděla, že mám přísný zákaz droždí. Mohu péct i ze žitného kvásku, který si sama zkvasím nebo by se dalo i ze zkvašené vody, třeba z ovoce, to všechno jde. Jak to prosím vypadá s puriny v těchto případech ? Chleba a rohlíky kupované jsou dovoleny a tam přece droždí je dost.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Droždí, když se používá na pečení, tak puriny moc neovlivní, protože ve zkonzumovaném finálním produktu ho je jen malé množství. Jiná situace je například drožďová pomazánka a nebo drožďové noky. U každé potraviny nebo jídla je potřeba zjistit hlavní složky a podle nich se pak orientovat v množství purinů. Droždí není hlavní složkou pečiva, tou je mouka.
Konzumace syrového droždí se obecně nedoporučuje, protože někdy může vést k nadýmání, křečím, zácpě nebo průjmu. Může také zvýšit riziko plísňových infekcí, zejména u lidí, kteří jsou kriticky nemocní nebo mají oslabený imunitní systém.
Vzhledem k tomu, že droždí je shluk živých organismů, které dokážou spotřebovávat cukry, dalo by se říci, že po snědení syrového droždí se budou dále množit v zažívacím traktu a spotřebovávat živiny, které by jinak využilo lidské tělo. Například, chcete zhubnout, ale nechcete se vzdát sladkého. Tak sníte sladkostí, co hrdlo ráčí, na to hodíte kostku droždí a kvasinky vesele spotřebují veškerý cukr, a vy hubnete, i když se cpete sladkým. Jenže tak to nefunguje.
V žaludku je přítomna kyselina chlorovodíková, která vytváří extrémně kyselé prostředí s pH 2, jenž inhibuje většinu mikroorganismů včetně kvasinek z pekařského droždí. Než dojde k jejich usmrcení, stačí spotřebovat nějaké částice cukrů a přemění je na alkohol a oxid uhličitý. Právě tyto produkty mohou v zažívacím traktu způsobit zažívací potíže ve formě křečí, průjmu a nadýmání.
Často se také objevuje teorie o prospěšnosti pití droždí rozmíchaného v mléce před spaním. Prý to má fungovat na podporu spánku.
Po vypití takového nápoje kvasinky z droždí využijí část cukru - laktózy obsažené v mléce a vytvoří z něj alkohol a oxid uhličitý, jenž může způsobit v zažívacím traktu křeče, nadýmání a ráno se probudíte (pokud vůbec za těchto podmínek usnete) s pěkným průjmem. Navíc většina dospělých lidí po 30 roce života ztrácí schopnost trávit laktózu, která pak ve střevech působí značné nepohodlí v podobě bolestivé plynatosti a průjmu.
Pokud trváte na konzumaci kvasinek z droždí, tak sáhněte raději po Pangaminu, protože obsahuje prebiotické zbytky sladu a vyživí vaši střevní mikrofloru.
Syrové pekařské droždí může být bezpečně použito při vaření ke zlepšení chuti nebo nutričního obsahu potravin. Například jako drožďová pomazánka nebo polévka. Procesem vaření se droždí deaktivuje a stává se bezpečnou potravinou plnou důležitých látek, jako jsou vitamíny B a D a bílkovin.
Živiny ze syrového droždí ať čerstvého nebo sušeného, si můžete také užít například jako součást receptu na vařené nebo pečené těsto. Jedna polévková lžíce sušeného droždí nebo kostka čerstvého, která vytvoří jeden až dva bochníky chleba, obsahuje asi 5 gramů bílkovin, 5 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny. Nabízí také malé množství vápníku, vitamínů B a draslíku.
Ve svém příspěvku KAZDE RANO MAM NA HORNIM RTU U PUSY BILY POVLAK NEJAKE SRACKY!? CO TO JE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAX.
Co to muze byt? Kdyz kazderano vstavam, a mam cely horni ret oslizly nejakym bilym povlakem.? Po mlecnych vyrobkach to je vic! C to JE? A jak se branit pomozte Dekuju?!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Čerstvé pekařské droždí – vyrábí se obvykle ve tvaru kostiček světle béžové barvy, které se snadno drolí. Pro jejich správné použití je potřeba voda.
Instantní droždí – ani toto droždí není nic neobvyklého, jedná se vlastně o usušené čerstvé droždí. Výhodou je hlavně delší trvanlivost a to, že ho není nutné před přidáním do mouky znovu hydratovat. Jemné krystalky instantního droždí jsou baleny buď vakuově, nebo v ochranné atmosféře.
Tekuté droždí – tento druh se prodával až do roku 1825, kdy bylo poprvé představeno droždí lisované. Návrat k tomuto druhu droždí je reakcí na poptávku od průmyslových pekáren.
Granulované droždí – toto droždí najdeme v podobě drobných částeček, které jsou schopny snadno projít násypkami hnětacích zařízení. V průmyslových pekárnách je často mícháno s vodou za vzniku suspenze. Tu lze následně použít při automatickém dávkování surovin.
Aktivní sušené droždí – lze ho zakoupit ve formě drobných válečků nebo kuliček. Je odolné vůči teplu, díky čemuž je vyhledáváno především v regionech s klimaticky nepříznivými podmínkami.
Mražené droždí s nízkým obsahem vody – toto droždí je obvykle dostupné ve formě prášku a používá se většinou při přípravě nepředpečeného hluboce zmraženého pečiva.
Ve svém příspěvku INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na poměr kvasnic TOLI za Instantní droždí. Kostka Toli je 42g... nahradí sáček instantního droždí nebo musím dát menší kousek z kostky? Děkuji předem za radu, s pozdravem Jana
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Smíchejte kapky česnekové tinktury s trochou teplé vody. Tuto směs pijte vždy půl hodiny před jídlem, aby směs prošla žaludkem, jakmile začnete jíst. Užívejte kapky opatrně, protože mohou dráždit sliznici. Pokud stále nepřicházejí viditelné změny, tak si dávkujte česnekovou tinkturu jen jednou denně.
Rozpis dávkování česnekové tinktury na 10 dní
1. den jedna kapka ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 3 kapky před večeří.
2. den 4 kapky ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 6 kapek před večeří.
3. den 7 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 9 kapek před večeří.
4. den 10 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 12 kapek před večeří.
5. den 13 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 15 kapek před večeří.
6. den 15 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 13 kapek před večeří.
7. den 12 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 10 kapek před večeří.
8. den 9 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 7 kapek před večeří.
9. den 6 kapek ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 4 kapky před večeří.
10. den 3 kapky ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 1 kapku před večeří.
Často se stává, že lidé s nahromaděným odpadem si nevšimnou po prvním užití žádných velkých změn. V tomto případě je vhodné opakovat léčbu po 3 až 4 týdenní přestávce znovu. V opačném případě stačí lék užívat jednou za rok.
Pokud při nebo po užívání česnekové tinktury trpíte bolestmi kostí, kloubů nebo svalů, tak je možné, že se vám už začaly rozpouštět toxiny v těle. Je to stejné jako u všech detoxikací, musíte pít dostatek vody s nízkým obsahem minerálů, aby se jedy z těla vyplavily.
Ve svém příspěvku INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Válková.
Dobrý den,
bohužel nemohu radit z vlastní zkušenosti, instantní droždí nepoužívám vůbec. Ale z dostupných informací lze vyčíst, že 1 kostka čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g se používá na 1 kg mouky. U instantního droždí máte na obale uvedeno, jaké množství máte použít. U Dr. Oetkera je například prodáváno instantní droždí v sáčcích po 7 gramech. Výrobce uvádí, že toto množství se používá na 500 gramů mouky a je ekvivalentní cca k 25 gramům čerstvého droždí. Z čehož vyplývá, že jestliže dáváte kvasnice do kila mouky, tak potřebujete 2 sáčky instantního droždí, nebo jedny celé kvasnice. Máte-li jen ½ kg mouky, pak jen jeden sáček, nebo půl kostky čerstvého droždí.
Jestliže používáte instantní droždí, pak určitě víte, že záleží na výrobci, například droždí prodávané pod značkou Saf-instant se vyrábí v sáčcích o hmotnosti 10 gramů a dle návodu na obalu je určeno pro 1 kg mouky.
Když to tedy shrnu, nelze přesně určit přesný poměr mezi kvasnicemi čerstvými a instantními (množství se liší výrobce od výrobce), ale při pečení můžete vycházet z toho, že se obvykle používá 1 kostka čerstvého droždí na 1 kg mouky, takže když máte v receptu ½ kila mouky, pak použijte jen půl kostky, když 250 g mouky, pak jen cca ¼ kostky apod.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Většinou peču z 1/2 mouky a přidávám 1 sáček instantního droždí a nyní z Vašeho sdělení jsem pochopila, že mám dávat místo 1 sáčku 1/2 kostky droždí. Děkuji za radu, s pozdravem Jana
I když konzumace čerstvého pekařského droždí není sama o sobě nebezpečná, může způsobit zažívací potíže a obecně se nedoporučuje. Syrové droždí může kvasit v žaludku, což může vést k nadýmání, plynatosti nebo dokonce křečím. Častěji se používá při pečení, kde se aktivuje a používá jako kypřicí prostředek, než aby se konzumovalo syrové.
Zde jsou důvody, proč není zdravé jíst čerstvé pekařské droždí:
Trávicí problémy: Syrové droždí může kvasit ve střevech, produkovat plyn a způsobovat nepříjemné pocity.
Chuť a textura: Čerstvé pekařské droždí samo o sobě obvykle nemá příjemnou chuť ani texturu.
Nutriční hodnota: I když obsahuje některé vitamíny skupiny B a minerály, není významným zdrojem živin, které lze lépe získat z jiných potravin.
Pokud hledáte zdroj potravy na bázi droždí, lepší volbou je jedlé neaktivní droždí. Obsahuje stejné kvasinky, jako syrové droždí, ale jsou deaktivované a mají příjemnou sýrovou chuť, díky čemuž jsou oblíbeným doplňkem jídel.
Pekařské droždí je živá kultura kvasinek Saccharomyces Cerevisiae a používá se ke kynutí těsta. Kvasinky při pečení umírají a poskytují pečivu charakteristickou kvasnicovou chuť.
Nejběžnějším použitím droždí je pečení. Pečivo vyrobené z mouky, vody a soli se po celém světě jí v různých tvarech a podobách. Ale pro získání dobře vykynutého pečiva se vzdušnou střídkou, je všude nezbytná jedna stejná přísada: pekařské droždí!
Při výrobě pečiva v procesu kynutí droždí produkuje oxid uhličitý a působením enzymů mění fyzikální vlastnosti těsta. Kvasinky v něm obsažené fermentují cukry, které se přirozeně vyskytují v mouce zvané maltóza. Glukóza se pomocí droždí přeměňuje na oxid uhličitý (který dává pečivu objem a voštinový tvar střídky) a na alkohol (při pečení se odpařuje). Kvasinky také produkují aromatické sloučeniny, které přispívají k vůni a chuti pečiva. Fermentace se při pečení aktivuje teplem a končí, když teplota dosáhne 50 °C.
Prášek do pečiva versus droždí
Kvasnice a prášek do pečiva by se neměly zaměňovat. Zatímco droždí je živý přírodní organismus, prášek do pečiva je chemické kypřící činidlo. Na rozdíl od prášku do pečiva a jedlé sody, kvasnice kynou těsto přirozeným biologickým procesem, jehož výsledkem je fermentace.
Ve svém příspěvku DROŽDÍ JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.
Dobry den, v jakem prosim mnozstvi je mozne cerstve drozdi denne konzumovat? Je to treba jedna cela kosticka? Lze se predavkovat apod.? Predem dekuji. Dan
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.
Zdravim.A jaké droždí tedy mohu konzumovat před spaním a nebo na lačno ráno?
Co se týče jídla tak jsem zkoušela jíst syrové -klasicke kostkové v pomazance a příšerně mě to nadymalo i trochu pálení zaludku.To je také běžné?Jaké droždí zvolit aby nedošlo k zažívacím potížím?
Děkuji
Užitečné pomocníky můžeme nalézt mezi doplňky stravy. Dnešní doplňky stravy dobře reflektují potřeby lidstva doplňovat vzácné prvky a sloučeniny, které nelze přijmout dostatečně běžně dostupnou stravou.
Hlavním pomocníkem v této dietě je koenzym Q10. Koenzym Q10 je právě obsažen v tělech lidí s vysokým krevním tlakem mnohem méně, než u lidí, kteří hypertenzí netrpí. Koenzym Q10 se používá k léčbě vysokého krevního tlaku již od roku 1974, kdy byl v Japonsku schválen jako lék na městnavou srdeční nedostatečnost. O Koenzymu Q10 by se dalo říci, že je to jeden z nejlepších přírodních léků, který dokáže snížit krevní tlak. Koenzymu Q10 se při této dietě užívá 240 mg denně ve dvou dávkách, ráno a večer.
Dalším pomocníkem je hořčík – magnézium. Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů. Hořčík pomůže zmírnit podrážděnost a nervozitu. Hořčík podporuje uvolňování energie z glukózy a správnou stavbu kostí. Magnézium udržuje v dobrém stavu oběhový systém a působí preventivně proti infarktu. Hořčík mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům. Při dietě proti vysokému krevnímu tlaku se hořčík užívá ve formě tablet přípravku s názvem „Magnesii lactici 0,5 TBL“. Magnesii lactici 0,5 TBL se užívá 2 tablety denně, ráno a večer. Hmotnostně je to dvakrát denně 500 mg solí magnesia.
Další na řadě je vápník, který je uložen nejen v kostech a zubech, ale i v důležitých orgánech jako je právě srdce, játra, mozek, plíce, slezina nebo svaly. Vápník ve formě citrátu je nejlépe vstřebatelnou formou a díky tomu poskytuje nejefektivnější využití doplňovaného vápníku v organizmu. Nejvhodnější je tedy vápník kalcium citrát. Dávkování vápníku je 1500mg citrátu vápníku. Dávka se bere v celku večer.
Dalším důležitým pomocníkem je vitamín D3, který se užívá v dávce 2000 IU (50 µg) rozdělené na ráno a večer.
Omega-3 mastné kyseliny jsou další látkou, které vysoký krevní tlak ovlivňují. Omega 3 mastné kyseliny jsou jinak řečeno rybí olej, který je důležitý pro zdravé srdce a cévy. Rybí olej udržuje optimální hladinu cholesterolu a příznivě působí na srdce a cévy. Zároveň také omega-3 mastné kyseliny podporují zrakové funkce. Omega 3 mastné kyseliny jsou také vhodné i jako podpora duševní a fyzické pohody. Denní dávka omega-3 mastných kyselin je 3 gramy denně, užíváno najednou ráno.
Draslík, který u některých lidí může udělat pro kontrolu krevního tlaku právě tolik, jako snížení příjmu sodíku. Nedostatek draslíku se projevuje svalovou ochablostí, poruchami srdeční činnosti, poškozením ledvin a řadou dalších negativních
V naší poradně s názvem BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Každé ráno kolem třetí hodiny plus-minus 1 hod. mě vzbudí úporná bolest hlavy vzadu v týle. Trvá to již 2 měsíce a ještě se nestalo, že by jedno ráno bolest nepřišla. Musím si vzít Indometacinový čípek a potom to přejde. Zase vydržím celý den. Už se bojím večer chodit spát a nevím si rady, ani lékaři ne. Co s tím mám dělat. Poradí mi někdo ?
Marta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Zajděte za ortopedem a požádejte ho o analýzu polohy, ve které spíte. Zřejmě na začátku prázdnin u vás došlo k namožení krční nebo hrudní oblasti, které se nadále stimuluje způsobem vašeho ležení ve spánku. Obvykle stačí přes tak zvané trigger pointy uvolnit trapézové svaly a přitahovače lopatek a problémy ustoupí.
Instantní droždí se od čerstvého lisovaného liší ve způsobu použití. Z instantního droždí se nedá připravit kvásek, pouze se smíchá s ostatními ingrediencemi. Podstatný rozdíl je také v rychlosti kynutí. Instantní droždí kyne obecně déle než droždí čerstvé. Instantní droždí má ale delší trvanlivost, asi 18 měsíců, a dá se velmi dobře skladovat, má snadné, praktické použití a výsledek je téměř vždy zaručen. Dávkuje se v množství cca 1–2 % na množství mouky. Instantní droždí obsahuje sušené pekařské droždí a emulgátor sorbitolmonosterat. E491 – monostearát sorbitolu, což je bílý prášek voskovité konzistence. Tato látka působí jako emulgátor a stabilizátor v instantních potravinách. Zdravotní rizika se vyskytují pouze při velmi vysokých dávkách této látky, nežádoucí účinky se u testovaných zvířat projevily změnou činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob. Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk.
V naší poradně s názvem ŠPATNÁ FUNKCE JATER PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na Pomalé domácí čištění organismu olejem.
Píšete zde že je třeba každé ráno na lačno užívat 1,5 lžíce olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy a to jednou do roka.
Otázka _ to čištění se provádí každé ráno na lačno jak dlouho?
Děkuji Pavel
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Pomalé čištění se dělá každý den ráno po dobu půl roku. Pak půl roku pauza a potom znovu.
Ingredience: 50 g droždí, 1 malá cibule, 60 ml mléka, špetka soli, 1 žloutek, 30 g másla, 20 g strouhanky
Technologický postup: Na tuku osmažíme oloupanou a nasekanou cibulku a přidáme droždí. Když se droždí rozpustí, začíná u okraje hnědnout a voní, zalijeme je mlékem a povaříme. Pak vmícháme žloutek, sůl a strouhanku. Pomazánku z droždí přendáme do nějaké misky a necháme vychladnout. Zdravou pomazánku z droždí mažeme na chleba.
V naší poradně s názvem LEDVINOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Koubek.
Dobrý den.Poraďte mi prosím.Byl jsem v nemocnici na drcení ledvinových kamenů ale stále se v ledvině něco drží.Četl jsem,že jsou dobré čaje na odbourávání kamínků.Nevím jaký čaj je vhodný a kde ho případně v Brně koupím.Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ledvinové kameny jsou svízel a jejich odstranění, respektive rozpuštění přírodní cestou, není jednoduché. V minulosti se k tomu používalo pití citronové šťávy nebo jablečného octa, ale ukázalo se, že účinky nejsou dostatečné. Zrovna tak při konzumaci chřestu. Všechno toto je účinné, ale spíše jen jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů. V posledních letech se na rozpuštění ledvinových kamenů používá rostlina z oblasti Amazonie zvaná Chanca Piedra (Phyllanthus niruri). Dá se použít jako odvar (čaj), ale nejúčinnější je, když se užívá sušená drť z této rostliny. Recept na užívání je trochu komplikovaný, protože při jejím požití nesmí být v žaludku žádné jídlo. Užívá se 400 mg ráno na lačno, zapije se čistou neperlivou vodou a až za hodinu se může pozřít první jídlo - snídaně. Druhá dávka se užívá večer před spaním zase 400 mg, přičemž doba od posledního jídla nesmí být kratší než 2 hodiny. Jakmile se kámen v ledvině rozpustí, tak se užívá udržovací dávka 400 mg denně a to buď ráno nebo v noci. Pro udržovací terapii se hodí rovněž čaj z této rostliny namísto sušené drtě.
V České republice je rostlina k dostání jako drť v tobolkách, kde obsah jedné tobolky je 300 mg sušené rostliny. Abyste dosáhl potřebné dávky, tak můžete užít jeden a půl tobolky dvakrát denně s tím, že druhou tobolku otevřete a odsypete půlku obsahu. Nebo můžete užívat dvě celé tobolky ráno a jednu tobolku večer.
Zde je možné zakoupit tuto léčbu:
- tobolky: https://www.prozdravi.cz/ch…
- čaj: https://www.prozdravi.cz/ch…
Co obsahuje droždí? Droždí (neboli potravinářské kvasinky) je bohatým zdrojem bílkovin, volných aminokyselin, vitamínů skupiny B, stopových prvků (jako je železo a jód), enzymů, minerálních (vápník, fosfor, hořčík, draslík, chrom a sodík) a dalších látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu, a zároveň látek, které většina z nás nepřijímá v dostatečném množství. Z tohoto důvodu má konzumace droždí velký přínos pro naše zdraví. A jelikož droždí neobsahuje lepek, mohou ho konzumovat také ti, kteří trpí celiakií. Konzumaci droždí bychom se naopak měli vyvarovat v případě, že trpíme kvasinkovou infekcí.
Ve svém příspěvku STÁLE OTIKAJICI TVAR OD ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Dobrý den
V sobotu ráno me začal bolet zub 3 na hoře kde zde byl cepel s korunkou. V nedeli ráno již lehce otekle a bolest nesnesitelná byla jsem tedy na pohotovosti.
Zde mi to nad zubem narizli a dali dren a antibiotika.
Bolest byla o něco lepší ale hned během nedělního dopoledne tvar netekla extrémně.
V pondělí sem byla tedy u svého zubaře který mi zub vytrhl. V úterý ráno tvář otekla tak ze uz nemůžu ani skoro otevřít oko. Bolest cítím u spodní 6 zubu. Ale da se to vydržet. Otok je od spodní čelisti přes nos oko horní vicko spodní víčka- prostě celá tvář i s okem a nosem. Prosím nevíte co by to mohlo být?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aneta.
Podle popisu tam ještě zánět probíhal. Já jsem měla něco podobného. ejprve strašná bolest, pak dren a atb. Po týdnu extrakce, čištění a šití. Brala jsem na doporučení wobenzym a do tří dnů jsem to měla ok. Ale oproti běžné exrakci bez zánětu, to byla pořádná bolest!
Tato maska je dobrá na ucpané póry, akné nebo na celkové vzpružení pleti. V mističce rozmícháme droždí s vodou, aby vznikla hustší kaše. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Pak obličej omyjeme vodou.
Drožďová s heřmánkem
Tato maska čistí ucpané póry, navíc pleti dodává potřebný vitamín B. Nejprve si připravíme heřmánkový odvar, který po vylouhování scedíme a necháme trochu vychladit. V misce rozdrobíme droždí a zalijeme přiměřeným množstvím heřmánku, aby nám vznikla hustší kašička. Naneseme na pleť.
Drožďová s pšeničnými otrubami
Tato maska je velmi vyživující a je vhodná pro všechny typy pleti:
5 dkg droždí
6 lžic mléka
pšeničné otruby
V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko a zahustíme otrubami. Nanášíme na obličej, krk a dekolt a necháme působit asi 30 minut. Masku umyjeme vlažnou vodou.
Základní drožďová maska je určena pro normální pleť
Vyrobíme ji z 20 gramů čerstvého droždí, což je vlastně půl klasické kostky, a přibližně dvou lžic vlažného mléka. Pořádně obojí rozmícháme a rozmačkáme, abychom si vytvořili hustou kašičku. Masku potom naneseme na celý obličej (vyhneme se jen nejbližšímu okolí očí) a necháme ji zaschnout, což trvá přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut. Po uplynutí této doby tvář opláchneme teplou vodou.
Pro suchou a citlivou pokožku je zapotřebí jemnější verze drožďové masky
Budeme zase potřebovat půl kostky neboli dvacet gramů, ale místo mléka tentokrát použijeme olivový olej (neměl by být vytažený z lednice). Množství tekutiny je stejné, čili přibližně dvě lžíce. Zase vše rozmícháme na jemnou kašičku a použijeme úplně stejně jako v předchozím případě (včetně zaschnutí a oplachu).
Pro mastnou pleť
Pro ty, kteří mají problémy s mastnou pletí, existuje přírodní drožďová maska v nejsilnější variantě. Potřebujeme lžíci rozdrobeného droždí, které rozmícháme na kašičku s troškou destilované nebo alespoň převařené vody, která má pokojovou teplotu. Do směsi ještě přikápneme dvanáct až patnáct kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tuto masku mohou vyzkoušet i ti, kteří mají velké problémy s akné.
Všechny výše uvedené pleťové masky bychom neměli používat častěji než dvakrát týdně. Pokud ji používáme na „poďobanou“ pleť, měli bychom pozitivní efekty a zmenšený výskyt uhříků začít pozorovat již přibližně po čtrnácti dnech. Pokud masky užíváme pro očištění a osvěžení zdravé pokožky, tak jsou výsledky viditelné velmi často již po omytí.
V naší poradně s názvem ZVRACENÍ ŽLUTÉ TEKUTINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Mecová.
Dobrý den.Mám 79 let,žlučník mám vyoperovaný dva roky.Mám reflux jícnu.Asi 3 roky beru ráno Controloc před jídlem a kinito 3krát denně před jídlem.Už jsem delší dobu neměla potíže,tak jsem to kinito brala jen ráno.Před dvěma dny jsem měla na oběd brynzové halušky s trochou špeku.Zbytek jsem dojedla k večeři.V noci jsem dostala průjem,který dopoledne skončil.Pila jsem jen černý čaj a kousek suchého rohlíku.Odpoledne jsem začala zvracet jen samou vodu tmavší a večer a v noci už jen žlutou a hořkou vodu asi 4krát.Ráno už byl klid. Piji jen čaje na žlučník a vodu.Co mohu jíst? děkuji.Mecová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hlavně pijte dostatek vody, vývaru a ovocných šťáv. Jíst můžete suchary a ovoce. Nezbytná bude i obnova střevní mikroflóry pomocí probiotik. Užívejte probiotika. Postupně den po dni přidávejte normální obvyklé jídlo. O počátku léčby Kinitem se poraďte s lékařem, od kterého ho máte předepsaný. Pokud průjem nepřestane do tří dnů, tak se obraťte na svého praktického lékaře.
Ano, kvasnice mohou přispívat k celkovému obsahu tuku v některých potravinách. Kvasinky, zejména pekařské droždí, produkují tuk jako vedlejší produkt svých metabolických procesů a tento tuk může být součástí potravin, jako je chléb nebo náhražky masa. Kromě toho lze kvasinky upravit tak, aby produkovaly specifické druhy tuku, které lze použít ke zlepšení chuti a textury rostlinných alternativ masa.
Tuk z droždí v potravinách
Kvasinky, zejména při použití při pečení, mohou přispívat k celkovému obsahu tuku v potravinářském výrobku. Například v chlebu kvasinky produkují tuk, když fermentují cukry v těstě, a tento tuk se stává součástí složení chleba.
Droždí a obezita
I když kvasnice mohou přispívat k obsahu tuku v některých potravinách, je důležité si uvědomit, že nejsou hlavním faktorem přispívání k přibírání na váze ani obezitě. Některé studie dokonce ukázaly, že extrakt z droždí – kvasničný hydrolyzát může u obézních jedinců snižovat tělesnou hmotnost a zmenšovat břišní tuk.
Ve svém příspěvku CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Toto je můj příspěvek Napíšu časovou osu mého použití:
Posledních 12 dní jsem bral 5 mg Cipralex jako první věc ráno po probuzení. První 3 dny byla moje úzkost strašná. Na řešení těchto epizod mám naštěstí lorazepam, takže to určitě pomohlo. Úzkost se po 3. dni hodně snížila, přesto se stále budím velmi úzkostný, ale i další vedlejší účinky se stále zhoršují.
Hlavními vedlejšími účinky, které se stále zhoršují, jsou extrémní závratě, bolesti hlavy, svalová slabost, slabý zrak a pocit nevyváženosti. Ráno je to nejhorší, dopoledne se to trochu zlepšuje, pak se to postupně zhoršuje, jak den pokračuje, obvykle to znovu začíná kolem 13:00. Když jsem se včera večer sprchoval, skoro jsem si musel sednout, protože jsem měl pocit, jako bych se houpal v lodi a měl pocit, že mi každou chvíli povolí svaly na nohou. Dnes ráno jsem si kontroloval hladinu glukózy v krvi a byly v normálním rozmezí.
Konzultoval jsem to se svou psychiatričkou (řekla, že to mám změnit a užívat dávku na noc) a také se svým praktickým lékařem, který mi udělal krevní testy (protože se také potýkám s dlouhodobými příznaky COVID). Řekl mi, že má mnoho pacientů, kteří po prodělání onemocnění COVID mají v dnešní době alergii na mnoho léků a potravin, které dříve neměli.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den
Postup: Masku z droždí vyrobíte tak, že do misky rozdrobíte droždí, přidáte lžičku teplého mléka, pečlivě smícháte. Pokud by byla hmota příliš řídká, tak ji zahustíte trošičkou hladké mouky. Pokud bude hustá, kápnete ještě mléko. Masku nanesete na obličej a necháte ji působit 20 až 30 minut. Vyschlou masku sloupnete a zbytek umyjete pomocí vlažné vody. Kůže bude vláčná a čistá. Droždí by vám pleť mělo krásně pročistit, odmastit, vytáhnout maz i z hlubokých pórů, pomoci proti akné a současně působí protizánětlivě. Den před a den po drožďové masce byste neměli používat jiné kosmetické přípravky (například peelingové) nebo různé emulze (například konopnou emulzi).
Ve svém příspěvku NARKÓZA CELKOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.
Dobrý den chtěla bych se zeptat.Jdu poprvé v životě miniinterupci.Strašně se bojím te narkozy.Je možné ze se nemusím vzbudit.Nevím jestli nejsem nějak nemocná mám hodně vyšetření před sebou.Ale do miniinterupce nestihnu mít ani jeden výsledek.Předem děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária.
Pekny vecer prajem.
Chcu mi dieta 3 rocne kazde 2 tyzdne sadrovat po narkozou.
Ale pol roka .Kazde 2 tyzdne pod anestezou a pol roka ved to je hrozne vela nakozi .
Preto s abojim aby to nemalo ma mozog nasledok. Nie je lepsie radsej operovat ? Ako vyhnut s aoperacie a pol roka zae ta narkoza? Dakujem
Naplníme vanu teplou vodou 38*C a přidáme jeden sáček kyseliny citrónové a pět lžící medu nebo cukru a dobře rozmícháme. Pak rozbalíme čtyři kostky droždí a postupně si je namažeme na celé tělo. Jedna kostka droždí na obě horní končetiny, na hlavu, krk a na ramena. Druhá kostka na břicho a záda. A zbylé dvě kostky na dolní končetiny. Po důkladném rozmazání droždí po celém těle si hned vlezeme do připravené vany a relaxujeme. Vlivem tepla, vody, cukru a kyseliny citrónové začne probíhat ozdravná reakce, která postupně rozpustí rozmazané droždí a vyhladí pokožku. Po úplném rozpuštění droždí ve vodě vanu vypustíme a osprchujeme se čistou vodou a jemně se utřeme do čistého ručníku.
Droždí se vyrábí průmyslově v drožďárnách. Samotná výroba začíná v laboratoři v malé zkumavce o objemu několika mililitrů, kde se postupně v několika fermentačních stupních získává požadované množství droždí. Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech, kde vznikne kvasničné mléko. Z tohoto mléka se dále odstraní část vody na vakuových filtrech a droždí se zabalí do požadovaných obalů.