I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.
Grapefruit k detoxikaci jater
Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.
Řepa a mrkev na očistu jater
Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.
Zelený čaj pročistí játra
V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.
Listová zelenina na detoxikaci jater
Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.
Avokádo k očistě jater
Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.
Jablka na čistá játra
Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.
Olivový olej při detoxikaci jater
Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.
Cereálie při detoxikaci jater
Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a o
V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady: http://www.ceskaordinace.cz…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.
Kde jste našla info.ohledně žloutenky typu G?mě nakazili v nem.po transf.krve,v r.80,následně několik let poté jsem začala mít problémy-jídlem-nechut,bolesti v pr.podžebří-tlak,špatně se dýchá,nejhorší je,že veškerou zdr.dokum.mi v ztratili,vesměs u poslední lékařky na mě koukají jako co tento typ žlout.je-že to neznají.V současné době mám hodně špatné jat.testy,a nevím kdo to řekl,že prý játra nebolí-není to pravda!já za ty léta zažila dost bolesti a játra opravdu bolí.
Každopádně Vám děkuji,že jste napsala do diskuze o výše zmíněné žloutence, a pokud budete mít další info.ráda si přečtu a jsem Vám za to vděčná s pozdravem Zdeňka.
Játra (latinsky: iecur, řecky: hepar) jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony. Jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plazmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.
Játra dospělého člověka se na přední stěnu břišní promítají ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku, který leží v horní pravé části břicha, s přeponou směřující z dolní pravé strany na horní levou stranu. Váží okolo 1,5 kg. Jsou dobře zásobená krví, v klidu játry protékají až dva litry krve za minutu. Zvláštností jater je to, že kromě jaterní tepny, která k nim přivádí čerstvou okysličenou krev, do nich přichází také žilní krev z vrátnicové žíly, která je nasycená vstřebanými aminokyselinami a sacharidy z žaludku a střev.
Játra mají zhruba klínovitý tvar. U dospělého člověka váží 1 200–1 500 g a tvoří asi 2 % hmotnosti těla. Játra dospělého muže mohou mít hmotnost větší, 1 500–1 800 g. U dětí bývají játra relativně velká a tvoří 5 % jejich hmotnosti. Zdravá játra jsou mají poddajnou konzistenci a červenohnědou barvu. Tkáň je však relativně křehká, takže při nadměrných otřesech nebo nárazech může dojít k natržení jater a hrozí masivní, život ohrožující krvácení.
Játra mají tvar trojbokého jehlanu, jehož základna je přiložena k pravé břišní stěně a vrchol směřuje doleva. Mají dva hlavní anatomické laloky, větší pravý (lobus dexter) a menší levý (lobus sinister), jež jsou rozděleny úponem srpovitého vazu a průběhem levé sagitální rýhy na viscerální ploše jater. Kromě toho se na pravé straně popisují ještě dva menší laloky – ocasatý lalok (lobus caudatus) a čtyřhranný lalok (lobus quadratus). Na povrchu jsou játra potažená vazivovým pouzdrem zvaným Glissonovo pouzdro (capsula Glissoni), které přechází ve vazivo v okolí cév a lalůčků jaterní tkáně.
Na povrchu jater jsou popisovány dvě plochy: horní brániční plocha (facies diaphragmatica) přiléhá na bránici, z druhé strany na játra naléhají orgány břišní dutiny, tato plocha se nazývá facies visceralis.
Brániční plocha jater je konvexní a hladká, rozdělená úponem srpovitého vazu (ligamentum falciforme) na menší levý a větší pravý lalok. Dělí se na pars d
V naší poradně s názvem BOLESTI DROBNÝCH KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Dobrý den,chci se zeptat,byla jsem na revmatologii,test na revma negativní,artrititu ve věku 34let nemohu mít,pí doktorka mi říkala,že bolest někdy sama vymizí,předepsala analgetika.Trpím bolestí na obou hřbetů rukou,i zespod jsou tam nárustky dříve měkké,nyní jsou tvrdší,menší,při přitlačení bolí,občas svědí,oba prostředníčky bolí v kloubech bolest ostrá,"jde" to jakoby dopředu,nejhorší je chlad,studená voda,bolí všechny prsty,horší hybnost.Na pohled nejde nic poznat,jen při doteku.Dále viz.foto,mám na ruce bouličku 3cm ,nebolí,je měkká.A ještě obdobné problémy na prstou u nohou,bolí v zimě,když stojím na nerovném povchu,rohožka ve sprše,kamínky,...A od dětství mě bolí klouby při změně počasí,přesně vím 2h dopředu,že bude pršet,někdy to je nesnesitelná bolest. Děkuji mnohokrát za odpověd´.Nevím si sama rady,pí revmatoložka se na mě dívá,že jsem si to vymyslela Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Boulička vypadá jako zbytnělý uzlík na šlaše. Bylo by možné jeho chirurgické odstranění. Podle příznaků zřejmě máte revmatoidní artritidu. Budete potřebovat péči do konce života, takže bude potřeba najít lékaře, který má o vaše problémy zájem a bude je chtít léčit.
Citronová šťáva a olivový olej nejlépe zabírá na očistu jater a žlučníku, kde se také nejvíce shromažďují jedy, kterých se právě detoxikací chceme zbavit. Játra jsou orgánem látkové výměny. Játra v našem těle produkují žluč a zásobují jí pak žlučník, odkud dále žluč putuje přes žlučovody do dvanáctníku a do střev. Játra nás ovšem nezbavují jen jedů a škodlivin, ale také játra pro nás vyrábějí nezbytné enzymy, hormony a ketolátky. Játra se také podílejí na tvorbě krve, dále tvoří močovinu, skladují v sobě sacharidy a mají ještě mnoho dalších funkcí. Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Při pravidelné očistě jater se obnoví i čistota vidění. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a zabraňují spuštění závažných onemocnění. Zdravá játra také zabrání vzniku akné a některých atopických ekzémů. Očistu jater je nutné provádět pravidelně v kombinaci s klystýrem, aby produkty z očisty jater mohly rychle odejít z těla ven. Během detoxikace jater pomocí citronu a oleje je nezbytné konzumovat jen dietní stravu. Je nutné dodržovat nejvhodnější dobu očisty, která je od 19 do 20 hodin. Tato očista jater a žlučníku je přirozeným procesem s použitím čistých přírodních látek a není tedy třeba se ničeho obávat.
Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.
Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č
Naše životní energie proudí po přesně vymezených drahách – meridiánech. Jsou to jakési kanály, které probíhají uvnitř těla a tvoří logicky propojenou síť, v níž proudí energie od orgánu k orgánu. Hlavních meridiánů je v těle 12 a energie jimi projde za 24 hodin po 2 hodinách. Rozlišujeme 6 párů orgánů, vždy tvořených jedním jinovým (plným): srdce, slezina, plíce, ledviny, játra; a jedním jangovým (dutým): tenké střevo, žaludek, tlusté střevo, močový měchýř, žlučník. Ke každé dvouhodině se přiřazuje jeden orgán.
Mezi 23. až 1. hodinou začíná pracovat žlučník. Nastává orgánová dvouhodina žlučníku, která má značný vliv na psychiku, ovlivnění smyslu, což se projeví tím, že v této době jsou většinou nejintenzivnější sny, které souvisejí značně se smyslovou fází. Naše tělo se už připravuje k odpočinku a pokračuje v práci na obnově buněk. Organismus odpočívá, tělesné pochody se zpomalují a také se střídají různé fáze spánku. Jestliže jsme šli spát ve 22 hodin, začínají se nám zdát sny. Nejen tělo, ale i mozek bilancuje svou celodenní činnost a odvrhuje všechno nepotřebné. Den skončil. Objevuje se intenzivnější zpracování lipidů (přírodní látky živočišného i rostlinného původu). Žlučníkáři obvykle v tuto dobu nemohou usnout a také žlučníkové záchvaty bývají hlavně uprostřed noci. Po půlnoci již slinné žlázy neprodukují látku, která ničí bakterie a chrání zuby před vznikem zubního kazu. Také z toho důvodu je nutné si čistit ráno zuby. Kolem jedné hodiny většina lidí už asi 3 hodiny spí a prošla už všemi fázemi spánku. Dostavuje se lehký spánek, člověk se může snadno probudit. Právě v této době jsme zvláště citliví na bolest. Bolestivost je mimořádně intenzivní, například bolesti zubů mohou úplně narušit spánek. I chlad pociťujeme v noci více než přes den.
Mezi 1. až 3. hodinou se aktivují játra. Vrcholí činnost jater, tedy meridián jater. Je to doba detoxikační činnosti a redistribuce tekutin. V tomto čase je fyziologický děj asi takový, že většina orgánů má sníženou funkci, s výjimkou jater. Kolem třetí hodiny tělo ještě odpočívá a je fyzicky značně vyčerpáno. V tuto dobu má člověk velmi nízký krevní tlak, pomalý puls a pravidelný hlubší dech s dlouhými periodami. Pokud musí být někdo vzhůru, pak vyžaduje soustředěnost daleko větší úsilí. V tomto čase se lidé pracující v nočních směnách nejčastěji dopouštějí chyb. Musíte-li
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Ve svém příspěvku ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rusňáková.
Dobrý den,chtěla bych pporadit , manžel odstoupil zákrok že mu do močové hadičky daly jakousi trubičku a to stoho duvodu, že ho bolely ledviny a manželovy se neodváděla z těla všechná moč, tak proto to musel podstoupit, do toho dostal hned suchý kašel ktery je doposud, a také otravu krve(seppse)CRP má stále 118- 120 nemužou stálé přijít proč to ma tak vysoké bral troje antibiotyla a to unasal klacid augmentin,ppo těchto lécích manželovy bylo stale špatně. Stále ho nosím do nemocnice je velice slaby točila se mu hlava bolí ho hlava, lékaři ppo odbbětech zjistily že ma zvětšenou slezini ma chycené i játra a nevědi najít tu přičinu proč je ta slezina zvětšená i játra,V uterý ma jít na kolonoskopií ve stedu na gastro a ve čtvrtek jde na CT hrudníku a břicha byly jsme i na hematologii a tam nám řekly že tam nevidi nic zavářného , jsem stoho zoufalá psychický už na dně proto se ptám tady čím bych mu mohla pomoci nějaké bylinky, jen abych mu neublížila a popřipadě i nějakou dietu, Děkují spozdravem Alena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.
Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.
Příčinou této nemoci je bezpochyby špatný, nezdravý životní styl a následné hromadění tuku v játrech. Mezi časté příčiny patří kromě nadváhy i špatná životospráva, nedostatek pohybu, virové onemocnění, poškození jater z léků. Ztučnělá játra jsou civilizační chorobou i proto, že lidé mají výrazně vyšší příjem kalorií, než spotřebují, navíc se dost často stravují nepravidelně. Výdej energie je navíc nízký i proto, že lidé v dnešní době prostě nemají (nebo si jen nenajdou) na sportování čas. Steatózou tak trpí i lidé se sedavým zaměstnáním, kteří se příliš nevěnují různým fyzickým aktivitám. Nedostatek fyzické aktivity způsobuje to, že přijatou energii musí játra do těla uložit a to v podobě tuku. Tuk se při tomto procesu ukládá nejen do jater, ale i jiných orgánů a samozřejmě i pod kůži, takže vznikají nevzhledné tukové polštáře.
Zpočátku se ztučnělá játra nijak neprojevují, pacient ani neví, že takový problém má (samozřejmě lidé se špatným stravováním jistě tuší, že konzumace určitých potravin se musí někde odrazit). Neznamená to ale, že jakmile sníme něco nezdravého, že nám okamžitě hrozí toto onemocnění. Problematické ale je, když množství tuku v játrech přesáhne hranici 5 % (to ale člověk sám nepozná), v tu chvíli se totiž začnou játra nadbytkem tuků zvětšovat. V takovém případě platí přímá úměrnost, čím více tuku v játrech, tím vyšší závažnost onemocnění.
Mezi příznaky patří již zmíněná únava, to je dáno tím, že tělo zvyšuje průtok krve do všech orgánů, aby podpořilo zatěžovaná játra. Pocity únavy mohou vést k pocitu vyčerpání, zmatenosti a v některých případech (při neléčení onemocnění) i k depresi.
Dalším příznakem je obezita. Je zajímavé, že obezita může být příčinou a zároveň i příznakem. Obezitou to může začínat a pak se člověk dostane do začarovaného kruhu, kdy už nemocná játra ovlivňují, jak moc se živiny vstřebávají do těla, a tak se stává, že více živin se mění v zásoby tuku.
Vliv na ztučnění jater má nepochybně i genetika, je dokázáno, že některé děti se již rodí s nízkou hladinou jaterních enzymů a pokud pak nemají správnou životosprávu, čekají je v budoucnosti velké problémy s játry.
Mezi opravdu viditelné příznaky steatózy patří žloutnutí očí a kůže - žloutenka. Pokud játra nefungují správně, nedovádí dostatečně žluč, a tak může dojít k zažloutnutí jak očí, tak kůže. Při ztu
V naší poradně s názvem PROBLÉM SE STUČNĚNÝMI JÁTRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Šebková.
Dobrý den,je mi 75let a ted se zjistilo,že mám mírně ztučněké játra.Dostala jsem prášky na cholesterol a ty mi to rozhodili.Po odběru krve a ultrazvuku se ty stučnělá játra potvrdili.Jsem při těle ,mám 77kg a nedaří se mi zhubnout,asi v tomto věku to jde těžko.Prosila bych radu,jak nato aby se mi vše zase zpravilo.Dostala jsem prášky na tříměsíční kůru Lagosa.Sama nevím jak na dietu,nevím kde bych se dopídila na nějaký jídelníček cojíst.Mám pocit ,že tučného jídla konzumuji málo,prosila bych nějakou radu.Moc děkuji za ochutu mi poradit.S pozdravem Šebková Radoslava. Fotku neumím připojit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Játra jsou energetickou zásobárnou. Každý den v nich je připravena energie na jednu hodinu fyzické aktivity. Energie je v játrech uložena jako glykogen, který když v ten den nespostřebujete, tak se usadí a tím vznikají ztučnělá játra. Takže hlavním pomocníkem je pohyb a ne dieta. Měla byste každý den vykonat pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte. Můžete začít s chůzí po schodech, jízdou na kole, plaváním nebo procházkami do přírody. Tím rozpohybujete energetické úložiště a pomůžete játrům zbavit se tuku. Stravování je také důležité. Omezte jídlo a pití, kde je cukr a příliš tuků, a v žádném případě nepijte alkohol.
Tkáň jater je červenohnědé barvy a poddajné konzistence vyznačující se relativní křehkostí. Anatomicky jsou játra členěna na čtyři laloky. Při pohledu zepředu je dělíme na pravý a levý lalok, přičemž ten pravý je citelně větší. Funkci dělicí čáry zde plní jaterní brána, jíž do jater vstupuje vrátnicová žíla a jaterní tepna. Na viscerální ploše dále rozlišujeme ocasatý lalok a čtyřhranný lalok. Vnitřní uspořádání neodpovídá tomu povrchovému, je děleno do segmentů podle větvení jaterní tepny, vrátnicové žíly a žlučovodů. Každý z těchto segmentů je tvořen nesčetným množstvím jaterních lalůčků, které jsou propleteny drobnými cévkami a navzájem odděleny žlučovým kanálkem. Uspořádání segmentů je tvořeno navzájem nezávislými větvemi, takže může dojít k jejich vyjmutí bez toho, aby byla narušena funkčnost celých jater. Játra mají své nezastupitelné místo, jsou centrem metabolické výměny, působí jako filtr i úložiště řady důležitých látek. O jejich důležitosti sice nikdo nepochybuje, ale přesto jsou podceňovaná. Játra sehrávají důležitou úlohu již během těhotenství. V této době však neprovádí filtraci, ani se nepodílí na trávení, nýbrž uvolňují krevní kmenové buňky. Tuto funkci zastávají přibližně do 32. týdne těhotenství, než se o krvetvorbu začne plnohodnotně starat kostní dřeň. O tuto schopnost po porodu nepřijdou a v případě poškození kostní dřeně jsou schopny částečně zaujmout její místo i v dospělosti. Přesto je jejich hlavním cílem zajišťování metabolismu sacharidů, lipidů a aminokyselin.
Další podstatnou roli sehrávají v detoxikaci organismu. Některé nebezpečné látky nejsou rozpustné ve vodě a nemohou být vyloučeny z těla močí. Játra je tedy vychytávají a konjugují na látky, které jsou vyloučeny do žluče nebo zpět do krevního řečiště, kde je následně odstraní ledviny. Obdobný mechanismus je uplatňován i na přebytečný cholesterol a odpadní barvivo bilirubin, jenž vzniká rozpadem červených krvinek. Játra se také podílí na tvorbě proteinů krevní plazmy, jež jsou zodpovědné za srážlivost krve a osmotický tlak v cévách. Tvorbou hormonů ovlivňují produkci krevních destiček v kostní dřeni, metabolismus vody a solí a funkci růstového hormonu. Kromě tvorby hormonů některé další, například inzulin, steroidní hormon, vychytává a neutralizuje. Játra zastávají v našem organismu více než 20 životně důležitých úkonů a zároveň ve velkém ukládají zásoby důležitý
Tukový sekret, který vylučují mazové žlázy lymfatického systému je tvořen v játrech. Od tut je transportován složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Z pravidla lze říci, že v jaké kvalitě se tuk v játrech připraví, tak ve stejné je přiveden až k mazovým žlázám. Lymfatický systém tedy nznečišťuje tukový sekret toxiny. Pro dosažení odstranění toxinů z tukového sekretu bude tedy naše soustředění směřovat na játra, protože právě zdravá játra a akné spolu souvisí. Játra ovládají metabolismus nejrůznějších tuků, které se v organismu nacházejí nebo které do organismu dodáváme stravou. To, že jsou naše játra nemocná nemusíme poznat okamžitě, obzvláště jde-li o dysfunkce v oblasti metabolismu tuků, která jsou pro jedince prakticky nepozorovatelná, projevují se například poruchou hladiny cholesterolu v dospělém věku. Jídlo, ale i utlumená agresivita, léky, drogy, to vše poškozuje játra, a ta se pak odvděčí dysfunkcí metabolismu tuků. Je tedy zřejmé, že nejdříve při cestě k trvalému odstranění akné musíme napravit játra a to tím, že je zbavíme jedů, které se pak jako v přetékajícím hrnci v nich hromadí a dostávají se zpět do našeho těla a tedy i do tukového sekretu, a to nechceme! Provedeme tedy účinnou detoxikaci jater, lidově odjedování nebo propláchnutí jater. Tuto část je třeba pojmout komplexně a soustředit se jak na omezení příjmu toxinů ve stravě, nápojích a vdechovaném vzduchu, tak i na skutečné propláchnutí jater od toxinů. V první řadě je třeba začít jíst zdravě, zařadit do svého životního rytmu pravidelný pohyb, na který se budete upřímě těšit a přestat kouřit. Po dvou týdnech od nastolení takovéhoto zdravého režimu má smysl zahájit detoxikaci jater. Na detoxikaci jater je vhodná kombinace přírodního vitamínu C, šťáva z Aloe Vera a řasa Chlorella. Vitamín C je v dostatečném množství obsažen ve šťávě z Aloe Vera, takže není třeba již doplňovat ve formě tablet. Nejlepší výsledky při detoxikaci jater byly také potvrzeny u přípravku Activ Aloe, kde je použit skutečný sliz z listů rostliny Aloe Vera. Sladkovodní řasa Chlorella byla již v minulosti na tomto webu popsána a článek o ní je přiložen pod tímto textem.
V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.
Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá i v tom, že zpočátku nejsou žádné příznaky steatózy. Játra totiž docela dlouho zvládají shromažďování tuku, přestože je to ničí (tuk je pro ně totiž toxický). V játrech ale mezitím dochází k zánětlivým změnám, buňky v nich se pak pomalu rozpadají, tkáň jater se zjizvuje. V nejhorším případě může ztučnění přerůst i v cirhózy jater, ta pak obvykle vede k nutné transplantaci. Člověk trpící steatózou má pocit pomalého trávení, stejně tak ho může trápit i slabý tlak pod pravým žebrem, často ho také postihuje únavový syndrom a někdy má i problémy s pokožkou.
Tuk postupně napadá játra a postupně infiltruje i zdravou tkáň, takže množství funkční tkáně je v játrech čím dál méně.
To že má pacient ztučnělá játra, zjišťuje v nejčastějších případech ve chvíli, kdy navštíví lékaře třeba při preventivním vyšetření, nebo při sonu. K lékaři je může kromě preventivní prohlídky vyhnat i to, že mají dlouhodobý pocit únavy, necítí se dobře a často i trpí nadváhou bez zjevných příčin. Lékař může zvětšení jater poznat i z krve, v takovém případě je totiž zvýšená hladina jaterních enzymů. Jistotu lékař ale získá pak hlavně z ultrazvuku.
Steatóza jde ruku v ruce s obezitou, vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem a cukrovkou. Steatóza může být ale v některých případech důsledkem podvýživy, vrozené poruchy metabolismu i nadměrné konzumace léků.
Vysoké množství tuku játra zabíjí stejně jako léky, alkohol a hepatitida. Pokud se tento problém neřeší, tak nakonec může dojít k již zmíněné cirhóze. Průběh je vždy stejný a nezáleží na tom, co problém jater způsobilo, začíná to zánětem, reparací, regenerací, jizvy a posledním stádiem je samotné ztvrdnutí jater známé jako cirhóza.
Samotná steatóza může vést k dalším onemocněním (lidský organismus je oslabený a náchylný k dalším onemocněním) jako například k infarktu, rakovině, mozkovo-cévním příhodám.
V naší poradně s názvem BRNENI PRSTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.
Dobry den,docela casto me brni a boli konecky prstu, staci kdyz je mi trochu zima na ruce nebo je mam delsi dobu v jedne poloze tak mi konecky zbelaji, jakoby je necitim ale velmi to boli..neustale nosim rukavice, velmi rychle mi ruce prochladnou. Obcas me boli i zapesti. Zacala se mi pod nehtama delat tvrda kuze ktera praska a boli me to a nehty se mi hodne kazi. Nejdrive jsem myslela ze by to mohla byt nehtova plisen, ale nikdy jsem s tim problemy nemela takze si spis myslim ze je to od toho spatneho prokrveni. Je mi 20 a nadvahou netrpim, zdrave se stravuji. Prosim poradte mi co si koupit v lekarne nebo jake potraviny zaradit do sveho jidelnicku ziju nyni v zahranici a nemam moznost se tu nechat vysetrit. Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Na zlepšení prokrvení periferií nejlépe pomáhá dlouhodobé užívání ginkgo biloba (jinan dvoulaločný). Pod latinským názvem to jde sehnat i v zahraničí. Taktéž mírné popíjení červeného vína (jedna až dvě deci denně) napomůže prokrvení a zahřátí končetin. Pravidelný pohyb se zatěžováním všech partií, například ve fitness, také pomáhá řešit tyto problémy.
Játra nebolí. Bolest jater nevychází přímo z jaterní tkáně. Bolest způsobuje napínání pouzdra jater nebo okolní hladké svaly žlučových cest. Jaterní tkáň totiž neobsahuje nervy, takže při bolesti cítíme nejbližší okolí v pravém podžebří. Mnohé jaterní choroby však mohou probíhat bezbolestně.
Příčiny bolesti v oblasti jater:
žlučníková kolika
zánět žlučníku
zánět žlučových cest
překrvení jater
zánět jater
metastáze v játrech
přenesená bolest
Bolest se nejčastěji objevuje v oblasti pravého podžebří v dutině břišní, kde se nachází játra a žlučník, proto většina bolestí v této oblasti vychází právě z nich. Pochopitelně nesmíte zapomenout ani na přenesenou bolest z dutiny hrudní. Přenesená bolest se může objevit například při zánětu plicní tkáně. Přestože projevy a příznaky nemoci mohou být u každého pacienta velmi nespecifické, tak mezi nejčastější příznaky patří bolest břicha v pravém podžebří. K tomu se přidává vysoká schvácenost nemocného, únava, teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Vyskytnout se může i žloutenka. Příznaky uzavírá pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži.
V naší poradně s názvem VYHRIZLE PLOTENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.
Dobrý den mám 25 let a do teď jsem delal těžkou fyzickou práci.Nyni jsem zaměstnam jako skladník ale je to taky celkem fyzicky náročna práce.Před necelými 2 lety mě chytly záda že jsem se nemohl ani hýbat a chodil jsem na opichy zad.po opichách bolest ustala na cca měsíc a záda začaly znova bolet ale ne moc.ale postupem času záda začaly bolet vic a vic a na konec před měsicem jsem nemohl ani chodit a skončil jsem na neschopence a na praškach,bohužel léky nepomáhaly tak jsem byl na rengenu a nebyl žadný nalez tak jsem dostal znova opichy 10x injekce to zabíralo ale ne uplně.tak jsem pak ukončil neschopnost a vratil jsem se do práce.V práci jsem necelý 3 týdny a záda boli opět hodně.bolí v bederní části a vystřeli do kostrče a občas necítím pravou nohu a časté mravenčení v končetině.Záda bolí když stojím,sedim,ležim no furt mam problém si oblect ponožky nebo spodní pradlo bolí záda ještě víc.a o zvedáni břemen nemužu ani pomyslet ale musím vykonávat v práci a hodně v předklonu.Ale dnes jsem volal svému doktorovy ohledně vysledků CT a prý mam vyhřizlé 2 ploténky o 3mm.Prosím poraďte jak dal postupovat v práci a s lékaři.Hodně se bojím abych si v práci neublížil více.Mockrat vám děkuji za ochotu a pomoc s pozdravem Valsa Lukáš
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Vyhřezlé ploténky jdou operovat. Nejlépe to dělají na neurochirurgii v Hradci Králové. Za dva týdny po operaci jste bez obtíží a zcela fit. Také je prospěšné cílené cvičení - rehabilitace pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta. Někdy stačí k vyléčení jen tato rehabilitace a na operaci se pak nemusí. Fyzioterapeut bývá dnes na volné noze a dokáže se časově přizpůsobit vašim možnostem. Cena za hodinu s fyzioterapeutem může stát kolem 600 Kč.
Játra jsou životně důležitým orgánem. Jsou místem, kde dochází k vylučování nebo k chemické přeměně řady odpadních látek. Závažné poškození jater může vést až k jejich selhání a k rozvoji takzvaného jaterního kómatu a smrti. Alkohol a léky jsou hlavními látkami, které člověk přijímá ze zevního prostředí a které jsou zpracovávány v játrech. K přeměně alkoholu je zapotřebí, aby játra měla dostatek chemických sloučenin, které jsou tuto přeměnu schopny provést. Říkáme jim enzymy a v případě alkoholu jde zejména o enzym zvaný alkoholdehydrogenáza. Řada národů disponuje geneticky odlišnou schopností jater zpracovat alkohol. To ve svém důsledku způsobuje, že i pro českého občana velmi nepatrné množství alkoholu vyvolá nepříjemné pocity. A některé národy nepijí alkohol téměř vůbec. Česká republika se řadí mezi země s velmi vysokou spotřebou alkoholu, což přináší řadu zdravotních a sociálních důsledků. Pokud dojde ke vzniku závislosti na alkoholu, je tato velmi silná a zcela srovnatelná se závislostí na ostatních drogách. Alkohol pravidelně konzumuje v České republice 90 % mužů a 77 % žen. Při pravidelném nadměrném příjmu alkoholu výrazně stoupá riziko vzniku zdravotních potíží, tomuto riziku se nejčastěji vystavují osoby ve věku od 45 do 54 let. Pravidelný a nadměrný příjem alkoholu výrazně poškozuje játra. Nebezpečí je v tom, že pacient často netuší, že trpí jaterním onemocněním. Není vzácností, že se pacient o své nemoci dozvídá až ve fázi jaterního selhávání. Proto je velmi důležité vyhýbat se nadměrnému příjmu alkoholu a mít na mysli, že játra jsou orgánem, bez kterého se nedá žít.
Odbourávání alkoholu se odehrává výhradně v játrech. Nepatrné množství alkoholu odchází z těla v nezměněné formě ledvinami, plícemi a také kůží. Při nadměrném příjmu alkoholu dojde nejdříve k takzvanému zbytnění jater. Zbytnění jater bývá nejčastěji bezpříznakovým onemocněním. Někdy se mohou objevit nespecifické příznaky jako nevolnost, bolest břicha a zvětšení jater. Pokud jsou játra vážněji narušena, může se zbytnění jater projevit i žloutenkou. Zbytnění jater se při abstinenci alkoholu často samo upraví. Když však pacient i nadále konzumuje alkohol, dojde po čase k přestavbě jater – cirhóze. Cirhóza jater je již nezvratné a velice závažné onemocnění, které končí selháním a potažmo i rakovinou jater. Cirhóza jater často nemá jasné příznaky. Může se projevit jako bolest břicha, nadýmání či nechutenství. Vzhledem k tomu, že se tyto příznaky vyskytují u celé škály jiných onemocnění, je velice těžké na ni přijít. V pozdějších stadiích se cirhóza jater projeví žloutenkou, portální hypertenzí a poškozením mozku. Jedinou léčbou cirhózy je pak transplantace jater, které se nemocný bohužel často již nedožije.
Ve svém příspěvku BOLEST V KLENBĚ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Procházková.
Už dva roky mně bolí v klenbě nohy. Při chůzi nic nebolí, na omak když pořádně
přitlačím tak to nahmatám, ale hlavně to bolí v klidu a to píchání je hodně silné, až
mi to připadá jako nerv, nakonec to přestane a třeba to začne za několik hodin.
Někdy mně to bolí i v noci.
Dle lékařů je to spadená klenba, ale je mi divné, že to bolí jenom v klidu.
Tak tím žiju, ale je to hodně nepříjemné.
Nemá někdo podobné potíže a neví co to je ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Procházková.
Tak co to vlastně mám a dá se toho zbavit, mám hodně ploché a zdeformované nohy, ale při chůzi to nebolí
Citronová šťáva a olivový olej nejlépe zabírají na očistu jater a žlučníku, kde se také nejvíce shromažďují jedy, kterých se právě detoxikací chceme zbavit. Játra jsou orgánem látkové výměny. Produkují žluč a zásobují jí pak žlučník, odtud dále žluč putuje přes žlučovody do dvanáctníku a do střev. Játra nás ovšem nezbavují jen jedů a škodlivin, ale také pro nás vyrábějí nezbytné enzymy, hormony a ketolátky. Podílejí se rovněž na tvorbě krve, tvoří močovinu, skladují v sobě sacharidy a mají ještě mnoho dalších funkcí. Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Při pravidelné očistě jater se obnoví i čistota vidění. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a zabraňují spuštění závažných onemocnění. Zdravá játra také zabrání vzniku akné a některých atopických ekzémů. Očistu jater je nutné provádět pravidelně v kombinaci s klystýrem, aby produkty z očisty jater mohly rychle odejít z těla ven. Během detoxikace jater pomocí citronu a oleje je nezbytné konzumovat jen dietní stravu. Je nutné dodržovat nejvhodnější dobu očisty, která je od 19 do 20 hodin. Tato očista jater a žlučníku je přirozeným procesem s použitím čistých přírodních látek, není tedy třeba se ničeho obávat.
Ve svém příspěvku BOLESTI V PRAVEM PODZEBRI A PALENI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Trubickova.
Dobry den,prosim o radu. Asi 20 roku mam vyoperovany zlucnik. Obcas mivam prujmy kdyz snim neco tucneho. Nyni uz pres mesic me boli v pavem podzebri, trpim nadymanim a mam uplne vodnatou a svetle zlutou stolici. Nejvice me zneklidnuji stavy, kdy me k ranu probudi palciva bolest v pravem podzebri a po ni me zacnou palit cela jatra a toto paleni se po chvili rozleje po celem tele az do nohou, rukou i do hlavy. Trvale me take boli hlava, na coz jsem nikdy netrpela.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MUDr. Martin Beránek.
Dobrý den,
pokud průjmy a bolesti trvají více než měsíc, je jistě vhodné obrátit se na svého lékaře. Jste sice po operaci žlučníku, ale problém může být i ve žlučových cestách. Může se jednat o zaklíněný kámen blokující odtok žluči a způsobující řezavé bolesti. Příčin Vašich potíží může být celá řada a bez klinického, laboratorního a eventuálně zobrazujícího vyšetření se k diagnóze dobrat nelze.
Aulin obsahuje 100mg granule pro perorální suspenzi (nimesulidum).
1. CO JE PŘÍPRAVEK AULIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Přípravek Aulin je nesteroidní protizánětlivý léčivý přípravek („NSAID“) tišící bolest. Používá se k léčbě akutní bolesti a k léčbě menstruačních bolestí. Před předepsáním přípravku Aulin váš lékař zhodnotí možné přínosy tohoto léku oproti rizikům rozvoje nežádoucích účinků.
2. ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE PŘÍPRAVEK AULIN UŽÍVAT
Neužívejte přípravek Aulin, jestliže
jste přecitlivělý(á), alergický(á) na nimesulid nebo jakoukoli jinou složku přípravku Aulin (uvedenou na konci této příbalové informace),
se u vás vyskytl některý z následujících příznaků po užití kyseliny acetylsalicylové nebo jiných NSAID: sípání, pocit tlaku na hrudi, dušnost (astma), ucpaný nos v důsledku zduření nosní výstelky (nosní polypy), vyrážka/kopřivka (urtikarie), náhlé otoky kůže či sliznic, jako jsou otoky kolem očí, otoky tváře, rtů, úst či krku, které mohou působit i potíže s dýcháním (angioneurotický edém),
se u vás vyskytly následující potíže po předchozí léčbě NSAID a v anamnéze: krvácení do žaludku nebo střev, proděravění (perforace) žaludku nebo střev,
jste nedávno nebo v anamnéze měl(a) žaludeční nebo střevní vředy nebo krvácení (vředy nebo krvácení, které se objevilo nejméně dvakrát),
jste prodělal(a) krvácení do mozku (cévní mozková příhoda),
máte problém s krvácením nebo jakékoliv problémy související se špatnou srážlivostí krve,
trpíte poruchou funkce jater,
užíváte jiné léky, o kterých je známo, že ovlivňují játra, například paracetamol nebo jiné léky tišící bolest, nebo NSAID léky,
užíváte návykové látky nebo se u vás rozvinula závislost na drogách nebo jiných látkách,
pravidelně pijete alkohol ve velkém množství,
jste v minulosti po požití nimesulidu prodělal(a) reakci postihující játra,
trpíte nedialyzovanou těžkou poruchou funkce ledvin,
trpíte závažným srdečním selháním,
máte horečku nebo chřipku (bolí vás celé tělo, necítíte se dobře, máte zimnici, třesete se nebo máte zvýšenou teplotu),
jste v posledních 3 měsících těhotenství,
kojíte.
Nepodávejte přípravek Aulin dětem do 12 let.
Varování
Léčivé přípravky jako Aulin mohou působit mírné zvýšení rizika výskytu srdečního infarktu (infarkt myokardu) nebo cévní mozkové příhody. Riziko je pravděpodobnější při užívání vysokých dávek a při dl
Ve svém příspěvku ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.
Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.
Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?
Játra jsou umístěna v pravé horní části břicha. Funkce jater je ukládání glykogenu, což je palivo pro tělo, který je vyroben z cukrů, pomáhá se zpracováním tuků a bílkovin z trávené potravy. Játra také vytváří proteiny, které jsou nezbytné pro srážení krve, neboli koagulační faktor. Játra zpracovávají mnoho léků, pomáhají odstranit jedy a toxiny z těla. Játra také tvoří žluč. Žluč je zelenavě žlutá kapalina, která obsahuje žlučové kyseliny, žlučové pigmenty a odpadní látky, jako je bilirubin. Jaterní buňky uvnitř jater vytvářejí žluč, která dále putuje do žlučovodů. Žluč stéká z těchto kanálů do větších kanálů, odkud je vedena ke společnému žlučovodu. Žlučník je jako nádrž nebo slepá ulička pro žluč, která přichází přes společný žlučovod. Po jídle, žlučník produkuje žluč, která je svedena zpět do společného žlučovodu a dále do dvanáctníku, což je první část střeva po žaludku. Žluč ve střevě pomáhá trávit tuky.
Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.
Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.
Dekuji za odpoved
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.
Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.
Játra jsou orgánem trávicího systému, orgánem látkové výměny a orgánem krevního oběhu. Játra se podílejí na přeměně sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů, hormonů a vitamínů. Tento orgán přispívá k celkové homeostazi (rovnovážnému prostředí) těla. Játra zneškodní obrovské množství látek, které v nich samotných ve velké míře zůstávají. Jsou velmi důležitým a nepostradatelným orgánem. Játra tvoří žluč, která se hromadí ve žlučníku a podílí se na střevním trávení.
Na zálivku: 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř na dochucení
Postup: Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky, vložíme do mírně osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Scedíme a propláchneme ledovou vodou. Oloupané avokádo pokrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Rajčata pokrájíme na kostičky, cibulku nadrobno. Zálivku připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí. Brokolici, avokádo, rajčata a bazalku vložíme do mísy a zlehka promícháme. Přelijeme připravenou zálivkou a ozdobíme mandlemi.
Hovězí játra na slanině
Ingredience: 400 g hovězích jater, lžíce sádla, 1 větší cibule, 40 g slaniny, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, mletý pepř, sůl
Postup: Játra opereme v tekoucí vodě, odblaníme, zbavíme žilek a nakrájíme na plátky (2 kusy na jednu porci), mírně naklepeme, na okrajích nařízneme a pomoučíme. Na rozpáleném tuku játra prudce opečeme a vyjmeme. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou, přidáme protlak, orestujeme, mírně podlijeme, vložíme játra a dusíme doměkka. Hotová játra vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a dobře provaříme. Těsně před podáváním osolíme. Podáváme s dušenou rýží.
Vaječná pomazánka
Ingredience: 150 g pomazánkového másla, 2 vejce, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé bylinky na ozdobu
Postup: Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. V hrnku rozmícháme vejce, mírně je osolíme, uděláme tuhá míchaná vajíčka a necháme vychladnout. Smícháme je s ostatními přísadami a ozdobíme bylinkami.
Fazolové lusky – příloha
Ingredience: 2 lžíce másla nebo margarínu, sůl, 200 g fazolových lusků, 150 g anglické slaniny
Postup: Fazolové lusky omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme je na 2–3 cm dlouhé paličky. Na pánvi si rozpálíme lžíci másla a přisypeme lusky. Restujeme na másle, občas promícháme, mezitím si nakrájíme na malé kostičky slaninu, kterou přihodíme k fazolkám, přiklopíme pokličkou a necháme chvilenku podusit. Fazolové lusky odkryjeme, přidáme další lžíci másla, a až se začne na fazolkách tvořit křupavá vrstva, vypneme, mírně dosolíme a můžeme servírovat.
Kapustová polévka
Ingredience: 200 g růžičkové kapusty, 10 g pažitky, 3 g pepře černého mletého, 600 ml vývaru, sůl
Postup: Růžičkovou kapustu omyjeme, rozkrojíme napůl, nasypeme do hrnce, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Opepříme, dochutíme solí a povaříme 10–12 minut, až budou kapustičky měkké. Polévku nalijeme do talířů a posypeme posekanou pažitkou.