Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KEČUP A VARFARIN

OBSAH

Může se stát, že ještě narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování warfarinové diety, která spočívá v omezení až vyloučení určitých druhů zeleniny obsahující větší množství vitamínu K ze stravy. Vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Lék Warfarin

Warfarin, často nesprávně označovaný jako Varfarin, je jeden z léků, který zabraňuje krvi, aby se srážela. Podobně funguje jed na krysy, který způsobí kryse vnitřní krvácení a ta zemře. Warfarin byl zprvu vyvinut a používán právě jako jed na hlodavce. Medikament za určitých okolností působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí.

Účinná látka Warfarinu zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitamínu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku tak může dojít ke krvácení. Proto je důležité užívat Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi JINÝ LÉK NEŽ VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den,

manžel je po infarktu a mozkové mrtvici. Má také rakovinu jater a tlustého střeva. Obvodní lékařka, chce aby bral Varfarin. Existuje prosím jiný lék třeba i dražší než je Varfarin? Jedná se tu o vedlejší účinek, který by působil na krvácení jater. Moc děkuji Svobodová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jiný lék než Varfarin

Milánské špagety se sýrem

Ingredience: 400 g mletého masa, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžička kari koření, špetka soli, špetka mletého pepře, voda na podlití, uvařené špagety, kečup dle chuti, 200 g strouhaného eidamu

Technologický postup: Na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, sůl a koření, krátce orestujeme, zalijeme sójovou omáčkou a worcesterem a dusíme asi 20 minut. Je-li třeba, trošku podlijeme vodou. Do měkkého masa nakonec vmícháme kečup a ještě krátce prohřejeme. Špagety dáme na talíř, do jejich středu položíme masovou směs a vše zasypeme sýrem.

Zdroj: Milánské špagety

Diskuze

V diskuzi LÉK NA SPANÍ CALMIN A VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Kariofylis.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mužů užívat lék na spaní od firmy advanced calmin když užívám varfarin užívám ho již přes 20let a nikdy žádné potíže děkuji za případnou odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék na spaní calmin a varfarin

Domácí kečup

Kečup je vlastně dochucený rajský protlak, který si připravíme tak, že z rajské šťávy odpaříme ⅔ vody a dochutíme.

Suroviny:

  • 1 kg rajského protlaku
  • ½ dl octa
  • 20 g soli
  • 50 g cukru
  • 20 g hořčice
  • 1 lžička solamylu
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky nového koření (mleté)
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky sladké papriky
  • trochu: muškátového oříšku, mírně pálivé papriky
  • 50–70 g jemně rozmixované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel a cibuli uvaříme ve slané vodě)

Postup:

Do rajského protlaku přidáme všechny přísady, promícháme, přivedeme do varu a ještě horký protlak plníme do malých, předehřátých sklenic. Hned uzavřeme, dáme na 10 minut do vodorovné polohy, poté postavíme a necháme volně na vzduchu vychladnout.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Diskuze

V diskuzi CO JIST KDYZ SE BERE VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ziakova Marta.

Dobry den,muzu na varfarin zakysane podmasli,jogurty,mlecne vyrobky ,hlavne to zakysane podmasli

Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Já užívám farfarin a taky normálně piju podmáslí já ho totiž taky mám hrozně ráda. Doktor nic nenamítá a srážlivost maam taky dobrou.

Zdroj: diskuze Co jist kdyz se bere varfarin

Pikantní utopenci

Ingredience nálev: ½ sklenice vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce obyčejné hořčice, 3 bobkové listy, mletý pepř, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, chilli koření, 5 chilli papriček, sůl, lžička mleté sladké papriky, kečup

Ingredience utopenci: 20 špekáčků, 3 cibule, 5 stroužků česneku

Technologický postup: Vodu smícháme s octem, worcesterem, olejem a hořčicí. Přidáme bobkový list, mletý pepř, kuličky nové koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout. Pak přimícháme kečup. Podle vlastní chuti můžeme poměr ingrediencí upravit. Nyní si nakrájíme cibule na poloviny a pak na slabé proužky a česnek na plátky. Špekáčky oloupeme, nařízneme podélně a vložíme do nich cibuli. Poté je nařízneme po obvodu, aby se nálev do nich lépe dostal. Do sklenice střídavě vrstvíme špekáčky s cibulí a česnekem a nakonec zalijeme nálevem. Dáme do studena uležet na 10 dní.

Zdroj: Utopenci

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobroslav.

Najrýchlejšia a naj EFEKTÍVNEJŠIA cesta ako znížiť kys.močovú, a zvýšiť krvotvorbu, prečistiť krv, odstrániť prekyslenie a mnoho ďalšieho napríklad pomoc pri opuchu -vode v nohách (silné prírodné diuretikum) je KONZUMÁCIA ŽIHĽAVY A MARHULÍ. - KOPŘIVA A MERUŇKA. Jednoducho v mixéri s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Dobrý den beru varfarin a mám kyselinu močovou v krvi jak ji mohu snížit

Zdroj: diskuze Jak snížit kyselinu močovou

Buřty na černém pivu a zelenině

Ingredience: 1 kg buřtů, 1 pikantní kečup, 250 ml černého piva, 2 velké cibule, 4 papriky, 1 cuketa, 6 stroužků česneku (podle chuti)

Postup: Buřty oloupeme a podélně rozpůlíme. Dáme do pekáčku, přidáme nakrájenou zeleninu, zalijeme omáčkou a pivem a pečeme cca na 160 °C do změknutí zeleniny. Měla by nám vzniknout hustá šťávička.

Tip: Kdo má remosku, doporučuje se péct v ní.

Zdroj: Buřty na černém pivu

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník

Jak léčit slanou pachuť

Slaný pocit v ústech se dá vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dcl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Babiččiny buřty na pivu

Ingredience: 1 kg buřtů (špekáčků), 500 g cibule, kečup, černé pivo, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Buřty nakrájíme na ježky, poskládáme do pekáče, podélně nařízneme a dovnitř řezu vkládáme na půlkolečka nakrájený česnek. Zasypeme cibulí pokrájenou na kolečka a zbylým česnekem. Nakonec zalijeme kečupem a pivem. Necháme péct, dokud nevznikne hustá omáčka. Podáváme s čerstvým chlebem, vařenými bramborami či uvařenou dušenou rýží.

Zdroj: Buřty na pivu

Poradna

V naší poradně s názvem VARARIN A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

UŽÍVÁM PRO MOŽNOST TROMBOZY VARFARIN, MÁM PROBLÉMY S EREKCÍ. JE, NĚJAKÝ LÉKY NA ZLEPŠENÍ EREKCE , KTERÝ SE MŮŽE UŽÍVAT PŘI VARFARINU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete použít běžně dostupné léky na podporu erekce. Například Warfarin nemá přímou interakci s přípravkem Viagra. To platí také u ostatních běžně užívaných léků k léčbě erektilní dysfunkce. Mezi ně patří tadalafil (Cialis) a vardenafil (Levitra).

Nicméně, budete muset být opatrný, pokud je u vás riziko rychlé srdeční frekvence s fibrilací síní. Někteří lidé s fibrilací síní mají nízký krevní tlak, když mají zvýšenou srdeční frekvenci. Viagra a ostatní léky uvedené výše by mohly zvýšit pokles krevního tlaku během sexu.

Při zahajování léčby lékem Viagra nebo podobného léku je nejbezpečnější začít s nízkou dávkou podle pokynů lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Buřty na pivu od Ládi Hrušky

Ingredience: 4 špekáčky, 3 cibule, 1 malá lahev kečupu (300 ml), 1 černé pivo

Technologický postup: Špekáčky rozdělte na půl a nařežte je jako na oheň. Do pekáče nalijte kečup a pivo v poměru 1 : 1 (například 1 hrnek kečupu a 1 hrnek piva) a promíchejte. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a část přidejte do pekáčku. Do omáčky vložte nakrájené špekáčky a zasypte zbytkem cibule. Pečte v troubě na 200 °C asi 50 minut, každých 15 minut špekáčky otočte a promíchejte.

Zdroj: Buřty na pivu

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

prosim mam jeden dotaz.Pokud beruwarfarin mohu opet dostat embolii plic.dekuji kaplanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

dobry den beru varfarin a nekolik dni me boli cela prava noha mohu mit trombozu

Zdroj: diskuze Warfarin

Milánské špagety s kuřecím masem

Ingredience: 500 g špaget, 300 g mletého kuřecího masa, 200 g rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, mletá paprika, olivový olej, oregano, 2 lžíce kečupu

Technologický postup: Jemně nakrájenou cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme mleté kuřecí maso a krátce orestujeme. Přidáme pokrájená rajčata, osolíme a opepříme a dusíme 15 minut. Dochutíme utřeným česnekem a ještě krátce povaříme. Na závěr přidáme hrst oregana a kečup dle chuti. Podáváme na špagetách.

Zdroj: Milánské špagety

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Švrčulová.

dnes mě naměřili zase hustější krev,ctěla jsem se zeptat jestli,když si dám zelí a beru varfarin,tak mi seřídne nebo zhoustne,děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vašimi slovy to lze říci, že čím více zelí sníte, tím hustší krev budete mít. Zelí, kapusta, okurky, to vše obsahuje mnoho vitamínu K, který ve vašem těle zkracuje čas, za který se krev srazí. Warfarin vychytává vitamín K, aby se čas srážení krve prodloužil. Když sníte více potravin s vitamínem K, tak obvyklá dávka Warfarinu nestačí a krev se chová, jako by se žádný Warfarin neužíval. Proto při užívání Warfarinu musíte kontrolovat příjem vitamínu K a udržet ho na stejné úrovni každý den. Zelí si nechte pro dny, kdy víte, že jste nesnědla mnoho zeleniny, abyste rychle doplnila hladinu vitamínu K. Dávkování Warfarinu je stanoveno tak, abyste mohla přijmout 90 mikrogramů vitamínu K každý den. Když sníte málo potravin s vitamínem K, tak Warfarin vychytá všechen vitamín K a způsobí to zvýšené riziko krvácení a vzniku modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Chleba ve vajíčku bez oleje

Ingredience: Dukanův chleba, vejce, sůl, pepř, hořčice nebo kečup bez cukru, cibule, nízkotučná šunka (do 3 % tuku) – nemusí být

Postup na fitness chleba ve vajíčku: Vyšleháme vajíčko se solí a pepřem. Chleba máčíme v rozšlehaném vejci a smažíme nasucho na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem, popřípadě můžeme pánev vytřít kapkou olivového oleje. Chleba opečeme z obou stran. Můžeme na pánvi také opéct šunku, kterou položíme na chleba ve vajíčku. Před podáváním potřeme hořčicí nebo kečupem bez cukru a ozdobíme proužky cibule. Jedná se o zdravou variantu.

Zdroj: Chleba ve vajíčku

Bitky po ukrajinsku

Ingredience: 800 g mletého hovězího masa, 5 lžic kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1 cibule, houby, mletý pepř, sůl, tuk na smažení

Technologický postup: Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme s hladkou moukou. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme doměkka. Ze směsi vytvoříme malé placičky, které na horkém tuku po obou stranách usmažíme. Smažené bitky vyjmeme na talíř a do šťávy po smažení vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, doměkka podušené houby a vmícháme kečup. Dusíme do změknutí cibule. Na talíř dáme bitky a přelijeme je omáčkou.

Zdroj: Bitky po kozácku

Rychlé langoše z jogurtu

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu (cca 150 g), 2 kelímky hladké mouky, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička prášku do pečiva, olej, česnek, kečup, tatarská omáčka, sýr

Postup: Jogurt, mouku, prášek a sůl smícháme, vypracujeme těsto, které dáme do uzavíratelné misky a umístíme na 30 minut do chladničky. Potom těsto vyválíme, vykrojíme kolečka (třeba skleničkou) a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C cca 8 minut (podle trouby) dorůžova. Upečené potřeme olejem s rozetřeným česnekem, potom kečupem nebo tatarkou (podle chuti) a posypeme sýrem.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Buřty na pivu se zelím

Ingredience: 4 špekáčky, 100 g slaniny, 1 malá hlávka zelí, 1 cuketa, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 5 lžíce kvalitního kečupu, 3 lžíce sójové omáčky, 250 ml černého piva, sůl, olej

Technologický postup: V pekáčku na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na kolečka a slaninu na ní orestujeme. Přidáme pokrájené buřty a necháme chvilku opéct. Poté přidáme nakrájené zelí a cukety, vmícháme kečup a sójovou omáčku, podlijeme pivem a podle potřeby osolíme. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 20 minut. Pak přimícháme posekaný česnek, dochutíme a necháme cca 10 minut ještě v troubě zhoustnout.

Zdroj: Buřty na pivu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP