Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KLOKTADLO 4 SOLI

OBSAH

Kutvirtovo kloktadlo

Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, Ethanolum 60% 85,0 g. Kloktadlo se doporučuje jako dezinfekce a antiseptikum dutiny ústní. Používá se ke kloktání nebo výplachům úst. Exspirace od výroby je 3 měsíce. Kutvirtovo kloktadlo, které se připravuje v lékárnách, je v období těhotenství nevhodné.

Zde můžete vidět cenu kloktadla.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Dlouhy.

Dobry den,prosim kde mohu koupit Kurtvirtovo kloktadlo?Na trhu je nedostatek antibiotik a mne 4nedéle trápi zánět vkrku.Nepomahaji žadne Stopanginy ani inhalace Vincentkou nebo spreje Propolis.
Dekuji V.Dlouhy senior 80let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotik je dostatek a když nejsou v tabletách, tak jsou dostupné alternativy v injekční formě. S vaším zánětem v krku budete muset jít do ordinace svého praktického lékaře a požádat ho o výtěr z nosohltanu, aby se zjistil původ vašich obtíží pomocí laboratorních pomůcek. V laboratoři také zjistí, zda-li příčinou je bakterie a na jaká antibiotika je citlivá. Ty vám pak lékař předepíše a po týdnu budete opět fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kutvirtovo kloktadlo

Kloktadlo 4 solí

Složení ve 20 g: natrii benzoas 5,0 g, natrii hydrogencarbonas 5,0 g, natrii chloridum 5,0 g, natrii perboras hydricus 5,0 g. Solné kloktadlo (takzvané 4sole nebo 4Na) obsahuje směs čtyř různých sloučenin – solí natria (chloridum, perboras, benzoas, hydrogencarbonas). Jedná se o efektivní a bezpečný prostředek k léčbě bolesti v krku; jeho použití někdy může limitovat nepříjemná chuť (není nijak dramatická, dá se kloktat).

Dávkování kloktadla 4 solí: 1 čajovou lžičku nasypte do sklenice vlažné vody a kloktejte maximálně 8krát za den. Přípravek snižuje otoky, po otevření vydrží cca půl roku. Dle ORL je dobré kloktat i preventivně. Po kloktání by se nemělo cca půl hodiny nic jíst a pít, aby opravdu působilo. Kloktadlo je volně prodejné, vyrábí jej firma VAKOS XT a.s., Pernerova 28a, Praha 8. V lékárně vám doporučí do skleničky množství na špičku nože a kloktat 3krát denně. Na bolení v krku je to opravdu výborné!

VAKOS XT a. s. působí v České republice od 1. 4. 1998 a svou činnost zaměřuje především na oblast farmacie, kosmetiky, doplňků stravy, s nimi spojený výzkum, vývoj a poradenskou činnost.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.

Vážená paní Vinšová,

Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.

Děkuji za odpověď.

Ivo Bravenec - 1964

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloktadla na domácí léčbu

Dávkování

Kutvirtovo kloktadlo se kloktá 3-5x denně, a to 15-20 kapek rozpuštěných v 200 ml vody. Kloktadlo je nevhodné v těhotenství a při kojení. Po otevření jej lze používat maximálně 3 měsíce.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Staňková.

Dobrý den,
v žádném případě tuto formu skladování
nedoporučuji. Nechala jsem se zlákat a nyní, koncem
března,jde česnek na kompost. Stroužky jsou pevné,
ale hnědé.Jako zmrzlé.Stejně dopadla má sestra.
Proto nedoporučuji !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Mám stejné zkušenosti,neskladovat se solí

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Použití kloktadla

Kutvirtovo kloktadlo, lidově Kutvirt, je přípravek, který se míchá na přání zákazníka v lékárně. K užívání se doporučuje na bolest v krku, při angínách, k dezinfekci nosohltanu.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Voros.

Za jak dlouho se může jist apit čaj po klokaní. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kloktadla se obecně doporučují použít po jídle a pití, aby klidová doba bez polykání byla co nejdelší. Čím déle jsou účinné látky z kloktadla na sliznici, tím účinnější efekt lze dosáhnout. Minimální doba bez polykání by měla být alespoň 30 minut po kloktání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kutvirtovo kloktadlo

Kde se dá koupit

Kutvirtovo kloktadlo je dostupné pouze v kamenných lékárnách a cena kloktadla je kolem 40 Kč. Jedná se o lékovku s kapátkem. Pozor je to hořlavina! Připravuje se přímo v lékárně.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Diskuze

V diskuzi AGAVE SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Jdu do desetidenni ocisty a misto javoroveho sirupu mam agave sirup. Pry je i hodnotnejsi.
Projimadlo je super kura z krusiny, nedela takovy krece jako senna
drzte mi palce
jdu si varit prvni caj :-)
kdyby chtel nekdo se mnou sdilet pocity , budu rada diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

pozor na tak velké množství soli..! nedoporučoval bych to.. a místo takového množství soli by se spíše hodilo nahradit 150ti gramy Kayenského pepře

Zdroj: diskuze Agave sirup

Složení kloktadla

Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, ethanolum 60% 85,0 g.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Poradna

V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.

Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nedostatek soli v těle

Domácí kloktadlo na hrdlo

Na bolení v krku bychom těžko hledali účinnější prostředek, než je kloktadlo připravené z vody a citronové šťávy, která má stahující účinky a zmírňuje otok tkání v krku. Kyselé prostředí je navíc nepřátelské vůči virům a bakteriím.

Postup: 1 lžičku citronové šťávy rozmíchejte v šálku horké vody.

Můžete použít i kloktadlo z osolené vody.

Postup: Rozpusťte v šálku horké vody půl lžičky soli a přidejte 1 lžíci 3procentního peroxidu vodíku, který vyhubí bakterie (peroxid v této koncentraci je běžně k dostání v lékárně).

Proti bolení v krku existuje i celá řada dalších kloktadel. Vyzkoušejte například tento starobylý recept:

Postup: 1 lžičku mletého zázvoru zalijte polovinou šálku horké vody, přidejte šťávu z půlky citronu a lžičku medu. Zázvor působí proti zánětu, med pokryje sliznici a má rovněž slabší antibakteriální účinky.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

dobrý den chtěla bych vědět domáci trik na bělení zubů při použití citronu a soli jaké množství citronu a soli děkuji za odpověd Markéta

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Mátové kloktadlo

Čaj z máty je dobré kloktadlo například při paradontóze a kuřáckém nebo jinak nebezpečném zapáchajícím dechu. Dětem se pití máty a užívání mátových produktů nedoporučuje, protože jejich citlivý nervový systém je na předávkování mentolem háklivější. Čaj může podle literatury způsobit až paralýzu vitálních center v míše s následným dušením. Tento efekt se nebezpečně násobí u dětí užívajících drogy.

Čaj z máty není vhodný pro pravidelné dlouhodobé podávání nebo silné dávky (nad 2 g máty na 10 kg tělesné hmotnosti za den), protože předávkování působí po krátkém vzpružení malátnost a únavu.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaké množství soli a citronu je potřeba na vytvoření pasty pro bílé zuby.děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Já to dělám tak, že si vymačkám šťávu z jednoho citronu a v ní pak namočím suchý zubní kartáček, který pak vložím do soli. Sůl se na vlhký kartáček nalepí a s ním si pak čistím zuby. Namočení v citrónu a obalení v soli pak během čištění několikrát opakuji.

Zdroj: diskuze Bělení zubů

Co vytahuje hnis ze zubu

V případě jakýchkoliv problémů se zuby je nejrychlejší a nejúčinnější pomocí kontrola u zubaře. Návštěvu neodkládejte, infekce v ústní dutině není žádná zanedbatelná věc a může se rozšířit mrknutím oka, proto je vždy lepší, aby se na ni podíval odborník. Pokud nechcete mít brzy zubní protézu, pravidelné kontroly u zubaře a péči o zuby nic nenahradí.

Na záněty v ústní dutině je nejlepším lékem kloktadlo vyrobené z odvaru ze šalvěje nebo řepíku a do něj přidané šťávy z netřesku. Používá se vychlazené a kloktá několikrát denně, dokud potíže neustanou. Dobrou službu při zánětech v ústní dutině vám prokáže i heřmánek. Kloktadlo vyrobíte tak, že 50 g heřmánkových květů povaříte přibližně 15 minut v 1 litru vody. Poté jen scedíte a vychladíte. Používejte na kloktání několikrát denně.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Diskuze

V diskuzi 10TI DENNÍ OČISTNÁ KŮRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den.

Zdá se mi dost divné, že doporučujete tak velké množství soli, 250gramů je příliš..!
Celé množství soli bych osobně ponížil až na 50 gramů/10dní..!!

Rovněž bych doporučil přimísit i Kayenský Pepř :)

s pozdravem Pavel K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze 10ti denní očistná kůra

Dezinfekce

Roztok hypermanganu se používá jako dezinfekce. Výborný je jako kloktadlo při bolesti v krku, také se s ním v některých zemích oplachuje ovoce.

Dávkování a ředění

Rozpusťte jedno zrníčko hypermanganu ve ¼ litru vlažné vody a tímto roztokem buď kloktejte, nebo potírejte postižená místa. Používejte maximálně 3x denně po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Na co je dobrý hypermangan

Diskuze

V diskuzi ČESNEK V SOLI NA USKLADNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Sehnálek.

Někde jsem četl, že je možno česnek naloupat a do sklenice 0,7 l dát 1cm soli, na toto naloupaný česnek ale již nevím, zda vysát vzduch nebo jak dále uskladnit a jak dlouho česnek vydrží. Pokud mi dáte informaci k požadovanému tak předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vyzkoušejte to na malém množství. Použijte k tomu skleničky od Krenexu. U jedné zkuste vysát vzduch a druhé ne. Obě skleničky pak uskladněte v temnu při pokojové teplotě. Podle výsledku testu pak zjistíte, který postup vám vyhovuje. Domnívám se, že sůl vytáhne ze stroužků jejich vlhkost a ty se pak zcvrknou a budou takové gumové.

Zdroj: diskuze Česnek v soli na uskladnění

Kdo je to Kutvirt

Otakar Kutvirt byl lékař se specializací ORL. Narodil se dne 29. 3. 1867 v Plzni a zemřel 25. 7. 1929 v Praze. Na české lékařské fakultě promoval v roce 1896. Nastoupil jako externí lékař do všeobecné nemocnice v Praze a podnikal studijní cesty do zahraničí. V letech 1900-1903 byl asistentem na otiatrické klinice v Praze, poté pracoval jako odborný lékař a konziliář městské nemocnice v Plzni. Z nemocí ušních, nosních a krčních se habilitoval v roce 1907, od roku 1908 vedl ORL oddělení pražské Vinohradské nemocnice. V roce 1913 získal mimořádnou profesuru a stal se přednostou kliniky ORL, kterým byl až do své smrti. V roce 1920 byl jmenován řádným profesorem ORL. Vybudoval z ORL kliniky s pomocí svých spolupracovníků (například Antonín Přecechtěl) moderní ústav. Věnoval se především otiatrii. Známé a používané je Formaldehydi Kutvirti gargarisma neboli Kutvirtovo kloktadlo.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Kloktadlo na hlasivky

Smíchejte 5 g listů šalvěje lékařské, 10 g listu mály peprné a 10 g květu měsíčku lékařského. Připravte směs a tu přelijte 1 l vroucí vody a nechte vyluhovat do zchladnutí asi na 40 °C, potom sceďte, přidejte 2 čajové lžičky medu, nalijte do termosky, kloktejte a popíjejte během dne. Používejte asi 4 dny.

Vařte asi 10 minut 10 g řepíku lékařského v 0,5 l vody. Odvarem kloktejte při namožených hlasivkách a chrapotu.

Přelijte 2 lžičky slézu okrouhlolistého 200 ml vroucí vody, 10 minut luhujte, poté sceďte. Čajem kloktejte několikrát za den.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Kloktadlo s peroxidem

Tento prostředek sice nezní příliš lákavě, ale proti špatnému dechu a bakteriím funguje. Jeho aplikace je však vhodná pouze k občasnému použití. Připravte si roztok hydrogen peroxidu s 50 % vody, který působí proti špatnému dechu způsobeným bakteriemi, a kloktejte jej v ústech 5–30 sekund. K dennímu použití se pak výborně hodí ústní vody, jež poskytnou rychlou pomoc právě ve chvíli, kdy nemáte čas vyčistit si zuby – především pak po jídle. 

Autor: redakce, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Příčiny špatného dechu

Česnek se solí

Ingredience: česnek, sůl dle potřeby, skleničky s uzávěrem (například od dětské výživy)

Postup: Do skleničky dáme vrstvu soli, pak vrstvu oloupaných stroužků česneku. Zasypeme solí a vše opakujeme, až je sklenice plná, horní vrstvu tvoří sůl. Uzavřeme víčkem a skladujeme v temnu a chladu.

Další možností je česneková pasta se solí...

Zdroj: Uchování česneku

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Kloktadlo na mandle

Do teplé vody dejte 1 lžičku propolisové tinktury. Kloktejte každé 2 hodiny. Nebo tinkturu nařeďte vodou, namočte do ní vatu na špejli a potřete si mandle. Pak půl hodiny nic nepijte.

Při začínající bolesti v krku si několik sekund vykloktejte 1 malou odlivku domácí slivovice. Potom vyplivněte a půl hodiny nic nepijte. Užívejte, když neberete antibiotika.

Při zánětu mandlí je dobré kloktat lipový čaj: 2 čajové lžičky květů z lípy obecné přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Teplým čajem kloktejte. Můžete do něho přidat i 1 čajovou lžičku medu.

Kloktadlo si připravte ze stejných dílů listu máty peprné, listu šalvěje lékařské a květu heřmánku pravého. Čajovou lžičku směsi přelijte šálkem vroucí vody, 10 minut luhujte a poté sceďte. Teplým čajem kloktejte každou půlhodinu.

Povařte 4 čajové lžičky měsíčku lékařského 5 minut v 0,5 l vody, 1 hodinu nechte luhovat a pak sceďte. Teplým nálevem kloktejte 5–6x za sebou každé 2 hodiny.

Povařte 1 lžičku dubové kůry 5 minut v 0,5 l vody, 30 minut vyluhujte, sceďte a kloktejte 3x denně.

Šťávu z citronu smíchejte ve stejném poměru s medem. Touto směsí proplachujete krk několik minut.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP