KLOKTADLO ZE ŠALVĚJE A SOLI je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Šalvěj je bylina, která je známá více než tisíc let. Jde o víceletý stálezelený keř dorůstající do výšky 30 až 80 centimetrů. V létě kvete modrofialovými květy. Tato rostlina má silně aromatické oválné listy, které hýří směsí fialové, červené a šedé barvy. Listy mají jemnou texturu a silně svíravě nahořklou chuť.
Dávkování
Dávkování je vždy individuální dle druhu onemocnění. Níže uvádíme několik receptů a způsob podávání.
Afty: Nálev k výplachům dutiny ústní – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme vylouhovat cca 5 minut, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem vyplachujeme ústa několikrát denně, tekutinu pak vždy vyplivneme.
Angína: Kloktadlo z listu šalvěje – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme přibližně 5 minut vylouhovat, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem kloktáme nejlépe každé dvě hodiny.
Angína: Obklad – jednu polévkovou lžíci šalvěje přelijeme 500 ml vroucí vody, necháme louhovat 5–10 minut, přecedíme a do odvaru namočíme šátek, který uvážeme kolem krku a poté překryjeme suchým šátkem, šálou nebo omotáme ručníkem. Šátek vyměňujeme několikrát denně, krk musí být stále v teple, kombinujeme s kloktadlem ze šalvěje.
Bodnutí hmyzem: Obklad z čerstvých listů – čerstvé a omyté listy šalvěje rozdrtíme dřevěným náčiním (ne kovovým) a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí.
Bolestivá menstruace: Čaj z listů šalvěje – jednu čajovou lžičku listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2x až 3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.
Cukrovka: Čerstvé listy – užíváme denně 5 čerstvých syrových listů šalvěje, které žvýkáme vždy mezi jídly během celého dne, rozžvýkané listy spolkneme.
Detoxikace organismu: Čaj z natě – jednu čajovou lžičku natě šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 1–2x denně jeden hrníček.
Horečka: Čaj ze šalvěje s heřmánkem – jednu čajovou lžičku šalvěje a jednu čajovou lžičku heřmánku smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2–3x denně hrníček před jídlem.
Klimakterium: Šalvějové víno – 50 g čerstvých nebo 30 g sušených listů šalvěje naložíme do 0,7 l vína, uzavřeme a necháme louhovat 10 dnů, pak vše přecedíme a pijeme půl skleničky vína denně před hlavními jídly.
Parodontóza: Šalvěj s medem – do jedné polévkové lžíce medu přidáme jednu čajovou lžičku sušených listů šalvěje a necháme krátce přejít varem, vzniklý šalvějový med necháme působit v ústech co nejdéle, pak jej vyplivneme.
Péče o vlasy: Tinktura proti svědění hlavy a mastným vlasům – nať čerstvé šalvěje (může být i sušená) pokrájíme a napěchujeme do sklenice, zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme 14 dní v teple a na světle louhovat, potom přecedíme, šalvěj vymačkáme, tinkturu uzavřeme do tmavé sklenice a uchováváme v ledničce. Vždy před použitím naředíme tinkturu destilovanou vodou v pom
V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Dlouhy.
Dobry den,prosim kde mohu koupit Kurtvirtovo kloktadlo?Na trhu je nedostatek antibiotik a mne 4nedéle trápi zánět vkrku.Nepomahaji žadne Stopanginy ani inhalace Vincentkou nebo spreje Propolis.
Dekuji V.Dlouhy senior 80let
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Antibiotik je dostatek a když nejsou v tabletách, tak jsou dostupné alternativy v injekční formě. S vaším zánětem v krku budete muset jít do ordinace svého praktického lékaře a požádat ho o výtěr z nosohltanu, aby se zjistil původ vašich obtíží pomocí laboratorních pomůcek. V laboratoři také zjistí, zda-li příčinou je bakterie a na jaká antibiotika je citlivá. Ty vám pak lékař předepíše a po týdnu budete opět fit.
Bez porady s lékařem můžete Jox kloktadlo používat pouze u lehčích onemocnění sliznice dutiny ústní (afty a podobně), jazyka, hltanu a mandlí. Hlavní léčivou látkou je jodovaný povidon. Tato látka uvolňuje při kontaktu s kůží a se sliznicemi jód, který ničí řadu choroboplodných zárodků (bakterie, plísně, některé viry), a proto je Jox vhodný k dezinfekci dutiny ústní a hltanu. Dále Jox obsahuje alantoin, který působí protizánětlivě. Jox se tedy používá jako doplňková léčba při zánětlivých a infekčních onemocněních v dutině ústní a hltanu, jako je angína, zánět hltanu, zánět mandlí, současný zánět hltanu a mandlí, zánět jazyka a afty, dále při chirurgických výkonech v dýchacích a polykacích cestách, při prvních příznacích chřipkových onemocnění (škrábání v krku) a k předcházení infekcí v dutině ústní u pacientů léčených cytostatiky a po ozáření. V neposlední řadě se používá u angín vyvolaných streptokoky, a to jako podpůrná léčba při současné léčbě antibiotiky.
Neužívejte Jox kloktadlo, jestliže jste alergičtí nebo přecitlivělí na jód nebo na kteroukoli další složku přípravku Jox; při zvýšené funkci štítné žlázy; při srdeční nedostatečnosti; 2 týdny před a po plánovaném vyšetření nebo léčbě radioaktivním jódem; při závažné poruše funkce ledvin; v těhotenství; jestliže kojíte; ve formě orálního spreje u dětí do 8 let, ve formě koncentrátu pro přípravu kloktadla u dětí do 6 let. Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Jox je zapotřebí dbát při zánětu hrtanu, který se projevuje především chrapotem, sípáním a štěkavým kašlem. V tomto případě užívejte přípravek pouze na doporučení lékaře. Pacienti s nedostatečnou funkcí jater smí užívat tento přípravek pouze na doporučení lékaře.
Dětem od 6 do 12 let je vždy možno Jox kloktadlo podávat pouze na doporučení lékaře. Orální sprej mohou používat děti starší 8 let i mladiství a dospělí. Koncentrát pro přípravu kloktadla mohou používat děti od 6 let i mladiství a dospělí.
V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.
Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.
Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, Ethanolum 60% 85,0 g. Kloktadlo se doporučuje jako dezinfekce a antiseptikum dutiny ústní. Používá se ke kloktání nebo výplachům úst. Exspirace od výroby je 3 měsíce. Kutvirtovo kloktadlo, které se připravuje v lékárnách, je v období těhotenství nevhodné.
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Složení ve 20 g: natrii benzoas 5,0 g, natrii hydrogencarbonas 5,0 g, natrii chloridum 5,0 g, natrii perboras hydricus 5,0 g. Solné kloktadlo (takzvané 4sole nebo 4Na) obsahuje směs čtyř různých sloučenin – solí natria (chloridum, perboras, benzoas, hydrogencarbonas). Jedná se o efektivní a bezpečný prostředek k léčbě bolesti v krku; jeho použití někdy může limitovat nepříjemná chuť (není nijak dramatická, dá se kloktat).
Dávkování kloktadla 4 solí: 1 čajovou lžičku nasypte do sklenice vlažné vody a kloktejte maximálně 8krát za den. Přípravek snižuje otoky, po otevření vydrží cca půl roku. Dle ORL je dobré kloktat i preventivně. Po kloktání by se nemělo cca půl hodiny nic jíst a pít, aby opravdu působilo. Kloktadlo je volně prodejné, vyrábí jej firma VAKOS XT a.s., Pernerova 28a, Praha 8. V lékárně vám doporučí do skleničky množství na špičku nože a kloktat 3krát denně. Na bolení v krku je to opravdu výborné!
VAKOS XT a. s. působí v České republice od 1. 4. 1998 a svou činnost zaměřuje především na oblast farmacie, kosmetiky, doplňků stravy, s nimi spojený výzkum, vývoj a poradenskou činnost.
V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.
Vážená paní Vinšová,
Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.
Děkuji za odpověď.
Ivo Bravenec - 1964
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.
Bolestí krku se můžete rychle zbavit, pokud vypijete několikrát denně po malých doušcích pohár citronové šťávy s medem. Kvalitní med od domácího včelaře působí na zanícené hrdlo opravdu jako hotový balzám. Zřeďte si 2 lžíce medu s citronovou šťávou a pomaličku polykejte.
Vhodné jsou i bylinkové čaje, například z tymiánu nebo ze šalvěje. Šalvějový čaj se používá také na kloktání. Mezi nejúčinnější bylinky v souvislosti s bolavým krkem patří právě šalvěj. Odvar z ní si můžete připravit jako lahodný čaj, ale také jako kloktadlo.
Podobným způsobem můžete využít i heřmánek pravý, řepík lékařský či tymián. Léčivě působí například kloktání odvaru z řepíku nebo heřmánku.
Dobrým pomocníkem je rovněž silný mátový čaj nebo čaj z květů černého bezu oslazený medem.
Zabrat může i kloktadlo připravené z poháru vody, do které přidáte šťávu z citronu a lžíci soli. Kloktejte asi dvě minuty třikrát denně. Účinné je také kloktání slanou vodou. Sůl je jeden z nejstarších a nejúčinnějších domácích léků na bolesti v krku. Zabíjí bakterie a dokáže nejen snížit bolest, ale i vyléčit původ jakékoliv infekce krku i horních cest dýchacích. Doporučuje se smíchat 1 lžičku soli s půl šálkem teplé vody a kloktat po dobu 30 sekund několikrát denně. Tímto roztokem můžete v případě rýmy propláchnout i nos.
Nastrouhejte menší kořen křenu, přidejte med, hřebíček a vše zalijte vroucí vodou. Nechte vyluhovat, zamíchejte a popíjejte ještě teplé. Med je skvělým pomocníkem při boji s infekcemi. Tento přírodní zázrak je proti kašli a bolesti v krku účinnější než jakýkoliv sirup z lékárny. Má antibakteriální a antibiotické účinky, působí protizánětlivým a uklidňujícím dojmem zároveň.
Abyste zabránili bolesti a dráždění v krku, musíte své sliznice udržovat vlhké, a proto je nesmírně důležité dodržovat dostatečný pitný režim. Přestože se říká, že ideální je pít čistou vodu, v případě bolesti v krku vám některé bylinné čaje prokážou lepší službu.
Dle rad našich babiček pijte na bolest v krku tyto čaje: šalvějový, mátový, heřmánkový, jitrocelový, lipový a čaje s přídavkem třapatky nachové (echinacea). Takový čaj by se vždy měl připravovat ze sypaných bylinek, bez cukru, ale s trochou medu.
Čaj z mateřídoušky a šalvěje proti bolesti v krku: smíchejte 2 díly mateřídoušky a eukalyptových listů a po 1 díle šalvěje a bezových květů. 1 lžíci směsi zalijte šálkem vroucí vody, louhujte 10 minut a přeceďte. Pijte 6x denně 1 šálek (eukalyptové listy nejsou nezbytnou součástí směsi).
Ve svém příspěvku NEMOCI DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek Beneš.
Dobrý den, prosím Vás o radu.
Minulý měsíc jsem byl na preventivní prohlídce u svého zubaře a jako vždy po jeho dentální hygieně se mi na dásni něco objevilo. Minule to byl malý bílý bolák, který se objevil až k večeru na přední straně dásně, ale po užívání vlažné vody se sodu a solí-to my doporučil sám zubař užívat, kvůli neustálým rankám na vnitřních stranách sliznice tváře z přikusování, ale zmizel a asi se zahojil už ho nepozoruji, ale tentokrát se ten malý bílý bolák objevil na pravé vnitřní straně dásně a bolel-všiml jsem si ho, když jsem se večer před čištěním zubů koukal do zrcadla. Po užívání vlažné vody se sodou a solí se z něho stala bílá táhlá skvrna, která se ani doteď po užívání vlažné vody se solí nezahojila a nemění se. Měl bych jít už k zubaři a nebo mám počkat do konce měsíce a sledovat jí pravidelně a jít až od Července k němu, je to tedy důvod k obavám?
Budu se těšit na Vaši odpověď Marek B.
Přikládám svou fotografii s mým nálezem Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Šalvěje je výborná jako kloktadlo při bolesti v krku nebo při zánětlivých onemocněních a krvácení dásní. Látky obsažené v šalvěji snižují tvorbu mateřského mléka, čehož se dá využít, pokud chceme kojení ukončit, ale pokud naopak chceme v kojení pokračovat, neměli bychom šalvěj v této době vnitřně užívat vůbec. Těhotné ženy by se vnitřnímu užívání šalvěje měly také raději vyhnout. Vnější aplikace však neuškodí.
Šalvěj je možné sbírat po celou dobu vrcholu její vegetace, tedy během celého léta. Sklízet můžete listy nebo také celé vršky výhonů, čímž zároveň podpoříte košatění a bohatost rostliny. Rozrostlý keřík vám tak zajistí ještě větší zdroj svého voňavého pokladu. Nasbírané listy a vršky výhonů sušte v tenké vrstvě v dobře větrané místnosti, mimo dosah slunečních paprsků. Pokud ji budete sušit s využitím tepelného zdroje, teplota by neměla přesáhnout 30 °C. Sušenou drogu pak používejte na výrobu čaje a nálevu nebo jako koření.
Šalvěj lze čerstvou i zmrazit, stejně jako jiné bylinky používané coby koření do jídla. K tomu se nejlépe hodí klasická formička na tvoření ledu. Do každé vaničky ve formě vložíme nakrájené nebo nasekané listy šalvěje, dolijeme vodou a dáme zmrazit. Tyto bylinkové kostky lze používat při úpravě masa, do polévek a jiných jídel, mají velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu.
Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel "laický kožař".
myslím si že by bylo dobré nalézt vnitřní příčinu plísně, tzn. psychickou a následně fyzickou-léčit vše ve spojitosti. Dále určitě by asi nebyla od všci vnitřní očista orgánů s kterými mají plísně často souvislost. To znamaná střeva, játra, ledviny, žlučník...
Dále je možné že bude potřeba upravit stravu, tedy zvýšit příjem vitamínů, pravděpodobně A, Vitamíny B z nich je hodně důležitý pyridoxin, D a též stopových prvků jako je zinek, hořčík, vápník, selen, mangan. Dále pak jsou důležité esenciální nenasycené 3 a 6 omega kyseliny. Více zeleniny a vlákniny. Důležitá je správná střevní mikroflóra. Přestat kouřit a pít alkohol, omezit nebo úplně přestat jíst mastná a smažená, pikatní jídla. Snažit se mít spíše zásaditější ph což docílíš hlavně přijímáním určitých jídel obecně více ne li hodně zeleniny, zde pozor ne vše je vhodné. Zajímavý a věřím, že i účiný recept na plíseň pod nehty je česnek se solí - recept lze nalézt na internetu. Česnek spolu se solí léčí i bradavice ( potírat ) Jako velmi zajímavé potraviny na léčbu takovýchto problémů je velmi zajímavá červená řepa, lněné semínko a dále se uvádí například koloidní stříbro. Zajímavé a zcela zásadní může být při odhalování příčin vyšetření na přístroji Oberon. Obecně doporičuji čínskou medicínu či alternativní. Klasická medicína si moc s tímto nedokáže poradit. Je taky důležité začíst jíst normální stravu, t.j, bez éček a dát si pozor na mlíko masa atd. - viz případ německo nedavno. Na závěr není od věci se celkově snažit být lepším člověkem. Co se týče tšchto informací nejsem lékař takže je berte s rezervou. Přeji hodně úspěchů. P.S: objevila se mi pravděpodobně plíseň pod nehtem na palci u nohy, po té co jsem započal s očistou-začal se objevovat nový čistý nehet. Nyní je zbytek "nemocného" nehtu na jeho kraji kde již doufám odrůstá.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.
Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.
Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na
V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.
Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.
Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.
Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.
Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.
Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.
Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.
Na bolení v krku bychom těžko hledali účinnější prostředek, než je kloktadlo připravené z vody a citronové šťávy, která má stahující účinky a zmírňuje otok tkání v krku. Kyselé prostředí je navíc nepřátelské vůči virům a bakteriím.
Postup: 1 lžičku citronové šťávy rozmíchejte v šálku horké vody.
Můžete použít i kloktadlo z osolené vody.
Postup: Rozpusťte v šálku horké vody půl lžičky soli a přidejte 1 lžíci 3procentního peroxidu vodíku, který vyhubí bakterie (peroxid v této koncentraci je běžně k dostání v lékárně).
Proti bolení v krku existuje i celá řada dalších kloktadel. Vyzkoušejte například tento starobylý recept:
Postup: 1 lžičku mletého zázvoru zalijte polovinou šálku horké vody, přidejte šťávu z půlky citronu a lžičku medu. Zázvor působí proti zánětu, med pokryje sliznici a má rovněž slabší antibakteriální účinky.
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.
prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.
Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:
1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk
Ingredience: Listy šalvěje, vejce, špetka soli, hladká mouka, strouhanka (v množství podle potřeby).
Postup: Listy krátce propláchneme studenou vodou (nesmíme dlouho máčet), necháme okapat, rozložíme na utěrku a necháme oschnout. Pak je obalujeme jako řízek, tedy nejprve v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Podáváme jako chuťovku, například k vínu.
Kuře na šalvěji
Ingredience: 4−6 kuřecích špalíčků nebo stehen, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 3 stroužky česneku, několik lístků šalvěje, oregana a bazalky, 2 lžíce rajčatového protlaku, asi 60 g másla, sůl a pepř.
Postup: Bylinky nasekáme najemno. Kousky masa potřeme olivovým olejem a obalíme v bylinkách. Necháme několik hodin uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, očištěnou mrkev a celer rozkrájíme na nudličky, oloupaný česnek na slabé plátky. Zeleninu osmahneme na másle. Na osmaženou zeleninu nalijeme rajčatový protlak a rozložíme maso naložené v bylinkách. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě dozlatova a doměkka. Během pečení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Kuře na šalvěji podáváme s bramborovými knedlíky.
Postup: V hrnci rozpálíme olej a prudce na něm osmahneme na malinké kousky pokrájené kuřecí řízky. Když mají zlatavou barvu, přidáme pokrájenou cibuli a celer a asi 2 minuty dusíme. Přisypeme mouku a šalvěj a osmahneme. Zalijeme vývarem a za občasného míchání přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou mrkev, brambory a fazolky a vaříme asi 25 minut na mírném ohni. Dochutíme solí a pepřem, vsypeme vlašské ořechy a vaříme dalších 5 minut. Ozdobíme čerstvou petrželovou natí.
Rizoto se šalvějí
Ingredience: 2 hrnky rýže, 0,5 dl bílého suchého vína, 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, 50 g másla, 200 g lišek, 1 středně velká cibule, 2 menší mrkve, asi 50 g másla pod cibuli, čerstvá šalvěj, sůl a čerstvě namletý pepř, strouhaný parmezán k podávání.
Postup: V hluboké pánvi rozpustíme máslo a nasypeme do něj rýži. Tu v něm necháme zpěnit, a když je máslem celá obalená, podlijeme ji bílým vínem. Tekutinu necháme odpařit a rýži podlijeme ho
Ve svém příspěvku DOMACI PLETOVA MASKA PRO OKAMZITE VYPNUTI PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Kdo mi poradí pleťovou masku doma vyrobenou pro vypnutí pleti . Díky za radu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
Já používám na okamžité vypnutí pleti a vyhlazení vrásek masku z vaječného bílku, citrónu a špetky soli. Připravuju si ji tak, že oddělím vaječný bílek z jednoho vajíčka do misky, k němu přes sítko naleju lžičku citrónové šťávy, přidám špetku soli a dobře rozmíchám. Pak si to prsty nanesu na obličej a nechám působit. Tím, jak to postupně působí, tak to schne a na kůži se z toho tvoří stahující se tenký film, který kůži dokonale vypne a vyhladí.
Léčba nachlazení, případně chřipky v těhotenství se neliší od klasické léčby. Důležité je zachovávat klid na lůžku a vyvarovat se jakékoliv zvýšené námahy, která by mohla ještě více snížit obranyschopnost organismu. V žádném případě se nedoporučuje pokoušet se tyto příznaky ignorovat, laicky řečeno „přechodit“. Nezbytný je dostatečný přísun tekutin a vitamínů pocházejících z ovoce a zeleniny. V případě, že příznaky onemocnění (kašel, rýma) začnou těhotnou ženu obtěžovat, doporučuje se konzultovat možnou léčbu v lékárně. Pokud je přítomna vysoká teplota (nad 38 °C), objevuje se neutišitelný kašel, bolest v oblasti průdušek nebo se objeví bolesti v oblasti ledvin, je nezbytná konzultace s lékařem.
Často se lze setkat s názorem, že k léčbě nachlazení je vhodné podávat vysoké dávky vitamínu C, případně užívat multivitamínové přípravky. Ačkoliv je vitamín C považován za bezpečnou látku, neměla by denní dávka v těhotenství překročit 500 mg. Je tedy nutné dávat si pozor na některé přípravky, které obsahují až dvojnásobné množství tohoto vitamínu. Stejně tak se nedoporučuje brát v tomto období kombinace více vitamínů či multivitamínové přípravky, které nejsou určeny přímo k užívání v době těhotenství. Neměly by se také používat ve vodě rozpustné formy vitamínů (takzvané šumivé tablety), jelikož mohou u citlivějších žen vyvolat žaludeční obtíže. Vhodnější jsou naopak tablety s prodlouženým uvolňováním, které stačí užívat jen jednou denně.
Je třeba také upozornit na to, že názory, že vše rostlinné a přírodní je bezpečné, jsou již dávno překonány.
Mnoho dostupných léčivých rostlin totiž více či méně ovlivňuje dělohu a byliny podávané ve vyšších dávkách mohou vyvolat i potrat. Proto by se těhotná pacientka měla poradit s lékárníkem i při výběru čajové směsi (například průduškové nebo proti kašli).
K léčbě nachlazení se nejčastěji používají přípravky obsahující echinaceu (třapatku). Tato bylina byla shledána jako bezpečná pro užívání v době těhotenství. Lze ji užívat v mnoha lékových formách, vhodnější je zvolit sirup než kapky, které obsahují vyšší množství alkoholu. Neměla by se používat déle než 8 týdnů kvůli riziku možného poškození jater.
Bezpečnou volbu v období těhotenství představuje homeopatická léčba. V případě začínajících potíží lze homeopatika zkusit jako alternativní léčbu. Nikdy by ovšem neměla být používána při závažnějších obtížích bez konzultace s lékařem.
Lépe je vyhýbat se přípravkům obsahujícím lokální anestetikum, což jsou látky znecitlivující, používané k tlumení silnějších bolestí v krku (Drill pastilky, Hexoraletten pastilky, Strepsils plus pastilky, Orofar pastilky, Septolete). V těhotenství lze dopo
Kutvirtovo kloktadlo se kloktá 3-5x denně, a to 15-20 kapek rozpuštěných v 200 ml vody. Kloktadlo je nevhodné v těhotenství a při kojení. Po otevření jej lze používat maximálně 3 měsíce.
Ve svém příspěvku BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaké množství soli a citronu je potřeba na vytvoření pasty pro bílé zuby.děkuji za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.
Já to dělám tak, že si vymačkám šťávu z jednoho citronu a v ní pak namočím suchý zubní kartáček, který pak vložím do soli. Sůl se na vlhký kartáček nalepí a s ním si pak čistím zuby. Namočení v citrónu a obalení v soli pak během čištění několikrát opakuji.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
Ve svém příspěvku AGAVE SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.
Jdu do desetidenni ocisty a misto javoroveho sirupu mam agave sirup. Pry je i hodnotnejsi.
Projimadlo je super kura z krusiny, nedela takovy krece jako senna
drzte mi palce
jdu si varit prvni caj :-)
kdyby chtel nekdo se mnou sdilet pocity , budu rada diky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.
pozor na tak velké množství soli..! nedoporučoval bych to.. a místo takového množství soli by se spíše hodilo nahradit 150ti gramy Kayenského pepře
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Léková forma
Tablety k vnitřnímu užití.
Klinické údaje
Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladiny kyseliny močové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladiny kyseliny močové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/den a moč by měla být neutrální nebo lehce alkalická. Pravidelné kontroly jaterních funkcí jsou nutné, zejména na počátku terapie (prvních 6–8 týdnů). Léčba allopurinolem se nesmí zahajovat při akutním záchvatu dny. Po odeznění akutní fáze se může léčba zah
V naší poradně s názvem OMEGA MARIN FORTE, OBSAH JODU V RYBYIM OLEJI ? DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada.
Dobrý den.
Obsahuje tuk morskeho lososa v rybyim oleji vkapsích také Jód?
Je to důležuté, umí mi někdo poradit, prosím ?
Děkuji za odpověď
Ladislav Dráb
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.
Šalvěj lékařská je aromatická bylina polokeřovitého vzhledu. Má přímou lodyhu, jež není větvená, ale olistěná. Šalvěj obecně je tedy spíše dřevina se stonky, které se větví už od země. Dřevnaté jsou však pouze stonky, horní část rostliny je bylinná. Spodní, dřevnatá část přezimuje, proto se šalvěj řadí mezi rostliny vytrvalé. Bývá vysoká až 70 cm, menší rostliny ale mohou dorůstat do výšky pouhých 20 cm. Šalvěj lékařská má vstřícné řapíkaté listy, které mají podlouhlý, někdy až eliptický tvar. Jsou zoubkaté, dlouhé 2−8 cm a široké od 1 do 4 cm. Stojí na lodyze proti sobě a mívají stříbřitý povlak. Na spodní straně listů občas bývají postranní ouška. Listy jsou zespodu šedé a plstnaté, na lícové straně jsou většinou lysé. Šalvěje mají tlusté a silné listy s velmi hustou síťovou nervaturou, které někdy přezimují. Šalvěje kvetou v červnu a červenci a jejich plodem je tvrdka. V našich podmínkách se pěstují na zahrádkách, některé druhy rostou i planě. Šalvěje milují teplo a sucho, nejlépe se jim tudíž daří na slunných stráních a skalách. Sbírají se jejich listy a nať.
Šalvěj lékařská je u nás známa pod lidovou přezdívkou „babské ucho“ nebo třeba „smrtky“. Jak již bylo naznačeno, šalvěj má silné léčivé účinky (ve vysokých dávkách může působit dokonce toxicky), konkrétně dezinfekční, antibakteriální a antivirózní. Šalvějový čaj je proto skutečně výtečným pomocníkem, přepadne-li nás rýma, kašel, angína, klasická chřipka nebo jiné onemocnění dýchacích cest. Pití čajů ze šalvěje také výrazně napomáhá prevenci před těmito i jinými ,,vetřelci“. Kloktání šalvějového nálevu pomáhá při krvácení dásní, můžeme jej použít rovněž jako výborné kloktadlo při bolestech v krku. V menších dávkách zmírňuje pocení (zejména noční), působí protizánětlivě, baktericidně (tj. ničí bakterie) a svíravě (tj. pomáhá uzavírat zranění) a podporuje vylučování moči. Šalvěj má blahodárné účinky i na naše trávení (je známá mj. jako urychlovač otrav jídlem) a na léčení střevních a žaludečních katarů.
V případě jakýchkoliv problémů se zuby je nejrychlejší a nejúčinnější pomocí kontrola u zubaře. Návštěvu neodkládejte, infekce v ústní dutině není žádná zanedbatelná věc a může se rozšířit mrknutím oka, proto je vždy lepší, aby se na ni podíval odborník. Pokud nechcete mít brzy zubní protézu, pravidelné kontroly u zubaře a péči o zuby nic nenahradí.
Na záněty v ústní dutině je nejlepším lékem kloktadlo vyrobené z odvaru ze šalvěje nebo řepíku a do něj přidané šťávy z netřesku. Používá se vychlazené a kloktá několikrát denně, dokud potíže neustanou. Dobrou službu při zánětech v ústní dutině vám prokáže i heřmánek. Kloktadlo vyrobíte tak, že 50 g heřmánkových květů povaříte přibližně 15 minut v 1 litru vody. Poté jen scedíte a vychladíte. Používejte na kloktání několikrát denně.
Do teplé vody dejte 1 lžičku propolisové tinktury. Kloktejte každé 2 hodiny. Nebo tinkturu nařeďte vodou, namočte do ní vatu na špejli a potřete si mandle. Pak půl hodiny nic nepijte.
Při začínající bolesti v krku si několik sekund vykloktejte 1 malou odlivku domácí slivovice. Potom vyplivněte a půl hodiny nic nepijte. Užívejte, když neberete antibiotika.
Při zánětu mandlí je dobré kloktat lipový čaj: 2 čajové lžičky květů z lípy obecné přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Teplým čajem kloktejte. Můžete do něho přidat i 1 čajovou lžičku medu.
Kloktadlo si připravte ze stejných dílů listu máty peprné, listu šalvěje lékařské a květu heřmánku pravého. Čajovou lžičku směsi přelijte šálkem vroucí vody, 10 minut luhujte a poté sceďte. Teplým čajem kloktejte každou půlhodinu.
Povařte 4 čajové lžičky měsíčku lékařského 5 minut v 0,5 l vody, 1 hodinu nechte luhovat a pak sceďte. Teplým nálevem kloktejte 5–6x za sebou každé 2 hodiny.
Povařte 1 lžičku dubové kůry 5 minut v 0,5 l vody, 30 minut vyluhujte, sceďte a kloktejte 3x denně.
Šťávu z citronu smíchejte ve stejném poměru s medem. Touto směsí proplachujete krk několik minut.