Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KOKOSOVÉ PUSINKY


KOKOSOVÉ PUSINKY je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Bio kokosový olej je lisován za studena z dužniny zralých kokosů, pěstovaných v ekologickém zemědělství. Celý proces výroby trvá jen několik málo hodin, aby si olej zachoval svoji výbornou kvalitu. Nejsou do něj přidávány žádné konzervační látky ani barviva. Kokosový olej chrání imunitní systém a je velmi ceněn pro svůj obsah kyseliny laurové, kaprylové, kaprinové nebo myristové.


Rozdíl mezi bio a nebio

Vydrží dva roky, velmi těžko žlukne (záleží druh od druhu) a je používán velmi dlouhou dobu v tropických oblastech, kde palmy rostou. Podstatné je vědět, jaké metody jsou co nejvíce šetrné a jaké vlastnosti vlastně hledáte. Pokud hledáte olej, který nemá silnou chuť a vůni po kokosu, jedná se povětšinou o rafinovaný olej, který se hodí na zmiňované smažení a pečení, díky své vyšší stabilitě, podstatné však je, jakou metodou přesně byl rafinován a získán. Nejčastěji se můžete potkat s virgin a crude – tedy něco jako panenský a hrubý (surový).

Kokosový olej může být extrahován suchým nebo mokrým způsobem, a to buď z čerstvé dužiny, sušeného kokosu, či kokosové pasty. Nejvýhodnější je suchým způsobem z čerstvé dužiny. Druhá možnost je také výroba kopry (copra), kdy se kokosová dužina vysuší sluncem, pecí nebo ohněm. Následně se kopra zpracuje chemicky, či tlakem a teplem, anebo kombinací všeho, a dostane se kokosový olej bohatý na proteiny. Zbytek kopry se používá – kvůli složení pro člověka nevhodnému k jídlu – jako strava pro dobytek. Výhodou je také používat ořechy, které jsou vyzrálejší – tedy více než 2 a méně než 20 měsíců. Z mladších se olej dostává složitěji, dociluje se okolo 15 % výnosu. Z tisíce vyzrálých ořechů můžete vyrobit až 70 litrů oleje.

Raw (virgin) kokosový olej – výrazná kokosová vůně, šedá až bílá barva, nemusí být čirý. Při dotyku se na prstech rozpouští. Dle standardů zemí, které vyrábějí většinu kokosového oleje, musí jít o ten, který je připraven z čerstvé dužiny, a to přirozeně či bez zvýšení teploty a bez jakýchkoliv přídavků. Novější příprava pomocí centrifugy (odstředivky) z kokosové dužiny napuštěné vodou má vcelku velkou výnosnost a nejlepší čistotu. Pokud byla metoda provedena správně, není třeba ani fermentovat, zahřívat pro zbavení se vlhkosti oleje, a vše se oddělí při 24 °C – proto se mu také může říkat cold pressed (lisován za studena). Dá se užívat přímo.

RBD ‘crude’ – ‘rafinovaný, bělený a deodorizovaný’ – bývá průhledný, ztuhlý je čistě bílý, nebo s mírným žlutým nádechem, bez zápachu a velmi slabé chuti. Vyrábí se převážně z kopry, která je obvykle za vyšší teploty a tlaku (či obojího) prolisována, a olej je poté oddělen – ať už mechanicky, či chemicky. Výnosnost je zde až 60 % původní váhy kokosové dužniny. Tento olej však musí být dále upravován, aby mohl být požíván – musí se filtrovat, chemicky čistit a zahřívat.

Rozdíl mezi Bio kokosovým olejem a rafinovaným kokosovým olejem je značně velký v cenách. Bio kokosový olej bude díky metodám, surovinám a výnosnosti vždy dražší.

Neexistují přesné směrnice, jak musí být daná verze oleje nazvána a označena. Je tedy docela pravděpodobné, že se můžete stát obětí podvodu, či omylem koupit jiný druh kokosového oleje, než jste chtěli. Výrobce může úmyslně mlžit či nepřiznávat přesnou metodu získání použitých surovin.

Zdroj: článek Bio kokosový olej

Poradna

V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť

Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.

Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.

Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.

Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.

Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.

Zdroj: příběh Ketoza jsmí se jíst cibule

Výroba kokosového oleje

Kokosový olej se vyrábí dvojím způsobem:

  • Lisováním čerstvé kokosové dužniny se získává panenský kokosový olej.
  • Lisováním sušené kokosové dužniny zvané kopra se získává rafinovaný kokosový olej.
Každá z těchto variant má jiné složení mastných kyselin a jiné účinky na lidské zdraví.

Panenský kokosový olej

1. způsob výroby je suchou metodou, kdy se čerstvá kokosová dužnina zralých kokosových ořechů rychle vysuší za použití nízké teploty a poté se lisuje, aby se získal olej.

2. způsob používá mokrou metodu, kdy stroj lisuje čerstvou kokosovou dužninu, aby se získalo mléko a olej. Mléko se od oleje odděluje fermentací, enzymy nebo odstředivkami.

Výsledný olej má kouřový bod 177 stupňů Celsia a lze ho použít pro rychlé restování nebo pečení, ale není vhodný pro velmi vysoké teplo, jako je hluboké smažení masa. Na etiketách kokosového oleje můžete také vidět následující výrazy:

  • Expeler-pressed: stroj lisuje olej z kokosové dužiny, často za použití páry nebo tepla.
  • Lisovaný za studena: olej se lisuje bez použití tepla. Teplota zůstává pod 49 stupni Celsia; věří se, že to pomáhá zachovat více živin.

Rafinovaný kokosový olej

Kopra je strojově lisována, aby se uvolnil olej. Olej je poté napařen nebo zahříván, aby se deodorizoval (zbavil pachu), a vybělen filtrací přes jíly, aby se odstranily nečistoty a zbývající bakterie. Někdy se k extrakci oleje z kopry používá chemické rozpouštědlo, jako je hexan. Potom takový olej má vyšší bod kouře při asi 204-232 stupních C a je bez chuti a zápachu.

Zdroj: článek Kokosový olej, je skutečně tak zdravý?

Příběh

Ve svém příspěvku KAPIČKY VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DankaDana.

My jsme s Vigantolem spokojení, kapu kapičku přímo do pusinky máme z toho s malým už takovou hru, takže dávám vždy ve stejnou dobu abych nezapomínala a pořád ho to takhle baví, takže je to fajn že je to v té formě kapiček

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kapičky Vigantol

Recepty

Sirup z aloe vera

Suroviny:

  • 100 g gelu z listu aloe vera
  • 100 g cukru

Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.

Kandovaná aloe vera

Suroviny:

  • 100 g gelu z listu aloe vera
  • 100 g cukru

Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.

Aloe vera džus

Suroviny:

  • 100 g dužiny aloe vera
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 200 ml minerální vody bez bublinek
  • 2–3 lžíce medu

Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.

Med z aloe vera

Suroviny:

  • 3 listy aloe
  • med

Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.

Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem

Suroviny:

  • 200 g červené řepy
  • 2 jablka
  • 25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
  • sůl
  • ½ čajové lžičky nastrouhaného křenu

Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.

Aloe vera nápoj s malinami a mangem

Suroviny:

  • ½ manga
  • 1 pomeranč
  • 25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
  • 100 ml medového melounu (bez slupky)
  • 50 g malin

Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.

Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách

Suroviny:

  • 80 g šťávy z aloe
  • 10 g ricinového oleje
  • 12 g lanolinu
  • 10 kapek eukalyptové silice

Suroviny smíchejte a uchovávejte v chladu.

Suroviny jsou k&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Aloe vera recepty

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA OKOLO ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, mám dotaz co to může být když dcera sní jakékoliv jídlo hned si neumyje ústa když jí zůstane jídlo okolo úst tak se jí objeví vyrážka spíš mi to připadne jako nějaký ekzém.Nechci s tím hned běžet za dětskou doktorkou tak tahle zjištuji co by to mohlo být.Děkuji za názory

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za dětskou lékařkou byste se svou dcerou jít měla, protože tyhle vyrážky kolem její pusinky můžou mít mnoho příčin a některé zanechávají i jizvy na pleti. A to byste určitě pro svou holčičku nechtěla. Je zapotřebí to vyšetřit, případně odebrat stěry z úst a z pupínků a podle výsledků určit další léčbu. Ta obvykle bývá účinná a do dvou týdnů to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vyrážka okolo úst

Výroba kokosového oleje

Ingredience: zralý kokosový ořech.

Postup: Kokosový ořech je potřeba nejdříve oloupat a zbavit slupky. Ořech potom rozbijeme a dužinu kokosového ořechu vyškrabeme (nejvhodnější je použít speciální struhadlo na kokosové ořechy, s jehož pomocí se dá dužina lehce vyškrábat ─ vznikají jakési kokosové piliny). Poté si vezmeme misku, na kterou natáhneme větší bavlněnou utěrku. Do této utěrky postupně dáváme nastrouhanou dužinu kokosových ořechů. Utěrku s dužinou zavineme do koule a ždímáme ji rukama. Tímto způsobem postupně vyždímáme všechnu nastrouhanou kokosovou dužinu. Získané mléko přecedíme přes sítko, abychom ho zbavili případných kokosových pilin a částí dužiny. Následně mléko nalijeme na pánev a na mírném až silném ohni ho ohříváme přibližně 3─5 minut. Když mléko začíná získávat konzistenci pasty, bude olej brzy hotový. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme. Po vytvoření pasty odstavíme pánev z ohně. Kokosový olej je hotový. Takto získaný olej dáme do nádoby. Chceme-li ho používat studený, vložíme jej do ledničky.

Zdroj: článek Kokosový olej v kuchyni

Příběh

Ve svém příspěvku VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenna.

Jak Vigantol podáváte miminkům abyste věděli jistě, že kapičku spolkne? Na lžičku nebo přímo do pusinky? Chci dávat poctivě, vím, že je to důležité.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Vigantol

Jak snížit cholesterol

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.

Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.

Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.

Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.

Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!

Doporučená jídla:

  • luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
  • pečivo a obiloviny – celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky
  • dezerty – želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty
  • cukrářské výrobky – žádné!
  • ořechy – vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany
  • nápoje – čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje
  • dresinky a koření – koření všeho druhu, jogurtové dresinky
  • tuky – celkovou spotřebu tuků snížit!
  • ryby – všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené; odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh
  • maso – krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí
  • polévky – netučný vývar, zeleninové polévky
  • mléčné výrobky – netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině),

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Příběh

Ve svém příspěvku VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Nám dětský taky předepsal Vigantol, ten se předepisuje prý už léta miminkům a dává se vždy alespoň do roku kvůli tomu aby dobře zarostla fontanela a jako prevence křivice, je to pohodlné v té formě kapiček, kapu do mléka a malý o tom ani neví takže je to fajn.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňka.

Tak to já to dávám jenom na lžičku bez mlíčka nebo rovnou do pusinky, mám totiž strach, aby mi to s mlíčkem nevyzvracela.

Zdroj: příběh Vigantol

Cien Body Butter – Coconut

Cien Body Butter – Coconut je kokosové tělové máslo pro normální a suchou pokožku.

Složení

Aqua, Glycine Soja Oil, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethylhexyl stearate, Cocos Nucifera Oil, Myristyl Myristate, Olea Europaea Fruit Oil, Parfum, Panthenol, Dicaprylyl Carbonate, Phenoxyethanol, Stearic Acid, Carbomer, Ethylhexylglycerin, Tetrasodium EDTA, Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate, Sodium Hydroxide.

Zkušenost

Velké 400ml balení je opravdu bytelné, těžké a povolení kovové přezky přes víčko vyžaduje použití síly. Design připomíná starou zavařovací sklenici, ale zdání klame, obal je plastový. Kdyby byl obal skleněný, možná by s ním měla co dělat i polička v koupelně. Není to tedy zrovna balení do kabelky. Po otevření vás překvapí úžasná hutná konzistence tohoto másla. Je naprosto ideální na léto na sluncem vysušenou pokožku, kterou dokonale hydratuje, zjemní a jemně provoní kokosem. Nemusí se nanášet nijak zvlášť velké množství, a navíc máte dávkování díky konzistenci zcela pod kontrolou. Jako u tělového mléka vám z tuby nevyteče více než požadované množství. Rychle se vstřebá a nezanechává mastný a ulepený pocit. V nabídce je i s vůní kakaa a manga. U mastnějších tělových přípravků byl problém s roztíráním, ale tohle máslo prostě klouže krásně a zároveň pokožku hojně vyživí i promastí. Vyzkoušena i verze s kakaovým máslem, která jemně voní po bílé čokoládě. Dóza je na tuto konzistenci výrobku skvělá. Určitě vyzkoušejte a používejte.

Recenze

Pozitiva:

  • Máslo má úžasnou vůni a perfektně hydratuje na dlouhou dobu.
  • Nemastí.
  • Poměr cena – výkon je úžasný.
  • Nejlepší tělové máslo na trhu.
  • Neucpává póry a nezatěžuje pleť.
  • Nedráždí.
  • Rychle se vstřebává.
  • Velké balení za dobrou cenu.
  • Výborný i na popraskané rty.
Negativa
  • U kokosové vůně velká intenzita.
  • Parfemace může přecitlivělé a ojedinělé případy dráždit.
  • Balení jde ztuha otevřít.

Zdroj: článek Krémy Cien

Bílé tečky na jazyku miminka

Nejčastější příčinou bílých teček na jazyku miminka je moučnivka. Ta se projevuje bílými povlaky v ústech dítěte (na jazyku, na patře či vnitřku tvářích) a nejčastěji se objevuje u kojenců do jednoho roku věku. Moučnivku způsobuje kvasinka, která se v lidském těle běžně vyskytuje, ale pokud je všechno v pořádku, dokážeme se s ní vypořádat. Teprve v momentě, kdy je naše imunita z nějakého důvodu oslabena, dochází k přemnožení kvasinek a ke vzniku moučnivky.

Postiženým miminkům nemusí moučnivka způsobovat žádné problémy, ale taky může. Některé děti trpí potížemi s příjmem potravy, neklidem či bolestmi bříška. Pokud jsou totiž kvasinky přemnožené v pusince, jsou pravděpodobně přemnožené i ve střevech, kde pak způsobují nežádoucí kvašení.

Pokud se jedná o mírnou formu moučnivky, je potažený pouze jazyk, nikoli patro či ústní sliznice, nemusí se přistupovat k žádné léčbě. Lékaři obvykle radí nechat to miminko vybojovat samo. Jako pomocná opatření se doporučuje vyvářet po nějakou dobu dudlíky a pomoci nastartovat imunitu dítěte přípravkem s obsahem širokospektrálních laktobacilů.

Pokud se ale bílé flíčky či potahy vyskytují nejen na jazyku, ale zasažena je větší část úst, případně je zarudlá oblast kolem konečníku, je už nutné přistoupit k léčbě. Pediatři nejčastěji doporučují slabý roztok genciánové violeti (fialová vodička), kterou se miminku vytírají ústa. Někde se sice dočtete, že je karcinogenní, ale to byste museli dítě genciánkou několik měsíců doslova prolévat, aby bylo riziko vzniku rakoviny opodstatněné.

Někteří lékaři předepisují také borax, nebo pokud občas jezdíte do Německa či do Rakouska, můžete si dovézt volně prodejný Nystatin. Kromě vytírání pusinky dítěte je ale taky nutné potírat si vybraným lékem bradavky, aby si vaše miminko při kojení nezaneslo kvasinky zpátky.

Zdroj: článek Bílé skvrny na jazyku

Batole 8 měsíců

Osmý měsíc je ve vývoji miminka zlomový. Vleže na zádech nebo na bříšku již totiž mnoho času nestráví. Vyzkouší si, že se může opírat o jednu ruku, zároveň o jeden bok, respektive o jednu stranu pánve a o nožičku. Ručičky dítěte jsou teď už natolik šikovné, že dovedou uchopit i drobný předmět tak, že jej prakticky drží jen palec a ukazováček, popřípadě ještě prostředníček. Snadno si pak může vkládat například drobné lupínky do pusinky. Tím, že dítě dospívá k jednotlivým dovednostem samo, dochází i ke zpevnění trámčin v kostech, zesílení svalů a vazů. Pokud dítě již dokáže samo nějaké dovednosti dosáhnout, je to také známka toho, že jeho svalově-kostěný aparát je natolik silný, aby váhu dítěte unesl.

Zde můžete vidět, jak vypadá batole tohoto věku.

Zdroj: článek Batolecí věk

Vyrážka v ústech

Vyrážka v ústech může znamenat onemocnění zvané moučnivka. Toto onemocnění patří mezi časté infekce dětí, nejčastěji se objevuje v dutině ústní u novorozenců a kojenců do 2. měsíce věku. Není výjimkou ani u malých dětí nebo u dospělých osob, které mají slabý imunitní systém anebo trpí chronickým onemocněním jater. U dětí se moučnivka objevuje také během užívání antibiotik. Antibiotika se dostanou do mateřského mléka a zabíjí tak užitečné bakterie a udržují kvasinky při životě, čímž může dojít k jejich přemnožení. Moučnivka může vzniknout i u dětí, které se narodily císařským řezem, ale matka byla nucena ihned po porodu začít brát antibiotika. Možný přenos moučnivky je také přes hračky, se kterými si dítě hraje a strká si je neustále do pusy (hlavně během období růstu zubů). Rodiče by proto měli dbát na časté umývání gumových hraček, popřípadě prát hračky látkové. Léčba moučnivky spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (její karcinogennost již byla vyvrácena), nebo ve výtažku z grepových jader (Citrovitalu), nebo lze použít citronovo-glycerinové tyčinky Med-Comfort nebo Pagavit, zkusit můžete také Nystatin. Vhodný je jídelníček bohatý na brukvovitou a jinou zelenou zeleninu, česnek, cibuli nebo křen.

Zdroj: článek Červené pupínky v ústech

Jídelníček

Přejít z mléka na jinou stravu není vůbec jednoduché. Miminko musí přijít nové potravě i novému způsobu jejího přijímání na chuť. Může se stát, že mu ovocná přesnídávka nebude vůbec chutnat, kdežto mrkev ano. Při krmení dávejte na lžičku jen malé množství připraveného příkrmu a nechte miminko, ať nový nástroj dle libosti prozkoumá. Připravte se na to, že si bude během krmení dávat do pusinky ručičku a vše kolem něj získá barvu příkrmu. Pakliže miminku podávané jídlo nebude chutnat, v žádném případě mu ho nenuťte. Jak se má tak malé dítě, které ještě neumí sedět, krmit? Položte ho do autosedačky, v níž bude mít při jídle pohodlí. Většina dětí toho napoprvé příliš nesní. Některé malé jedlíky mohou například rozčilovat prodlevy mezi jednotlivými sousty. Přece jen prs nebo dudlík fungují rychleji. Příkrmy by od ukončeného 4. měsíce věku měly začít dostávat děti krmené pouze umělým mlékem. Pokud naopak plně kojíte a máte pestrou stravu a nepříliš hladové dítě, do 6. měsíce věku nic jiného než mateřské mléko vaše miminko nepotřebuje.

Pro děti od ukončeného 4. měsíce jsou běžně k dostání jednodruhové (jablečné), případně dvoudruhové (například jablko a meruňka nebo jablko a hruška) ovocné přesnídávky, dále pak jednodruhové zeleninové příkrmy (mrkev, brokolice, květák) a výjimečně některá hotová jídla. Vícedruhová jídla by měly konzumovat starší děti. Maminky se často přou o to, zda je zdravější připravit dítěti zeleninu doma, nebo koupit již hotový zeleninový příkrm a doma ho jen ohřát. Na tuto otázku bohužel neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Doma uvařené příkrmy jsou sice levnější, ale zaberou vám více času, neboť jejich příprava je pracnější. Většina rozumných maminek řeší situaci tak, že má vždy nějakou lahvičku v zásobě. Obvykle však dětem doma vaří.

Jak vypadá čtyřměsíční miminko.

Zdroj: článek Čtyřměsíční dítě

Co znamenají puchýřky na jazyku u dětí

Puchýřky na jazyku dětí mohou znamenat onemocnění zvané moučnivka. Toto onemocnění patří mezi časté infekce dětí, nejčastěji se objevuje v dutině ústní u novorozenců a kojenců do 2. měsíce věku. Není výjimkou ani u malých dětí nebo u dospělých osob, které mají slabý imunitní systém anebo mají chronické onemocnění jater. U dětí se moučnivka objevuje také během užívání antibiotik. Antibiotika se dostanou do mateřského mléka a zabíjí tak užitečné bakterie a udržují kvasinky při životě, čímž může dojít k jejich přemnožení. Moučnivka tak může vzniknout u dětí, které se narodily císařským řezem, ale matka byla nucena ihned po porodu začít brát antibiotika. Možný přenos moučnivky je také přes hračky, se kterými si dítě hraje a strká si je neustále do pusy (hlavně během období růstu zubů). Rodiče by proto měli dbát na časté umývání gumových hraček, popřípadě prát hračky látkové.

Léčba moučnivky spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (její karcinogenita již byla vyvrácena), nebo ve výtažku z grepových jader (Citrovitalu), nebo lze použít citronovo-glycerinové tyčinky Med-Comfort nebo Pagavit, zkusit můžete také Nystatin. Vhodný je jídelníček bohatý na brukvovitou a jinou zelenou zeleninu, česnek, cibuli nebo křen.

Zdroj: článek Puchýřky na jazyku

SLOŽENÍ CYTEALU

Účinné látky Cytealu:

  • Hexamidini diisetionas 100 mg,
  • Chlorhexidini digluconatis solutio (20%) 100 mg,
  • Chlorcresolum 300 mg.

Pomocné látky Cytealu:

  • Lauramidopropylbetain,
  • diolamid kokosové kyseliny,
  • edetová kyselina,
  • parfém,
  • mléčná kyselina,
  • čištěná voda ad 100 ml.

Zdroj: článek Cyteal - příbalová informace

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Zdroj: článek Minerál vápník

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: článek Stopový prvek selen

Recepty na makrobiotickou stravu

Brokolicovo-kokosový tofu krém

Ingredience: brokolice, tofu, kokos

Postup: Do hrnce dáme růžičky brokolice, tofu natural a trochu vody se solí/shoyou a chvíli vaříme. Pak přidáme kokosové mléko, umeocet a ještě povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém.

Ovesno-jáhlová kaše pro kojence

Ingredience: vločky ovesné, jáhly, mrkev

Postup: Jemné ovesné vločky + jáhlové vločky (nebo předem uvařené jáhly) chvíli povaříme s vodou na hustou kaši. Odstavíme z plotny a přidáme trochu čerstvě lisované mrkvové šťávy a promícháme – kaše je řidší a zároveň akorát teplá pro podávání.

Žampióny na smetaně

Ingredience: houby, celer, petržel kořenová nebo pastinák, tofu, sójová smetana, rýže natural

Postup: Na oleji orestujeme cibuli se solí a kmínem, přidáme plátky žampiónů, „bílou“ kořenovou zeleninu (zde petržel a celer), zastříkneme shoyou, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kostičky tofu (zde bylinkové), zalijeme (sójovou) smetanou, zahustíme pomocí kuzu a ještě chvíli povaříme. Přílohou je vařená rýže natural.

Zdravé sušenky

Ingredience: 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek směsi ořechů (dle chuti), 2 hrsti sezamového semínka, 3 hrsti lněného semínka, 1 hrst slunečnicového semínka, 1 lžička kypřicího prášku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kvalitní melasy nebo obilného sirupu/sladu, 0,5–3/4 hrnku oleje, sladěnka

Postup: Všechny suroviny zpracujeme v tuhé těsto, které potom vykrajujeme lžicí a tvarujeme. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Pro sladší chuť možno přidat i pokrájené sušené ovoce nebo nahrubo nasekat carobovou čokoládu.

Dortíky s marcipánem

Ingredience: špaldová mouka, obilné mléko nebo sójové mléko, javorový sirup, jablečný ocet, mandle

Postup: Potřebujeme 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva a třetinu lžičky sody. „Mokrou“ směs tvoří půl hrnku mandlového mléka a lžička jablečného octa. Smícháme a necháme odstát. Přidáme 1/3–1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku oleje. Vmícháme suchou směs. Nalejeme do formy a pečeme na 160 stupňů. Po vychladnutí pomažeme rozvařeným ovocem a nazdobíme tvary z marcipánu. Marcipán připravíme následovně. Smícháme 200 g najemno mletých mandlí s asi pěti lžícemi javorového sirupu a vypracujeme do vlhkého těsta. Pokud se marcipán drobí, přidáme po trochách sirup. Pokud chcete různé barvy, rozdělte těsto a dobarvěte přírodním barvivem nebo zeleninou (řepný džus je jen jedna z možností). Vytvoříme placky a dáme chladit.

Fazolový guláš

Ingredience: fazole, cibule, zeleninový vývar, dýně hokaido, česnek, kukuřičný škrob, polenta

Postup: Na oleji orestujeme ci

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Makrobiotická strava

Nizoral

Nizoral šampon je přípravek určený k léčbě kožních infekcí vyvolaných plísněmi nebo kvasinkami. Šamponem může být ošetřena vlasatá část hlavy i rozsáhlejší plochy na hrudi nebo v obličeji. Léčivou látkou je ketoconazolum (ketokonazol) s obsahem 20 miligramů v 1 gramu šamponu. Nizoral šampon dále obsahuje tyto pomocné látky: natrium-lauryl-sulfát, dinatrium-lauromakrogol-sulfosukcinát, diolamid kyseliny kokosové, kvarternizovaný kolagen, makrogol-5500-methylglukoso-dioleát, chlorid sodný, 35% kyselinu chlorovodíkovou, imidomočovinu, parfém, hydroxid sodný, sodnou sůl erythrosinu a čištěnou vodu.

Postižení kůže se obvykle jeví jako olupování kůže na hlavě v podobě bílých šupinek (lupů), dále se objevují červenohnědé skvrny se žlutými nebo bělavými šupinami, obvykle na obličeji nebo hrudi (seboroická dermatitida); malé hnědé nebo bělavě zbarvené skvrny nepravidelného tvaru objevující se na trupu (pityriasis versicolor). Pomocí šamponu Nizoral můžete tyto infekce léčit a infekcím předcházet.

Nizoral šampon používejte vždy přesně podle pokynů svého lékaře. Umyjte důkladně postižené oblasti na kůži, šampon nechejte 3–5 minut působit, teprve pak opláchněte. Přesvědčte se, že jste důkladně umyli kůži, nikoli jen vlasy. Pro jedno umytí postačí obvykle malé množství šamponu vytlačené do dlaně. Častost používání šamponu závisí na druhu infekce a rovněž na tom, zda chcete onemocnění léčit nebo zamezit jeho návratu.

Léčba: 2x týdně po dobu 2–4 týdnů.

Zamezení návratu onemocnění: 1x týdně nebo 1x za dva týdny.

Malé hnědé nebo bělavě zbarvené skvrny nepravidelného tvaru objevující se na trupu (pityriasis versicolor).

Léčba: 1x denně po dobu pěti dní.

Zamezení návratu onemocnění: každým rokem před začátkem léta 1x denně tři po sobě jdoucí dny.

Náhodné polknutí přípravku nepředstavuje vážnější ohrožení, přesto však informujte svého lékaře. Vzhledem k možné aspiraci by nemělo být vyvoláváno dávení nebo prováděna laváž žaludku.

Zdroj: článek Tinea corporis

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


kokosové olej vagina
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kokosové pusinky z bílku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.