Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KOLÁČE


Zajímáte se o téma KOLÁČE? Tak právě pro vás je určen tento článek. Název lecitin pochází ze starořeckého slova lekithos, což znamená žloutek. Lecitin je obecný název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, respektive fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu a jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin.


Škodlivost sójového lecitinu

Sójové boby od hlavních pěstitelů jako obnovitelná surovina jsou každoročně k dispozici v dostatečném množství. Zralé a pečlivě uskladněné boby mají velký význam na dobrou kvalitu lecitinu. Boby se musí nejdříve očistit, vyloupat a rozválcovat na takzvané koláče. Koláče o velikosti 2–5 mm jsou zpracovány v extrakčním zařízení pomocí hexanu. Extrakce se provádí v protiproudovém režimu. Při tom vzniklá směs hexanu a oleje zvaná miscella, která se dále zpracovává pomocí destilace pro regeneraci hexanu z oleje. Zbývající hexan se z koláče oddestiluje s parou ve vakuu. Takto vzniklý surový olej je výchozím produktem pro získání sójového lecitinu. Přidušením olejnatých semen před vlastní extrakcí může být obsah lecitinu v surovém oleji zvýšen o 50–100 %, přičemž podíl hydratovaných fosfolipidů v oleji neklesá.

Surový olej jako výchozí látka obsahuje asi 2 % lecitinu, je zahříván v nádržích na 70–90 °C a s 1–4 % vody intenzivně smíchán. Při tomto postupu se vysráží lecitin do podoby rosolovité hmoty, která se od oleje odděluje ve speciálních odlučovačích. Tento lecitinový kal – s obsahem asi 12 % oleje, 33 % fosfolipidů a 55 % vody – je zbavován vody jejím odpařováním z jeho tenkých vrstev. Vzniká tak surový lecitin, obsahující 60–70 % polárních lipidů a 27–37 % sójového oleje. Podíl vody po této proceduře činí pouhých 0,5–1,5 %.

Hlavními složkami získané šlemovité hmoty surového lecitinu jsou fosfolipidy, označované jako fosfatidy, triglyceridy, glykolipidy a sacharidy. Vedlejšími složkami pak jsou steriny, volné mastné kyseliny, barviva a řada jiných sloučenin. Kromě rosolu získaného prostřednictvím vody v nádržích se získává rosolovitá hmota pomocí kyselin a proces zrosolovatění enzymem fosfolipázou A2. Tomuto procesu se podrobují i jinak nezkapalněné nebo takzvané těžce zkapalněné fosfolipidy.

Největší množství vyrobeného lecitinu, převážně ze sójových bobů, tedy sójový lecitin, míří do potravinářského průmyslu. Zpočátku byl rostlinný lecitin brán pouze jako náhražka za lecitin z vajec. Dávno již ale platí, že oba jsou ekvivalentní, někdy je dokonce i rostlinný brán jako silnější. Má již dávno pevné místo jako emulgátor a disperzní prostředek, stejně pro hydrofilní látky v olejovém nebo vodním prostředí, tak i jako stabilizační látka.

Lecitin je surovina velmi citlivá na teplo, v teplém prostředí rychle degraduje. Pokud uvedené nápoje nejsou doslova vařící, ale lze je bez problémů vypít (cca do 60 °C), pak to nevadí. V opačném případě (vyšší teplota) se zbytečně snižuje obsah aktivních látek.

Lecitin se nikdy úplně nerozpustí v tekutině, vždy jen pouze

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky lecitinu

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČEBNÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Marčanová.

Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,ráda bych se dozvěděla jak se dělá sirup,víno a šťáva z bezu.Před léty jsem se najedla v lese syrových kuliček bezu,nebo mě moc chutnali a přiotrávila jsem se,to už bych nechtěla nikdy zažít znova.Děkuji předem za Vaše odpovědi a rady.S pozdravem a přáním pěkného dne Marie.

Zdroj: příběh Léčebné účinky černého bezu

Recepty na koláče z dýně

Z dýně je možné také péct. Zde je několik video-receptů na koláče z dýní, ze kterých je vidět jak to správně upéci dýně recepty.

Foto: Evan Swigart

Zdroj: článek Jak se dají zpracovat dýně

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Kovačičová.

Do jakých potravin se řadí mák? děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák obsahuje hodně purinů - přibližně 170 miligramů na 100 gramů. Semena máku se primárně používají k ochucení nebo na ozdobu pečiva, jako je chléb, bagety, koláče a muffiny. Pro omezení příjmu purinů byste se měla vyhnout pečivu s makovou náplní, což jsou buchty s mákem, makové šátečky nebo nudle, či šišky s mákem a podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co neobsahuje puriny

Nová kniha od Mačingové

Kniha se skládá z úvodu a deseti kapitol.

Úvod knihy se zabývá základními principy stravování podle Mačingové, vyvrací kritiky na základě přesvědčivých argumentů dle principů a filozofie stravování.

Příběh Simončiny přeměny: Zde autorka popisuje příběh Simony, její náhlou změnu. Jedná se o teenagerku, která neustále bojovala s chutí na sladké, měla nepravidelný jídelníček s hladověním a neustálé výčitky ohledně dietních chyb. K novému stravování se přidali i rodiče Simony. U nich byl přechod na stravování podle Antónie Mačingové postupný. Po absolvování první detoxikace se rodičům upravil cholesterol a váhové úbytky u otce byly 12 kg a u matky 7 kg. Nejde však o kilogramy, ale především o úbytky v centimetrech.

Něco pro vegetariány: Tato kapitola se věnuje konkrétním receptům, které jsou doplněny fotografiemi zhotovených pokrmů. Je zde 21 receptů s fotografiemi.

Sváteční menu: Jde o univerzální skladbu menu, které je vytvořeno jak pro „masožravce“, tak pro vegetariány. Jsou zde zajímavě skloubené jednotlivé chody a při pohledu na fotografie se vám začnou doslova sbíhat sliny. V této kapitole je 9 receptů s fotografiemi pokrmů.

Sladké recepty z mouky: Tato pasáž je určena mlsounům, kteří nedokážou odolat sladkému pokušení. Autorka do svých pokrmů používá žitnou mouku, sójové mléko, jáhlovou mouku a další zdravé ingredience. Když se například podíváte na recept „Šišky s ořechy“, řeknete si, že jde o zcela běžné jídlo, ale když se podíváte na fotografii pokrmu, tak neodoláte a začne ve vás hlodat červíček, co to zkusit? Tato pasáž obsahuje 11 sladkých receptů, mezi nimiž nechybí tolik populární muffiny anebo klasické koláče se švestkami či maková buchta.

Slané moučné recepty: Tuto kapitolu využijí zastánci pizzy a slaných moučníků. Je zde 12 receptů od pizzy, tortill, chleba, rohlíčků až po slané koláče. Úžasně vypadají šneky z listového těsta, které se výborně hodí na slavnostní příležitosti. Ani zde se nemusíte bát, že byste si nevybrali své oblíbené jídlo.

Těstoviny: Zde autorka využívá veškerých možností přípravy celozrnných těstovin od lasagní po klasické špagety. Je zde 5 receptů s různými ingrediencemi, které jsou velmi zajímavé.

Recepty bez masa: Tato pasáž potěší vegetariány. Najdou tady velmi lákavé špízy, zapečené rolky, brambory, květák, lívance, čočku, fazole a další. Tato část knihy se skládá z 12 receptů a nechybí zde ani klasické vegetariánské knedlo-zelo a... to je překvapení.

Recepty s masem: Skvělá kapitola pro milovníky masa. Je zde 12 receptů s jehněčím, hovězím, králičím, krůtím a kuřecím masem. Nechybí ani recept n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak se projíst do štíhlosti podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Mohu jíst švestkové koláče, buchty a kyselé zavařované okurky. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte dávat pozor na snědené množství. Z vašeho výčtu stojí za zmínku zavařené okurky, protože ty mají vyšší obsah vitamínu K a je třeba s nimi počítat v celkovém denním příjmu vitamínu K.
- Švestkový koláč o průměru 10 cm má přibližně 6 mikrogramů vitamínu K.
- Buchty mají zanedbatelné množství vitamínu K, ať už mají náplň tvarohovou nebo makovou. Pokud jsou s povidly ze švestek, tak jedna buchta bude obsahovat zhruba 4 mikrogramy vitamínu K.
- Zavařené okurky (jedna malá sklenička 250 ml) bude obsahovat přibližně 25 mikrogramů vitamínu K. Pokud byste snědla v jednom dni 4 skleničky okurek, tak byste vyčerpala všechen povolený limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již nemohla jíst žádné jiné potraviny s vitamínem K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Postup diety

Je nezbytné, abyste dodržel/a následující pokyny v uvedeném pořadí:

  1. 7 dní před plánovanou procedurou přestaňte užívat léky obsahující železo (Ferronat, Sorbifer, Aktiferin)
  2. 7 dní před plánovanou procedurou přestaňte užívat léky na ředění krve (Warfarin, Plavix, Trombex, Anopyrin, Acylpyrin a další...) O užívání těchto léků informujte při objednávání sestru nebo lékaře. Je možné, že bude zvolen jiný postup nebo dostanete místo tabletek na několik dní injekce (poslední injekci aplikujte večer před zákrokem).
  3. Před vyšetřením je nutné zkontrolovat krevní srážlivost (INR, QUICK) Pokud vysazujete Warfarin, poslední kontrola je nutná den před vyšetřením. Hodnota INR musí být pod 1,3.
  4. 5-4 dní před plánovanou procedurou přestaňte užívat protiprůjmové přípravky, pokud lékař nerozhodne jinak.
  5. 4 dny před plánovanou procedurou přestaňte jíst následující potraviny:
    • tuhé, vláknité maso, klobásy
    • tukové koláče a cukroví, koláče s obsahem sušeného ovoce, ořechů, kokosu a máku
    • brambory se šlupkou, zeleninu kromě rozvařené zeleniny bez šlupek
    • fazole a čočku, hnědou rýži a celozrnné těstoviny
    • husté zapražené polévky
    • ovoce se šlupkou nebo s vyšším obsahem vlákniny (kiwi, jahody, meloun s jadérky), veškeré ořechy a sušené ovoce
    • pečivo s mákem, celozrnné pečivo, tmavý celozrnný chléb, křupavý chléb s vyšším obsahem vláknin, celozrnné suchary, celozrnnou mouku
    • džem se slupkami a jadérky
    • snídaňové cereálie s vysokým obsahem vlákniny, ovesnou kaši, otruby
    • jogurty s kousky ovoce a musli jogurty
    • Nadále můžete přijímat měkké libové maso, jogurty, brambory, do měkka uvařenou zeleninu, měkké ovoce, vývary, piškotové pečivo, čajové koláčky, želírovanou marmeládu, čaj a kávu, cukr, šťávy, ovocné a perlivé nápoje, pivo, vodu.
  6. 1 den před plánovanou procedurou začnete s ještě přísnější dietou (u pacienta trpících zácpou začíná tato fáze už 3 dny před procedurou):
    • Můžete sníst ke snídani jogurt a tekutiny bez pečiva.
    • Pokud trpíte zácpou v posledních 3 dnech k obědu a večeři řídký masový nebo zeleninový vývar a dále můžete přijímat už jen všechny tekutiny s výjimkou hustých džusů
    • Ve 12 hodin si připravte první roztok FORTRANS. Každý sáček musí být rozpuštěn v 1 litru vody. Je třeba do půlnoci vypít 4 litry tohoto roztoku. K tomu můžete pít průzračné tekutiny (voda, jablkový džus, kola, pivo atd.). Nepijte tekutiny, přes které není vidět.
    • Od půlnoci nic nejíte a nepijete
    • Pokud jdete na výkon v odpoledních hodinách, vypijte 2 litry FORTRANSU den před vyšetřením od 15. hodiny a další 2 litry (= 2 rozpuštěné sáčky) ráno před výkonem nejpozději 4 hodiny před vyšetřením.

Zdroj: článek Dieta před kolonoskopií

Jahody a diabetes

Mohu jíst jahody, když mám cukrovku? Pokud máte cukrovku, stále můžete jíst sladké dobroty, jako jsou dorty, sušenky i zmrzlinu. Avšak umírněnost je klíčem k předcházení výkyvům hladiny cukru v krvi.

Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující, ale jsou i perfektní pochoutkou, protože jejich sladkost dokáže uspokojit vaše mlsné chutě.

Jahody jezte s mírou

Dejte si pozor na některá jídla, která se mohou zdát zdravější, než jsou, jednoduše proto, že obsahují jahody.

Některé dezerty, jako jsou koláče a tvarohové koláče, zahrnují jahody jako polevy. Přesto mnoho z těchto dezertů není zrovna přátelských k cukrovce, protože celkový obsah cukru může způsobit rázové zvýšení hladiny cukru v krvi.

Nutriční obsah jahod

Jíst samotné jahody je zdravé, protože ovoce má nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií.

To je užitečné, pokud si hlídáte svou váhu. Udržování zdravé hmotnosti může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a pomůže vám snížit riziko komplikací diabetu.

Vláknina v jahodách

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek celých čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny, tedy zhruba 12 procent doporučeného denního příjmu.

Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se déle sytí. To také přispívá k udržení zdravé hmotnosti.

Vitamíny a minerály v jahodách

Mezi další důležité živiny a vitamíny nacházející se v jahodách patří vitamín C a hořčík.

Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko cukrovky 2. typu a zlepšit zvládání cukrovky.

Vitamin C je spojován s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu a může pomoci snížit skoky hladiny cukru v krvi po jídle. Antioxidanty ve vitaminu C mohou dokonce pomoci snížit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdroj: článek Jahody a cukrovka

Dieta

Při této dietě je tedy důležité, aby strava měla dostatek bílkovin, hlavně těch živočišných a aby se omezil tuk. Důležité je také dodržovat příjem tekutin. Ideálními tekutinami jsou ovocné a zeleninové šťávy plné vitamínů. Absolutně nevhodný je alkohol, který je zátěží pro játra. Pro vyléčení je také důležitá pravidelnost ve stravování, protože nemocná játra mohou hůře snášet nepravidelnost stravování.

Při onemocnění mononukleózou je třeba dodržovat dietu, pro vaření dietních jídel se dá čerpat inspirace z řady kuchařek, které se vyhýbají nevhodným jídlům.

Za nevhodná jídla při mononukleóze se považují všechna tučná masa (vepřové, losos, husa, kachna), všechny uzeniny, tučné sýry, majonéza, smažená jídla, hranolky, hamburgery, bramboráky, brambůrky, kynuté pečivo, čokoláda, mák, ořechy, kakao, různá koření, cibule, česnek, houby, okurky, luštěniny a zelí. Těmto potravinám je nutné se vyhnout v době nemoci.

Naopak za vhodné potraviny se považuje: maso (telecí, hovězí, velmi libové vepřové, kuřecí, králičí), šunka, nízkotučné mléko, vejce, máslo, těstoviny, rýže, bílé pečivo, piškotové moučníky, ovocné koláče, tmavý chléb, čerstvá a syrová zelenina a ovoce, brambory.

Maso je vhodné buď vařit nebo dusit bez tuku, po čase je možné použít rostlinný tuk, který se nesmí přepálit. Mléko by měl nemocný člověk pít každý den a vejce dokonce by měl jíst dokonce dvakrát denně. U ovoce a zeleniny je opravdu důležitá její čerstvost a nenadýmavost.

Doporučuje se také kloktat teplou vodu s citrónem, která snižuje otok a bolesti krku.

Zdroj: článek Mononukleóza

Co nejíst

Během detoxikace se nesmí:

  • Alkohol,
  • Cigarety,
  • Mléko a mléčné výrobky, s výjimkou ½ šálku neslazeného jogurtu s aktivními bakteriemi acidophilus, každý den.
  • Cukr, med, javorový sirup a umělá sladidla.
  • Káva,
  • Pšeničné zrno (chléb, sušenky, koláče, těstoviny), žito, ječmen, oves a rýže.

Zdroj: článek Sedmidenní detoxikační plán

Léčba alergie na ořechy

Vyhněte se ořechům a arašídům. Kontrolujte složky potravin. Vyhnout se ořechům vcelku je velice snadné. Daleko těžší je vyhnout se ořechům a arašídům obsaženým ve zpracovaných potravinách. Dávejte si pozor na sušenky, koláče, pečivo, zákusky, zmrzliny, snídaňové cereálie, cereální tyčinky, pomazánky, vegetariánská jídla, salátové dresinky a podobně. Pokud si dáváte jídlo, které jste sami nepřipravovali, vždy se zeptejte, zda neobsahuje ořechy či arašídy, případně jaké složky dané jídlo obsahuje, neboť jak jsme zmínili výše, ořechy mohou být skryty v surovinách použitých pro přípravu pokrmu.

Zdroj: článek Život s alergií na ořechy

Přírodní a doplňková léčba

Vyhřezlý hemoroid

Sedací koupele s hrstí rozpuštěné soli nebo s odvarem dubové kůry. Aromaterapeutické koupele s přidáním 4 kapek éterického oleje (například cypřišového, jalovcového, heřmánkového nebo mátového).

Trombozovaný hemoroid

Může pomoci polyetylénový sáček naplněný drceným ledem a přiložený na zvětšený hemoroid.

Strava

Nutno upravit tak, aby obsahovala dostatek vlákniny, vitamínů, rutinu a citrínu. Nejlépe vyhovuje vegetariánská strava se zvýšenou konzumací pohanky, bobulovitého ovoce, citrusových plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, rýže Natural, celozrnných těstovin, celozrnného chleba, ořechů, semínek a listové zeleniny. Omezte rafinované sacharidy, jako jsou sušenky, koláče, dorty a podobně. Vyhněte se konzervovaným a upravovaným potravinám, smaženým jídlům, kořeněným jídlům, kávě, tabáku, alkoholu a soli.

Vitamíny a potravinové doplňky:

  • vitamín C s bioflavonoidy 2–3 g denně, důležité je pro cévní stěnu přijmout denně 30 mg rutinu
  • 30 mg organicky vázaného zinku (možno nahradit 7 dýňovými semínky denně) – podporuje hojení
  • 200 mg vitamínu E – podporuje krevní oběh a brání vzniku pocitů tíhy v nohách
  • koenzym Q10 – zlepšuje okysličování tkání, podporuje krevní oběh a imunitu
  • lecitin – emulgátor tuků, usnadňuje krevní oběh
  • šťáva z celého listu aloe vera – má silný protizánětlivý účinek, posiluje játra, jejichž oslabení se může podílet na vzniku hemoroidů
  • Korolen – speciální regenerační přípravek na krevní oběh

Zdroj: článek Přírodní léčba hemoroidů

Přírodní léčba růžovky

Rosacea se obvykle léčí zevním nanášením gelu z aloe vera, nebo čaje roibos s citronem, popřípadě mýdla se sírou nebo masti s ichtamolem. Na růžovku také pomáhá volně prodejná Kittlova mast a Jarischova voda. Předpokládá se, že růžovka souvisí se špatnou funkcní střev, takže v léčbě je důležitá také dieta a přísná životospráva, jako například: hodně ovoce a zeleniny, bílé maso (drůbeží, ryby apod.), ale ne často, jen jednou za týden. Dále čaje na pročištění a úplné vyřazení bílé mouky v jakékoli podobě, to znamená žádné sladké (oplatky, koláče, buchty, knedlíky, těstoviny, omáčky zahuštěné moukou) Co se týče pečiva, tak se může jen žitný chleba.

Zdroj: článek Rosacea a moderní metody léčby

Žlučníková dieta

Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.

Zásady žlučníkové diety:

  • Dodržovat zásady zdravé výživy.
  • Jíst alespoň 4x až 5x denně.
  • Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
  • Začít den lehkou snídaní.
  • Všechna jídla připravovat čerstvá.
  • Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
  • Jíst vařená a dušená jídla.
  • Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
  • Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
  • Pít dostatečné množství neperlivé vody.

Vhodné potraviny:

  • maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
  • v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
  • ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
  • brambory na loupačku a bramborová kaše
  • ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
  • produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
  • zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
  • kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
  • tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
  • ne příliš kořeněné a tučné polévky
  • koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
  • v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
  • čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin

Nevhodné potraviny:

  • tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
  • ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
  • mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
  • smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
  • čerstvé a světlé pečivo
  • smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
  • vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
  • zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
  • nedozrálé ovoce se&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Čím zklidnit podrážděný žlučník

Kvasinková dieta

Protikvasinková dieta znamená poměrně přísný stravovací režim, jehož poctivé dodržování ale přináší značnou úlevu. Nemůžeme si myslet, že za všechno může zaplísněný organismus a střílet diagnózy od boku. Základem této diety je striktní vyloučení cukru a bílé mouky z jídelníčku. Rovněž je potřeba trvale se vzdát droždí a mléka. Je naprosto nevhodné jíst sladké bílé pečivo, koláče, koblihy, chléb, rohlíky, zákusky, cukrovinky a oblíbenou čokoládu. Pečivo můžete pouze celozrnné a kváskové, nejlepší je ovšem nejíst pečivo vůbec. Můžete ho nahradit extrudovanými chlebíčky a podstatně zdravějšími obilnými kašemi. Povolenými obilovinami jsou jáhly, pohanka, hnědá rýže, žito, oves, ječmen a špalda. Bílou rýži a kukuřici byste měli omezit nebo vynechat. Chybou by však bylo si kašičky sladit. Na to opravdu zapomeňte. Pozor na med, fruktózu, třtinový cukr či sladké sušené ovoce. Pořád se jedná o cukr, navíc v sušeném neošetřeném ovoci jsou podmínky pro plísně jak dělané.

Z ovoce se doporučují například jablka, hrušky, grepy, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny, švestky, rybíz, třešně, meruňky, angrešt a podobně. Vybírejte si především ovoce s kyselejší chutí, tím nic nezkazíte. Vynechat byste měli veškeré sladké ovoce, které snadno podléhá kvašení. Ze sladidel je pak povolena pouze stévie, melasa a obilné slady. Vyhněte se umělým sladidlům. Prostě se vyhněte celkově cukru. Se zeleninou na tom budete mnohem lépe, jsou ale zakázány brambory a veškeré výrobky z nich. Omezit byste také měli sladkou kukuřici. Z nápojů se doporučují nejrůznější zeleninové šťávy, zelené a bylinné čaje, samozřejmě také čistá voda. Bublinkové nápoje, slazené limonády, kávu a alkohol bez lítosti přenechejte druhým. Co se týká bílkovin, můžete libové maso, nejlépe ryby. Zakázány jsou uzeniny, tučná a smažená masa, rovněž mléko, sýry, sladké mléčné výrobky a plísňové sýry. Povoleny jsou kvalitní bílé jogurty nebo neslazené kysané nápoje s probiotickou kulturou. Přátelská spolupráce s probiotiky se vyplatí vždycky. Vynechejte veškeré přídatné látky, konzervy, polotovary a přípravky na dochucení. Z tuků upřednostňujte ty nenasycené nebo například kokosový olej, který se považuje za vynikajícího spolubojovníka s kvasinkami a plísněmi. Chcete-li si okořenit jídlo, používejte v hojné míře česnek, kterého se kvasinky velice bojí. Rovněž mají respekt před štiplavou zeleninou, jakou je například řeřicha nebo ředkvičky.

Počítejte s tím, že na počátku diety budete mít velkou chuť na sladké. Je to proto, že kvasinkám postupně začne chybět cukr. Chuť na sladké postupně odezní. Během diety může dojít ke zhoršení potíží, jedná se pouze o dočasnou záležitost. Protikvasinkovou dietu můžete navíc podpořit užíváním některých osvědčených přípravků na hubení plísní a kvasinek.

Test na kvasinky.

Zdroj: článek Jak se zbavit kvasinek

Nevhodné potraviny

Po odstranění žlučníku se u vás může objevit průjem. Důvodem je, že bez žlučníku proudí žluč přímo do střev a působí tam jako projímadlo.

Průjem způsobený tímto procesem obvykle odezní během několika týdnů až několika měsíců. Chcete-li dosáhnout co nejrychlejších výsledků, zkuste omezit následující:‌

Potraviny s vysokým obsahem tuku

Potraviny s vysokým obsahem tuku jsou hůře stravitelné a měli byste je výrazně omezit, pokud máte plynatost, nadýmání nebo průjem. Obecně platí, že tuk by neměl tvořit více než 30 % denních kalorií. Nasycené tuky by neměly tvořit více než 10 % denních kalorií. Snažte se zůstat u potravin, které obsahují méně než 3 gramy tuku na porci. Mezi potraviny s vysokým obsahem tuku patří:

    • Máslo,
    • Sádlo,
    • Slanina,
    • Hovězí,
    • Vepřové,
    • Jehněčí,
    • Telecí maso,
    • Drůbeží kůže,
    • Párky v rohlíku,
    • Hamburgery,
    • Salám,
    • Šlehačka,
    • Plnotučné mléko,
    • Zmrzlina,
    • Plnotučný sýr,
    • Tropické oleje jako palmový a kokosový,
    • Zpracované pečivo, jako jsou sušenky, pečivo a koláče.

Kořeněná jídla

Potraviny, které obsahují kapsaicin, aktivní složku feferonek, mohou dráždit žaludeční sliznici. To může způsobit bolest žaludku, nevolnost, zvracení a průjem.

Potraviny, které obecně zhoršují průjem

Můžete získat určitou úlevu tím, že se vyhnete kofeinu, mléčným výrobkům a velmi sladkým jídlům.

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Je bezlepková dieta na hubnutí?

Mnoho slavných osobností v současnosti drží bezlepkovou dietu, aby si udržely štíhlou postavu. Osobnosti jako Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Lady Gaga, Miley Cyrus, Victoria Beckham, Ryan Phillipe tuto dietu doporučují. Ve svém názoru se ale neshodnou s  nutričními specialisty, kteří bezlepkovou dietu doporučují jen nemocným lidem, protože v okamžiku, kdy zdravý člověk vysadí všechny potraviny obsahující lepek, připravuje se o vlákninu a  některé vitamíny a minerální látky, které pro své tělo potřebuje. Nedostatek těchto látek u něj pak může vyvolat únavu, podrážděnost a nesoustředěnost. Odborníci doporučují zdravým jedincům, kteří by tuto dietu chtěli vyzkoušet, nejprve se poradit s lékařem a ze zásad bezlepkové diety si vybrat ty, které člověku neuškodí. Jedná se o vynechání potravin, v  nichž je základem mouka (pečivo, těstoviny, koláče, buchty, dorty, sušenky, oplatky, čokolády ale i uzeniny). Toto stravování je pak prospěšné, pokud se chcete zbavit tuku na břiše, kam se  lepek zejména ukládá.

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Mák v těhotenství

Dostatečný přísun máku je důležitý po celý život, zvláště pak ve vývinu, po padesátce a v těhotenství. Nejvíce vápníku přitom neobsahují mléčné výrobky, ale mák. Ten je z hlediska množství vápníku na prvním místě mezi potravinami (obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko). Makové koláče či buchty s mákem se proto doporučují těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již ve 100 gramech mletého máku se nachází doporučená denní dávka vápníku, tedy přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.

Zdroj: článek Mák

Kyselinotvorné potraviny

Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Maso, ryby a masné výrobky: ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, vepřová játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí maso, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc

Pečivo, sladkosti a pochutiny: bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo

Mléčné výrobky: eidam, ementál (45 % tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr

Ostatní: avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.

Zdroj: článek Odkyselení organismu stravou

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


kokxartroza léčba
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kolace se susenym drozdim
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.