Pangamin Aktiv obsahuje pivovarské kvasnice obohacené o kolagen, glukosamin, chondroitin a vitamin C. Pivovarské kvasnice jsou známy jako tradiční prostředek výživy. Spolu s obsaženým kolagenem, glukosaminem, chondroitinem a vitaminem C slouží k doplnění potřebných látek do organismu. Dospělí užívají 2x denně 2 tablety. Děti do 14 let užívají 2 tablety. Tablety spolkněte a zapijte dostatečným množstvím tekutiny. Užívejte po jídle.
Účinky: Pangamin Aktiv obsahuje pivovarské kvasnice s kolagenem, glukosaminem, chondroitinem a vitaminem C. Pivovarské kvasnice jsou bohatým zdrojem biotinu, který přispívá k zachování normálních psychických funkcí, podporuje správnou funkci nervového systému, má vliv na energetický metabolismus a na metabolismus základních živin (makronutrientů) a rovněž podporuje udržení přirozeného stavu kůže, vlasů a sliznic. Ostatní obsažené látky (vitaminy, minerály, stopové prvky a další látky) tvoří biologický komplex, který je pro organismus velmi prospěšný. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, selen přispívá k udržení zdravých vlasů a nehtů, podporuje normální činnost štítné žlázy. Přispívá k ochraně buněk před oxidativním poškozením.
Důležité: Ačkoliv jsou pivovarské kvasnice Pangamin vyrobeny ze sladu z ječmene, obsah lepku v nejvyšší denní dávce (12 tablet = 5,4 g) činí 0,81 mg, což odpovídá tolerovanému množství pro bezlepkovou dietu. Přípravky řady Pangamin tedy můžeme pokládat za doplněk bezpečný při bezlepkové dietě.
Ve svém příspěvku KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.
tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.
no já ten kolagen Forte objednala na rosenpharma.cz, ted tam maji vanocni slevy az 30 procent
V době, kdy naše tělo pozbývá schopnost vyrábět kolagen v potřebném množství a naše pokožka začne ztrácet svou přirozenou elasticitu, kvalita vlasů a nehtů už také není, co bývala, a sem tam nás loupne v zádech, nastává čas zaměřit se na bůček, kůže, tlačenku, aspiky, chrupavky a podobné dobroty.
Jenže ty se ne vždy shodují s naší snahou žít zdravě a nejíst zbytečně tlusté maso. Naštěstí existuje kolagen v tabletách, který našemu tělu dostatečný přísun této bílkoviny poskytne. Nicméně aby naše tělo bylo schopné takto přijímaný kolagen zpracovat bezezbytku, je třeba mu ho dodávat v rozpustné, tedy hydrolyzované formě. S takovou podobou si pak už snadno poradí.
Hydrolyzované tablety nijak nezatěžují trávicí trakt a dají se užívat dlouhodobě. Aby však naše tělo dokázalo správně kolagen využít, potřebuje k tomu dostatečný přísun vitamínu C. Tím nás vlastně tablety sekundárně vedou ke stravě zahrnující potřebné množství ovoce a zeleniny.
Pokud je třeba účinky kolagenu nastartovat rychleji, hydrolyzovaný kolagen dovoluje i opakované intenzivní kúry, kdy se během jednoho týdne (možno už ve dvouměsíčních intervalech) až třikrát zvýší doporučovaný denní příjem kolagenových tablet.
Účinky kolagenu se projevují relativně brzy a jsou patrné i navenek. Ti, kteří kúru absolvovali, potvrzují výrazné zlepšení stavu pokožky (úplné vyhlazení jemných vlásek a částečné vyhlazení těch hlubokých, kůže je pevná, pružná a hebká), vlasů (vlasy jsou lesklé, pevné a na první pohled zdravé), nehtů (přestávají se třepit a lámat), a dokonce i řas (často se stane, že zhoustnou právě i řasy). Zlepší se kvalita pohybu a celkově člověk vizuálně omládne. I to je důvod, proč hydrolyzovaný kolagen často doporučují v kosmetických salonech, wellness nebo fitness centrech. Ta totiž navštěvují lidé, kterým na jejich vzhledu opravdu záleží.
Perorálně dodávaný kolagen představuje účinný způsob, jak urychlit hojení tkáně po operaci nebo jak jednoduše oddálit drahý facelifting. Je vhodný také pro aktivní sportovce, těhotné ženy, vegetariány nebo při hubnutí.
Kolagen dodávaný tělu pomocí hydrolyzovaných tablet je nejen způsobem nejúčinnějším, ale také finančně nejvýhodnějším.
Ve svém příspěvku KOLAGEN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strnadová.
Milí přátelé,
Nevím, zda je můj problém vyvoláván kolagenem nebo něčím jiným, ale kolagen se mi v tom jeví dost podezřelý.
Po extrakci zubu (6 dole) mi pan doktor zavedl (prý kvůli zpevnění kosti) do děr po koříncích kolagen.
Od té doby (už měsíc) se nemohu zbavit odporného pocitu upatlanosti, lepivosti v ústech. Je sice pravda, že jsem dostala také antibiotika na týden (pod zubem byl zánět), ale takovou katastrofu mi atb nikdy neudělala a vedlejší účinky byly vždycky do tří dnů pryč.
Když si vyčistím zuby, pět minut si vychutnávám úžasného pocitu čistoty v puse. Ale pak je to zpět.
Vzhledem ke složení kolagenu by mě podobná reakce nepřekvapila. Kolagen krmí kdejaké mikroby, které se pak v ústech vesele množí. Ocením jakýkoli odbornější názor či vlastní zkušenost. Díky předem.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže, a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti, což jistě nejsou zanedbatelná čísla, nicméně pochopitelná, vždyť vazivo je součástí naprosté většiny orgánů. Slovo kolagen má původ v řeckém „kolla“, což znamená „klih“. A právě klih se vařil ze zvířecích šlach. Kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za pohyb bez bolesti, tedy za zdravé klouby a vazy. S postupem věku ovšem naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Vazivo přichází o svou elasticitu a zdá se, jako bychom vysychali.
Druhy kolagenu
Existuje nejméně 27 typů kolagenu, přičemž z 90 % se jedná o typ I přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Další významné jsou: typ II obsažený v chrupavkách a typ V, který tvoří stěny krevních cév. Pro embryonální vývoj je pak charakteristický kolagen typu III. Kolagen typu I je využíván ve zdravotnictví, v chemickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.
Zdroje kolagenu
Právě potřebná hladina kolagenu v těle však často pokulhává. Téměř všechen kolagen, který by naše tělo mohlo získat z živočišné stravy, se zničí při tepelné úpravě a v rostlinné říši se tato bílkovina nevyskytuje vůbec. Nedostatek kolagenu v organismu se může negativně projevit jak u dětí (zejména při jejich rychlém růstu), tak u dospělých (především aktivních sportovců), seniorů, ale i domácích mazlíčků. Přitom denní přísun kolagenu zajistí našemu organismu dostatečnou výživu a ochranu. Tato pro tělo snadno využitelná forma kolagenu je naštěstí základní složkou několika osvědčených doplňků stravy.
Ve svém příspěvku KOLAGEN NA AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janiška.
Zdravím,
ráda bych všem co se trápí s akné i s léčbou jizviček po něm doporučila kolagenový nástřik, je to ošetření kolagenem, spojené ještě s aplikací kys. hyaluronové, maska a masáž. Dělají ho v pražském Bodyfactory, paní Hedvika Baťhová. Moje projevy akné přetrvávající i ke třicítce, kolagen pomohl celkem obstojně zvládat a já jsem konečně šťastná! Kombinuju ještě se zdravou stravou a bylinkami a přírodními věcmi, ale ten kolagen to dotáhl! :-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pangamin Klasik jsou čisté pivovarské kvasnice bez přidaných minerálů, stopových prvků nebo jiných aditiv. Dnes se na trhu setkáte s názvy jako Bifi, Aktiv, Bifi + Omega3, Jodamin, Pangamin s pupalkovým olejem a ještě dalšími. Základ je stejný, pivovarské kvasnice, ale tyto produkty jsou obohaceny o různá aditiva. Recenze jsou pozitivní na oba produkty, jak Aktiv, tak Klasik, a vychází z požadavků spotřebitelů.
Ve svém příspěvku KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.
Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.
Aby bylo možné kolagen použít a aby bylo dosaženo co možná nejvyšší využitelnosti, prochází procesem hydrolýzy, která má za úkol co možná nejvíce zkrátit molekulové řetězce, čímž se odbourá želírující schopnost a zvýší se stravitelnost, tedy i využitelnost kolagenu v lidské výživě. Hydrolýza se zpravidla provádí tak, že jsou do kolagenového roztoku přidány enzymy (proteázy), které štěpí bílkoviny. Po skončení enzymatického štěpícího procesu se tento termicky zastaví, kolagen se extrahuje horkou vodou a usuší sprejem, čímž získá svoji poměrně dobrou rozpustnost ve studené vodě.
Jediným určitým negativním projevem hydrolýzy, tedy zkrácení molekulových řetězců, je to, že čím kratší řetězce jsou, tím je chuť kolagenu slanější a hořčí. Naopak pro efektivitu znamenají co nejkratší molekulové řetězce vyšší stravitelnost, tedy využitelnost pro člověka.
Hydrolyzovaný kolagen se ve sportovní a zdravé výživě používá především při prevenci a léčbě pohybových problémů, hlavně se jedná o artrózy a osteoporózy.
K léčbě a prevenci artrózních stavů se často používá samotný hydrolyzovaný kolagen. Lze jej přidávat do běžných pokrmů, například omáček, polévek, jogurtů nebo všech druhů nealkoholických nápojů. Vždy je třeba mít na paměti, že je účelné dodávat tělu kolagen v průběhu dne, respektive rozložit denní dávku alespoň na tři díly. Doporučená denní dávka je 10 g. Kolagen lze přijímat prakticky neomezeně po jakoukoli dobu, jedná se o zcela přírodní a pro lidskou výživu přirozenou látku. Pouze u osob s poškozením ledvin je lépe užívání konzultovat s lékařem, neboť v tomto případě většina pacientů musí redukovat denní příjem bílkovin.
Ve svém příspěvku KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Kolagen je pro nehty každopádně velmi důležitý, ale určitě bych se kvůli němu nekrmila každý den hovězím. Rozhodně jsou podstatně zdravější alternativy, např. potravinové doplňky určené přímo pro nehty, protože ty obsahují kromě kolagenu i celou řadu dalších účinných látek, které nehty zpevní, podpoří jejich růst a pružnost a zároveň působí i preventivně proti plísním.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Rostlinný kolagen je přírodní extrakt, který se skládá z glykoproteinů. Rostlinný kolagen je ideální pro všechny typy pleti, zejména suchou, dehydratovanou a zralou pleť. Je také účinný pro zahušťování vlasů a řas. Má funkci ochrannou a zvláčňující.
Jelikož je molekula kolagenu tvořena aminokyselinami, je třeba pro tvorbu kolagenu v těle přijímat dostatečné množství aminokyselin. Běžný jídelníček však neposkytuje dostatečné množství stavebních látek kolagenu, proto je dobré obohatit jej o želatinu. V rostlinné říši najdeme rovněž zdroj kolagenu a tím jsou červené mořské řasy ruduchy.
Kolagen najdete také v ovoci a zelenině bohaté na vitamín C a v některých živočišných či rostlinných produktech, například v pohance, dýňových semenech, sóje, borůvkách, červené řepě, cibuli, paprice, mrkvi, meruňkách, fících, pšeničných klíčcích.
I když budete pojídat želatinu a řasy, nedosáhnete bohužel dostatečného množství kolagenu. Je tak výhodnější sáhnout po doplňku stravy, ve kterém bude kolagen mnohem koncentrovanější. Hydrolyzovaný kolagen je v současné době nejmodernější a nejúčinnější forma kolagenu určená pro ústní podání v humánní medicíně.
V naší poradně s názvem MŮŽE KOLAGEN FORTA A HYSELI HYAURONOVÁ ZPŮSOBIT VYRÁŽKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena kovarova.
koupila jsem si kolagenforate-kyselina hyaluronova od firmy rosehpharma, užívám hoho ale počase se mi uděla vyrážka je to možné z tohoto užívání , beru ještě lék prestarium neo 5mg a concor Cor 2.5mg
a nevím jestli tu vyrážku půsotbí tyto dva léky nebo kolagenforte s hyselinou hyalunoronovou
prosím odpoved, nikdy jsem za celá život neměla žádnou vyrázku ani z jídla ani z ovoce, mohla jsem sníst cokoliv podotýkám, že nejsem obezní měřím 160 cm váha 60-59 kg.
předem dík za informaci M. Kovárová
myslím, že se nebo vím, že se stravuji správně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Za tuhle vyrážku kolagen forte pravděpodobně nemůže, protože obsahuje tělu přirozené látky, které obvykle přijímáme ve stravě. Oproti tomu lék Prestarium Neo je velice komplikovaný lék na snížení krevního tlaku a ten může ovlivňovat reakce těla na jakoukoliv stravu, které se můžou projevovat právě vyrážkou. Je potřeba obrátit se na lékaře, který Prestarium předepsal a ukázat mu vyrážku na kůži, aby zhodnotil vhodnost této preskripce. Pomoci by mohl i lékárník, když dostane informace o všech úžívaných lécích.
S přibývajícím věkem může být obtížné doplnit kolagen pouze z přírodních zdrojů, tedy z potravin. Naštěstí je na trhu v současné době řada potravinových doplňků, které obsahují kolagen. Prodává se také kolagen v čisté formě, například jako výtažek z rybího tuku.
Živočišný kolagen je obsažen v želatině, tučných rybách (losos, tuňák), kuřecí kůži a játrech.
V případě želatiny se jedná o částečně denaturovanou živočišnou bílkovinu, u níž je délka molekulových řetězců větší než 100 000 daltonů. Díky tomu poskytuje želatina svou základní vlastnost a tou je schopnost tvořit za určitých podmínek gel. Z běžného života pak známe želatinu v podobě aspiků, želatinových bonbonů, případně želatinových kapslí, a v řadě dalších potravinářských výrobků. Pro zdravotní účely, pro použití do zvláštní výživy a pro doplňky stravy nelze kolagen, respektive želatinu ve své nativní formě použít. Jednak proto, že pro výrobu i pro vlastní konzumaci je nežádoucí tvorba gelu. Hlavně však proto, že nativní forma je pro člověka téměř nestravitelná. Člověk nemá dostatečně nízkou kyselost v žaludku, aby dokázal želatinu naštěpit a pak dále využít pro svoji výživu.
Ve svém příspěvku KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.
já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.
také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky
TRIPLE Blend extra silný je nejsilnější chondroprotektivní přípravek na klouby všech dob. Jde o produkt pro použití na klouby lidské populace ve spolupráci s Alavis, která se zabývá přípravky pro klouby a chrupavky koní. TRIPLE Blend extra silný je zcela přírodní produkt, bez barviv, konzervantů a jiných aditiv. Je určen pro preventivní dlouhodobé podávání, vhodný je pro začínající až středně těžké potíže, dále pro sportovce, vzpěrače, těžce pracující a pro osoby s jinak silně namáhanými klouby. Vhodný je pro věk od 15 do 60 let, v pozdějším věku může jeho účinnost klesat.
Cena a prodej
Zjistit cenu a nakoupit Barny's Triple Blend extra silný je možné v tomto ověřeném obchodě: Triple Blend pro lidi cena.
Obsah
Obsahuje kombinaci chondroprotektivních látek – glukosaminsulfátu, chondroitinsulfátu, látky MSM a kolagenů z bezpečného přírodního zdroje.
Látky obsažené v Barny´s Triple Blend extra silný – glukosaminsulfát, chondroitinsulfát a kolagen typu II přirozeně tvoří strukturu kloubní chrupavky, kolagen typu I je součástí vaziva a MSM představuje zdroj organicky vázané síry.
Složení: MSM (methylsulfonylmethan), glukosaminsulfát 2KCl (z korýšů), chondroitinsulfát, jablečný pektin, kolagen II. typu Cartidyss® (z ryb), vitamin C, kolagen I. typu Collys® (z ryb).
Obsah aktivních látek v denní dávce (1 odměrka – 4,5 g):
MSM (methylsulfonylmethan): 1 958 mg
glukosaminsulfát: 1 565 mg
chondroitinsulfát: 652 mg
kolagen typ II z rejnoků v nejvyšší kvalitě zn. Cartidyss: 22,5 mg
kolagen typ I z ryb v nejvyšší kvalitě zn. Collyss: 15 mg
Z důvodu zachování kvality výrobku nejsou přidávána žádná barviva ani konzervační látky.
Upozornění: Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Dbejte na různorodou a vyváženou stravu a zdravý životní styl. Není určeno pro děti, těhotné a kojící ženy. Před použitím dózu dobře protřepejte. Minimální trvanlivost do konce data uvedeného na dóze. Do doplňku stravy Barny's Triple Blend extra silný je přidáván přírodní jablečný pektin, jehož barva je proměnná z bílé barvy na světle hnědou. Z toho důvodu se může lišit i barva prášku v tomto přípravku. Změnou barvy není nijak dotčena kvalita ani kvantita aktivních látek.
Balení
700 g (balení na 5 měsíců)
Výrobce
Biopol GN, s.r.o., divize Pharma United Inc., Canada, člen Kanadské obchodní komory
Korunní 129, 130 00 Praha 3, ČR
Dávkování
Užívejte 1 odměrku doplňku stravy Barny's Triple Blend extra silný denně rozmíchanou ve vodě. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Nebo jednu odměrku rozmíchejte ve sklenici vody a dochuťte citronovou šťávou. Další možností užívání je rozmíchat jednu odměrku v ochuceném jogurtu.
Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže, a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti, vždyť vazivo je součástí naprosté většiny orgánů. S postupem věku naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Vazivo přichází o svou elasticitu a zdá se, jako by vysychalo.
Existuje nejméně 27 typů kolagenu, přičemž z 90 % se jedná o typ I, přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Typ II je obsažen v chrupavkách, typ V tvoří stěny krevních cév. Pro embryonální vývoj je pak charakteristický kolagen typu III. Kolagen typu I je využíván ve zdravotnictví, v chemickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.
Dostatek kolagenu tělu velice výrazně oddálí první projevy stáří a dokonce dokáže celkově zpomalit tvorbu vrásek, zlepší kvalitu pleti a elasticitu kůže vůbec. Pokud jste plánovali faceliftingovou operaci, včas zahájená kolagenová kúra ji dokáže o mnoho let oddálit.
Úbytek kolagenu může i bolet, což zaznamenáme zvláště v souvislosti s pohybovým aparátem. Nedostatek kolagenu totiž snižuje ochranu chrupavek, šlach, vazů a kloubního pouzdra. Ochablost stabilizačních kloubních systémů pak vede k jejich opotřebování a následné bolesti. Dodávat tělu kolagen až ve chvíli, kdy se projeví bolest, je pozdě. Naopak bychom se měli snažit zajistit pohybovému aparátu dostatek kolagenu právě ve chvíli, kdy začíná výrazněji klesat jeho tvorba, to je ideálně už mezi 40. a 50. rokem. Výrazně to platí i pro sportovce, jejichž pohybový aparát je mnohem více zatěžovaný.
Mezi nejčastější příčiny kloubních onemocnění patří artróza, což je degenerativní proces uvnitř kloubu. Pravidelné užívání štěpeného kolagenu dokáže kloubní chrupavku zregenerovat. Štěpený kolagen tedy dokáže řešit příčinu s trvalejším účinkem a nezaměřuje se jako běžně dostupné preparáty na potlačení symptomů (například pouze utlumení bolesti). Pokud chceme maximalizovat účinek kloubní výživy, pak je vhodné kombinovat štěpený kolagen s dalšími chondroprotektivy (chondroitin sulfát a glukosamin sulfát), což působí protizánětlivě, dále s vitamínem C a nosičem, který zajistí ještě lepší biologickou dostupnost a vstřebatelnost pro náš organismus.
Kolagen je pro tělo nezbytný a je velmi rozumné mu jej dodávat – zejména pokud žijete aktivním životem. Jednou možností jsou samozřejmě doplňky stravy, avšak kolagen je obsažen také v běžných potravinách. Na tuto bílkovinu jsou bohaté například tyto druhy potravin:
tuňák, losos
vepřová želatina
telecí játra
krůtí maso
Tvorbu a udržování kolagenu v těle pak podporují potraviny bohaté na vitamín C a další látky (borůvky, špenát, sója, jahody, banány, ...). Velkým nepřítelem tvorby kolagenu jsou naopak zejména jednoduché cukry.
Rybí kolagen nezatěžuje trávicí systém a je velmi dobře vstřebatelný. Účinky rybího kolagenu jsou patrné i navenek. Výrazně zlepšuje stav pokožky (vyhlazení jemných vlásek, kůže je pevná, pružná a hebká), zlepšuje stav vlasů (vlasy jsou lesklé, pevné a na první pohled zdravé), nehtů (přestávají se třepit a lámat) a dokonce i řas (často se stane, že zhoustnou právě i řasy). Zlepší se kvalita pohybu a celkově člověk vizuálně omládne. I to je důvod, proč rybí kolagen často doporučují v kosmetických salonech, wellness nebo fitness centrech.
Pevné, husté, lesklé a zdravé vlasy, to je sen asi každého člověka a žen zvlášť. Dostatek kolagenu dokáže výrazným způsobem zlepšit kvalitu vlasů, dokonce i hustotu řas. Vlasy déle drží objem, jsou lesklé, přestávají se lámat a jejich perfektní kondice je patrná na první pohled. Zvláště pro vlasy namáhané barvením, žehlením, případně trvalou je kolagenová kúra doslova požehnáním.
Jelikož kolagen nelze vstřebat přes kůži, je potřeba užívat výživové doplňky, díky nimž lze navýšit hladiny kolagenu v těle. Kolagenové doplňky jsou pro naši kůži skutečně přínosné, protože pomáhají při redukci vrásek a jemných linií. Kolagen typu I, který je vytvořen z aminokolagenu C a kyseliny hyaluronové, hraje hlavní roli ve výživových doplňcích určených pro pokožku. Potravinové doplňky dokážou zvrátit stárnutí kůže, pokožku napnout a zaoblit, zlepšují její pružnost.
Hydrolyzovaný kolagen je hůře stravitelný. Byla popsána vazba soli zlata na kolagen při artritidě, vliv kolagenních peptidů na příznaky osteoartrózy a osteoporózy a distribuci kolagenních peptidů do buněk tkání kloubního systému.